-----------------------------------
mmarin
29 Ian 2025 00:12

Svbony SV605MC
-----------------------------------
Am cumpărat camera de mai sus anul trecut la un pre&#539; greu de refuzat, am probat-o sumar apoi am uitat prompt de ea. Zilele trecute am luat echipamentul la verificat să mă asigur că n-am surprize dacă se întâmplă vreun miracol &#537;i dispar norii &#537;i mi-am amintit de ce a fost atât de ieftină. 
 O căutare sumară pe net &#537;i aflăm că modelul ăsta suferă serios de artefacte de imagine cunoscute sub numele de &#8222;banding&#8221; : ni&#537;te linii orizontale aleatorii - nu se repetă identic de la un cadru la altul - care afectează calitatea imaginii. Gălăgia a fost atât de intensă încât Svbony a promis o a doua genera&#539;ie a camerei, cu hardware îmbunătă&#539;it &#537;i a implementat o solu&#539;ie software: un pachet SDK care trebuie dezarhivat în directorul driverelor.
 Eu nu am remarcat artefacte în imaginile luate cu camera, e drept, nu au fost deep sky ci cu Luna dar sunt vizibile în cadrele dark, după oare&#537;ce procesare: compensare expunere +8 trepte, contrast la maxim posibil (atât în corec&#539;ia de expunere cât &#537;i în procesare L*A*B) &#537;i nivel de negru mărit ca să readuc histograma în stânga. Nivelul artefactelor e comparabil cu al zgomotului de fond iar camera, chiar &#537;i fără răcire are un zgomot mai mic decât mirrorless-ul cu car fac astro-foto. Iar ăla are zgomot atât de mic că nu-i niciun bai dacă uit să trag cadre dark &#537;i bias. Pun două imagini cu col&#539;ul stânga sus 0.5 respectiv 5minute la 0&#730;C cu histograma întinsă să pleznească &#537;i un link la fi&#537;ierul TIFF original cu  poza de 5minute.  https://drive.google.com/file/d/10nmu0bYKsVT-ZO1S2VWYdSRV8yV41uc1/view