-----------------------------------
dmtr69
23 Iul 2025 18:06

Sh2-91
-----------------------------------
Salut!

 Sh2-91 este parte din SNR G65.3+5.7  (impreuna cu Sh2-92 si Sh2-94), care este foarte mare. Este numita cealalta Veil Nebula din Cygnus, dar este mult mai palida decat originala.
 Captura am facut-o in sase nopti, facand stiva dupa fiecare noapte, pentru a verifica cresterea SNR. Dar dupa vreo 8 ore de expunere, SNR-ul s-a imbunatatit in mod nesemnificativ (zgomotul din fundal este ceva mai mic, dar nebuloasa nu e mai evidenta). Deci ar fi nevoie de expuneri mai lungi, ori de o camera mai eficienta, ori de o apertura mai mare, ori de un cer mai curat. In plus campul este inundat de stele, filtrele mele nereusind sa le tina sub control, avand banda mai larga (7nm la Ha, 6nm la OIII). 
 Expunere totala- 33 ore si 4 minute. Ha-117x600", OIII- 69x600", R-22x120", G-20x120", B-20x120". Setup: TS 80mm apo triplet, ASI1600MM Pro.
-Incadrarea nu-i cea mai buna. Dupa centrarea pe steaua vecina 9Cyg, am last CDC sa ma duca pe tinta. N-am stiut unde-i nebuloasa pana cand am facut stiva.
Pozele sunt micsorate ca sa ma incadrez in limita forumului.
Poza intreaga e aici: https://app.astrobin.com/u/MariusD69?collection=47888&i=q6wkua#collections