-----------------------------------
David Marica
28 Aug 2026 07:01

Eclipsa partiala de Luna - 28.08.2026
Eclipsa partiala de Luna - 28.08.2026 - Romania

Buna dimineata! In aceasta dimineata a avut loc o eclipsa partiala de Luna. La ~04:23 a fost primul contact cu penumbra terestra. La ~05:33 a inceput eclipsa. 

Eu din jud. Cluj, am reusit sa o vad cu ochii liberi si cu luneta de 70/700 + ocular Lacerta PFF 25mm, incepand cu ora 05:45, dupa ce au plecat norii, iar la 6:15 odv, Luna s-a ascuns dupa un nor + un deal. Am facut si cateva poze cu telefonul prin ocular. Astept si imaginile voastre!

Cer senin,
David

Night
28 Aug 2026 09:53


Frumoase imaginile! Bravo!

dmtr69
28 Aug 2026 10:13


Frumoase capturi! Felicitari David, atat pentru poze cat si pentru efortul de a te trezi cu noaptea'n cap!

David Marica
28 Aug 2026 12:21


Va multumesc frumos! :)

Si felicitari tuturor care au reusit sa vada eclipsa. Am vazut pe facebook ca Astroclubul Galaxis Arad a organizat o mica iesire cu pasionatii de astronomie pe la ora 5, in Arad. Poate primim si de acolo niste imagini.

Cer senin!

Mircea Pteancu
28 Aug 2026 12:42


Felicitari David !

Vrei sa zici Astroclub Galaxis Junior ... ca moshii au dormit mai departe ... pe moshiile lor ! :lol: 

Da, asa este, Armand mi-a povestit cum a fost, au participat 15 persoane. Din curtea mea, Luna eclipsata s-ar fi vazut (nu), ascunsa dupa sirul de plopi uriasi de la SV.

Mircea

Armand Popa
28 Aug 2026 15:38


David , felicitari pt observare eclipsei!

 Da, da, si Astroclubul Galaxis a fost la observatii. Ne-am adunat in jurul orei 5 dimineata, pe un drum laturalnic de pe centura Aradului.

La ora 5:00 se putea observa deja ca Luna nu mai avea aceeasi stralucire, deoarece se afla deja in penumbra Pamantului. Incepand cu ora 5:33, umbra propriu-zisa a Pamantului a inceput sa patrunda pe discul lunar, iar noi am urmarit evolutia eclipsei pana cand aproximativ 60% din discul Lunii se afla in umbra Pamantului.

Din pacate, spre final, Luna a fost acoperita complet de nori, astfel ca nu am mai putut observa momentul apusului lunar.

Ca orice eclipsa de Luna, si aceasta a fost un fenomen spectaculos, iar noi ne bucuram ca am reusit sa o observam, chiar daca norii ne-au impiedicat sa vedem fazele finale.

David Marica
28 Aug 2026 17:09


Felicitari si multumim pentru imagini! E minunat ca ati iesit la observatii intr-un numar mare, probabil singurii din tara care au organizat o asemenea iesire. La inceput m-au speriat si pe mine norii cand m-am trezit, dar apoi s-a curatat cerul. Ma bucur ca ati reusit sa vedeti inceputul eclipsei partiale, cu toate aceste detalii notate frumos, cu ora & minutul, prenumbra si intrarea in umbra terestra. A rezultat un raport frumos impreuna cu pozele! :)

Cer senin tuturor!
David

tudor
28 Aug 2026 18:23


Felicitari tuturor ca v-ati luptat cu somnul si cu norii pentru aceasta Eclipsa partiala!