-----------------------------------
titaniq
25 Mar 2009 12:09

equatorial wedge
am montura alt-azimutala simpla si e destul de greu sa tin in obiectiv obiectele ceresti. am inteles ca utilizind o montura equatoriala e mai usor de urmarit obiectele ceresti. am cautat informatii despre transformarea monturii alt-az in equatoriala si imi trebuie o "equatorial wedge"?!?! cam cum s-ar traduce in romaneste asa ceva si gasesc de cumparat asa ceva la noi?
multumesc

horatius
25 Mar 2009 12:34


In functie de ce montura ai s-ar putea sa merite upgrade-ul sau nu. Uita-te pe situl din semnatura mea, la Celestron - Accesorii -  Monturi si navigatie si vei gasi cateva modele de pene ecuatoriale.

titaniq
25 Mar 2009 13:03


am telescop Celestron Powerseekr 76/700 AZ, montura alt-az simpla. 
http://astromagazin.ro/catalog/celestron-powerseeker-76700-p-155.html

as dori ceva pana ecuatoriala simpla si ieftina sau un home-made.

Laurentiu
25 Mar 2009 14:29


Nu cred ca te ajuta la nimic un wedge. Piesa asta se foloseste la monturi alt-azimutale (motorizate pe ambele axe) tip furca pentru a elimina rotatia campului. La montura ta, nefiind motorizata, campul nu se roteste  :D

titaniq
25 Mar 2009 14:58


in concluzie nu pot sa transform alt-azu' meu in equatorial?

Laurentiu
25 Mar 2009 15:27


Teoretic poti (ce am vrut eu sa zic, de fapt, mai sus ca "pana" are, in mod obisnuit, o alta utilizare). 

Pentru asta ar mai trebui sa concepi, in plus fata de wedge, un mecanism care sa permita rotatia bazei - cea care acum sta fixa pe trepied.Dar eu zic ca nu se merita sa te chinui transformi montura ta alt-azimutala.

Daca tot vrei musai o montura eq, ce poti face, in opinia mea, este fie sa iti cumperi o montura ecuatoriala veritabila "de-a gata" sau sa iti construiesti una daca ai rabdare si pricepere. 

Mai poti incerca sa construiesti o montura alt-azimutala tip Dobson (usor de facut - iti trebuie doar niste placaj multistrat de 10-12 mm grosime si cateva bucatele de teflon) care cu siguranta va fi mai buna decat cea pe care o ai acum.