-----------------------------------
zoth
09 Mai 2009 13:16

Soarele azi (I)
As vrea ca topicul de fata sa aiba ca scop monitorizarea periodica a soarelui in masura in care ne permit conditiile meteorologice sau obligatiile sociale ale fiecaruia.
Sper sa nu gresesc foarte tare daca am sa spun ca se pot raporta aici observatii atat vizuale cat si fotografice sau radio.
Asadar prima sedinta de observatii vizuale din aceasta luna am inceput-o azi 9 mai 2009 la ora 9.40 in conditii de cer senin, vant slab si o temperatura in crestere de la valoarea de 15 grade.
Instrumentul folosit a fost un Cassegrain de 110mm f/10, corector de subapertura, oculare SPlossl 10mm, 12.5mm si un ocular militar botezat de mine MK 28 evident cu focala de 28mm.
Am folosit in toate cazurile un filtru de apertura din folie Baader Astro-solar ND5 si alternativ filtru solar-continuum, filtru colorat verde de densitate mica si filtru colorat rosu de densitate mare.
Imaginea soarelui chiar daca lipsita de pete a fost placuta si cu un contrast bun.
O deosebita placere provoaca folosirea filtrului specializat (solar-continuum), o imagine plina de viata, relaxanta si de contrast mare.
Prima sedinta de observatii s-a incheiat la ora 10.10 dupa care a urmat pauza de facut piata.
La ora 11.50 am revenit la ocular si am constatat ca imaginea oferita de oculare parea usor difuza, parca o ceata fina se interpunea intre ocular si ochi.
Este posibil ca fenomenul sa fie cauzat de diafragmarea mai modesta a acestui instrument. Chiar la folosirea filtrului verde de mica densitate acest fenomen era prezent.
Situatia s-a schimbat radical spre bine in momentul in care am introdus filtrul solar-continuum sau pe cel rosu de mare densitate.
Contrastul a revenit la valorile de dimineata.
La ora 12.10 am incheiat observatia pe ziua de azi, urmand pauza administrativa.

Al doilea scop al acestei observatii a fost si testarea Cassegrainului caruia am reusit recent cu ajutorul unui prieten sa-i realuminizez oglinda secundara.
Ii multumesc inca odata pentru ajutor   :D 
Inainte de aceasta realuminizare nu puteam sa vad soarele in ocular cu filtrul rosu de mare densitate montat (evident folia Baader a fost prezenta in toate cazurile).
Se pare ca am scapat de problema pierderii de lumina pe care o discutasem la sectiunea de optica cu ceva vreme in urma.

Cer senin!

dragos.n
09 Mai 2009 18:28


M-am prins. Tu vrei sa faci plaja fara sa se prinda nevasta :lol: 

Lasand gluma deoparte, care filtru iti pare ca releva mai multe detalii.Rosu sau solar-continuum.

zoth
10 Mai 2009 10:04


 ... care filtru iti pare ca releva mai multe detalii.Rosu sau solar-continuum.

Cine cunoaste teoria filtrelor electrice, cred ca poate sa faca niste analogii frumoase   :) 
Dupa mine exista doua aspecte importante:
1 - cu cat banda de trecere a filtrului este mai ingusta cu atat raportul semnal/zgomot obtinut va fi mai bun. Ajuta aici inca un aspect, atenuarea filtrului in banda de trecere trebuie sa fie cat mai mica, altfel se pierde mult din semnalul util separat din zgomot.
2 - existenta semnalului util in banda de trecere.
In cazul nostru este ideal daca banda filtrului se suprapune peste o linie de emisie din spectrul solar (H alpha, Ca, He, ...)

Cred ca putem discuta aceste aspecte mult mai detaliat intr-un topic dedicat.

Stanescu Octavian
10 Mai 2009 10:45


Da, soarele e comod de observat fotografiat , e lumina destula  :) . acum e cam sarac in pete , facule. 
dar vin si vremuri cand nu sti la ce sa te uiti.
din experienta va spun ca soarele da cele mai bune imagini dimineta pana la 9 si spre seara inainte de apus . atunci se vede bine si granulatia.
apoi e bine de filmat cu camera si selectate cadre mai clare.Pe la 12 -14 turbulentele sunt maxime , si doar trecerea unor nori pe fond senin ne salveaza pt cateva momente.
o poza cu activitate serioasa mai  jos, facuta la maximul trecut.

zoth
31 Mai 2009 11:05


31.05.2009
Dupa ploaia zdravana de aseara bucurestenii s-au trezit in aceasta dimineata cu o atmosfera mai curata.
Testand dispersia Mie rudimentar cu degetul indreptat spre soare am hotarat ca e cazul sa mai fac o sedinta de observare a soarelui.
Sedinta a inceput la ora locala 09.05 pe un refractor acromat de 120mm, filtru de apertura Astro-solar, filtru de ocular solar-continuum, cateva oculare simetrice in gama 10-20mm si un ortoscopic de 6mm.
"Cazanul" care fierbe continuu pentru a ne da caldura si lumina isi vedea linistit de treaba in continuare, imaginea foarte clara si bine definita a fost ajutata si de atmosfera mai curata din aceasta dimineata.
Deocamdata e liniste, nu sunt pete solare.
Sedinta am inchis-o la ora locala 10.00

Alex B.
31 Mai 2009 16:49


Observație solară efectuată în București la momentul 8:48 UT cu binoclu 70x125 prin proiecție pe ecran. Vizual confirmă observația lui Zoth. Discul solar nu prezintă nici o pată. Fotografia imaginii proiectate (mai jos) nu îmi permite să emit nici o ipoteză deoarece defectele ecranului sunt prea numerose (din păcate). Totuși, se pare că SOHO ne infirmă și pe mine și pe Zoth în a doua imagine luată doar cu puțin înainte de a mea. Totuși, aștept să văd o altă imagine de mai târziu deoarece și imaginile de la SOHO au defecte (puncte negre).  :?

zoth
31 Mai 2009 18:47


Multumesc de confirmare Alex   :) 
Se pare totusi ca nu am fost suficient de vigilenti, am verificat si eu pe SOHO si ... exista un palid eveniment care apare pe mai multe lungimi de unda si pe magnetograma.
Invatare de minte pentru mai multa vigilenta in viitor.

In alta ordine de idei, spune-mi daca am citit bine: "binoclu 70x125" ???
Nu vrei sa ne prezinti si noua instrumentul tau intr-un topic pe sectiunea de binocluri?

Alex B.
31 Mai 2009 20:20


În legătură cu SOHO, nu este prima dată când mi se întâmplă ca eu să nu văd abolut nimic iar el să vadă pete.  :D Adesea, treaba asta este un pic derutantă pentru mine mai ales că eu centralizez observațiile din fiecare lună și le trimit la AAVSO. Totuși, pe site-ul asociației suntem avertizați ca indiferent ce vedem pe imaginile publicate de observatoarele specializate, niciodată să nu ne calibrăm propriile observațiile în funcție de acestea. Cu atât mai mult cu cât mai recomandă nici să nu se depășească deschiderea activă a obiectivului instrumentului de 80 de mm. (http://www.aavso.org/observing/programs/solar/guidelines.shtml)
Personal sunt mulțumit că observațiile lui Zoth cu un instrument de 120 mm au aceleași rezultat ca ale mele deoarece asta confirmă corectitudinea procedurii pe care o aplic eu. Am să revin cu explicații la binoclu :) dar am s-o fac aici că nu are rost să deschid un topic doar pentru el.

Andi
31 Mai 2009 20:49


Se poate întâmpla!
Proiecția Soarelui printr-un instrument cu obiectivul de 50-70mm, proiecție ce poate atinge un diametru de 1 metru, arată și porii Soarelui.
În afară de proiecție (pe care o prefer pentru observații de durată), eu folosesc un filtru total, de la un luxmetru (care atenuează lumina de 100 de ori), montat în fața obiectivului și un filtru de sudură (verde) între ocular și ochi. Se pot vedea, mai ales la marginea discului solar, faculele.
"Biblia" mea pentru observații solare este cartea "Soarele și observarea lui" de V.V. Șaronov, apărută în Editura Tehnică în 1955 (cam veche și totuși actuală).

Alex B.
31 Mai 2009 21:13


Salu Andi
Eu prefer să utilizez numai proiecția. Trebuie să recunosc că am fost și sunt curios asupra felului în care arată soarele observat direct. Dar îmi stăpânesc această curiozitate (din aceea care omoară pisica  :D ) deoarece am nevoie de ochi pentru observarea de variabile care dețin 90% din activitatea mea astronomică. În plus, observarea prin proiecție permite și obținerea cu mare ușurință a unor fotografii excelente ale Soarelui. Mai trebuie să lucrez eu la calitatea suprafeței ecranului. Și confirm spusele tale că o proiecție de calitate arată și cele mai mici detalii ale suprafeței solare.

CristiB
31 Mai 2009 21:40


. Am să revin cu explicații la binoclu :) dar am s-o fac aici că nu are rost să deschid un topic doar pentru el.
Halatu, halatu, cat costa ....binoclul? Vreau si eu asa ceva. Dar probabil are un pret ,,astronomic"  :D  .

zoth
31 Mai 2009 21:56


Am să revin cu explicații la binoclu :) dar am s-o fac aici că nu are rost să deschid un topic doar pentru el.

O rugaminte pentru Alex:
Stiu ca pe forumul nostru exista mai multi impatimiti de binocluri si precis vor apare si multe intrebari, asa incat rugamintea ar fi sa prezinti instrumentul in sectiunea dedicata, altfel riscam sa amestecam doua teme oarecum distincte si nimeni sa nu mai inteleaga in final despre ce este vorba.
Sper sa nu fie cu suparare.
Mersi

Alex B.
31 Mai 2009 22:08


Am să revin cu explicații la binoclu :) dar am s-o fac aici că nu are rost să deschid un topic doar pentru el.

O rugaminte pentru Alex:
Stiu ca pe forumul nostru exista mai multi impatimiti de binocluri si precis vor apare si multe intrebari, asa incat rugamintea ar fi sa prezinti instrumentul in sectiunea dedicata, altfel riscam sa amestecam doua teme oarecum distincte si nimeni sa nu mai inteleaga in final despre ce este vorba.
Sper sa nu fie cu suparare.
Mersi

No problemo...ca să fiu în linie cu filmul de la Pro TV  :D

Alex B.
31 Mai 2009 22:45


. Am să revin cu explicații la binoclu :) dar am s-o fac aici că nu are rost să deschid un topic doar pentru el.
Halatu, halatu, cat costa ....binoclul? Vreau si eu asa ceva. Dar probabil are un pret ,,astronomic"  :D  .

Am deschis topic la Instrumente, secțiunea Binocluri cu unele explicații. I-am spus chiar așa: Binoclu 70x125. Și discuția despre binoclu este închisă aici. :)

octopus
02 Iun 2009 11:17


Soarele , azi la 10h 30'  
la mine si...
la SOHO!

Laurentiu
02 Iun 2009 17:31


Incearca un timp de expunere mai scurt (ca sa nu "arzi" imaginea si sa se vada si petele).

zoth
06 Iun 2009 12:18


Se pare ca grupul de pete 1019 vrea sa-mi joace feste cu tot dinadinsul   :) 
O noua sedinta de azi dimineata (08.40 - 09.05) cu observatii in lumina alba si 540nm nu releva nimic pe suprafata soarelui (cu toate ca pe magnetograma apare activitate).
Se pare ca petele s-au diluat suficient de mult incat sa nu mai fie vizibile pentru domeniile spectrale in care am facut observatia.
Instrumentul folosit a fost un refractor acromat 120mm, filtru de apertura Astro-solar, filtru solar-continuum, oculare MK28mm pe post de cautator si orto 6 si 9mm pt observatii.

dragos.n
06 Iun 2009 13:10


Pe SpaceWeather scrie ca petele numarul xxxx au disparut.

Pe de alta parte, nu stiu daca cerul Bucurestiului este destul de bun pentru astfel de observatii.

zoth
06 Iun 2009 15:19


Chiar daca cerul Bucurestiului e slab in privinta obseravtiilor vizuale, in privinta petelor de obicei nu sunt probleme.
Anii trecuti le vedeam bine si prin binoclul de 15x50.
Grupul 1019 pare insa ca s-a estompat destul de mult incat sa nu mai permita observatii vizuale, cel putin pe domeniile specificate mai sus.

Stanescu Octavian
08 Iun 2009 20:25


Azi am pus in functie din nou telescopul solar Cass 250mm cu 5000mm focar.
Am vazut ceva facule cred ca in zona 1019 .
Zaream si suprafata texturata a soarelui .
Jos si o poza

Stanescu Octavian
09 Iun 2009 15:14


Si azi acelasi loc doar ca se apropie de margine grupul de facule.

Laurentiu
09 Iun 2009 16:39


Salut,

1. Nu se vede penultima poza.

2. Ce filtru folosesti ?

Stanescu Octavian
09 Iun 2009 17:31


Pai lumina cade direct pe primara nemetaliazata apoi pe secundara convexa  metalizata si mai trebuie o reducere ce o fac la intrarea din focuser acolo pun filtru ce poftesc . azi am pus unul facut de mine prin cromarea in vid a unei lame plan paralele strat potrivit la privire. ieri am pus unul interferential albastru .Pot vedea textura ,ganulatia mereu si la ora 12 , se vedea bine.
acum vreau sa ma uit si prin H alpha ca s-au pus paianjeni pe alpha.

Catalin M. T.
04 Iul 2009 19:02


Astazi am observat cel mai activ grup de pete solare din acest an care face  parte din noul ciclu solar 24.Obs.: Newton 41/2", f/4.5, oc. 25mm.Atasez schita observatiei.

Forever_Man
05 Iul 2009 12:14


Am observat primele mele pete solare. La pata mai mare, se observa centrul mai intunecat decat marginile. Am incercat si cateva poze.

zoth
05 Iul 2009 13:08


Am facut si eu in aceasta dimineata o mini sedinta de observatie solara intre ora 10.05 si 10.33, mai mult nu am rezistat din cauza caldurii excesive.
Configuratia petelor solare se pare ca a suferit ceva modificari de ieri si pana azi.
Instrumentul folosit a fost un refractor acromat de 120mm diafragmat la 100mm cu filtru de apertura Astro-solar, ocular ortoscopic 9mm si filtru de ocular solar-continuum.
La aceste observatii a mai participat un barlow Vixen 2x DX.
Iata cum arata distributia petelor vazute in ocular la ora 10.30:

PS. sper ca nu am gresit coordonatele   :oops:

florin_astro
05 Iul 2009 14:55


Superbe imaginile si desenele. Am facut si eu cateva imagini printr-o luneta ED de 70mm F/6 afocal cu o camera Canon PowerShot A75 lovita de curand de blestemul senzorului defectuos de la Canon (imagini violet, sau ecran negru). Am folosit un filtru Baader si camera tinuta in mana lipita de ocular. Am reusit sa obtin 10 imagini pe care le-am prelucrat cu Registax si apoi Photoshop.

MariusP
05 Iul 2009 15:02


PS. sper ca nu am gresit coordonatele   :oops:
Din ce am vazut eu azi la 14:45 TLR, as zice ca la tine directia N este de fapt V, iar V-ul tau e S.

Pun si-o schita facuta in Paintu' din Windows, fara nici o pretentie...  :oops:

florin_astro
05 Iul 2009 16:24


O imagine de cateva minute. Acelasi setup ca cel anterior cu diferenta ca ocularul folosit a fost de 9mm (pentru imaginea anterioara am folosit un ocular de 20mm). Un crop din imagine, prelucrat in Registax si Photoshop (18 imagini stakate).
Numai bine!

zoth
05 Iul 2009 17:32



Din ce am vazut eu azi la 14:45 TLR, as zice ca la tine directia N este de fapt V, iar V-ul tau e S.


Mersi de corectura   :)   Am schimbat coordonatele din desen.
Nu stiu de ce, mereu reusesc sa le incurc   :oops: 
Inca ceva, in imaginea de la ocular, in zona colorata cu gri erau prezente niste filamente radiale mai fine si mai frumos ordonate decat cele pe care am incercat eu sa le reproduc in desen   :) 
Se pare ca filtrul solar-continuum isi face bine treaba, fara el aceste filamente nu erau vizibile.

MariusP
05 Iul 2009 18:41


Mersi de corectura   :)   Am schimbat coordonatele din desen.
Nu stiu de ce, mereu reusesc sa le incurc   :oops: Desi sint sigur ca stii, precizez pentru incepatori ca directia Vest e cea mai usor de identificat, fiind directia in care de deplaseaza aparent tinta in ocular. Iar in functie de felul cum e imaginea, inversata sau oglindita, se identifica si Nordul...  :wink: 

Inca ceva, in imaginea de la ocular, in zona colorata cu gri erau prezente niste filamente radiale mai fine si mai frumos ordonate decat cele pe care am incercat eu sa le reproduc in desen   :) 
Se pare ca filtrul solar-continuum isi face bine treaba, fara el aceste filamente nu erau vizibile.Dupa ce am vazut filamentele in desenul tau, am incercat si eu sa identific asa ceva, dar oricat m-am chinuit, n-am reusit folosind doar ocular, filtru Astrosolar si eventual un filtru neutru gri...  :(

zoth
05 Iul 2009 19:58


Desi sint sigur ca stii, precizez pentru incepatori ca directia Vest e cea mai usor de identificat, fiind directia in care de deplaseaza aparent tinta in ocular.

Asa este   :) 
Partea proasta e ca sunt foarte neglijent la aspectul aratat de tine.
Concentrat pe tinta si pe aspectul ei de cele mai multe ori nu acord atentia cuvenita si miscarii acesteia in camp.
La final cand vreau sa fac reconstituirea, gresesc mai mereu.
De buna seama nu sunt un bun observator   :P

valy
06 Iul 2009 12:12


Petele vazute ieri si de mine:

http://www.astronomy.ro/album/albums/userpics/10074/normal_IMGP2388%7E0.jpg

http://www.astronomy.ro/album/albums/userpics/10074/normal_IMGP2392.jpg

http://www.astronomy.ro/album/albums/userpics/10074/normal_IMGP2392-2.jpg

Pozele mai mari aici: http://www.astronomy.ro/album/thumbnails-78.html

Doru Dragan
06 Iul 2009 12:55


Spune-ne putin cum faci pozele ca sa putem sa-ti spunem unde gresesti :) Ce aparat foto folosesti? Ce tehnica? Ce filtru? Ce timp de expunere?

valy
06 Iul 2009 13:03


Spune-ne putin cum faci pozele ca sa putem sa-ti spunem unde gresesti :) 
Uups..si eu care credeam ca sunt perfecte... 8) 

 Ce aparat foto folosesti? Ce tehnica? Ce filtru? Ce timp de expunere?
Neton 200/1000, la pozele 2 si 3 in plus am barlow 2x. Filtru solar cam de 11 cm diametru (gen [url=http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSF]aici... ), DSLR pentax direct in focuser, focalizare la plesneala (confirmare de focus + mai multe cadre si ales cel mai reprezentativ), timp expunere 1/400 la prima, 1/200 la 2 si 3 (cele cu barlow), iso 200. Ultima e crop din penultima  (cca 50%), ceva reglaje din curves (luminate putin ca au iesit cam subexpuse initial), sharp putin, resize la dimensiunea curenta, iar sharp putin.
Multumesc.

Catalin M. T.
06 Iul 2009 13:49


Petele solare (AR1024) fotografiate printr-un teleobiectiv la 300mm. :)

Doru Dragan
06 Iul 2009 18:54


Nu stiu care-i buba? Ar trebui sa iasa cam asa:
http://altair.tol.ro/wp-content/uploads/2008/09/101-0115_imgx2.jpg
:)
Poate ne spune Tavi Stanescu :D Acuma ... e drept ca si petele erau mai babane cand s-a facut poza aia :roll:

valy
06 Iul 2009 19:37


Nu stiu care-i buba? Ar trebui sa iasa cam asa:
http://altair.tol.ro/wp-content/uploads/2008/09/101-0115_imgx2.jpg
:)
Poate ne spune Tavi Stanescu :D Acuma ... e drept ca si petele erau mai babane cand s-a facut poza aia :roll:
Cred ca avea pete pe senzor...ca acum nu sunt decat ce se vede in poze. Cel putin alea sunt vizibile...restul or fi in spectul invizibil :lol: 
http://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/

Chiar vobiti serios cand spuneti ca-i o buba? Nu dealta dar pun la inima si cand ma duc acasa iau la busit sculele de nu se vad ... ca nu fac poze bune... :wink:

Doru Dragan
06 Iul 2009 20:24


Filtrul neutru nu ar trebui sa dea violetul ala asa de intens. Focalizarea mi se pare nereusita. Sau contrastul? Cu tot cu sharp?!? Nu cred ca sculele sunt de vina saracele :) Pun-te in fata oglinzii si trage-ti niste palme :D

valy
06 Iul 2009 21:16


Filtrul neutru nu ar trebui sa dea violetul ala asa de intens. Focalizarea mi se pare nereusita. Sau contrastul? Cu tot cu sharp?!? Nu cred ca sculele sunt de vina saracele :) Pun-te in fata oglinzii si trage-ti niste palme :D
Violetul asa iese, cel putin eu nu umblu la WB. Contrastul e cam scazut pt. ca le-am subexpus detul de rau, cel putin pe ultimele 2. Cu focusul e o problema...n-am solutie deocamdata...dar caut una...desi mi se par destul de focusate.

MariusP
29 Dec 2009 13:20


Grupul de pete solare 1039 observat azi, 29 dec. 2009, ora 11:35 ora Romaniei cu un telescop Newton 114/450 la 75x. Imaginea are la baza fondul Soarelui de la http://sohowww.nascom.nasa.gov/ pe care am desenat ce am vazut.

Dan Vasiliu
29 Dec 2009 15:42


Imi permit sa va prezint si eu cateva poze facute in iulie 2009 (chiar daca sunt mai vechi putin) si unele concluzii la care am ajuns atunci. Sper ca urmatoarea sedinta solara sa-mi dea mai multe satisfactii. Intre timp am achizitionat si un filtru H-alfa. 

http://www.danvasiliu.ro/astronomia/o1.htm

Alex B.
29 Dec 2009 23:45


Marius, o sugestie dacă se poate. De ce nu consemnezi observațiile tale solare după metodologia solicitată de AAVSO ca să le trimiți la ei în cadrul programului lor solar? Este foarte simplu și contribui și tu în acest fel la calculul indicatorilor activității solare care se publică lunar în Buletinul Solar al AAVSO. 
Și o lămurire dacă sepoate: nu este foarte clară chestiunea cu desenul pe fondul de la SOHO. Imaginea arată ca una SOHO dar ei nu au publicat nici una pentru azi la ora menționată de tine (11:35 TLR sau 9:35 UT). 
În rest pot spune și eu că imaginea Soarelui la proiecție era spectaculoasă azi. Fiecare detaliu al suprafeței solare era vizibil (mai ales petele și convecția majoră), la o mărire de 111x. Aerul a fost foarte curat.
Cer senin!

MariusP
30 Dec 2009 00:08


Marius, o sugestie dacă se poate. De ce nu consemnezi observațiile tale solare după metodologia solicitată de AAVSO ca să le trimiți la ei în cadrul programului lor solar? Este foarte simplu și contribui și tu în acest fel la calculul indicatorilor activității solare care se publică lunar în Buletinul Solar al AAVSO.Mersi pentru sugestie, dar inca prefer sa fac observatii doar pentru placerea mea si incerc sa fiu cat mai riguros. Poate cand voi fi mai multumit de mine, ma voi gandi si la asta...  :wink: 

Și o lămurire dacă se poate: nu este foarte clară chestiunea cu desenul pe fondul de la SOHO. Imaginea arată ca una SOHO dar ei nu au publicat nici una pentru azi la ora menționată de tine (11:35 TLR sau 9:35 UT).Pai fondul era o imagine publicata de SOHO cand nu era nici o pata, nu mai tin minte cand, iar pe ea am desenat in Paint-ul din Windows.  :oops:

Alex B.
30 Dec 2009 00:22


Să știi că nu este mare brânză de făcut pentru AAVSO. Trebuie să numeri petele și grupurile, să calculezi numărul Wolf și să precizezi câte pete și grupuri sunt la nord și respectiv la sud de ecuatorul Soarelui. Centralizezi totul la finalul lunii cu ajutorul unui progrămel DOS de la AAVSO și le trimiți rezultatul prin mail. Asta este tot. Se recomandă să începi indiferent de experiența pe care o ai. De altfel, pe măsură ce trece timpul și numărul observațiilor crește, crește și experiența. Intră pe site la AAVSO și află mai mult. Eu am mai spus-o: este păcat de observațiile excelente pe care le faci tu și alți forumiști. Rămân îngropate în sertare și calculatoare și nu folosesc nimănui. Și apoi din toată România să fie numai un singur om prezent în Buletinul Solar?...cel puțin dacă mă iau după nume...
Oricum, succes pe mai departe. :) 
PS: ingenioasă ideea cu desenul, mai ales că bănuiesc că faci observații direct la ocular. De obicei desenul se practică la proiecție fiindcă este mai simplu. Șă știi că dacă faci aceste desene ai putea încerca să calculezi și coordonatele ecuatoriale ale petelor.

Dan Vasiliu
12 Ian 2010 14:04


Soarele azi !

Petele solare 1040

Doru Dragan
12 Ian 2010 19:11


Felicitari Dan Vasiliu! :) Activitatea solara e in crestere si observarea acesteia e un lucru pe care foarte multi astronomi amatori il ingora. Pacat. Ar trebui sa ne concentram mult mai mult pe observarea celei mai apropiate stele.

Dan Vasiliu
12 Ian 2010 20:06


Pentru comparatie iata si poza de la SOHO.

neox
12 Ian 2010 22:00


Felicitari Dan Vasiliu! :) Activitatea solara e in crestere si observarea acesteia e un lucru pe care foarte multi astronomi amatori il ingora. Pacat. Ar trebui sa ne concentram mult mai mult pe observarea celei mai apropiate stele.

Adevarat! :D . Observatiile solare sunt o placere, mai ales daca ai si un instrument bunicel care sa dea tot ce poate. E comod, daca-i primavara e caldut :) , nu te mai trezesti buimac dupa o noapte/nopti nedormite, iar daca ai noroc prinzi fenomene solare, o splendoare care se schimba rapid in comparatie cu cerul nocturn.

Dan Vasiliu
13 Ian 2010 00:28


Cineva tot trebuie sa stea cu burtica la soare.  :lol: 
Mai in gluma, mai in serios, treaba asta cu observatiile solare cam ... costa. Daca prind zile frumoase si nu am treaba dimineata voi incepe o serie de observatii cu instrumente diferite, filtre diferite (alea pe care mi le-am permis) si modalitati diferite de observatie. Voi veni cu descrierile cuvenite.

Discutiile care continuau din acest punct se regasesc in noul topic "Filtre si prisme solare".
mod z

Alex B.
15 Ian 2010 21:21


Soarele azi. Un prim test de fotografiere prin filtru (folie) Baader montată la teleobiectivul aparatului digital. Inițial voiam să fotografiez eclipsa parțială de dimineață dar norii nu m-au lăsat. Nu arată prea grozav dar merge. Mai sunt multe de perfecționat, în special stabilitatea.  :)

Doru Dragan
15 Ian 2010 23:15


Imi face impresia ca e supraexpus. Mai "taie" din expunere :)

Alex B.
15 Ian 2010 23:48


Posibil...exponometrul aparatului nu s-a descurcat prea bine deși era setat pe măsurare spot ca să țină cont numai de discul solar. În plus mai erau și nori subțiri care au dat umbrele acelea ciudate. Asta este ceea ce se putea scoate mai grozav din testul de azi. Mai închisă nu merge. O să remediez problemele la încercările următoare.  :)

Stanescu Octavian
17 Ian 2010 17:22


Am facut si eu azi  dimineata  poze la soare pana s-a putut  apoi nori .Grupul de pete se apropie de margine.

Alex B.
17 Ian 2010 19:02


De ce nu le trimiți la AAVSO pentru programul solar al asociației?

Eusebio
19 Ian 2010 13:29


Super tare domnule Stanescu. Felicitari.

Stanescu Octavian
19 Ian 2010 14:54


Multam, asteptam cer senin si alte pete  si seeing peste 5  pentru detalii mai fine  :wink:

valy
19 Ian 2010 18:11


Am facut si eu azi  dimineata  poze la soare pana s-a putut  apoi nori .Grupul de pete se apropie de margine.
Grupul de Sud-Est este invidios pe vremea buna de pe acolo. 

Ghicitoare: ce e mare, verde si umbla pe cer?
Dece e verde?

Alex B.
24 Ian 2010 15:40


Soarele azi. De data asta rezultatele sunt mai bune decât la ultima încercare mai ales că am și schimbat instrumentul. Principalul obstacol, turbulența atmosferică oribilă datorată căldurii care se degaja din hornurile caselor din jurul blocului meu (eu fiind poziționat mult desupra lor). Sper să am rezultate și mai bune data viitoare mai ales că voi crește rezoluția prin utilizarea unui alt filtru la un diametru mai mare (75 sau chiar 100mm) și poate nici o mai fi atât de frig.  :) 
 PS: de precizat că dat fiind formatul senzorului, dimensiunea în focar a Soarelui este ca pentru o distanță focală de 2000 mm în format standard 24x36 ceea ce dă un f/D=40.

Paul Stefan Dascal
24 Ian 2010 16:26


Foarte faina imaginea cu Soarele. Felicitari! Ce fel de telescop folosesti?Ceva filtre??

Alex B.
24 Ian 2010 16:33


Mulțumesc pentru apreciere. Răspunsurile la întrebările tale sunt în comentariul fotografiei. Diametrul refractorului pe care l-am folosit este de 100 mm dar l-am redus la 50 din motive tehnice  :wink: Nici un alt filtru în afară de folia Baader din fața obiectivului. Am aranjat-o puțin de tot pe calculator pentru că era în format RAW.

marcel jinca
25 Ian 2010 07:42

soarele 2010 ian 24
ieri, printre valurile de ceata, pentru aproximativ 25 minute s-a putut observa soarele. am realizat acest desen in care am marcat si desenat grupurile de pete 1041 si 1042. am folosit proiectia pe ecran (utilizand matrite ale discului solar D=150mm), iar detalile petelor le-am realizat optic, folosind un grosisment 200x.

Dan Vasiliu
25 Ian 2010 14:33


Iata si o poza de astazi. Din pacate frigul nu m-a lasat sa pregatesc bine sesiunea. Se putea si mai bine fotografia.

Dan Vasiliu
25 Ian 2010 14:35


Adaug si poza de la SOHO

achy1978
09 Feb 2010 20:10


Printr-un strat gros de nori cirrus (se observa si in poza urmele de nori)am reusit cateva rafale la soare. Din cauza iluminarii slabe a trebuit sa folosesc un ISO 800 si o expunere de 1/125. Totusi, am reusit sa surprind grupul de pete 1045.


Cer senin,
Marian

PS: Poza a fost facuta rapid de la geam. Daca coboram jos pierdeam spartura cu nori mai subtiri, asa ca .....  turbulente. Din 50 cadre acesta este cel mai bun.

Alex B.
14 Feb 2010 13:51


Achy1978, fotografia este foarte reușită.  :) Dar atenție, fără informațiile de identificare (dată, moment UT, coordonate) nu are valoare științifică. Trebuie să le adaugi.  :wink: 

Soarele azi, 14 februarie 2010. Ca să spun și eu ca achy1978, singura bună din 11 imagini luate succesiv. Faculele de pe limbul vestic sunt spectaculoase fiindcă sunt foarte extinse.

MariusP
14 Feb 2010 14:32


O schita cu regiunea activa 1046, facuta azi intre 11:45-12:10 TLR. Se vedea binisor si pata (cred ca e deja catalogata 1048) de la limbul estic, impreuna cu ceva facule. Faculele corespunzatoare grupului vestic 1045 nu le-am distins.

Alex B.
14 Feb 2010 14:36


La o oră după fotografia mea :) ...în privința faculelor este vorba de cele de pe limbul vestic. Nu au pete asociate.

MariusP
14 Feb 2010 14:56


Da, Alex, acum nu mai sint pete la vest, dar a fost AR1045. Iar eu am vazut ceva facule in jurul petei de la est...  :wink:

Alex B.
14 Feb 2010 14:59


Da, acelea se văd destul de bine și pe imagine.  :)

Alex B.
14 Feb 2010 15:02


Da, acelea se văd destul de bine și pe imagine.  :) Grupul de pe vest nu știam de el fiindcă nu am mai făcut observații de pe 29 ianuarie. Oricum, de vreme ce nu se mai vede, din punct de vedere observațional (statistica activității solare) nu contează. Oricum, nu are importanță, ideea este că faculele sunt spectaculoase.  :D

achy1978
14 Feb 2010 20:22


Foarte frumoasa imagine Alex, felicitari si tie! Imi place cum au iesit in evidenta acele facule ... promit multe in urmatoarele zile
Am pus acum poza cu toate datele

Alex B.
14 Feb 2010 20:33


Mulțumesc pentru apreciere.  :) Sper că nu te-a supărat observația mea. A fost una absolut prietenească.  :) Fotografia ta are ceva spectaculos cu norii aceia și era păcat să nu știm când ai făcut-o. În privința faculelor ai dreptate. Așa cum am precizat și eu sunt într-adevăr bine evidențiate și aș spune chiar spectaculoase. Mai ales că faculele sunt unul dintre rarele (dacă nu singurul) fenomen din "atmosfera" solară vizibil în lumină albă (sunt nori de hidrogen fierbinte :D ). Și din păcate sunt mai puțin apreciate decât petele findcă trebuie puțin mai multă experiență ca să le apreciezi frumusețea. Mie personal îmi plac ai mult. Este și o provocare să le găsești mai ales în observația prin proiecție.
Îți doresc succes și cer senin.

achy1978
15 Feb 2010 15:16


Stai linistit Alex ca nu m-am suparat! Mie sincer nu mi se pare foarte reusita, comparativ cu cea reusita de mine la grupul de pete 1039. E vina mea ca am tratat cu neglijenta aceasta poza.

Cer senin!
Marian

PS: Alex nu nu ne spui ce filtru ai folosit?  :D

Alex B.
15 Feb 2010 18:14


Singurul filtru folosit a fost unul Baader în fața obiectivului. Culoarea aceea roze a stabilit-o camera și eu nu am umblat la ea. Nu corectez decât luminozitatea (originalele sunt subexpuse), contrastul și claritatea. Corecțiile le fac manual. Atât.  :)

MariusP
28 Feb 2010 14:03


Desi luna februarie a fost prima luna din ultimii 3 ani cu pete solare in fiecare zi, azi (12:45 TLR) n-am vazut mare lucru: 2 pete foarte apropiate din grupul AR1051, fara zona de penumbra in jurul lor si ceva facule destul de bine definite in zona regiunii active AR1050. Am incercat si-o determinare de coordonate: 1050 - 20 grade S, 70 grade W; 1051 - 15 grade N, 20 grade E.

MariusP
02 Mar 2010 22:54


Are si un avantaj somajul tehnic... Pot sa stau ziua cu ochii-n Soare cand imi permite vremea si dupa ce termin de aplicat la joburi!  :roll:

MariusP
13 Mar 2010 17:27


Niste pete ceva mai dezvoltate, 1054...

Mircea Pteancu
13 Mar 2010 20:05


MariusP
iti urez spor la observatiile solare si nocturne si bafta mare la gasirea unui job,Doamne ajuta.Mircea

MariusP
13 Mar 2010 20:10


Mersi Mircea! Doamne-ajuta si multa sanatate...

achy1978
13 Mar 2010 20:59


Si o poza care sa sustina desenul lui Marius

Cer senin,
Marian

dragos.n
13 Mar 2010 23:51


Foarte bune desenele. Mai rar asa ceva pe aici. Felicitari.

 Imi pare rau sa aud problemele cu serviciul, dar sper sa ai succes si sa rezolvi cat mai repede.

achy1978
14 Mar 2010 17:27


Cam asa a evoluat pana astazi 1054

MariusP
14 Mar 2010 19:20


Clare si cu multe detalii imaginile lui achy1978.

Doru Dragan
15 Mar 2010 09:10


Felicitari "adoratorilor" Soarelui :) Spor la treaba in nobila voastra indeletnicire. Soarele e pe cale sa ne ofere niste spectacole din ce in ce mai interesante. (Sa speram ca in limitele bunului simt :?  :lol: )

MariusP
21 Mar 2010 17:39


Grupul 1056 si-a revenit dupa o zi in care aproape a disparut.

Stanescu Octavian
25 Mar 2010 11:29


Acum dimineata la 8:30 am pus cassegrain-ul pe soare si am pozat .

Catalin M. T.
25 Mar 2010 14:16


Si o imagine de la mine...cu soarele de astazi! :D

achy1978
25 Mar 2010 15:04


Si soaele nu trece neobservat!
Asa ca ..................... am facut si eu o poza la AR 1057.

MariusP
25 Mar 2010 15:53


Se putea sa stau si eu deoparte...  :D 

Pun 3 schite cu evolutia grupului 1057 de ieri pana azi la pranz.

Stanescu Octavian
26 Mar 2010 11:55


Soarele cu acelasi grup de pete azi dimineata tot la 8:30

Dan Vasiliu
26 Mar 2010 15:10


Dupa poza grupul de pete solare sunt de tip "D" conform clasificarii Zurich. Prognozez ca vor degenera in tip "G" sau "H" (sunt destul de apropiate petele principale). Sper ca in curand sa vin si eu cu poze. Inca mai optimizez setup-ul pentru observatii solare.

achy1978
26 Mar 2010 15:58


Acum 1 ora atmosfera a fost destul de calma. Am ramas placut surprins de calitatea observatiilor vizuale, chiar si pintre nori. Superb!  .............. si bineinteles o poza (tot printre nori).

MariusP
26 Mar 2010 20:26


Doua observatii de azi schitate langa celelalte desene cu grupul 1057.

MariusP
27 Mar 2010 13:42


Azi am reusit sa disting grupul 1057 si cu ochiul liber, ca un mic punctulet negru, evident...  :wink: 

La 12:15 TLR am observat aparand la marginea estica (latitudine in jur de 5 grade Sud) inca o pata, probabil va fi catalogata AR 1059. Deja se distinge diferenta dintre pata si penumbra.

achy1978
27 Mar 2010 14:06


Peste Targu Jiu este un strat de nori ce nu permite observatiile solare (din pacate  :o ).

Stanescu Octavian
28 Mar 2010 22:08


Azi spre apus au plecat norii ,  am facut iar cateva poze a mai aparut o pata izolata impodobita cu ceva facule.
am incercat o pozitionare reala  a celor doua poze din compozitie.

Catalin M. T.
29 Mar 2010 12:44


Soarele astazi(29.03.2010) cu 2 regiuni active! :)

achy1978
29 Mar 2010 13:17


Mare minune sa nu apara si 1060 pana maine. Acele facule din regiunea AR 1059 promit o dezvoltare pe masura.

Cer senin,
Marian

MariusP
29 Mar 2010 19:25


Dupa-amiaza s-a limpezit cerul si la Onesti...

Erwin
29 Mar 2010 22:59


am o întrebare de începător: De când a început numărătoarea petelor?  :oops:

Doru Dragan
30 Mar 2010 07:51


"The cyclic variation of the number of sunspots was first observed by Heinrich Schwabe between 1826 and 1843 and led Rudolf Wolf to make systematic observations starting in 1848."
http://en.wikipedia.org/wiki/Sunspot

Catalin M. T.
30 Mar 2010 12:08


Soarele astazi!

Stanescu Octavian
30 Mar 2010 12:41


Poze la grupul 1057  de ieri la apus si de azi dimineata. 
1059 s-a marit un pic fata de ieri ,doar vizual am observat.

MariusP
30 Mar 2010 18:50


Grupurile 1057 si 1059. La 14:50 TLR am mai vazut 3 zone cu facule aproximativ la latitudinea 20 grade N, doua la marginea estica si una la vest, faculele vestice fiind pe locul unde a aparut acum cateva zile pentru scurt timp o pata mica, AR 1058.

Stanescu Octavian
02 Apr 2010 14:38


In  zona 1057 pata centrala s-a crapat in trei , poza de azi dimineata ora 10.
facuta prin filtru nou fabricatie proprie .

Alex B.
02 Apr 2010 18:00


Grup de tip H clasic. :) &#536;i la proiec&#539;ie arăta spectaculos la acela&#537;i moment. Interesant...observam amândoi Soarele în acela&#537;i timp. :)

Dan Vasiliu
02 Apr 2010 20:31


Detalii despre filtru?

Stanescu Octavian
02 Apr 2010 22:02


Sper ca nu numai doua persoane se uita in acelasi timp la soare  :wink: 
filtru imi este necesar deoarece oglinda nemetalizata are totusi o reflexie marita cu un strat interferential necesar pt H alpha ce la banda  trecere de 1-1,5 angstrom energia ce-l strabate e foarte mica .
Filtrul facut de mine e cel mai simplu interferential . pe o sticla depus semi transparent 1 strat Al apoi 350 nm  florura de magneziu apoi iar Al . cu cat se pune aluminiu  mai gros se ingusteaza banda de trecere . din grosimea stratullui de florura se obtine culoarea dorita. 
mai jos proiectul pe un program specializat .

Dan Vasiliu
02 Apr 2010 23:39


Am putea obtine si noi astfel de filtre? Pe mine m-ar intersa unul sa-l montez pe o prisma Herschel. As prefera culoarea mai portocalie (ca soarele) daca se poate.

horatius
03 Apr 2010 11:24


Exista un asemenea filtru: solar continuum.

Soarele nu are culoare, dar se poate descompune in culori. Portocaliul nu e cea mai buna culoare de vazut Soarele, intrucat ochiul uman nu e asa de sensibil la aceasta culoare. Verdele e culoarea la care e sensibil ochiul uman, de aceea solar continuum e centrat pe verde, 540 nm, si la fel pare si filtrul acesta.

Stanescu Octavian
03 Apr 2010 13:00


Ai facut rost de prisma Herchel? de filtru putem discuta , desigur .
azi de dimineta abea rasarit am incercat poza la soare , turbulentele au fost minime dar totusi era prea jos pentru a avea detalii fine.

Dan Vasiliu
03 Apr 2010 14:04


Prisma trebuie sa-mi soseasca saptamana viitoare. Aveam si varianta sa mi-o construiesc singur dar, avand in vedere dotarea "atelierului meu", timpul si mai ales faptul ca prefer sa nu ma joc cu vederea mea, am preferat sa o cumpar "de firma". Este pe 1.25". Intre timp am avut probleme cu locul de observatie. Acasa nu prea am timp de soare pentru ca trebuie sa plec la firma. Am amenajat un spatiu la firma unde soarele se vede mai tot timpul zilei si sper ca de saptamana urmatoare sa incep "punerea in functiune" a mini-observatorului meu solar. Dupa ce fac testele si incep sesiunile de observatii o sa descriu si setup-ul. Micul meu observator se doreste in final sa studieze soarele prin proiectie - desen, cu diferite filtre (H-alpha, K-Ca, solar continuum) - astrofoto, precum si influenta soarelui asupra ionosferei terestre (antena receptie VLF).  In mare parte sunt puse pe pozitie si unele in faza de testare (inclusiv antena magnetica).

Dan Vasiliu
29 Apr 2010 20:05


Prima lumina: Lunt System Solar Telescope, 35 mm, F=207 mm, H-Alpha.
Inca fac teste sa ma decid cu ce obtin cele mai bune imagini (aparat foto, camera web). O imagine (afocal) si o "viziune artistica cu frunze si soare".  :lol:

Mircea Pteancu
29 Apr 2010 20:42


Domnilor,nu promit sa va tin companie in observatiile solare,din cauza jobului.Dar de citit ,promit sa fiu printre cititorii consecventi ai observatiilor voastre solare.Va urez succes!Mircea

Dan Vasiliu
29 Apr 2010 21:27


O parere sau un sfat bun este oricand binevenit.   :lol:

dragos.n
30 Apr 2010 01:18


In sfarsit o fotografie cu un telescop H-alpha si pe acest site.

Domnul Dan, vrem si noi amanunte (cred ca pot sa spun noi, avand in vedere ca sunt sigur ca mai sunt si alti curiosi). Cum se vede prin el, vrem poze cu el si prin el mai multe. Care varianta e? Etc, etc.

Prima fotografie, nu e cumva defocalizata? Mie asa imi pare.

Dan Vasiliu
30 Apr 2010 01:45


Da. este putin defocalizata. Nu m-am prins de toate reglajele. Inca ma joc cu el. Ca sa nu scriu prea mult ... asta este scula:

http://www.astroshop.eu/lunt-solar-systems-solar-telescope-lunt-st-35-207-ls-35t-ha-ota/p,14280

La specificatii este bifata inclusiv astrofotografia. Vizual l-am cam citit. La astrofoto ... mai lucrez. Asta ca sa puteti impartasi cu mine bucuria observatiilor.  :lol:

Doru Dragan
30 Apr 2010 11:34


In sfarsit o fotografie cu un telescop H-alpha si pe acest site.
Da' astea:
http://www.astronomy.ro/album/thumbnails-15.html
cu ce crezi ca au fost facute :roll: Acum vreo trei ani a fost cumparat aici la Timisoara un filtru H-alfa care a fost adaptat la un telescop solar. Tavi Stanescu a avut o perioada de entuziasm dupa care a considerat ca toate protuberantele arata cam la fel si ... lasat-o mai moale :)

mircear
02 Mai 2010 22:19


1 mai 2010.
2 poze printr-un PST+barlow (3x?) facute cu un Nikon D80 - ISO 100, 1/125s si 1/2s.
Greu de lucrat printr-un PST, dificil de focusat cu vizorul camerei, care din pacate nu are live-view. Poti reusi imagini mai bune afocal cu o compacta mai de doamne-ajuta. Din pacate m-au lasat bateriile de la compacta :P Iar sensibilitatea redusa a camerei in banda Halfa duce la o dinamica scazuta a imaginii.
Te face sa-ti doresti un instrument de 90-100mm :D

Dan Vasiliu
02 Mai 2010 22:32


Tot problema cu focalizarea o am si eu. Ma gandesc sa folosesc un webcam. Poate asa, privind pe desktop, sa reusesc o focalizare mai buna. Sa vad ce "inventez" si va tin la curent. Am de ales intre un TuoCam, o camera Celestron NexImage si inca vre-o doua webcamuri mesterite de mine. :lol:

Dan Vasiliu
04 Mai 2010 17:16


Am inceput sa finalizez teste +reglaje setup observatii solare. Un prim instrument finalizat, dupa ce am apelat la solutia inginereasca. Sa pot focaliza ca lumea (cu un DSLR) am taiat 2 cm din tubul refractorului. Acum au loc toate: filtru ND4 + filtru Solar Continuum + Prisma Herschel + DSLR.

dragos.n
04 Mai 2010 23:28


Scuze pentru omisiunea facuta. Am uitat de acele fotografii.

Dan Vasiliu
05 Mai 2010 14:00


Se observa doua grupuri de pete tip B (1067 si 1069). Grupurile 1063 si 1068 abia se disting. Grupul 1066 l-am indicat pentru ca acolo ar trebui sa fie. In poza mea nu se distinge de loc. Erau si niste norisori firavi care se jucau peste discul solar. 8)

MariusP
05 Mai 2010 20:40


Dane, directia N indicata de tine pe fotografie este de fapt Sud. Iar grupul pe care l-ai marcat ca 1067 este un grup nou, probabil va fi numerotat 1070. La ora 11:20 TLR, cand am facut eu observatia, am vazut pete doar in cele trei grupuri nordice: 1067 (1 pata), 1069 (7 pete) si 1070 (2 pete). In emisfera sudica nu erau decat facule in regiunea 1068.

Doru Dragan
05 Mai 2010 22:03


Incepe show-ul :)

Dan Vasiliu
05 Mai 2010 23:36


Verific si corectez daca este cazul. Inca nu am startat sesiunile de observatii. Sunt inca in teste. E posibil sa si gresesc. Mersi pentru atentionare.

Dan Vasiliu
05 Mai 2010 23:56


Cu scuzele de rigoare - asta inseamna sa te tot invarti cu telescopul pana gasesti pozitia optima si multe alte teste ... Poza corecta (ca pozitionare a coordonatelor solare) este cea de mai jos. Cea postata anterior este o eroare. Nu o schimb tocmai pentru a atrage atentia si altora sa nu greseasca. 

Totusi grupul 1067 are doua pete nu una. Grupul 1069 am observat ca mai are si niste pete mai mici dar nu apar in poza mea. Probabil are 7 pete. Corect. In regiunea 1068 sunt doar facule. Cam la fel in regiunea 1063.  8)

MariusP
06 Mai 2010 00:13


Repet, ceea ce ai marcat ca fiind 1067 este un grup nou. Am incercat sa marchez cu un mic cerc pozitia reala a lui 1067 si la care eu am vazut o singura pata izolata. La acel nou grup am observat intr-adevar 2 pete.

Edit:
Adaug si o poza de la SOHO de la ora 08:00 UT pe care-am notat regiunile active nordice si punctele cardinale.

MariusP
06 Mai 2010 10:04


Cateva confirmari despre 1067 si 1070:
http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/synoptic/sunspots_earth/mdi_sunspots_1024.jpg
http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=06&month=05&year=2010
http://www.swpc.noaa.gov/ftpdir/forecasts/SRS/0506SRS.txt

Dan Vasiliu
06 Mai 2010 10:25


Corect. acum am inteles. Dat fiind pozitia rotita a pozei mele fata de cea de la SOHO am confundat se pare 1067 (invizibila la mine) cu viitorul 1070 (cu doua pete). Probabil ca m-a derutat si faptul ca cele doua pete din viitorul grup,  care sunt destul de vizibile, nu au fost inca catalogate. Multumesc. Data viitoare o sa fiu mai atent si mai putin repezit in interpretarea rezultatelor.

Dan Vasiliu
10 Mai 2010 18:41


Am mai avansat cu constructia "observatorului solar".

Doru Dragan
10 Mai 2010 21:42


Atat Soarele rosu cat si Soarele verde sunt prea rosu (respectiv prea verde) :) Incearca sa te apropii de o culoare pe cat posibil naturala (portocaliu, alb, galben) si muuult mai putin saturata (if you know what I mean :wink: ) In felul asta s-ar putea sa-ti apara eventual si niste detalii nu doar un disc frumos colorat. :D

Dan Vasiliu
10 Mai 2010 22:09


L-am lasat rosu cum se vede prin telescop. Si eu am avut impresia ca este prea saturata. Am deschis imaginea postata pe Mac si pe un Dell. Pe Mac nu vad detalii, pe Dell vad foarte multe (aproape ca pe original care este fomat raw). Imaginea postata este prelucrata pentru Web.  :roll:

Dan Vasiliu
10 Mai 2010 22:25


O prelucrare mai bunicica. Am schimbat si culoarea. Si rezolutia web e mai buna.

Laurentiu
11 Mai 2010 09:51


Mult mai bine.

achy1978
11 Mai 2010 14:36


Cu adevarat mult mai bine. De ce nu incerci sa tragi mai multe cadre si sa le suprapui. Incearca sa tragi cadre cu timpi mai mari de expunere sa obtii detaliile de pe margine.

Este bine, felicitari!

Dan Vasiliu
11 Mai 2010 15:28


Multumesc pentru idei. Deocamdata mai am putin de "aranjat" telescopul H-Alpha. Nu stiu daca reusesc prea repede sa fac experimentul pentru ca voi lipsi o saptamana din Romania. Poate saptamana viitoare sa vin cu noi poze.  8)

Teo
14 Mai 2010 15:35

Am iesit si eu azi cu luneta de 70 mm
Am iesit si eu azi cu luneta de 70 mm , focala 300 mm, la observatii solare.
Pentru foto am folosit un filtru rotund din sticla rosu inchis. Privit la lumina zilei, pare negru, dar atunci cand privesc filamentul unui bec prin ele, apare rosu. E un filtru de vrei 2 cm diametru, cumparat de mai multi ani dintr-un targ de vechituri, de la un om care lucrase la I.O.R. Nu stiu exact ce lungimi de unda filtreaza, dar daca privesc Soarele prin el, acesta capata o tenta violet-albastruie la limb si rosu pe toata suprafata fotosferei. Cand il fotografiez prin aces filtru, se vede doar rosu uniform. 
Iata cum se prezenta Soarele, azi la mine, la ora 15:10 la Bucuresti. :)

Teo
14 Mai 2010 15:41

Am reusit sa prin si acel efect violet prezent
Am reusit sa prind si acel efect violet prezent la limbul Soareului dat de acest filtru. Nu este un artefact de  pe fotografie. Asa apare si vizual, dar acel disc violet inconjoara soarele de jur-imprejur. Repet, inca nu sunt lamurit ce fel de filtru este, dar e foarte puternic. Lumina zilei nu se vede prin el. Pare de un negru puternic , in realitate fiind rosu.

discutia a fost splitata in acest punct pentru a nu ne indeparta de la "subiect".

mod z.

Laurentiu
14 Mai 2010 18:23


Nu inteleg de ce nu pricepeti odata si odata voi, incepatorii, ca Soarele este aproape singura cauza potentiala de accidente grave pentru astronomii amatori (cealalta fiind caderea unei contragreutati pe picior  :lol: ).

Pe bune, nu va mai jucati cu filtre improvizate si care nu sunt facute special pentru observatii solare. Arsura de retina este iremediabila si nici nu doare.

Folositi filtre Baader sau in orice caz filtre dedicate  :!:

zoth
14 Mai 2010 18:47


Laurentiu, iti multumesc pentru avertizarile prezentate anterior, sunt oricand bine venite.
In acelasi timp am rugamintea adresata tuturor de a respecta subiectul fiecarei discutii cel putin pe aceasta sectiune unde disciplina vreau sa fie stricta.
Am scris acest post in calitate de moderator si in consecinta il voi sublinia corespunzator.
Multumesc.

MariusP
23 Mai 2010 15:56


Au revenit petele solare...  :wink:

marcel jinca
24 Mai 2010 17:04

Pete solare 24 mai
Cand starea vremii ne lasa, mai putem face si noi ceva. Atasez o observatie la Soare din dimineata asta.
Cer senin tuturor!

marcel jinca
29 Mai 2010 22:50


Observatii asupra zonei active din emisfera sudica solara. Greu de realizat datorita unui strat subtire de nori. La scurt timp, ploaie cu galeata.

marcel jinca
03 Iun 2010 11:56


Observatie la Soare, asupra zonei active AR 1076. Dupa ora 13:30, norii s-au risipit. Am reluat osbervatia, iar grupul de pete e schitat mai jos.
Marcarea petelor am facut-o prin proiectie pe ecran.
Cer senin!

marcel jinca
05 Iun 2010 12:40


Observatie Soare 2010 iun 05.

marcel jinca
07 Iun 2010 19:05


Soarele: 2010 iunie 07, ora 17:20 TLR
La coordonatele: (19°N, 71W), privind periferic se observa si facula AR 1073.
Un cer curat. Sa speram ca ramane asa si la noapte.
Cer senin tuturor!

valy
07 Iun 2010 21:35


Una din pete din 05/06/2010:

valy
10 Iun 2010 10:19


http://news.yahoo.com/s/space/20100609/sc_space/moreactivesunmeansnastysolarstormsahead

O fi de bine sau de rau?

Stanescu Octavian
10 Iun 2010 12:40


arata bine desigur .  :wink: . Am facut si eu acum la 12 cateva cadre dar turbulentele-s mari si terasa mea incinsa . Un turn vidat nu ar strica  :wink:

valy
10 Iun 2010 12:48


...si terasa mea incinsa. Un turn vidat nu ar strica...Mai bine o bere rece :roll:.

E la 3800mm? 
Apropos, cand pozezi soarele ce faci ca bate in telescop si il incinge mult mai mult decat mediul ambiant? Eu am luat un fel de izopren de plaja, d'ala cu aluminiu reflectorizant, invelesc tubul. Mai raman turbulentele din jur...dar cum am spus, cu o bere se rezolva...sau pozezi noaptea ca e mai liniste.

Stanescu Octavian
10 Iun 2010 13:15


e pozat cu cass 6m focar . de obicei fac poze dimineata intr 8-9 atunci uneori se vede mult mai bine . 
As face un celostat cu telescopul in casa . afara doar oglinzi, 2 buc una pusa pe montura ecuatoriala  la jumate de viteza de rot.
Pe tub am lipita folie autoadeziva reflectorizanta. dar cel mai mult atmosfera afecteaza negativ.

Dan Vasiliu
10 Iun 2010 15:21


Ar fi interesanta o schema de principiu a unui celostat.  8)

achy1978
15 Iun 2010 23:38


Cam asa arata soarele la data de 13.06.2010, cu 2 zone active.

valy
03 Iul 2010 12:57


Am facut si eu cateva poze azi, si filmul de rigoare:

http://www.youtube.com/watch?v=i1ENZT1TOOw

RobertG
04 Iul 2010 14:48


Am observat si eu astazi aceeasi pata solara expusa de valy. Pun si eu o poza, si link catre filmul facut. E prima mea observatie a unei pete solare facuta cu telescopul care il am.

http://www.youtube.com/watch?v=dz-ahBEa4bQ

MariusP
04 Iul 2010 14:57


Ce este interesant la aceasta pata solara, numerotata 1084, este stabilitatea ei, aratand practic aproape la fel inca de cand a aparut de dupa limbul estic, pe 26 iunie. Eu unul n-am vazut pana acum o pata solara asa stabila timp de 9 zile...

Doru Dragan
04 Iul 2010 20:57


Daca se aplica teoria placilor tectonice de la cutremurele de Pamant atunci inseamna ca cu cat mai mult dureaza perioada de stabilitate cu atat mai groaznica va fi destabilizarea atunci cand se va destabiliza :D Pe spaceweather i se zice pata "gamalie de ac" :)

RobertG
18 Iul 2010 12:25


Pata 1087 astazi 18/07/10, dimensiuni reduse si estompata(vizual), abia am reusit sa o fac vizibila din setarile webcamului.

Doru Dragan
18 Iul 2010 20:45


Intre timp (ora 18:00 UT) a produs o eruptie de toata frumusetea :) 
http://www.spaceweather.com/

zoth
24 Iul 2010 11:31


Observatii solare azi 24.07.2010 cu ocazia testarii noului refractor acromat 90/910.
Grosismente utilizate 130x si 152x obtinute cu ocularele orto de 7 si respectiv 6mm.
La ora locala 09.20 imaginea grupului de pete 1089 arata o dezvoltare ca in desenul de mai jos:

Dan Vasiliu
09 Aug 2010 14:54


Scuze ! Petele in plus sunt de la senzorul aparatului meu care se cere curatat  :lol:

Dan Vasiliu
09 Aug 2010 18:09


Si o imagine mai artistica cu Soarele dupa sedinta foto. Ne luam la revedere.  :lol:

achy1978
19 Sep 2010 20:32


Un grup de pete (AR 1108) destul de bine conturat. La est de acest grup de pete se observa si o zona extinsa cu multe facule solare si incao pata in formare.

Cer senin,
Marian

cluci
20 Sep 2010 00:20


Cu vreo doua ore mai tarziu si eu stateam cu ochii in soare ;)

marcel jinca
22 Sep 2010 19:57


Cu putin timp inainte de apusul Soarelui, am prins trei cadre acceptabile.
Fotografiile sunt realizate prin proiectie afocala. Am folosit ca oculare un PL20, PL10 si Barlow.

Cer senin tuturor!

MariusP
15 Oct 2010 14:04


Ieri si azi am observat oleaca Soarele:

- ieri 14:30 TLR, doua grupuri 1112 (3 pete micute) si 1113 (o pata mai mare inconjurata de penumbra) si un por, care a fost numerotat ulterior ca 1114.

- azi 13:00 TLR, 1112 are 4 pete asezate intr-o pozitie aproximativa de romb (parca-i Crucea Sudului  :wink: ), 1113 aproape identic ca ieri, 1114 nu l-am mai vazut, iar la limbul estic si latitudinea sudica de circa 25 grade si-a facut aparitia o pata mare inconjurata de penumbra, care va fi probabil numerotata 1115.

valy
15 Oct 2010 14:09


...1112 are 4 pete asezate intr-o pozitie aproximativa de romb (parca-i Crucea Sudului  :wink: ), ....Mda, ce chestie!
http://sohowww.nascom.nasa.gov//data/REPROCESSING/Completed/2010/mdiigr/20101015/20101015_0916_mdiigr_1024.jpg

Stanescu Octavian
15 Oct 2010 16:55


dupa o lunga pauza am captat  si eu soarele azi . (protuberante +pete+filamente) :wink:

neox
15 Oct 2010 18:49


Super poza :D !
Ce instrumet, filtru ati folosit?

Stanescu Octavian
16 Oct 2010 06:38


Multam , instrumentul o luneta modesta + unicul meu filtru H alpha Thousand Oaks. este un avi filmat cu Canon 50D din care au fost stacuite 200cadre.

marcel jinca
22 Oct 2010 18:43


Cu aproape o ora inainte de apusul Soarelui, am prin cateva cadre cu grupurile de pete solare care si vizual, se vad foarte bine conturate.
Proiectie afocala printr-un ocular Plossl 17mm. Camera digitala Canon PowerShoot 49A.

Cer senin tuturor!
Marcel.

cluci
23 Oct 2010 20:25


Grupul de pete 1113 ieri la pranz la doua F-uri diferite. Din pacate desi transparenta e f buna zilele astea la Brasov, seeingul cam lasa de dorit.

Luci

mircear
23 Oct 2010 23:41


Am prins astazi cer senin si curat si-am reusit sa prind ceva protuberante.
[url=http://vimeo.com/16118921]Filmul si detaliile-s aici.

MariusP
24 Oct 2010 18:05


Postez o imagine luata de pe site-ul SDO ( http://sdo.gsfc.nasa.gov ), care arata ce am vazut azi la 14:50 TLR cu telescopul Newton 114/450 la 75x si 140x. Grupul micut nordic dintre AR 1113 si AR 1117 cred ca va fi catalogat cu numarul 1119.

Dan Vasiliu
30 Oct 2010 19:30


Soarele azi  8)

marcel jinca
14 Noi 2010 17:05


Zone active pe suprafata Soarelui.
Fotografii prin proiectie afocala.

MariusP
14 Noi 2010 18:26


Marcel, din ce apare pe http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=14&month=11&year=2010 si din coordonatele de la http://www.swpc.noaa.gov/ftpdir/forecasts/SRS/1114SRS.txt , in zona marcata de tine cu AR 1124 sint 2 grupuri 1124 si 1125, iar zona marcata AR 1125 este de fapt grupul 1123...

marcel jinca
15 Noi 2010 15:16


Soarele azi 2010.11.15
Asa cum se vede in cadrele postate in continuare, grupul activ AR 1124 are o evolutie rapida. Si-a schimbat semnificativ forma si intinderea, de ieri si pana azi.
Si grupul AR 1126 prezinta o intensificare, aparand noi pete in cadrul grupului.
Cer senin tuturor!
Asteptam Luna pe-nserat...

achy1978
05 Dec 2010 18:41


Salut,
 
O spartura in nori de cateva ore mi-au permis cateva expuneri la Soare.
AR 1131 ofera o splendida imagine fiind conturate foate bine zonele de umbra si penumbra.
 
Cer senin,
Marian

Catalin M. T.
15 Feb 2011 16:00


Doua iamagini cu discul solar fotografiate ieri si astazi, in care se observa foarte bine AR1158. :D

valy
16 Feb 2011 01:30


Foarte bine au iesit. Sa inteleg ca ai facut stacking din ~150 cadre? N-ai mila de obturator?

Dupa ce am vazut pozele am dat fuga la soho si dabea acum vad ca nu mai merge. L-a lovit furtuna solara?

Catalin M. T.
16 Feb 2011 10:45


Merci! Da, cam in medie 120-150 cadre. Despre obturator...e robust si  ~55.000 clicks and counting! :lol:  :lol:
Cat despre SOHO...posibil daca nu are imagine(desi in alte momente similare imaginea era plina de artefacte), desi mie acum imi arata imaginile dar pe unele filtre imaginile sunt decalate cu cateva zile?! :roll:
PS Incearca imaginile de la SDO

achy1978
04 Mar 2011 21:01


Soarele astazi a oferit imagini deosebite, cu foarte multe detalii.
 
Cer senin,
Marian

achy1978
06 Mar 2011 22:35


Astazi, printre nori, am reusit ceva imagini la Soare. Petele au evoluat destul de spectaculos, mai ales AR 1164.

Marian

MariusP
07 Mar 2011 00:36


Frumos , Soarele s-a dezmortit bine de tot! Am facut si eu ieri, 5 martie, cateva observatii vizuale cu Newton-ul 114/450 mm, dar si cu lunetica 70/500 mm pusa pe o EQ1. Mai mult am vrut sa testez motorasul RA pe care l-am cumparat recent, dar a fost o transparenta buna, iar in momentele de calm am fost foarte surprins de multitudinea si claritatea detaliilor la grupurile 1164, 1165 si 1166, chiar si cu micul refractor. Ajutat mult de motoras ca sa pastrez cat mai mult timp Soarele in ocular, am mers pana la 156x cu un Planetary de 3.2 mm si se vedeau mai multe detalii decat in  din momentul observatiei...

valy
07 Mar 2011 12:32


Foarte frumos colajul. Am aruncat si eu un ochi in weekend dupa o absenta de o luna (deh, norii) si am ramas putin surprins, credeam ca s-au asternut paianjenii pe filtru.

achy1978 ce poti sa spui de prisma? Ai comparat rezultatele cu cele obtinute prin filtrul solar?

Teo
11 Mar 2011 15:06


Va salut ! 
Vin si eu cu Soarele fotografiat azi la ora 13:30 din Bucuresti prin luneta mea 70mm/500mm Sky-Watcher, cu filtru folie Baader. Este prima data cand privesc printr-un astfel de filtru si am fost uimit.
Pana acum foloseam doar filtre inadecvate....de sudura...etc.

Ce am putut vedea, este uimitor pentru mine.
Puteti vedea si voi mai jos. :D

Cezar
12 Mar 2011 15:52


Soarele azi ... prima poza facuta :). 
Am folosit filtru solar Baader si un Canon Powershot A3000 in ocular de 25.

Teo
12 Mar 2011 22:50


Arata foarte bine pentru "prima poza" solara. Mai trebuie putin redusa luminozitarea si marit contrastul, pentru ca imaginea a iesit prea albicioasa. In rest, totul este OK.

auriga
12 Mar 2011 23:11


dupa o sesiune de observatii cu heq5/ed80 am zis sa incerc si eu pentru prima data sa pozez Soarele. Am folosit batranul Canon 400d cu mirror lock-up, la iso200 si 1/500s imagine crop 100%, rezultatul [url=http://www.scirocco.ro/astronomy.ro/IMG_8424s.jpg]aici.

valy
13 Mar 2011 03:43


Frumoase pete si imagini. Pun si eu de ieri dimineata (n.r. de sambata), cu luneta si camera, registax si gimp.

achy1978
13 Mar 2011 17:46


Abia acum am reusit prelucrarea cadrelor de ieri.  Atmosfera a fost destul de calma in perioada achizitiilor de imagini, asfel am reusit sa ajung pana la f 37,5.

zoth
13 Mar 2011 21:42


Marian, felicitari   :)  imagini foarte frumoase ale soarelui in ultimele interventii pe topic.
Rezultatele tale incep sa semene cu cele obtinute prin instrumente dedicate observarii si fotografierii soarelui in lumina alba.
Multa bafta in continuare!

psemil
13 Mar 2011 22:36


Wow ultimele poze m-au lasat cu gura cascata
Felicitari Marian.

achy1978
14 Mar 2011 11:06


Multumesc! Atmosfera a fost foarte ingaduitoare  si a permis astfel de imagini.

valy
14 Mar 2011 11:33


Marian, excelente! Imi imaginez cum se vedeau prin ocular, asta tinand cont ca la mine au iesit imagini soft desi prin ocular se vedeau detalii ce se apropiau de cele din pozele tale.

valy
27 Mar 2011 02:12


Grupuri de pete de sambata dimineata.

MikeC
27 Mar 2011 12:46


Am reusit si eu ieri sa fac cateva cadre la gupurile de pete. 
Setup: 
Meade SC 8" f/10 cu filtru baader vizual de slaba calitate (si doar cu o gaura, nu full aperture din pacate) + EQ5
Camera DFK 21AU04.AS
Atmosfera a fost in schimb foarte neprietenoasa... turbulenta mare si in permanenta un strat fin de cirrusi uneori chiar mai gros. Daca ar fi ajutat un pic atmosfera cu siguranta ar fi fost mai multe detalii.

La a doua imagine cea din mijloc este trasa la F/10, iar cele din lateral nu sunt cropuri ci sunt facute la f/20 cu un barlow 2x Meade.

Enjoy

MikeC
27 Mar 2011 12:47


Rectific... la prima imaginea. Cand le-am uploadat erau invers... da va dati voi seama ;)

Cer seniN!

Stanescu Octavian
29 Mar 2011 21:22

soare in H alpha
Am  facut la soare acum dupamiaza  captura AVI apoi stack a 400 cadre .
rezolutia e doar 900/600 asa cum poate filma Canon EOS 50D

valy
29 Mar 2011 22:42


Cineva undeva a avut soare. La noi inca ploo. Interesant ce se intampla pe margine.

starbuck
30 Mar 2011 19:43


Ieri (29.03.2011) pe la ora 14, cu dSLR-ul si sticla de sudura a paznicului firmei. Asta asa ca de incalzire pana apare filtrul AstroSolar...

MikeC
30 Mar 2011 22:13


mare grija! la focale asa mari poate sa iti scape din gresala filtrul si sa o patesti grav sau poti strica  aparatul chiar daca sunt timpi asa scurti de expunere. Si asa dupa cum vezi poza este foarte slaba... murdarie pe sticla, sau posibil pe senzor.. 

Cel mai bine astepti filtrul ii faci un suport calumea si esti OK.

Laurentiu
30 Mar 2011 23:36

Re: soare in H alpha
Am  facut la soare acum dupamiaza  captura AVI apoi stack a 400 cadre .
rezolutia e doar 900/600 asa cum poate filma Canon EOS 50D

Te-ai bagat iarasi la un pic de H-alfa ?  :D 

Cu ce telescop ai tras ?

starbuck
31 Mar 2011 00:01


@MikeC

A fost destul de greu sa tin aparatul (fara grip) cu obiectivul, aproape 1.5 kg amandoua iar cu cealalata mana sticla in fata obiectivului. Si mai foloseste si spot metering. Cat despre "calitatea" si mai ales uzura sticlei de sudura n-are rost sa mai vorbim :). Oricum a fost o prima incercare, asa mai mult ca o joaca. Cat despre  filtru deja s-a aprobat bugetul :)...

Numai bine.

MariusP
31 Mar 2011 18:47


Azi, pe la 17:30, cand am ajuns acasa de la serviciu, am luat repede refractorul Sky-Watcher 70/500 mm (evident dotat cu filtrul Baader Astrosolar ND5), l-am sprijinit (fara montura :wink:) de grilajul geamului si cu un ocular Kellner de 10 mm (50x) am observat cele 3 grupuri evidente (1176, 1180, 1183), un por amărât (1178) plus doua pete micute, care daca se mentin, probabil vor fi numerotate 1184. M-a lasat cu gura cascata turbulenta atmosferica foarte redusa, granulatia solara fiind vizibila foarte clar impreuna cu detalii fine si stabile, la o putere de marire de numai 50x.

auriga
01 Apr 2011 16:36


azi l-am vizitat pe Horatius si ne-am uitat impreuna la soare cu Scopos 66, filtru Coronado si oculare Baader ortoscopice, pentru mine a fost premiera si detaliile care le-am vazut sunt fantastice.

Laurentiu
01 Apr 2011 17:12


Lucky b...  :lol:

RobertG
03 Apr 2011 16:22


Pun si eu poze cu petele 1184 si 1183, realizate astazi.
Filmul, aici:
http://www.youtube.com/watch?v=yg08d4LXVVI

RobertG
03 Apr 2011 19:33


Inca una, luata mai tarziu(15:51), alt filtru, si prelucrata color.

Dan Vasiliu
03 Apr 2011 20:01


Ce filtre ai folosit?

RobertG
03 Apr 2011 20:09


Folosesc filtru Baader ND5 pe toata apertura telescopului in ideea de a nu pierde din puterea separatoare. Dar intensitatea luminoasa pt. webcam e putin cam prea mare, chiar si cu filtrul IR-cut (folosit in primele poze) si cu expunerea la minim. Asa ca, la a doua filmare am folosit al doilea (si ultimul din dotare deocamdata) filtrul pt. Luna. :))
Va rog nu radeti de un incepator, inca sunt in plina sesiune de reglaje si "how to"...
Vizual se vad detalii superbe, imaginea fiind excelenta si din punct de vedere luminos si al contrastului.
Probabil ca voi achizitiona folie Baader ND3, pana una alta ma descurc cu ce am...

MariusP
03 Apr 2011 21:58


Folosesc filtru Baader ND5... Dar intensitatea luminoasa pt. webcam e putin cam prea mare...
Probabil ca voi achizitiona folie Baader ND3...
ND3 (de fapt e ND3.8 ) o sa-ti faca imaginea si mai luminoasa, pentru ca lasa sa treaca prin filtru cam de 16 ori mai multa lumina decat filtrul vizual ND5.

Dan Vasiliu
03 Apr 2011 22:07


Filtrul ND3 nu-ti va ajuta. Poti sa combini ND5 de pe apertura cu un filtru pe ocular ca de exemplu cele neutre de aici:

http://www.skywatcher.ro/Baader/filtre_neutre.htm

sau cel solar continuum de aici:

http://www.skywatcher.ro/Baader/filtru_solar_continuum.htm

Mai vezi si setarile camerei web.

Nu renunta la filtrul de pe apertura !

RobertG
03 Apr 2011 22:07


Am presupus ca ND3 fiind pt. foto, e mai opaca ca si ND5. Doar o simpla presupunere de-a mea, se pare ca eronata. Oare un filtru polarizator variabil nu ar fi mai de ajutor? Cumva trebuie sa mai reduc din lumina ce ajunge la webcam. Oricum un filtru mai special pentru soare iese deocamdata din discutie. :)

Dan Vasiliu
03 Apr 2011 22:09


Este exact invers. Solutia o ai mai sus.

MariusP
03 Apr 2011 22:11


Oare un filtru polarizator variabil nu ar fi mai de ajutor?
Este perfect, iti ofera o gama de atenuare intre 1% si 40% si, daca-i de calitate, nu-ti afecteaza calitatea imaginii.

RobertG
03 Apr 2011 22:15


Am inteles! Multumesc de sfaturi, Dan Vasiliu si MariusP. Ramane sa ma hotarasc. Nu de alta dar am cam sarit din buget cu ultima achizitie in domeniul astro. :) 

Cer senin!

P.S.
@Dan Vasiliu, la filtrul de pe apertura nu renunt sub nici o forma. Cred ca e prea periculos altfel. Din setarile camerei nu pot scoate mai mult, am incercat. Ramane valabila solutia de mai sus.

emilf
17 Apr 2011 19:08


Buna ziua!La incurajarile lui Achy1978 am iesit astazi la observatii si foto pentru steaua noastra.Eram putin neincrezator in folia Baader dar am spart gheata si am privit Soarele care este magnific.
Atasez alaturi foto afocala facuta cu 254/1200,ocular 26mm,Canon A560.

achy1978
17 Apr 2011 19:51


Bravo Emil ..... in sfarsit ai spart gheata. Ca si debut la Soare este OK. Sa o vedem pe urmatoarea care trebuie sa fie net superioara. 

Cand vorbim despre Soare,Luna, planete - focalizarea este critica (nu ca la DSO n-ar fi). Acorda mult mai mult timp acestui element, pentru rezultate foarte bune. Cauta punctul de focus vizual, iar apoi trage rafale pe care sa le verifici pe aparat, urmarind anumite puncte de pe Soare (Luna) cu zoom-ul maxim posibil al camerei facut pe respectiva poza. Apoi tatoneaza facand curse extrem de fine ale focuserului (intra sau extra) pana o sa obtii cele mai bune detalii ale pozei la zoom maxim. Dupa fiecare cursa fina, tragi o rafala de poze (3 sunt suficiente) si le verifici .

achy1978
17 Apr 2011 20:05


Foarte frumos colajul. Am aruncat si eu un ochi in weekend dupa o absenta de o luna (deh, norii) si am ramas putin surprins, credeam ca s-au asternut paianjenii pe filtru.

achy1978 ce poti sa spui de prisma? Ai comparat rezultatele cu cele obtinute prin filtrul solar?

Iti cer scuze valy,dar acum am vazut intrebarea ta.
Desi acum nu mai pot folosii decat refractorul pentru observatii solare (cu alt sistem NU este recomandat a se utiliza prisma Herschel) detaliile sunt mult mai spectaculoase.

1. Contrastull este incredibil (in permanta se poate observa granulatia de pe suprafata lui)
2. Detaliile in pete la grosisment mare, de asemenea sunt spectaculoase, cu imagini foarte detaliate in zonele de umbra/penumbra.
3. Siguranta observarii (avnd un baietel care se tot uita prin telescop) este maxima. Acum nu mai stau cu fricaca poate cade (sau il zboara vantul) filtrul de apertura.
4. Fotografic, asa cum arata sipozele, am facut un salt inainte
5. Capcana de lumina este foartebine dezvoltata de cei de la Baader, prisma fiind in permanenta aproape rece.

Pentru observatii solare isi merita toti banii

valy
18 Apr 2011 01:10


Archy, multumesc.
Granulatie n-am vazut prin filtrul meu dar detalii in pete da, cand permiteau turbulentele.

Pun si eu o poza de duminica dimineata, pe la 10. 

Spre comparatie poze (stack ~200 din 1000 cadre de film) si filmul cu compacta: http://www.youtube.com/watch?v=CAt-XwZwyZY

MikeC
18 Apr 2011 08:48


Duminica s-a facut si in Bucuresti senin, dupa aproape o saptamana si ceva numai de overcast!! Am scos telescopul si m-am jucat un pic cu petele. 
Motofocusul (pe un WO crayford) face o diferenta imensa fata de primele incercari cu un helical (are oricum o miscare foarte fina), dar faptul ca nu mai atingi instrumentul, usureaza mult munca!

Inca nu sunt multumit ptr ca nu am inca filtru full aperture, dar pana nu apare vreo pata mult mai "spectaculara" n-as vrea sa investesc. Plus ca nici nu e ND3.8 e un vizual ND5...
A fost si ceva turbulenta suparatoare, dar in mare parte mai mult instrumentala.

Enjoy!

Stanescu Octavian
20 Apr 2011 14:00


De dimineata am pornit la filmari la inceput in zona 1193 pata principala . ce a iesit relativ bine chiar daca flutura erau si cat o secunda de clar . ulterior dupa jumatate de ora incepea tot mai rau sa se vada . am trecut si la filmari pe tot cipul (optiune  cu rezolutie mai slaba). la zonele  1193 si 1195 
Canon EOS 50 d pus in focar de 6m la cass 250mm diafragmat la 150 . 
azi a iesit cat de cat ceva ca ieri dupamasa doar blur .

valy
20 Apr 2011 15:19


..am trecut si la filmari pe tot cipul ...Adica poti filma doar cu o parte din cip?
Tenta albastra e de la WB sau de la filtru?

Deci tot dimineata e mai bine la soare. Am observat si eu ca pe la 9-10 e ok, dupa aceea navalesc valuri de caldura. Seara n-am incercat.

Stanescu Octavian
20 Apr 2011 17:41


canon eos 50d nu filmeaza in mod normal in bucataria lui interna  ca 60D sau altele , dar un Rus a facut un soft pentr  PC ce  se conecteaza pe USB  la aparat .
are doar doua optiuni  1080/ 640  cu toata suprafata cipului  si 960/640  dar pixeli adevarati ne lipiti rezultand o suprafata mica de captura  ce se poate plimba chiar in timpul filmarii pe cei 4752/3168 pix ce are cipul in dotare.
am mai experimentat si alte prelucrari cu registax se pare ca pe gradient2 merge mai bine slectia la pete solare.
este si un filtru interferential  albastrui facut de mine, ce aduce luminozitatea  data de primara fara metal la un nivel placut pt Canon .

MikeC
21 Apr 2011 21:05


Foarte foarte tari detaliile in pata mare, felicitari!!!  

Azi am incercat si eu sa prind ceva dar turbulenta a fost urata...

Imaginile sunt prin SC 8" f/10.

Stanescu Octavian
21 Apr 2011 22:33


Multam , la soare e si mai greu  de prins atmosfera prielnica   eu doar dimineata 8-10 am prins dar si la apus cu toate ca atunci e prea jos. 
fata de imaginile captate la Saturn cu acelasi instrument  la soare se ondula totul  mereu fierbea  si erau rare momente fara blur .  din 8000  framuri cat captam un avi mai norocos    am selectat  200-400 pentru stakare .
inainte faceam poze normale zeci sute la fiecare sedinta  dar e pacat de perdeaua aparatului...

starbuck
21 Apr 2011 23:16


Am facut rost si de filtrul Baader AstroSolar (multumiri lui Kepler :) ) si imaginea (colajul) de mai jos este o prima incercare tot cu batranul Pentax, ieri (20.04.2011) in jurul orei 14. Asta pentru ca nu am mai avut rabdare pana ajung sa scot telescopul. 

Am adaptat filtrul pe obiectivul Tamron din dotare si am reusit sa prind petele 1193 si 1195. 
Acum filtrul Coronado pare pierdut in ceata undeva pe culmile Himalayei...asta imi mai lipsea :) ...Abia astept sa obtin o putere de separare mai mare cu telescopul...Mare diferenta dom'le fata de sticla de sudura ! :)    

Cer senin tuturor !

starbuck
21 Apr 2011 23:34


Am uitat sa precizez si grupul de pete 1191 care se poate vedea ceva mai bine in variantele procesate 2 si 3 (de la stanga la dreapta). Pe mine cel mai mult m-a ajutat asta ca si reper in stabilirea limitarilor obiectivelor foto (in cazul de fata, Tamron 70-300mm) inainte sa trec la telescop...

Mike23
22 Apr 2011 01:24


Dupa o lunga perioada de cand nu am mai reusit sa arunc un ochi la soare, astazi s-a intamplat minunea si am reusit sa fac observatii si sa-l filmez. AM observat doua grupuri de pete solare unul la stanga jos si unul l dreapta sus. Se mai vedeau in extrema dreapta sus niste facule(sper ca nu spun tampenii). Nu am reusit decat acum sa ma asez putin asa ca inca nu stiu ce pete am observat azi, dar o sa ma documentez :D . Aici gasiti si filmuletul de care pomeneam mai sus.  http://www.youtube.com/watch?v=HaOtHdKJpxE . Apar la un moment dat din partea de jos niste chesti care sunt defapt niste crengi ale u ui copac din plan mai apropiat.

Cer senin

Mihai

valy
22 Apr 2011 12:13


Mihai, a iesit frumos, imi place culoarea galbena, cum ai obtinut-o? Ai incercat sa ii dai "zoom" pe pete? Ai filmat cu webcamul sau cu P&S?

Vezi aici cateva detalii despre pete: 
- http://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/
- http://sdo.gsfc.nasa.gov/data/

Catalin M. T.
22 Apr 2011 12:40


Soarele fotografiat printr-un Newton de 4.5" si oc. Hyperion 17mm, prin proiectie afocala cu un Nikon D40X. Seeing-ul foarte bun astazi. :)

Laurentiu
22 Apr 2011 19:23


Excelenta imagine !

Cum ai atasat obiectivul de 50 mm la Hyperion ?

Catalin M. T.
22 Apr 2011 20:33


Merci! Diametrul int. al obiectivului Nikkor se potriveste cu diametrul ext. al ocularului, se imbina  excelent. Camera cu obiectivul e fixata pe trepied si ajustata coloana la nivelul ocularului.

Mike23
23 Apr 2011 00:42


Mihai, a iesit frumos, imi place culoarea galbena, cum ai obtinut-o? Ai incercat sa ii dai "zoom" pe pete? Ai filmat cu webcamul sau cu P&S?

Vezi aici cateva detalii despre pete: 
- http://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/
- http://sdo.gsfc.nasa.gov/data/


Culoarea galbena era din cauza pozitiei soarelui care era cam la 10 grade deasupra liniei orizontului, nu am folosit decat filtru de apertura cu folie baader. Din nefericire aparatul foto nu permite sa maresc in timpul unei filmari, decat daca dau eu zoom inainte sa pornesc filmarea si abia atunci sa filmez, ceea ce nu am facut ca nu mai aveam spatiu pe card si pana deschideam calculatorul, pana descarcam si pana pozitionam iar aparatul la ocular in suportul pt. aparat, apunea soarele. Aparatul este unul compac de fotografiat ce are(ca toate de altfel), functia de filmare. Aparatul este un Sony DSC-W215. Am facut si cateva fotografii la magnitudini diferite printre care si "detalii" dar nu au iesit clare din acest motiv nu le-am postat. Poate data viitoare :D 

Multumesc mult valy pentru informatiile despre ce am reusit sa vad in ziua inregistrarii. 

Cer senin

Mihai

MikeC
23 Apr 2011 20:23


Pata 1195 e din ce in ce mai frumoasa, si destul de maricia, nici nu m-aam mai stresat sa bag barlow-ul (nici conditiile nu mi-au permis...). Daca aveti posibilitatea si cerul senin iesiti si pozati!

achy1978
23 Apr 2011 21:06


Nu inteleg ce se intampla cu cerul din zona mea. In ultimele 4 saptamani nu a existat zi sau noapte cu seeing bun, ci doar prost si foarte prost.
Azi, Soarele fierbea si la 40X, iar mai sus 90X era dezastru. In plus, nu am mai vazut de multa vreme un cer albastru profund, ci doar bleu.

Poza este prelucrata in Registax, utilizand 8/9 cadre.

Telscop: Equinox 120 ED
Montura: EQ6
Filtru: Prisma Herschel Baader + ND3 + Solar Continuum
Nikon D60, ISO 200, Exp. 1/1250 sec
Data:  23.04.2011, ora 13:23:10 TLR

ZENDOW
23 Apr 2011 21:15

Soarele azi
Sa nu faca vecinu mici la gratar!

Laurentiu
23 Apr 2011 21:50


Eh, se vaita si el ca sa ne faca sa ne gandim, in timp ce salivam, ce datalii ar scoate daca ar fi turbulenta redusa  :lol: 

Buna poza, mi-ar fi placut totusi o varianta mai "color"  8)

Teo
24 Apr 2011 14:31


Vin si eu cu o fotografie a Soarelui realizata azi in ziua de Pasti, 24 Aprilie 2011- Bucuresti. Ora 14:00.
Echipament : Luneta homemade 80/900 , ocular super Plossl 10 mm focala. Camera Fujifilm Finepix A 900. Expunere automata.
Filtru : Folie Baader pentru observarea Soarelui.

Mike23
26 Apr 2011 17:44


Hristos a inviat,

Sambata pe data de 24 am facut cateva observatii solare la asfintit timp in care am facut cateva fotografi si doua filmulete (un filmulet am sa-l postez pe contul meu de YouTube). Petele se vedeau destul de bine in ciuda turbulentelor care erau cam maricele datorata faptului ca observatiile au fost facute din casa cu geamul larg deschis, si cum in casa era ceva mai cald decat afara au dat nastere valurilor termice. La un moment dat am avut impresia ca observ unele miscari(modificari ale petelor) la petele solare 1195. Petele observate au fost 1193, 1195 si 1196 conform sursei SDO. Pe langa cliseele de ansamblu ale soarelui, unde am folosit ocularul de 32mm SP + zoom optic ~1.7x aparatului foto, am facut cateva si la grosisment mai mare folosind ocular de 10mm Plossl si zoom optic ~2X si  4x.

Cer senin

Mihai

Mike23
29 Apr 2011 00:48


Am reusit sa postez filmuletul facut pe data de 25 asa ca va dau link-ul.
Scuzati bruiajul sonor(latrat de caini) dar s-a repopulat zona de cca 2-3 ani cu o haita de ~10 puricosi :D .
http://www.youtube.com/watch?v=NhW6jwEip4s


Cer senin si timp din belsug

Mihai

MariusP
29 Apr 2011 19:48


Soarele azi la 17:30 TLR, prin refractorul Sky-Watcher 70/500 la puterile de marire 40x (PL 12.5 mm) si 83x (UWA 6 mm):

Teo
29 Apr 2011 20:22


Uau...asa multe pete s-au vazut azi ? Maine daca e senin scot si eu luneta 70/500 sa vad peisajul fotosferic, desi la Bucuresti se arata vreme urata... acum e nor si ploua marunt...:(

MariusP
29 Apr 2011 20:26


Tot printre nori am vazut si eu Soarele, dar atmosfera era foarte calma si se vedeau clar si porii aia micuti, granulatia era evidenta si la 40x. Oricum, pe schita dimensiunile sint oleaca exagerate, ca reprezentate la scara nu se mai intelegea nimic...  :wink: Spre comparatie, vezi  de la 14:23 UT.

Teo
30 Apr 2011 11:14


Am reusit si eu in sfrarsit sa ies cu luneta Sky-Watcher 70/500 mm azi la Soare.
Desi astrul zilei se ascundea mereu printre nori, am tras cateva cadre reusite. 
Il prezint aici pe cel mai reusit dintre ele.
Camera Fujifilm Finepix A 900. Ocular apocromat cu zoom 8-24mm. Foto afocala.
Filtrul utilizat : folie Baader.

Peavy
30 Apr 2011 12:22


Tot asa il vad si eu acum, dar cu detalii ceva mai clare. Aici in UK e senin si calm si se vede foarte frumos din casa prin NexStar 6" cu tracking pus direct pe jos, fara trepied, iar eu intins pe burta pe covor.  :D

Teo
30 Apr 2011 12:41


Aici, cerul era plin de nori si ferestrele prin care Soarele aparea erau sporadice. Totusi sunt multumit ca am reusit sa ii fac o fotografie prin mica luneta SW 70/500mm. :)
Ma bucur ca sunt romani pretutindeni in lume care observa Soarele si sunt pasionati de astronomie.
Succes !

CristiB
01 Mai 2011 07:07


De dimineata cu filtru natural, direct prin Mak 150 si Canon 500D

CristiB
01 Mai 2011 14:32


...cu filtru natural,...

Asta insemnand ca la orizont atmosfera avea o densitate care mi-a permis sa fotografiez fara sa folosesc vreun mijloc de protectie. Culorile sunt naturale.

auriga
04 Mai 2011 23:12


aha acum inteleg cum se observau petele solare cu ochiul liber.. foarte frumoase @cristib.
poate prinzi un flash verde :)

CristiB
05 Mai 2011 20:28


poate prinzi un flash verde :)

Cum as putea face asta tot in mod natural? Fotografiez de sub apa cu matasea broastei?  :)

Teo
05 Mai 2011 21:33


Cred ca se referea la "Raza verde ' a lui Jules Verne. ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_flash

Acum, independent de raza verde, cred ca daca faci un foc mare care sa produca o perdea groasa de fum, eventual pui mai multe anvelope de masina pe foc, sa iasa fum negru, ai ceva sanse sa observi Soarele fara filtru, dar cu ochiul liber, fara luneta. :lol: 
NB: Am glumit, desi se pare ca chinezii au observat niste pete solare mai mari prin aceste metode. Unii au folosit niste tavi pline cu ulei prin care priveau Soarele.
Am citit asta intr-o carte chinezeasca. Daca o mai gasesc, o sa postez si pagina cu pricina.

CristiB
05 Mai 2011 22:14


Multumesc Teo, chiar nu stiam nimic despre aceste lucruri verzi!  :)

MikeC
05 Mai 2011 22:36


Gasesti mai multe informatii pe site-ul acesta: http://www.atoptics.co.uk/atoptics/gf1.htm

E un fenomen destul de rar... si cel mai important criteriu e cel al orizontului liber... si observatii cat mai dese...

valy
06 Mai 2011 18:07


Am vazut o imagine care-mi place: http://paulhaese.net/Mosaicsolardisk26May2011.html

achy1978
21 Mai 2011 17:08


Activitate redusa pe Soare de ceva vreme + norisori din belsug. 
Instrumente  :
 - Equinox 1200/900
 - Prisma Baader
 - Nikon D 60, QHY IMG0H

Cer senin!

Mike23
21 Mai 2011 17:49


Frumoasa imagine mai ales detaliul petei solare. Ce filtru ai folosit de au fost vizibile granulatiile? si la ce putere de marire? Daca ai fi reusit si putina culoare ar fi fost perfect. :D 


Cer senin

Mihai

valy
21 Mai 2011 20:33


E reusita rau aia mica.

achy1978
22 Mai 2011 02:11


Din pacate AR 1216 este destul de mica si destul de greu de scos detalii din ea. 

Am fotografiat la o focala de 4,5 m + filtru Solar Continuum

achy1978
29 Mai 2011 20:47


Dupa aproape 100.000 de cadre trase in 2 zile laSoare,am reusit sa extrag un pachet de 952 cadre din care am folosit 52. Era prea frumos acest grup de pete.

Equinox 120 +  Prisma Herchel
Extender 5x
IMG0H

Cer senin!

Stanescu Octavian
29 Mai 2011 21:07


E exceleta imaginea . ai filmat cele 100.000 framuri in mai multe avi de 10.000 sau ai lasat continuu?

achy1978
29 Mai 2011 22:19


Cred ca am tras cam 50-60 de avi-uri de la 500 pana la 3500 in functie de cum decurgea turbulenta in poza (imaginile clare erau foarte rare). Am tot tras timp de 5 ore la diferite intervale de timp pana cand am reusit sa il scot pe acesta de 952 de frame-uri. Acum daca ma gandesc mai bine cred ca numai astazi am tras 100.000. Incercarile de ieri au fost de prisos.

valy
30 Mai 2011 01:29


Ai tras ceva cadre, nu gluma. Se vede si in rezultatul final  :shock: 

Duminica pe la ora 15 am pozat si eu in cateva cadre, o parte le-am stackuit, cam 15 din 25. Rezultatul mai jos.

Mike23
30 Mai 2011 10:35


Excelente imaginea "achi 1978". Asa vedeai si prin ocular sau marirea se datoreaza zoom-ului aparatului cu care ai filmat?

@valy - si imaginile tale sunt reusite, le-ai facut pe la asfintit? Au o tenta de culoare si ma gandeam ca ai facut aceste fotografii spre asfintit.

Eu nu am mai reusit sa privesc soarele prea mult asa ca nu am nici un cadru facut cu soarele :( 

Cer senin

Mihai

valy
30 Mai 2011 10:47


Mike23, e la ora 15, culoarea e de la mine, din WB, saturatii, etc. Pe laptop parea gri-galbui, acum pe TFT vad ca e mov  :? .

red giant
30 Mai 2011 11:58


Frumoasa captura, Marian! &#536;i la Timi&#537;oara au fost turbulen&#539;e mari ieri.

De când cu tranziturile ISS m-a prins &#537;i pe mine febra fotografierii soarelui. Abia sâmbătă am ajuns la ceva rezultate. Mai jos e un crop al zonei 11224, filmat cu Canon 450D, ED80 la F/29. Discurile solare din 28 si 29 pot fi văzute aici: http://astro.gligor.net Au cam aceea&#537;i tentă rozalie ca cele ale lui Valy. Nuan&#539;ele pot diferi func&#539;ie de cât de bun/calibrat e monitorul. Recent m-am uitat la pozele mele pe TFT-ul lui taică-miu ... jale. :)

achy1978
30 Mai 2011 14:19


@ red giant - Pentru pete incearca mai bine un web cam decat DSLR-ul.

Astazi au fost turbulente mult mai mici .... asa ca din nou AR 1226. 

La ocular imaginile au fost impresionante, deoarece se puteau observa cu usurinta detaliile din interiorul petelor, continuand cu granulatia extrem de bine conturata.

Cele mai bune 52/1856 frame-uri

Equinox 120/900 + Prisma Herchel
TV PMT 4x
IMG0H

Cer senin!!

red giant
30 Mai 2011 15:30


Am preferat DSLR-ul pentru că rezolu&#539;ia e mai bună, 848x568px decât 640x480 ai SPC-ului din dotare, permi&#539;ând timp mai lung de înregistrare, imaginea având ceva drift. În plus, e mai u&#537;or de prins detaliul pentru că pot muta "fereastra activă" pe tot senzorul DSLR-ului din soft.

PS Mi&#537;to &#537;i pozele de azi. Se pare că o schimbat soarele viteza. :)

MikeC
04 Iun 2011 15:42


Una din petele de pe soare de azi, tras cu ToUCam-ul prin SC8" filtru full-aperture, 300/1500frms 

Cer fara turbulenta!

valy
06 Iun 2011 01:03


Multe pete dar mici, nu mi-a iesit mare lucru asa ca am profitat de filtrul foto ce permite timpi de 10x mai mici decat ce aveam initial si am facut cateva poze mai de atmosfera.

Teo
06 Iun 2011 16:22


Ziua buna !
Vin si eu cu un Soare care mi-a suras la ora 15:30, azi 06 Iunie la Bucuresti. :)
Echipamentul folosit : luneta 70 mm/500mm ; ocular Super Plossl, folie Baader si aparat foto Fujifilm Finepix A 900.

valy
13 Iun 2011 22:52


Am si eu o curiozitate: am vazut poze facute prin refractor si prisma herschel si ies galbene, altele ies gri. N-am prisma, dar prin filtru ies mov, probabil din cauza de WB. De obicei le fac gri, dar am incercat si una galbena. Voi cum "le preferati"?

achy1978
14 Iun 2011 09:38


Din punctul meu de vedere, la tehnica detinuta, B&W!

Teo
17 Iun 2011 13:21


Ziua buna !

Vin si eu cu un Soare "proaspat" , fotografiat acum o ora prin luneta mea micuta de 70/500 mm.
Filltrul folosit - folie Baader. Camera Fuji Finepix A 900.

Initial iesisem in gradina blocului doar pentru observatii, dar cand am vazut ce grup frumos de pete se poate observa in partea dreapta a discului solar, m-am dus repede in casa si am luat echipamentul foto. :)

Mike23
17 Iun 2011 14:57


Salutare,

Frumoase imaginile Teo. Aceleasi pete le-am observat si imortalizat si eu in data de 15.06.2011( ziua eclipsei de luna).
Din nefericire nu am pozele la mine(sunt la munca) dar am facut un mic clip cu imaginile solare si lunare din acea zi si sunt postate pe contul meu de You Tube 
http://www.youtube.com/watch?v=ith9sDM2oIM

Cer senin

Mihai

MariusP
17 Iun 2011 15:04


Vin si eu cu un Soare "proaspat" , fotografiat acum o ora prin luneta mea micuta de 70/500 mm.
Filltrul folosit - folie Baader.
Si eu folosesc in ultimul timp la observatii solare exclusiv luneta SW 70/500 mm cu folie Baader Astrosolar ND5. La 83x se vad foarte multe detalii fine. Tu la ce puteri de marire o folosesti si cu ce oculare? Cum ti se par detaliile vizual?

Teo
17 Iun 2011 16:51


Salut !

Eu  folosesc la aceasta lunetica SW 70/50mm mai frecvent un ocular APO cu zoom 8 mm -25 mm si ocularul Super Plossl de 10 mm.
Cu ambele oculare pot spune ca sunt placut surprins de detaliile destul de fine ce se pot observa prin aceasta luneta micuta. :)

Puterile cele mai frecvente pe care le folosesc la ea sunt  intre 50 X si 83 X.( ocular 6 mm APO)
Pot spune ca este destul de buna si la observatii lunare si am vazut bine  si inelele lui Saturn la un grosisment de 125 X folosind un ocular APO de 4 mm focala.
Iarna trecuta am observat M42 din Orion cu ocularul Super Plossl de 10 mm, deci la 50 X si aparea foarte frumoasa si luminoasa prin aceasta luneta.
Cred cu tarie ca poate deveni un instrument de recomandat incepatorilor in locul "binoclului standard" cu care incepe mai toata lumea.

@Mike 23 

Mersi ! :)  Spor in contiunuare la observatii si cer senin !
E bine ca macar tu ai putut imortaliza eclipsa de Luna aici in Bucuresti. Au fost nori grosi si eu nu am mai asteptat pana la ora 12 noaptea.
Felicitari pentru filmulet ! :)

valy
19 Iun 2011 02:36


Frumos montajul.

Am pozat si eu soarele sambata dimineata.

achy1978
19 Iun 2011 18:51


Cu putina intarziere (acum am ajuns la conexiune Internet), postez 2 imagini cu grupul de pete 1236

Telescop: Equinox 120 f/7,5 @ f/37,5
TeleExtender Medade 5X
Camera QHY IMG0H

Cer senin!

Erwin
19 Iun 2011 23:38


Azi pe la ora 14-14:30 am observat și eu acest grup de pete, în premieră pentru mine. Am folosit un filtru Baader de la Astrovest, atașat provizoriu cu burete și bandă 3M adezivă la obiectivul lunetei 80x900. Am folosit ocularul de 25mm kelner de binoclu pentru poziționare și observațiile efective le-am făcut cu ocularul Hyperion de 8mm. Cu ocularul orthoscopic de 4mm am focalizat foarte greu iar imaginea fiind întunecată a fost greu de distins ceva, însă am putut distinge clar cele 2 pete, zona întunecată din jur cu forma caracteristică, precum și grupul mai mic (care se vede în imaginea lui Teo), pata mică fiind și ea splitată în alte două, similar cu grupul mai mare. În tot timpul observației au trecut nori și turbulența a fost destul de mare. Granulația nu se observă deloc la 112,5x, Soarele fiind complet alb.

MariusP
20 Iun 2011 09:44


... 2 imagini cu grupul de pete 1236
Foarte fain surprinsa "puntea luminoasa" intre cele doua pete principale din penumbra grupului AR1236! Cred ca nu gresesc daca spun ca este o fotografie "scoala" pentru prezentarea granulatiei si a detaliilor din penumbra...

Mike23
20 Iun 2011 10:37


@ - Teo si Valy -  Mersi de aprecieri :D era singura modalitate de a posta imaginile pe forum pt ca nu erau pe nici un calculator ci doar pe iPod. Asa ca am facut acest clip direct pe iPod, unde aveam imaginile si l-am postat pe contul de You Tube. Acum am reusit sa descarc pe descktop pozele si desi e cu mare intarziere am sa postez cateva imagini.

achy1978
20 Iun 2011 14:19


... 2 imagini cu grupul de pete 1236
Foarte fain surprinsa "puntea luminoasa" intre cele doua pete principale din penumbra grupului AR1236! Cred ca nu gresesc daca spun ca este o fotografie "scoala" pentru prezentarea granulatiei si a detaliilor din penumbra...

Multumesc Marius ..... sa zicem ca m-au ajutat o serie de mai multi factori (printre care si milioanele de cadre capturate) ....... adica multe ore sub Soare ....

alderamin59
20 Iun 2011 17:36


achi 1978
Execelente pozele. Ce diametru ar putea sa aibe una dintre cele doua gauri despartite de puntea luminoasa ?
alderamin59

achy1978
20 Iun 2011 17:55


Mult mai mare decat Pamantul

valy
20 Iun 2011 18:03


 Ce diametru ar putea sa aibe una dintre cele doua gauri despartite de puntea luminoasa ?

Aici ai o comparatie cu pamantul si jupiter: http://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/

valy
23 Iun 2011 00:11


Am mai prins un soare duminica dimineata:

Teo
24 Iun 2011 11:46


Iata cum arata Soarele azi, 24 Iunie 2011 .
L-am imortalizat folosind mica luneta SW de 70/500 mm, folie Baader si camera Fuji Finepix A900.
Ocular Super Plossl 10 mm. Foto afocala.
In a doua fotografie se poate observa si "puntea alba" ce desparte pata solara in doua.

valy
24 Iun 2011 12:35


Si uite asa pleaca si 1236.

Teo, ies destul de detaliate desi e multa sticla pe acolo. Folia e foto sau vizual?

Teo
24 Iun 2011 12:55


Salut Valy !

Folia este pentru vizual. Din pacate, din cei 70 mm ai obiectivului folosesc doar 40 mm. Atat este dimensiunea foliei plasata pe un mic capacel care se deschide in mijlocul obiectivului.
Daca folia ar avea 70 mm diametru probabil as obtine ceva mai multe detalii.
De fapt imaginilie sunt luate cu echivalentul unei lunete de numai 4 cm diametru, diafragmarea fiind data de putina folie Baader pe care o am la dispozitie. 
Oricum voi avea in vedere pe viitor sa cumpar o folie Baader mai mare cu care sa imi dotez si luneta de 120 mm la full aperture si eventual telescopul de 150 mm.

valy
24 Iun 2011 13:36


Cu filtrul foto ai avea un timp de expunere mai mic, am observat ca la mine iese multumitor, comparand cu filtrul vizual initial. In plus 70>40 deci cu atat mai bine.
Spor.

valy
10 Iul 2011 10:53


Cateva pete timide de dimineata. Luate cu pentax k100d, 4400mm, filtru solar baader foto.

valy
21 Iul 2011 23:39


De azi dimineata:

achy1978
22 Iul 2011 07:32


Putin cam mare contrastul,centrul fiind cam ars. In rest este OK

valy
22 Iul 2011 10:42


Nu ca ar fi ceva interesant in centru  8) 
Ma tot joc cu culorile si nu gasesc formula perfecta de soare, ultima pare putin verde. Mai e si monitorul de acasa care e putin altfel, acolo se vedea mai bine, va trebui sa-l ajustez nitel.

Spor.

achy1978
28 Iul 2011 17:04


Un frumos grup de pete pe langa 1261,  este pe cale sa apara. Turbulenta iarasi mare: abia scot 20 cadre bune din fiecare pachet avi de 3000 cadre.

Telescop Equinox 120  + Prisma HerschelBaader
TV PMT 5X

valy
28 Iul 2011 19:05


Frumos. In sfarsit ceva interesant dupa o perioada mai anosta. Acum m-am uitat si eu pe soho si se vede un sirag simpatic: http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/synoptic/sunspots_earth/mdi_sunspots_1024.jpg

valy
29 Iul 2011 23:52


Am scos si eu ochiul pe balcon dimineata. A meritat.

valy
30 Iul 2011 15:28


Un sirag de margele printre nori.

valy
31 Iul 2011 11:37


Mi s-a pus pata pe petele de azi. De data asta cu camera + stack.

achy1978
31 Iul 2011 20:37


Incepi sa te apropii de adevar :). 

Aloca mai mult timp focalizarii!

Teleanu Mihail
31 Iul 2011 23:08

Soarele 31.07.2011
Soarele azi prin Skywatcher ED 120/900.

valy
01 Aug 2011 00:35

Re: Soarele 31.07.2011
Soarele azi prin Skywatcher ED 120/900.
Spectacolul continua...

achy1978, incerc dar se pare ca erau turbulente cam mari. Mai e si caldura bin balcon, naduseam acolo langa laptop. Cred ca trebuie sa fac un fel de parasolar/pelerina ca nu prea se vede pe monitor pe lumina puternica.

MariusP
01 Aug 2011 17:52


Desi urmaresc cele 3 grupuri mari de pete de cateva zile bune, abia azi am avut curiozitatea sa ma uit direct cu ochiul liber prin filtrul Baader Astrosolar ND5. AR 1263 si 1261 au fost vizibile imediat, iar 1260 dupa o privire mai atenta. E prima data cand vad in acelasi timp, cu ochiul liber, 3 grupuri de pete pe Soare!

valy
02 Aug 2011 00:18


Totusi pune si o luneta la ochi, e interesant  :roll: 

Care va place, alb/negru sau color?

MariusP
02 Aug 2011 08:59


Alb/negru, parca are mai multe detalii fine vizibile...

Totusi pune si o luneta la ochi, e interesant  :roll:Mai pun si luneta la ochi si ochiul la luneta si, ai mare dreptate, este foarte interesant ce se vede...  :wink:

achy1978
02 Aug 2011 13:38


Subscriu

achy1978
02 Aug 2011 16:23


LIVE de la locul achizitiei :) dupa ce ieri nu am reusit nimic serios in cele aproape 60 de pachete avi trase. Turbulenta este groaznica cu Soarele in jurul meridianului.

Astazi dupa 3 ore de tras continuu am reusit sa scot 24 cadre din 3601 pentru a compune o imagine cu frumosul grup 1263. 

Telescop Equinox 120 @ f37,5
Prisma Herschel Baader
TeleExtender Meade 5X
QHY IMG0H

Laurentiu
02 Aug 2011 17:10


Da, una din cele mai bune pe care le-am vazut pana acum !  :)

sky
02 Aug 2011 21:28


Ar trebui sa i se spuna grupul "Scorpionul si prada". Foarte frumoasa imagine, e de spaceweather.

achy1978
03 Aug 2011 13:58


Multumesc Laurentiu!

Astazi am reusit sa trag un pachet in conditii mai bune. Pata a evoluat destul de mult fata de ieri, dar tot la fel de frumoasa.

Mike23
04 Aug 2011 16:23


Salutari din Grecia(Thasos),
Nu puteam sa plec in vacanta asa caine sur la vanatoare :D asa ca am luat instrumentarul cu mine + noua achizitie un DSLR Nikon 3100. Din nefericire nu am reusit sa focalizez bine cu el, iar pozele din 31.08.2011, au iesit defocalizate. Nu am habar unde gresesc pentru ca in viewfinder-ul aparatului era focalizat. Nu pot posta acum poze deoarece sunt pe o terasa si scriu de pe un iPod Touch, dar o voi face dumunica cand ajung in tara. Achy frumoase imagini. Nu stiu ce le faci sace instrumentar, dar sun incredibile imaginile. Felicitari. Stiu ca nu acesta este topicul potrivit, dar ma poate ajuta careva cu problema mea? Macar pe p.m. Mersi. 
Eu am facut cateva poze si 2-3 filmulete cu compactul folosit de mine pana la achizitionarea DSLR-ului si sunt ok.

Cer senin

Mihai

valy
04 Aug 2011 16:44


N-ai live view? Ai miror lock up? Poate tremura la declansare. Pune un timp mic, poate e prea lung si se misca detaliile (turbulente, etc).

Vacanta placuta!

Mike23
04 Aug 2011 16:58


N-ai live view? Ai miror lock up? Poate tremura la declansare. Pune un timp mic, poate e prea lung si se misca detaliile (turbulente, etc).

Vacanta placuta!

Ba da am live view si am folosit declansarea dupa 2 sec ca sa nu ating cand declanseaza dar degeaba. Am incercat si cateva cadre cu cerul instelat prin aceeasi metoda dar setat la 10 sec sa declanseze si pe expunere din ce in ce ma mare si cu obiectivul lui nu prin telescop. Imaginile sun defocalizate destul de mult dr spre surprinderea mea fara dare lasate de miscarea pamantului la expunere de 30sec. Nu stiu ce sa zic. Probabil cand ajung acasa duminica o sa deschid un topic pe tema asta. 

Mersi de urari, cer senin

Mihai

valy
04 Aug 2011 23:41


Dubios daca in live view 10x e focalizat dar pe poza nu.Acum depinde si ce intelegi prin defocalizat.

O poza de azi dimineata plus un scurt film cu pete si nori, de data asta cu compacta.

http://www.youtube.com/watch?v=DHzfgJgj0Mc

valy
07 Aug 2011 00:34


Poza de azi dimineata:

horatius
07 Aug 2011 18:39


Azi pe la 11 dimineata, o prima poza prelucrata rapid. Mai am 5 gb de filme facute azi, asa ca in urmatoarele zile voi mai pune.

valy
07 Aug 2011 21:02


Nu prea pare facuta cu folie de celofan, nu? :lol:

horatius
08 Aug 2011 00:12


Inca una

auriga
08 Aug 2011 00:40


la ocular arata impresionant :) soarele a fost zgarcit cu noi in tabara asa ca putini au reusit sa se uite prin coronado, dar cei care au facut-o au fost impresionati :)
un soare, un singur cadru, prin barlow 2x si ceva prelungitoare cu ed80-ul lui Flaviu la 1/8/2011 15.49 TLR

Mike23
10 Aug 2011 01:43


Dupa cum am promis am sa atasez cateva poze cu soarele vazut de pe insula Thasos(Grecia), prin Mak-Cas 127mm cu ajutorul unui aparat foto compact sony(pana descopar cum sa folosesc DSLR-ul impreuna cu telescopul(focalizarea, bat-o vina :D ).

Am facut si cateva filmulete dar inca nu le-am postat pe contul meu de you tube. Urmeaza

Cer senin

Mihai

P.S. - Imaginile facute cu compacta(majoritatea), sunt usor umblate la contrast si luminozitate gratie Photo Shop CS2 :D

bogdan
13 Sep 2011 21:00


Pe la ora 19:22 am prins apusul si am vazut pe soare o pata intunecata. Initial am crezut ca e vorba de o baliza de pe linia electrica, dar pata se misca odata cu discul solar. Am reprezentat grafic cam ce am vazut. Pe spaceweather.com vad pata 1289 in zona respectiva, desi eu retin ca "pata mea" era o idee mai spre dreapta.

Teo
13 Sep 2011 21:11


Nu avem decat sa asteptam ziua de maine si sa indreptam lunetele spre Soare. Evident, folosind un filtru adecvat.

Ma gandisem ziele astea sa mai fac niste foto la astrul zilei dar am fost prea comod...trebuia sa cobor echipamentul in gradina blocului si am renuntat....

SOHO arata intr-adevar o pata mare azi pe soare :
http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/hmi_igr/512/

bogdan
13 Sep 2011 21:34


Ah, e clar! Pozitia in versiunea SOHO e mai potrivita decit ce am vazut pe spaceweather.com (probabil mai actuala). Asta era pata si s-a vazut cu ochiul liber!

bogdan
14 Sep 2011 21:30


Azi, 14 septembrie, inarmat cu aparatul foto, am revazut apusul si pata solara. Azi s-a vazut mai slab 1289 cu ochiul liber, dar totusi s-a vazut. In poze, spre surprinderea mea, apar si alte pete: 1289, 1292, 1293, 1295, 1296, 1294 (slab de tot intr-o alta poza).

Teo
16 Sep 2011 15:56


In sfarsit, azi am reusit sa ies si eu dupa mai mult timp la o sesiune de observatii solare.

Ca echipament am utilizat luneta SW de 70 mm/500 mm si filtru folie Baader pentru vizual.

Cerul a fost plin de nori subtiri de mare altitudine, probabil cirrus care se perindau prin fata Soarelui si ii dadeau un aspect destul de impaclat. Am reusit sa scot o imagine cat de cat clara, dar nu asa cum mi-as fi dorit.

Iata cum arata Soarele azi la ora 15:00 la Bucuresti.

MariusP
16 Sep 2011 15:58


Faina poza Teo! Deci, lunetica face si poze bune, ca la vizual stiu ca-i excelenta pentru Soare...

Teo
16 Sep 2011 16:03


Mersi ! 
Intr-adevar se comporta foarte bine atat la vizual cat si la foto.
Pacat insa ca acum erau acei nori subtiri in fata Soarelui. In mod normal ar fi iesit si mai clara fotografia. :)

MariusP
16 Sep 2011 16:20


Offtopic:

Felicitari inca o data, dar acum pentru cele 1000 de mesaje postate pe forum, mesaje in majoritatea lor concise si cu multe informatii utile!

P.S.
 :lol:  Asta-i si al 1000-lea mesaj al meu...  :wink:

Teo
16 Sep 2011 16:25


Multumesc la fel si la mai multe ! Chiar si eu mai devreme observasem ca avem amandoi 1000 de mesaje.  :D 

Sper ca nu numai numarul de mesaje sa fie important ci si subiectele mele de aici incolo.
De asemenea sper sa prind si cat mai multe nopti senine in care sa pot scoate instrumentele la observatie, pentru ca recunosc, cam  90 la suta din timp am stat pe calculator si doar vreo 10 % am facut observatii astro in ultima vreme. :)

Daca aveam o casa la curte, eventual in afara orasului era altceva. Toate serile senine as fi fost pe pozitie. :D

Teo

Mike23
18 Sep 2011 19:48


Daca aveam o casa la curte, eventual in afara orasului era altceva. Toate serile senine as fi fost pe pozitie. :D

Teo

Felicitari pentru mia de mesaje si la mai multe. Cat despre treaba cu casa...subscriu...
Cu ocazia miutei :D , mersi pt raspunsurile la intrebarile puse de mine, au fost de mare ajutor.

O seara placuta

Mihai

auriga
25 Sep 2011 22:23


soarele azi, prin ed80 si canon 550D, un singur cadru (desi am 24). poate cineva ma poate ajuta cu registax, il gasesc de neutilizat. 5.1 crapa aleator, 6.0 sta cu procesor 0% si nu trece de alignment...

MariusP
25 Sep 2011 22:26


Din nou un grup mare, 1302, vizibil si cu ochiul liber prin filtrul Baader AstroSolar ND5...

Doru Dragan
26 Sep 2011 07:34


Soarele este foarte activ zilele astea. Grupul 1302 a produs deja doua "explozii" din clasa X si pare ca are inca energia si configuratia pentru producerea altor "explozii" puternice. Se asteapta producerea unor furtuni solare si aurore. Sursa: http://www.spaceweather.com/

Teo
26 Sep 2011 13:25


Am iesit si eu cu luneta SW de 120 mm la observatii solare.
Desi nu am un filtru de apertura 120 mm, am folosit o bucata de folie Baader de vreo 5 cm plasata pe deschiderea capacului de la luneta.

Fotografiile le-am facut in prime focus, utilizand fie direct aparatul fie am interpus in fata lui un Barlow APO ED  de la Sky-Watcher de 2 X.
Camera utilizata a fost Canon EOS 400 D.
Timpul de expunere de la 1/100 la 1/200 secunde si sensibilitatea de la 100 la 200 ISO.

Va prezint mai jos ce a iesit. Pentru detalii, dati click si zoom pe poze.

valy
26 Sep 2011 13:39


 poate cineva ma poate ajuta cu registax, il gasesc de neutilizat. 5.1 crapa aleator, 6.0 sta cu procesor 0% si nu trece de alignment...
N-am probleme cu el. Ce sistem de operare ai? Incearca sa il inchizi dupa fiecare procesare, am observat ca se comporta cam ciudat. Am win 7 x64 si merg ambele, registax 5&6. Incearca sa iei un alt kit eventual, stergi tot ce ai. Incearca crop din poza din alt soft extern si da-i doar poze mici, poate o fi de la dimensiune.

Teo, pozele tale ma fac sa fac si eu poze. Cred ca a stat destul la copt, se mareste si ajunge in centru, la fix  :lol: . Pacat ca in ultimile 2-3 zile e o ceata ciudata pe cerul nostru.

Teo
26 Sep 2011 14:00


Spor la pozat, Vali ! :)

Mai jos va prezint si o varianta artistica a Soarelui. Varianta rosie, eminesciana :D.

" În prezent cugetătorul nu-și oprește a sa minte,
Ci-ntr-o clipă gându-l duce mii de veacuri înainte;
Soarele, ce azi e mândru, el îl vede trist și roș
Cum se-nchide ca o rană printre nori întunecoși,
Cum planeții toți îngheață și s-azvârl rebeli în spaț' "


Pozele le-am obtinut facand foto afocala prin ocularul de 25 mm si ceva zoom din aparat, iar in fata ocularului am montat un filtru rosu nr 21.  Evident in fata obiectivului de la luneta aveam si folia Baader.

valy
26 Sep 2011 14:06


Tare Eminescu asta, cum le stia el pe toate acum un secol si ceva. Ti-ai luat filtru special pentru poezia asta? Vezi ca poti face rosu (+ alte culori) si din soft, umbli pe la pixeli, tragi de butoane si iese colorat.

Teo
26 Sep 2011 14:17


Da, am trei filtre " poetice ". Unul rosu, altul portocaliu si unul albastru. :D

Stiu ca se poate si din soft, dar imi place mai mult natural. Asa cum apare prin filtru direct la ocular. ;)

auriga
26 Sep 2011 20:00


@teo bine ti-a iesit, am si eu un barlow 2x ed pe 2"  dar nu pot ajunge in focus cu el pe ed80 decat daca pun FF/FR-ul si inca doua inele prelungitoare de la Hyperion. Tu cum conectezi barlow-ul?
@valy: am sa mai incerc. e posibil din cauza cropurilor mele facute manual sa crape.

Teo
26 Sep 2011 21:05


@teo bine ti-a iesit, am si eu un barlow 2x ed pe 2"  dar nu pot ajunge in focus cu el pe ed80 decat daca pun FF/FR-ul si inca doua inele prelungitoare de la Hyperion. Tu cum conectezi barlow-ul?

Mersi ! :D

Asa este. Nici eu nu pot ajunge cu Barlow-ul in focus decat daca folosesc prisma zenitala.
Intotdeauna conectez intai prisma zenitala, apoi Barlow-ul si ultimul, aparatul foto.

Cand folosesc doar aparatul simplu in prime focus, renunt la prisma zenitala si conectez aparatul direct la focuserul lunetei. Iese focuserul ceva mai mult in afara dar e OK.

Teo

red giant
26 Sep 2011 21:14


am si eu un barlow 2x ed pe 2"  dar nu pot ajunge in focus cu el pe ed80 decat daca pun FF/FR-ul si inca doua inele prelungitoare de la Hyperion.
La mine merge scoasă partea cu lentilele din barlow &#537;i înfiletată în adaptorul 2"-T2 (nu prea mult, că nu corespunde pasul, dar suficient).

achy1978
28 Sep 2011 13:05


Grupul de pete 1302

Mike23
28 Sep 2011 16:45


Frumoasa imaginea, frumoase detalii. 
Ce ai folosit pentru obtinerea imaginii? :D 

Mihai

achy1978
29 Sep 2011 07:24


Frumoasa imaginea, frumoase detalii. 
Ce ai folosit pentru obtinerea imaginii? :D 

Mihai

Equinox 120/900 f 7,5
Prisma Herschel
TV PMT 4X
camera IMG0H

psemil
29 Sep 2011 22:03


Marian, superba poza.  Felicitari.

Laurentiu
29 Sep 2011 22:21


Grupul de pete 1302

La Soare esti "al mai tare din parcare". Bravo !

achy1978
29 Sep 2011 22:52


Multumesc frumos!

emilf
29 Sep 2011 22:59


Extraordinara poza, mai trebuie un pas ca sa vedem ce este dincolo de pete, succes in continuare !

achy1978
30 Sep 2011 17:41


Am reprelucrat un alt fisier (tot din data de 29) de 4278 de cadre din care am selectat 27.

valy
30 Sep 2011 18:03


Uau, mai buna ca precedenta. 
Aproape ca asta: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4835216/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1#Post4835655 care e facuta cu dob de 50cm.

Erwin
30 Sep 2011 18:04


Superb, Marian! Dacă reușești să faci mai multe ai putea să faci o mică animație cu evoluția grupului în timp? Ar fi foarte interesant! :)

dcristi
30 Sep 2011 18:21


 Aproape ca asta ... care e facuta cu dob de 50cm.

Poza lui Marian e mai buna. Poza de pe CN e marita si procesata prea mult.

Felicitari !

achy1978
30 Sep 2011 21:38


Multumesc tuturor!

@ Erwin - este dificil de facut animatii pentru ca sunt consumatoare de timp (in special la Soare). Pentru o asemenea poza petrec cam 4 ore in expuneri continue si daca reusesc sa prind 20-30  cadre frumoase din 4-5000 este bine. Daca la ocular totul este mirific, pe senzor apar si cele mai mici turbulente. O sesiune de pozat pete solare se rezuma la a trage in jur de 150-200.000 cadre, dupa care incepe selectia. 

Pentru a face o animatie ar insemna sa demisionez :) pentru a trage aceste cadre cand Soarele este la meridian ........ stiu, o sa imi spuneti ca trebuie sa fac achizitia in prima parte a zilei, insa am observat ca granulatia este vizibila mult mai bine cu Soarele la meridian ...... asadar .... Cer senin!

Laurentiu
30 Sep 2011 21:46


Iar daca arunci un ochi aici http://7timer.y234.cn/index.php?product=astro&lon=23.275&lat=45.034&lang=en&ac=0&unit=metric&tzshift=0&site=
vei vedea ca ai dreptate sa procedezi asa cum ai facut pana acum. Seeing-ul cel mai bun pare ca e la miezul zilei.

achy1978
30 Sep 2011 21:54


Iar daca arunci un ochi aici http://7timer.y234.cn/index.php?product=astro&lon=23.275&lat=45.034&lang=en&ac=0&unit=metric&tzshift=0&site=
vei vedea ca ai dreptate sa procedezi asa cum ai facut pana acum. Seeing-ul cel mai bun pare ca e la miezul zilei.

Q.E.D.   :)

zoth
01 Oct 2011 11:40


Calitativ, ultima imagine postata de Marian incepe sa se apropie de cea obtinuta de James Daley in 21 iulie 2004 pe zona activa 0652 cu refractorul Schupmann de 9 inch diafragmat la 7 inch plus filtru Baader astrosolar, timp de expunere 0,12 sec.
Pentru mine acea imagine este o referinta.
Felicitari Marian!

achy1978
01 Oct 2011 14:24


Deja este prea mult pentru mine ..... :)

Multumesc Silviu!

Vili
15 Oct 2011 22:54


Astazi la ora 10 AM.
Dobson 203/1200, ND5 BAADER, Sony A230, ISO 100, 1/1000s.

valy
16 Oct 2011 12:03


Si din Bucuresti, ieri la 14:40:

Teo
28 Oct 2011 12:18


Salutare !

Azi am iesit si eu pe fuga, cu lunetica de 70 mm/500 mm de la Sky- Watcher pentru a trge cateva cadre la Soare.

Desi cativa nori diafani se plimbau in jurul lui, am reusit sa selectez doua cadre zic eu, destul de bune.

Iata ce a iesit :

Mai jos prezint si un filmulet de la observatii, cu echipamentul meu pentru observatii solare.

Aici aveti filmuletul : http://www.youtube.com/watch?v=DrnUKt8YQsA


Iar aici este un al doilea filmulet facut acum prin luneta de 70 mm/500 mm la Soare : 
http://www.youtube.com/watch?v=xhJ4c3H6O04

achy1978
29 Oct 2011 14:36


Soarele a oferit din nou zilele acestea imagini uluitoare in ceea ce priveste bogatia detaliilor. Seeing-ul a fost bun/foarte bun, transparenta fiind mai proasta (ceva specific zonei). Dincolo de frumoasa pata AR 1330 (foto), granulatia solara si faculele prezente pe suprafata lui s-au vazut (inca se mai vad :), eu scriind acest mesaj live de la fata locului) la un nivel rar intalnit. 

Cer senin!

Ovi_astro
29 Oct 2011 21:17


Am o intrebare oare cum se vede la ocular Soarele prin prisma Herschel se vad detalii fine: spre de exemplu granulatia, faculele, detalii fine in jurul petelor solare ?

achy1978
29 Oct 2011 21:49


Contrastul si calitatea detaliilor este foarte buna si sunt extrem de multumit. Bineinteles ca poti observa aceste detalii si cu folia de Baader, depinde doar de intrumentul folosit, colimare si calitatea ocularului. Totusi, comparativ, prisma Herschel este peste varianta cu folie Baader..... doar ca prisma impune obligatoriu utilizarea cu un refractor.

Stanescu Octavian
02 Noi 2011 16:25


Azi am inaugurat noul filtru solar  250mm  din sticla Bk7  ce am facut plan paralel apoi am cromat .
Am lucrat cu Newtonianul de 220mm f/3.8 +barlow 2x  si canon EOS 50D. 
Sigur ca pentru detalii iar e nevoie de seeing foarte bun .
Cateva zone active acum :

valy
02 Noi 2011 17:15


Cat de mult atenueaza? Comparat cu ND3, ND5 cam pe unde este?
Il poti compara cu filtrele solare gen Ha? Parca aveai unul mai pus pe un refractor.
Pare interesant asa la o prima vedere. E un cadru sau e cu stack?

Stanescu Octavian
02 Noi 2011 17:27


Nu am avut filtre notate cu ce sa compar . pot face sa atenueze mai putin sau mai mult in momentul cromarii . la acesta am pus 4 straturi . privit cu ochiul prin filtru soarele e placut rosu -portocaliu luminos. Vizual prin Newton de 220mm la 100x e poate un pic prea luminos  dar la 200x perfect.
Doream un pic mai multa lumina ca DSRL sa filmeze cu zgomot redus.
Am cromat deoarece e mul mai rezistent ca AL  + ca prin stergere dupa fiecare strat nu pot ramane gaurele de la umbrele firelor de praf.

valy
03 Noi 2011 01:03


Pare a fi intre ND3 si ND5, mai aproape de densitatea pt. vizual. Prin cel foto nu prea poti sa te uiti nici la 300x, e prea luminos.

LE: e cazul sa ne panicam? Sau sa ne bucuram de spectacol?

1339 http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/synoptic/sunspots_earth/mdi_sunspots_1024.jpg

MariusP
03 Noi 2011 09:41


Abia astept sa-i faca  o poza...  :wink:

Erwin
03 Noi 2011 10:03


Ohoo, vine una DODOLOATĂ! Sper că va fi senin în weekend că mi-am lăsat instrumentele la Lipova. :)

achy1978
03 Noi 2011 10:29


Abia astept sa-i faca  o poza...  :wink:

Marius, abia astept si eu, dar o mai las sa se apropie de meridian pentru ca acolo este vizibila frumos granulatia solara. Sper ca vremea sa fie frumoasa si seeing-ul sub 1 arcsec!

Stanescu Octavian
03 Noi 2011 16:03


Azi dimineata pe la 11 am facut 2-3 capturi pe zona 1339.

achy1978
03 Noi 2011 20:04


Este inca prea devreme pentru aceasta zona, insa imi place cum a iesit reteaua de facule.

Teo
05 Noi 2011 12:45


Salutare !

Azi am iesit cu noua luneta Sky-Watcher de 120/600 mm sa o testez si la observatii solare.

I-am atasat filtrul- folie Baader pentru vizual si am tras cateva cadre.

Puteti si voi vedea jos cam ce a iesit .  :D 

La ocular petele solare se prezentau sharp si cu foarte multe amanunte pana pe la 150 X.

Pentru detalii bune, dati click pe prima poza pentru a face zoom.

Stanescu Octavian
05 Noi 2011 15:48


da frumos  :) . avem acum ce poza . am facut si eu azi o prima prelucrare

Apa-care-rade
05 Noi 2011 16:10


Am si eu o mica intrebare: In poza superba de mai sus, cate pete sunt? Nu sunt rautacios,sunt doar neinitiat.Va multumesc pentru intelegere si va invidiez ca aveti instrumente asa de performante si puteti admira astfel de frumuseti.Am inteles ca pot fi muuult mai mari decat Pamantul astfel de pete,pentru ca am vazut acum ceva ani cand a trecut Venus prin fata Soarelui si era minuscul,iar daca tin cont ca Venus era mult mai aproape de noi,iar petele sunt chiar pe Soare...sunt muult mai mari! Pe Venus l-am observat cu un benoclu,l-am privit in o reflexie a unei lentile colorate in care am privit de pe o inaltime (de pe un dig)Iar in lentile am pus un filtru colorat si am putut privi comod,uitandu-ma in jos,nu in sus...P.S  Stiu ca Venus e de marime comparabila cu Pamantul.P.S.2)Dimineata am vazut cu ochiul liber,cand soarele iesea din ceata, in partea din stanga-jos o pata.

Teo
05 Noi 2011 20:39



Pe Venus l-am observat cu un benoclu,l-am privit in o reflexie a unei lentile colorate in care am privit de pe o inaltime (de pe un dig)Iar in lentile am pus un filtru colorat si am putut privi comod,uitandu-ma in jos,nu in sus...

Nu prea pricep ce ai facut. Sincer sa fiu m-ai facut curios. Cum ai reusit sa tintesti imaginea lentilei tocmai de acolo sus de pe dig ?  Lentila de jos cum urmarea Soarele in miscarea lui aparenta diurna ? Oricum interesant "benoclu" ti-ai facut acolo.
Un fel de celostat...


Ca sa iti dai seama cat sunt de mari aceste pete fata de dimensiunea Pamantului, priveste aceasta imagine luata azi de SOHO.

Jos e prezenta o mica scala cu care poti compara marimile. Segmentul din stanga jos are marimea a 10 Pamanturi, apoi masoara pata si poti face o comparatie. :)

In dreapta jos sunt desenate doua cerculete. Unul de marimea lui Jupiter si altul de dimensiunea Pamantului, tocmai pentru a avea un termen de comparatie pentru dimensiunea petelor.

valy
05 Noi 2011 23:54


Hop si eu. Ma alatur grupului care a pozat grupul 1339. Dimineata pe la 09, din balcon. Culoarea e din soft.

Teo
06 Noi 2011 01:29


Buna treaba, Valy ! :)

Apa-care-rade
06 Noi 2011 01:45


Ms pentru lamuriri.Sa intelag ca asa s-ar vedea jupiter daca ar fi la acea distanta.Cred ca Pamantul ar fi aproape un punct,nu un cerculet...in ce priveste observarea trecerii lui Venus, coboram si eu la lentila de jos si mai ajustam unghiul de reflexie.Si priveam cu ocheanul meu in lentila asta de pe dig,de la 8-10 metri distanta...vedeam imaginea soaerlui ca intr-o oglinda,si tinand cont ca o parte din lumina incidenta trecea prin lentila de jos,stralucirea se mai atenua,altfel ma orbea,si am folosit si filtre de sudura inaintea ocularelor,asa ca am avut o imagine verzuie placuta.Aceiasi metoda as folosi intotdeauna la observarea Soarelui,inclusiv la eclipse.Dar e departe de instrumentele ce aveti voi,metoda mea e improvizata...

Apa-care-rade
06 Noi 2011 01:50


Dar si de la ceata e culoarea,cred ca e pata ce am vazut-o cu ochiul liber cand ceata era mai densa.Dar,marea mea dilema e...e o pata sau un grup de pete?Daca sunt mai multe, cate numaram?(nu radeti de intrebare,va rog)Oricum,imaginea e fascinanta.

Teo
06 Noi 2011 12:12


De cele mai multe ori, petele apar in grupuri.  Cand sunt numarate, am observat ca observatorul SOHO, numara grupul cu totul.
Totusi daca vrem noi sa stim cate pete sunt intr-un grup, le putem numara si separat.

Uite ce spunea Matei Alexescu in cartea " De la pamant la stele " :

" Uitati-va cu atentie la pete. Veti remarca foarte usor faptul ca rar acestea apar izolate-cate una; de obicei ele apar in grupuri, forme in care se gasesc mici puncte negre numite nuclee, inconjurate de zone de culoare ceva mai deschisa, numite penumbra. Si nu odata veti gasi fie nuclee lipsite de penumbra, fie fragmente de penumbra izolate de restul grupului.
Fiecare nucleu izolat, respectiv fiecare fragment de penumbra, va deveni in numaratoarea voastra drept o pata.
Deci daca intr-un grup gasiti 11 nuclee si 5 fragmente de penumbra, in acel grup se socoteste ca exista 16 pete ! Lucrul acesta este foarte important de stiut, pentru stabilirea indicelui de activitate solara, numit si "numarul relativ".
Acesta se calculeaza numarand toate grupurile de pete care se vad in momentul observatiei, respectiv numarul de pete din fiecare grup.
Dupa aceea se inmulteste numarul de grupuri cu 10 si se aduna la valoarea gasita, adica la numarul total de pete care a fost observat.
Suma obtinuta este tocmai numarul relativ in ziua respectiva.
Iata un exemplu : In ziua de 17 noiembrie 1979, pe soare se vedeau 7 grupuri de pete care cuprindeau, pe rand, 11,18,3,1,16,7 si 9 pete. Indicele de activitate, sau numarul relativ a fost R=10X7+(11+18+3+1+16+7+9)=135.
Se poate intampla ca intr-o zi, pe Soare sa nu se vada nicio pata. In acest caz R=0; dar daca pe Soare se vede un singur grup, care are o singura pata, atunci R= 10X1+1=11. "

Stanescu Octavian
06 Noi 2011 14:01


Azi pe la 10 30  am prins un moment de calm (nu treceau nici tiruri) am facut 2 avi .

Stanescu Octavian
06 Noi 2011 15:30


si o vedere cu camp mai larg . am gasit la filmarile de ieri un cadru cu pasare .

Teo
06 Noi 2011 21:02


Frumoasa imaginea pasarii. Specia insa ramane de ghicit. :)

Am prins si eu niste pasari in zbor  ieri, cand am iesit la Soare. Mi-au trecut foarte rapid prin fata lunetei.
Din pacate rezolutia camerei de filmat e foarte mica si nici nu era focusata corespunzator. 

Oricum am scos cadrele respective din filmulete si iata ce a iesit.

valy
06 Noi 2011 22:24


Tocmai era sa zic "uite o pata in forma de pasare". Banui ca este un vultur/uliu, ceva rapitor. Vedeti poate prindeti si niste avioane. Teo, la tine se pare ca e o cometa, sau mai multe :lol:  

Iese frumos prin filtrul solar cromat si banui ca se poate si mai bine cu o focala mai lunga sau filmat mai mult, ca sa zic asa "are potential"  :roll: 

Am o curiozitate: de obicei vad ca se trag (zeci de) mii de cadre din care se selecteaza cateva pt. imagini bune. Insa eu am testat incepand de la 100 si continuand pana la 1200 din 3000 si se pare ca iese din ce in ce mai bine. Care o fi explicatia?

Teo
06 Noi 2011 22:34


Eu trag vreo 40-50 de cadre din care le selectez pe cele mai bune.
In privinta acelei pasari poate fi si ceva mai negru care croncane.  :lol: 

Aici am gasit o imagine care pare foarte asemanatoare cu umbra ce aparuse pe Soare la domnul Stanescu. :)

http://files.myopera.com/Words/albums/186923/crow_0702073647_b.jpg

achy1978
07 Noi 2011 10:20


Am o curiozitate: de obicei vad ca se trag (zeci de) mii de cadre din care se selecteaza cateva pt. imagini bune. Insa eu am testat incepand de la 100 si continuand pana la 1200 din 3000 si se pare ca iese din ce in ce mai bine. Care o fi explicatia?

Depinde de cat de exigent esti in alegerea cadrului de referinta si gradul de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca restul cadrelor pornind de la cadrul de referinta (la petele solare eu merg in general la o calitate minima de 97-99%, fata de cadrul de referinta. Cu cat trag mai multe cadre, cu atat sansa ca in acel pachet sa am cadre bune creste.

Totusi, cea mai importanta munca (dincolo de seeing) este la focalizare (eu aici pierd 50% din timp)

De curiozitate, am sa postez zilele acestea un filmulet, sa vezi cum arata pachetul avi neprelucrat, asa cum "iese din telescop".

Stanescu Octavian
08 Noi 2011 12:39


Azi am inceput la soare cu Filtru H alpha si am fost in primul rand atras de zona unde sunt protuberante  , a intrat si 1343, 1342 cu filament intre ele.

Stanescu Octavian
08 Noi 2011 13:46


si o imagine Ha a zonei 1339.

Erwin
09 Noi 2011 10:17


Ați prins cumva erupția de ieri?
[url=http://www.spacedaily.com/reports/Giant_solar_flare_detected_999.html]Giant solar flare detected

Mike23
09 Noi 2011 12:08


Superba imaginea de mai sus in H-alfa a d-lui Stanescu cea in nuante roz-movuli  :D 
Mi-ar place si mie un astfel de filtru dar e mult peste posibilitatile mele. :cry: 

O zi excelenta

Mihai

achy1978
09 Noi 2011 14:17


 ......De curiozitate, am sa postez zilele acestea un filmulet, sa vezi cum arata pachetul avi neprelucrat, asa cum "iese din telescop"......

Aici este filmuletul promis .... facand abstractie de pierderea de calitate aferenta compresiei.

http://youtu.be/ZDS9nOrdnTU

@Tavi - foerta interesanta imaginea

Din pacate frumoasa zona activa existenta pe Soare nu se lasa fotografiata, aici fiind inca putina ceata care strica orice incercare!

valy
09 Noi 2011 14:48


:shock: , cadrul din film arata mult mai bine decat scot eu dupa stack. Foarte stabila atmosfera. Poate reusesc sa pun si eu filmul spre comparatie desi nu se compara  :roll: .

Mike23
09 Noi 2011 14:52


E spectaculoasa imaginea filmata a soarelui la o asemenea magnificatie. Apropos cum ai ajuns la marirea aceea? CU zoom-ul camerei video? Si sa inteleg ca de la o anumita putere de marire devine vizibil si clocotul stelei(granulatia solara)? 

O zi excelenta

Mihai

MariusP
09 Noi 2011 14:54


Apropos cum ai ajuns la marirea aceea?
"Sunspot AR 1302

Equinox 120
Baader Herschel Prism
TeleExtender Meade 5X
Camera: QHY IMG0H"

achy1978
09 Noi 2011 15:11


Multumesc Marius  :wink: !  TeleExtender Meade 5X .... zoom-ul optic iese din discutie in fotografia astronomica!

Stanescu Octavian
09 Noi 2011 17:42


Da frumos iese filmarea . 
Fiecare cadru are deja detalii . Conteaza foarte mult seeing dupa ce optica e Ok covarsitoare e si camera de achizitie sa aiba zgomot redus trepte de nuanta multe , dinamica mare . 
trebuie sa recunoastem ca pe vremea filmului foto chimic nu am fi avut garnule prinse in poze .
doar tehnica camerelor si stacuirea - procesarea PC fac astfel de minuni.
deci suntem nu suntem departe de  http://www.bbso.njit.edu/     http://www.bbso.njit.edu/gallery/sunspot_tio_20100702.jpg
unde costul acestui complex cu optica adaptiva ... 

am de azi in spectru normal vizibil ceva imagini la soare:

lapusneanu andrei
09 Noi 2011 20:23


am facut si eu o incercare

Stanescu Octavian
09 Noi 2011 20:40


ar fi aratat mai bine daca erai mai ponderat cu wavelets pe nivelul 2-3 .

red giant
10 Noi 2011 18:33


Discul solar, tot de miercuri. A&#537; fi vrut să trag AR1339 la focală mai mare, dar am uitat acasă componente esen&#539;iale pt. tracking, cum ar fi handsetul, bateriile ... :roll: 
http://astro.gligor.net/2011/11/soare-grup-ar1339/

ED80, barlow 2x, ND5
Canon 450D, 31x1/1000s, ISO400

achy1978
11 Noi 2011 09:31


Da, foarte bine a iesit!

Teo
28 Noi 2011 15:11


Vin si eu cu un Soare proaspat, capturat astazi. :)

Tehnica - artistica  :D

Teo

ursamajor
28 Noi 2011 15:45


Wow, Black Sun... grrr!  :mrgreen:

PS: n-am mai văzut Soarele de vreo două săptămâni pe-acilea.

neox
28 Noi 2011 17:07


Cam de cosmar Soarele asta negru :| , arata mai degraba a gaura neagra :) , dar interesant totusi.

Teo
28 Noi 2011 17:17


Vin si cu fotografia normala sa zic asa a Soarelui, luata tot astazi.

ursamajor
28 Noi 2011 18:02


Interesant e că pare mai 3D în varianta negativă. Păcat că rezoluția e micuță. :)

URANUS7
13 Dec 2011 20:36


DE CE NU SI VIDEO-ASTRONOMIE ???  :)

http://www.youtube.com/watch?v=hxP6IIOJ12s

Gabriel C.

achy1978
13 Dec 2011 21:08


Lunt 60mm? 
Foarte detaliate imaginile si o atmosfera extrem de calma .....  bravo!

Celly
13 Dec 2011 23:36

salut
Superb....detalii uimitoare.


un mare like

zoth
27 Dec 2011 00:28


Revin cu rugamintea catre toti userii de a pastra ca subiect si obiect central al acestei discutii Soarele si observarea lui prin diferite procedee (vizual, foto, film, radio, etc).
Detalii amanuntite despre tehnicile fotografice ar fi bine sa fie discutate intr-un topic separat pe care orice doritor interesat de subiect il poate deschide in aceasta sectiune.

va multumesc,
mod z

Teo
01 Ian 2012 16:21


Soarele in prima zi a anului 2012. Bucuresti, ora locala 14:30 .

Echipament : Luneta SW 120/600 mm. 
Filtru folie Baader pt. vizual.
Camera : Canon EOS 400 D.

Teo
23 Ian 2012 18:55


Deoarece am iesit azi la niste testari si experimente optice, am obtinut si o imagine a Soarelui, in conditii zic eu defectuoase. Ocularul improvizat, avea multe pete pe el, filtrul era foarte afectat si defect, generand o imagine mai mult in ceata.

Nu precizez cu ce am luat imaginea deoarece au fost pur si simplu experimente de amuzament si nu as vrea sa fie luate in serios. De aceea poza a iesit atat de slaba.

Totusi, pentru ca nu am o imagine mai buna a soarelui de azi, o atasez pe aceasta obtinuta pe la ora 14:00, timp local.

Teo

julian
23 Ian 2012 21:09

Prima mea fotografie a Soarelui.
Salut tuturor,
cu permisiunea voastră atașez prima mea fotografie a Soarelui. Nu am un filtru solar, așa că am profitat de o ceață deasă.

Teo
24 Ian 2012 15:16


In premiera pe aici un Soare luat printr-un filtru furnizat de mama natura.

E extraordinar ! Insa ai grja sa nu se formeze "ferestre" prin acea ceata, care pot afecta camera sau chiar distruge ochiul.

Oricum, faina imagine !

P. S : Acum ma ispitesti sa fac un foc zdravan in fata lunetei sa imi acopar campul vizual cu o perdea de fum !  :D  sau sa generez multi aburi  :lol: .... am glumit !

Ma duc sa caut niste anvelope de masina...ca astea ard cu mult fum.  :lol:

ursamajor
24 Ian 2012 15:28


Excelent, bine speculat momentul, julian! Materia cenu&#537;ie e mai valoroasă decât banii.

julian
24 Ian 2012 17:30


@ursamajor: mulțumesc pentru aprecieri, sunt bucuros să primesc un asemenea feedback.

@Teo: mulțumesc și ție.
Am evitat pe cât posibil să privesc prin vizorul aparatului. Ceața începea să se risipească iar lumina era uneori destul de puternică, într-adevăr, am riscat destul de mult să prăjesc senzorul aparatului. Pentru a-mi proteja vederea am orientat aparatul către Soare și priveam puțin prin vizor de la depărtate. În momentul când aparatul focuseaza se aude un beep, atunci știam că am în cadu subiectul și declanșam petru a captura imaginea.

Sunt de trei zile în Portugalia și de două mă trezesc cu aceeași ceață. Am mai tras și astăzi 2-3 cadre. Mai târziu mă uit la rezultate.

Stanescu Octavian
25 Ian 2012 02:17


in 23 ian am filmat un avi  1900x1080  cu Canon eos 50D  cu softul Magic lantern .
am reusit cu greu printre  ferestre in nori . 
o concluzie nefavorabila este ca fiserele Mov  (avc1 ) scrise pe card  sunt extrem de greu de convertit pentru ca Registax sa primeasca  clip Avi .

Erwin
25 Ian 2012 04:14


Se pare că grupul de pete din poză a produs o erupție de clasa M8,7 și o ejecție coronală orientată spre Terra cu bune șanse de a produce aurore și la latitudini mai joase:
www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?collection_id=15504&media_id=129872541

Teo
01 Feb 2012 16:03


Iata Soarele, azi 1 Februarie 2012, la o temperatura de minus 12 grade Celsius, vazut din Bucuresti.

Luneta utilizata : SW 120/600 mm.

Filtru Baader diafragmat la 50 mm.

Proiectie afocala.

URANUS7
08 Feb 2012 21:42

Primele imagini cu o camera dedicata cercetarii stiintifice
Astazi am obtinut primele imagini cu o camera ieftina, dedicata cercetarilor stiintifice - Chameleon de la Point Grey, cu un cip din generatia HAD si cu o rezolutie de ~1.25 Mpixeli.

Am insistat sa fac primele la ~ -12 Grade, aici, in Bucuresti, cu un Soare permnent obturat de norisori extremi de subtiri si cu turbulente atmosferice destul de serioase.

ENJOY !  :)

Teo
09 Feb 2012 00:11


Arata foarte fain !

Cel mai mult imi place varianta 2 ( poza din mijloc ).
Camera e intr-adevar " ieftina"....  8)
Cred ca la planete va face minuni...

URANUS7
09 Feb 2012 00:24


Vad ca nimeni nu "ataca" si asta ma dezamageste.
 Nu a observat nimeni artifacte datorate fortarii in sesiunea wavelet din Registax ?

Nimeni n-a observat o reflexie pe partea dreapta a imaginii ?

Sunt atat de multe de corectat si nimeni nu a spus nimic ? :)

Hei, baieti !  Eu de aceea am venit aici, ca sa invat  si nu pot invata decat din corectii.

Sunt deschis la orice observatii. Astept  " atacurile" constructive pentru care m-am inscris pe acest forum.

Come ON !      :)


Toate bune!

URANUS7
19 Feb 2012 03:15


Salut tuturor !

O zi frumusica ieri, Feb 18 - 2012, in sfarsit ceva Soare in Bucuresti dar cu putina ceata la pranz si un vanticel neprielnic pentru observatii.
N-am putut rezista sa nu fac niste teste, totusi, asa ca va atasez aici 4 dintre pozele care mi s-au parut mai reusite. Ele sunt aici restrictionat pt sub 1 Mp , originalele contin peste dublul informatiei grafice de ici.

Toate bune ! :)

zoth
19 Feb 2012 12:50


Dupa astfel de imagini postate cred ca multa lume va incepe sa puna bani "la ciorap" pentru un instrument solar dedicat sau macar pentru un filtru H-alfa de banda foarte ingusta.
Imagini foarte bogate in detalii, felicitari!

psemil
19 Feb 2012 12:59


Frumoase poze.  :D 
Felicitari Gabriel.

emilf
19 Feb 2012 14:57


Foarte reusite si frumoase poze, felicitari !
Cite secunde au avi si cite cadre utile au ramas in lucru, te rog.
Eruptiile de pe limb sint impresionante!

URANUS7
19 Feb 2012 15:04


Va multumesc, tuturor !  :)

 Ideea este ca eu am venit pe acest forum ca sa mai si invat...si cred ca si ceilalalti membrii , la fel.
De fapt chiar si  cu cele  mai modeste instrumente se pot scoate imagini formidabile cu conditia sa ai experienta si sa mai fi si sfatuit. Ce sa mai spun atunci  cand  avem de-a face cu instrumente de calitate ?
CU ATAT MAI MULT, TOCMAI ATUNCI TREBUIE STORS TOT CEEA CE  SE POATE, CA SA NE BUCURAM CU TOTII, AICI. :)

De pilda eu sunt foarte interesat de tehnologii, strategii de varf, in cea ce priveste exploatarea Registax-ului ( sunt inca incepator) dar si mai mult m-ar interesa strategii speciale privind exploatarea Photo- Shop-ului . O sa spuneti: " citeste tutorialele" !!! Am incercat, dar se pare ca sunt scrise pentru oameni care trebuie sa inteleaga indiferent de ce IQ au ei si sunt scrise  mai degraba ca un inventar de functii componente (tehnologiile nu sunt oricum prea mult descrise macar prin exemple ) asa ca... de cele mai multe ori, ma cuprinde un somn adanc..mai ales daca stau in pat. :)

Trebuie sa fiu sincer si sa marturisesc ca imaginile de mai sus puteau fi mult mai bune si ca slaba mea experienta abia le-a pus pe "linia de plutire" (noroc cu calitatea instrumentelor).
Treaba asta ma face intr-adevar sa sufar, caci stiu sigur ca se poate poate mai mult... :(


ESENTIAL AR FI SA NE IMPARTASIM, AICI,  ACEST TIP DE  EXPERIENTE INTR_UN FEL COMPRIMAT, ASTFEL INCAT SA NU NE CHINUIM FIECARE IN PARTE SA "DESCOPERIM AMERICA INCA ODATA". 
Pentru un "strigat" in acest sens am scris eu, aici , aceste randuri.  :)

Toate cele bune tuturor !

URANUS7
19 Feb 2012 15:20


Foarte reusite si frumoase poze, felicitari !
Cite secunde au avi si cite cadre utile au ramas in lucru, te rog.
Eruptiile de pe limb sint impresionante!


Emil, camera aceasta , Chameleon, de la firma Point Grey, poate scoate AVI dupa diverse criterii (cam 5 la numar). Aici am scos un AVI dupa criteriul  numar de cadre.
Pentru doua dintre imaginile de mai sus am folosit cate un AVI de 500 cadre dintre care am cerut in Registax 6 sa fie folosite la stacking dor primele 120 dintre cele mai bune.
Celelalte doua imagini rezultate ( cred ca se vede o dif mica de calitate)  s-au bazat doar pe cate 200 d cadre brute din care si-au ales primele 65 cadre de cea mai buna calitate pe care le-au stack-at.

Toate cele 4 imagini sunt facute, inca, sub regim de test, deoarece eu nu sunt foarte obisnuit nici cu camera si nici cu Registax 6 . Aceste softuri sunt inca, pentru foarte  putin timp, mai destepte decat mine, trebuie sa recunosc...:)

Teo
19 Feb 2012 18:19


No comment ! Au iesit niste poze de nota 100 !

Felicitarile sunt de prisos ! 

Totusi va felicit, pentru ca arata minunat !

valy
24 Feb 2012 00:27


Eclipsa pe lungimile de unda: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rI-qvNmka0A

URANUS7
24 Feb 2012 10:24


Soarele, azi, pare sa aiba in continuare o activitate mai putin obisnuita, cu protuberante spectaculoase.
De aceea, am sa fac un anunt pe care nu-l desconspir aici, pentru ca nu e permis, dar o voi face pe site-ul corespunzator, FERM, in jurul orei 14, azi, 24.02.2012. :)

Iata cum ne prezenta NASA SDO Soarele, azi dimineata,  7:59  ora Romaniei (2 poze) .
Proeminentele au insa o dinamica ce poate dura doar cateva ore asa incat "tabloul" lor poate arata diferit spre orele pranzului...
Vom vedea...    :)

URANUS7
24 Feb 2012 14:57


Transmisie LIVE cu Soarele:

acum , ora1:55
pe link-ul

 http://www.nightskiesnetwork.com/live/broadcast

pe canalul Uranus7 ( acolo)

azi 24.02.2012

Teo
25 Feb 2012 13:54


Soarele, azi 25 Februarie 2012.

Locatia observatiilor : Bucuresti
Echipament : Luneta homemade cu obiectiv Carton 60/800 mm.
Filtru : Baader "shifonat" 40 mm diametru.
Aparat Canon EOS 400 D .

Desi luneta folosita a avut un obiectiv echivalent cu doar 4 cm apertura, cu folie cam distrusa, totusi am putut evidentia pana si granulatia solara, vedeti in ultima poza de jos.

UFO
25 Feb 2012 14:29


Frumoase faculele. Felicitari. Este aceeasi luneta construita recent ?

Teo
25 Feb 2012 14:42


Mersi !

Da, am precizat si mai sus, ca este luneta Carton de 60 mm pe care am construit-o recent.

Sunt sigur ca un filtru de apertura mai mare ( 60 mm ) va oferi imagini si mai bune de atat.

Oricum, la ocular se vedeau detalii mai fine pana la 133 X, in ciuda aperturii rezultate, de doar 40 mm.

Stanescu Octavian
25 Feb 2012 22:33


Am captat azi  imagini din cele doua zone de interes.

ursamajor
25 Feb 2012 22:56


Tot clip? De ce nu încerci și foto simplu? Cred că ar ieși oricum, că telescoapa ajută. Eventual panoramă, din mai multe poze, cum am făcut eu aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=78400#78400

Stanescu Octavian
27 Feb 2012 20:01


Soare in spectru vizibil de azi la amiaza ..  cam saraca activitate .

UFO
27 Feb 2012 20:13


frumoasa pata precum si detaliile din nucleu. Avem un maxim de activitate Solara cam atipica. Unii cred ca este preambulul unui nou minim al lui Maunder. (am deschis un topic pe aceasta tema)

URANUS7
28 Feb 2012 16:38

Transmisie live Soare
noua camera Mallincam Xtreme 
acum , ora15:35 
pe link-ul 


pe canalul Uranus7 ( acolo) 

azi 28.02.2012

Teo
03 Mar 2012 14:20


Pregatiti-va !
Vine o pata dodoloata !
Vom avea ce fotografia sau ce filma. :)

URANUS7
03 Mar 2012 15:03


 camera Samsung SCC 2333, Chameleon 
acum , ora14:05 , fara nori 
pe link-ul 


pe canalul Uranus7 (NSN) 

azi 03.03.2012

Stanescu Octavian
03 Mar 2012 18:17


Pe la ora 14:30 am filmat soarele in spectru vizibil . incet, timid  incep sa apara petele mult asteptate .

achy1978
04 Mar 2012 13:21


Specatculoase sunt petele in apropiere de marginea discului Solar. A iesit bine date fiind conditiile .... eu acum incerc sa capturez ceva, insa turbulenta nu vrea sa ma lase deloc

Teo
04 Mar 2012 14:21


Azi am pus din nou la treaba mica luneta japoneza de 60 mm  .

Pozele sunt simple cadre trase cu aparatul tinut cu mana la ocular. Nu am folosit Registax, ci doar cadre unice.

Iata ce a iesit :

valy
06 Mar 2012 01:03


E frumoasa pata, dar acum ma uitam la SOHO parca e si mai interesanta.

Teo
07 Mar 2012 13:53


Iata cum arata Soarele, fotografiat azi prin luneta Carton de 60 mm, diafragmata la doar 42 mm datorita filtrului solar de diametru mic.

Pe cer era  o usoara pacla data probabil de nori Cirrostratus de mare altitudine.

Foto : afocala prin ocular ZOOM "APO" 24-8 mm. 
Camera tinuta cu mana la ocular. ( Canon EOS 400 D ).
Ora locala 12: 10 - Bucuresti

Cadrele sunt unice si nu au fost prelucrate in Registax ( suprapuse ).

Stanescu Octavian
07 Mar 2012 20:00


Am facut filmari la soare dupa ora 15 azi .

achy1978
10 Mar 2012 14:46


Am incercat si eu la AR 1429, insa depart de mine seeingul bun avut in trecut. Printr-o perdea de  nori am tras cam 25000 de cadre, insa nu cu rezultate notabile. 

Cel mai bun rezultat a fost la un F=2700, f/22,5 (Barlow TV 3X)

Celly
10 Mar 2012 15:08


superb .....like cu toate dificultatile a iesit ceva foarte frumos


cer senin

Stanescu Octavian
10 Mar 2012 19:51


Da excelent ca de obicei , camera ta mono vede grozav in profunzime toata dinamica .
azi ai facut ?

psemil
10 Mar 2012 22:45


Superba poza Marian. Pacat ca nu ai avt noroc de ceva transparenta mai buna... poate la munte va fi mai bine :wink:

emilf
10 Mar 2012 23:05


Iar si iar ma faci sa zic WOW!
Intr-o buna zi am sa ajung si eu sa fac asa ceva, oare? :D

zoth
10 Mar 2012 23:38


Despre amanunte de tehnica fotografica va rog sa discutati pe sectiunea de profil.
Va reamintesc ca topicul "Soarele azi" este unul de monitorizare a activitatii solare.
Multumesc pentru intelegere.

mod z.

Stanescu Octavian
12 Mar 2012 16:42


Facut azi 12 martie la ora 15 . Grupul vesel 11429 se apropie de margine

Teo
13 Mar 2012 15:09


O poza de pe 13 Martie, tot cu grupul vesel :

Luneta cu apertura rezultata de 42 mm.

Locatia : Bucuresti, ora locala 14:00 .

horatius
22 Mar 2012 15:09


Transmisie live cu Soarele, h-alfa, incepand cu ora 14 pe canalul astroandromeda, inclusiv chat

http://www.livestream.com/astroandromeda

http://astrocluj.ro/andromedalive.html

horatius
24 Mar 2012 15:23


Doua imagini la soare in h-alfa luate miercuri, 21 martie, si prelucrate acum. Versiunea la dimensiune completa poate fi vazuta la cele doua linkuri de mai jos.


http://www.skywatcher.ro/images/Imagini%20telescoape/Educatie/Galerie_imagini/Imagini_max/soarele_21032012.jpg

http://www.skywatcher.ro/images/Imagini%20telescoape/Educatie/Galerie_imagini/Imagini_max/proeminente_21032012.jpg

Stanescu Octavian
25 Mar 2012 18:05


Activitate destul de modesta pe soare , doar protuberantele mai inveselesc atmosfera  :wink: 
am facut azi in jurul orei 13 cateva filmari prin Newton 220mm cu filtru frontal cromat .
si Halpha prin Luneta sky watcher 80mm /400 mm  Barlow 2x cu  filtru Thousand Oaks. Canon EOS 50D .

Teo
31 Mar 2012 12:21


Soarele, azi 31 Martie 2012.

Echipament utilizat : luneta Carton 60/800 mm, filtru folie Baader 40 mm.

Foto afocala prin ocular SP 25 mm cu zoom din camera foto.

URANUS7
01 Apr 2012 21:02


Salutari! Sunt eu, acelasi URANUS7 ! :)

 Iata pentru inceput 2 imagini capturate si prelucrate de mine pe 20 Martie, cand Soarele prezenta un aspect ceva mai interesant . Ele sunt insa capturate pe conditii de seeing slabe, asadar detaliile pe cromosfera au fost greu detectabile... 


Am avut un Soare linistit, azi, 1 Aprilie.

Am atasat pentru final inca 2 imagini capturate si prelucrate de mine, "in viteza", azi, 1 Aprilie, 2012 : o imagine initiala si un  Crop al ei.
Toate imaginile sunt capturate cu telescopul solar Lunt 60  H-alpha, double stacked si camera Chameleon de la Point Grey, folosind Registax 6 pentru 300-400 cadre.

Cer senin !

Mike23
02 Apr 2012 11:32


Frumoase detalii. 
Ce inseamna sa ai cu ce  :D

Stanescu Octavian
05 Apr 2012 15:57


zona cu  pete mai serioase   doar grupul 11450.  facut pe la ora 12.

Mike23
23 Apr 2012 10:23


Salutare,

Vin si eu cu o imagine de ansamblu a soarelui prin filtru Baader si Nicon D3100 DSLR.
Din nefericire inca nu am descoperit secretul imaginilor clare, sharp, caci asta asteptam cand am achizitionat un DSLR. La Soare inca nu-mi ies bine decat cu compacta Sony DSC W215 (nu am aparatul la mine pt. a descarca si posta imagini facute cu el).
E destul de activ soarele zilele astea din ce am observat. Nu mai facusem demult observatii la soare si am zis daca tot e cerul curat.....semicurat, sa arunc un ochi, si am ramas surprins de numarul de pete solare si de dimensiunile lor. Initial am privit prin binoclul BTC 10x50mm cu folia baader a telescopului pusa in fata la unul din "obiective", iar pe celalalt l-am opturat cu capacul lui ca sa nu am surprize...incendiare :D. Cand am vazut ce e pe discul solar am adus artileria grea.
Momentan am patit o chestie nasoala la montura care a devenit impracticabila si care ma obliga la cheltuieli neprevazute :( Detalii pe un topic special la rubrica "monturi".


Cer senin si timp de observatii :D 

Mihai

corectat
mod z

Upgrade

Multumesc de corectare , am avut un lapsus :D.
AIci este lincul cu problema monturii http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=90287#90287     :cry:

saiph
23 Apr 2012 11:15

Re:
Salutare,

E destul de activ soarele zilele astea din ce am observat. Nu mai facusem demult observatii la soare si am zis daca tot e cerul curat.....semicurat, sa arunc un ochi, si am ramas surprins de numarul de pete solare si de dimensiunile lor. Initial am privit prin binoclul BTC 10x50mm cu folia baader a telescopului pusa in fata la unul din "obiective", iar pe celalalt l-am opturat cu capacul lui ca sa nu am surprize...incendiare :D. Cand am vazut ce e pe discul solar am adus artileria grea.




Tot ieri am prins si eu un pic soarele, prin Tair si SPC600 (sora mai mica a lui SPC900):

http://www.youtube.com/watch?v=Olrt0R3QfIs

Am facut si cu dslr-ul, prin apex102, dar o sa revin cu linkul catre poza finala, in descrierea filmului, pe youtube. M-a surprins cantitatea dar si diversitatea petelor si porilor - practic cred ca erau prezente toate configuratiile posibile de care am invatat :D


Cer senin!

Oliver Dragan
23 Apr 2012 11:43


...
E destul de activ soarele zilele astea din ce am observat. Nu mai facusem demult observatii la soare si am zis daca tot e cerul curat.....semicurat, sa arunc un ochi, si am ramas surprins de numarul de pete solare si de dimensiunile lor. ...

La fel am procedat si eu ieri, l-am observat intai prin binoclul 15x70 si am ramas surprins de spectacolul oferit. Acest lucru m-a facut sa-mi doresc mai mult si astfel am montat telescopul continuand observatiile si urmarind in detaliu fiecare grup in parte.

URANUS7
23 Apr 2012 13:00


Frumoasa imagine, Mihai ! Mie imi place.
M-a impresionat si filmul lui Saiph.  Postarile pe Youtube mentionate aici, sunt o solutie buna care completeaza pentru moment posibilitatile acestui site substituind ceea ce lipseste: astronomia live. 

Nu a remarcat nimeni aici, insa , ca ieri, intre orele 14:30 si 18:30 Soarele a prezentat o proeminenta uriasa  in quadrantul sud-estic al Soarelui ( pozitia 5:30) . Uriasa insemnand o inaltime de aproape 1/2-3/4 din raza  .
Proeminenta a fost flancata de doua mici proeminente ( aprox 1/8 din cea principala) .
In acest interval de timp am avut emisie pe NSN cu camera Chameleon si s-a putut observa live cum proeminenta uriasa ( cu mai multe ramuri) a avut o tendinta de rasucire dupa care o parte din ea s-a intors pe Soare, dusa de liniile de camp magnetic iar restul s-a disipat spre exterior alungindu-se, subtiindu-se si disparand in aproximativ 1-2 ore.  

Cele doua proeminente care au flancat proeminenta principala, au disparut in numai 10-15 minute.
in jurul orei 15:30 iar proeminenta principala a disparut in mai putin de 20-30 minute.  
Cu prima ocazie asemanatoare voi incerca sa fac un film din frame-uri intercalate si sa-l postez aici,  via Youtube, desigur, pentru a marca evolutia proeminentelor interesante.

Teo
23 Apr 2012 13:25


Azi am iesit si eu cu mica luneta Carton de 60 mm la observatii solare.
Cadrele sunt unice si nu au fost prelucrate cu Registax.

Iata ce a iesit :

Mike23
23 Apr 2012 15:43



Nu a remarcat nimeni aici, insa , ca ieri, intre orele 14:30 si 18:30 Soarele a prezentat o proeminenta uriasa  in quadrantul sud-estic al Soarelui ( pozitia 5:30) . Uriasa insemnand o inaltime de aproape 1/2-3/4 din raza  .
Proeminenta a fost flancata de doua mici proeminente ( aprox 1/8 din cea principala) .
In acest interval de timp am avut emisie pe NSN cu camera Chameleon si s-a putut observa live cum proeminenta uriasa ( cu mai multe ramuri) a avut o tendinta de rasucire dupa care o parte din ea s-a intors pe Soare, dusa de liniile de camp magnetic iar restul s-a disipat spre exterior alungindu-se, subtiindu-se si disparand in aproximativ 1-2 ore.  

Cele doua proeminente care au flancat proeminenta principala, au disparut in numai 10-15 minute.
in jurul orei 15:30 iar proeminenta principala a disparut in mai putin de 20-30 minute.  


Este vorba cumva de asta? .....daca am ales bine ora 
http://www.lmsal.com/solarsoft/latest_events_summary/gev_20120422_1359/gev_20120422_1359_laslm.html

URANUS7
24 Apr 2012 11:08


Da Mihai ! Despre asta era vorba. Mersi pentru acest link de prezentare dinamica despre care nu stiam . :)

Aici insa diferentele de consistenta ale ramurilor proeminentei nu sunt reprezentate atat de fidel. In H-alpha aceste diferente existau intr-un mod mult mai bine conturat, prin intensitati diferite. De fapt se vede clar cum cea mai importanta faza, cea de inceput, nu a durat mai mult de o ora. Data viitoare o sa fac un time-lapse, cu siguranta.  Nu pot sa-mi iert ca am pierdut ocazia...:)








Este vorba cumva de asta? .....daca am ales bine ora 
http://www.lmsal.com/solarsoft/latest_events_summary/gev_20120422_1359/gev_20120422_1359_laslm.html :)

Mike23
24 Apr 2012 13:44


Salutare,

Am revenit ca inca o imagine, facute de data aceasta afocal, cu aparatul foto Sony lipit de ocular, la un grup de pete solare.
Imaginile sunt facute sambata in data de 21.04.2012

URANUS7
25 Apr 2012 00:04


Mihai, e OK. Sunt prinse multe nunte de gri. Cipurile Sony sunt foarte sensibile. Poate ca ar fi fost bine sa micsorezi doar "o idee " expunerea (opinia mea). Ce-ai zice insa sa incerci sa faci stacking pe mai multe frame-uri ? Daca aparatul tau poate sa si filmeze, cu atat mai bine. Granulatia ar avea sanse, astfel, sa se vada si mai bine, la tipul tau de filtru.

 SOARELE AZI : astazi, in jurul orei 16:30 am tras cateva secvente cu Soarele, in ciuda norilor Cirrus. Mi s-a parut interesanta o protuberanta aflata pe quadrantul Nord-Estic (in pozele de mai jos, imaginea Sorelui este simetrizata fata de axa OX ). Calitatea pozelor a fost putin compromisa din cauza slabei alinieri a monturii NEQ6 folosite. Doua dintre imagini au trebuit reconvertite ca dimensiune ( < 1 Mpixeli) asa ca in aceste poze va aparea si sigla programului cu care am facut  conversia.

Cer senin !

URANUS7
27 Apr 2012 15:39


TRANSMISIE LIVE CU SOARELE, AZI, 27 APRILIE

INCEPAND DE LA ORELE 13:30.


LINK-UL GAZDA ESTE :   http://www.astrocluj.ro/corbanlive.html

MAINE VOM EMITE DEASEMENI SOARELE LA O ORA CARE VA FI ANUNTATA. 
PENTRU TRANSMISIILE DE NOAPTE, AZI SI MAINE,  VOM FACE ANUNTURI PE TOPICURILE CORESPUNZATOARE.

ENJOY !!! :)

emilf
28 Apr 2012 17:53


Am facut azi o scurta iesire la Soare, tragind citeva cadre.

URANUS7
30 Apr 2012 22:49


Salutari,

astazi Soarele a avut un aspect relativ obisnuit cu proeminente extrem de mici.
In Bucuresti seeingul a fost mult mai bun dar nu perfect, asa incat, in cinstea zilei de maine, 1 Mai, am prelucrat si eu o imagine, folosind chiar un barlow de 2.5 datorita lipsei turbulentelor. :)

As dori sa mentionez faptul ca ieri am fost fara sa vreau martor la traversarea imaginii Soarelor de catre ISS, in timp ce tocmai faceam inregistrari pe Soare ( a se vedea aici clipul postat de mine, cu ISS http://www.youtube.com/watch?v=oW0j0j1Ljcw ) 

Enjoy !

valy
30 Apr 2012 23:50


Frumos tranzitul, pacat ca ai avut un timp de expunere lung ca iese miscata. Unde era locatia? 
Si poza e frumoasa, daca ai rabdare poti face mozaic sa acoperi tot soarele, dar probabil cand devine mai interesanta activitatea.

Azi am iesit si eu in balcon pe la 16:00, desi o fi fost seeing bun se pare ca intre blocuri nu e locul ideal de filmat soarele. Petele de jos sunt de la senzor.

achy1978
01 Mai 2012 20:21


Am tras si eu la AR 1471. Turbulenta nu a fost suficient de scazuta pentru a reusii sa obtin detaliile din trecut.

URANUS7
01 Mai 2012 22:30


Splendida imagine. Am curajul sa spun asta ! :)

URANUS7
01 Mai 2012 23:29


Asa a fost. Azi, 1 Mai, turbulentele s-au facut mai mult simtite. A trebuit sa fortez putin la stacking in dezavantajul zonelor mai linistite si putin vizibile tocmai datorita turbulentelor. Cu un x2.5 Televue si un singur etalon (<0.7 A) am scos asa ceva:

URANUS7
02 Mai 2012 20:55


Sorry, doar un crop al imaginii anterioare, prelucrat cu Photo Shop :

valy
03 Mai 2012 02:58


Soarele de 1 Mai la pranz.

URANUS7
06 Mai 2012 00:58


Soarele la 4 Mai, orele 15. Cateva imagini stackate din aproximativ 1400 cadre fiecare.
Am retinut 3 mai interesante.

Teo
08 Mai 2012 12:55


Iata Soarele azi, asa cum l-am observat prin luneta Carton de 60/800 mm.

Perdele de nori se perindau prin fata lui, dar in scurte momente am reusit sa surprind discul solar destul de bine.

Camera utilizata a fost Canon EOS 400 D. Foto afocala prin oculare Super Plossl 25 mm si "Zoom" 24-8 mm.

Filtrul - Folie Baader, diametrul 42 mm.

Am urmarit sa surprind mai mult  grupul de pete 1476 dar si imaginea de ansamblu a Soarelui.

zoth
15 Mai 2012 17:20


Odata cu postarea lui Teo din data 8 mai 2012 topicul nostru de monitorizare a activitatii solare a implinit exact 3 ani de activitate.
Din postura de moderator al acestei sectiuni vreau sa aduc multumiri tuturor participantilor care au contribuit la dezvoltarea acestui topic dedicat, si care au fost foarte multi, cat si celor care au inteles specificul lui, din pacate in numar ceva mai mic.
Pentru a nu ingreuna actiuni ulterioare de cautare pe subiect cat si pentru a asigura un acces cat mai rapid la informatia de ultima ora, voi inchide topicul in acest punct urmand sa ne continuam activitatea de monitorizare a activitatii solare pe un nou topic intitulat "".

mod z