-----------------------------------
dmtr69
30 Noi 2025 13:07

Sh2-155_ Cave Nebula
Sh2-155 (Caldwell 9, S155, LBN 529, Cave nebula)este o nebuloasa difuza din constelatia Cepheus, parte a unei nebuloase complexe ce contine nebuloase de emisie, reflexie si intunecate. Este cunoscuta mai ales sub numele de Cave Nebula (Nebuloasa Pestera), desi acest nume a fost asociat anterior nebuloasei Ced 201 (tot din Cepheus).
-In partea de jos a imaginii se afla si o nebuloasa de reflexie, vdB155, care s-ar vedea mai bine intr-o imagine LRGB. Cei 6nm de OIII sunt doar o felie din 100nm de albastru.
-Stivele nu au fost de calitate buna, seeingul si transparenta au fost mediocre in timpul capturii (asa cum se intampla de obicei in sezonul rece) si mi-ar fi trebuit un timp total de expunere mai mare, dar vremea s-a stricat. 
-In aceleasi nopti am pozat si IC 1795,ca a doua tinta a serii, cand S155 disparea in spatele acoperisului (montura mea e pe balcon in Sud si timpul pentru captura unor tinte nordice este limitat, pe unele nu le "vad" deloc).
Captura facuta in patru nopti(13-16 noiembrie). Cadre: Ha-58x300", OIII-57x300", SII-108x300". Newton 8" f4, ASI1600MM Pro.

miticap
21 Dec 2025 09:25


Arata excelent!