-----------------------------------
Blakut
07 Mar 2009 18:52

Spectroheliograf
http://www.astrosurf.com/spectrohelio/shg1-en.php

Practic asta vreau sa construiesc. Acest aparat. Am facut rost de reteaua de difractie, e destul de mare, cam 8x8cm. Are 3600 de linii pe inchi.  O sa trebuiasca sa folosesc un calculator de difractie ca sa prind raza de ordinul doi pentru hidrogen alfa. Ce nu inteleg eu este sistemul optic (partea cu lentile). Cum naiba le pozitionez ca sa capat o imagine in cealalta parte? Unde pun fantele respective in raport cu lentilele?

Erwin
07 Mar 2009 20:54


nu ai dat bine link-ul, la mine intra in topic nou :p

dragos.n
07 Mar 2009 21:41


Blakut, intra pe www.astrosurf.fr  si acolo e o fereastra google, dai cautare interna si bati spectrohelioscope sau -graf- depinde de ce vrei tu sa construiesti. Eu acolo am gasit cele mai multe scheme pt asa ceva. Mai este si cartea lui Frederick Veio, dar eu nu am inteles din ea cum se poate face un astfel de instrument.

Sincer, si eu am vrut sa fac asa ceva, dar nu prea am gasit un sistem mai simplu si care sa aiba sorti mai mari de a fi facut cu aparatura de casa. Din ce am vazut, sunt mari probleme la alinierea tuturor acelor lentile,  prisme, si asa mai departe.

Daca poti, zi-mi te rog unde ai gasit retea de difractie, si cu cat.

dragos.n
07 Mar 2009 21:51


Mi-am adus aminte. La spectroheliograf, toate oglinzile plane trebuie sa fie minim lambda/8. Prisme, de fapt prisma se foloseste la -scope. Prin ala poti sa si privesti, sa vezi soarele in diverse lungimi de unda.

dragos.n
07 Mar 2009 22:24


O schema destul de clara gasesti pe 

http://spectrohelioscope.org

Blakut
08 Mar 2009 02:14


Asa, sa dau linkul bun, scuze:http://www.astrosurf.com/spectrohelio/shg1-en.php


Heliospectrograf, nu Heliospectrosop. M-am uitat si parca ar fi altele. Vedeti linkul. Am facut rost de reteaua de difractie de la domnul Rusu de la facultate (profesor de astrofizica) e doar cu imprumut si pe inventar, trebuie sa ma prind repede cum e cu optica, principiul e super simplu:

ai o fanta prin care intra lumina solara, cade pe reteaua de difractie (fanta e paralela cu santurile alea) se despica lumina, iar tu cu a doua fanta prinzi lungimea de unda care iti trebuie. optica face ca linia aia sa fie in focus, asa ca practic fotografiezi ofasie mica de Soare in lungimea de unda dorita (in cazul de fata Halfa). Faci multe fotografii si practic prinzi multe felii subtiri de soare in Halfa. Le compui in fotosop si ai imaginea sorelui. vedeti link pt detalii...

Andi
08 Mar 2009 11:34


Se poate construi un monocromator cu 4 prisme (recuperate de la binocluri ieftine). Baleierea imaginii Soarelui se poate face prin oprirea urmăririi în ascensie dreaptă a monturii ecuatoriale. Este adevărat că prismele nu desfășoară liniar spectrul solar, așa cum desfășoară rețeaua de difracție. 
Imaginea Soarelui se proiectează pe o fantă cât mai îngustă (0,05 mm), fanta este în focarul unui dublet așezat înaintea monocromatorului, iar după monocromator urmează un ocular. Fanta este paralelă cu muchiile prismelor monocromatorului. Ocularul se poziționează la culoarea preferată!
Simpu, nu? :D

Stanescu Octavian
08 Mar 2009 13:03


Se poate si vedea in timp real ,daca fantele penduleaza rapid puse pe acelasi suport antrenate de un motor cu excentric.(tehnica anilor 1890)
Se poate vedea in cartea ATM vol I pg 192

Andi
08 Mar 2009 13:24


Așa este! :D 
Unde găsesc și eu cartea ATM?

Blakut
08 Mar 2009 13:24


Partea cu pendulatul nu am inteles-o eu prea bine. Si nici unde se pune dispozitivul in raport cu optica telescopului.

Erwin
08 Mar 2009 13:50


din schemele de principiu de pe astrosurf.com. rezulta ca nu atasezi dispozitivul la un telescop ci il modifici, folosind doar obiectivul si eventual tubul, la care atasezi oglinzi plane, alte tuburi sau mai bine o cutie paralelipipedica in care montezi restul componentelor. Urmareste drumul razei de lumina, ordinea montajului este clara in desene. Pendulatul serveste la obtinerea unei imagini complete a discului solar, la lungimea de unda selectata.

Pentru a misca razele de lumina ai putea folosi oglinda rotativa de la un laser de imprimanta in locul uneia dintre oglinzile plane, plasata inainte de reteaua de difractie, in drumul razei incidente. Sau, un mecanism de harddisc vechi montand o mica oglinda sau reteaua de difractie pe bratul capetelor de la harddisc si alimentand bobina cu un curent alternativ.

Blakut
08 Mar 2009 15:59


Nu ma intereseaza momentan partea asta cu oscilatul, ma multumesc si cu imagini liniare. Imi caut materiale sa imi fac fante de difractie si alte socoteli.

marius78
08 Mar 2009 21:32


Spectroheliograf.Imaginea acestuia se proiecteaza in fata fantei de intrare a unui spectrograf.In fata retelei (sau prismei ) acestuia se aseaza o a doua fanta care delimiteaza o anumita linie spectrala ,iar in spatele ei,placa fotografica.Aceasta instalatie se deplaseaza astfel ca imaginea soarelui sa treaca(punct cu punct) prin fata fantei de intrare, iar pe placa fotografica fixa sa se imprime imaginea monocromatica a Soarelui

marius78
08 Mar 2009 22:08


Spectrul solar prezinta linii intunecate pe un fond luminos continuu ,cu exceptia domeniului ultraviolet ,lambda<170 nm ,unde liniile sunt luminoase pe un fond slab luminos (liniile lui Fraunhofer).Daca te intereseaza cauta atlasul de la .''Utrecht'',da profilele lor si al fondului continuu(in domeniul 870-361 nm ,prelungit in ultraviolet pana la 130 nm .Si spectru a mai fost extins in infrarosu ,de la 1,2 la 2,55 ''mi''

Andi
08 Mar 2009 22:19


O adresă bună:
www.eyes-on-the-skies.org/shs/

marius78
08 Mar 2009 23:42


Daca ai sa reusesti sa faci asa ceva .Mai poti obtine spectroheliograme in liniile H si K ,ale calciului ionizat

marius78
09 Mar 2009 00:04


Revin

Poti face observati la cromosfera pe disc ,se poate face si cu filtre monocromatice ,de polarizare si de interferenta ,si,cu exceptia liniilor spectrale intense in care se fac observatiile(Halfa. K  etc)care au  transparenta:totodata,cromosfera prezinta o granulatie mai mica in linia Halfa ,mai mare in linia K (a calciului ionizat CA 2 ).Granulatia este compusa mai intai din flocule ,care formeaza apoi retele si supergranule, cu diametre de ordinul a 50000 Km ,cu durate mai lungi(zile)si cu viteze mai mici ale particulelor (0,1-1,0 Km/s) .La marginea supergranulelor,miscarile acestora sunt normale la suprafata Soarelui,si la campurile magnetice mai intense,iar spre centru lor,miscarile sunt paralele cu suprafata Soarelui

Andi
09 Mar 2009 23:11


Se poate construi un monocromator cu 4 prisme (recuperate de la binocluri ieftine). Baleierea imaginii Soarelui se poate face prin oprirea urmăririi în ascensie dreaptă a monturii ecuatoriale. Este adevărat că prismele nu desfășoară liniar spectrul solar, așa cum desfășoară rețeaua de difracție. 
Imaginea Soarelui se proiectează pe o fantă cât mai îngustă (0,05 mm), fanta este în focarul unui dublet așezat înaintea monocromatorului, iar după monocromator urmează un ocular. Fanta este paralelă cu muchiile prismelor monocromatorului. Ocularul se poziționează la culoarea preferată!
Simpu, nu? :D

Corecție: spectrul dat de prisme sau rețea de difracție se observă cu o mică lunetă reglată la infinit și nu cu un simplu ocular!
În fața obiectivului micii lunete se așează o fantă pentru delimitarea zonei din spectru. Cele două fante sunt paralele cu liniile rețelei.
În funcție de puterea dispersivă a rețelei se alege unghiul de observare și distanța dintre rețea și mica lunetă de observare. Distanța de observare se alege și funcție de puterea spectrală de rezoluție care se dorește.
Baleierea imaginii Soarelui (și deci păstrarea mișcării în ascensie dreaptă a monturii ecuatoriale) se face prin montarea unei oglinzi sau prisme rotitoare în fața primei fante, care preia imaginea de la obiectivul instrumentului de observat și baleiază cu ea fanta.

marius78
10 Mar 2009 09:38


ANDI A SCRIS spectrul dat de prisme sau rețea de difracție se observă cu o mică lunetă reglată la infinit și nu cu un simplu ocular!

Partile componente ale uni spectograf sunt:fanta,obiectivul colimator,luneta sau oglinda,reteaua de difractie sau prisma,obiectivul de camera si placa fotagrafica .Imaginea obiectului studiat este focalizata pe fanta spectografului,dupa care fasciculul ingust de lumina rezultat trece prin obiectivul colimator ,ce il transforma intr-un fascicul paralel si il indreapta catre reteaua de difractie sau catre prisma; de la aceasta este trimisa la obiectivul de camera,care focalizeaza imaginea spectrului caracteristic sursei.

marius78
10 Mar 2009 09:39


Am gresit cand am scris citatul scuze.

Partile componente ale uni spectograf sunt:fanta,obiectivul colimator,luneta sau oglinda,reteaua de difractie sau prisma,obiectivul de camera si placa fotagrafica .Imaginea obiectului studiat este focalizata pe fanta spectografului,dupa care fasciculul ingust de lumina rezultat trece prin obiectivul colimator ,ce il transforma intr-un fascicul paralel si il indreapta catre reteaua de difractie sau catre prisma; de la aceasta este trimisa la obiectivul de camera,care focalizeaza imaginea spectrului caracteristic sursei.


Asta vroiam sa spun eu.

marius78
10 Mar 2009 11:07


Nu vreau sa supar pe nimeni.Dar un spectroheliograf competent nu se poate face decat cu foarte multi bani,si nu cred ca merita investitia.Mai bine investesti intr-un telescop bun.

Andi
10 Mar 2009 11:59


Ce înseamnă spectroheliograf "competent"? :roll:

marius78
10 Mar 2009 12:14


Unul care sa nu fie facut in regim de casa ,''cu optica lipita cu super glue sau banda adeziva'' .Optica trebuie sa fie perfect aliniata ,cu miscari cat mai fine .daca se vrea rezultate bune. Am incercat si eu sa fac asa ceva ,''nu merge acasa '' ,Nu ai optica necesara si daca crezi ca ai se va dovedi mult prea slaba ptr asa ceva ,mai trebuie materiale si multi bani cheltuiti.La sfarsit se va vedea ca nu merita efortul.

Andi
10 Mar 2009 13:54


Optica necesară pentru așa ceva nu ar fi o problemă, dar partea de construcție mecanică poate să fie. Dar cu răbdare și îndemânare "trecem marea". :D

marius78
10 Mar 2009 14:14


Optica necesară pentru așa ceva nu ar fi o problemă



Nu am spus ca nu se gaseste optica.Dar cu ce pret ?Merita sau nu ?

marius78
10 Mar 2009 14:15


Vad ca pana la urma tot nu imi dau seama cu se fac citatele astea  


Scuze

marius78
10 Mar 2009 14:16


Nu am spus ca nu se gaseste optica.Dar cu ce pret ?Merita sau nu ?

Andi
10 Mar 2009 14:43


Optica se poate procura prin dezmembrarea unui binoclu ieftin; se obțin patru prisme, două obiective și două oculare. Dacă vrem cu rețea de difracție, se găsește la Didactica. Bineînțeles că mai trebuie un instrument bun la care atașăm aparatul.

marius78
10 Mar 2009 14:48


Atunci.Spor la treaba .Sunt foarte curios daca iese ceva demn 

Am facut multe incercari de genul asta ,cu spectroheliografe .Am reusit sa fac ceva dar nu prea bun.
Sa caut schitele dupa care lucram sa le postez.

dragos.n
10 Mar 2009 15:43


Sunt 2 probleme majore. 

 1 Alinierea opticii. Incercati sa construiti si sa aliniati doar o diagonala de refractor si veti vedea ce probleme ridica si cat timp consuma. 

 2. Calitatea elementelor optice trebuie sa fie mai buna de lambda/8. Am serioase dubii ca prismele de la un binoclu ieftin se ridica la acest nivel.

Asta nu inseamna ca nu se poate face, dar e nevoie de ceva bani, - francezi estimeaza la 1000 euro - , si de FOARTE multa rabdare.

Doru Dragan
10 Mar 2009 15:45


Instrumentele nu pot fi competente ci doar oamenii :) Instrumentele de amatori nu se fac pentru a intra in competitie cu profesionistii ci de placere (hobby). Faptul ca faci ceva cu mana ta care functioneaza unora le da satisfacii :D

Erwin
10 Mar 2009 16:00


de acord, domnul Drăgan, ca de obicei, pune punctul pe "i"! :) 

Blakut trebuie sprijinit, de către cei care deja au construit astfel de instrumente. Cel puțin, mie unul îmi dă o mare satisfacție construirea propriu-zisă, chiar dacă nu am rezultatele cele mai bune, învăț și fac progrese descoperind, lucrând. 

Cătălin M.T. de la Turda are un mic spectroscop realizat de el, a postat poza, poate ne povestește din experiența lui.

marius78
10 Mar 2009 18:53


Eu nu spun ca nu se poate face.Dar de la aparatul care arata ca un spectroheliograf si pana la unul care functioneaza ca un spectroheliograf este cale lunga .

Este exact ca si cum ai face o luneta din lentile de ochelari ''Arata ca o luneta dar nu functioneaza cum ar trebui''

marius78
10 Mar 2009 19:19


Incearca mai bine sa faci o ''prisma obiectiv''aceasta se aseaza inaintea obiectivului unei lunete,cu ajutorul careia se obtin spectrele stelelor.Fata de spectrograful cu fanta,sistemul cu pirsma obiectiv prezinta avantajul ca ,se pot inregistra spectrul a zeci si sute de stele.

Blakut
10 Mar 2009 20:01


Dar de la aparatul care arata ca un spectroheliograf si pana la unul care functioneaza ca un spectroheliograf este cale lunga .


Lumea foloseste filtre, nu spectroheliografe. Chestia asta (aproape) din start e o creatie a amatorilor.

Incearca mai bine sa faci o ''prisma obiectiv''aceasta se aseaza inaintea obiectivului unei lunete,cu ajutorul careia se obtin spectrele stelelor.Fata de spectrograful cu fanta,sistemul cu pirsma obiectiv prezinta avantajul ca ,se pot inregistra spectrul a zeci si sute de stele.


Eu nu fac un spectrograf. Nu inregistrez spectrul intreg. Si am o retea de difractie deja + lentila. Trebuie doar sa vad cum le aliniez pe toate.

Andi
10 Mar 2009 21:10



La prisma obiectiv unghiul prismei trebuie să fie mai mic de 15 grade; deci este mai dificil de găsit prisma. Cu rețeaua de difracție este mai ușor, montându-se simplu în fața obiectivului (unui binoclu, de exemplu). Spectrele sunt micuțe (scurte), dar interesante.
Dar nu ne ocupăm (acum) de spectrele stelelor! :D 
Oricum, un spectroheliograf (spectroscop cu baleiaj pentru Soare!), chiar construit de un amator, este net superior ca posibilități de explorare oricăror filtre.(Oare de ce?) :?: 
Pentru Blakut, succes!

Andi
10 Mar 2009 21:48


Tot pentru Blakut.
Aliniază fanta, obiectivul și imediat după el rețeaua de difracție (cu liniile paralele cu fanta). Le îndrepți către lumina care intră pe geam! Mica lunetă de observație o rotești după o axă care trece prin centrul rețelei. De la alinierea întregului ansamblu, rotești mica lunetă spre stînga sau spre dreapta cu un unghi de 15-25 de grade (axa ei de simetrie trecând tot timpul prin centrul rețelei).
Se poate calcula exact deviația unghiulară a violetului și a roșului în funcție de constanta rețelei, dar se poate rezolva și practic.
Distanța dintre rețea și mica lunetă de observație nu este critică, dar cu cât este mai departe de rețea, separarea spațială a spectrului este mai mare.
Vezi ce faci! :D
Am uitat să întreb ce fel de rețea ai, de transmisie sau de reflexie. Ce am "ronțăit" eu este pentru rețea de transmisie! :roll:

marius78
10 Mar 2009 23:00


Blakut a scris
Lumea foloseste filtre, nu spectroheliografe. Chestia asta (aproape) din start e o creatie a amatorilor. 


Parca topicul era ''Spectroheliograf''.Acum nu mai inteleg ce vrei sa faci?

marius78
10 Mar 2009 23:03


Parca topicul era ''Spectroheliograf''.Acum nu mai stiu ce vrei sa faci?

Nu ma impac deloc cu citatele astea .Sa imi spuna cineva cum se face

Blakut
11 Mar 2009 01:01


Am uitat să întreb ce fel de rețea ai, de transmisie sau de reflexie. Ce am "ronțăit" eu este pentru rețea de transmisie!

Am de reflexie. 3600 linii pe inci. Da nu stiu unde are blaze-ul facut. Scrie pe ea echlette 3 microni. Da nu imi dau seama de aici daca are blaze...

Doru Dragan
11 Mar 2009 08:11


@marius78: tot ce trebuie sa faci este sa apesi pe quote dupa care ti se deschide optiunea raspunde in care este deja pus citatul. Tu continui sa scri ce vrei legat de acel citat.

marius78
11 Mar 2009 09:01


@marius78: tot ce trebuie sa faci este sa apesi pe quote dupa care ti se deschide optiunea raspunde in care este deja pus citatul. Tu continui sa scri ce vrei legat de acel citat.



Va multumesc .Cu respect

marius78
11 Mar 2009 09:37


Cred ca asta vrei sa faci.

marius78
11 Mar 2009 09:42


1.Fanta
2.Obiectiv colimator,luneta sau oglinda,reteaua de difractie sau prisma
3. Luneta sau oglinda,reteaua de difractie sau prisma
4.Obiectivul de camera
5.Foto

marius78
11 Mar 2009 09:50


Am repetat.La 3 este (luneta sau oglinda),reteaua de difractie sau prisma.

Blakut
01 Iun 2009 20:04


Care schema pare mai buna sau corecta? Pentru adunatul unei singure felii din imaginea soarelui, in  lungimea de unda care ma intereseaza?

neox
01 Iun 2009 22:02


In principiu pare ok dar mai bine trage o privire aici  http://home.hetnet.nl/~c.severijns/

Cred ca omu stie ce face aici, asa ca ar putea sa-ti fie mai cu folos.
Sper ca nu s-a ma postat mai devreme. Am impresia ca lentilele care transforma fascicolul convergent in paralel si invers trebuie sa aiba focala forte lunga. In multe designuri am vazut ca s-au folosit oglinzi

Andi
02 Iun 2009 00:37


Primul desen este corect: imaginea Soarelui din focarul telescopului este "secționată" de fantă; fanta se află în focarul lentilei F1, care trimite un fascicul cilindric pe rețea; rețeaua reflectă fasciculul și îl trimite către un sistem convergent: obiectiv fotografic sau lunetă de observare.

HoO_Germany
02 Iun 2009 12:28


Pe site http://www.unigraph.de/ gasiti destule amanunte cum se construeste un heliograph, de ex. aici http://www.unigraph.de/Aktivitaeten.htm

nu arata spectrul solar, dar macar se pot face asemenea poze

http://www.unigraph.de/images/Protuberanzen2009/p20090527_13-01-33.jpg

poate va ajuta linkul dat.

neox
02 Iun 2009 13:28


Spectaculoasa constructie  :shock: , numai ca e coronograf din cate vad.

Oricum un telescope solar de vis 8)

Blakut
02 Iun 2009 18:50


Multumesc mai ales pentru linkuri, nu va imaginati de cand tot caut date despre asa ceva, si nu stiam decat vreo doua site-uri.

Dupa sesiune ma apuc de mesterit la el. Am sa cumpar cu un milion juma un mic reflector la 114mm, la care o sa adaug fante si reteaua de difractie.

Ma gandesc sa realizez totul din lemn.

Am o intrebare: unde gasesc fante? Sa fac eu singur nu prea ma descurc, am incercat cu un suport de lemn si doua lame de cutter, dar nu sunt multumit de distanta dintre lame si de calitatea luminii care iese din fanta.

neox
02 Iun 2009 19:11


Fanta fixa poti sa faci cu lame de ras. Dar ideea e ca nu trebuie o lama super ascutita ci super dreata ca sa nu apara difractii parazite. 
Ia o bucata de sticla matuita si freaca lama cu toata latimea pe sticla cu niste oxid de fier, sau ceriu daca ai. In cel mai rau caz poti sa folosesti cel mai fin oxid de aluminiu (pt slefuit oglinzi la etapele finale). O sa sune urat  :? dar poti sa scoti o muchie uniforma. In link-ul care ti l-am dat tipu' a adoptat varianta cu fanta reglabila cu surub micrometric. E mai dificil dar ai mai mult control.

Blakut
02 Iun 2009 19:51


Chestia e ca e super dreapta si lama de cutter, doar ca nu pot acuma sa am atata precizie pentru ca nu am unelte. Eu mi-am cumparat unelte pentru fiecare chestie pe care vreausa o fac. Asta inseamna ceva bani, pe care nu prea ii am. Pentru ca am vrut sa imi fac luneta si montura cu balama a trebuit sa imi cumpar bormasina, subler, lame de traforaj etc. Ideea e ca mi-ar trebui probabil o menghina micuta si niste loc, eu nu am unde sa lucrez, de obicei lucrez pe jos, pe un scaun etc. nu am banc sau masa de lucru.
De asta prefer cand se poate sa imi cumpar unele piese gata facute, iar eu sa asamblez mai mult.

Cine stie de unde fac rost de fante, poate sa imi zica. O sa incerc pe al facultate, dar nu cred ca imi da nimeni de tot.

neox
02 Iun 2009 21:14


Ai sa razi dar nici eu nu stau mai bine. Iarna asta mi-am terminat aparatul Foucault (probabil l-ai vazut aici pe forum) facut in intregime in bucatarie cu o menghina mica prinsa de un taburet. Am facut inclusiv fanta reglabila.

Legat de fanta: fantele pt pectrograf sunt destul de pretentioase daca vrei sa fie eficient. Lamele de catter par imaculate la prima privire. De abea sub microscop iti poti da seama daca are asperitati sau nu. 
De aceea are trebui slefuite pe sticla sa te asiguri ca ai rezulatate bune. 
Apoi vine conceptia in sine a fantei. Ai putea incerca o abordare in felul urmator: ia o placuta pt circuite integrate cu accoperire de cupru pe amblele fete ca e mai rigida. taie un patrat sa zicem. In mijloc faci o gaura in functie de cat de mare e imainea soarelui oferit de instrument, sa zicem aporx 10mm. Te hotarasti care fata o sa vina la interior si dai 4 gauri mici, cate doua pe fiecare parte a orificiului. Ideea ar fi sa poti prinde lamele fantei sub cele patru piulite/saibe respective. Dupa ce le alinezi strangi suruburile si a fanta gata. Ca sa te asiguri ca distanta dintre lame ramane un fir drept de lumina poti folosi o bucatica de folie de aluminiu sau hartie, apoi verifici la o sursa de lumina. 
Asta e prima idee de fanta, cea mai simpla de facut care imi vine in minte, si se poate face foarte bine in casa.

La fanta reglabila iti dau exemplul facut de mine pt aparatul Foucault. Pun poza ca ar fi chiar complicat de explicat  :wink:
Sistemul se mai poate rafina. Eu am fost constrans de alte piese ditionale.

De cumparat gasesti la Edmund dar nu vrei sa sti ce preuri au  :cry:

dragos.n
02 Iun 2009 23:07


Blakut, nu vreau sa te descurajez, dar, avand ceva experienta la lucrul cu lemnul, cred ca ar trebui sa te orientezi spre niste materiale mai putin elastice si moi. Daca vei citi cu atentie materialul lui Carmiel Severijns, vei vedea ca ai nevoie de parti in miscare cu precizii foarte mari, de alinieri foarte exacte, si de o structura foarte rigida. Iar lemnul nu este bun pentru asta, iar in unele cazuri, nici macar aluminiul, care se roade destul de usor, nu e destul de bun.

Blakut
03 Iun 2009 19:12


Am vazut, imi iau tabla de otel... sper numai sa o pot taia cum trebuie.

Pentru fante am sa folosesc lame de ras sau lame de cutter. Acestea din urma insa nu le pot gauri cu nimic din ce am acasa.

Momentan sa trec sesiunea cu bine :P

Erwin
04 Iun 2009 00:54


tabla de oțel pentru ambutisare este moale, poate fi tăiată bine numai cu o ghilotină sau foarfecă mare de tăiat tablă, altfel rămâne un pic ondulată pe margine și greu de îndreptat dacă nu ai o placă de îndreptat și ciocan de lemn. Dacă vrei să decupezi colțuri este bine să faci găuri în punctele de intersecție cu un burghiu de 2-3 mm ca să nu fugă la tăiere/îndoire. Dacă tabla este groasă și ai răbdare, poți s-o decupezi prin găuri succesive și apoi să pilești marginea până devine dreaptă. Valabil doar pentru piese relativ mici. 

Ca să ai un cadru suficient de rigid mai bine folosești profile îmbinate cu șuruburi sau nituite, pe care le poți apoi acoperi cu tablă subțire de AL, ușor de decupat și îndoit.

Mihai F. Dinu
12 Aug 2009 21:29

Foucault
Salut baieti. Aveam si eu nevoie de un aparat Foucault pentru o oglinda. Credeti ca aparatul construit de Neox este bun? In cartea lui Matei Alexescu era figurat ceva si pentru masurarea in milimetii a distantelor pe x si y. Imi puteti spune si mie mai in detaliu cum anume functioneaza si ce pot face ca sa fie util, fara prea multa bataie de cap?
                                        Multumesc frumos

Doru Dragan
13 Aug 2009 08:14

Re: Foucault
 ...  mai in detaliu cum anume functioneaza si ce pot face ca sa fie util, fara prea multa bataie de cap?
" ... fara prea multa bataie de cap" ? :?  Sorry, nu prea se poate :(

neox
16 Aug 2009 23:49


Salutare tuturor dupa ceva timp lipsa pe forum vara asta !

Mihai230...Eu am folosit doua micrometre desi ce te intereseaza e mai mult sa masori "x-ul". L-am construit in varianta clasica dupa toate regulile desi sunt si alte variante care functioaneaza la fel de bine. 
Bataia de cap e in funtie de cat timp, bani si munca vrei sa investesti :wink: