-----------------------------------
dragos.n
28 Apr 2026 13:05

Misiune pe Marte. Imposibila acum?
https://youtu.be/gzgL_IbX12A

zoth
28 Apr 2026 13:55


Si Feynman spune cam acelasi lucru doar ca vorbeste mai repede .. :

https://www.youtube.com/watch?v=dWiW0SiU664

MariusP
28 Apr 2026 14:57


Sunt câteva chestii interesante, &#537;tiute, dar prezentate de ni&#537;te filmule&#539;e generate de IA... mi se pare că nu prea au ce căuta la "[url=https://www.astronomy.ro/forum/Aeronautica-Misiuni-spatiale-f23.html]Aeronautica / Misiuni spatiale"! Părerea mea...

zoth
28 Apr 2026 16:44


Si de ce nu le stergi boss?

MariusP
28 Apr 2026 17:54


Pentru că au fost postate de doi colegi cu multă experien&#539;ă &#537;i a&#537;tept să văd care-o fi motivul postării de fic&#539;iune IA... că o fi un motiv, nu?

zoth
28 Apr 2026 18:55


Daca tii la sectiunea pe care o pastoresti fa ceea ce trebuie! Motivele pot fi secundare ..

MariusP
28 Apr 2026 19:59


Hai că mai încerc o dată: o parte din ideile sus&#539;inute de textul clipurilor merită discutate &#537;i dezvoltate, dar nu în&#539;eleg de ce-au fost prezentate sub forma unor filmări inexistente în realitate! Mi-ar plăcea să aflu motivul, dar dacă nu vrea nimeni să explice, atunci asta e, dar tot la fel de mult mi-ar plăcea sa se discute aici despre ce presupun c-a vrut Drago&#537; să ini&#539;ieze!

dragos.n
28 Apr 2026 20:00


Desi postarile cu Feynman sunt de obicei facute cu AI, conteaza continutul. Asa cred eu. Parerea mea. 

Si din punctul de vedere al unui moderator, ca am fost si eu si zoth, ar trebui sa aiba acelasi subiect cu cel al sectiunii. Ori, o misiune pana pe Marte cred ca nu e o drumetie la munte, sau altceva. Parerea mea.

Poate niste argumente bine argumentate erau bine venite. :D



PS. A trecut doar un minut intre postarea lui Marius,  si a mea. Asa ca revin. Eu sper ca poate va fi o discutie despre punctele de vedere ale celor cre sustin ca o misiune pe Marte acum este cam putin fiabila, si alte solutii la care poate ca altii nu s-au gandit.

Asa ca am sa incep eu. 
1. Utilitatea unei astfel de misiuni, acum?
2. Alternative?

Mircea Pteancu
28 Apr 2026 23:39


Necredinciosii si ereticii care pun la indoiala sfanta colonizare martiana, sa fie dati pe mana Inchizitiei  !
Iar SRI, SIE, CNA, Unitatea ''Doi si-un sfert'' si Jandarmeria ar trebui imediat sa inceapa interogatoriile !
Sau nu ?

Am mai vazut pe forum filmul acesta de n-spe ori. Va este dor sa dati pe cineva afara ? O vreme v-ati abtinut de la acest sport. Ca apoi sa va smiorcaiti ca e forumul aproape gol...

Nu sunteti de acord cu ce spune filmuletul acela ? Poftiti, exprimati-va! Dar nu prin cenzura.  Deocamdata nici un echipaj uman nu a zburat spre Marte. Se discuta idei, propuneri, proiecte. Precum filmuletele postate. 

SE DISCUTA !!!
NU SE CENZUREAZA

Mircea

dragos.n
29 Apr 2026 00:10


Poate asta era mai potrivita la misiuni spatiale.

https://youtu.be/JVCCfTsCoK8

nobody
29 Apr 2026 01:56


Iar SRI, SIE, CNA, Unitatea ''Doi si-un sfert'' si Jandarmeria ar trebui imediat sa inceapa interogatoriile !
Sau nu ?

NU

Acest video este un AI, un fals. Cand vezi un video la care capul celui care vorbeste face miscari bruste, iar vocea vorbeste pe un ton monoton, sigur e un fals, creat cu AI. Cand vezi mici diferente fata de imaginea pe care o stii a celui care vorbeste sunt mari sanse sa fie AI.
...
Din pacate, AI este folosit de oameni pentru a mintii, pentru a omori, si asta se poate intoarce impotriva noastra, a tuturor. Asa ca sa nu ne plangem ca AI invata toate relele. Noi il invatam.


tudor
29 Apr 2026 07:39


O misiune pe Marte, la fel ca cea trecută pe Lună, va fi posibilă doar când li se va umfla pipota pentru a&#537;a ceva în marile puteri. Dar acum au alte "misiuni" aici pe Pământ. Până la Marte ne mănâncă Pământul!

MariusP
29 Apr 2026 09:46


Cu tehnologia de acum, consider că este imposibilă o misiune pilotată directă spre Marte asemănătoare ca profil celor lunare: o singură lansare, traiectorie directă spre Marte, modul orbital mar&#539;ian, modul de coborâre, lansare de pe Marte, revenire pe Terra.

Probabil, ar fi posibil cu lansări multiple de pe Pământ, fie cu asamblarea pe orbita terestră a unei structuri capabilă să ducă totul spre Marte, fie cu misiuni diferite directe spre Marte, cu scopuri precise în cadrul etapelor gândite de NASA, era să zic de Tramp...

Nu este un topic despre colonizare, ci doar despre amartizare cu oameni la bord...  :wink:

dragos.n
29 Apr 2026 10:13


O singura misiune directa cu echipaj uman este acum exclusa. Doar daca vrem sa trimitem pe cineva, ca sa scapam de el definitiv intr-un mod extrem de scump si sadic. Pentru ca problema radiatiilor cosmice si solare inca nu are o rezolvare convenabila. 

Multiple trimiteri de echipamente pentru diverse sarcini inaintea misiunii umane este valabila teoretic doar daca putem asigura amartizarea lina a unor ''pachete'' cantarind zeci de tone. Si asta cu costuri exorbitante. 

Toate astea in cazul in care exista o justificare puternica si clara a unei astfel de misiuni. Exista insa si problema increderii intre potentialii initiatori  ai unei misiuni. Astfel, a aparut o informatie despre un fenomen care se intampla pe Marte, care nu are inca o explicatie acceptata de toata lumea. Si cum in ultimul timp lumea e patrunsa de neincredere chiar intre vechi aliati, situatia e in aer.

https://youtu.be/w6AQ8ut9soU

nobody
29 Apr 2026 23:41


Hai că mai încerc o dată: o parte din ideile sus&#539;inute de textul clipurilor merită discutate &#537;i dezvoltate, dar nu în&#539;eleg de ce-au fost prezentate sub forma unor filmări inexistente în realitate! Mi-ar plăcea să aflu motivul, dar dacă nu vrea nimeni să explice, atunci asta e, dar tot la fel de mult mi-ar plăcea sa se discute aici despre ce presupun c-a vrut Drago&#537; să ini&#539;ieze!

No, tulai Doamne, asta-i conspiratia lu' Feynman!

SpaceX is targeting an initial public offering around the time of Musk&#8217;s birthday on June 28, which could value the company at some US$1.75 trillion, Reuters has reported.