-----------------------------------
adic
02 Mar 2026 10:59

Pozitionare si organizare cabluri HEQ5 PRO + Mini PC
Salut. Am un mini PC configurat pentru astrofotografie, pe care l-am achizi&#539;ionat pentru a controla de la distan&#539;ă montura &#537;i camera (Sky-Watcher HEQ5 Pro + ZWO ASI585MC, fără cameră de ghidaj).

Principala mea îngrijorare este legată de posibilitatea ca, în timpul mi&#537;cărilor monturii, cablurile să se aga&#539;e sau să se încurce. Nu sunt sigur unde ar fi cel mai potrivit să montez mini PC-ul &#8211; pe axa RA, pe DEC, pe &#537;ina monturii, pe trepied &#537;i nici cum ar fi mai eficient să organizez cablurile.

Ma intereseaza si cum si cu ce as putea sa atasez Mini PC-ul de montura sau tub.

Orice sfat sau experien&#539;ă împărtă&#537;ită din partea voastră mi-ar fi de mare ajutor.

gpaunescu
02 Mar 2026 16:49


Eu atasez minipc-ul si un hub usb pe piciorul trepiedului si duc numai cablurile la camere.
Fac asta pentru ca montura si miniPC-ul le folosesc la mai multe telescoape.  
E drept ca nu am decat o camera  de ghidaj si o camera cu racire, deci 2 fire (camera de ghidaj isi ia alimentare de la camera principala, care are si USB de iesire).

jimao22
19 Mar 2026 11:54


Din experienta iti pot spune ca cel mai bine este ca tubul telescopului (pe care sunt montate majoritatea dispozitivelor controlate de computer) sa fie solidar cu calculatorul. Fie ca il montezi pe sina Vixen, fie deasupra telescopului pe o alta sina Vixen - daca ai reflector, aceasta iti mareste rigiditatea si stabilitatea intregului sistem - computerul trebuie sa se miste odata cu telescopul. Firele trebuie stranse sa fie cat mai mici si astfel nu ai nici o grija ca ar putea sa se agate ceva undeva.