-----------------------------------
David Marica
20 Dec 2023 22:24

Luneta din Muzeul National Brukenthal
Azi am fost într-o excursie la Sibiu, unde am vizitat Muzeul Na&#539;ional Brukenthal. În muzeu am admirat multe picturi &#537;i mai târziu am ajuns in cabinetul de curiozită&#539;i, unde mi-a atras aten&#539;ia o lunetă astronomică la care nu am găsit detalii. Sunt curios dacă &#537;tie cineva ceva detalii tehnice/istorice despre această lunetă. Ata&#537;ez o imagine cu luneta mai jos.

Mircea Pteancu
20 Dec 2023 23:50


David

Felicitari pentru munca de detectiv.
Luneta din imagine pare a fi o luneta ''Schulfernrohre'' de Merz.
Luneta scolara Merz a avut parametrii D=54mm F= 650mm.

Poate unora o sa li se para cam ciudati acesti parametrii, de ce tocmai ''54mm'' si de ce tocmai ''650mm'' ?
Firma germana in Bavaria, Merz exporta produse in intreaga lume, acordand mare atentie pietei franceze.
Desi Franta a introdus sistemul metric inca in secolul XIX, urmele sistemului imperial au persistat pana in a doua jumatate a secolului XX.
Astfel, luneta Merz ''Schulfernrohre'' are un diametru de doi toli francezi iar focala, in aceeasi unitate de masura, este de 24.
Luneta ''Schulfernrohre'' a fost achizitionata, si foarte apreciata,  de astronomi amatori romani precum Victor Anestin, Rosseti-Balanescu si altii.

Am mentionat acest tip de luneta in lucrarea mea ''Astronomii amatori romani la inceputul secolului XX'' , prezentata la Conferinta SRPAC din 1918, care se poate citi si descarca, de la pagina 43, aici :

https://www.academia.edu/41481484/Conferin%C8%9Ba_SRPAC_2018_-_Lucr%C4%83ri_%C3%AEn_extenso

Mircea

David Marica
21 Dec 2023 00:54


Mul&#539;umesc mult dl. Mircea! Multumim pentru informatiile istorice oferite! :) 

În seara aceasta am citit pu&#539;in din lucrarea dumneavoastră &#537;i este foarte interesant materialul prezentat. Este interesant ce parametrii se foloseau pe vremea aceea &#537;i că exista interes în &#539;ara noastră pentru folosirea a acestor instrumente de către astronomii no&#537;tri români. 
Deoarece l-a&#539;i men&#539;ionat pe Victor Anestin, am citit în seara aceasta din cartea "Cum să înve&#539;i stelele", capitolul "Lunetele" pag. 169-170, unde am găsit o ilustra&#539;ie cu luneta Merz "Schulfernrohre" pe care a&#539;i prezentat-o mai sus. Se pare că se făceau &#537;i observa&#539;ii solare cu aceste lunete, deci probabil erau &#537;i ceva filtre de Soare &#537;i se puteau face &#537;i observa&#539;ii mai indepartate, roiuri de stele si nebuloase.
Aceasta carte de Victor Anestin este considerata prima lucrare romanesca dedicat observatiilor astronomice si merita citita, deoarece contine multe informatii importante si este si revizuita pentru zilele noastre moderne.

Cer senin, David