-----------------------------------
Ovidiu M. 
24 Aug 2008 17:38

Ce cautatoare optice folositi si cu ce instrument?
Eu am pe Dobul de 8" cautatorul cu care a venit, anume 9x50 cu vedere directa. Faptul ca trebuie sa-mi iau unul cu prisma de 90 de grade este sigur pentru ca "my neck is killing me" cum zic americanii, mai ales la zenit. Insa acum ma intreb daca nu cumva ar fi mai util unul 6x30 pentru campul mai mare oferit... Un 7x50 ar fi ideal insa pentru skywatcher nu prea am vazut... De asemenea ma gandesc si la un laser cu care initial sa orientez aproximativ telescopul pe target.
 Ce credeti, acest cautator l-as putea monta pe sistemul de prindere al skywatcherului? In special nu stiu daca s-ar potrivi nisele de prindere ale cautatorului cu locul unde-s montate surubelele pe baza... La diametru, am masurat si inelul de prindere are diametrul 54 mm, iar cautatorul se pare ca e de 54.5 mm....
 http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-166-168-4212
 Eventual daca nu ar merge as lua si sistemul asta de prindere:
 http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-166-170-4208

 Voi ce sisteme folositi si pe ce instrumente?

Forever_Man
24 Aug 2008 17:49


Eu prin cautator ma uit doar cateva secunde, cat sa pozitionez telescopul, apoi cautarea o continui prin ocular. Asa ca nu ma doare gatul.

Ovidiu M. 
24 Aug 2008 17:58


Eu prin cautator ma uit doar cateva secunde, cat sa pozitionez telescopul, apoi cautarea o continui prin ocular. Asa ca nu ma doare gatul.

 Am descoperit in ce mai priveste ca nu-mi place sa ma chinui nici cateva secunde. Incerc sa-mi fac observatiile cat mai confortabile cu putinta. 
 Pe de alta parte sunt la inceput, locuiesc  intr-o zona cu poluare luminoasa agresiva (in special lumina directa) si ca sa identific o zona trebuie sa alternez privitul prin ocular si cautator de mai multe ori. Asta plus faptul ca sunt destul de inalt ( 1,86 cm) m-a convins repede ca un cautator cu prisma la 90 imi e indispensabil.

Catalin Paduraru
24 Aug 2008 20:16


Eu mi-am facut un cautator dintr-o lentila de 60mm diametru si cam 230mm focala in care am bagat un ocular de camera video si o prisma care imi corecteaza imaginea. Dupa mine este cel mai bun cautator din cate am vazut pana acum.
Numai bine!

Laurentiu
25 Aug 2008 10:34


Catalin, unde ai gasit lentila asta ? La dimensiunile date de tine, rezulta ca are o focala sub f/4 !! Banuiesc ca, desi are o coma imensa, pentru un cautator e foarte buna. Ce marire iti da cautatotul ?

Catalin Paduraru
25 Aug 2008 13:20


Te rog sa ma crezi ca nu stiu de unde este. Mi se pare ca era de la un vechi cautator dar nu mai tin minte. 
Stelele sunt foarte OK, nu ma deranjeaza micile aberatii care pe la o marire de pana in 10X chiar nu se simt. 
Nu stiu cat mareste sistemul fiindca nu cunosc distanta focala a ocularului.
Numai bine!

Doru Dragan
25 Aug 2008 18:42


Un cautator nu e decat ... un cautator :) Telradul nu foloseste de exemplu nici o lentila si are putere de marire 0 :shock: Ceea ce nu-l impiedeca sa fie unul din cele mai populare cautatoare :D Un cautator poate fi facut din aproape orice fel de lentila. Ce conteaza este alinierea lui cu sistemul optic si ingrijirea cu care e facut. Nu strica un reticul (daca se poate iluminat).

Ovidiu M. 
25 Aug 2008 19:03


Ce credeti? Pt oras ce cautator ar fi mai util? Unul 6x30 sau unul 9x50?
La cel 9x50 mi se pare magnificatia prea mare, la cel 6x30 ma gandesc sa nu fie apertura prea mica... Am doar aceste doua optiuni cu prisma la 90 de grade pt dobul meu...

Mircea Pteancu
25 Aug 2008 21:34


Lectura posturilor ref la  topicul cautatoarelor arata ca nu evista solutie universala deoarece nevoile observatorilor sunt diferite.Cautatorul trebuie sa indeplineasca aceste nevoi.Unul nu are nevoie decat de cautator cu marire unitara ,inseamna ca face observatii de camp larg fie cu ochiul liber fie cu binoclul.Altul are nevoie de cautator foarte putin timp,inseamna ca are memorie vizuala excelenta,este precum acei cautatori de urme din preerie.Altul trebuie sa zaboveasca la ocularul cautatorului mult timp ca sa memoreze asterismuri si/sau  sa priveasca cerul si prin cautator care este si el un telescop si vede propriul sau cer,cum este cazul meu.Dar cum am mai spus-o in alta parte exista niste reguli,mai exact exigente.Bob Cox recomanda intr-un alt articol fain cautatoare din acromate de 50mm diametrux500mm focal si oculare Erfle gigant ,cu campuri de 72 grade,grosismente de la 10x in sus.Experienta mea personala arata ca trebuie sa renunt .din cauza poluarii din oras,la cautatoare slabe de 5x si 6x .Unul din proiectele mele este sa-mi fac cautatoare puternice,de cel putin 9x in sus,12x si ,unde am oculare Erfle ,pana la 14x.Nu de diametrul mic de 30mm sa te temi ci de marirea prea mica.In trecut,la cautatoare :aperture rulzz.Acum datorita poluarii luminoase:
Power rulzz!.Iar daca petreci mult timp la cautator,baga in el numai optica de cea mai buna calitate,obiectiv,ocular,prisma Amici.Mircea

horatius
25 Aug 2008 21:53


9X50 e cel mai bun cautator comercial existent: apertura mare, dublet acromat, putere de marire destul de mare. Urmatorul pas ar fi un cautator 11X60 doar ca pretul sare brusc fata de modelul anterior, iar ultima solutie e pur si simplu un refractor de 80mm sau mai mult pus pe telescopul principal.

La cel 9x50 mi se pare magnificatia prea mare, la cel 6x30 ma gandesc sa nu fie apertura prea mica... Am doar aceste doua optiuni cu prisma la 90 de grade pt dobul meu...

Doru Dragan
25 Aug 2008 22:43


Acestea fiind spuse, va fi din ce in ce mai greu sa ai un cautator bun deoarece un acromat cu diametru 50 si cu un ocular cu camp mare o sa coste de-ti vine sa fugi :) Un cautator cu marire unitara la binoclu? N-am vazut binoclu cu un Telrad atasat :D Iar daca o sa-ti pui un cautator cu putere de 12- 14x o sa ai nevoie de un ... cautator la cautator :lol: Un astronom amator, adica unul familiarizat cu cerul si cu hartile, nu va avea probleme sa gaseasca obiecte cu un Telrad sau cu un cautator de pana la 9x. In orase, ai probleme sa-ti gasesti si ... nu spun ce :oops:

Mircea Pteancu
26 Aug 2008 10:28


Dorule,tu ai drepate,la un binoclu mare cotit la 45 grade sau la un spotingscope de asemenea cotit la 45 grade sau cu marire de 20x sau mai mare,este probabil greu sa observi fara un cautator unitar gen Telrad.Mircea

Catalin Paduraru
26 Aug 2008 11:58



9x50 fara discutii.
Numai bine!

Forever_Man
07 Sep 2008 15:02


Un cautator cu prisma de 90 de grade, isi pierde una din pricipalele caracteristici ale unui cautator. Atunci cand cauti printr-unul normal, ai un ochi liber pe cer, ca sa vezi cum sa orientezi telescopul, si celalalt prin cautator, pentru o pozitionare mai exacta. Daca folosesti unul la 90 de grade o sa vina mai greu orientarea.

Ovidiu M. 
07 Sep 2008 16:29


Impreuna cu laserul recent cumparat observatiile au devenit dintr-o data mult mai lejere. Gasesc cu laserul rapid bucata de cer cautata iar de acolo cautatorul preia sarcina si in consecinta totul este mult mai placut si facil. Intr-adevar si cautatorul straight are virtutile lui daca te uiti coliniar cu zona targetului.

Stanescu Octavian
07 Sep 2008 18:11


Cel mai simplu si eficient cautator recent descoperit de mine e laserul tinut cu grija cu mana in ocular , lumina trece invers decat vine de la stele aratand cu precizie unde ne uitam. Pt amatorii de astrofoto :  merge prin si prin canon 300D montat pe telescop laserul tinut in vizorul ap foto iarasi face spot pe cer  :D

Andrei
07 Sep 2008 18:26


Iar eu am folosit recent pentru M57, care e spre zenit, laserul tinut in cautatorul dobsonului, bineinteles sprijinit cu degetele si tinut cat mai centrat cu axa optica (longitudinala) a cautatorului. Si am picat exact pe tinta- pe la 70X era in campul ocularului (68grd. aparent)

Ovidiu M. 
07 Sep 2008 18:27


Cel mai simplu si eficient cautator recent descoperit de mine e laserul tinut cu grija cu mana in ocular , lumina trece invers decat vine de la stele aratand cu precizie unde ne uitam. Pt amatorii de astrofoto :  merge prin si prin canon 300D montat pe telescop laserul tinut in vizorul ap foto iarasi face spot pe cer  :D

 Eu tineam cu mana laserul pe finder... Dar metoda sugerata de tine pare mult mai buna. Trebuie sa incercam :wink:

Claudiu
08 Sep 2008 22:56


Obiectivele de cautatoare serioase incep de la 30mm. De la 30 la 50 cistigul este important si pentru cei care folosesc finderul pentru localizarea obiectelor de cer profund, acea diferenta de magnitudine conteaza enorm. 
Totusi, daca avem mai mult de un ocular ( :) ) atunci cea mai simpla metoda, dupa parerea mea este folosirea unui sistem tip Telrad sau Red dot finder (de calitate superioara) pentru ca permite o orientare perfecta pe cer (magnificatie zero) si -  culmea - este centrabil foarte bine. Odata gasit obiectul in cimpul larg al telescopului, cautatorul si-a terminat treaba.
Spre exemplu - rdf-ul meu vixen se poate suci in 4 feluri si initial am crezut ca este o chestie exagerata. Insa acum la aliniere folosesc fiecare reglaj pina ce aduc sistemul spot-on si imi permite o ghidare simpla si confortabila. (cu led-ul la putere minima)
Totusi, cu un finder 9x50 iluminat se poate ghida foto

Mircea Pteancu
08 Noi 2008 23:51


Portocularul cautatorului este bine sa fie standard astfel incat sa accepte accesorii ca si telescopul principal.Daca ne construim singuri cautatorul ,atunci sa-l facem cu portocular de 1,25 inch si sa prevedem posibilitatea sa-i adaptam prisma/oglinda diagonala.Daca nu suntem zgarie-branza si folosim obiective mai maricele si de calitate cat mai buna,prin introducerea prismei/oglinzii diagonale ,putem folosi cautatorul ca pe un mic telescop RFT.Una din lentilele ''war surplus'' pe care vreau sa le folosesc la cautatorul telescopului meu de 16cm -reconstruit-are un diametru de 45mm,un focal de 30cm si accepta mariri de 60x fara probleme.Dupa ce voi gasi obiectul in T16cm,voi introduce prisma diagonala si ocularul Erfle de 20mm/60 grade la cautator si voi vedea pe langa obiectele din T16cm si o panorama RFT la 15x cu un camp de 4 grade in cautator.Iar cand voi cauta obiecte fitzoase gen nebuloase planetare,stele duble sau planete precum Uranus sau Neptun,dupa ce gasesc campul in cautator,introduc un ocular puternic sau Barlow+ocular si cautatorul devine ''pointer'' si ma duce la prada cautata la marirea deja testata de 60x.
Alte doua amanunte:din dorinta de a face telescopul cat mai ''aerodinamic'' exista tendinta de a construi suportul cautatorului cu picioarele prea scurte,atunci tubul cautatorului vine prea aproape de tub si devine incomod la utilizare.Asadar daca tot iti pui cautator pe telescop,acorda-ti singur sansa de a-l folosi si lasa-ti spatiu suficient ca sa poti privi prin el.Minutele,uneori zecile de minute de cautare sunt stresante,cu un cautator montat ''prea strans'' vei ajunge sa injuri ca un manelist.
Apoi:la un telescop azimutal/Dobson studiaza bine pe ce parte montezi ocularul.Pentru ocularul instrumentului principal nexam importanta dar pentru cautator are.Mai concret:la dobsonianul meu de 125mm,am pus portocularul telescopului pe dreapta ca sa caut cu ochiul stang ,ziceam eu mai odihnit ,si sa observ cu cel drept.Acum insa  cu ochiul stang abia mai vad ceva iar cu dreptul nu pot privi prin cautator pentru ca nu are picioarele asa de inalte.Deci va trebui sa mut portocularul pe stanga ca sa pot privi cu dreptul prin cautator.Mircea