-----------------------------------
dragos.n
26 Ian 2026 12:49

Prezentare Handy-Dob, telescop Par-Avion
Nu este un review propriu-zis, si nu imi apartine, ci e o prezentare a lui Ed Ting. a unui dobson ultra portabil, de 6 inchi.

https://youtu.be/QLRy20GfcHA

Stiu ca mai este (sunt) cineva de pe forum care lucreaza la ceva comparabil.

Mircea Pteancu
26 Ian 2026 15:39


Dragos

Multumim ca ne-ai atentionat despre aceasta prezentare, este intotdeauna interesant sa-l asculti pe Ed Ting. Dar jucaria aceasta nu-mi place.

Cutia in care a venit instrumentul sau valiza sunt mai scurte dar mai late decat tubul newtonianului meu similar. Deci volumele sunt apropiate - aspect vital pentru transportabilitate. 
Newtonianul meu are la tub un diametru de 178mm si o lungime totala de 762mm, cu ditamai parasolarul de 152mm - distanta dintre axa focuserului si capatul superior.
Dobul din prezentare mai are putin si secundara e inafara tubului.

Mi se face chelia maciuca la vederea tuturor acelor matze cand telescopul este bucatele. Sa faci vreo doua sute de km pe drumurile romanesti si apoi sa trebuiasca sa recompui instrumentul, e cam sadic. Daca o faci langa castelul lui Dracula, pe inserate, devine cam sinistru.
Toate sunt expuse prafului si umezelii. Un asemenea telescop, in tub solid, se raceste intr-o jumatate de ora , cel mult. Deci ce rost are tubul deschis ?
Ce sa vorbim de colimare. Cu telescopul prezentat, daca rezolvi Albireo , poti sa fii fericit. Trebuie colimat de fiecare data. De la zero.

Ambele solutii au nevoie de suport. Nu prea vad moshii de peste 40 de ani facand observatii patru ore in Octombrie, stand in iarba, in patru labe, pe pamantul rece. Eu folosesc montura pipe Penelopa. Ed foloseste o noptiera.

De la mine, telescopul prezentat are doar nota de trecere 5, cel mult 6. Acesta este punctul meu de vedere strict personal si de uz personal. 
Amatorilor de Lego astronomic le urez cu toata bunavointa, succes maxim !

Mircea

Rhemaxos
26 Ian 2026 15:56


Dragos

De la mine, telescopul prezentat are doar nota de trecere 5, cel mult 6.
Mircea

Daca imi permiteti, eu i-as da o nota chiar mai mica fie si pentru simplul motiv ca mi se pare absurd sa platesti 4000 de lei plus transport pe un newtonian pe montura dobson de 6 inchi.

dragos.n
26 Ian 2026 16:38


Mircea, acest telescop a fost construit asa, in ideea de a putea transporta cu avionul un instrument complet, telescop + montura, la bagaje de mana. Daca vrei sa transporti un telescop de 760mm lungime, trebuie sa il pui la bagaje de cala, adica multi bani in plus, in majoritatea cazurilor.

Cat priveste pretul, si mie imi pare mare, dar il compari cu cat ai platii la avion sa duci cu bagaj de cala, in multe zboruri.

Pe site-ul firmei sunt filmari destul de detaliate.

https://handydob.com/

Un aspect care mie imi e clar, este ca e o firma foarte mica, poate chiar una de familie. Care nu si-au permis sa puna o oglinda premium, au multe parti imprmate, au pus un focuser ieftin, si au zone in care se putea mai bine din design. Dar pe ansamblu, este meritul lor ca au gandit, si au pus pe piata ceva ce nici o mare firma nu a construit.

Mircea Pteancu
27 Ian 2026 01:06


Dragos

Foarte pertinente punctele subliniate de tine. Am zburat de cateva zeci de ori cu avionul dar nu-i ceva frecvent. La star-party ma duc cu Armand si colegii de astroclub, aici pe langa Arad, cu automobilul. De aceea am subliniat ca-i punctul meu de vedere personal si pentru uz personal. 

Telescopul din prezentare este gandit pentru cineva care merge, sa zicem, in Namibia la observatii. Nici nu vreau sa ma gandesc cat m-ar costa sa duc newtonianul meu acolo. Cu tot cu trepiedul Penelopa !? Ar falimenta tot judetul ...

Montura mea Penelopa cantareste considerabil mai mult ca montura dobsonianului Toleascop de 200mm. Aceea cantareste 6 kg, Penelopa cel putin dublu. Mie imi plac tancurile, nu suport papadiile alea ultra-usoare si, banuiesc, ultra- tremuratoare. La 235x, cat obtin cu ocularul TS Planetary 3,2mm pe newtonianul echivalent, nici tancul Penelopa nu se descurca decat acceptabil.

Dar la cate roiuri si nebuloase se vad pe cerul sudic din Namibia, cu un ocular de camp mare la 25x/ 30x si unul de 10mm pentru 75x, vii acasa zombi, nu dormi deloc acolo. Ca noa, noaptea faci observatii iar ziua vizitezi leoaicele desertului ...

Mircea

dragos.n
27 Ian 2026 06:30


Poetic. Ca de obicei. 

Probabil ca sunt pe lumea asta si astronomi care zboara mult, si care isi doresc un intrument de apertura mai consistenta. Vanatorii de eclipse, spre exemplu. Desi 150mm nu e mult, dupa parerea mea, pentru a prefera un asemenea instrument, in locul unui Takahashi FSQ 105, sau Askar SQA 106. Pentru ca atunci cand ai bani sa zbori mult, ai si pentru instrumente scumpe, si pentru montura, si vrei sa documentezi excursia, adica sa faci poze.

Sau poate estimarea mea e gresita, si acest instrument este pentru cineva care sta intr-o garsoniera micutza, si nu are loc sa tina in locuinta decat o mica valijoara, ca asta. 

Asa cum am spus, acest telescop pare facut de o firma foarte mica, de familie chiar. Si de asta, eu le acord nota 9. Daca ar fi fost un Celestron, sau un SkyWatcher, le-as fi dat un 6, sau 7.

Acum, evaluarea mea e influentata de faptul ca si eu lucrez la ceva asemanator. Si mai este cineva in aceeasi situatie, chiar de pe acest forum. Nu spun cine. Persoana importanta, vorba lui Caragiale. Si stiu ce dificultati intampini cand vrei sa faci un telescop in sistem nou, cu bani putini, si cu scule de apartament, nu industriale.

gpaunescu
27 Ian 2026 10:24


Desi nu le produce pentru vanzare, baiatul asta a facut 2 ultra portabile, mult mai sexy si mai mari:

https://www.youtube.com/watch?v=E2Vrt_19_wM

https://www.youtube.com/watch?v=SWhxCwHVPms

Stanescu Octavian
27 Ian 2026 13:16


am facu si eu in 2009  150mm f/4  simplu caroserie aproape gratis . am vaz pata rosie pe Jupiter

dragos.n
27 Ian 2026 14:30


Exista multe firme care fac telescoape mari in exact acelasi sistem, numit Truss, ultra portabil.  Hubble Optics, Obsession Telescope,  si altele. Dar nu fac telescoape atat de mici, in sistem truss. Probabil nu sunt rentabile. Din ce stiu, si am observat pe pielea portofelului meu, realizarea unui truss costa mai mult decat un telescop cu tub intreg. Si e o mare problema sa le faci tot atat de usoare cat cele intregi. Ele devin rentabile acolo unde Newtonurile, si Dobsonurile cu tub intreg devin prea mari. Cele mai mici aflate actualmente in productie de serie, de care imi aduc aminte acum sunt cele de la Explore Scientific, de 250mm apertura.

Si nu cred ca incap intr-un bagaj de mana.

gpaunescu
27 Ian 2026 17:24


Da, stiu de cele facute de Explore Scientific si Hubble Optica; intr-adevar sunt  mari.

Baiatul asta a facut unul de 10", numai 8kg si unul de 400mm, 20kg (desi e compact si mic, nu cred ca la 20kg poate fi luat in cabina).

Mie asta mi-a placut la el, ca sunt foarte mici si usor de transportat in comparatie cu ce am mai vazut pe la altii.

Erwin
27 Ian 2026 23:48


Acum vreo 2 ani am luat de aici de pe forum un astfel de travel-scope de 200mm facut de cineva cu scule rudimentare. L-am probat, este bun (oglinzi noi de la Orion) dar ce nu mi-a placut a fost ca nu il puteam folosi cu oculare mai grele, nu era deloc echilibrat. Deocamdata am refacut doar inelul secundarei cu tot ce tine de el, spider si suport secundara, suport (demontabil) pentru focuser si pantof de cautator RDF. Am schimbat si cercurile de altitudine si suruburile de colimare pentru primara. Am bibilit si focuserul elicoidal care avea joc mare, avand o cursa de 20mm. Am pus un parasolar din folie de plastic neagra care se prinde cu elastic si sta cum trebuie in spatele secundarei. Avand 8 tuburi truss voi putea face o husa din lycra pentru lumina parazita. 

Dar voi reface si cutia si rockerul pentru ca nu-mi plac deloc, nu mai intra noul inel si cercurile demontate in cutie. Chiar daca va fi putin mai mare si mai greu decat era, tot va incapea lejer intr-un bagaj de mana, fie el rucsac sau troller mic. Ma bate gandul ca tevile sa le fac si pe alea din 2 bucati, sa incapa si ele in acelasi bagaj. Nu va fi o problema cu montat/demontat si colimat pentru ca voi folosi alt sistem de prindere la tevi, care vor fi astfel interschimbabile. Acum sunt niste cleme din acelasi placaj care le tin de rocker iar gaurile au fost date ochiometric.

M-am uitat la prezentare. Trebuie sa fac cercurile de altitudine mai mari pentru o echilibrare mai buna, nu trebuie sa intre neaparat in cutie, asta merge doar la unele mai mari. Sau sa fie facute din 2 bucati. Hmmm...

Mircea Pteancu
28 Ian 2026 12:13


Erwin

Eu la Toleascop ma dau batut cu echilibratul. Pana acum am rezolvat prin ajustarea frecarii axeleor/ sectoarelor lagarului orizontal. Pentru aceasta am tot timpul trei bucatele de teflon in rocker si, dupa caz, introduceam sau scoteam acele placute. Si atunci frecarea scadea sau crestea. Dar la obiecte foarte joase, prin Sagittarius si Puppis, nu pot folosi decat oculare de 1,25'' si acelea sa fie usoare.
Asa ca m-am decis: voi pune contragreutati din plumb de pescuit pe spatele placii de baza a cutiei OP.
Ce mai trebuie este sa determin ce greutati imi trebuie. Va fi foarte simplu: pun OTA la orizontala, pun cel mai greu ocular in focuser - tubul complet echipat cu cautatoare si pun greutati intr-o punga agatata convenabil. Cantaresc pe cantarul lui nevasta mea greutatea care a adus echilibrarea. Apoi ma duc la magazinul de pescari ( alti tulburati obsesiv-compulsivi, ca nu suntem singurii) si cumpar greutatile necesare pe care le surubaresc de placa. 
N-o fi un capat de lume daca la un OTA de 12kg mai adaug 0,6 kg. Oricum nu ma intereseaza, la mine e ''black hole'' de telescoape. Nimic din ce  cade inauntru nu mai iese.

Distractiv: cand am facut ultima data observatii impreuna cu Toleascopul, cam pe vremea covidului, am uitat complet sa pun placutele. Dupa ce ai plecat tu, am verificat ce-o fi avand telescopul de a mers asa de smucit. Si atunci am vazut toate trei placutele odihnindu-se pe fundul rockerului ... 
Si atunci, ca in ''Scrisoarea a III-a'':

'' Cu o ura ne-mpacata mi-am soptit atunci in barba/ 
La dobsonul lui Mircea sa nu ii mai dau teflon...'' 


ar fi zis marele Eminescu.

Mircea

mihaig
28 Ian 2026 16:10


voi pune contragreutati din plumb de pescuit pe spatele placii de baza a cutiei OP.

Mircea

...mergi la piata de vechituri si cauta magneti de difuzoare:)...ii lipesti unde vrei tu si in ce cantitate doresti...

valy
28 Ian 2026 16:19


.....ii lipesti unde vrei tu si in ce cantitate doresti...Daca e tiparit 3D (plastic) sau fibra carbon o sa fie o mica problema :)

mihaig
28 Ian 2026 16:55


Nu,nu o sa fie:)...se lipesc 2-3 bucati de bomfaer si e perfect....

valy
28 Ian 2026 17:01


O sa iti piuie scanerere alea XRay la aeroport de nu te vad bine!! 

Mie discutia asta imi da idei: faci sistem portabil dar cu oglinda mare taiata in bucati, ca feliile de pizza (3-4), segmente truss fractionate, cat sa incapa in geanta de 40x30x20 de lowcost! Asa ar incapea si una de 400-500mm diam, nu? Ramane sa ma gandesc la o idee de colimare, dar daca colimezi pe bucati, n-ar trebui sa fie o problema...

Rhemaxos
28 Ian 2026 17:52


N-ar fi rău, sistemul în sine există deja de ceva vreme la telescoapele gigant din observatoarele de top. E drept ca n-am întâlnit niciodată transpunerea acestei idei în zona astronomiei pentru amatori.

mihaig
29 Ian 2026 14:43


"O sa iti piuie scanerere alea XRay la aeroport de nu te vad bine!!"

Poate nu ai remarcat,ii raspundeam lui Mircea despre  telescopul lui care sigur nu va merge cu avionul:)

Mircea Pteancu
29 Ian 2026 22:42


Ai dreptate Mihai, telescopul meu nu va merge cu avionul. Chiar si cu automobilul ridica probleme.
Dobsonianul meu de 250mm incape la Armand in Logan, impreuna cu dobul sau de 203mm, monturile, cutiile de oculare ale ambilor, plus o masuta, valize de binocluri, etc.
Newtonianul de 148mm F/5 e uracios, e un arici, ar ocupa singur o buna parte din acest spatiu. Din cauza monturii pipe. Mihai stie ce spune, acesta nu e telescop de ''bagabonti''.
Nici nu este recomandabil sa se miste prea mult fiara asta. Habar n-aveti cum stiu sa sfasie grearele picioarelor. 
Sotia,cand l-a vazut a zis: ''asta gandesti ca-i mitraliera''. Se pare ca numai eu il iubesc pe micutul acesta.

( Daca izbucneste al III-lea razboi mondial cat sunt plecat cu acest telescop la observatii, trebuie doar sa demontez unul dintre picioare din articulatia de sus, sa-l extind din cele doua suruburi si voi avea o lance Mad Max formidabila. )

Mircea

valy
30 Ian 2026 00:20



Sotia,cand l-a vazut a zis: ''asta gandesti ca-i mitraliera''. Se pare ca numai eu il iubesc pe micutul acesta.
Sau mai curand zici ca-i mortier: "aruncator de priviri catre stele"
https://www.youtube.com/shorts/HcdaxjUU650

Cu asa ceva clar nu recomand sa treci prin security-check-in.

Mircea Pteancu
30 Ian 2026 00:44


Off - topic: Hm, branduri. Naspa, sculele diavolului. Pana si Garzile Patriotice aveau d-astea. Tin minte ca la o tragere a vrut un toas ofiter sa ma puna sa alimentez asa ceva. Pur si simplu am rupt-o la fuga. Daca nu esti extrem de atent si nu ai antrenament, alea te lasa fara degete mai repede ca circularul. Mie mi-era draga pusca cu luneta. Dar pe aceea i-o dadeau lui Krainik Laci pentru ca el era lungan. Eu, daca o puneam pe umar, aproape ca ajungea patul la pamant. Dar, ce sa vezi, cand ne lungeam impreuna in iarba, muzica se schimba. Cu pusca zic, sa nu se inteleaga cumva boala aia tipic iuropeana ...

Mircea

Erwin
30 Ian 2026 12:40


PSL-ul era arma mea în armată... În repaus puteam să mă sprijin în ea ca ciobanul în toiag &#537;i să a&#539;ipesc în forma&#539;ie... M-a prins locotenentul &#537;i m-a pus să mă răcoresc în Milcov, să mă trezesc. :D

dragos.n
30 Ian 2026 14:04


Acum , pentru multi incepatori s-ar pune intrebarea '' Ce rost are?''

Ce rost are sa te incurci cu un telescop de 150mm, transportabil, cand exista deja destule refractoare de foarte buna calitate, de 50, 60, chiar 70 mm apertura (sau chiar un Askar SQA85 ) care pot fi transportate in bagaje de mana? Si la aceasta intrebare raspunsul se poate gasi in doua review-uri, cu rezultate fotografice clare. 

In primul, este comparat un refractor RedCat de 51mm, cu un newton CarbonStar de 150mm. Deci un avantaj de 3x pentru newton. Dar sa nu uitam ca acesta are o obstructie centrala de 41%.

https://youtu.be/_7BIqiYRRbs

Al doilea review compara un refractor Askar Apo 120, cu un SC Celestron EdgeHD 11. Deci un avantaj de 2,3x pentru Schimdt-Cassegrain. Acesta avand insa si o obstructie centrala de 34%.

https://youtu.be/ZdysSs4v2Y


PS. Evident, daca acest dobson ar fi facut cu optica si materiale premium, si cu ceva imbunatatiri de design, ar merita chiar un pret mai mare.

Rhemaxos
30 Ian 2026 20:09


De ce sa cumperi redcat pentru vizual? Nu fac ca vulpea ca si eu as vrea unul, fie si pentru ca arata absolut superb acel instrument dar nu l-as lua decat daca m-as apuca de astrofoto, altfel mi s-ar parea o risipa de bani.

Propunerea mea ca varianta alterinativa la acest dobsonian: C5+AZ GTI+trepied de carbon cu coloana de extensie inclusa. Adaugi un reductor de focala si vreo 3 oculare usoare. 
Toate, impreuna, cantaresc in jur de 8 kg.

Nu ai campul larg al newtonianului si pierzi un inchi de apertura.

Castigi in schimb un telescop care poate fi montat sau strans in doua minute.Mai adaugi o prisma amici de 1.25 (cantareste extrem de putin) si poti sa folosesti setup-ul si pe post de luneta terestra.

Dezavantajul este ca un asemenea setup costa ceva , minim 1500 de euro dar daca ar fi sa privim partea plina a paharului, absolut toate elementele din setup sunt utilizabile in alte combinatii.

Rhemaxos
30 Ian 2026 20:17



In primul, este comparat un refractor RedCat de 51mm, cu un newton CarbonStar de 150mm. Deci un avantaj de 3x pentru newton. Dar sa nu uitam ca acesta are o obstructie centrala de 41%.


Sa-mi fie cu iertare dar vorbim despre astrofoto sau vizual?

O fi acel redcat facut din optica premium si cu o mecanica absolut superba dar din pacate ochiul uman nu poate sa colecteze decat lumina care intra in fractiunea de secunda cat trec fotonii prin retina, spre deosebire de o camera foto care poate sa adune lumina aia pe mai multe secunde, minute, ore si sa faca o imagine infinit mai detaliata.

dragos.n
30 Ian 2026 21:57


Vorbim despre niste instrumente, intre care o comparatie relativ exacta poate fi facuta doar foto. Si in principal, vorbim despre o disputa care exista de foarte mult timp. Apertura vs pret, vs tip de instrument, vs versatilitate, etc. Comparam mere cu pere si alte fructe din pomul astronomiei. Si o s-o mai facem mult timp de acum in colo. Uneori pentru ca cineva a pus o intrebare, si poate asteapta un raspuns. chiar si partial.

Variante exista, din fericire, dar nu toate vor satisface pe oricine.

Rhemaxos
30 Ian 2026 23:38


Perfect de acord că este utilă o compara&#539;ie de tipul mere cu pere în ideea ca a&#537;a vom în&#539;elege mai profund diferen&#539;ele dintre instrumentele noastre &#537;i mai exact limitele fiecărui tip de telescop.

Eu sunt unul dintre fanii înfoca&#539;i ai ideii de telescop portabil în adevaratul sens al cuvântului.

De&#537;i îmi plac foarte mult newtonienele pentru că sunt, la modul general, un sus&#539;inător al ideii de a ob&#539;ine cat mai mult cu costuri cat mai mici, in cazul de fa&#539;ă recunosc ca sunt foarte sceptic.

Cu riscul de a repeta unele lucruri care s-au mai spus deja în acest topic, îmi voi permite să fac o scurtă listă cu plusuri &#537;i minusuri ale acestui newtonian.

La capitolul plusuri avem o apertura de 6 inchi, ceea ce este excelent pentru un grab and go.
Po&#539;i face atât observa&#539;ii de câmp larg cat &#537;i planetare cu adăugarea unui prelungitor de focală.

La minusuri eu văd următoarea listă:
Costă foarte mult pentru ceea ce este, de câteva ori mai mult decât un newtonian de 6 inchi din produc&#539;ia de masă 
Nu are optică premium, lucru dezamăgitor la nivelul asta de pre&#539; 
Montarea &#537;i demontarea lui este consumatoare de timp &#537;i extrem de ostilă cu un începător 
Este surprinzător de greu pentru un telescop de 6 inchi 
Piesele par destul de firave, nu văd nimic robust acolo 
De&#537;i vine cu montura, ca orice dobsonian, este prea scurt să-l po&#539;i utiliza confortabil a&#537;a cum este, tot î&#539;i trebuie un suport sau o măsu&#539;ă solidă 
Este un ecosistem închis, montura &#537;i telescopul sunt legate una de cealaltă, nu po&#539;i să iei telescopul sau montura &#537;i să le folose&#537;ti cu alte instrumente 
Este imposibil ca după demontare acea oglindă să&#8208;&#537;i mai păstreze colimarea, obligatoriu trebuie refăcută de fiecare dată când îl montezi 

Din pu&#539;ina mea experien&#539;ă în acest domeniu minunat, pot să afirm ca lucrul care taie cel mai abitir cheful de observa&#539;ii astronomice este frustrarea generată de echipamente.

dragos.n
30 Ian 2026 23:58


Absolut de acord cu toate observatiile tale. Dar stii cum se intampla de obicei. O firma arunca pe piata un produs. Mai mult sau mai putin reusit. Dupa care, daca exista interes pe piata, altii vor aduce imbunatatiri. E o chestie de timp.

Mircea Pteancu
31 Ian 2026 00:09


Baiul este ca unii sunt omnivori ca ursul. Mie imi plac si merele si perele si, daca am ocazia, nu ma dau in laturi sa pun gheara pe oricare.

Multumesc lui Dagos pentru precizare. Nu stiam ca newtonianul prezentat are obstructionare centrala de 41%. Fara nici o indoiala, este din cauza destinatiei astrofoto unde ai nevoie de cotire mult mai mare ca la vizual.
La vizual nu ai nevoie de 41%. Newtonianul meu are secundara sensibil mai mica si banuiesc ca si cel al lui Tavi Stanescu ( care chiar ca-mi place - vorbesc de newtonian ) are obstructie mai mica.
Al meu are o secundara de 45mm adica 30%. Atasez parametrii constructivi obstinuti cu ''Newt for the Web''. Nu bagati in seama vignetarile semnalate in caseta dreapta sus. Tubul meu are diametrul interior de 178mm, nu cel cerut de 180,05mm. Am hotarat sa ignor. 
Cu secundara de 45mm obtin un camp de plina lumina baban, de peste 16mm. Eu la asta acord atentie.

Nu ma mir ca pe Dragos l-a sedus un asemenea telescop. Este mic ( destul de ) dar este puternic din toate punctele de vedere. 
La mine acest telescop impreuna cu binoclul Aculon 10x50mm formeaza dotarea standard de stele variabile. 
Dar nu ma tradeaza nici la detalii. Atasez niste exemple, se descurca chiar si la stele duble subarc.

Remarcile pe care le-am facut despre partea mecanica sunt pentru ''uz.mircea.personal''. Cei care cautati un instrument mic dar puternic, l-ati gasit in newtonianul de 150x750mm. Doar sa va asigurati ca-i de calitate. La al meu, mai am din OTA initial doar inelul de rigidizarea a tubului din fata si celula primarei. In rest, a trebuit sa schimb tot: optica, paianjen, tubul propriu-zis, focuser. Degeaba a scris pe el ''Designed in Germany, made in RPC''. Varianta initiala a fost o lamaie, cei care l-au proiectat sunt niste idioti. Un singur exemplu: avea o secundara subdimensionata de 35mm al carui butuc central avea un diametru de 45mm. Avea deci o apertura vignetata la vreo 110mm dar obstructionare de 45mm/41%. Nu mai sunt nici nemtii ce erau odata ...

Mircea

dragos.n
31 Ian 2026 00:51


Mie imi placeau Maksutov-Newton, de la Intes-micro, alea cu obstructii centrale in jur de 17%. Din pacate nu am reusit sa pun mana pe vreunul.

tudor
31 Ian 2026 09:49


Cel care face observatii vizuale este un "animal" ciudat, o adevarata aparitie! &#536;i asta nu datorită faptului că îl vedem din ce în ce mai rar (facerea de poze este in crestere exponentiala in zilele noastre), ci datorită "capriciilor" lui, "încăpă&#539;ânarii" lui, "perseverentei" lui in a ramane in domeniul "LIVE" adica vizual... Asa ca dacă vine un astfel de "animal", azi pe cale de disparitie, &#537;i îmi spune ca el folose&#537;te o luneta 60mm la vizual îl în&#539;eleg perfect ca o face pentru versatilitate si comoditate (incape intr-un mic rucsac cu trepiedul agatat). Dar în acela&#537;i timp nici nu mă mira ca a doua zi il vad privind &#537;i printr-un telescop newtonian de 200mm sau mai mare. De asta "animalul" astronom vizual are în dotare deobicei mult mai multe instrumente de la foarte mici la foarte mari, atat din lentile cat si din oglinzi, pentru tot felul de situatii &#537;i scenarii. Pe cand "animalul" forograf deobicei î&#537;i restrângere un pic mai mult panoplia instrumentelor, nu de pu&#539;ine ori întâlnim cazuri când au "o singura luneta &#537;i buna"

Mircea Pteancu
31 Ian 2026 12:38


Ai dreptate Tudor si exista motive foarte temeinice ca astrofotograful sa se concentreze pe un singur instrument sau mai multe, dar putine. Performantele exceptionale pe care ei le obtin azi sunt datorate unor echipamente pretentioase care solicita atentie si cunoastere in detaliu. 
De aceea au succes telescoapele ''inteligente'', pentru ca din constructie rezolva, aproximeaza si aplica solutii fara sa mai fie nevoie de interventia astrofotografului. Diferenta este ca intre a calatori cu un 4x4 sau cu ATV contra calatoriei cu metroul. Da, metroul ma duce ''unde vreau eu'' dar numai la Ding sau Dang sau Dong, cand vrea el si cu ce viteza vrea el. Pentru 4x4 sau ATV trebuie sa fii stapan pe ele si, daca apar probleme, si apar cu duiumul, nu te ajuta nimeni.
Se intampla frecvent ca astrofotografii sa iasa impreuna la observatii dar, odata ajunsi, fiecare e pe cont propriu ... cum sa zic ... ''cu muierea lui, asa cum si-a ales-o''.

Pe de alta parte, odata invinse dificultatile tehnice, astrofotografia este mult mai comoda ca cea vizuala.
Sa nu uitam ca ceea ce ni se arata este rezultatul unor prelucrari, de multe ori foarte complexe si indelungate. Ceea ce vedem in astrofotografii este mai degraba '' uite asa este cerul meu, eu asa il vad pentru ca asa vreau''. Pe mine asta m-a tine departe de astrofoto. Oricat de frumoase si elaborate sunt fotografiile, aceea este lumina de muzeu, lumina impaiata, lumina moarta. 
Lumina vie, singura adevarata este cea vazuta direct, fara intermedieri si prelucari, in ocular. Fotonul acela slab, decolorat, care abia insaileaza o usoara ceata luminoasa, este cel autentic, cel care a parcurs abisul de milioane de ani lumina si interactioneaza cu ochiul meu, cu retina mea. De aceea il vad. Deci pentru acea fractiune infinitezimala de timp, galaxia aceea pe care am vazut-o la Nord de M13, aflata la 800 de milioane de ani lumina distanta, ma atinge, mangaie retina mea. Am fost in contact fizic, direct, cu ea. Mie asta-mi place.
Desigur, bietele fiinte impaiate din muzee pot fi luate si studiate la lumina reflectorului ori a microscopului oricand vrei. Nu vor fugi, deoarece sunt fara viata.
Galaxia de care am vorbit, daca voi vrea sa o vad din nou, iar va trebui sa o vanez. Si nu-i usor de gasit iar intalnirea este efemera, la marginea dintre vis si realitate.

Asta e, am fost si raman captiv in vanatoarea ''Mistretului cu colti de argint''. Cine vrea sa vina, e binevenit, cine nu, nu. Oricum, slugile mele din metal si sticla optica ma asculta, ma asteapta sa purcedem curand la noua vanatoare.

https://www.youtube.com/watch?v=yC_3n10NOmo

Mircea Levantinul

mihaig
31 Ian 2026 13:17




Lumina vie, singura adevarata este cea vazuta direct, fara intermedieri si prelucari, in ocular. Fotonul acela slab, decolorat, care abia insaileaza o usoara ceata luminoasa, este cel autentic, cel care a parcurs abisul de milioane de ani lumina si interactioneaza cu ochiul meu, cu retina mea. De aceea il vad. Deci pentru acea fractiune infinitezimala de timp, galaxia aceea pe care am vazut-o la Nord de M13, aflata la 800 de milioane de ani lumina distanta, ma atinge, mangaie retina mea. Am fost in contact fizic, direct, cu ea. Mie asta-mi place.



This...+1

dragos.n
31 Ian 2026 13:26




Ceea ce vedem in astrofotografii este mai degraba '' uite asa este cerul meu, eu asa il vad pentru ca asa vreau''. Pe mine asta m-a tine departe de astrofoto. Oricat de frumoase si elaborate sunt fotografiile, aceea este lumina de muzeu, lumina impaiata, lumina moarta. 
Desigur, bietele fiinte impaiate din muzee pot fi luate si studiate la lumina reflectorului ori a microscopului oricand vrei. Nu vor fugi, deoarece sunt fara viata.
Galaxia de care am vorbit, daca voi vrea sa o vad din nou, iar va trebui sa o vanez. Si nu-i usor de gasit iar intalnirea este efemera, la marginea dintre vis si realitate.

Mircea Levantinul

Excelent scris, Mircea. As adauga doar ca astrofotografia digitala nu e o imagine a realitatii pure, ci este un produs, realizat pe baza unor imagini reale, dar extrem supraexpuse, si colorate artificial. Daca faceti o cautare pe net pentru imaginea unei anume formatiuni ceresti, veti gasi o gramada de fotografii diferite, care au in comun doar forma generala. Sunt frumoase? Categoric Da. Care din ele reflecta realitatea  :?:

valy
31 Ian 2026 13:41


E ca si cum ai zice ca mersul cu masina nu este adevarat, ca mersul adevarat e doar cel cu calul alb. Sa fim corecti si obiectivi: procesul tehnologic al captarii si procesarii imagini este unul cat se poate de real, cunoscut, nu e vrajitorie oculta. Daca nu ne plac pozele nu le privim, ca nu forteaza nimeni pe nimeni.

Revenind la topic:
-e bine ca avem solutii diverse, urmeaza ca viata sa le valideze.
-daca as fi incepator si nu am cum sa car un telescop pe avion la un cer bun, cea mai buna varianta ar fi sa incep cu un binoclu, in mana sau pe un trepied usor de transportat. Asta pt DSO, ca pentru planete nu trebuie sa te duci in Namibia, se vad bine si din balcon.

CristiB
31 Ian 2026 15:43


.... Daca nu ne plac pozele nu le privim, ca nu forteaza ...
Eu as merge un pic mai in profunzime.
Forumul lui Peste,  critica  exact cei ce au puterea de a schimba ceva.
Daca nu va plac pozele de ce ati mai infiintat categoriile de astrofoto. Bineinteles inpartite in incepatori si avansati. 
Farisei,  ninic mai mult, uitati-va la toate postarile contestatarilor si o sa vedeti ca si ei au facut acelasi lucru. 
Lumina vie, lumina moarta....n-ai cu cine vorbi.

valy
31 Ian 2026 16:07


Scuze, am zis ca nu mai postez decat daca incep cu "Azi am facut...". Promit ca asa va fi, intocmai. Incepand de luni :)

Rhemaxos
31 Ian 2026 16:23



 Care din ele reflecta realitatea  :?:

Cum determinam acest lucru?

De exemplu eu ma uit la filme pe un display calibrat colorimetric conform standardelor ISF si stiu ca ceea ce vad este extrem de aproape de intentia artistica dar in cazul fotografiilor astro, cum determinam ce culoare ar trebui sa aiba acele gaze cosmice?

Rhemaxos
31 Ian 2026 16:34


E ca si cum ai zice ca mersul cu masina nu este adevarat, ca mersul adevarat e doar cel cu calul alb. 

Nu este o comparatie potrivita.

Este ca si cum ai spune ca stai in fotoliu si trimiti masina teleghidata sa ajunga la destinatie.
Tu ti-ai rezolvat problema, poate aveai de transportat ceva dar nu ai calatorit efectiv nicaieri.

A nu se intelege ca sunt impotriva astrografiei, dimpotriva, mi se pare fascinant faptul ca putem sa documentam lucruri pe care doar prin observatii vizuale ar fi imposibil, spun doar ca nu este o experienta directa, nemijlocita.

valy
31 Ian 2026 17:31


Astrofotografia este un drum initiatic, tu si fotonul, intre tine si el siliciul. La fel ca la vizual, tot un drum initiatic, tu si fotonul, intre tine si el sticla ocularului. Nu ma faceti sa deschid un topic langa "Ce oculare folositi?": "Ce camere folositi?"!

Am mai zis, dece trebuie sa discutam in contradictoriu, dece nu-l acceptam (si iertam) pe aproapele nostru? Haideti sa fim constructivi: importanta este calatoria nu mijlocul de transport*!

Atat fotografia cat si observatia vizuala/practica pot fi lafel de precise pe cat vrem noi sa fie. In oglinda, pot fi la fel de imprecise/false pe cat vrem/lasam noi sa fie .

Natura e frumoasa in toata splendoarea ei, dece sa nu o observam complet, dece sa ne limitam doar la sistemul nostru vizual?!

*) cat timp mijlocul e camera astro. Apropos: exista oculare electronice! Na, joac'o p'asta!

Rhemaxos
31 Ian 2026 18:20


Eu sunt perfect de acord cu tot ce ai scris in ultima postare.

Stanescu Octavian
31 Ian 2026 18:21


ce credeti pt ce s-au facut marile observatoare Mount Palomar ESO VLT sau spatiale Hubble  J Web  . pozele lor nu-s reale si nu au folos? culori false artificiale. . eu am lasat vizualul ca ma plictiseste e palid fara viata culoare . doar luna mai e impresionanta soarele , planete rar dau detalii extrem de rar . uite ce pot vedea pozat acasa Timisoara prin poluare imensa bortle 8 peste strada cu leduri si vapori . la vizual e  numai zero uniform

Rhemaxos
31 Ian 2026 18:25


ce credeti pt ce s-au facut marile observatoare Mount Palomar ESO VLT sau spatiale Hubble  J Web  . pozele lor nu-s reale si nu au folos? culori false artificiale. .

De ce sa fie false sau artificiale?

Gazul cosmic are diverse culori in functie de compozitia chimica, nu este un alb infinit.

Curiozitatea mea era legata de modul in care putem sa determinam culoarea daca nu exacta macar aproximativa. Daca el este albastru deschis si noi il coloram rosu in postprocesare, putem spune ca am realizat o fotografie artistica dar nu una cu valoare stiintifica.

Stanescu Octavian
31 Ian 2026 18:30


in prelucrarea imaginilor softul se leaga la un server profesionist si analizeaza imagini al tale si face calibrarea de culoare

valy
31 Ian 2026 19:31


Discutia asta apare recurent. Nu are nicio finalitate. O mica istorioara adevarata. Domnul, in milostivenia Lui, a creat Universul asta frumos. Pentru a fi admirat, Domnul a creat Omul si I-a dat darul vederii. Omul vedea Universul dar nu il intelegea. Universul avea multe fe&#539;e. Domnul a observat asta si Si-a reparat greseala, a dat Omului darul astrofotografiei. Acum Omul a inteles Creatia. Domnul este multumit. Sa nu-L suparam, sa nu refuzam Darurile Domnului, oricare ar fi ele. Domnul este milostiv dar aprig.

Rhemaxos
31 Ian 2026 20:21


in prelucrarea imaginilor softul se leaga la un server profesionist si analizeaza imagini al tale si face calibrarea de culoare

Softul ala face fix atat cat ii dai tu voie sa faca. Daca il lasi sa inventeze culori sigur ca o va face.

Exista informatii despre culorile reale in datele pe care le-ai captat, cheia este sa le scoti sa suprafata fara sa adaugi lucruri care nu exista (inventii AI sau pur si simplu colorizari puse din burta)

Stanescu Octavian
31 Ian 2026 20:36


nu cunosti se pare partea asta cu astrofoto citeste informeaza te despre prelucrari nu are sens sa filozofezi pe limba ta . eu am inceput voios astrofoto prin 1991 pe film orwo si placi spectrale pe sticla apoi in 2000 pe aparat digital

Rhemaxos
31 Ian 2026 21:00


Felicitări pentru experien&#539;a acumulată în acest domeniu.

Eu am spus ca nu cred, a&#537;a cum s-a afirmat în acest topic, ca problematica legată de acurate&#539;ea culorilor in astrofotografie este pur subiectivă &#537;i &#539;ine de gusturile individuale.
Trebuie să existe o referin&#539;ă, altminteri nu mai vorbim despre fotografie ci despre un melanj de lumină captată în mod real &#537;i adăugiri digitale ce au un rol pur cosmetic.

Stanescu Octavian
31 Ian 2026 21:18


am spus deja prelucrarea are reteta obligatorie intra automat la VizieR database (astronomical catalogues and large surveys from CDS) ... source of photometric calibration si verifica culoarea stelelor sute mii din poza . corecteaza fuga ce ai din diverse cauze culori acoperire oglinda gradienti poluare becuri localitati orizont .

Rhemaxos
31 Ian 2026 21:38


Am inteles, asadar exista o referinta la care ne raportam cand prelucram propriile imagini, nu trebuie sa ghicim.

Mircea Pteancu
31 Ian 2026 22:26


Stati mai fratilor, de ce sariti unii la cearta ? Eu v-am spus parerea mea dar, in mod special, lui Tudor. 

Ce e cu ipocrizia asta in care predicati diversitatea si cand va intalniti cu ea, ii dati la cap ?
Ipocrizie ? Da. Chestia cu ''nu te obliga nimeni'' e valabila si invers. Nu vreti sa faceti observatii vizuale, nu va obliga nimeni. Faceti ce poftiti. Si inghititi parerea personala a fiecaruia, ca nu aveti alternativa.

Stanescu a spus ca imaginea lui M31 este doar o albeata pe vizual si de aceea a trecut la foto si a dat un   bun exemplu de detalii obtinute din oras. Perfect. Are vreun rost sa-l contrazic ? Nu. Conteaza mai putin ca are dreptate. Ceea ce conteaza cel mai mult este ca face Astronomie, asa cum ii place, mult si bine.

Eu nu cuantific respectul, mai mult tie si mai putin lui. Pentru ca tu esti mare si el e mic. Pentru ca telescopul tau e mare si al lui e mic. Pentru ca echipamentul tau e complicat si al lui este simplu. Pentru ca al tau e scump si al lui e ieftin. Faci observatii ? Mare sau mic, tanar sau varstnic, incepator sau avansat, bogat sau sarac, daca faci observatii, imi esti ca un frate.

Va place sau nu, fara dorinta de a jigni dar si fara menajamente: flacaul acela cu lunetele simplet, Ovidiu, scufundat in pasiunea lui ciudata, slefuieste si face observatii incomparabil mai multe decat unii care se beshika pe aici, pe forum.

Vreau respect pentru toate formele de practicare a observatiei astronomice: vizuala, fotografica, radio, video etc. Asta-i legea pe strada mea. N-am sa-l crut pe cel care o incalca. Fie ca se beshika putin , fie ca se beshika mult ...

Mircea

nobody
01 Feb 2026 01:15



 Care din ele reflecta realitatea  :?:

Cum determinam acest lucru?

De exemplu eu ma uit la filme pe un display calibrat colorimetric conform standardelor ISF si stiu ca ceea ce vad este extrem de aproape de intentia artistica dar in cazul fotografiilor astro, cum determinam ce culoare ar trebui sa aiba acele gaze cosmice?
Se poate folosi spectrometria.

Dar, intrebare, ce culoare ar trebui sa aiba infrarosul vazut de camera?
Este el fals daca-l pui intr-o culoare vizibila?
Sau preferi sa-l "vezi" natural, adica nexam?

tudor
01 Feb 2026 03:32


Mircea, sunt întru totul de-acord cu tine! As mai adaugă si completa ceva:  Astrofotograful mai mult priveste "in trecut", exact ca orice fotografie care incremeneste o clipa trecuta, niciodata prezenta. Pe cand observatorul vizual prive&#537;te "acum",  in prezent, live,  continuu, "palpabil". Fiecare cu avantajele &#537;i dezavantajele lui cum a zis si Mircea, nu e unul mai bun ca altul, ci pur &#537;i simplu sunt diferi&#539;i in frumusetea lor, dar prieteni buni!

CristiB
01 Feb 2026 03:52


.....Pe cand observatorul vizual prive&#537;te "acum",  in prezent, live,  continuu, "palpabil"......
Daca asa ceva vine chiar de la unul dintre cei mai importanti membri ai forumului,  si mai ales daca nimeni nu l-a contrazis...atunci e clar cat de astronomi suntem.
Vreau sa amintesc unora ca lumina celei mai apropiate stele ajunge la noi in vreo 8 minute. 
 Orice raza de soare se vede la trecut si nu  ,,acum", si nici in prezent si nici live.
Cand noi percepem o raza de soare, soarele poate teoretic sa fi explodat deja.
Mai are rost sa vorbim de galaxii aflate la sute de ani lumina?

tudor
01 Feb 2026 09:43


Era o metafora evidenta, de acolo si ghilimele de la "acum" "palpabil". Bineîn&#539;eles ca se vede totul cu intarziere! Dar trebuie sa stii ca, daca vrem sa fim rigurosi pana la capat, chiar si atunci cand privim un peisaj cu ochiul liber, sau chiar propriul corp, si acolo tot in trecut il vedem dar, cu foarte putin timp in urma. Bineinteles ca sunt constient ca vedem "transmisiunea meciului de fotbal astronomic"  cu "delay mare" in functie de distanta "transmisiei", dar este totusi "live" pentru noi. Pe cand la fotografie nu "suntem in direct", vedem "inregistrarea meciului de fotbal" pe care o putem reaccesa cand vrem (dar recunosc ca la inregistrare vedem color nu in alb-negru sau partial color). Eu m-am folosit doar de o metafora ca să pot arata putin din emotia de la vizual. Dar cele doua activită&#539;i (foto si vizual) se completeaza între ele, fiind activitati complementare. Eu am folosit metafora, Tu ai folosit ironia. Metafora vs ironie...

dragos.n
01 Feb 2026 10:10


De la discutia despre un telescop, s-a ajuns la asta? 

Tudor a facut o "gluma", ca astronomul vizual e un animal rar, apoi Cristib ne-a acuzat de fariseism, si tot valul care a urmat. Nici eu, nici Mircea nu am jignit pe nimeni, nu am contestat valoarea stiintifica sau estetica a astrofotografiei. Ci doar ne-am exprimat preferinta pentru vizual. In plus eu am spus ca nu stiu care culori sunt reale, si din ce vad nici cei ce fac astrofoto nu stiu cu totii ca exista un server care te ajuta sa calibrezi culorile. Daca ar stii toti, nu ar fi atatea imagini in culori diferite pe net. Si daca ei nu stiu, cum sa stiu eu, care nu mi-am cumparat niciodata vreo camera astro, si nu am stacat niciodata vreo imagine, ci am facut doar poze cu DSLR, cadre unice?

Se mai poate discuta civilizat pe acest forum? Mai exista cineva care sa intervina cand o discutie deviaza de la subiect sau de la normele civilizatiei, si ale forumului?

CristiB
01 Feb 2026 10:42


&#128301;

tudor
01 Feb 2026 10:49


Ba mai glumesc, dar doar în pauza de masă!

CristiB
01 Feb 2026 10:51


Inseamna ca toate fotografiile facute de tine cu lumina impaiata au fost facute in pauza de masa,  alta explicatie nu vad.

dragos.n
01 Feb 2026 11:02


CristiB,  avand in vedere ca aduci acuzatii de fariseism, si ca nu suntem astronomi, te rog spune-mi care galaxie se afla la distanta de cateva sute de ani lumina, asa cum ai scris mai sus. Ca vreau sa o vad si eu. La sute de ani lumina, sigur se poate vedea cu ochiul liber.

CristiB
01 Feb 2026 11:14


&#128301;

tudor
01 Feb 2026 11:20


Cristi, Nu vad nici un război între foto &#537;i vizual. Fiecare î&#537;i alege ce ii place mai mult, fără sa gre&#537;ească cu nimic! Le po&#539;i face pe amandoua cu placere sau doar putin din cealaltă sau deloc, nu e competitie intre ele, e o mare pace! Privim cu mare placere &#537;i admiratie rezultatele frumoase fotografice ale altora. Nu suntem farisei cum zici tu! Mircea tocmai a zis ca admira tot ce e legat de astronomie indiferent ca e foto, ca e vizual ca e radio etc Noi, acei cativa de la vizual de pe acest topic, incercam doar sa explicam prin analogii frumusetea observatilor vizuale. E o chestiune pur de preferinta personala nu de legi si calcule matematice. Nu înseamnă că ativitatea fotografica nu are frumusetea ei. Ba chiar are multe elemente foarte ispititore pe mai multe planuiri: tehnice, artistice etc. Si inteleg perfect pasiunea astrofotografica a celor mai multi. Insa mai greu de inteles pentru altii este pasiunea vizuala a noastra. Dar pt asta trebuie sa ne folosim un pic mai mult de analogiii ca să încercăm sa împărtă&#537;im un pic din aceasta experienta vizuala. Atâta tot! Nu e război, e pace!

dragos.n
01 Feb 2026 11:26


25 DE ASTFEL DE UNITATI? La ce fel de unitati te referi, CristiB? M31 se afla 2,5 milioane de ani lumina. Iar cea mai apropriata galaxie, este Micul nor al lui Magelan, care e o galaxie satelit a Caii Lactee, si e aflat la circa 185 de mii de ani lumina.

CristiB
01 Feb 2026 11:36


&#128301;

CristiB
01 Feb 2026 11:37


&#128301;

dragos.n
01 Feb 2026 11:54


CristiB, repet intrebarea. La ce unitati te-ai referit cand ai spus ca pana la M31 sunt 25 de unitati? Ani lumina nu sunt, parseci nu sunt, AU nu sunt. Ai inventat tu una noua, sau cand scria-i de fariseism te refereai la tine?

Tudor, orice moderator poate intervenii sa separe discutia asta de topicul initial, nu doar Marius.

CristiB
01 Feb 2026 12:13


&#128301;

dragos.n
01 Feb 2026 12:26


CristiB, tu crezi ca vorbesti cu prosti, ca sa te sucesti cum vrei si nimeni sa nu vada? In mesajul tau initial ai scris sute de ani lumina, nu sute de mii de ani lumina. Adaugi la fariseismul si necinste, sa ai in dotare tacamul complet?

Mai bine o lasi moarta, ca nu mai ai cum sa o mai speli acum.

CristiB
01 Feb 2026 12:33


&#128301;

dragos.n
01 Feb 2026 12:50


Mie nu imi lipseste matematica. Suta de mii nu e unitate de masura in astronomie. Nu e unitate in sine in nimic, ci e doar o forma de exprimare a numerelor mari. Ca milioane, miliarde, etc.

Ce lipseste fiecaruia vede oricine citeste aceasta discutie. Asa cum spuneam, ce scriem ne defineste. 

Greseala ta initiala este ca vrei sa dai note altora, uitand ca si tie ti se vor putea da note de catre altii. Unii iti vor atrage atentia, altii te vor privi oarecum. . . . si vor tacea.

MariusP
01 Feb 2026 13:19


.....Pe cand observatorul vizual prive&#537;te "acum",  in prezent, live,  continuu, "palpabil"......Daca asa ceva vine chiar de la unul dintre cei mai importanti membri ai forumului,  si mai ales daca nimeni nu l-a contrazis...atunci e clar cat de astronomi suntem.@CristiB, mesajul lui @tudor a fost scris la ora 02:32, iar tu ai răspuns la 02:52. Cine crezi c-ar fi putut să scrie un răspuns la ora aia, în numai 20 minute?

Sa intervina cine? Marius? L-am rugat de mult timp sa faca acel buton cu ,,Stergere cont".Recite&#537;te topicul "Ba mai glumesc, dar doar în pauza de masă!"Unii iti vor atrage atentia, altii te vor privi oarecum... si vor tacea.

CristiB
01 Feb 2026 13:29


&#128301;

CristiB
01 Feb 2026 13:43


&#128301;

mmarin
01 Feb 2026 13:47


Banuiesc ca un observator vizual! Chiar daca nu se rupe  in figuri cu asta . Dar remarca  e buna, am vazut si eu asta.
   Un observator vizual nu stă pă net în timpul sesiunii că-&#537;i parade&#537;te adaptarea la întuneric.

CristiB
01 Feb 2026 13:53


&#128301;

mmarin
01 Feb 2026 14:10


Io-mi planific sesiunea înainte să scot harabaua din &#537;opron &#537;i stochez pa&#537;ii de urmat în creierul personal. Nici măcar lanternă ro&#537;ie nu folosesc, văd suficient de bine pe întuneric ca să despachetez-împachetez echipamentul.

CristiB
01 Feb 2026 14:14


&#128301;

MariusP
01 Feb 2026 14:27


Unii iti vor atrage atentia, altii te vor privi oarecum... si vor tacea.
De ce te  bucuri ? Esti mai breaz? Domnul cu crucea o da in balarii de multe ori. Eu personal ii reconand sa-si.schimbe poza,  nu-i face cinste nici lui Dumnezeu si nici lui insusi.
Nu mă bucur, doar eram de acord cu modul posibil de a reac&#539;iona pe forum. Probabil trebuia să subliniez "si vor tacea"... Tăcerea ajută foarte mult la evitarea "datului cu bâta-n baltă"... Părerea mea, care este...

CristiB
01 Feb 2026 18:05


&#128301;

nobody
01 Feb 2026 22:20


Morala:
Discutia asta apare recurent. Nu are nicio finalitate.