-----------------------------------
valy
30 Iul 2024 00:44

O noapte de test
Am reusit sa adun componentele necesare unui setup complet, sa le montez la un loc, sa am senin si timp. Astfel am dedicat noaptea trecuta pentru testarea si verificarea elementelor si a ansamblului intreg. Am mers pe varianta cu telescop principal si camera, telescop de ghidaj si camera conectata prin portul ST4 direct la montura, PHD2 pentru autoguiding.
Cateva chestiuni mi-au dat batai de cap la inceput:
- camera principala genera imaginea oglindita si m-a indus in eroare in procedura de aliniere cu luneta de gidaj, pana am gasit un obiect care sa poata fi verificat in ambele lunete a durat ceva
- PHD nu stie se ia o camera anume, n-am vazut optiune sa o pot selecta explicit, ci doar "ASI camera", asa ca pana sa ma prind de problema am bajbait. Solutia a fost sa scot camera principala din portul USB si sa o las conectata doar pe cea de la autoguider
- PHD se confuzeaza daca montura nu e pusa in pol. Era mult pe langa N, aprox 15', si ba nu gasea steaua, ba nu gasea axele, ba dadea cu zarurile si misca aleator axele, ba zicea ca una din axe nu merge. Am reverificat tot, am restartat PHD, n-a fost chip sa fac sa mearga autoguidingul. Noroc ca la un mom. dat mi-a venit ideea sa verific orientarea si parea destul de departe de orientarea corecta spre N asa ca am adus-o mai aproape de pozitia ideala. Brusc totul a inceput sa mearga, doua ore a ghidat fara nicio eroare.
Am pozat cateva stele, nimic extraordinar, decat Pleiadele si Marte, in vecinatatea lor fiind Luna.

nobody
30 Iul 2024 01:11

Re: O noapte de test
- PHD nu stie se ia o camera anume, n-am vazut optiune sa o pot selecta explicit, ci doar "ASI camera", asa ca pana sa ma prind de problema am bajbait. Solutia a fost sa scot camera principala din portul USB si sa o las conectata doar pe cea de la autoguider

Ai incercat butonul magic ? https://groups.google.com/g/open-phd-guiding/c/kcwnngkfV14

Spor la treaba !

dmtr69
30 Iul 2024 08:41


Frumos setup. Spor la treaba "valy"! 
Si mie mi s-a intamplat cand am folosit ASI224 la ghidaj, pe langa principala ASI294 (sau 1600), sa nu vad una din camere in meniu (in PHD sau SharpCap). Daca le conectam in ordinea: principala apoi de ghidaj, le vedeam. Daca aparea vreo problema si pierdeam conexiunea cu camera principala, desi era conectata, nu o mai gaseam pe lista si tebuia sa refac conexiunile in ordine. 
De aceea folosesc acum folosesc la ghidaj o camera de la alt producator (QHY, Altair).

valy
30 Iul 2024 08:54


Multumesc.
Nu m-am documentat in prealabil ref la PHD, ca eram ferm convins ca in SharpCap pot face guiding prin ST4, dar nu are. E un "feature traking" insa in modul Pro, pe bani.
SharpCap nu incurca camerele, le mentioneaza explicit in lista din meniu, ce-i drept nu am doua identice sa vad cum se comporta.

valy
31 Iul 2024 20:27


Aseara am retestat procedurile, a mers ok. Am gasit si butonul magic!

Luna era jos asa ca am avut timp suficient sa testez Andromeda. N-a iesit mai nimic, mai am de lucru, o sa vad eu ce si cum...in ce directie o sa o apuc, pe cine sa dau vina etc

nobody
31 Iul 2024 21:14


Taie din background, baga un asinh sau gamma si incepe sa se contureze mai bine

mmarin
31 Iul 2024 21:27


Două aspecte îmi sar în ochi examinând imaginea:
1. E &#8222;arsă&#8221;. Asta poate fi &#537;i din prelucrare dar cam la fel se vede &#537;i-n preview-ul de captură, bănuiala mea e că ai tras prea tare de &#8222;gain&#8221; &#537;i ai pierdut în consecin&#539;ă din gama dinamică.
2. Se vede un vârtej ciudat suprapus peste imagine. Dacă nu e un efect plastic adăugat de dragu' artei, alinierea polară e nu chiar optimă.
  Merită să salvezi stiva finală ca FIT/TIFF 32bit; ai mai mult loc de întors la procesare.

nobody
31 Iul 2024 21:35


Andromeda asta le cam arde pe toate.

Vartejul pare un efect de stack ... poate rotirea camerei.

mmarin
31 Iul 2024 21:50


Andromeda asta le cam arde pe toate.
 E adevărat că e o &#539;intă dificilă cu gamă dinamică extinsă dar valy a folosit expuneri diferite în raport 1:4 iar preview-ul sugerează seeing decent. Gama dinamică din imaginea finala e mai mică decât am scos eu cu mirrorless-ul la 3200ISO (aprox gain 350- 400)

valy
31 Iul 2024 21:55


Gain-ul a fost cam mare, 300 (cred ca max e 600 la ASI).
Vartejul ala e interesant, dar mai mult ca sigur provine de la faptul ca nu e pusa in pol si s-a rotit camera si implicit si pixelii morti/arsi.

nobody
31 Iul 2024 22:29


Mai trebuie luat in calcul si "bin 2" ... daca faci din camera, iti mareste semnalu' de 4 ori.

valy
31 Iul 2024 22:37


Cred ca renunt la bin, parea o jmecherie dar se pare ca nu, merge doar la EAA.

nobody
31 Iul 2024 23:35


Camera asta ASI294MC e cu senzor din ala de 47 MP si redus la 11MP in varianta color (IMX294CJK) ?
Asta se pare ca face bin2 sau HDR oricum, iar full-well e mai mare decat ADC.

valy
31 Iul 2024 23:59


..senzor din ala de 47 MP si redus la 11MP in varianta color .Mai curand invers: cel mono e obtinut din cel color la care au elimat filtrul Bayer. Camera mea e color, are 4144x2820px. La camera mono au deblocat si merge si la 47mpx, nu doar bin2.

Deocamdata ma bucur ca am rezolvat partea de guiding/autoguiding, asta era scopul principal. Urmeaza si partea de achizitie si ulterior partea de procesare.

mmarin
01 Aug 2024 00:16


Camera asta ASI294MC e cu senzor din ala de 47 MP si redus la 11MP in varianta color (IMX294CJK) ?
Asta se pare ca face bin2 sau HDR oricum, iar full-well e mai mare decat ADC.
  Cam to&#539;i senzorii de ultimă genera&#539;ie sunt Quad Pixel &#537;i pot fi folosi&#539;i la rezolu&#539;ie dublă dar nu ajută prea mult. Sigur, când reduci un pixel de 5x5 microni la jumătate câ&#537;tigi rezolu&#539;ie în dauna gamei dinamice &#537;i a raportului semnal/zgomot; când ai un pixel de 3x3 e ca frec&#539;ia la proverbialul picior de lemn...
  Avantajul conceptului nu e cre&#537;terea de rezolu&#539;ie ci reducerea diferen&#539;ei de sensibilitate între pixeli &#537;i posibilitatea de a păstra gama dinamică optimă la ISO mic.

nobody
01 Aug 2024 00:23


Aia-s pixeli virtuali, la fel ca si full-well, ADC bits ...
E bine de stiut, poate are nevoie de o alta abordare ca sa scoti totul de la ea.
Are ceva setari de HDR ?

Senzorul are mai multe moduri:
3704 (H) x 2778 (V) - ADC 14 bit
4096 (H) x 2160 (V) - ADC 12 bit
si alte combinatii ...

Nu rezolutia ma deranjeaza ci faptul ca ADC-ul e cam fake.

P.S. 
@mmarin: Nu im dau seama cu e cu 'reducerea diferen&#539;ei de sensibilitate intre pixeli', deocamdata singurul avantaj care-l vad e ca poti face HDR cu 'one shot'. Dar si ala e un compromis.

mmarin
01 Aug 2024 01:26


Are sens să folose&#537;ti 4 pixeli în loc de unul singur, când faci bining pe o imagine nu doar îmbunătă&#539;e&#537;ti raportul semnal/zgomot ci reduci &#537;i marja de eroare între pixeli. Algoritmul ăla jmecher pentru HDR nu &#537;tiu la ce camere e folosit, mirrorless-ul meu nu &#537;tie d-astea; oricum, nu-s pixeli virtuali, fiecare pixel e împăr&#539;it în 4 arii care sunt citite separat de către ADC.

nobody
01 Aug 2024 03:06


Adica un pixel mare a devenit 4 mai mici ca sa se recombine si sa se obtina unul tot mare, doar ca mult mai complicat.

Pixell mai mici au o iluminare de 4 ori mai slaba, un full-well de 4 ori mai mic, electronica e de 4 ori mai densa, se fac de 4 ori mai multe citiri pe sferturi de semnal (cu conversie pe mai putini biti) ... care-i castigul la SNR ?

Compara specificatiile cu varianta mono care are varianta "ne bin" unlocked.

Am testat pe telefoane, au si HDR, si RAW, si sincer, am fost dezamagit.
De rezolutie nici nu mai vorbim, dar aia nici nu ma asteptam la ce "obiective" au.

La ce poate ajuta, e la autofocus la video, daca ai procesor serios in spate ... si bus de date intre senzor si procesor (8x2.3 Gbps).

Si cei de la Sony ii numesc "Approx. 10.71M-effective Pixels"

nobody
01 Aug 2024 16:59


..senzor din ala de 47 MP si redus la 11MP in varianta color .Mai curand invers: cel mono e obtinut din cel color la care au elimat filtrul Bayer. Camera mea e color, are 4144x2820px. La camera mono au deblocat si merge si la 47mpx, nu doar bin2.

Deocamdata ma bucur ca am rezolvat partea de guiding/autoguiding, asta era scopul principal. Urmeaza si partea de achizitie si ulterior partea de procesare.

Senzorul de la varianta mono este Sony IMX492 care e declarat oficial de 47 MP (fata de IMX294 - ce jocuri de numere). Mi-a atras atentia asemanarea parametriilor, in sensul ca zici ca-s facuti din pix 1:4.

Ce mi s-a parut ciudat la asta color e cu numarul de biti  ... suporta 14 bit doar la rezolutia 3704 (H) x2778 (V) cu bin2 la 24 fps ?? 
De aia te-am intrebat daca ai si alte moduri din driver (senzorul clar are).
In mod similar apare si la cel mono 14 biti doar cu bin2 ...
Asta ar inseamna ca aduna aritmetic 4 numere de 12 bit cu extinderea rezultatului pe 14 bit.
Iar asta, oricum o iei, tot nu acopera full-well-ul (si ala-i ba 66k, ba 14k, asta are, asta n-are, care are, marca banu' ).

valy
01 Aug 2024 17:52


Noroc ca ma uit pe pagina anterioara si vad ce imagine am scos dintr-o tinta facila, si constat ca orice discutie despre rezolutie, fps sau 12/14 biti e cam inutila.

nobody
02 Aug 2024 00:04


De ce sa fie inutila ?
Iaca incerci si alte combinatii daca nu-ti place ce-a iesit.

Eu incercam sa-mi dau seama cat e full-well real, si relatia dintre gain si ADC.
Cam pe acolo se arde in prima faza, daca n-ai grija.

valy
02 Aug 2024 00:13


Pozele nu sunt arse, le-a ars DSS sau eu cand am mai umblat la stackul final in DSS. Asa arata un cadru din setul de 30". Ma rog, e ars nucleul galaxiei...dar doar putin...

valy
02 Aug 2024 01:25



Eu incercam sa-mi dau seama cat e full-well real, si relatia dintre gain si ADC.
Cam pe acolo se arde in prima faza, daca n-ai grija.La gain 300 cam pe aici am fost vs. graficele de la ASI, doar ca am lucrat bin2. Daca faci HDR (in stil foto) n-ar trebui sa fie probleme cu arderea.

nobody
02 Aug 2024 03:11


Imaginea raw ce ti-o da are rezolutia 4144x2820 sau pe aproape ?
Graficele par exact pentru bin2 ce-l face senzorul pe acei subpixeli (sa le zicem asa).

Dpa cum arata, cred ca poti sa lasi gain-ul mai jos, nu prea ai avantaje, doar iti saturezi ADC-ul.
FW de pe grafice este cel ce ramane folosibil dupa gain+ADC.
Creste un pic zgomotul de citire, dar ala e infim oricum.
Semnal util nu castigi cu gain.

Cu arderea pe partea de soft ii dai tu de cap, aia e faza a 2-a.

Cam ce zicea si mmarin.  8)

nobody
03 Aug 2024 16:40


Un FW (full-well) efectiv de 2k de pe grafic este echivalent cu o achizitie de 2^11=2048 - 11 bit.
La gain unitar arata undeva la 16k, 2^14= 16384 - 14 bit.

La semnalele mici cu gain mai mare poti avea un avantaj la zgomotul de citire prin stacking, doar in conditiile in care nu ai mult 'background' cu zgomot de fond (de la poluare, dark current etc.) si/sau faci multe achizitii realtiv scurte.

La tine, 'background'-ul este deja peste 20%.

Punctele alea colorate sunt hot-pixels permanenti sau doar din alea temporare ?

valy
03 Aug 2024 21:38


Ma gandeam ca la mare n-ar trebui sa fie poluare luminoasa, sub Andromeda era marea cea neagra, in afara de doua vase ancorate in larg si o baliza nu sunt alti poluatori.

tudor
03 Aug 2024 21:52


Degeaba este Marea cea neagra fara lumina sub Andromeda, daca tu faci observatiile si pozele de sub marea cupola de lumina a orasului Constanta de exemplu

valy
03 Aug 2024 23:27


Posibil sa fi fost sub influnta cupolei de poluare. Vad ca intre Sulina si Sf Gheorghe ar fi o fereastra de oportunitate. Eu am pozat la 18km N de Varna.



La tine, 'background'-ul este deja peste 20%.Asta poate fi si o conventie: de ex. Sharpcap are Brightness si poate fi setat astfel incat cocoasa sa se mute mai spre negru sau mai spre alb.

nobody
03 Aug 2024 23:55


Credeam ca-i o captura si o abordare mai serioasa.

valy
03 Aug 2024 23:58


E default in Sharpcap, la final am observat ca exista optiunea.

nobody
04 Aug 2024 01:56


N-ar trebui sa lucre RAW ? 
Totusi, acolo panta pare destul de liniara si pleaca de la 0.
S-ar putea ca valoarea default sa nu modifice nimic.

Oricum, si in stack-ul final ai un offset similar la background, zic eu, exagerat de mare.

valy
04 Aug 2024 13:41


In fine, asta e, nu mai pot repara acum postfactum, am pozat RGB24. Dar nici nu mi-am propus in prima faza sa rezolv partea de captura, problema principala fiind sa vad cum functioneaza toate impreuna si cum merge autotrackingul.

Deci in ultima seara am schimbat foaia si am reconfigurat tot sistemul ca sa vad cum merge guidingul cu telescopul mare si captura cu Sandibel. Astfel:
- am pus ASI 462 la ED80/600 pentru guiding
- am pus ASI 294 pe ED 50/240 cu FF aferent. Avand in vedere ca are un backfocus de doar 17mm nu a mai incaput filterholderul cu UV/IR cut deci am pozat full spectrum. Am activat si racirea, am setat 10'C, afara fiind aprox 26.

Am urmat sfatul si am redus Gain la 150, am crescut timpul de expunere la 120-360s. Bin1. Insa PHD a facut ceva figuri cel putin la inceput, focala mai lunga pierdea steaua sau montura se misca haotic, cateodata, astfel ca guidingul se oprea si multe cadre au iesit miscate.


Un cadru procesat putin in Adobe Lightroom, 360s, gain 150. Mare parte din semnalul fin pare a fi ascuns in semnalul/zgomotul de fond.

mmarin
04 Aug 2024 15:29


Arată sensibil mai bine. Se pare că  ai o urmă de tilt în lan&#539;ul optic; asta o să-&#539;i dea ceva bătăi de cap dacă rămâne vizibilă după procesare. Problemele cu ghidajul ar putea fi generate de o sursă externă de căldură - un automobil în trecere sau un boiler pe gaz, dacă era de la montură sau din setări s-ar fi repetat mai des.

valy
04 Aug 2024 15:44


Arata mai bine! :lol: 

..Problemele cu ghidajul ar putea fi generate de o sursă externă de căldură - un automobil în trecere sau un boiler pe gaz, dacă era de la montură sau din setări s-ar fi repetat mai des.Se repeta, marge ce merge uniform minute bune, la un mom dat brusc steaua urmarita sare cumva in cerc sau in patrat, o tine asa cam un minut si dupa aceea revine la normal. Cand am facut guidingul cu focala de 600mm se vedea mai clar cum topaie steaua.
Suspectez un PEC setat cu ceva ani in urma care face figuri, sau cine stie... Probabil trebuie sa resetez PEC-ul sau sa il fac mai bine.
Din pacate nu pot instala log viewer-ul ca sa vad intreaga evolutie, da o eroare probabil nu ii place sistem 64bit sau ceva.. Am facut in Excel un grafic...

mmarin
04 Aug 2024 17:11


Graficul ăla îmi pare familiar, m-am lovit &#537;i eu de aceea&#537;i problemă fără să-i pot da de cap. Faptul că oscila&#539;iile au o perioadă constantă pe ambele axe mă duce cu gândul la un fenomen de rezonan&#539;ă dar nu am avut timp să merg mai deparete cu investiga&#539;iile, nu am suficiente ore de cer senin ca să le sacrific cu experimente.

nobody
04 Aug 2024 19:26


Mare parte din semnalul fin pare a fi ascuns in semnalul/zgomotul de fond.
Noa, acum intri mai adanc in astrofoto, ai grija ca nu mai este cale de intoarcere.  :) 

Oscilatiile monturi par a fi autoinduse de ghidaj, ca o rezonanta intretinuta, poate reactie prea puternica a sistemului de ghidaj la o perturbatie scurta. O alta chestie e faptul ca tracking-ul normal e tot timpul in urma, parca gidajul tareste dupa el tracking-ul, probabil de la punerea in pol sau PEC ramas. Cred ca au legatura.

valy
04 Aug 2024 20:29


Multumesc pentru ajutor si idei. Noaptea de test s-a incheiat, am revenit la sediul principal. A iesi mai bine decat m-am asteptat, a fost senin, n-a fost vant, nici tantari. Chiar si pozele au iesit ok, desi speram sa iasa extraordinare din prima. Poate totusi astronomia, DSO in special, nu e asa simpla cum apare prin prezentarile reviewerilor de pe youtube.

Declar inschisa sesiunea de test. Ne pregatim pentru urmatoarea.

nobody
04 Aug 2024 21:27


Felicitari !  :D

valy
04 Aug 2024 21:58


Desi eu i-as fi raspuns "Because it's all we have, literally!"