-----------------------------------
sica
05 Ian 2006 14:07

Vreau sa-mi slefuiesc o oglinda
Salutare!
Deoarece nu stau prea bine la capitolul resurse financiare (sunt student) m-am hotarat sa-mi construiesc singur un telescop, lucru ce nu mi se pare prea dificil. Am retineri insa in ce priveste slefuirea oglinzii principale. As dori sa stiu daca un neiinitiat ca mine are sanse sa faca o treaba de calitate, cu alte cuvinte cat de dificila e o astfel de activitate  :? . M-ar putea ajuta cineva in cazul in care a mai slefuit oglinzi?Apreciez orice  sfat,  idee,  informatie (am strans cateva informatii referitoare la acest subiect, dar teoria e teorie ...).

Multumesc frumos  :)

mac
05 Ian 2006 17:07


Impartaseste cu noi ce ai facut pana acum, ca sa stim in ce stadiu esti.

sica
05 Ian 2006 17:20


In acest moment adun informatii. Ceea ce doream sa stiu era daca exista cineva pe forum care sa fi fost angrenat intr-un astfel de "proiect" . Din ceea ce am aflat (citit), am inteles care este  succesiunea operatiilor ce trebuiesc efectuate, si cam in ce constau acestea, dar cel putin  pentru prima faza a slefuirii, nu am gasit prea multe explicatii. De exemplu nu stiu nimic despre  cum se slefuieste, cu miscari circulare sau o anumita combinatie de miscarii. Nu pot incepe daca nu am astfel de informatii.

Multumesc frumos

bakunin99
05 Ian 2006 18:13


Parerea mea este ca oglinda principala cel putin, este mult prea importanta ca s-o manufacturezi. Mai bine cumperi o oglinda principala de calitate, nu cred ca e diferenta chiar asa de mare de pret.

alexconu
08 Ian 2006 12:22


Salut! Poti sa te apuci sa-ti construiesti singur oglinda, nu zic nu. Dar e munca al naibii de migaloasa si poate fi de durata. Disc de sticla suficient de gros si de calitate e greu de gasit. Plus ca abrazivii potriviti nu sunt neaparat usor de gasit. daca nu ai mijloace de testare (cum ar fi un aparat foucault) atunci muncesti degeaba. Cel mai simplu e sa-ti cumperi o oglinda gata slefuita. Nu e foarte scumpa. De exemplu o oglinda cu diametrul de 114 si focala de 900 costa in jur de 50$ iar una de 150 cu focala de 1200 aproape 100$. Eu zic sa te mai gandesti la asta. Mai bine pui un ban de-o parte si mai ai putina rabdare. Si eu am vrut sa-mi fac oglinda acum vreo 10 ani, dar am lasat proiectul in aer si mi-am luat din USA una gata facuta.

sica
08 Ian 2006 13:20


Mi-am dat seama ca realizarea unei oglinzii principale e o munca migaloasa si care cere multa precizie, dar mi-am zis ca daca altii au reusit eu de ce nu as putea. Legat de preturile prezentate de alexconu: Imi poti  spune te rog unde pot gasi o oglinda la pretul asta? (Eu am gasit oglinda de 114 mm la 150 euro. ) Da, la un astfel de pret imi permit si eu una. Sper sa aiba o calitate cel putin acceptabila pentru observatiile unui astronom incepator. Mi-ai putea recomanda un link, o adresa etc.?

alexconu
08 Ian 2006 13:38


Preturile astea le gasesti in SUA. Cei mai multi amatori romani si-au luat de la Orion telescopes (www.telescopes.com) Din pacate, acum orion nu mai are pe stoc oglinzi sub 200mm, dar ar trebui sa aduca. Mai sunt si alte site-uri care au optica buna prin usa. Cum cumperi? Ei bine, prin astronomi amatori de origine romna care acum sunt prin usa.

alexconu
08 Ian 2006 13:40


Mi-am amintit dupa ce am postat mesajul precedent. Da o tura pe la http://www.geocities.com/sarmvali/instrumente/ si vei afla destule despre instrumente, constructie, surse pentru materiale, etc.

sica
10 Ian 2006 15:38


Mersi Alex! Am gasit pe net oglinzi la preturile de care vorbeai tu. Tot ce imi mai ramane de facut e sa gasesc pe cineva din State sa o cumpere :)

Ovidiu Bufnila
03 Feb 2006 16:02

Re: Vreau sa-mi slefuiesc o oglinda
Eu cred ca nu slefuiesti oglinda ci o valuresti. Cauti practic un val de fotoni care sa te ajute sa scrutezi Universul. Daca e asa cum spun, atunci cum e construit Universul tau?

ovidiu Bufnila
scriitor
consilier de imagine
http://www.wow-schools.net/Split_Shot/archive/volume3/issue3/main/contents.html

Salutare!
Deoarece nu stau prea bine la capitolul resurse financiare (sunt student) m-am hotarat sa-mi construiesc singur un telescop, lucru ce nu mi se pare prea dificil. Am retineri insa in ce priveste slefuirea oglinzii principale. As dori sa stiu daca un neiinitiat ca mine are sanse sa faca o treaba de calitate, cu alte cuvinte cat de dificila e o astfel de activitate  :? . M-ar putea ajuta cineva in cazul in care a mai slefuit oglinzi?Apreciez orice  sfat,  idee,  informatie (am strans cateva informatii referitoare la acest subiect, dar teoria e teorie ...).

Multumesc frumos  :)

Doru Dragan
02 Mar 2006 11:17


Nu stiu din ce cauza cei care stiu (si sunt cativa pe acest forum) nu spun. Sau poate banuiesc !? Oglinzile de telescop pot fi slefuite de mana omului! Chiar si de catre romani! In Timisoara lucrul asta se face de peste 20 de ani. Din pacate nu s-a mai publicat de mult o carte cu acest subiect in limba romana. Cauta o carte mai veche a lui Virgil Scurtu sau una de Matei Alexescu (Cerul, o carte deschisa) sau cauta pur si simplu pe internet. Ai nevoie de un disc de sticla (eventual doua), abraziv si rabdare. Astronomii amatori care vreau un instrument cu adevarat bun nu-si cumpara de la firme din America pentru ca te poti trezi cu o oglinda de barbierit si dupa aia poti sa te adresezi la "protectia consumatorului". Sfatul meu pentru studentii saraci interesati serios de astronomie este sa investeasca timp si bani (putini) in constructia de telescoape.

tamasflex
26 Iun 2006 22:49


Nu este greu slefuirea unei oglinda. Eu personal nu am facut din cauza ca am avut obiective. Cindva am studiat teoria oglinzilor.
Pentru un incepator recomand ca prima data sa faca o glinda sferica la f' = 1500 mm si d = 100 mm. Cred ca la aceste dimensiunii nu trebuie parabolizat (scriu din amintirii).
Sticla trebuie sa fie fara bule ,fara tensiuni (inbatrinit)si nu trebuie sticla optica. De fapt orice sticla e buna.
Ar fi ideal o simpla masina - adica un ax vertical pe care se poate slefui oglinda pe o ciuperca de slefuit. Axul trebuie sa fe pe lagare si nu pe rulmentii!!! Cu o masina foarte repede se poate face o oglinda si iasa perfect. Anul trecut am vindut o masina speciala de slefuit (nu am avut unde sa tin).
Sint carti rominest de specialitate unde trateaza problema slefuirii lentilelor si oglinzilor.
Trebuie cautate in bibliotecii cartile in care scrie slefuirea manuala pentru amatorii (Alexescu de pilda). 
Problema este de a procura diferite prafurii abrazive si de polisare. 
Nu stiu daca se gasesc prafuri de slefuit la diferite dimensiunii. 
Oglinda este cel mai ieftin telescop pentru amatorii,  bine executat cu oculare bune are o imagine ff bun.
Problema aluminizari nu mai este problema ca sint multe firma care aparat  special. 
Cred ca mai revin la problema -trebuie sa restudiez putin problema ca am cam uitat.
PS. Cred ca in pivnita am niste sticle optice de 100 -120 mm speciale plan paralel fara tensiunii (inbatrinit).
Poate ca trimit la cineva daca este interesat sa faca o oglinda.
 8)
PS_2. La fabricii unde se fabrica piatre de polizorii se pote gasi prafuri de slefuit (carborun)la diferite finete. Tebuie incercat.
Mai greu este prafurii de polisare (oxid de aluminiu, oxid de fier si altele nu mai stiu).

Catalin Paduraru
26 Iun 2006 23:51


Ok, sa zicem ca freci oglinda principala, dupa unde o aluminizezi? In tara fara 1 mil. de lei nu aluminizezi (si asta e cel mai ieftin pret). Afara daca trimiti la aluminizat fara 50$ nu gasesti, si asta in SUA ca in Europa iti iau astia si pielea de pe tine + posta, o sa te duca mai mult toate astea decat o oglinda noua. Daca vrei sa faci ceva ieftin, oglinda pana in 8" mai bine cumperi optica, daca vrei sa treci peste 8" poate o sa iesi mai ieftin, dar nu cred. 
Tehnica de slefuit oglinzi sferice e usoara, dar de parabolizat e al naibii de greu si de controlat optic. Asa ca mai bine o lasi balta pentru inceput si iti cumperi, poate cu timpul o sa iti evaluezi mai bine resursele.
Numai bine!

tamasflex
27 Iun 2006 10:08


Ok, sa zicem ca freci oglinda principala, dupa unde o aluminizezi? In tara fara 1 mil. de lei nu aluminizezi (si asta e cel mai ieftin pret). Afara daca trimiti la aluminizat fara 50$ nu gasesti, si asta in SUA ca in Europa iti iau astia si pielea de pe tine + posta, o sa te duca mai mult toate astea decat o oglinda noua. Daca vrei sa faci ceva ieftin, oglinda pana in 8" mai bine cumperi optica, daca vrei sa treci peste 8" poate o sa iesi mai ieftin, dar nu cred. 
Tehnica de slefuit oglinzi sferice e usoara, dar de parabolizat e al naibii de greu si de controlat optic. Asa ca mai bine o lasi balta pentru inceput si iti cumperi, poate cu timpul o sa iti evaluezi mai bine resursele.
Numai bine!

Trebuie ajutat omul care vrea sa faca ceva. E cel mai simplu sa zici ca nu merita. Multi amator in tara a facut oglinzi si au gasit modalitatea de a aluminiza.

Doru Dragan
27 Iun 2006 11:29


Intrebarea e daca-l mai intereseaza pe sica problema ca nu i-am mai vazut de mult postul. De prin ianuarie. Ar fi frumos daca cei care cer sfaturi ne-ar si spune ce au facut cu ele ca sa vedem cum evolueaza lucrurile.

alexconu
28 Iun 2006 00:47


de acord cu sarpe. pana la vreo 20cm diametru nu cred ca are vreun rost sa stai sa-ti slefuiesti singur oglinda. se gasesc la preturi accesibile si calitate ok. peste 200 poate mai merge.
oricum ideea e sa ai cat mai repede instrumentul si sa treci la observat si la facut ceva util. ca daca te apuci sa slefuiesti si vezi ca nu iese cum vrei sau dureaza prea mult se poate pierde entuziasmul.

Catalin Paduraru
29 Iun 2006 12:20


Numai bine!

Trebuie ajutat omul care vrea sa faca ceva. E cel mai simplu sa zici ca nu merita. Multi amator in tara a facut oglinzi si au gasit modalitatea de a aluminiza.

Dl. Tamas daca vrei sa iti faci tu oglinda, DA, poti sa o faci si in tara dar cu ce costuri? Cred ca stiti ca abrazivi si sticla in tara nu se gasesc la colt de strada si numai cu "pile" o gassesti sa nu mai vb de aluminizare.  Pana intr-un anumit diametru costurile nu se justifica (comparativ cu o oglinda cumparata). Si dupa ce treci de diametrul limita deja intervin masinile care freaca discurile fiindca nu vad pe nimeni frecand manual un disc de 400mm sau mai mare.

sky
29 Iun 2006 22:36


http://www.stathis-firstlight.de/
Aici gasiti un amator care intradevar slefuieste oglinzi de diametru mare si chiar are de vanzare blancuri la diferite dimensiuni, dar inainte sa va apucati de slefuit o oglinda mare trebuie sa aveti experienta cu oglinzi mai mici si asta necesita investitie mare de timp, timp care in ziua de azi este foarte pretios, eu personal as investi acest timp in observatii astronomice, ceea ce chiar am si facut.

HoO_Germany
30 Iun 2006 01:36


http://www.stathis-firstlight.de/
Aici gasiti un amator care intradevar slefuieste oglinzi de diametru mare si chiar are de vanzare blancuri la diferite dimensiuni, dar inainte sa va apucati de slefuit o oglinda mare trebuie sa aveti experienta cu oglinzi mai mici si asta necesita investitie mare de timp, timp care in ziua de azi este foarte pretios, eu personal as investi acest timp in observatii astronomice, ceea ce chiar am si facut.

Eu cunosc pe Statis Cafalis personal, si pot sa spun, ca el este unul care sigur stie sfefuit oglinzi. El are niste dvd de vinzat, care arata amanunte cum se slefueste, cum se masoara si asa mai departe, adica pentru interesenti un lucru foarte bun. Numai ca nu stiu daca acolo pe dvd se vorbeste engleza sau germana.

Doru Dragan
30 Iun 2006 10:58


Exista cateva motive pentru care cineva isi slefuieste propriile oglinzi de telescop. Intr-o prima faza se incepe fie din curiozitate fie din nevoie. Oglinzile de telescop nu se gasesc chiar peste tot si nu costa chiar o nimica toata. Trebuie intr-adevar gandit daca timpul pe care il petreci slefuind o oglinda merita. Mai e ceva. Oglinzile cumparate vin deobicei de undeva de departe. In caz ca nu corespunde din pdv calitativ, ai cum sa reclami? Si mai important, stii sa apreciezi daca marfa corespunde din pdv calitativ? Daca n-ai slefuit si n-ai controlat in viata ta o oglinda nu prea ai cum. Da, se vede cu oglinda pe care ai cumparat-o, n-are cum sa nu se vada. E o bucata de sticla slefuita si metalizata (oglindita). Se vede Luna, chiar si craterele, se vede Jupiter etc. Dar detaliile? E oglinda slefuita la minimum lambda/4 asa cum prevad specificatiile firmei? ... Dar dupa ce te-ai hotarat si te-ai apucat de slefuit oglinzi s-ar putea sa dai intr-un alt hobby in sine. Obtinerea unei suprafete cu o precizie de cativa nanometri nu e un lucru la indemana oricui si daca reusesti asta s-ar putea sa fie chiar mai interesant decat sa vezi un obiect cosmic indepartat. Chiar daca asta rezulta aproape instantaneu.

sky
30 Iun 2006 12:26


Oricum, se stie foarte bine ca oglinzile slefuite la mana sunt printre cele mai reusite. Citisem parca intr-o carte nu mai retin care anume ca sa facut odata un experient. In ce consta experimentul: sa slefuit aceeasi bucata de sticla de mai multi amatori, deci fiecare a slefuit o parte din oglinda in stilul propriu si ca rezultat s-a obtinut o oglinda de o calitate foarte f. mare.

sky
30 Iun 2006 12:31


In mare slefuitul unei oglinzi sferice se face prin treceri cu discul de 1/3 din suprafata acestuia. In "Laboratorul............" se explica foarte bine si este chiar foarte usor de slefuit o oglinga sferica, mai greu e cu parabolizatul care nu l-am inteles nici eu prea bine, dar parabolizarea este necesara pentru oglinzi mai mari de 140mm sa zicem.
Am avut si eu initiativa asta cu slefuitul dar m-am lasat, am si acuma sticla de 180 mm latime si 16 mm grosime numai buna pentru o oglinda, problema a fost ca nu am gasit o modalitate de a taia sticla in forma dorita si anume cerc, sticla fiind foarte groasa.

Doru Dragan
30 Iun 2006 13:09


Cum se taie o bucata relativ groasa de sticla in forma circulara. Se taie din scandura sau PAL un disc de diametrul dorit. Se taie o fasaie de tabla un pic mai lata decat grosimea lemnului. Se zimteaza o latura a fasiei de tabla (se taie niste "dinti" in zig-zag). Se fixeaza fasia de tabla de marginea discului de lemn cu cuie. Se presara abraziv si apa pe suprafata sticlei. Se incepe o miscare de rasucire a discului de lemn cu tabla atasata (evident cu dintii in jos spre sticla). E mai dificil pana se formeaza un mic sant. De acolo inainte se tot adauga abraziv si apa. Se gasesc ramasite de vitrine sparte de grosime 15 -20 mm. Din ele se pot face oglinzi intre 100 -200 mm ceea ce e destul de bine.

bakunin99
30 Iun 2006 14:08


Nu exista niste unelte cu cap de diamant pentru taiat sticla? Eu asa stiam :), dar nu prea ma pricep.

Doru Dragan
30 Iun 2006 16:06


Exista tot felu' de unelte cu cap de diamant: clopote, discuri etc. dar nu toti amatorii au acces la ele.

sky
30 Iun 2006 17:55


Faza cu tabla zimtata o stiam din pacate da mi-a fost frica sa ma apuc de taiat pentru ca ar dura destul de mult. Sticla are 16mm grosime si 178 mm latime deci e ceva de taiat.

tamasflex
30 Iun 2006 19:32


Domnilor, vad ca incepetii sa miscati in sensul dea slefui o oglinda. Este remarcat acest interes. Plinbind inapoi in timp , acuma 20 -30 ani amatorii slefuiau oglinda din cauza ca nu se vindea. Daca ele au putut sa faca atunci nicii voi nu sintetii mai prejos.  Inclusiv argintarea ele au facut (este o metoda veche de a arginta suprafetele oglinzilor), aluminizarea a fost facut la ateliere de oglinda unde aveau masina de aluminizat in vid s-au in laboratoarele diferitelor fabricii. De exemplu, unde am lucrat in anii 80 in laboratorul chimic era un aparat de aluminizat de dimensiune mica in care puteam sa aluminizez pina le 350 - de mm. La IOR iarasi sint aparate de aluminizat unde se poate pune pe suprafata si protectie. Trebuie studiat putin problema ca exista solutie. Referitor la sticla, sint fabricii de sticla in tara de unde se poate procura la dimensiunea dorita. Azi este siplu cu internetul. Scri o scrisoare in atentia directorului tehnic ..etc. si spui ca estii un amarit amator ... si daca se poate sa te ajuta. Asa am si eu dar in scrisoare cindva. Am mai scris ca sticla nu terebuie sa fie de calitate , singura optiune este sa fie fara bule si detensionat. Detensianarea se poate face si acasa prin incalzirea repetata a sticlei si racirea lenta. acest luru se repeta de  "n" orii. Nu avetii polarometre - nu stiu daca am tradus bine - (la facultatii exista)de a vedea astarea tensiuni in sticla si din aceasta cauza facii inbatrinirea sticlei cu repetate incalzirii si racirii. Referitor la materiale abrazive folosite la prelucrarea suprafetelor optice: slefuire - electrocorund, carbura de siliciu pentru polisare : oxid de fier ( foarte ieftin ) , oxid de ceriu (scump) oxid de crom. In tara exista fabricii unde se face piatre de polizorii trebuie incercat acolo de a procura materialele la diferite granulatii. Prin intrmediul internetului se poate procura multe lucruri daca se asocieaza un grup de tinerii care vrea sa faca oglinzii. Este cel mai indicat lucru. Vad ca sintetii multi din Bucuresti
intilnitiva si facetii impreuna niste studii si proiecte. Chiar daca pina la urma nu iasa nimic dar totusii atii petrecut inpreuna un tim pretios unde fiecare a invatat ceva. 
Problema este ca nu aud ca cineva ar fi studiat o carte in care este scris tehnologia slefuiri oglinzilor pentru amatoriii.
Am mai scris , ducetiva la biblioteca municipiala si acolo gasitii cartii pe care nici nu banuitii la sectia arhiva. Cindva si eu de acolo traiam (acuma rar citesc).
Dl. Alexescu intr -o carte a lui a scris foarte detaliat despre executarea olinzilor. Cine are cartea si are technica necesara, poate sa posteze paginile respective ca sa citeasca  totii. Este o solutie simpla si eficienta.
Recomand pentru "entuziasti" citirea carti "Tehnologia prelucrarii pieselor optice" doua volume ,aparut in 1977. Este o traducere din limba Rusa dar merita sa fie studiat. De si nu trateaza in special oglinzile , dar contine alte informatii utile pe care se poate folosi la executarea a unei oglinzi.
Pentru a executa o oglinda merita sa facetii o masina simla de slefuit. Un ax vertical antrenat de un motor la o turatie de 50- 100/ min. Pentru acest lucru asoiciativa si facetii o masina inpreuna. 
La o masina sipla se poate fece suprafete sferice de precizie pe care ulteriori se parabolizeaza manual. Dar pentru prima data pina ce se invata omul este bine sa facetii oglinzii sferice. Cind ati invatat tehnologia atunci automat trecetii la oglinzii parabolice. Trebuie facut scoala. Nu se poate cumpara cu banii stiinta fabricarii oglinzilor, trebuie sa treci prin niste etape de studii practice. Odata avind practica necesara la un moment dat ajungi acolo ca " din mineca scuturii " orice problema fara sa te gindesti mult. 
Sint de acord cu domnii care ofta pentru a cumpara oglinzile. Este o solutie comoda si practic. Dar unde este omul -  amatorul? Cea ce faci tu nu se poate compara cu nimic. Este o senzatie pe are trebuie trait. 
Traim inr-o lume unde toate se cumpara, am ajuns acolo ca un cuie nu mai putem sa baten in lemn dece nu vine specialistul. Nu mai exista ateliere practice la scolii unde elevul invata niste baze de indeminare. 
Am ajuns acolo ca fara calculator nu mai putem proiecta etc.....
De aceea tot va scriu sa studiatii cartile si incepetii lucrul.

Doru Dragan
30 Iun 2006 19:41


Taierea unui geam de 16 mm se face aproximativ in doua ore.

tamasflex
30 Iun 2006 19:59



Te cred dar totusi pentru incepatorii trebuie sa mentionam ca : dupa ce ai taiat sticla pina la jumatate se intoarce si se incepe o taiere din partea celelalta. Asa la iesire nu se sparge sticla. Hai ca fac un desen rapid.

sky
30 Iun 2006 21:47


Pai si daca am imtors sticla,  mai pot eu sa pozitionez perfect cercul de lemn cu tabla?????????In nici un caz, o sa fie doar ceva aproximativ

Catalin Paduraru
30 Iun 2006 22:24


Nu Sky, nu mai poti fi pecis dar exista o alta tehnica (neverificata de mine). Si anume: iei bucata de sticla care vrei sa o tai si o lipesti cu smoala de alta bucata de sticla. Si te apuci de taiat. Si cand o sa trebuiasca sa "iesi" pe partea cealalta, fiindca este lipit cu somoala, discul tau o sa ramana pe pozitie si nu o sa se ciobeasca. Dar dupa cum am mai spus nu este verificat de mine.
Ca idee si eu m-am apucat de o oglinda de 150mm pe care vreau sa o fac sperica.
Apropo stie cineva o metoda de argintare?
Numai bine!

sky
01 Iul 2006 00:02


Stiu pe cineva care a argintat o oglinda slefuita de el si la tinut 2 saptamani stratul.de ce? nu stiu nici eu.

Catalin Paduraru
01 Iul 2006 00:29


Pai depinde de conditiile de argintare, adica trebuiec urmati niste pasi urmati cu strictete. Si din cate stiu acolo se face diferenta. Si normal, din cate am citit un strat de argint ar trebui sa dureze cam 1 an, pana la urmatoare argintare. 
Acum mai mult decat procesul in sine imi lipsesc substantele chimice din care se fac solutiile. Fiindca am gasit niste pagini de net cu retete cu tot si explica foarte frumos cum se face argintarea dar nu stiu de unde se poate cumpara substante chimice.
Numai bine!

sky
01 Iul 2006 00:46


Posteaza si tu cateva retete si poate te putem ajuta cu ceva. mai stii, poate ma apuc de slefuit si eu sticla, nu mi-ar strica o oglinda  de 178 mm 8)

Catalin Paduraru
01 Iul 2006 01:00


Pai cam asta am gasit la 10 min. pe google:
http://dgmlnx2.sun.ac.za/personal/astro/telemake/silver.htm
http://www.atmsite.org/contrib/Coslo/silver/
Dar mai am de gand sa caut.
Numai bine!

Stanescu Octavian
01 Iul 2006 01:49


Stiu pe cineva care a argintat o oglinda slefuita de el si la tinut 2 saptamani stratul.de ce? nu stiu nici eu.


Argintarea nu se mai foloseste tocmai pentru ca nu tine 
decit citeva luni, daca se respecta procedura si puritatea substantelor.
Aluminizarea poate tine si 5-6 ani daca este protejata cu strat dur de SIO,
AL2 O3 desigur ideala este acoperirea "inteligenta" cu 2-6 straturi de perechi MgF2,CeO2 ce duce Aluminizarea la reflexie de 99%.
Dar majoritatea avem doar 90-92% la aluminiu protejat.

In privinta taieri sticlei nu exista mari probleme.
nu se sparge la iesire sau micile ciobituri din margine dispar la slefuirea 
de 45 x 3-4mm  care este obligatorie.
Dispozitivul de taiere se poate imagina ca o cratita intoarsa 
la care se ataseaza pe fund un latet (parchet lung)  care va fi actionat cu mina cu rotire 60-90deg
Este necesara si rotirea corpului in jurul punctului de lucru.
Punctul de lucru poate fi : un butoi cu  nisip, o masa metalica grea sau prinsa de podea.
Este necesara si o placa de lemn de ghidare in care "teava " noastra
se roteste pe sticla in acelas loc muscind incet prin intermediul abrazivului
umed care trebuie la 5-10 min inlocuit .
Am taiat in acest mod multa sticla  cea mai mare avind grosime de 70mm si diametru de 385mm  in 15 ore cumulate.
Taiere este cea mai simpla operatie din constructia unei oglinzi.
Aveti nevoie ulterior de : sferometru ( am construit din comparator de 0.01mm pus pe inel sau trei picioare) , microscop cu reticul etalonat pt
masurarea abrazivilor  si a rugozitati oglinzii pentru a face corect trecerea
spre abrazivul mai fin ,ultimul asjungind la 2-3Microni la fel si rugozitztea
sticlei inainte de polisarea cu OX de Ceriu sau combinati diverse de Polirit.
Drumul e lung nemai vorbind si de dispozitivele de control Foucault, Ronchi, sau testul prin autocolimare (NUL Test) care dubleaza puterea de
masura.
Cu perseverenta se poate invata in 2-3 ani .Eu am deja 20 de ani de practica.
Pentru amanunte puteti suna la 0722469099

Catalin Paduraru
01 Iul 2006 09:53


Octavian, la ce se foloseste sferometrul? Si daca nu avem microscop cum putem inlocui metoda de masurare a abrazivilor? Si cum se face testul NUL (vreo pagina web care explica asta, sti?).
Numai bine!

tamasflex
01 Iul 2006 10:00


Dl. Stanescu, ne bucuram ca putem saluta printre noi un om cu practica. Din scrisele dvs. reiasa ca executia oglinzilor pentru dumneavoastra nu este o problema. Va rog sa postati citeva poze din realizarile (referinte)dvs. inclusiv si aparatele de masura pe care le folositi sa mai invatam si noi. Membri forumului cind in cind posteaza cite o fotografie cu realizarile lor. Dupa cum observatii topicul a inceput sa prinda viata si sint oameni care ar vrea sa slefuieasca. Ne avind practica in acest sens asteptam din partea dvs. orice idee practica.

tamasflex
01 Iul 2006 10:18


Octavian, la ce se foloseste sferometrul? Si daca nu avem microscop cum putem inlocui metoda de masurare a abrazivilor? Si cum se face testul NUL (vreo pagina web care explica asta, sti?).
Numai bine!

In cartea  "Tehnologia prelucrarii pieselor optice" doua volume ,aparut in 1977. in care este scris toata tehnologia de masurare . Dute la bibliotaca municitiala ca o gasesti. Este cel  mai indicat lucru sa studiezii niste carti tehnice - mai  largeasti  si tu unghiul de vedere. 
Cu intrebarile nu ajungi departe ca rar gasesti un om care sati scrie detaliat lucrurile(necesta mult timp).
Personal te as ajuta dar nu scriu bine in limba romina si tot caut cuvintele tehnice. 
De aceea tot sfatuiesc sa cititii cartile. Ai vazut ca mai fac cite un desen la topicul  "Home Made Optics - Lunete si alte sisteme optice" .
Poate ca am sa fac si cu autocolimatia pina la urma. Dar im ia mult timp
pina ce fac desenul.

PS. Sferometrul este cel mai siplu aparat de a masura raza da curbura a supratetelor optice (masori sageata curbei). Este alcatuit dint-run ceas comparator cu doua - trei picioare la distante bine determinat (sferometru de contact). Odata masurat sageata curbei se poate calcula raza suprafetei. Unele sferometre (scala lui)sint divizare direct in valoarea de raza .
Si tu poti sa faci dint-run ceas comparator folosit in industrie (freze , strung etc.).  Am sa postz poza unui sferometru saptamina viitoare. 
Si acuma as putea dar intrarea USB al calculatorului e stricat si nu pot sa descarc pozele. Gasesc o solutie. Mai sint si sferometre cu autocolimatie care nu vine in contact cu suprafata suprafetelor optice.

Catalin Paduraru
01 Iul 2006 10:27


Da, as citi cu placere daca as avea de unde :) Momentan nu sunt in tara si nu am acces la carti in limba romana unde sunt (pentru mult timp), mai ales de optica. De asta intreb. Si ce rost are sa stiu daca nu impartasesc? Da, pentru mine este "profitabil" dar pentru ca sunt pe un forum public am de gand sa imi impartasesc cunostintele in limita timpului disponibil.
Numai bine!

tamasflex
01 Iul 2006 12:20

Sferometru
Este un aparat de masura foarte simpla pe care se poate realiza si in varianta "Home Made".

sky
01 Iul 2006 13:07


Suprafata perfect plana??? Pai de unde asa ceva?? Ceva idei?

HoO_Germany
01 Iul 2006 13:14



o oglinda din baie, sau o masa de geam, sau o placa de marmora, unde nu sint gauri .... si asa mai departe  :)

tamasflex
01 Iul 2006 13:52



Am scris "plana". Ceva care sa fie plan (dar vad ca ai primit niste idei). Masurarea cu sferomertru in fabrici de optica se folosesc pentru masurare rapida. Pentru ei sferometrul mecanic nu are o precizie buna. La unele suprafete optice raza trebuie sa fie +/- 0.001 mm. Pentru amatorii merge ca daca in loc de R =3000 mm masori R = 3000.1mm nu deranjeaza, se modifica putin distanta focala a oglinzi.

Catalin Paduraru
01 Iul 2006 15:30


Dl. Tamas sa inteleg, din desen, ca R=raza de curbura a oglinzii si f' distanta focala? Si diametrul sferometrului poate fi si mai mic decat diametrul oglinzii masurate? Adica pentru o oglinda de 150mm diametru se poate folosi un sferometru cu diametrul suportului de 100mm, de exemplu.
Numai bine!

tamasflex
01 Iul 2006 16:01


Dl. Tamas sa inteleg, din desen, ca R=raza de curbura a oglinzii si f' distanta focala? Si diametrul sferometrului poate fi si mai mic decat diametrul oglinzii masurate? Adica pentru o oglinda de 150mm diametru se poate folosi un sferometru cu diametrul suportului de 100mm, de exemplu.
Numai bine!

Da, fiind sfera suprafata optica in orice punct trebuie sa masoara acelas "sageata" numai ca "m" se modifica  in functa de "r". Poate sa fie si de 50 mm  "m" o sa fie mic, dar nu te deranjeaza in calcul lucrez cu valoarea data de comparator.
Cu un cilindru de 50 mm "m" o sa fie de ~ 0.104 mm im loc de 0.94 mm.
Atunci R = 30004.8597 mm (am mai lasat din zecimale si a iesit mai mare) dar  tot acolo esti. La oglinzile "Home Made " nu te deranjeaza daca distanta focala este mai mare / mic cu citeva milimetri.
R = raza oglinzi = 2x f' 
f' = distanta focala a oglinzi
r = raza cilindrului sferometric - asta ff precis masurat -dupa strunjire se mosoara la o masina de cordonate (asta lam tradus). Cu cit sti mai precis 'r' si masuratoarea este ai precisa (la o temperatura data -  20 grade celsius sa zicem.

Catalin Paduraru
01 Iul 2006 16:19


Ok, am inteles totul perfect, multumesc mult. Dar varianta alternativa la acest tip de masuratori nu ar fi proiectia soarelui? Pentru a se afla distanta focala. Care ar fi mai precisa?
Numai bine!

tamasflex
01 Iul 2006 17:07


Ok, am inteles totul perfect, multumesc mult. Dar varianta alternativa la acest tip de masuratori nu ar fi proiectia soarelui? Pentru a se afla distanta focala. Care ar fi mai precisa?
Numai bine!

Aici era vorba de a controla raza oglinzi pe care o slefuesti manual.
Daca cunost raza atunci automat sti si distanta focala f' = R / 2.
In cazul nostru f' = ~ 1500mm. 
Proiectia soarelui este o metoda si la oglinzi merge. In cazul obiectivelor nu mai este valabil fiind ca nu cunosti planul principal H'2 a obiectivului si masuratoarea nu este precisa.

tamasflex
01 Iul 2006 17:19


Draga sarpe suna ma la yahoo messenger.

Catalin Paduraru
01 Iul 2006 17:23


Din pacate nu am timp acum (azi) fiindca ma pregatesc sa ies la observatii :)  Dar oricum am multe intrebari si as fi bucuros sa le dezbatem fiindca prima oglinda vreau sa imi iasa din prima.
Numai bine!

tamasflex
01 Iul 2006 17:34


Din pacate nu am timp acum (azi) fiindca ma pregatesc sa ies la observatii :)  Dar oricum am multe intrebari si as fi bucuros sa le dezbatem fiindca prima oglinda vreau sa imi iasa din prima.
Numai bine!


Imi place entuziasmul tau.  Dar prima data sa faci o oglinda sferica. Am citit ca tatal tau e meserias. De ce nu facetii o masina de slefuit oglinzii? Un  simplu ax vertical antrenat de un motor de mica putere (150 - 200 W) care se roteste de 50- 100 ori pe minut. 
Cer senin.

sky
01 Iul 2006 20:44


Pai in acest caz nu se mai poate realiza o oglinda cu distanta focala fixata dinainte, ci se merge doar aproximativ, trebuie specificat si acest aspect.

tamasflex
01 Iul 2006 23:50


Pai in acest caz nu se mai poate realiza o oglinda cu distanta focala fixata dinainte, ci se merge doar aproximativ, trebuie specificat si acest aspect.

Si in conditii de acasa se poate lucra foarte precis la 100 -de mm daca ai aparatura necesara de a masura raza.
Multi  amatorii  folosesc o simla sablon din tabla penru controlul razei si nici unul nu a plins ca distanta focala este mai mare s-au mai mic cu citeva zecimi (s-au mm). Sferometrul deja este un lucru lux. Precizia cu care a fost strunjit si cunostinta razei "r" a cilindrului este hotaritor in masurare.
Cu polisrea se mai poate corecta raza.
Si opticile de precizie pina la urma sint lucrate manual de niste meseriasii buni prin polisare si masuratorii repetate.

sica
02 Iul 2006 00:19


Intrebarea e daca-l mai intereseaza pe sica problema ca nu i-am mai vazut de mult postul. De prin ianuarie. Ar fi frumos daca cei care cer sfaturi ne-ar si spune ce au facut cu ele ca sa vedem cum evolueaza lucrurile.

Imi cer scuze ca nu am mai postat nimic :oops: . Nu am acces acasa la net si am fost si cam neglijent in privinta asta. Mi-am achizitionat o oglinda de 114mm din SUA si acum sunt in plin proces de constructie a telescopului, numa' ca stau cam prost cu timpul liber. Cat despre slefuirea unei oglinzii, n-am renuntat la idee (desi asta o sa se intample, probabil , peste multa vreme). Este mult mai simplu sa cumperi o oglinda, dar, zic eu, satisfactia de a sti ca tu singur ti-ai "fabricat" oglinda nu se poate compara cu nimic. 
Oricum doresc sa le multumesc sincer celor care mi-au sarit in ajutor cu sfaturi in acets sens. Unul dintre factorii care m-au tinut aproape de acest hobby a fost disponibilitatea altor astronomi amatori de a ma ajuta.

Catalin Paduraru
02 Iul 2006 14:51


Imi place entuziasmul tau.  Dar prima data sa faci o oglinda sferica. Am citit ca tatal tau e meserias. De ce nu facetii o masina de slefuit oglinzii? Un  simplu ax vertical antrenat de un motor de mica putere (150 - 200 W) care se roteste de 50- 100 ori pe minut. 
Cer senin.

Da, as putea sa fac multe lucruri dar vreau sa prima oglinda sa o fac manual si numai sferica. Am planuri si idei de facut masini de slefuit, ideea este ca nu stiu ce model sa aleg. Adica ca "tool" se pot folosi: alt disc de sticla, un disc facut deja din granulatia necesara etapei si altele sunt facute acasa prin diferite metode. Si asta ar fi o problema in alegerea tipului de masina. Alta problema este ca nu sunt instructiuni pentru asa ceva, pe cand daca o freci manual mai scrie printr-o carte cate ceva.
Ca idee, vreau sa stapanesc bine controlul defectelor aparuta la slefuire, si dupa, controlul calitatilor optice a oglinzii. Metoda de slefuire nu este o prioritate acum. 
Sincer am vazut pe internet un tip care isi degrosa oglinda cu un flex :) si o finisa manual. 
Numai bine!

Catalin Paduraru
02 Iul 2006 14:58


Proiectia soarelui este o metoda si la oglinzi merge. In cazul obiectivelor nu mai este valabil fiind ca nu cunosti planul principal H'2 a obiectivului si masuratoarea nu este precisa. 

De ce trebuie impartit la 107 ca sa stim diametrul in focar? Este standard cifra de 107? Si cum stim de cate ori mareste un ocular cand pe el scie doar distanta focala?
Numai bine!

HoO_Germany
02 Iul 2006 15:19



De ce trebuie impartit la 107 ca sa stim diametrul in focar? Este standard cifra de 107? Si cum stim de cate ori mareste un ocular cand pe el scie doar distanta focala?
Numai bine!

La punctul asta afli daca imparti 255 la factro-ul care sta pe ocular. Adica daca pe ocular sta 14x, imparti 255:14 unde iese marirea ocularul-ui =18,21x marirea.

Catalin Paduraru
02 Iul 2006 15:44


Robert vrei sa spui ca sta scris pe ocular 14mm nu 14x, nu? (un exemplu) Fiindca eu x-ul il asociez cu factorul de marire/multiplicare.
Numai bine!

tamasflex
02 Iul 2006 18:31

Ocular - Marire
Pentru dl. HoO_Germany - si pentru totii.

Referitor la oculare: orice ocular este de fapt o lupa (bine corecat) care mareste obiectul asezat in focar (intre focar _depinde de acomodatia ochiului) in cazul nostru este poza dat de obiectiv.
Ca sa nu prelungim cu multe ecuatii matematice si desen -
Cind ochiul nu este adaptat la infinit (obiectul intre focar) atunci grosismebtul lupei (ocularului):
G = (250 / f _ocular) + 1 asta insemna ca daca avem un ocular cu f = 25 mm atunci G = 250/ 25 + 1 = 11 x. Valoarea de 250 este distanta vederi optime.
In cazul in care ochiul este adaptat la infinit _in acest caz obiectul se afla in focarul lupei_ grosismentul lupei:
G = 250 / f  - cu datele de mai sus G = 10 x.
Avind valorile de mai sus si presupunem ca obiectivul nostru in focar de la un obiect da o imagine care are 1mm si vizualizind cu lupa (ocular) vedem asa de parca un obiect de 10 mm la distanta de 250 mm.
Distanta focala a lupei: f = 250 / 10 = 25 mm. 
Daca obiectivul de luneta are un f' = 1000 mm atunci grosismentul lunetei cu lupa studiata mai sus : G_luneta = f' / f = 1000 / 25 = 40 x.
De fapt cele scrise mai sus am tratat la Home Made optics _vezii desenul.
Referitor la oculare pe care scrie 10 x ; 15 x  etc.- de obicei se foloseste la oculare de microscop, la oculare de astronomie _dupa cum stiu este scris distanta focala si nu factorul de marire. 
In cazul ocularelor de microscop e si normal sa scrie factorul de marire ca daca avem un obiectiv care mareste de 20 x , atunci cu un ocular de 10 x grosismentul total a microscopului este de G_mic. = 20 x 10 = 200 x.
In cazul diametrul Soarelui_Lunei in focarul unui obiectiv - 107 este o constanta mai greu de explica. De obicei amatori ia d = f / 100_vezii desen la topicul Home Made Optics.
Valoarea de 107 se modifica putin in functia distantei Soarelui_Lunei de Pamint. 
Sint niste ecuati cu care poti sa determini. Eu nu  am folosit niciodata. 
In cazul in care vrei sa faci un coronograf (observarii coroanei solare_protuberante) atunci mai faci niste calcule ca sa sti diametrul Lunei artificiale (con ocultor)pentru a eclipsa Soarele.

tamasflex
02 Iul 2006 18:47


Ps. Am avut ocazia sa vorbesc online cu dl. sarpe. Dinsul se afla in spania si este student la catedra de fizica. Dupa voce este un om cumsecade. 
Mi a facut placere sa vorbesc cu el. Am vazut pozele instrumentului pe care a facut. Este vorba de un Dobson ff fain executat si estetic. Bravo lui.
Vezii pozele :http://s29.photobucket.com/albums/c256/sarpe1985/200mm/
 :wink:

Doru Dragan
03 Iul 2006 10:51


Draga sarpe, se pare ca stii ce vrei! Este bine ca esti hotarat sa faci prima oglinda manual si sferica. Masinile de slefuit pe langa ca sunt o problema in sine sunt notorii prin faptul ca produc asa numitele erori sistematice. Nu se folosesc masini decat pentru slefuirea unor oglinzi mari si niciodata in faza finala de figurizare. Pentru oglinzi mici, pana la 150 mm se slefuieste utilizand ca scula un alt disc de sticla cu acelasi diametru. Pentru diametre mari se folosesc asa numitele scule subdiametrale care sunt calote de metal (fier) cu diametrul mai mare decat raza oglinzii pe care vrei s-o slefuiesti si raza de curbura egala cu cea pe care vrei s-o obtii. Deobicei oglinzile se fac cu focar in jur de 1500 mm, fiind cel mai potrivit pentru statura unui om normal. Deci daca dai la un strungar sa-ti faca o calota din fier cu diametrul de 200 mm si raza de curbura de 3 m vei avea o scula cu care sa-ti faci oglinzi de 250-350 mm diametru. De pe la 200 mm in sus trebuie din pacate sa te apuci de parabolizare. Dar despre asta mai vorbim.

Catalin Paduraru
03 Iul 2006 11:45


Pai pentru moment am doua discuri de sticla de 15mm grosime si 150mm diametru. Am abrazivii pana la 800 asa ca am cam tot ce imi trebuie, numai timp nu :( Si cu cele de mai sus asta vreau sa fac, o oglinda sferica cu un raport focal mai mare de 8 pentru a elimina aberatiile. In funtie de cat de bine o sa imi iasa o sa o si argintez/aluminizez. Pentru control am un aparat focault care poate sa imi masoare cu o precizie de 0.01mm, micrometru care ma gandeam sa il folosesc si la masurarea razei de curbura cu ajutorul sferometrului. Trebuie doar sa imi strunjesc suportul. 
Numai bine!

tamasflex
03 Iul 2006 19:26


Dle. "sarpe" sper ca nu te suparat ca mi-am permis sa postez lincul tau cu pozele lunetei?
 :wink:

Catalin Paduraru
03 Iul 2006 23:42


Nu m-a deranjat, ba chiar ma bucur daca pot fi de folos cuiva cu o idee ceva. Si eu ma bucur ca am reusit sa vb pe internet cu dv. si imi pare rau ca scriu asa de tarziu dar azi am avut un examen important si am scapat de el asa ca a inceput vacanta pentru mine :)
Numai bine!

Doru Dragan
04 Iul 2006 09:51


Daca a inceput vacanta inseamna ca poti sa treci la frecat sticle. Da-i bataie :D si o vacanta placuta si utila.

tamasflex
04 Iul 2006 19:49


Daca a inceput vacanta inseamna ca poti sa treci la frecat sticle. Da-i bataie :D si o vacanta placuta si utila.

La virsta lui nu cred ca se apuca de frecat sticla. Poate ca altceva. :lol:

Doru Dragan
05 Iul 2006 10:01


Cu altceva nu se merita, e pierdere de timp si energie :lol: Preferabil sa freci doua sticle, e mai sanatos si util :D

HoO_Germany
05 Iul 2006 10:29


Robert vrei sa spui ca sta scris pe ocular 14mm nu 14x, nu? (un exemplu) Fiindca eu x-ul il asociez cu factorul de marire/multiplicare.
Numai bine!

Salut

nu, daca sta pe ocular 14mm, asta inseamna ca acest ocular are o distanta focala de 14 mm.
Daca sta pe ocular 14x, asta inseamna ca mareste de 14 ori. Si ca sa afli acum ce distanta focala are, imparti 255:14= 18,21 ce inseamna ca acest ocular are o distanta focala de 18,21 mm.

Catalin Paduraru
06 Iul 2006 14:51


De frecat oglinda mea de 150mm o sa ma apuc in toamna, cand o sa am si timp si resursele adunate in acelasi loc. Dar in vara asta am de gand sa particip in tabara SARM la frecarea uneia dintre oglinzi (daca se fac mai multe).
Numai bine!

Tavi F.
15 Noi 2006 14:08


In mare slefuitul unei oglinzi sferice se face prin treceri cu discul de 1/3 din suprafata acestuia. In "Laboratorul............" se explica foarte bine si este chiar foarte usor de slefuit o oglinga sferica, mai greu e cu parabolizatul care nu l-am inteles nici eu prea bine, dar parabolizarea este necesara pentru oglinzi mai mari de 140mm sa zicem.
Am avut si eu initiativa asta cu slefuitul dar m-am lasat, am si acuma sticla de 180 mm latime si 16 mm grosime numai buna pentru o oglinda, problema a fost ca nu am gasit o modalitate de a taia sticla in forma dorita si anume cerc, sticla fiind foarte groasa.
Am inceput sa citesc de la inceput aceasta tema, dar la mesajul asta chiar trebuia sa dau o replica.
Am constatat cum majoritatea dintre voi vorbiti fara a fi in cunostinta de cauza, doar din teorie. Practica va aduce cu totul alte probleme despre care nici nu se vorbeste prin carti, mai ales in cele superficiale.
Slefuirea unei oglinzi este un adevarat test pentru un astronom amator intr-adevar pasionat, nu o pierdere de timp sau in cazul unui esec gata piere entuziasmul (trebuie sa fie un nou inceput).
Eu am slefuit mult si bine facind multe ajustari tehnicii pina am optinut o sfera buna si fara puncte. Am tocat multe pietre de polizor, nu am avut "pile" pe nu stiu unde pt. a procura direct abrazivii. Am taiat si multe discuri de sticla de 12mm grosime (cred ca am totalizat vreo 200mm grosime taiata), daca cedam de la primul obstacol...nu mai e nimic de zis.
Am scris mesajul asta nu pt. a jigni pe cineva sau a schimba mentalitati, ci pentru a fi postata si cel putin o impresie a unuia care a slefuit oglinzi.

Spor la lucru, daca mai sinteti si altii care slefuiti oglinzi!

Tavi F.
15 Noi 2006 14:22


Taierea manuala a unui disc de 150 mm diametru si 12 mm grosime, cu tabla circulara dintata si abraziv, dureaza 6..7 ore. Poate numai cu un dispozitiv motorizat se ajunge la 2 ore, dar mai rar!

Stanescu Octavian
15 Noi 2006 14:50


Ma bucur sa aud ca mai sunt slefuitori , eu ma ocup de 20 de ani de acest 
lucru.
Dragon a scris de taierea sticlei din ce a vazut si auzit de la mine.
timpul de taiere depinde de: tipul sticlei ,granulatia si constanta garanulatiei  duritatea abrazivului, (diamant,carbura bor,carbura siliciu,safir) ,grosimea tablei  ,daca e perfect circulara strunjita e mult mai bine,
hotararea ,viteza de miscare a sculei.

Tavi F.
15 Noi 2006 19:09


Da, eu am facut o medie a timpului, intre ultimele discuri cred ca recordul personal a fost de vreo 4 ore si 30 min pt. grosimea de 12mm, folosind tabla de 1mm grosime, dar intr-o asemenea munca de durata nu se pune problema unui asfel de record.