-----------------------------------
CristiB
20 Ian 2025 10:58

Binoclu/ri Oberwerk
Am reusit sa sparg gheata! &#128522;
Dupa doua saptamani in care am vorbit cu proprietarul firmei americane Oberwerk ( Kevin Busarow), m-am hotarat sa dau prima comanda. 
Cu ocazia discutiilor cu Kevin am aflat si de ce prezenta Oberwerk in Europa e ca si inexistenta, iar binoclurile lor nu sunt cunoscute de majoritatea astronomilor amatori. Si cand spun ca nu sunt cunoscute ma refer la faptul de a detine efectiv un instrument optic Oberwerk si nu la faptul de a fi auzit de numele si existenta firmei.
Cate binocluri Oberwerk sunt pe forumul nostru? Are cineva si ne poate da informatii despre calitatea acestor instrumente?
Oberwerk are sediul oficial in SUA si aproape toata productia fabricii lor merge tot in America.
Aici in Europa e alta poveste. O firma din Italia a obtinut de la Oberwerk dreptul de a vinde produsele sale pe continentul nostru. Numai ca, si aici e tot misterul lipsei acestor instrumente in Europa, firma italiana chiar daca a obtinut dreptul de a vinde binocluri Oberwerk, numarul de instrumente pe care il primeste e strict limitat. Si asa mi-am putut explica de ce pe site-ul oberwerk.eu o parte din binocluri erau epuizate deja din vara. Deci italienii nu aveau interes sa faca nici un fel de reclama la nivel international pentru ca numarul strict de instrumente pe care le primeau mergeau fara probleme si pe piata locala.
Bineinteles ca se poate comanda si din America dar costurile transportului sunt in cazul unor binocluri egale cu cel al binoclului insusi.
Partea buna pentru noi ar fi ca in februarie cei din Italia primesc portia pentru 2025. &#128522;
Pana una alta cateva informatii despre Oberwerk iar in scurt timp o sa vin si cu ceva concret, incepand de la plasarea comenzii pana la obiectul in sine.

1. https://youtu.be/B19FDklTkb4?si=LyC2fNpYhVNXhCMD
2. https://youtu.be/LPWR7nDUFkQ?si=FFgwOk14qRwJfyed
3. https://youtu.be/QG_SsJwHed0?si=thFPkcCkrGh7c4l1
4. https://youtu.be/tcHAmbnLEhA?si=F9cy2IMTZE8kpnCl
5. https://youtu.be/IsaFP8qrVDM?si=tg_kXW6-l1Mtn0_f
6. https://youtu.be/hOG-tfFC-eQ?si=csz6MV8LYTJrWhrq

gpaunescu
20 Ian 2025 13:41


Eu am avut un Oberwerk (11x56 LW Binoculars), cumparat direct din US.
Din punctul meu de vedere era ok si optic si mecanic. Dar nu era din clasa de top de la Oberwerk.
L-am dat numai pt ca am vrut un ED.

Am vazut pe CN ca sunt apreciate, mai ales ultimele modele.

CristiB
20 Ian 2025 13:56


...Am vazut pe CN ca sunt apreciate, mai ales ultimele modele.
Pe alea am pus si eu ochii, dar pas cu pas.
Problema cu firma italiana e ca doar de acolo se poate cumpara un binoclu Oberwerk, nu e ca la alti producatori ce permit sa se faca comenzi la Astroshop, Optik Pro, Teleskop Service si alti asemenea distribuitori ce vand aproape tot ce exista pe lumea asta.

gpaunescu
20 Ian 2025 14:17


Dar de ultimul APM ce se mai aude?

CristiB
20 Ian 2025 14:32


Aici incercam sa promovam altceva. 
Sper sa se auda de bine!

zoth
21 Ian 2025 10:30


Am o nelamurire si poate unul din voi binevoieste sa ma lumineze ... de ce considerati binoclurile Oberwerk deosebite/diferite de celelalte binocluri de pe piata europeana? Ma refer in special la seria XL.

CristiB
21 Ian 2025 11:26


... de ce considerati binoclurile Oberwerk deosebite/diferite de celelalte binocluri de pe piata europeana?....
Din cate vad  nimeni nu a considerat asta. &#128578;
Pana una alta deosebite si diferite fata de celelalte sunt pentru noi doar prin faptul ca nu le avem, pana acum nu s-a anuntat nici un proprietär. 
Dupa ce o sa le avem poate putem face si consideratii obiective.

zoth
21 Ian 2025 12:23


Si daca nu e diferit de unul de pe piata europeana, care e logica sa-ti doresti unul de pe piata americana? 
Imi ascundeti ceva ...  :roll:

CristiB
21 Ian 2025 16:08


Dorinta de schimbare probabil,  nu stiu. &#128578;
Deci cum spuneam pas cu pas. 
Primul pas e deja facut: Oberwerk 8×42 ED Sport.
Am avut trei motive sa aleg acest binoclu.  Primul ar fi ca ma aruncam in necunoscut, nu am mai avut nici o experienta premergatoare cu aceasta firma italiana,  asa ca m-am decis ,preventiv pentru inceput, sa fac o comanda mica si la propriu si la figurat. Vad ca a functionat,  firma isi face treaba bine. 
Al doilea motiv a fost sa verific cum functioneaza partea de transport.  Pe desfasurator apar trei tari, cu centrul de adunare si redistribuire a coletelor in Germania,  Nürnberg.  Probabil de acolo vine cu avionul. La usa a ajuns cu o masina de la FedEx.
Al treilea motiv si cel mai practic e ca mi-am dorit un binoclu compact pe care sa-l am mereu cu mine, sa stea numai in masina. Am avut situatii excelente in care puteam face observa&#539;ii dar nu aveam nici un instrument cu mine. 
SLC-urile pe care le am le consider prea mari pentru sarcina asta,  plus ca pe astea le tin ca pe ouale de aur.  &#128578;
Toate conditiile au fost indeplinite,  pentru urmatorul stiu deja cum functioneaza lucrurile.  Sper ca aceasta experienta sa fie si altora de folos.
Am facut si cateva probe in pauza de o ora pe care am avut-o, revin cu primele impresii.

zoth
21 Ian 2025 18:02


Dorinta de schimbare probabil ..

Deci facem caterinca, da?
Ce schimbare daca binoclurile nu sunt diferite? ...(e retorica) .. mi-a pierit cheful de asa dialog..

CristiB
21 Ian 2025 18:51


Silviu imi pare rau daca asta am lasat de inteles.  Imi asum vina. 
Insa nici vorba de mistocareala, eu am dat in mod sincer raspunsul pentru situatia mea.  Nu am probat niciodata pana astazi un binoclu Oberwerk,  iar pe de alta parte sunt sigur ca am investit prea mult intr-o alta firma ce uneori nu a satisfacut toate asteptarile. Asa ca am simtit nevoia unei schimbari.  Si din primele impresii cred ca bine am facut. 
Tocmai testez binoclul iar prima impresie e ca vizual e mult peste Nikon Monarch M5 8x42 ED. Pana acum sunt incantat de optica Oberwerk. 
Fotografia am facut-o tinand si binoclul si telefonul in mana,  abia am reusit sa apropii un deget de butonul de declansare.

CristiB
21 Ian 2025 18:57


Si daca nu e diferit de unul de pe piata europeana, care e logica sa-ti doresti unul de pe piata americana? 
Poate nu am inteles eu intrebarea,  te referi la firme diferite sau la aceleasi binocluri Oberwerk din America versus binoclurile Oberwerk din Europa?

CristiB
21 Ian 2025 20:36


Prima sedinta de observatii cu Oberwerk-ul 8x42 ED Sport se apropie de sfarsit. 
Pe timp de zi imaginea pe centru e buna,  ultimii 20-30% din camp isi pierd usor din calitate,  dar eu sunt multumit de ceea ce poate. 
Am asteptat sa se intunece pentru ca citisem un articol in care scria ca in aceasta noapte este regal de planete.  Pot fi vazute 6 planete,  eu am fost mai generoas si am spus 7, nu am vrut sa nedreptatesc Terra din care putem deasemenea sa vedem o mica parte. 
Primele 4 planete le-am detectat foarte usor si sau vazut bineinteles corespunzator unui 8x. De la est la vest usor de vazut au fost Marte,  Jupiter si satelitii ( Io mai ca se lipea de Jupiter dar se vedea) apoi Venus si sub Venus ceva mai jos Saturn. Neptun si Uranus le-am gasit cu Stellarium dar pentru 8x sunt doar doua puncte usor portocalii.  
Insa foarte bine sau vazut Pleiadele. Stelele sunt cu adevarat punctiforme iar aberatie cromatica nu am gasit pana acum  nicaieri la observatiile nocturne, o sa vad cum sta treaba la Luna. Un pic de verde dar foarte slabut am detectat ziua pe marginea unui munte inzapezit,  dar si aici lucrurile difera in functie de pozitia fata de lumina Soarelui. 
Pentru ca M31 aparea in Stellarium ca fiind vizibila m-am incapatanat sa o caut pana mi-au inghetat mainile si tot nu am gasit-o. Apoi am zis sa mai arunc cateva ocheade si pe la zenit si gata,  acasa...iar frumos asezata chiar deasupra capului statea  Andromeda.  &#128578;
Pentru primele lui ore de cand a ajuns la mine micutul asta a facut deja multe.  Sunt multumit.

Mircea Pteancu
21 Ian 2025 22:14


Cristi

Ai un binoclu nou, din cele povestite reiese ca este bun, este si mic si usor cum trebuie sa fie unul de ''campanie''.
De pe muntii aceia frumosi care se vad in pozele tale, M31 se va vedea si cu ochiul liber, poate incerci data viitoare.

Sa-l folosesti sanatos, Mircea

CristiB
21 Ian 2025 23:33


... si usor ....
Multumesc frumos Mircea.  Despre greutatea lui asa cum il simt eu in mana as putea spune ca e si in acelasi timp nu prea e usor.  Cred ca partea forte a acestui binoclu e constructia lui.  E primul pe care il am ce e fabricat totalmente din metal. Asta a fost o surpriza placuta,  cu termenul de  ,,binoclu de campanie " ai nimerit-o perfect. 
 Chiar si rotitele alea rosii pentru focus si reglarea dioptriilor sunt din metal.  E aluminiu,  dar e metal.  Corpul e din magneziu.  Insa cel mai mult din partea mecanica m-a incantat  mecanismul de focusare . E foarte ferm,  nu se poate defocusa din greseala. In acelasi timp are o zona a campului clar pe un interval de rotire mai mare.  Iar asta imi place foarte mult.  La alte binocluri ce au zona clara doar intr-un punct fix ajunge doar o mica miscare a rotitei de focusare spre stanga sau spre dreapta si s-a pierdut focusarea.  La asta intervalul de rotire in care isi pastreaza focusarea e mai generos. Nu exista absolut deloc miscare in gol/joc atunci cand schimb brusc directia mecanismului de focusare.  Cat despre intervalul mai mare in care isi pastreaza focusarea cred ca Silviu ar putea sa ne spuna mai multe daca revine la sentimente mai bune.  Probabil are legatura cu pasul filetului sau melcului interior. 
Finisarile exterioare sunt in totalitate impecabile,  nu am gasit nimic de care sa ma iau. Are si posibilitatea de a i se monta un suport pentru trepied insa pentru 8x nu cred ca o sa fie folosit. Ocularele au 3 pozitii de extindere,  deasemenea ferme.  Luat totul in intregime se vede clar faptul ca Oberwerk nu face rabat la calitate si nu se joaca cu acest aspect.  

Ca sa revin la intrebarea lui Silviu acum ca am inteles-o si eu in sfarsit , din ce mi-a spus si mie Kevin,  toate binoclurile Oberwerk atat din America cat si cele din Europa vin din aceeasi fabrica.  Singura diferenta intre ele ar fi faptul ca Kevin le verifica personal pe cele din America inainte de a le expedia. In felul asta sunt eliminate eventualele probleme venite din fabrica.  Astea din Europa nu stiu daca le mai verifica cineva.  
Acum rad de unul singur si imi imaginez ce fata a facut Silviu cand a citit raspunsul cu   ,,dorinta de schimbare". Insa eu am crezut ca el compara binoclurile diferitelor firme ce ne sunt noua foarte accesibile aici in Europa cu cele ce se vand de catre Oberwerk in America si care noua in Europa nu ne sunt asa de  accesibile.  De aici confuzia.  Bineinteles ca dupa un asa raspuns si eu m-as fi considerat luat la misto. 
Silviu nu credeam ca o sa spun vreodata asta la un barbat,  dar imi mai oferi te rog o sansa? &#128578;
Ca dovada ca nu as indrazni niciodata sa fac caterinca cu tine,  uite, fac public faptul ca esti singurul din Romania care stie ca din cauza aberatiei cromatice accentuate am trimis APM- ul 82mm SD inapoi la mama lui.  Ce o sa iasa o sa vedem,  APM Germany e pe jar acum pentru ca le-am spus ca daca mi-l trimit inapoi in aceeasi stare o sa-l dau sa fie verificat oficial la institutiile abilitate pentru a stabili ce sort de sticla se afla in lentilele alea.  Dupa ce le-am trimis vestea asta vad ca au amutit complet. 
Hai iarta-mi momentul de ratacire si revino la normal,  fara tine orice mancare de pe aici nu are gust.  &#128578;

Mircea Pteancu
22 Ian 2025 01:47


Stiu ce zici Cristi, sa fie ... acceptabil de usor. Instrumentele si accesoriile prea usoare nu plac, dau de banuit. Ca tine si mie, si cred ca majoritatii celor de aici, ne plac instrumentele metalice.
Eu ma gandeam la ''usor'' in sensul ca bestia aia ruseasca Tento 20x60mm mi-a rupt bratele dupa zece minute de observatii desi stateam semi-culcat si cu capul sprijinit. E bine ca binoclul sa fie asa, ca la femeie, sa ai pe ce ''sa pui mana''...

Inca odata, sa-l folosesti sanatos, Mircea

mmarin
22 Ian 2025 20:32


Să-l folose&#537;ti sănătos, Cristi, să fie să te bucuri de el. M-am tot învârtit &#537;i eu ani de zile căutând să aleg un binoclu din aceea&#537;i clasă (8x42, câmp oculare măcar 60°) &#537;i de aceea a&#537; fi curios să aflu ce te-a determinat să cumperi modelul ăsta. De exemplu, modelul de aici https://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=224226#224226 e practic identic din punct de vedere optic &#537;i foarte asemănător estetic &#537;i mecanic.

sorin georgescu
22 Ian 2025 21:11


Salve CristiB si la multi ani pe noul an! Sa stapanesti sanatos noua jucarie! Arata bine!
Eu te-am inteles instant cand ai scris "Dorinta de schimbare probabil", ti-am zis, am banuiala ca suntem asemanatori.....

Cu italianul de la Oberwerk.eu am corespondat, culmea, prin anul 2021 cand cautam scaieti verzi pe pereti, adica in mintea mea de habarnist era cat pe ce sa cumpar un monstru (cu multi X) cu care nici nu aveam ce face (si in mintea mea de Gaga pe vremea aia credeam ca pot tine in mana binlocluri de 25X). Mi-a raspuns foarte greu, dupa vreo luna m-am trezit ca-mi raspunde la email. Am comunicat direct in italiana, ca intamplator cunosc limba asta. Mi s-a parut ca-l doare la basca sa castiige clienti, acum din ce ai scris imi dau seama de explicatie.

Marfa este evident chinezeasca ca si la APM. Dar din ce stiu eu piata americana are cele mai bune chinezarii si tot atunci m-am documentat cu tot ce am gasit despre Oberwerk pe netul american si am mai gasit si pe netul italian unde erau laudate si apreciate. Adica in general am gasit putine informatii din zona europeana (mai toate, cateva din Italia).

Inteleg ca cel cumparat este asta:
https://www.oberwerk.eu/shop/sport-ed/101-oberwerk-8x42-sport-ed.html

Nu e deloc ieftin, vad pe site sunt mai multe modele 8x42 si mai ieftine chiar si unele mari care costa mai putin. Deci modelul asta raportat la pretul altor modele Oberwerk nu e ieftin. Pusesem atunci ochii pe brandul asta deoarece mi s-a parut bun la pret/calitate (laudata pe net.... in masura a cat putem crede despre laudele pe net).

Poate imi cumpar si eu ceva de la italian. Asta mic al tau nu mi se pare o idee rea, mai ales ca e micut. Te inteleg perfect de ce nu lasi in masina bijuteriile alea de la Swaro si l-ai luat pe asta sa stea in masina. As proceda la fel. Am observat aceeasi problema, e ca si la foto unde se pune intrebarea - "Care este cel mai bun aparat foto?" -- raspuns -- "Ala pe care il ai la tine!" -- Un mare adevar! Sunt momente cand poti poza sau observa cu binoclu ceva interesant si nu ai nimic la tine deoarece alea jmechere, bune si nebune, mai ales scumpe (si cam mari) nu le cari peste tot si pe toti coclaurii, nu le lasi sa fiarba in torpedou sau sa ti le fure cocalarii daca sparg masina. La carat tot  timpul se preteaza chestii din astea mai mici si mai ieftine sa nu plangi dupa ele...... Chiar ieri mi-a venit din China o noua luneta 75x (principiul Maksutov/cassegrain) pentru ca este incredibil de micuta, nu are calitate ca aia mai mare insa costa chiar putin si nu as plange dupa ea daca pateste ceva. Deci mica, usoara, ieftina.

Cristian Kata
22 Ian 2025 21:50


Salutare! Cristib, ce diferente, pe partea de optica, ai vazut intre SLC 8x si acest Oberwerk 8x ? Fa o comparatie cand ai timp daca nu le-ai comparat deloc inca.

CristiB
23 Ian 2025 09:48


 ... &#537;i de aceea a&#537; fi curios să aflu ce te-a determinat să cumperi modelul ăsta....
Multumesc pentru urare! Am explicat de la bun inceput care a fost motivul pentru aceasta achizitie. E un deschizator de drum pentru cel pe care de fapt am pus ochii.


....Sa stapanesti sanatos noua jucarie! Arata bine!
Eu te-am inteles instant cand ai scris "Dorinta de schimbare probabil".....
Multumesc frumos pentru urari, la fel si tie! &#128522;
Bine ca m-a inteles macar un coleg, e bine si asa.
Sfatul meu ar fi sa astepti sa apara pe stoc seria ED Ultra si dintre modelele acestei serii sa alegi ceva. Cel din link-ul pe care l-ai pus, si pe care l-am luat si eu, nu e rau dar degradarea imaginii spre margine o gasesc ca fiind punctul slab al acestui binoclu. Pe centru e totul minunat dar cum am mai scris deja, ultimii 20-30% nu mai sunt din pacate asa de calitativi. Personal cred ca e un procent cam mare.


...ce diferente, pe partea de optica, ai vazut intre SLC 8x si acest Oberwerk 8x ? ...
In mare parte am spus deja care ar fi diferentele, chiar faca pe topicuri diferite.
Iar ca sa faci o comparatie intre cele doua binocluri ar fi un lucru inegal de la bun inceput. 
In afara de cei,  mai mult sau mai putin,  8x,  totul e diferit, obiectiv de 56 versus 42mm,  pupila de iesire de 7 mm versus 5,2 de unde rezulta si o alta luminozitate pentru fiecare in parte, calitate optica Swarovski versus calitate optica chinezeasca. 
Ce ar mai fi de spus, Swarovski SLC 8x56 WB are imaginea cristal pana la margine, Oberwerk 8x42 ED Sport se straduieste sa aiba o imagine buna pe centru, iar apoi pana la margine caracterizarea poate fi facuta dupa gustul personal al fiecaruia. 
Si probabil performantele optice mai sunt date si de cat s-a investit in acel binoclu si cu ce pret ajunge la pasionati.

CristiB
29 Mai 2026 13:05


Am transpirat pana am reusit sa ajung la ambalajul principal, la propriu.  &#128578;
L-au impachetat de parca l-ar fi trimis pe Marte.  Prima folie nu stiu de unde au scos-o caci nu prinde nici cutitul in ea,  m-am chinuit mult pana am reusit sa o tai.  Zici ca-i vesta antiglont.  Dupa aia a fost mai usor cu urmatoarele straturi. 
Acum sper  sa nu-mi inghete transpiratia pe sira spinarii dupa ce trec de acel capac.

Cristian Kata
29 Mai 2026 13:47


Da trecem peste introducere.... :)

CristiB
29 Mai 2026 15:57


Am facut cateva teste mai intai ca sa nu mananc rahat degeaba, cu toate ca mi-i dor de cateva bucatele,  le insfacam mai ales pe cele verzi si rosii,  aveam o problema de Paste cu mama mea. &#128578;
Sa revenim la oile noastre. 
Binoclul ce tocmai a sosit e un ED 20x65. E o copie americana dupa un Takahashi 22x60. De ce zic o copie americana? Simplu! Fondatorul Oberwerk,  Kevin Busarow,  e get beget americam, a proiectat acest binoclu dar productia e la fel ca la majoritatea comerciantilor produsa in China. China actual poate face si produse bune si produse foarte rele. Depinde cum te intelegi cu ei si cati bani le dai pe ceea ce iti produc.
Americanul asta baiat destept si-a ales un producator de calitate, am impresia vaga ca tot aici isi facea si APM inelele albastre.
Ce a rezultat e calitate la superlativ. La propriu!
Prima data cand am vazut pe internet acest binoclu a fost dragoste la prima vedere,  fara mi&#537;touri .
Apoi a lipsit o vreme de pe piata,  americanii l-au cumparat in ingeri,  ca sa nu folosesc expresia contrara.
Lucrul asta m-a ajutat cumva, cu toate ca fierbeam in suc propriu.
Review-urile sunt foarte bune pentru acest model. Iar asta e spus cu modestie. 
Acum il am in propria casa si nu-mi vine sa cred. 
O sa incep cu prezentarea oficiala a celor de la Oberwerk.

"Binoclu Oberwerk 20×65 ED APO Deluxe impermeabil cu unghi larg

Oberwerk 20×65 ED Deluxe este o versiune modernă a legendarului binoclu Takahashi 22×60 Fluorite , scos din produc&#539;ie acum peste 15 ani &#537;i care se vinde acum la peste 2000 USD, la mâna a doua. Acest model Oberwerk surprinde spiritul acelui binoclu emblematic, oferind în acela&#537;i timp performan&#539;e &#537;i mai bune la o frac&#539;iune din cost.
Cu obiectivele sale din sticlă ED , Oberwerk 20×65 ED oferă stele extrem de precise &#537;i o claritate excep&#539;ională pe întregul câmp , eliminând practic abera&#539;ia cromatică. Spre deosebire de Takahashi, care avea un unghi de vizualizare aparent (AFOV) foarte îngust, de 45°, acest model dispune de un câmp vizual aparent mult mai larg, de 65° , oferind o experien&#539;ă mai captivantă.
Este complet acoperit cu straturi multiple de bandă largă , este impermeabil &#537;i purjat cu azot . Focalizarea individuală precisă asigură acurate&#539;ea, iar montura reglabilă a balansului permite ata&#537;area directă a trepiedului pentru observa&#539;ii stabile.
Accesorii incluse:
Carcasă Oberwerk Heavy-Duty cu cadru din aluminiu
Capace pentru obiective &#537;i oculare
Specifica&#539;ii principale:
Mărire: 20x
Diametru obiectiv: 65 mm ED
Câmp vizual real: 3,2°
AFOV: 65°
Pupila de ie&#537;ire: 3,25 mm
Distan&#539;ă oculară: 15 mm
Focalizare minimă: 35 m
Distan&#539;a interpupilară: 56&#8211;74 mm
Greutate: 2,9 kg (6,4 lbs)
Dimensiuni: 38 × 22 × 9 cm
Binoclul Oberwerk 20×65 ED Deluxe este un binoclu premium conceput pentru astronomie &#537;i utilizare terestră la distan&#539;e lungi, oferind o claritate superioară &#537;i un câmp vizual larg &#537;i captivant."

Cristian Kata
29 Mai 2026 16:07


Suna bine :) "Deluxe"

CristiB
29 Mai 2026 16:11


In tine nu mai am incredere. Cel putin pentru o vreme. 
Cum sa ma trimiti omule sa ma uit la soare prin binoclu fara filtre?

Cristian Kata
29 Mai 2026 16:13


Eu nu te-am trimis...dar nici nu te-am oprit :)

CristiB
29 Mai 2026 16:22


Bine macar ca recunosti,  deci esti totusi baiat bun. 
Acum vin cu prezentarea mea.
Cine va vedea acest binoclu prima data...pe internet...o sa spuna ca acest monstru nu e pentru el.
Dar in realitate e cum i-am spus lui Sorin, nu e ursul chiar asa de negru.
Ultimele doua imagini sunt facute mai intai prin ocularul stang apoi prin cel din drepta , pot fi diferite,  e greu sa prinzi cu telefonul exact aceeasi pozitie in ambele.

CristiB
29 Mai 2026 16:29


Eu nu te-am trimis...dar nici nu te-am oprit :)
Sa stii ca m-am razbunat pe voi,  atat cat mi-a stat in putere. &#128578;
Daca erati amandoi in fata mea vorbeam altfel dar asa am facut si eu ce am putut. 
Am vandut imediat Tento-ul, imi amintea numai de voi si recomandarile voastre.  S-a vandut ca painea calda.

CristiB
29 Mai 2026 16:49


Dupa cum se vede in imagini,  pana la un moment dat, binoclul vine direct din fabrica cu un suport de prindere pe stativ. 
Eu....l-am scos,  asa cum se deduce din imaginile cu binoclul pus pe suportul Berlebach.
Pe acest suport( Berlebach)sta mai bine dacat pe oricare altul,  stabilitatea, suprafata sustinuta, calitatea observatiilor sunt maxime  cu bucata asta de lemn. &#128578;
Un alt lucru deosebit la acest binoclu e protectia obiectivelor.
Din imagini nu ai cum sa-ti dai seama,  dar ambele protectii sunt prevazute cu un sistem click-stop. Pe capace sunt doua manere micute,  iar daca vrei sa scoti capacul trebuie sa apesi pe ele pentru a debloca capacul de carcasa binoclului.  E o noutate pentru mine. 
O alta curiozitate pozitiva la acest model e tipul sau de constructie. 
Tot corpul binoclului e din aluminiu...dar partea neagra dinspre obiective e din...
Multi ar spune,  99,99%, plastic. 
Nu...
Toata bucata aia neagra pe care o vedeti e metal de la un capat la celalalt,  si pe lungime si pe sectiune. Este numai aluminiu,  vopsit pe exterior si interior, dar metal in toata regula.  Asta e iarasi o noutate pentru mine. Nu stiu daca aclimatizarea a fost in vizor,  dar functioneaza.

tudor
29 Mai 2026 17:07


Arata foarte bine binoclul! Acum iti urez succes la testat, ca sa auzim ceva pareri despre cum se vede prin el. Pentru ca ce conteaza e experienta ta directa la ocularele lui. Asteptam si impresiile tale, nu doar ale altora! Sa te bucuri de el!

Cristian Kata
29 Mai 2026 17:07


Ai vandut prea repede rusescul, nu le mai poti compara, daca le comparai sigur dadeai retur la asta. Amu treaba ta daca ai facut dupa capul tau.

CristiB
29 Mai 2026 17:12


Arata foarte bine binoclul! Acum iti urez succes la testat, ca sa auzim ceva pareri despre cum se vede prin el. Pentru ca ce conteaza e experienta ta directa la ocularele lui. Asteptam si impresiile tale, nu doar ale altora! Sa te bucuri de el!
Multumesc frumos Tudor!
Chiar e un binoclu super, de obicei nu ma insel la aprecierea genela a binoclurilor. Dar in acest caz fiind dragoste la prima vedere ma gandeam ca e posibil sa dau chix cu achizitia. 
Din fericire nu e cazul. 
Dupa primele teste pe timp de zi dragostea ramane.  Corectia optica pe care o are acest binoclu te lasa masca. 
Americanul a stiut ce a facut din acest concept numit initial Takahashi.


.... Amu treaba ta daca ai facut dupa capul tau...
Kata , imi esti simpatic, am spus asta de mai multe ori dar....daca ma luam dupa capul tau si al prietenului tau acum eram orb.  Voi chiar nu intelegeti ce va iese din gusa? De capusa nici nu mai vorbesc.


Cateva link-uri ce prezinta 20x65 ED APO:
Cu cel de-al doilea poti face chiar nunta. &#128578;
Cred ca sunt primul roman ce detine un astfel de binoclu, si sunt mandru pentru acest lucru. 
Vor mai pasi si altii pe acest drum....
https://youtu.be/DrK7rntvgNA?si=fZVuM9wDdEaGoeRd
https://youtu.be/UR3ybLDazFc?si=5YBiAOihJpXUwXfR
https://youtu.be/npNAMUNQ4cs?si=kOikp4xrvEKbUq0Y

Cristian Kata
29 Mai 2026 18:36


Acum exista riscul ca cineva sa creada ca tu chiar aveai de gand sa te uiti la soare cu niste sticla colorata, eu inteleg gluma dar poate altii cred ca vorbesti serios :))), ca si cu obiectivele la ochi.

CristiB
29 Mai 2026 18:39


Esti pe aproape, nu mai faceti glume din astea.
Ce parere ai de 20x65?

Cornel
29 Mai 2026 18:47


In primul rand felicitari pentru achizitia acestui binoclu. Ma gandesc ca este destul de bun pentru astro. L-ai testat pe stele?  Pe terestru chiar mi -au placut pozele. E interesant sa privesti muntii/dealurile prin magnificatie mare. Eu am vazut odata in Bucegi capre negre la cativa km si am avut doar 10x.

PS. Sper ca are filtre solare sau daca nu are sa -i faci.
PS2: Sa stii ca erau sanse chiar foarte mari ca Tento sa fi avut triplet la obiective. ):
PS3: Sper ca stii de gluma.

CristiB
29 Mai 2026 18:51


Stiu si de  gluma si am si filtre solare pentru el.
Nu ai vazut ca l-am primit azi la ora 12? De unde stele?

Cornel
29 Mai 2026 19:00


Am citit in fuga. Creierul nu meu nu prea mai proceseaza dupa  36 de ore de nesomn. Scuze. Asteptam si impresiile nocturne.

Cristian Kata
29 Mai 2026 19:04


As avea o parere mai buna daca as fi mai aproape de el...atat de aproape incat sa vad prin el direct cu ochii mei :). Am incercat la un moment dat sa iau un Celestron 25x100, era pret bun de tot 700lei (daca imi aduc bine aminte), dar i-am retur inca de la verificare colet, nu am nimic cu Celestron, poate la tescoape sa fie foarte buni, dar binoclurile lor sunt o alegere cat se poate de proasta, avea si ala o imagine spalata...mi-a trecu pofta instant. Acum ce sa zic, ar merge un 25x bun , cand zic bun ma refer la niste oculare sanatoase incat sa iti faca pofta sa te uiti, eu cand zic ca BPT e bun ma refer comparativ cu petardele din gama Celestron, dar nu e ceva care sa te tina in "hora". La mine nu sunt dileme "ce sa imi cumpar" ci altele ce tin de pret :).

CristiB
29 Mai 2026 19:09


Iar te-ai apucat sa compari tancuri cu biciclete. Sunt vorbele tale.

Cristian Kata
29 Mai 2026 19:41


Nu am comparat nimic, de unde ai scos-o?

CristiB
29 Mai 2026 19:46


Daca ai mintea scurta nu e vina mea, uitati-va pe topicului celalalt unde se cere ajutor in alegerea unui binoclul

CristiB
29 Mai 2026 19:48


Va prezint un articol despre Oberwerk 20x65 APO ED
Explora&#539;i cerul cu binoclul Oberwerk's 20×65 ED Deluxe
Optica de înaltă calitate, ocularele confortabile &#537;i caracteristicile impresionante fac ca binoclul ED Deluxe 20×65 să fie ideal pentru orice astronom.
Acei cititori familiariza&#539;i cu coloana mea Binocular Universe î&#537;i pot aminti linia mea lunară de semnare, doi ochi sunt mai buni decât unul. Nu este doar un cli&#537;eu, este mantra mea. De când am devenit interesat de astronomie, binoclul a fost alături de mine. În timp ce am de&#539;inut multe telescoape de-a lungul deceniilor, binoclul a rămas o parte importantă a arsenalului meu de echipamente.
De aceea am fost deosebit de încântat să fac o recenzie despre binoclurile Oberwerk 20×65 ED Deluxe. Oberwerk, un mic retailer online fondat de Kevin Busarow. Mai mult de două decenii mai târziu, Oberwerk continuă să comercializeze binocluri de calitate pentru fiecare buget.
Binoclurile 20×65 ED Deluxe, introduse în urmă cu aproximativ trei ani, sunt construite în jurul unei combina&#539;ii unice de obiective cu diametrul de 65 mm &#537;i mărire de 20x. Din punct de vedere optic, inima &#537;i sufletul binoclurilor 20x65 sunt lentile obiective F/6. Obiectivele au un design cu două elemente, dintre care unul este realizat din sticlă cu dispersie foarte scăzută (ED). Ca &#537;i în cazul telescoapelor refractoare, binoclul care utilizează obiective non-ED suferă de franarea culorilor în jurul obiectelor luminoase, cauzată de abera&#539;ia cromatică. Sticla ED oferă imagini clare fără această colorare falsă.
La fel ca toate binoclurile de calitate mai bună care utilizează designul prismei Porro, Oberwerk 20x65 prezintă prisme realizate din sticlă BaK 4 (coroană barium). Prismele BaK-4 transmit imagini mai luminoase &#537;i mai clare, deoarece aproape toată lumina care intră în ansamblul prismei este reflectată de-a lungul căii optice inten&#539;ionate; se pierde foarte pu&#539;ină lumină. Aceasta este ceea ce designerii optici numesc "reflec&#539;ie internă totală".
Binoclurile 20x65 sunt complet în bandă largă, ceea ce înseamnă că fiecare suprafa&#539;ă aer-sticlă, de la lentile la prisme, are mai multe straturi de acoperiri de bandă largă care îmbunătă&#539;esc transmiterea luminii &#537;i suprimă arderea. 
Tuburile impermeabile sunt etanse &#537;i umplute cu azot uscat pentru a preveni aburirea internă, chiar &#537;i în condi&#539;ii umede.
Adăugând toate acestea împreună, 20x65 au toate lucrurile potrivite optic.
Din punct de vedere mecanic, binoclul este, de asemenea, bine făcut. Acestea au carcasa de aluminiu cu două tonuri, cu o lungime de 38,1 cm, inclusiv ocularele. Asta înseamnă un pic mai mult decât o sticlă de suc de 2 litri. Tuburile au o lă&#539;ime de 8,5 inci (21,6 cm). Jumătatea din spate a corpului este de culoare verde închis, cu o armură sub&#539;ire de cauciuc, în timp ce jumătă&#539;ile din fa&#539;ă spre obiective sunt vopsite în negru. 
20x65 au mânere ergonomice , dar, având în vedere dimensiunile &#537;i greutatea (2,9 kilograme),  trebuies montate pe un trepied sau alt suport extern pentru cele mai bune rezultate. Credeti-mă, am încercat.
Dar Oberwerk, evident, nu se a&#537;teaptă să le &#539;ine&#539;i in mâna ca pe un binoclu tradi&#539;ional. Ei au încorporat cu în&#539;elepciune un suport trepied glisant pe o &#537;ină centrală între cele două butoaie, permi&#539;ând utilizatorului să echilibreze binoclul pe montarea lor. Deoarece montura se ataşează direct la un cap de trepied, nu este necesar un adaptor de trepied în formă de L.
Pentru a se asigura că nu se scurge azot din tuburi, 20x65 au oculare focalizate individual. Focalizarea este precisă, necesitând doar efortul potrivit pentru a roti ocularele. Când le-am încercat, nu a existat nici o reac&#539;ie sau oscila&#539;ie atunci când se concentrează. Ocularele s-au dovedit confortabil de vizualizat, datorită în parte cupelor de cauciuc pliabile în jurul fiecăruia.
Cupele pentru oculare trebuie să fie pliate înapoi dacă trebuie să purta&#539;i ochelari pentru vizualizare. Potrivit lui Oberwerk, 20x65 au 18mm de relief ocular, care este distan&#539;a de la  lentila exterioară a ocularului pe care trebuie să pozi&#539;iona&#539;i ochiul pentru a lua în întregul câmp vizual. Ocularele Oberwerk sunt încastrate în carcasele lor cu 0,11 inci (3 mm), reducând distan&#539;a disponibilă la 15 mm. În mod normal, observ fără ochelari. Pentru a testa confortul de vizualizare al binoclului, am încercat să văd cu ochelarii  &#537;i am constatat că nu am avut probleme în a vedea întregul câmp.
Pentru a observa acest lucru,  distan&#539;a interpupilară a binoclului (IPD) trebuie ajustată pentru a se potrivi cu distan&#539;a dintre ochii observatorului. În cazul binoclurilor  20x65, IPD poate găzdui un interval între 2,2 &#537;i 2,9 inci (5,6 până la 7,4 cm), o gamă bună de reglare.

sorin georgescu
29 Mai 2026 23:33


la topicul de recomandare deschis de MotherEarth eu am scris ca modelul asta as alege de la Oberwerk (si cand m-am uitat atunci pe site la italieni erau 4 bucati in stoc). Asta mi-a atras atentia mai mult ca "arta plasticului" 12x50 pe care si l-a cumparat acum.
Dupa poze acum la 20x65 cred ca e facut in aceeasi fabrica chineza ca APM-urile mele bune. Recunosc materialele (de calitate. Se vede in foto ca e lucratura de mare calitate).
Ei bine, despre modelul asta citisem eu mai demult. Cred ca de la ei e singurul model care merita atentia.

CristiB
30 Mai 2026 06:58


...m Cred ca de la ei e singurul model care merita atentia.

Un pic de rabdare nu strica...

CristiB
30 Mai 2026 18:41


De pe CN:

Noul binoclu Oberwerk 20x65 Deluxe, disponibil de aproximativ 6 luni în SUA &#537;i 2 luni în Europa, a intrat pe o pia&#539;ă în care majoritatea celorlalte binocluri 20x au configura&#539;ia 20x80, fiind înconjurat de foarte pu&#539;ine altele în dimensiunile 20x70, 20x60 &#537;i 20x56.
Gândul meu ini&#539;ial a fost să compar, în linii mari, &#8222;Oberwerk&#8221; cu celelalte binocluri 20x pe care le am la dispozi&#539;ie pentru comparare alăturată (singura modalitate prin care pot compara cu adevărat lucruri). Acestea sunt:
 
20x80
Celestron Skymaster
Celestron SkymasterPro
Omegon Argus
Opticron Oregon
Steiner Observer
APM MS 20x80 ED APO
 
20x70
APM MS ED APO
Lunt Engineering MS
 
20x60
Pentax SP WP
 

Nikon Monarch 5 20x56
 
M-am gândit chiar să adaug &#537;i obiectivul Nikon 18x70 IF WP WF pe listă.
 
Totu&#537;i, recenziile ini&#539;iale au arătat rapid că domeniul era prea vast pentru compara&#539;ii semnificative &#8211; din punct de vedere optic, există &#8222;lumi&#8221; între un Celestron Skymaster &#537;i un APM ED, iar o selec&#539;ie mai mică, cu instrumente cu niveluri de performan&#539;ă similare, părea mai potrivită.
În plus, Nikon 18x70 este un binoclu foarte, foarte bun în sine, dar având un pre&#539; de 2 ori mai mare decât APM 20x80 ED &#537;i de 3 ori mai mare decât Oberwerk 20x65, m-am gândit că pot presupune că interesul de pe forum ar putea fi într-o compara&#539;ie mai degrabă &#8222;de la sine în&#539;eles&#8221;, a&#537;a că a&#537; putea lăsa deoparte Nikonul foarte scump (&#537;i non-ED, non-flat-field).
 
În plus, universul mai larg 20x80 fusese deja subiect de discu&#539;ie nu cu mult timp în urmă aici, vezi:
https://www.cloudynights.com/topic/607975-apm-ms-20x80-ed-a-brief-comparative-review/?p=8393024
 
Începând să analizez din nou unele dintre acelea&#537;i binocluri, mi-am dat seama că există o &#8222;diferen&#539;ă&#8221; în performan&#539;a optică între binoclurile cu sticlă ED &#537;i cele fără ED. Nu cred că se poate generaliza acest lucru, adică binoclurile fără ED ar fi în general mai slabe decât cele ED; se pare doar că cele ED din grup sunt, de asemenea, binocluri mai bune decât celelalte.
 
Toate acestea m-au determinat să aleg &#537;i să compar doar 3 instrumente pentru această recenzie (vezi următoarea postare). Prin urmare, următoarele sunt doar scurte observa&#539;ii despre celelalte binocluri 20x care nu sunt incluse în recenzie.
În primul rând, deoarece am deja aceste date, un tabel cu câteva date relevante despre toate acele binocluri (vezi Anexa 1 ).
 
O notă referitoare la coloana de la titlul &#8222;Pre&#539;uri&#8221;: pentru unele binocluri, pre&#539;uri mai mult sau mai pu&#539;in similare pot fi găsite pe multe site-uri web diferite, în timp ce pentru altele pre&#539;urile variază foarte mult. A&#537;a că am încercat să aleg pre&#539;uri medii care aveau sens pentru mine &#537;i am men&#539;ionat intervale de pre&#539;uri în care nu am putut să-mi dau seama ce se întâmplă.
 
Apoi:

Celestron Skymaster / SkymasterPro, Omegon Argus, Opticron Oregon, Steiner Observer :
Vezi &#537;i
https://www.cloudynights.com/topic/607975-apm-ms-20x80-ed-a-brief-comparative-review/?p=8393024
 
unde s-a discutat despre ele nu cu mult timp în urmă.
 
Lunt MS 20x70 : acesta este predecesorul non-ED al modelului APM 20x70 ED AP; optic destul de similar în multe privin&#539;e &#537;i totu&#537;i un binoclu foarte frumos, dar cu o CA mai pronun&#539;ată, un contrast mai scăzut &#537;i o tentă galbenă vizibilă, comparativ cu versiunea ED.
 
Pentax 20x60 : câmpul vizual (FOV) evident mai îngust al Pentax-ului, comparativ cu celelalte binocluri 20x, este un punct negativ evident, din punctul meu de vedere; claritatea centrală este acceptabilă, claritatea periferică acceptabilă, dar o acurate&#539;e a focalizării (CA) vizibilă apare chiar &#537;i u&#537;or în afara axei (în general, nu sunt prea sensibil la CA). Avantajele Pentax-ului sunt robuste&#539;ea, compactitatea &#537;i greutatea redusă, iar pentru anumite utilizări, focalizarea centrală este importantă.
 
Nikon Monarch 20x56 : cel mai mic dintre toate binoclurile 20x pe care le cunosc, nici măcar jumătate din lungimea lui Oberwerk. Optic &#537;i mecanic, în opinia mea, este încă un binoclu destul de decent, dar nu vă a&#537;tepta&#539;i la miracole de la un binoclu 20x într-un corp atât de compact. La fel ca Pentax, un instrument foarte frumos &#537;i portabil, de tip &#8222;ia &#537;i pleacă&#8221;, cu focalizare centrală.

O PRIMĂ PRIVIRE ASUPRA OBERWERK 20X65 ED DELUXE
Următoarele sunt cele trei instrumente comparate în această scurtă analiză:
 - Oberwerk 20x65 ED Deluxe
- APM MS 20x80 ED APO
- APM MS 20x70 ED APO
 Deci, două APM-uri împotriva unui singur Oberwerk (dar, după cum ve&#539;i vedea, nu a fost prea nedrept, Oberwerk-ul a luptat destul de bine).
 Intrucât Oberwerk men&#539;ionează pe site-ul lor că modelul 20x65 este &#8222;... versiunea noastră a legendarului, dar scos din produc&#539;ie, Takahashi 22×60 ...., nu mă a&#537;teptam la un instrument scurt &#537;i compact, dar lungimea modelului 20x65 tot m-a surprins, vede&#539;i-l lângă APM 20x80 (vezi poza ).
 Următorul link, oferit recent cu amabilitate de membrul forumului terraclarke, prezintă imagini frumoase cu acela&#537;i instrument ca Oberwerk 20x65, dar aparent vândut sub o marcă privată &#8222;Forrester&#8221;:
https://www.aliexpress.com/i/32905408486.html
 Obiectivul 20x65 este bine finisat, partea din spate este u&#537;or blindată cu cauciuc, de culoare verde militar &#537;i are o senza&#539;ie tactilă plăcută, iar partea frontală este din aluminiu vopsit în negru. Vine cu un suport central robust preinstalat, care permite o echilibrare u&#537;oară atunci când este montat pe trepied (APM are un suport similar pe modelul 100, dar nu &#537;i pe modelele 70 &#537;i 80).
EDITARE: Vezi postarea lui Rich mai jos, care men&#539;ionează că APM-urile au acum &#537;i o tijă de extensie a axei balamalei.
 Totul func&#539;ionează bine &#537;i fără probleme din punct de vedere mecanic. Diametrul exterior al ocularelor este de 45 mm, cu 5 mm mai mic decât cele de pe ocularele APM (atât modelul 70, cât &#537;i cel 80 par să aibă dimensiuni identice ale ocularelor), ceea ce face pu&#539;in mai u&#537;or pentru persoanele cu distan&#539;e intermediare înguste să î&#537;i încadreze nasul între ele. Diametrul lentilei, însă, este la o distan&#539;ă de doar 0,5 mm, 21,5 mm la Oberwerk, 22 mm la APM.
Ocularele pliate de la Oberwerk dezvăluie un filet pentru filtru pe care se pot monta filtre astro obi&#537;nuite sau alte filtre oculare (vezi poza ). Aceasta este o caracteristică foarte utilă!
 Amplasarea ochilor pe oculare este confortabilă; prefer pozi&#539;ia pliată a ocularelor pentru a vedea confortabil întregul câmp vizual (la fel &#537;i la APM-uri).
Specifica&#539;ia &#8222;oficială&#8221; de distan&#539;ă oculară pentru ambele APM-uri este de 16 mm, pentru Oberwerk este de 18 mm, dar toate acestea sunt evident măsurate de la suprafa&#539;a lentilei ochiului.
Măsurând eu însumi distan&#539;a oculară (efectivă, adică măsurată de la marginea ocularului pliat) cu dinametrul, ob&#539;in aproximativ 11 mm pentru Oberwerk; APM 70 are cu aproximativ 2 mm mai mult, APM 80 cu 3 mm mai mult. Observ fără ochelari &#537;i nu am probleme cu Oberwerk, dar 11 mm ar putea fi pu&#539;in &#8222;strâmt&#8221; pentru purtătorii de ochelari (?); va trebui verificat mai departe.


Diafragmă reală: conform APM, binoclurile lor 70 ED &#537;i 80 ED func&#539;ionează la diafragmă maximă. Acela&#537;i lucru este valabil &#537;i pentru binoclul 20x65, conform Oberwerk: în lista de date tehnice pentru cele aproximativ 20 de binocluri men&#539;ionate pe site, doar 5 sunt men&#539;ionate ca func&#539;ionând la diafragmă 100% (acesta a făcut obiectul unei discu&#539;ii separate aici pe CN), iar binoclul 20x65 este unul dintre ele (s-ar putea să-l testez &#537;i eu la un moment dat, doar ca să dorm bine... ;-)
Probele analizate ale tuturor celor trei modele păreau bine colimate.
 
De mai jos:
Prima imagine APM 20x70, a doua APM 20x80, 3rd Oberwerk



Punând Oberwerk 20x65 ED Deluxe, APM MS 20x70 ED APO &#537;i APM MS 20x80 ED APO unul lângă altul pe trepiede (vezi poza ), următoarele au fost cele opt puncte principale de interes ale mele:
 
- Câmp vizual
- Luminozitate imagine
- Claritate centrală / Contrast
- Claritate periferică
- Abera&#539;ie cromatică
- Fidelitate a culorilor
- Controlul luminii parazite
- Imagini fantomă
 
Câmp vizual
3,3 grade în APM 20x70 &#537;i 20x80, 3,2 în Oberwerk 20x65. Tradus în m/1000m, adică 58m fa&#539;ă de 56m, deci o diferen&#539;ă destul de mică. Totu&#537;i, pe teren, am observat diferen&#539;a, atât ziua, cât &#537;i noaptea. În APM-uri, Pleiadele par înconjurate de pu&#539;in mai mult cer nocturn, ceea ce le face să iasă în eviden&#539;ă pu&#539;in mai frumos decât în &#8203;&#8203;Oberwerk. Nu este o diferen&#539;ă uria&#537;ă, dar o diferen&#539;ă.
 
Luminozitatea imaginii
În timpul zilei, nu am putut observa nicio diferen&#539;ă de luminozitate între cele trei telescoape concurente. Oberwerk cu obiectivele sale de 65 mm apare la fel de luminos ca APM cu 80 mm. Luminozitatea Oberwerk este &#8222;sporită&#8221; &#537;i mai mult prin absen&#539;a oricărei nuan&#539;e de culoare; albul apare foarte alb (vezi paragraful despre &#8222;fidelitatea culorilor&#8221;).
Noaptea, când pupilele sunt dilatate, APM 20x80 prezintă o imagine pu&#539;in mai luminoasă a cerului nocturn decât Oberwerk. Acesta din urmă este mai mult sau mai pu&#539;in la egalitate cu APM 20x70. Desigur, un cer nocturn mai luminos poate prezenta, în general, atât avantaje, cât &#537;i dezavantaje. Cu toate acestea, aici, APM 20x80 pare să arate &#537;i stele pu&#539;in mai slabe în roiuri deschise, cum ar fi M45, sau cel pu&#539;in acele stele slabe par o nuan&#539;ă mai luminoase decât în &#8203;&#8203;Oberwerk 20x65.
 
Claritate/contrast central:
Nu există diferen&#539;e substan&#539;iale între toate cele trei instrumente în timpul zilei. Oberwerk oferă imagini clare &#537;i contrastante, de exemplu, ale unui perete cimentat acoperit cu o vopsea aspră sau ale unor bucă&#539;i structurate de scoar&#539;ă de copaci, &#537;i niciunul dintre APM-uri nu oferă detalii mai multe sau mai bune.
Noaptea, stele punctiforme frumoase în Oberwerk, atât cele mai luminoase, cât &#537;i cele slabe. M42 prezintă o structură destul de structurată în zona nebuloasă, cu 3 dintre cele 4 stele trapezoidale imediat identificabile în Oberwerk, a 4-a cel pu&#539;in ghicibilă (multe depind &#537;i de vedere aici). Oberwerk arată nebuloasa pu&#539;in mai pu&#539;in luminoasă decât APM 20x80, dar nu cu detalii semnificativ mai pu&#539;ine, deoarece fundalul cerului apare pu&#539;in mai luminos în APM. Imaginea APM 20x70 pare comparabilă cu cea a Oberwerk, existând o mică diferen&#539;ă, dacă este cazul, în ceea ce prive&#537;te luminozitatea sau contrastul, cel pu&#539;in pentru ochii mei.
A&#537;a cum am men&#539;ionat, câmpul vizual mai îngust face ca Pleiadele să pară pu&#539;in mai pu&#539;in strălucitoare în Oberwerk decât în &#8203;&#8203;cele două APM-uri, nu mult, dar suficient pentru a se observa o diferen&#539;ă.
 
Claritate periferică
Ziua &#537;i noaptea, claritatea marginilor este foarte bună în Oberwerk. Stele punctiforme pe cea mai mare parte a imaginii. Neclaritatea începe să apară doar foarte aproape de marginea imaginii. Acolo, &#537;i numai acolo, chiar la margine, claritatea în Oberwerk pare pu&#539;in mai slabă decât în &#8203;&#8203;cele două APM-uri. După multe compara&#539;ii &#537;i analize, am constatat că până la aproximativ 80% din centrul imaginii spre margine, imaginea Oberwerk pare de fapt pu&#539;in mai clară decât cea a APM-urilor. Din nou, nu vorbesc despre diferen&#539;e uria&#537;e, ci mai degrabă despre nuan&#539;e. În esen&#539;ă, claritatea marginilor este foarte bună în toate trei.
 
Abera&#539;ia cromatică.
În opinia mea, aceasta este zona în care Oberwerk domină în mod clar. Nu am putut provoca franjuri de culoare vizibile în păr&#539;ile centrale ale imaginii, nici pe bra&#539;ele macaralei pe un fundal de cer luminos, nici pe ramurile copacilor, nici pe obiecte strălucitoare. Nu-mi amintesc să fi văzut o corec&#539;ie CA mai bună într-un binoclu cu mărire mare. Deplasându-vă spre periferia imaginii, pute&#539;i provoca franjuri de culoare dacă vă strădui&#539;i suficient, dar corec&#539;ia pare din nou foarte bună. Cele două APM-uri nu sunt rele în această disciplină, dar ambele arată clar mai multă culoare decât Oberwerk. Diferen&#539;a este imediat de recunoscut. Probabil, corpul foarte lung al lui Obie &#537;i raportul focal mai lent au ca rezultat, per se, o abera&#539;ie cromatică mai mică (nimic nu ocole&#537;te legile fizicii)?
Noaptea, CA nu este o problemă mare, decât dacă se observă obiecte luminoase, cum ar fi luna, sau poate planete luminoase, cum ar fi Jupiter. Observarea lunii fără practic nicio franjură de culoare obi&#537;nuită la marginea discului este o adevărată plăcere în Oberwerk. APM-urile sunt deja destul de lipsite de culoare, dar Oberwerk este cu un pas înainte, în opinia mea.
 
Fidelitatea culorilor
Chiar când am început să observ cu Oberwerk 20x65, imaginea sa apărea &#8222;luminoasă &#537;i albă&#8221;. Testul pe hârtie confirmă că imaginea este &#8222;mai albă&#8221; decât în &#8203;&#8203;APM-uri, care în sine prezintă o tentă de culoare destul de mică; dar, în compara&#539;ie cu Oberwerk, APM 20x70 &#537;i chiar mai mult 20x80 par să aibă o tonalitate de culoare u&#537;or mai caldă în imagine. Acest lucru este cu siguran&#539;ă valabil pentru observa&#539;iile la lumina zilei. Noaptea, diferen&#539;a este mai pu&#539;in evidentă; toate cele trei instrumente prezintă nuan&#539;e frumoase de culoare pe diferitele tipuri de stele.
 
Controlul luminii parazite
În timpul zilei, observând în fa&#539;a unui soare jos, chiar &#537;i cu lumina soarelui care străluce&#537;te direct pe lentilele frontale, Oberwerk &#537;i ambele APM-uri au prezentat diverse tipuri &#537;i tot felul de reflexii trecătoare la rotirea panoramică a binoclului, dar observarea a rămas întotdeauna posibilă, iar imaginea nu s-a &#8222;&#537;ters&#8221; niciodată &#537;i nu a fost acoperită de un văl orbitor. Deci, performan&#539;ă generală satisfăcătoare, &#537;i nu am putut determina câ&#537;tigătorii sau perdan&#539;ii.
Acela&#537;i lucru este valabil &#537;i noaptea. În Oberwerk, la fel ca în APM-uri, pute&#539;i ob&#539;ine reflexii ocazionale de la obiecte luminoase, cum ar fi luna; de exemplu, atunci când roti&#539;i binoclul în jurul discului lunar, &#539;inându-l chiar în afara câmpului vizual. Nimic major, însă, &#537;i nu la fel de intruziv ca în anumite alte instrumente. Observarea obiectelor relativ apropiate de lună rămâne posibilă.
 
Imagini fantomă
Acestea (imagini mai mult sau mai pu&#539;in clare ale obiectelor luminoase cauzate de reflexii pe tranzi&#539;iile aer-sticlă) sunt o altă formă de lumină parazită. Din câte pot spune, acestea nu par a fi o problemă nici în APM-uri, nici în Oberwerk.

Rezumând impresiile mele, acestea ar fi concluziile sub forma unui tabel (există un total de 6 puncte în fiecare categorie, binoclul cu cele mai bune performan&#539;e prime&#537;te 3 puncte, următorul cel mai bun 2, ultimul 1; în cazul în care mai multe binocluri au acela&#537;i clasament, se face media scorurilor lor), vezi:
Anexa 2 .
 Noul Oberwerk are performan&#539;e bune, din punctul meu de vedere &#8211; dacă iau în considerare faptul că Oberwerk este cu aproape 45% mai ieftin decât APM 80 &#537;i cu aproape 30% mai ieftin decât APM 70, are într-adevăr performan&#539;e foarte bune.

nobody
30 Mai 2026 20:00


Si sursa originala:

A Brief Comparative Review of the Oberwerk 20x65 ED Deluxe
https://www.cloudynights.com/forums/topic/655940-a-brief-comparative-review-of-the-oberwerk-20x65-ed-deluxe/

tudor
30 Mai 2026 22:46


CristiB, vrem pareri personale, ale tale, din experien&#539;a ta, nu a altora. Ca altfel nu aducem nici o infirmatie proaspătă la noianul de informa&#539;ie repetitivă de pe net.  Ce ai postat tu este ca o informa&#539;ie de "mâna a doua".   Dar tu îl de&#539;ii, deci ceva "la prima mână" nu ar strica pentru sporirea calită&#539;ii sitului nostru. Faptul că tu ai în fa&#539;ă acest binoclu ai fericita ocazie să scri ceva din propria experien&#539;ă legat de acet binoclu, pe care il ai in fa&#539;ă &#537;i sa îmbogă&#539;e&#537;ti informa&#539;ia de pe net cu ceva personal. Informa&#539;ia personală este cea mai rară pe net, pentru că sunt câ&#539;iva care isi spun părerea iar in rest ceilalti dau Copy/paste. Oricine poate să dea copy/paste &#537;i fără să de&#539;ină acest binoclu, dar nu oricine îl &#537;i de&#539;ine. E păcat să îl ai &#537;i să postezi tot din părerile altora, sau chiar al producatorului care, ca orice producător, caută să î&#537;i laude produsul propriu oricum. Să nu în&#539;elegi gre&#537;it, binoclul tău poate fi un binoclu foarte bun, dar vrem să auzim de la tine o părere din experien&#539;ă directă, nu doar de la al&#539;ii, sau mai rău doar de la Oberwerk. Tu îl ai în fa&#539;ă, pe trepied în momentul ăsta...la atac!

MotherEarth
30 Mai 2026 23:57


 Review Binoclu Oberwerk 12x50 ED Ultra 

Recent am cumparat un Oberwerk 12x50 ED Ultra de pe Artesky dot it. A venit din Italia cu FedEx. Livrat de FedEx. A durat cam o saptamana din Italia pana in Romania

https://artesky.it/gb/oberwerk/30-50mm/7684-oberwerk-1250-ed-ultra-wide-angle-ed-glass-binoculars-8052278167284.html
https://oberwerk.com/product/oberwerk-ultra-series-12x50mm/

Nu prea sunt cu revieurile, asa ca o sa notez cum imi vine. O sa adaug aici detalii, cu cat testez binoclul mai mult.

Binoclul vine cu adaptor trepied, capace de protectie din cauciuc, husa/geanta de transport , curea/ neck strap , laveta de curatare. Se vede in pozele atasate

Cauciucul ocularelor e excelent. Super moale. Nu deranejaza absolut deloc. Se indoaie foarte usor daca incerci sa rezemi binoclul mai aproape de ochi.
Focalizarea e excelenta. Imi da impresie de microscop. Nu joaca absolut nimic. Ofera rezistenta suficienta.
Capacele de protectie sunt excelente. Stau fixe. Zero sanse sa iasa. trebuie sa tragi de ele

La primele observatii ziua/ teren, se observa putin "pincushion distorsion" : de ex, studiind un stalp vertical /plimbandu-l in campul vizual de la extrema la extrema, se observa cum se "indoaie" usor SPRE centrul campului cand ajunge la cam 70% de centrul campului.  INSA, nu e imediat vezibil efectul... doar daca plimbi obiectul repede in camp.. stanga- dreapta.

Campul de 70 grade nu se poate observa pana spre margine, fara a muta putin pozitia ochilor in partea opusa.. cativa milimetri.  Probabil e normal. Nu am testat multe binocluri pana acum. As spune ca poti observa 50-60 grade fara a muta pozitia ochilor putin, daca vrei sa vezi marginea campului. Daca nu muti pozitia ochilor, probabil irisul taie exit pupil, ca se intuneca imaginea

La prima apreciere (folosit din mana), as spune ca imaginea e sharp 75-80 % din raza campului. Exista o zona clara care nu e focalizata perfect.  Insa o sa revin cu modificari, o data ce il pun pe un trepied ceva. Sau il testez de pe ceva fix si focalizez mai atent.

Am reusit sa observ cateva minute Luna plina. Inca e innorat. Am rezemat binolcul de ceva fix si am focalizat individual.  DOAR daca esti atent si stii ce cauti, se observa putina aberatie cromatica la conturul lunii,  foarte fina.  Albastuie intr-o parte, galbuie/ portocalie in cealalta. Repet, DOAR daca o cauti o zaresti. Nu "sare" in ochi, nici cand observi detalii aproape de conturul lunii. E foarte usor de ignorat/ de uitat de ea

Inca nu am verificat la stele, e prea innorat, inca. Doar ce am zarit cateva, printre nori.  O sa incerc pe cateva luminoase, sa vad cum se comporta

O sa incerc sa fac si ceva poze prin el, in viitor... doar sa-mi stea imaginea fixa

Revin cu modificari, cum prind cer senin cum trebuie

CristiB
31 Mai 2026 04:38


CristiB, vrem pareri personale, ale tale, din experien&#539;a ta, nu a altora. Ca altfel nu aducem nici o infirmatie proaspătă la noianul de informa&#539;ie repetitivă de pe net.  Ce ai postat tu este ca o informa&#539;ie de "mâna a doua".   Dar tu îl de&#539;ii, deci ceva "la prima mână" nu ar strica pentru sporirea calită&#539;ii sitului nostru. Faptul că tu ai în fa&#539;ă acest binoclu ai fericita ocazie să scri ceva din propria experien&#539;ă legat de acet binoclu, pe care il ai in fa&#539;ă &#537;i sa îmbogă&#539;e&#537;ti informa&#539;ia de pe net cu ceva personal. Informa&#539;ia personală este cea mai rară pe net, pentru că sunt câ&#539;iva care isi spun părerea iar in rest ceilalti dau Copy/paste. Oricine poate să dea copy/paste &#537;i fără să de&#539;ină acest binoclu, dar nu oricine îl &#537;i de&#539;ine. E păcat să îl ai &#537;i să postezi tot din părerile altora, sau chiar al producatorului care, ca orice producător, caută să î&#537;i laude produsul propriu oricum. Să nu în&#539;elegi gre&#537;it, binoclul tău poate fi un binoclu foarte bun, dar vrem să auzim de la tine o părere din experien&#539;ă directă, nu doar de la al&#539;ii, sau mai rău doar de la Oberwerk. Tu îl ai în fa&#539;ă, pe trepied în momentul ăsta...la atac!
Am stat un pic si m-am gandit inainte de a da acest raspuns. 
Suna ca ceva ce iese din invidie, dar am zis ca nu are cum.
Si totusi se pare ca asa e.....
De ce zic asta? Pe orice topic ai intra copy-paste e la el acasa. 
Chiar si veteranul nostru Mircea foloseste aceasta cale de exprimare. 
Dar... ati mai vazut undeva pe acest site reactii contra unei astfel de postari?
Nu.
De aici trag concluzia ca Tudor doar fierbe de invidie. 
Cat despre Gabriel....ai noroc ca nu ne putem vedea fata in fata. 
Deci...eu nu puteam in vecii vecilor sa fac un astfel de review pentru simplul fapt ca nu am cele trei binocluri mentionate.
Iar Tudor stie foarte bine asta,  nu trebuia sa-i deseneze Gabriel lucrul asta .
Una peste alta , cred ca nu e un pacat sa citez oameni mult mai dotati in ale opticii. 
Tudor,  daca e un pacat asa de mare,  i-ati matura de serviciu si intra pe Ce mi-a placut azi. E doar un exemplu daca vrei mai multe...se gaseste.

tudor
31 Mai 2026 08:11


.....
De ce zic asta? Pe orice topic ai intra copy-paste e la el acasa. 

Tocmai asta am zis &#537;i eu, sa incercam &#537;i un review personal nu sa umflam netul cu poastari vechi, copy/paste. Din pacate copy/paste "este la el acasa", facem ceva in privinta asta? Este o recomandare pentru calitatea acestui topic, nu e&#537;ti obligat s-o urmezi. Po&#539;i sa pui in continuare traduceri (si alea proaste AI) a celor ce au testat acest binoclu, ca e dreptul tău de a alege...Era doar o recomandare pentru a avea o prezentare/review serioasă si cu aspect "curat". Eu ti-am mai sugerat lucrurile astea &#537;i altă dată...Măcar lasă doar link-ul, e mai bine decât o traducere AI grăbită &#537;i proastă. Dar tu alegi cum î&#539;i prezin&#539;i propriul binoclu. Personal, clar, succint, "curat" sau cu citate labartate, &#537;i cu imagini de cutii &#537;i pungi de plastic. Tu î&#539;i alegi calitatea prezentării propriului binoclu, eu doar ti-am facut o sugestie de prezentare...pe care tu ai luat-o ca invidie. Î&#539;i doresc sa î&#539;i cumperi chiar &#537;i celebrul Takahashi 20x60, ca sunt bucuros daca oricine de pe forumul nostru l-ar avea în fata, pt ca putem afla lucruri din ce in ce mai multe despre acel instrument. Dar se pare ca tu ai ales sa ramanem doar cu aceeasi informatie din linkuri...Sa î&#539;i spun un "secret", cred ca tu te subestimezi mult când vine vorba de un review, oricine are ceva de spus personal &#537;i util pentru ceilal&#539;i despre un instrument, asta doar dacă nu isi subevalueaza aceasta calitate. Chiar e mai bine sa nu fie un review ca la carte, părerea directă &#537;i personala (cum ar fi a ta, a mea a tuturor) este foarte de pret in ziua de azi pe net! Deci la atac!

CristiB
31 Mai 2026 08:38


Nu e vorba de nici un atac Tudor! De fapt mint.  Gabriel, ai bunul simtit sa stabilim o intalnire? Platesc transportul.
Tudor, oamenii aia citati de mine sunt specialisti.
Persoana  citata de Gabriel a facut sute de comparatii.
Pot eu sa fac mai bine? Nu prea cred.
Pozele sunt o urmare a faptului ca am promis  sa desfacem impreuna acest pachet.  Aici ce ai mai gasit rau ?
Iar daca citeai copy/paste-ul meu ai fi aflat ca americanul a facut o varianta mai buna la acel Takahashi.

tudor
31 Mai 2026 08:43


...
Pot eu sa fac mai bine? Nu prea cred...

Ba eu cred ca po&#539;i! Nu e vorba de mai bine sau mai rău, ci mai personal, &#537;i asta deja este mai bine :)

Iar daca citeai copy/paste-ul meu ai fi aflat ca americanul a facut o varianta mai buna la acel Takahashi.
Tocmai că am citit &#537;i am văzut cum, chiar pe pagina de vanzare a propriului produs, "americanu' "  se lauda cu o varianta îmbunătă&#539;ită a lui Takahashi 22x60, doar pt ca are un camp vizual mai mare :lol:  Iti propun un exerci&#539;iu simplu. Compara dimensiunea corpului prismelor ale acestor binocluri si o să se releve cât marketing sau cât adevăr e in spusele "americanului" referitor la Takahashi 22x65 vs Oberwerkul lui... Imaginile cu corpurile acestor binocluri alăturate unul lângă altul pe trepiede se găsesc imediat cu google, nu mai dau link. Imaginile sunt de la sine sugestive pentru cineva care iube&#537;te calitatea în binocluri.  Dar asta nu ma împiedică să fiu de-acord că acest Oberwerk isi are un loc binemeritat pe podium,  si poate fi cel mai bun binoclu raportat calitate pre&#539; din categoria lui 65mm/70mm. Deci ai facut o schizitie foarte bună si inspirată in clasa asta de binocluri. Deasemenea, cred impreuna cu to&#539;i că este mai bun la gestiunea aberatiilor cromatice decat APM 20x70, după cum spune si Pinac, căruia ii urmăresc &#537;i ii apreciez de ani de zile postările. El are &#537;i pe birdforum postări sub pseudonimul Canip. Dar peste Takahashi cum subtil induce "americanu", să fim serio&#537;i. Numai diferenta dimensiunii exeterioare a prismelor dintre binoclurile acestea, si ea singură ne arată că trebuie să luăm afirma&#539;ia "americanului" cu rezerve! "II dai omului un deget (campul vizual mai mare) si î&#539;i ia toată mâna (calitatea optica generala a binoclului)"
PS
Cine este Gabriel?

nobody
31 Mai 2026 11:08


Probabil vrea sa ne intalnim la Politie.

CristiB
31 Mai 2026 12:04


Oberwerk spre deosebire de APM foloseste prisme mai mici. 
Problema e in felul urmator, Oberwerk foloseste prisme de 24 mm, APM de 28mm.
Insa asta  nu afecteaza cu nimic observatiile. Cu o singura exceptie. Folosirea ocularelor de la 24mm in sus.  Dar chiar si asa observatiile sunt posibile, numai ca apare un cerc negru pe marginea imaginii. Aia e limita prismelor .

nobody
31 Mai 2026 13:52


Ai uitat pastilele?

CristiB
31 Mai 2026 13:56


Primele teste sunt promitatoare...numai ca a venit ploaia.

nobody
31 Mai 2026 14:01


Pacat de binoclul ala.  :)

Mircea Pteancu
31 Mai 2026 14:58


Ho, mai oameni buni, potoliti-va ! A dat strechea binoculara in voi ?

nobody
31 Mai 2026 16:02


Da. :lol: 
Am pus sursa originala pentru ca mi s-a parut mai usor de citit, traducerea cam lasa de dorit, lipsesc toate imaginile esentiale, si se pierde coerenta.

Apropo de Oberwerk, asta m-a impresionat la ei: