-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Apr 2009 21:16

Brunare piese din otel
Iata o reteta pe care am aplicat-o saptamana trecuta pentru brunarea unor piese strunjite din otel.Cum mie nu prea imi place culoarea gri-argintie a otelului prelucrat prin aschiere,obisnuiesc sa-mi brunez piesele.Reteta este simpla si anume se degreseaza piesele ,apoi se aprinde la maxim cel mai puternic ochi al aragazului,se asaza piesele de brunat pe foc,eu le asez pe un fel de gratar din tabla nervurata cumparat din comert.Se lasa piesele de otel sa se incinga cat mai tare apoi se arunca intr-un vas metalic,eu folosesc o cutie mare de conserve,si in care se gaseste ulei uzat,se mai numeste in jargon si ''ulei obosit''.Pe vas se tine un capac,eu folosesc o farfurie ceramica.Cand incep sa pun piesele in ulei ,cu o mana manuiesc piesele cu un cleste cu ciocuri lungi,iar cu cealalta mana ridic si las capacul,farfuria de pe cutia de ulei.Este important sa ne miscam foarte repede deoarece la introducerea pieselor incinse in ulei,si pentru 10-15 minute dupa aceea,se degaja intens un fum
foarte puturos.De aceea de indata ce ati introdus toate piesele metalice in ulei,luati vasul, devenit fierbinte, folosind manusi sau o carpa groasa si-l puneti  in aer liber si lasati sa se degaje fumul.
Dupa racire,eu las piesele in ulei  pana a doua zi,se scot piesele si se degreseaza.Uleiul ramas se recicleaza respectand normele in vigoare.
La efectuarea acestor manevre se va aerisi cu curent puternic de aer,hota aragazului va functiona,se vor folosi manusi si ochelari de protectie ,se vor respecta normele de protectie pentru evitarea arsurilor si se va evita inhalarea fumului degajat.Asigurarea acestor conditii de securitate in munca sunt in raspunderea fiecaruia,indicatiile de mai sus fiind doar sugestii cu titlu general.
Se obtin suprafete exterioare si interioare colorate in negru,cel mai adesea cu aspect  marmorat, al caror aspect depinde de gradul de rugozitate initial si de calitatea degresarii.Succes si pace cu nevasta !Mircea

dragos.n
21 Apr 2009 04:01


Sa intelegem din finalul postarii ca ai reusit sa brunezi si bucataria? :oops: 

Si o intrebare. Cat de rezistenta este aceasta "vopsire"

Mircea Pteancu
21 Apr 2009 19:11


Era cat pe ce sa ''brunez'' si bucataria :lol: Expresia ''este important sa ne miscam foarte repede'' are la baza o anumita experienta!
Brunarea se zgarie;cum am mai zis, nu-i tocmai uniforma dar am oculare brunate acum 20 de ani,frecate de zeci si sute de ori in port-oculare si mai au si acum ''urme'' consistente de brunare.Oricum arata super fata de culoarea gri-otel. Mircea

Erwin
23 Apr 2009 00:23


de pe vremea când lucram în fabrică am aflat că brunarea "neaoșă" se face cu ceapă. Înainte de scufundarea în ulei se freacă piesa încinsă cu ceapă. Ceapa conține un acid care atacă oțelul și formează o peliculă brună rezistentă. Cel mai bine e să faci operația asta în aer liber, nicidecum în bucătărie, pentru că mirosul de ceapă arsă e mai greu de scos decât cel de ulei. :)

neox
23 Apr 2009 01:53


Brunarea asta se poate numai pe otel?

Erwin
24 Apr 2009 01:16


da, pentru aluminiu se folosește eloxarea, un tratament chimic diferit.

Mircea Pteancu
24 Apr 2009 20:56


Am de gand sa experimentez si brunarea cu ceapa,din cate-mi amintesc aceasta tre sa duca la o culoare albastra foarte misto.Am sa revin,daca nu-si rupe cineva sucitoarea pe spinarea mea  :D .Mircea

Blakut
25 Apr 2009 20:05


http://en.wikipedia.org/wiki/Parkerizing

Seamana cu asta?

Erwin
25 Apr 2009 20:19


Iată și un site ATM cu eloxarea (anodizing) pieselor din Al:
http://www.focuser.com/atm/anodize/anodize.html

Mircea Pteancu
10 Mai 2009 14:51


Brunare,editia doua.
In prima poza,piesele inainte de brunare.
In a doua poza,piesele dupa brunare.
In ultima poza,trei dintre oculare,dupa ce s-au inrtors ''acasa'',dela stanga la dreapta vedem un Kellner Zeiss militar f=22mm,un alt Kellner militar f=27mm,caruia i-am adaugat si un manson de cauciuc care asigura oarecare protectie lentilei de ochi iesite in relief, si in dreapta un Ramsden ''home-made'' f=24mm.
In spate,tot de la stanga,monturile brunate ale unui Ramsden f=10,4mm,  un Ramsden-Conrady f=12,5mm si  Ramsden ''Aristotel'' f=22,5mm.
Saptamana viitoare fac alte brunari,dar la 2 inch.
Mircea

Doru Dragan
10 Mai 2009 15:05


Acuma parca-s TeleVue :)

Stanescu Octavian
10 Mai 2009 15:08


Arata interesant metalul brunat, dar lentilele au antireflex?

zoth
14 Iul 2009 21:18


As vrea sa brunez si eu cateva piese din OL37 insa nu am "ulei obosit".
Am citit mai sus ca ar mai exista o varianta de brunare cu ceapa.
Poate cineva sa dea detalii despre aceasta procedura?

CristiB
14 Iul 2009 21:48


As vrea sa brunez si eu cateva piese din OL37 insa nu am "ulei obosit".
Am citit mai sus ca ar mai exista o varianta de brunare cu ceapa.
Poate cineva sa dea detalii despre aceasta procedura?
Diferite solutii de brunare mai  folosesc baietii cu pistoale, arme de vanatoare, etc. Am dat cautare pt brunare arme si au aparut ceva informatii.

Erwin
14 Iul 2009 23:21


prin simpla încălzire la flacăra de aragaz piesa se colorează în albastru la o anumită temperatură. Cred că la acea temperatură trebuie frecată cu o ceapă. E bine să fie aerisire, că ceapa arsă face fum și miros îngrozitor. Nu știu mai multe detalii pentru că nu am încercat practic, că la fabrică aveam băi de brunare la secția de tratamente și se făceau profesional.

zoth
18 Iul 2009 20:23


Multumesc pentru informatii si suport   :) 
Am incercat practic ceea ce la inceput mi s-a parut a fi o gluma, brunarea cu ceapa si spre surprinderea mea .... mergeeee   :shock: 

Varianta 1: a fost metoda expusa de Erwin care insa in practica se loveste de niste limitari: manipularea piesei incinse pe flacara se face anevoios (am tinut-o cu un patent) si din acest motiv frecarea cu ceapa nu poate fi facuta uniform.
La final a rezultat o piesa cu diferente pe stratul inegrit, nu foarte placuta la aspect.

Varianta 2: cu aprobarea nevestei am luat azi dimineata de la piata 1/2 Kg de ceapa pentru experimente.
Dupa ce am evacuat populatia din zona am dat doua cepe pe razatoarea mica obtinand la final o zeama compusa din suc amestecat cu pulpa de ceapa pe care am pus-o intr-o canita metalica.
Am incins piesa pe flacara ochiului de aragaz pana s-a colorat in albastru-cenusiu dupa care am luat-o cu patentul si am introdus-o in canita.
Pret de cateva secunde a avut loc o reactie destul de violenta dupa care totul s-a linistit.
Am asteptat pana amestecul s-a racorit dupa care am scos piesa si am spalat-o cu un burete fin si sapun.
Suprafata rezultata e faina la aspect si pare a avea o duritate destul de mare (cred ca a avut loc si o calire in suc de ceapa)   :) 
Negrul rezultat este intens iar reflectivitatea lui pare a fi functie de natura suprafetei initiale a piesei.
Am speranta ca in curand va iesi prima serie de oculare TeleVue si de pe Dambovita   :lol:  :lol:

Doru Dragan
19 Iul 2009 20:15


:wink:

MariusP
19 Iul 2009 22:54


Offtopic:
Cand eram mic, am mai vazut ceva miraculos cu ceapa si suc de ceapa: "Pentru un pumn de ceapa" cu Franco Nero...  :roll:

mak
20 Iul 2009 08:34


Poate cineva sa precizeze cam ce rezistenta la coroziune are "calirea" asta cu ceapa sau cu ulei uzat?

Cu titlu de gluma: oare ce-o iesi daca se caleste intai ceapa in ulei uzat si pe urma se baga piesa incinsa in amestec?

zoth
20 Iul 2009 09:17


Da, stiu ca suna caraghios sa spui ca faci brunare cu suc de ceapa ...   :?  dar am facut acest test in primul rand pentru a ma convinge personal daca merge .... si merge!
Daca informatia asta mai poate ajuta pe cineva, cu atat mai bine   :) 
Rezistenta mecanica a suprafetei pare buna iar cea la coroziune inca nu am testat-o, urmeaza.

Scuze lui Mircea daca i-am stricat topicul despre brunarea pieselor din OL.

mak
20 Iul 2009 12:55


Mie nu imi suna caraghios chestia cu ceapa, sunt doar curios ce proprietati se pot obtine astfel. Sunt si mai curios ce anume din sucul de ceapa provoaca reactia asta.

Acuma mi-a mai venit o intrebare: e vreo diferenta intre brunarea cu ceapa si cea cu ulei uzat (macar vizuala, daca nu altfel)?

Stanescu Octavian
20 Iul 2009 13:58


Brunarea e binecunoscuta mesterilor strungari din toate vremurile , sigur cea cu incalzirea si aruncare in ulei. chestia cu ceapa aparuse prin rev Tehnium din ani 80 .
dezavantajul e ca nu tine si rugineste. otelul fin lustruit lucios sau polisat tine mai bine la rugina.
Exista si metode prin bai galvanice de acoperire .

Mircea Pteancu
20 Iul 2009 20:03


zoth
dimpotriva,ai imbogatit subiectul si iti multumesc.La oxidare ajuta un pic brunarea,cred eu,dar nu foarte tare.Mircea

mak
21 Iul 2009 08:13


Aha, deci pana la urma tot fosfatare si pe urma vopsea e mai bine.
Mai am o intrebare: la brunarea asta cu ulei uzat, suprafata nu ramane usor "grasa" chiar si dupa degresare? Imi aduc aminte de ceva de pe la tribologie, ceva cu moleculele de ulei care raman la suprafata otelului oricat ai curata. Ma gandesc ca tot punand mana pe un astfel de ocular brunat, risti sa contaminezi lentila cu putinul ulei ramas pe piesa dupa brunare.