-----------------------------------
komodo
23 Feb 2009 13:38

Ajutor cu un Celestron
Salutare

Am nevoie si eu de o parere din partea voastra.
Care dintre aceste 2 telescoape ar fi mai "bun".

Celestron C8-NGT

http://www.celestron.com/c3/product.php?CatID=11&ProdID=57

Celestron C8-SGT (XLT)

http://www.celestron.com/c3/product.php?CatID=11&ProdID=60

Probabil ca raspunsul va fi SGT, dar, chiar se merita diferenta de bani intre cele 2? Sau e cam acelasi rezultat si diferenta e data doar de tipul de telescop ( Newton vs. SG )?

Ar fi o alta alternativa (cu rezultate asemanatoare, chair si mai bun) la cele 2? (musai EQ si GoTo).

Multumesc mult.

Laurentiu
23 Feb 2009 14:11


Eu as opta pentru pentru newtonian (NGT) fie si pentru ca, la aceeasi apertura, e mai "rapid" (f/5) decat SGT-ul (f/10). 

Motive:

1. vei avea camp mai larg atat la observatii vizuale (cu aceleasi oculare)  cat si la astrofotografie.

2. daca vrei sa faci astrofoto, un telescop cu focala mai scurta te va ajuta pentru ca vei avea nevoie de timp de expunere mai scurt (de 2x mai scurt !). 

Dezavantajul NGT-ului ar putea fi coma (dar problema se poate rezolva relativ usor cu un coma corector). 

Bineinteles, si SGT-ul poate avea propriile defecte optice (nu exista optica perfecta, asa cum se stie).

dragos.n
23 Feb 2009 14:34


Si eu as opta tot pt Newton. Singurul dezvantaj pe care il are N-ul fata de S este dimensiunea mai mare. Cel putin asta e parerea mea.

Alte variante mai bune ar fi, daca sunt si mai multi bani.

HoO_Germany
23 Feb 2009 15:12


Aceste douo instrumente nu se pot compara direct. 
Un telescop Newton are un camp mai mare, o apertura mai rapida, dar si un tub mai lung si mai greu.
Are si el avantajele si dezavantajele sale.

Un SCT are un camp mai mic, o apertura mai inceata, dar este mai usor.
Si sistemul asta are avantajele si dezavantajele sale.

Acum este treaba sa stiem, ce fel de observatii doresti sa faci tu?
Totusi si eu as recomanda mai mult spre Newton, pentru ca este un sistem mai necomplicat si totusi un telescop foarte bun.
Aisi  as da atentia a cumpara (pentru bani care sant mai putin de platit la optica) o montura mai comfortabila si mai stabila.

Eu as loa in loc de un Celestron, un Skywatcher Newton 200/1000 (care are aceeas calitate), costa mai putin si raman mai multi bani pentru o montura buna, de ex. HEQ5.