-----------------------------------
ius1984
06 Feb 2006 20:24

telescop 150mm??????
ce parere aveti de un astfel de telescop?

 newtonian cu diametrul oglinzii de 150 mm, distanta focala de 750 mm (f/5), 2 oculare plossl de 6 mm si 25 mm, 2x barlow, 1.5x erecting eyepiece, montura ecuatoriala eq3 cu trepied din aluminiu, finder 6x30.


ce pot vedea cu el? e recomandat pt un incepator?


va multumesc!

alexconu
07 Feb 2006 17:27


Marea problema cu telescopul asta e ca oglinda principala e sferica, ceea ce la focala asa de scurta chiar se cunoaste serios. M-am uitat de multe ori prin telescoape cu optica asta si ce sa zic.. E un instrument de camp larg. Daca te concentrezi pe observarea obiectelor deep-sky (mai greu la nebuloase planetare) si a cometelor e foarte ok. Dar pentru observarea planetelor nu-i prea stralucit.

bakunin99
08 Feb 2006 14:42


Ius1984, foarte importanta este si calitatea componentelor. Ce marca sunt telescopul, ocularele, barlowul etc.

HoO_Germany
13 Mar 2006 00:42


Marea problema cu telescopul asta e ca oglinda principala e sferica, ceea ce la focala asa de scurta chiar se cunoaste serios. M-am uitat de multe ori prin telescoape cu optica asta si ce sa zic.. E un instrument de camp larg. Daca te concentrezi pe observarea obiectelor deep-sky (mai greu la nebuloase planetare) si a cometelor e foarte ok. Dar pentru observarea planetelor nu-i prea stralucit.

Buna seara

vreau sa corectez ca nu toate telescoapele 150/750 au oglinda spherica. Telescoapele Skywatcher au oglinda parabolica, cum se vede aici
http://www.hoo-germany.de/produkt.php?prd=124

De altfel sint deacord cu dv, ca un asa telescop nu cam este foarte bun a urmarii planetele, dar mai mult obiecte ceschise (deepsky).
Pentru a urmari planete ar fii mai bine un Newton 150/1200 
http://www.hoo-germany.de/pix/New15012.jpg


Asa un telescop am pus la sectiunea "Vinzatori"

Cer senin

Forever_Man
05 Iul 2006 11:18


Am 900 de lei si as vrea sa stiu daca pot cumpara un telescop de 150mm. Am cautat pe internet si am gasit la preturi peste 1100 lei.

horatius
05 Iul 2006 11:43


La 900 lei nu o sa poti cumpara un newtonian de 150mm cu oglinda parabolica si montura ecuatoriala. Ai putea sa te uiti la modelele de 130mm care costa in Romania in jur de 1100-1200 RON. Vezi http://www.telescoape.3x.ro/reflectoare.htm.

alexconu
05 Iul 2006 12:24


Sau iti poti cumpara optica si restul sa-l faci tu. Mult mai avantajos ;)

Forever_Man
27 Iul 2006 10:27


Am intrebat pe cineva care lucra la observator in Cluj ce telescop pot sa imi iau de 1000 de lei si mi-a spus ca un Dobson de 200mm. Se gasesc telescoape asa mari si asa ieftine ?

Roman
27 Iul 2006 11:07


pai nu i chiar asa de mare de vreme ce are 20 cm diametru. Iar un dobson de 8 " costa in jur de 500 $ , adica 1700 lei noi, sau poate mai putin.. la mana a doua probabil sa gasesti si la 1000 de lei.

Doru Dragan
27 Iul 2006 11:11


In mod normal ar trebui sa tac si n-as avea nici o durere de cap. Dar nu pot ... Mai baiatule, tu pareai un baiat destept, pasionat de astronomie, care merge la olimpiada si ia locul 3. Skywatcher ti-a spus destul de clar ca in Romania un telescop de 130 costa 1100-1200 RON, ti-a dat si adresa. De ce nu l-ai intrebat pe cel de la Cluj si amanunte, de unde se poate lua un Dobson de 200 la 1000 lei. Asculta-l si pe alexconu. La sectiunea de vanzari se vinde o oglinda de 200 cu 400 lei. Ia-o pe aia si mai fa rost de o secundara si un ocular si construieste-ti un telescop. E drept ca instrumentele astronomice costa cam scump si finantele sunt cam putine. Life's a bitch!

habarnam
27 Iul 2006 22:45

:)
 Mai baiatu-le

Dragoane .. ai comis-o ! :)

sky
28 Iul 2006 09:56


oglinda este cu tot cu secundara domnilor si este nou nouta

Doru Dragan
31 Iul 2006 11:36


habarname, alta treba n-ai decat sa vanezi greseli de ortografie? Ia vezi ca ma iau de tine si stii ca-s periculos :D

sky
31 Iul 2006 15:27


se plictiseste saracul

Doru Dragan
31 Iul 2006 15:30


Asta inseamna co o fi depus toate bilanturile?! Din cate am inteles e economist.

habarnam
06 Aug 2006 01:39

:)
Se numesc rapoarte ! Si le tot trimit ...

Va citesc si ma distrez si io in pauza de masa ..!

Si nu, nu vanez greseli...dar la Dragon nu m-am putut abtine ! :)

Acum sunt in renovare si nu am timp de nimic ..dar o sa va pregatesc ceva..

Sa aveti spor ! Imi place cum s-a animat locul ! Acu cateva luni se conversau  moderatorii intre ei .. si acum ..sa nu fiti de deochi :)

Newton
29 Noi 2006 21:07


Un newton de 150 mm e perfect pentru un incepator (cum sunt eu).

Doru Dragan
30 Noi 2006 10:51


Domnu' Newton, dumneavoastra incepator? Se poate? Tocmai dumneavoastra care ati inventat scula? :D

HoO_Germany
30 Noi 2006 11:30


Un newton de 150 mm e perfect pentru un incepator (cum sunt eu).

Daca acest Newton este unul de ex. 150/750 cu o oglinda parabolica si pus pe o montura relativa de stabila pentru al putea folosi vizual, atunci ar fii un telescop bun pentru incepatori.

Dar din aceasta intrebare, nu ies suficient de informatii, a putea da mai alte, poate mai bune sfaturi.

Newton
30 Noi 2006 21:06


Pe mine m-ar multumi un 150mm chiar si cu oglinda sferica si focala 750mm, dupa cate am vazut eu astronomi mai priceputi (Matei Alexescu, Victor Nadolschi) recomanda ca un incepator sa isi inceapa "cariera" cu un 150mm. Eu planuiesc sa slefuiesc o oglinda de 150mm si sa imi fac un telescop ca cel de aici  http://www.astroclubul.org/mures/Articole/telescop/tele.html