-----------------------------------
Vict0r
27 Mai 2026 14:01

Cautator optic?
Buna ziua!
Caut o varianta pentru a reusi sa identific mai multe stele pe cerul din Bucuresti, si nu numai.
Sunt incepator cu un skywatcher heritage 150p Dobson, care vine cu red dot finder in dotare.
Probabil ca in conditii de cer negru ar fi deajuns, altfel mi s-a parut cam dificil de navigat pe cer.
Am observat in cele cateva incercari de a ma orienta pe cer, ca am destul de putine repere, mai ales cand luna este pe cer.
Ma va ajuta un optical finder 6x30 sa vad mai bine stelele, si sa indrept telescopul unde am nevoie?
Ma gandeam la varianta de la skywatcher cu prisma amici la 90gr. montata direct pe tubul de metal.
Astfel pot pastra si rdf-ul in locul lui original, sus pe inelul de plastic 
Ceva sfaturi? alte idei?


Multumesc!
Vict0r

Cer senin!

Mircea Pteancu
27 Mai 2026 17:08


Victor

Directia spre care merg gandurile tale este cea mai buna.
Concluzia mea despre cautatoare, dupa tatonari, experimentari, cracanari si contorsionari care l-ar face sa se inverzeasca de invidie pe un campion la yoga: solutia optima este ''dublul cautator''.
Dublul cautator este format din RDF 1X + un cautator optic. Si aici ai intuit bine, cel mai potrivit este un cautator RACI, cu ocularul la 90 grade dar cu prisma Amici, deci imagine dreapta.
RDF este imprecis, daca nimeresti la un camp al ocularului distanta de tinta, e bine.
Daaaaaar ... si ar trebui sa lungesc acest dar ... RDF -ul ( sau ma rog, genul acesta 1x) este singurul care iti arata unde tinteste axa optica a telescopului tau. Deci pentru precizie, nu corespunde. Dar el iti gaseste tara si orasul stelar pe care-l cauti pe cer.
Apoi, deoarece RDF te-a adus undeva foarte aproape de tinta, folosesti cautatorul RACI sa afli strada si casa stelara cautata.
Separat, ori RDF, ori RACI, sunt pur si simplu ... naspa. RDF este imprecis iar RACI habar nu ai unde tinteste. Impreuna insa sunt DINAMITA ! 

Atasez, ca exemplu, cautatorul dublu al newtonianului meu D=148mm F/5, recent botezat ''Yutani''.RDF + RACI 8x50mm.
Pe reflectoarele de 125mm, 148mm, 200mm si 250mm, folosesc exclusiv aceasta combinatie.
Numai ala micu', de 76x700mm a ramas cu cautator 6x30mm.
(Oglinda lui ''Yutani'' am cumparat-o ca fiind 150x750mm dar, ma rog, producatorul Skywatcher a facut avere ciupindu-mi doi milimetri din diametru. Nu am returnat-o deoarece are calitate optica foarte buna si asta conteaza mai mult ca niste milimetri prapaditi ... Sa le fie de bine !)

Sper ca ti-am fost de folos cu parerea mea.
Nu uita ca, in viitor, aceste doua cautatoare, le vei muta pe alte telescoape. Deci sfatul meu este sa nu te zgarcesti, investeste in viitorul tau observational. Nu lua 6x30mm care nu-i rau dar nu sta pe langa un RACI 8x50mm.

Mircea

Bivanus
27 Mai 2026 18:14


Am incercat si eu RDF si nu m-am impacat cu el, a plecat la plimbare catre alte zari, cred ca e chiar cel din pozele anterioare :D 
Pentru ca folosesc refractoare am trisat de multe ori folosind chiar telescopul ca finder incepand sesiunea cu un ocular de camp larg si micsorand treptat FL-ul ocularelor urmatoare.
De cand mi-am tras MAK insa nu prea mere treaba asta decat la Luna, asa ca m-am dotat cu un SV198 gasit la SH. Din pacate desi reclama zicea ca stie si optic a trebuit sa-i schimb prinderea inspre ocular ca sa accepte o diagonala AMICI. 
Banuiesc ca te uti la 6x30mm datorita pretului fata de un 8x50mm. Din pacate s-au scumpit de parca au aur in constructie , asa-i la vie cand via nu e  a ta  :roll: Totusi subscriu la sfatul legat de un finder mai mare , se simte diferenta mai ales daca ai si nitzica poluare luminoasa.
Mai tine aproape si pe Bazar , au mai aparut din cand in cand dar s-au dat rpd.
EDIT: Si daca nu vrei sa mai dai o pereche de gaurele in tub sau sa lipesti pe el inca etc. exista suporti pentru doua sau chiar trei cautatoare. Alti bani alta distractie dar de exemplu eu nu le am cu datul gaurilor in tuburi optice si prefer adaptoare.

Vict0r
27 Mai 2026 18:27


Multumesc mult pt sfaturi
Da. Este vorba si de pret, dar si de frica ca voi debalansa telescopul. 
Banuiesc ca pot face niste teste inainte de fixarea finala, sa vad unde sta mai bine... Dupa ce gasesc ceva acceptabil ca bani :)

Mircea Pteancu
27 Mai 2026 20:17


Asezarile de componente din prima poza nu sunt intamplatoare, ca ''asa mi-a venit''. Hai sa decodam.

Ocularul, la un newtonian azimutal, e bine sa stea ''inclinat la 45 grade''. Daca tubul este orizontal, sa privesti in telescop ca intr-un microscop. Asta a stabilit-o pe la 1780 toamna chiar William Herschel.

RDF -ul cel mai bine sta ''pe creasta'' tubului deoarece il folosesti privind cu ambii ochi. Daca-l pui pe ''lateralele'' tubului, se cam lasa cu gimnastica nevruta a gatului si cu precizii chioare. Poate unii pot sa-si unduiasca gatul precum cobra, eu nu pot.

RACI cel mai bine sta dincolo de RDF, cu pozitia ocularului astfel determinata incat sa aibe axa paralela cu cea a ocularului telescopului si cat mai aproape de acesta. Ca sa poti sa privesti ba in unul , ba in celalalt cu miscare minima. Dar nu atat de minima incat sa obtureze RDF-ul.

Cu aceasta aranjare, eu imi pun scaunul de observatii la inaltimea necesara, ma asez pe el ca un pasha si navighez, de pilda prin roiul de galaxii din Virgo, abia miscandu-mi capul intre oculare si  fara sa mai fac nici Yoga si nici Tai Chi.

Daca ai probleme cu balansul, montezi o greutate de plumb de pescar pe capatul celalalt. Nu cred ca adaugarea a 300-400 grame iti va ravasi fizicul.

''Cornul de cerb'' din poza lui Bivanus poate fi folosit dar nu-l recomand. L-am testat, Armand mi-a printat unul. Nu iti permite sa asezi cautatoarele in pozitiile optime.

Cautarea obiectelor este partea cea mai dificila si frustanta a hobby-ului nostru. Merita sa faci toate eforturile si investitiile pentru a usura cautarea ca sa ai timp sa savurezi observatia. O cautare indelungata si infructuoasa iti taie cheful de observatii.

Dupa ce am invatat aceasta metoda a dublului cautator, numarul meu de obiecte gasite si observate a crescut exponential. 
Aceasta metoda a fost folosita de catre colegul nostru Milan din Cluj, primul care a observat Herschel 400.
Armand Popa, folosind aceeasi metoda a fost al doilea.
Multumita acestei metode am ajuns si eu la 309 obiecte Herschel 400, dintre care vreo 250 -260 pe cerul spurcat de poluare luminoasa al Aradului. QED. 

Mircea

nobody
27 Mai 2026 20:51


RDF -ul cel mai bine sta ''pe creasta'' tubului deoarece il folosesti privind cu ambii ochi. Daca-l pui pe ''lateralele'' tubului, se cam lasa cu gimnastica nevruta a gatului si cu precizii chioare. Poate unii pot sa-si unduiasca gatul precum cobra, eu nu pot.
Privitul cu ambii ochi poate fi destul de dificil la inceput, mai ales daca nu esti obisnuit cu privitul la infinit.

Vict0r
27 Mai 2026 21:38


Da. asa este, am oarece dificultati in a privi cu ambii ochi tot timpul, dar il mai pacalesc inchizand un ochi din cand in cand

@Mircea Pteancu:
Ma gandeam eu ca nimic din acel setup nu e intamplator. Arata superb. Imi place mult si trepiedul
DAR: flex-tubul meu nu va fi asa permisiv la pozitionari. Focuserul e deja pe inelul e plastic, deci in capatul tubului. ma indoiesc ca adaugarea unui scope mare tot acolo va fi structural posibil. Probabil ca va trebui sa fac un compromis si sa il pun la marginea tubului metalic.
In alta ordine de idei, am gasit un cautator 8x50 de la GSO pe un site in polonia. 400 de lei cu tot cu transport si bracket. Nu stiu nimic insa de el. (nici nu as ava cum sa stiu lol)

mihaig
28 Mai 2026 09:11


Depinde ce vrei de la astronomie.Daca vrei sa inveti  cerul,sa te plimbi de la o stea la alta,facind star hopping in oras si terminind serile cu frustrarea ca n-ai vazut mai nimic din posibilile tinte,ia-ti cautatoare optice.Nu o sa ajungi prea repede la experienta lui Mircea,care face asta de o viata(si in Arad,care nu se compara ca poluare luminoasa cu B) si gaseste orice pe cer fara instrument.Daca vrei sa vezi obiecte,destule,care se pot vedea din oras,si sa inveti cerul,ia-ti(fa-ti) un PiFinder sau o solutie echivalenta,si combina-l cu un soft de planetariu.Combinatia cautator optic+Bucuresti e o solutie aproape sigura de a renunta la astronomie:)

https://www.pifinder.io/

Si ca sa nu spuna colegii ca numa' critic,fara solutii,iti propun o chestie.Presupun ca esti om serios,fiind astronom.Iti trimit(platesti doar transportul) un Telrad(sper sa il mai gasesc) si un cautator optic de calitate.Le testezi cu telescopul tau si vezi daca/ce ti se potriveste si  apoi stii ce sa cumperi(nu,ale mele nu sunt de vinzare).Dupa,mi le trimiti inapoi,Pentru mine,asta a fost singura solutie cistigatoare in oras,pina la plate solving:Telrad+cautator

Vict0r
28 Mai 2026 09:49


Si ca sa nu spuna colegii ca numa' critic,fara solutii,iti propun o chestie.Presupun ca esti om serios,fiind astronom.Iti trimit(platesti doar transportul) un Telrad(sper sa il mai gasesc) si un cautator optic de calitate.Le testezi cu telescopul tau si vezi daca/ce ti se potriveste si  apoi stii ce sa cumperi(nu,ale mele nu sunt de vinzare).Dupa,mi le trimiti inapoi,Pentru mine,asta a fost singura solutie cistigatoare in oras,pina la plate solving:Telrad+cautator

Salut Mihai, si multumesc pentru sfaturi.
Pana la automatizari voi incerca varianta manuala. Eate inca destul entuziasm la mine, cat sa nu ma frustrez, chiar daca nu gasesc nimic.
Din cate inteleg acest telrad este un rdf pe steroizi, dar avand deja un rdf basic, piesa lipsa tot un optical finder este.
Daca voi ajunge la concluzia ca trebuie si telrad...voi face si acest upgrade
Also nu am asteptari mari de la bucuresti. Am spus de la inceput ca nu doar din oras vreau sa observ. De aceea am mers pe o varianta mai compacta cu flex tube si dobson table top.

nobody
28 Mai 2026 15:15


Multi dau sfaturi, dar putini se uita despre ce este vorba.

Telradu' e varianta antiaeriana. :) 

Apropo, eu m-am descurcat si uitandu-ma de-a lungul tubului (sina), sau cu doua bete/repere etc.

Mircea Pteancu
28 Mai 2026 15:32


Un telescop cu apertura pe la cinci- sase toli este atat de distractiv ! Eu stiu si vorbesc din experienta proprie.
Iubita mea ''Ratusca cea urata'' se incadreaza aici, are o apertura de 125mm. In dotarea amatorilor din lumea larga cred ca exista mii, daca nu zeci de mii de Makuri de cinci toli. Si se aud numai lucruri bune despre ele.
Inteleg Victor ca nu ai doua maini stangi si nu te sperie sa faci modificari, imbunatatiri.
Uite aici s-a ajuns la 290 de PAGINI cu modificari la telescoape ca al tau:

https://www.cloudynights.com/forums/topic/463109-onesky-newtonian-astronomers-without-borders/?hl=%20awb%20%20dobsonian

(Completare. A sunat clopotelul la ''popota'' asa ca m-am grabit cu gamela spre cazan...)

Vedem in topicul spre care am dat link cum micul newtonian D=130mm F/5 a devenit printre amatorii de peste balta obiectul unui cult. Prin asociere, si fratiorul mai mare D= 150mm F/5. Aproape ca-mi vine sa-mi iau si eu un telescop din acesta doar ca sa iau parte la distractie. Dar apoi vine dusul rece al realitatii care-mi spune sa ma calmez, ca am deja vreo sase - sapte newtoniene ... basca unul care va veni in viitorul apropiat. Inaf !

nobody

Citisem in Sky and Telescope despre cautatorul ''reflex'' ca provine din domeniul militar dar nu au spus de unde. Multumesc pentru informatia interesanta !

Mircea

Mircea