-----------------------------------
dragos.n
24 Sep 2024 10:42

O intrebare: Motofocusere automate?
Deoarece am ajuns la concluzia ca nu ma pot baza pe abilitatile mele de a focaliza manual pentru astrofoto , chiar daca folosesc un DSLR destul de avansat, doresc sa deschid o discutie despre motofocusere automate. Stiu ca pe acest forum sunt multi astro fotografi, vreau sa pun aceasta intrebare.

Care ar fi cel mai bun motofocuser automat, care ar fi cel mai ieftin, si, evident, care ar putea combina utilitatea cu abordabilitatea pentru a fi utilizat cu un DSLR ?

Poate discutia s-a mai purtat inainte, si eu nu am fost interesat atunci, dar tehnologia avanseaza rapid, si probabil sunt multe lucruri noi in domeniu.

valy
24 Sep 2024 11:41


Prin "automat" intelegi focuserele comandate din calculator?

dragos.n
24 Sep 2024 11:49


Nu. Din ce stiu sunt sisteme care nu au nevoie de un calculator, ci sunt controlate de un sistem gen ZWO ASIAR, care primesc semnal de la camera foto, il transmit catre motofocuser, si pe baza dimensiunii stelelor vizibile in senzorul camerei realizeaza autofocalizarea.

gpaunescu
24 Sep 2024 11:52


Banuiesc ca te referi la focuser electronic care sa mearga cu obiectivul clasic de DSLR.

Problema este in a gasi/face un adaptor care sa roteasca inelul de focus.
De aceea cred ca cel mai bun e un autofocuser DYI, pentru ca poti sa-l adaptezi nevoilor tale.

Un video cu o idee de focuser pt obiectiv foto.
https://www.youtube.com/watch?v=CkOhuQYDYtw

Si aici o discutie utila:
https://www.cloudynights.com/topic/731716-using-a-pegasus-falcon-rotator-with-canon-lenses-and-qhy-camera/

Pentru Canon am gasit asta, care se pare ca roteste focuserul obiectivului, daca am inteles bine. Nu stiu ce DSLR ai (parca eera un P900?)
https://astromechanics.org/ascom.html

gpaunescu
24 Sep 2024 11:54


Nu. Din ce stiu sunt sisteme care nu au nevoie de un calculator, ci sunt controlate de un sistem gen ZWO ASIAR, care primesc semnal de la camera foto, il transmit catre motofocuser, si pe baza dimensiunii stelelor vizibile in senzorul camerei realizeaza autofocalizarea.


La asta cred ca se referea si Valy, cand a zis controlat de calculator; focuser electronic, controlat de o aplicatie: KStars/EKOS, NINA, ASIAIR, etc.

gpaunescu
24 Sep 2024 11:57


Oricum, cel mai la indemana focuser pt DSLR e masca Bahtinov. Chiar daca e manual.

AVD
24 Sep 2024 11:58



Un sistem gen ZWO ASIAIR cam ESTE un calculator :D este bazat pe un Raspberry Pi care ruleaza o versiune customizata de Linux. Dezavantajul este ca poti folosi doar ZWO EAF, nu si alte optiuni (pentru ca ZWO este un ecosistem inchis). Daca te referi la focalizarea cu DSLR a unui obiectiv motorizat DSLR, APT pe laptop sau pe un mini pc cum e un MELE Quieter sau un mini pc de la Nipogi (cum am eu, gasesti pe OLX noi) te poate ajuta foarte mult. Daca te referi la focalizarea unui telescop pe care e montat un DSLR, orice soft care poate controla un autofocuser functioneaza (NINA, APT). Programele astea au rutina de focalizare in functie de HFR calculat al stelelor. 
Optiuni de focuser sunt: cumparate : ZWO EAF, Pegasusastro focus cube, Gemini EAF de pe aliexpress 
facute :proiectul myFocuserPro2 pe google.

dragos.n
24 Sep 2024 12:20


Ma refer in principal la motorizarea unui focuser de telescop, nu a unui obiectiv foto. Si evident, la crearea sistemului de comanda automata a reglajului acestui motor. Stiu ca pe langa ZWO, si firma Lunatico are controlerul Seletek, si mai sunt si alte forme. Ce nu sunt inca lamurit este ca sunt unele sisteme care par a contine doar un motor. Au controler inclus pentru a primii raspuns de la camera si a realiza focalizarea fara un computer extern gen ASIAR sau Seletek?

Chiar acum am vazut pe site-ul Askar, prezentarea unor sisteme racordate la ultimul lor quintuplet, si sunt prezentate doar motoarele. Asta ma incurca.

https://www.sharpstar-optics.com/Products_1/SQA85.html#saf-detail-0

Camera pe care o am este Canon 90D, iar primul telescop pe care as vrea sa instalez un astfel de sistem este un Mak 127 de la SW.

AVD
24 Sep 2024 12:46


Doar cu motorul nu va functiona niciodata autofocus. Autofocuserul va focaliza in felul urmator: 

Utilizatorul va focaliza cat de bine poate el "manual" (Manual = va muta din controlul electronic focalizatorul pana se focalizeaza cat se poate de bine, vizual, cu statistici sau cu masca bathinov.)
Computerul de control (indiferent ce ar fi el) face o poza cu camera utilizata. Masoara steaua, apoi muta cativa pasi motorul de focalizare si reia procesul. Toata plimbarea asta va realiza o curba V, o hiperbola, care va reprezenta HFR-ul masurat in functie de pozitia focalizatorului. Fiecare punct de masura a HFR-ului stelei va avea alocata o pozitie a focalizatorului (in numarul de pasi executati de motorul focalizatorului).
Dupa executarea rutinei de autofocus, motorul se muta la numarul de pasi unde HFR-ul masurat este cel mai mic.

Pe scurt, nu exista autofocuser fara computer de control care sa fie conectat la camera din dotare.

gpaunescu
24 Sep 2024 13:04


Cuiv a facut review la niste focusere mai ieftine:
https://www.youtube.com/watch?v=FFO1HBoaETU&t=998s

https://www.youtube.com/watch?v=OQYlofPVgoI

Dar atentie, asa cum a zis si AVD, pe ASIAIR functioneza numai cel de la ZWO. Numai la monturi ei sunt mai deschisi (adica mai merg si alte monturi).

gpaunescu
24 Sep 2024 13:08



...
Chiar acum am vazut pe site-ul Askar, prezentarea unor sisteme racordate la ultimul lor quintuplet, si sunt prezentate doar motoarele. Asta ma incurca.

https://www.sharpstar-optics.com/Products_1/SQA85.html#saf-detail-0

Camera pe care o am este Canon 90D, iar primul telescop pe care as vrea sa instalez un astfel de sistem este un Mak 127 de la SW.

Nu sunt doar motorase; au electronica inclusa. Toate sunt autofocusere.
Daca atasezi focuserul la telelscop, nu  are importanta ce camera folosesti.

auriga
24 Sep 2024 13:14


O solutie folosita de mine pe platforma Windows este un motor stepper cu un driver aferent (tb6560 de exemplu) controlat de un arduino. Pe partea de software se poate instala un FocusMax (versiunile mai vechi de 4 sunt gratis) ce merge cu MaximDL si un driver ASCOM ca si SGL Focuser Control (ce are si o interfata de control manuala).

AVD
24 Sep 2024 13:19


Parerea mea e ca, pe partea de diy cu stepper + driver + arduino, cel mai usor si accesibil este proiectul myfocuserpro2. Eu chiar asta folosesc pe telescopul meu si nu am avut probleme cu el. 

https://sourceforge.net/projects/arduinoascomfocuserpro2diy/

gpaunescu
24 Sep 2024 13:55


Apropo "ca sa pun numai motorul pe telescop" mi-a venit o idee:

Vreau sa imi fac o montura cu OnstepX, pe o placa de imprimanta 3d (piesele sunt pe drum).
In afara de cele 2 motoare pt RA si DEC, mai sunt inca 4 sloturi  libere (plus iesiri pt incalzitoare, sensori de temperatura).

M-am gandit sa pun pe telescoapele mele, numai motoarele la focusere si din montura sa plece firele de comanda la motoare; in felul acesta fac economie de piese electronice, refolosind acelasi controller la motorase (evident motorasele vor fi identice).

Tot in genul asta s-ar putea face un singur controller myfocuserpro2, si separat motoare pe cate tuburi de telescop ai nevoie.
Asa poti muta focuserul repede de la un tub la altul.

valy
24 Sep 2024 13:59


Aa, deci vrei un fel de autofocus, ca la obiectivele foto, dar sa mearga pe telescop? Senzorii de AF din aparate insa au niste mici probleme, nu cred ca sunt compatibili cu telescoapele.

Ca sa mearga trebuie sa "pacalesti" aparatul sa creada ca are un obiectiv cu AF. Sau sa rescrii firmwareul din aparat si sa iti faci algoritmul de AF, inclusiv comunicatia cu "obiectivul".

.. ci sunt controlate de un sistem gen ZWO ASIAR, care primesc semnal de la camera foto, il transmit catre motofocuser, si pe baza dimensiunii stelelor vizibile in senzorul camerei realizeaza autofocalizarea.Exista asa ceva de cumparat?

AVD
24 Sep 2024 14:19


Da. ASIAIR, Touptek astrostation, orice mini pc cu NINA/APT/EKOS. Face autofocus si controleaza si camera si montura in acelasi timp. Sistem dedicat doar pentru autofocus nu cred ca exista, cel putin nu la nivelul de amatori.

valy
24 Sep 2024 14:20



Da. ASIAIR, Touptek astrostation, orice mini pc cu NINA/APT/EKOS. Face autofocus si controleaza si camera si montura in acelasi timp. .Nu cred. Vorbim de camere DSLR, nu de astrocamere.

"ci sunt controlate de un sistem gen ZWO ASIAR, care primesc semnal de la camera foto, il transmit catre motofocuser, si pe baza dimensiunii stelelor vizibile in senzorul camerei realizeaza autofocalizarea"

AVD
24 Sep 2024 14:23


Pot functiona fara probleme si cu DSLR. Am folosit NINA/APT cu un DSLR inainte sa am camera astro dedicata. ASIAIR / Astrostation nu prea cred ca pot functiona cu DSLR, pentru ca nu stiu daca exista drivere de INDI pentru DSLR (nu stiu, nu zic ca nu ar exista). Cu NINA/APT, poti conecta camera la PC cu un cablu USB si poti reda imaginea capturata si controla camera prin conexiunea serial dintre camera si PC.

dragos.n
24 Sep 2024 14:28


Multumesc pentru raspunsuri. Deci am de studiat, ceea ce nu e rau. Doar cu electronica eu nu m-am impacat niciodata, asa ca o sa raman la ce stiu eu in DiY. Adica mecanica.

Evident, orice informatie in plus e buna, asa ca discutia ar fi bine sa continue. Si chiar mi-am adus aminte. Ce este FWHF? Sau ceva de genul asta.

Si inca ceva. Am tot cautat un OnStep pentru Meade LXD 85, si nu am gasit. A vazut cineva asa ceva, sau o alternativa.

De pacalit un DSLR sa creada ca e obiectiv cu AF e usor, daca ai un telescop care are F/D mai scurt decat 5,6, sau 8, sau chiar mai mult la mirrorless. Exista adaptoare cu cip, si am si eu unul. Iti arata camera cand esti in focus. Dar un Mak are F/D 12, iar camera mea accepta doar pana la 8. Si pe noapte nu stiu daca merge.

valy
24 Sep 2024 14:31


Sa-l pacalesti ca are obiectiv cu AF e prima parte a problemei. Dupa aceea trebuie sa interceptezi semnalele de comanda de la aparat catre sistemul AF din "obiectiv" si sa le rutezi catre motorfocuser. 
Plus ca senzorii AF sunt PDAF deci nu pot detecta gogoloiul stea si sa sesizeze ca e mai mic sau mai mare, si in ce directie trebuie mutat focusul. PDAF stiu ca nu merge asa bine peste f5.6, mai greut spre 8, si aproape deloc peste f8.

Olympus parca au o functie de focus pentru stele, posibil algoritmul din camera sa functioneze pe baza de dimensiune stea in imagine si sa incerce sa minimizeze dimensiunea guguloiului. Din pacate protocoalele de comunicatie cu exteriorul nu sunt publice/open source, ar fi fost misto.

AVD
24 Sep 2024 14:35


Daca o sa ajungi vreodata sa folosesti laptop sau mini-pc pentru control, in NINA poti seta sa iti faca poze "in bucla", dar cu expuneri mai lungi, adica 1-2-3 secunde, ca sa poti vedea stele si cand ai rapoarte focale mai mari. Presupun ca spui ca nu merge DSLR-ul cu un Mak pentru ca in live view nu vezi stele, corect? 

FWHM - full width at half maximum, cred ca mai bine explica Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Full_width_at_half_maximum. E o metoda de a masura dimensiunea stelei. La fel ca HFR (half flux radius)

AVD
24 Sep 2024 14:38


Sa-l pacalesti ca are obiectiv cu AF e prima parte a problemei. Dupa aceea trebuie sa interceptezi semnalele de comanda de la aparat catre sistemul AF din "obiectiv" si sa le rutezi catre motorfocuser. .

Deja aici vorbim de ceva mai complicat. Interesant este ca, cu un inel cu chip pentru DSLR, nu este chiar imposibil. Problema este ca PDAF nu prea merge la stele, la fel ca si contrast detection, daca vorbim de Live View. Din pacate, camerele DSLR nu au masuratoare de HFR/FWHM, necesare pentru stele. Nu stiu daca MagicLantern poate adauga asta, dar ma cam indoiesc.

valy
24 Sep 2024 14:39


..Presupun ca spui ca nu merge DSLR-ul cu un Mak pentru ca in live view nu vezi stele, corect? .Sistemul PDAF (phase detection AF) nu vede stelele propriuzis, si stiu ca ii trebuie un raport focal <f8 ca sa mearga, are senzori speciali, nu foloseste senzorul de imagine. Ce zici tu cu detectia stelelor e mai degraba un algoritm CDAF (contrast detection), aici trebuie sa vezi obiectul in camera/pe senzorul foto.

La mine la pentax confirma focusul si pe stele, pe astea mai luminoase, adica senzorul PDAF reuseste cumva sa "citeasca" stelele, chiar si la rapoarte focale mai mari.

AVD
24 Sep 2024 14:42


Pe 90D, cum a spus colegul ca are, chiar si senzorul principal are dual pixel si autofocusul pe live view functioneaza tot pe principiul phase detection. Cu senzorul dedicat de sub oglina, nu stiu daca am reusit vreodata sa focalizez pe stele cu obiectiv, dar nici nu mi-am batut capul prea mult.

valy
24 Sep 2024 14:45


Da, are senzori de detectie faza in senzorul de imagine.
https://www.usa.canon.com/learning/training-articles/training-articles-list/intro-to-dual-pixel-autofocus-dpaf?srsltid=AfmBOoocM37DtXVXhex79mPukECwLzSj1ywZg1ygoq_7UekQttMkTsjA

gpaunescu
24 Sep 2024 14:50


Multumesc pentru raspunsuri. Deci am de studiat, ceea ce nu e rau. Doar cu electronica eu nu m-am impacat niciodata, asa ca o sa raman la ce stiu eu in DiY. Adica mecanica.

Evident, orice informatie in plus e buna, asa ca discutia ar fi bine sa continue. Si chiar mi-am adus aminte. Ce este FWHF? Sau ceva de genul asta.

Si inca ceva. Am tot cautat un OnStep pentru Meade LXD 85, si nu am gasit. A vazut cineva asa ceva, sau o alternativa.

De pacalit un DSLR sa creada ca e obiectiv cu AF e usor, daca ai un telescop care are F/D mai scurt decat 5,6, sau 8, sau chiar mai mult la mirrorless. Exista adaptoare cu cip, si am si eu unul. Iti arata camera cand esti in focus. Dar un Mak are F/D 12, iar camera mea accepta doar pana la 8. Si pe noapte nu stiu daca merge.

Nu cred ca poti sa pacalesti camera ca un telescop e obiectiv; presupunand ca te-ai putea conecta la contactele din camera care comanda AF-ul, apoi ar trebui ca si camera sa stie sa dea comenzi la un focuser de telescop.
Oricum focuserele electronice functioneaza in felul urmator:
 -  fac poze in bucla
 - dupa fiecare poza, aceasta e analizata (sunt niste algoritmi); daca nu este in focus, se trimit semnale la focuser; la prima poza cred ca se trimite aleator intr-o directie; apoi se face alta poza si in functie de cum ee fata de prima (diametrul stelei mai mic sau mai mare) se determina directia corecta.
 - se repeta pozele in bucla pana se obtine focusul
Exista focusere cu sensor de temperatura si fara. la cele cu sensor de temperatura se poate programa ca atunci cand diferenta de temperatura fata de ultima punere in focus e diferita cu "n grade" sa se opreasca capturile si sa se refac focsul, apoi se reiau capturile.

Ca sa faci Onstep pt  Meade LXD 85, cred ca tb sa deconectezi montura, de la controlerele native si sa legi motorasele la Onstep si sa faci configurarile necesare. Altfel nu vad cum s-ar putea.

valy
24 Sep 2024 14:54



Nu cred ca poti sa pacalesti camera ca un telescop e obiectiv; .Producatorii 3rd party de obiective au reusit, ca nu au acces la protocoalele de functionare, au ghicit cumva, reverse engineering. Un telescop este un obiectiv, doar trebuie sa interpertezi ce da camera si sa livrezi camerei ce se asteapta ea...ma refer la semnalele de In/Out.

Poti sa iei electronica de pe un obiectiv foto Canon, montezi telescopul mecanic pe montura, conectezi pinii la electronica din ob foto, si vezi ce comenzi da camera catre motorul de AF din obiectiv, acele semnale sau miscari ale motorului de AF le traduci in comenzi catre focuserul electronic de pe telescop.

gpaunescu
24 Sep 2024 15:02



Da. ASIAIR, Touptek astrostation, orice mini pc cu NINA/APT/EKOS. Face autofocus si controleaza si camera si montura in acelasi timp. .Nu cred. Vorbim de camere DSLR, nu de astrocamere.

"ci sunt controlate de un sistem gen ZWO ASIAR, care primesc semnal de la camera foto, il transmit catre motofocuser, si pe baza dimensiunii stelelor vizibile in senzorul camerei realizeaza autofocalizarea"

Eu stiu ca toate aceste sisteme (ASIAR, NINA, etc) numai dowloadeaza poza, din camera;
Nu pot decat sa ii dea cateva comenzi de baza camerei (DSLR, sau dedicata):
   - captureaza
   - download poza
   - si la camere dedicate  cu racire si comenzi pt controlul racirii.
Altfel de semnale nu primeste de la camera.

gpaunescu
24 Sep 2024 15:04


Pot functiona fara probleme si cu DSLR. Am folosit NINA/APT cu un DSLR inainte sa am camera astro dedicata. ASIAIR / Astrostation nu prea cred ca pot functiona cu DSLR, pentru ca nu stiu daca exista drivere de INDI pentru DSLR (nu stiu, nu zic ca nu ar exista). Cu NINA/APT, poti conecta camera la PC cu un cablu USB si poti reda imaginea capturata si controla camera prin conexiunea serial dintre camera si PC.


ASIAR functioneaza cu camerele de la ZWO si cu DSLR-uri.

gpaunescu
24 Sep 2024 15:10



Nu cred ca poti sa pacalesti camera ca un telescop e obiectiv; .Producatorii 3rd party de obiective au reusit, ca nu au acces la protocoalele de functionare, au ghicit cumva, reverse engineering. Un telescop este un obiectiv, doar trebuie sa interpertezi ce da camera si sa livrezi camerei ce se asteapta ea...ma refer la semnalele de In/Out.

Poti sa iei electronica de pe un obiectiv foto Canon, montezi telescopul mecanic pe montura, conectezi pinii la electronica din ob foto, si vezi ce comenzi da camera catre motorul de AF din obiectiv, acele semnale sau miscari ale motorului de AF le traduci in comenzi catre focuserul electronic de pe telescop.

Daca au facut asta, cred ca au avut un singur scop: sa elimine un sistem intermendiar (cum ar fi ASIAIR, NINA) si camera sa ii spuna direct focuserului directia miscarii ca sa obtina focusul.

Altfel nu vad de ce ai vrea sa ai NINA si o camera care poate sa controleze un focuser de telescop in aceelasi timp.

AVD
24 Sep 2024 15:22


Cred ca valy se referea la producatorii 3rd party cum ar fi Sigma, Tamron, etc. Producatori de obiective, nu de autofocusere.

dragos.n
24 Sep 2024 15:23


Daca am inteles bine, (nu sunt sigur de asta), ar fi doua variante. Un sistem cum e ZWO ASIAR plus motor de la ei, plus un soft cum e NINA, sau un alt moto-focuser, un computer (laptop portabil am,, un Lenovo bunicel I5), si un soft. Inca nu am avut timp sa ma uit pe linkurile trimise ca tai lemne pentru o etajera, dar sigur le voi studia. Asa ca daca gresesc, scuze.

PS. Ca sa nu pierdem timpul cu discutii nelegate de subiect, am obiective cu AF. Sigma 100-400mm, si 
 Tamron 150-600mm, plus altele mai scurte.

valy
24 Sep 2024 15:26


Cred ca e suficient ZWO ASIAIR, se conecteaza la camera/dslr si la motorfocuser. E ca un calculator, defapt e un linux in interior, si are soft de captura focus. Nu cred ca poti folosi sa pozezi pasari in zbor sau avioane dar la stele e ceea ce trebuie.

AVD
24 Sep 2024 15:26


Daca am inteles bine, (nu sunt sigur de asta), ar fi doua variante. Un sistem cum e ZWO ASIAR plus motor de la ei, plus un soft cum e NINA, sau un alt moto-focuser, un computer (laptop portabil am,, un Lenovo bunicel I5), si un soft. Inca nu am avut timp sa ma uit pe linkurile trimise ca tai lemne pentru o etajera, dar sigur le voi studia. Asa ca daca gresesc, scuze.


Aproape :D In asiair nu ai nevoie de NINA. Nina este pentru laptop

AVD
24 Sep 2024 15:28


Cred ca e suficient ZWO ASIAIR, se conecteaza la camera/dslr si la motorfocuser. E ca un calculator, defapt e un linux in interior, si are soft de captura focus. Nu cred ca poti folosi sa pozezi pasari in zbor sau avioane dar la stele e ceea ce trebuie.


Ease of use, da, ASIAIR. Dar trebuie sa faci si comparatie intre ASIAIR 1500+ lei  + ZWO EAF tot in jur de 1200-1300 sau Laptop care deja exista + nina care e gratis + un focalizator mai ieftin, cum ar fi Gemini EAF pe aliexpress, sau varianta diy.

Erwin
26 Sep 2024 10:58


Pentru DIY este popular [url=https://sourceforge.net/projects/arduinoascomfocuserpro2diy/]myfocuserPRO 2 pe care l-am realizat în mai multe versiuni pe cablaj prototip, este relativ simplu de făcut urmând instruc&#539;iunile. Este compatibil cu ASCOM &#537;i INDI, a&#537;adar cu orice soft specializat pentru astrofoto.

dragos.n
26 Sep 2024 12:08


Da, Gemini EAF + laptop este o varianta mai accesibila financiar pentru mine. Si vad ca pe CN, comentariile legate de acest EAF sunt bune. Multumesc pentru pont.

Erwin, prefer sa las electronica pe mainile celor mai priceputi decat mine.