-----------------------------------
vux
26 Apr 2009 20:01

Saturn prin Webcam - prima incercare
Salut! Mi-am adaptat webcamul Canyon de 300 k (senzor CMOS) pentru utilizare cu telescopul meu GSO Dobson de 200 mm diametru, dupa o procedura descrisa pe Youtube. In final, dupa o inregistrare de cateva secunde de pe balcon la bloc, a rezultat imaginea atasata, supraexpusa din pacate. Nu am folosit Barlow, imaginea e obtinuta punand webcamul ca ocular direct in focuser. Nu am mai putut experimenta deoarece am vedere spre est si in perioada asta planeta imi fuge din campul vizual in cateva minute dupa ce se intuneca.

vux
26 Apr 2009 20:11


PS: Pentru comparatie, atasez o fotografie a imaginii lui Saturn din ocularul aceluiasi telescop, facuta cu Canon Powershot A610 tinuta in mana (la o marire de circa 100x), si de la Luna.

Cristian Monea
26 Apr 2009 20:49


Po&#539;i să scrii adresa de pe youtube cu procedura de adaptare?

Sunt foarte bune fotografiile Lunii &#537;i ale lui Saturn &#539;inând cont că le-ai făcut cu aparatul &#539;inut în mână. Eu am încercat în acela&#537;i fel, dar mai bine de atât nu am reu&#537;it. Am ata&#537;at poza cu Saturn, iar cele cu Luna le po&#539;i găsi la adresa http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3162 .

vux
26 Apr 2009 21:17


Clipul pe Youtube e aici http://www.youtube.com/watch?v=9khTIkwNmW8
In principiu ai nevoie doar de un containter din acela cilindric negru pentru filme de 35 mm (intra perfect in focuser, are diametru cam de 1,25 inci), o brishca si curaj :D .. la mine, webcamul oricum nu-l mai foloseam asa ca am zis sa incerc si a iesit destul de bine.

O procedura mai detaliata se poate gasi aici http://www.electronf.com/space/

Daca va intereseaza subiectul, o sa pun si o poza cu ce mi-a iesit mie.

Cristian Monea
26 Apr 2009 21:42


Mul&#539;umesc pentru adresele de internet. Am &#537;i eu de gând să utilizez camera web, pe care nu o mai folosesc la calculator, la telescop. Acum sunt în perioada în care încerc să aflu cât mai multe despre adaptoare de camere web ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3358 ). Ar fi interesant să văd cum &#539;i-a ie&#537;it adaptorul.

vux
28 Apr 2009 20:13


Poze cu webcamul adaptat aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3358

vux
08 Mai 2009 23:07


Am mai facut cateva poze cu Saturn prin webcam, de data asta cu Barlow 2x, si m-am gandit sa le atasez.

horea_florin
09 Mai 2009 01:20


ce fain se vede.... 8)  8)

dragos.n
09 Mai 2009 01:51


Pot sa spun ca sunt chiar impresionat. De unde ai luat webcam-ul/

vux
09 Mai 2009 12:58


Webcamul e Canyon CN-WCAM33, l-am luat acum vreo 2-3 ani de la un magazin de IT din Cluj, dar abia acum l-am adaptat pentru astrofoto.

http://www.price.ro/preturi_canyon_cn-wcam33_46871.htm

dragos.n
09 Mai 2009 15:55


Multumesc mult pentru site. Chiar nu aveam habar de el, si e foarte util.

tiberiugabriel
11 Mai 2009 11:14


Vux, faine poze cu saturn. Ai incercat sa faci proiectie printr-un ocular? Sa folosesti si un ocular intre webcam si oglinda, in ideea de a obtine o putere mai mare. 

cer senin

Cristian Monea
11 Mai 2009 18:18


Eu am încercat să folosesc webcamul cu ocular, dar dacă nu-i lăsam lentila nu puteam vedea nimic. Dacă o puneam cu lentilă &#537;i fără ocular, vedeam oglinda telescopului, nu obiectul căutat. Într-un final am descoperit combina&#539;ia :D: fără ocular &#537;i fără lentilă... &#537;i se vede foarte bine. ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3358 )

tiberiugabriel
12 Mai 2009 14:29


Pare interesanta folosirea unei webcam la planete. Dar totusi nu inteleg cum se poate merge la o putere mai mare, pt ca nu se foloseste ocularele. Aveti vreo idee? Ca eu caut pe net de cateva zile raspuns la intrebarea asta.

cer senin

tiberiugabriel
12 Mai 2009 14:32


"pt ca nu se foloseste ocularul", scuza-ti exprimarea pt ca scriu in graba.

dragos.n
12 Mai 2009 19:58


La o putere mai mare, fara ocular se merge cu o lentila barlow.

keystar
14 Mai 2009 18:07


Pare interesanta folosirea unei webcam la planete. Dar totusi nu inteleg cum se poate merge la o putere mai mare, pt ca nu se foloseste ocularele. Aveti vreo idee? Ca eu caut pe net de cateva zile raspuns la intrebarea asta.

cer senin

telescop -> barlow (2x, 3x, 4x, 5x) -> camera

vux
24 Mai 2009 22:52


Am mai experimentat putin captura prin web a Saturnului, de data aceasta la o rezolutie de 640x480. Atasez imaginea bruta obtinuta, precum si imaginea prelucrata prin RegiStax 5, setari default.

Cristian Monea
25 Mai 2009 15:36


A ie&#537;it frumos. De câte secunde a fost captura?

vux
25 Mai 2009 16:42


Un filmulet de 10 secunde.

Cristian Monea
25 Mai 2009 18:15


Mersi pentru informa&#539;ie. Te-am întrebat pentru că &#537;i eu aveam de gând să mă apuc să fac ni&#537;te capturi cu planeta Saturn &#537;i nu eram sigur de câte secunde să fie (problema este că filmele făcute utilizând camera web au dimensiuni foarte mari, deoarece softul pe care îl am creează material video necompresat).

vux
25 Mai 2009 21:30


Cele 10 secunde ale mele ocupa aproape 200 Mb.. te inteleg  :D  Voi incerca sa scot si o rezolutie de 800x600, desi nu sper sa obtin alte detalii fine la imagine.

Erwin
25 Mai 2009 22:33


am descărcat Registax 5 dar nu merge, cică trebuie licență pentru softul cu care a fost compilat  :shock: pai ce program free mai e atunci?  :roll:

octopus
25 Mai 2009 22:59


Erwin incearca Registax-ul de la Celestron!
http://www.celestron.com/c3/downloads.php?Products%5B%5D=354&Submit=Search

Cristian Monea
27 Mai 2009 21:58


De la adresa aceea l-am descărcat &#537;i eu, &#537;i nu am probleme cu el.

Roman Emil
14 Iun 2009 14:42


Salut,
Vux am o intrebare: Cam ce marire obtii cu webcam-ul tau fara lentila barlow. Si eu am un dob tot de 200mm si 1200 focala si o camera ccd celestron neximage. Am inteles ca neximage-ul are o focala echivalenta cu a unui ocular de 5mm, deci obtin o marire de 240 x. Am vazut ca tu ai obtinut niste rezultate foarte bune cu webcam-ul + barlow, insa nelamurirea mea este ca daca folosesc si eu un barlow 2x atunci focala ccd-ului in cazul meu ar ajunge la 2.5, si asta ar cam depasii marirea maxima utila (nu stiu daca as mai putea focaliza imaginea bine) nu? Am si un ocular de 3.2 mm si nu prea am reusit nici cu acesta o focalizare buna a imaginii insa aici cred ca a fost de vina poluarea luminoasa.
Iata ce am reusit eu fara barlow:

horatius
14 Iun 2009 15:48


Imaginea e buna, Saturn supraexpus, si ai pus camera pe 340X240 pixeli. Foloseste barlow linistit. Daca ai chef saptamana ce vine ne intalnim si facem niste astrofoto, planete si deepsky si mai afli cateva secrete.

Roman Emil
15 Iun 2009 00:41


Salutare,
Mersi horatius, mi-ar place tare mult sa vin cu voi. Daca se poate da-mi te rog un pm cand mergeti sau daca puteti sa scrieti pe grup o sa vad acolo.
Doar acum dupa ce mi-ai zis si am mai citit o data instructiunile am observat ca am setat camera pe 340X240 :).
O seara faina,
Emil Roman

vux
19 Iun 2009 10:57



Vux am o intrebare: Cam ce marire obtii cu webcam-ul tau fara lentila barlow. 

Sincer nu stiu, nu cunosc echivalentul distantei focale pt Canyon WCAM33.  :oops: