-----------------------------------
cluci
26 Mar 2009 12:11

Saturn
Salut

Un saturn "proaspat". Mai multe detalii pe poza...

Luci

Vlad Lazanu
26 Mar 2009 12:29


Foarte frumos Luci! Chiar sunt reusite. Am incercat si eu Saturn-ul acum vreo cateva zile cu refractorul din semnatura, dar mi-a fost jena sa fac publice rezultatele. Nici seeing-ul nu a fost prea bun...

Mult succes in continuare si cer senin!

Laurentiu
26 Mar 2009 12:33

Re: Saturn
Salut


Luci

Ai reusit sa reprocesezi imaginile ?

Oricum, mi se par extraordinare !

cluci
26 Mar 2009 12:37


Merci
Eh.. asta e doar varful aisbergului... pe harddisk-ul meu sunt o gramada de AVI-uri nereusite cu saturn ;) ... una din smekerii e sa incerci in cat mai multe seri... ( depinde destul de mult de seeing toata povestea) 

Luci

Vlad Lazanu
26 Mar 2009 12:58


Desigur, seeing-ul face foarte mult. Intrebare: ai pozat din oras? Ma intereseaza cat de mult ai fost (sau nu) afectat de poluarea luminoasa.

cluci
26 Mar 2009 13:02

Re: Saturn
Salut


Luci

Ai reusit sa reprocesezi imaginile ?

Oricum, mi se par extraordinare !

Salut Laurentiu,

Nu.. e exact aceeasi poza care am trimis-o zilele trecute pe SARM.. Am reprocesat doar un avi ca sa vad daca se poate scoate albastrul ala.. si a mers.. dar nu am apucat sa le fac si pe celelalte inca..

Luci

cluci
26 Mar 2009 13:08


Desigur, seeing-ul face foarte mult. Intrebare: ai pozat din oras? Ma intereseaza cat de mult ai fost (sau nu) afectat de poluarea luminoasa.

Da am pozat de acasa , cam din mijlocul Brasovului ... si nu doar ca am pozat din oras.. ci dintr-un balcon in care bat  doua becuri de iluminat public din vecinatate.  Din cate stiu eu poluarea luminoasa conteaza destul de putin la planete... ma refer la poluarea indirecta. Pentu cea directa am folosit un parasolar manufacturat de mine.

Luci

aportase
26 Mar 2009 16:40


Foarte frumos, felicitari...
Ce poti sa imi spui de NexImage ?

 Vreau sa cumpar si eu un CCD si oscilez intre
NexImage si Philips SPC 900N cu adaptor si filtru IR.

 Parca NexImage are si ceva soft specializat...

Cu prietenie,

cluci
26 Mar 2009 17:01


Foarte frumos, felicitari...
Ce poti sa imi spui de NexImage ?

 Vreau sa cumpar si eu un CCD si oscilez intre
NexImage si Philips SPC 900N cu adaptor si filtru IR.

 Parca NexImage are si ceva soft specializat...

Cu prietenie,

Neximage este de fapt un webcam si electronic vorbind e acelasi lucru ca si Philips To U 840K din cate am inteles. Cei de la Celestron nu au schimbat din pacate mare lucru aici.. poate doar carcasa :). Din pacate si cateva dezavantaje s-au pastrat.. cum ar fi viteza de transfer mica compensata de o compresie cu pierdere :( , limitarile la timpii de expunere (1/5 secunde maxim) 
 Vine insa direct cu adaptor de 1"25 deci nu mai trebuie cumparat sau confectionat vreun adaptor. Cat despre soft.. el poate fi downloadat gratuit si de pe net (e vorba de un AmCap si un Registax) Registax-ul din pachet este o versiune veche ( 2 parca )  desi deja s-a ajuns la versiunea 5.

Luci

aportase
26 Mar 2009 17:46


Multumesc de info.
Uite aici este acest Philips... am inteles ca acesta ar avea 1/15s expunerea si 90 cadre /s

http://astromagazin.ro/catalog/camphilips-900nc-adaptor-filtru-p-272.html?osCsid=2d7a5c59497ab49988604559e61b87e0

Si este mai ieftin decat NexImage, are adaptor + filtru IR

Cu prietenie,

cluci
26 Mar 2009 18:05


Multumesc de info.
Uite aici este acest Philips... am inteles ca acesta ar avea 1/15s expunerea si 90 cadre /s

http://astromagazin.ro/catalog/camphilips-900nc-adaptor-filtru-p-272.html?osCsid=2d7a5c59497ab49988604559e61b87e0

Si este mai ieftin decat NexImage, are adaptor + filtru IR

Cu prietenie,


Timpul de expunere poate fi reglat  la Neximage si probabil si la Philips din softul de captura.. dar nu poate fi mai lung de 1/5s la mine (eu ma refeream la timpul maxim cand spuneam de 1/5s)

Apropo de nr de cadre pe secunda aici e o problema (problema apare si la philps 840K dar si la neximage): desi camera poate captura un numar mare de cadre pe secunda transferul se face la viteza de USB 1.1 . Rezultatul este ca se face o compresie cu pierdere in camera , pierderea fiind cu atat mai mare cu cat e frame rate-ul mai mare (se pare ca chestia asta deterioreaza considerabil imaginile astro - am vazut un test pe net). Din cauza asta pentru a minimiza efectele respective se foloseste frame rate-ul minim....
Deci.. pentru a evita problemele de mai sus va recomand sa luati o camera care transfera datele la viteza de USB 2.0 (nu doar compatibila USB 2.0) Nu stiu daca Philips SPC900 face asta.. dar merita investigat.

Luci

aportase
26 Mar 2009 19:27


OK Luci,

 In afara de planete si luna, ai mai facut si alte capturi ?

 Cu prietenie,

cluci
26 Mar 2009 19:38


OK Luci,

 In afara de planete si luna, ai mai facut si alte capturi ?

 Cu prietenie,

Deocamdata nu.. doar Saturn si Luna.. si intentia e sa incerc ceva stele duble (de fapt asta a fost scopul initial dar am deviat putin pe planete si m-a cam prins virusul asta )

Oricum de mentionat faptul ca nici nu se poate folosi camera pentru altceva decat sistem solar si eventual stele duble (si aici cu limitari). Principalul motiv pentru asta este limitarea pe care o are timpul de expunere si care din cate am inteles (nu am deloc experienta cu fotografia deepsky) este total inadecvat chiar si pentru obiectele cele mai accesibile.
Pentru a putea folosi cat de cat la deepsky un webcam singura sansa este de a face niste modificari electronice camerei (se gasesc pe internet detalii pe subiectul asta) 

Luci

Luci

titaniq
27 Mar 2009 09:26


super imaginea .. .ti-am vazut-o si pe celestronimages.

SDM
06 Apr 2009 06:12


cluci
Saturn arată bine, super chiar.
O întrebare: dacă faci faci observații cu ochiul liber, tot așa se vede Saturn ? Mulțumesc 
SDM

auriga
06 Apr 2009 10:39


cluci
O întrebare: dacă faci faci observații cu ochiul liber, tot așa se vede Saturn ?
SDM
am observat cu ocazia "100 de ore de astronomie" Saturn-ul prin diferite instrumente  la 70x, 75x, 120x, 133x si 200x si se vede foarte bine, chiar din centrul Clujului (poluare luminoasa spre maxim).

SDM
06 Apr 2009 17:19


Auriga
Mulțumesc pentru răspuns
Și eu văd mulțumitor planeta Saturn, văd destul de bine și inelele, dar am două întrebări:
1. cu ce instrument ai observat ?
2. vezi și benzile de culoare așa cum a prezentat cluci în pozele sale ?
Mulțumesc SDM

theogon
06 Apr 2009 19:31


Trebuie sa tii cont de faptul ca imaginile postate sunt un cumul de multe imagini si ca rezultanta este mult mai buna decat fiecare expunere in parte.
Pot spune ca vizual Saturn s-a prezentat intr-un Celestron C8 HEQ5 cu un ocular banal Super Plosl de 7,5 mm, echivalent cu imaginea postata nr. 2, doar cu un diamentru aparent mai mic si acompaniat de 3 sateliti, Titan, Rhea si inca unul neidentificat de mine. Cu un ocular de 3,2 mm Saturn a aparut ca in imaginea 1 cu un diametru unghiular mai mic.
Din punctul meu de vedere in conditiile date, cer senin, dar usor paclos si poluare luminoasa din belsug (centrul Clujului) imaginile mi s-au parut  foarte bune.
La celelalte instrumente mai mici prezente -printre care si un Newton de 6 " diferenta de apertura s-a simtit, dar imaginile au fost decente.