-----------------------------------
sabin fota
10 Iul 2008 01:13

NexStar 6 SE Celestron
Mi-ar placea sa achizitionez unul.
Vreau pareri, daca se poate folosi si la observatii vizuale dar as vrea sa fac si astrofotografie!
Multumesc anticipat!

Catalin Paduraru
10 Iul 2008 01:33


Nu ti-l recomand. Mai bine cauta ceva pe montura ecuatoriala germana.
Numai bine!

horatius
10 Iul 2008 01:59


Daca ai intentii de astrofoto mai serioase, atunci iti recomand modelul cu montura ecuatoriala CG5, C6 S-GT XLT: http://www.skywatcher.ro/Cel/c6sgtxlt.htm. La acesta mai ai nevoie de un reducator de focala pentru astrofoto.

Pentru observatii vizuale si astrofoto ocazionala si cu expuneri scurte merge si un NexStar 6SE.

Doru Dragan
10 Iul 2008 08:21


Mai Sabine, pareai un baiat serios dupa poza aia cu care ne-ai bagat in ceata :) NextStar e o bijuterie, e foarte frumos, e foarte interesant ca dizain dar la un tip serios se potriveste un instrument serios. Cand spun asta ma refer la un telescop care pentru 1000 de dolari ofera o apertura mai mare si o montura mai stabila. Nu GOTO, sprijin intr-un singur brat, culoare oranj si alte fite pentru domnisoare :D Sfatul meu: mai straduieste-te un pic si cauta ceva mai serios.

sabin fota
10 Iul 2008 08:27


Daca ai intentii de astrofoto mai serioase, atunci iti recomand modelul cu montura ecuatoriala CG5, C6 S-GT XLT: http://www.skywatcher.ro/Cel/c6sgtxlt.htm. La acesta mai ai nevoie de un reducator de focala pentru astrofoto.

Pentru observatii vizuale si astrofoto ocazionala si cu expuneri scurte merge si un NexStar 6SE.
ma intereseaza modelul asta, dar trebuie sa mai pun niste bani deoparte.
mai vreau niste pareri.
Multumesc!

Catalin Paduraru
10 Iul 2008 09:54


Iti trebuie neaparat GoTo?
Numai bine!

sabin fota
10 Iul 2008 10:35


pai daca vreau sa fac astrofotografie nu imi trebuie obligatoriu goto?

valy
10 Iul 2008 11:13


pai daca vreau sa fac astrofotografie nu imi trebuie obligatoriu goto?
"Montura cu GoTo" difera de "Montura motorizata". Esti constient de diferenta dintre ele?

horatius
10 Iul 2008 11:41


Motoarele de la un sistem goto sunt totdeauna mai precise decat niste simple motoare de urmarire si ofera in plus si posibilitatea de a le controla prin calculator si ghidaj automat. Deci din punctul de vedere al astrofoto, o montura ecuatoriala cu goto e mai buna decat una cu motoare simple doar.

sabin fota
10 Iul 2008 12:41


deci goto!! :D

red giant
10 Iul 2008 12:53


Există și monturi fără goto care au motoare de la versiunile cu goto. Vezi variantele SynTrek ale monturilor SkyWatcher. Goto se poate adăuga ulterior înlocuind "telecomanda".

CristiB
19 Iul 2008 22:41


 dar la un tip serios se potriveste un instrument serios. Cand spun asta ma refer la un telescop care pentru 1000 de dolari ofera o apertura mai mare si o montura mai stabila. Nu GOTO, sprijin intr-un singur brat, culoare oranj si alte fite pentru domnisoare :D .
Sa presupunem ca serios as fi  :)  ! Care ar fi propunerile dumneavoastra pentru un instrument de 1000 euro? Stiu ca informatiile bune costa,dar poate ajung si eu la o intalnire si platesc cu ceva ce se face la mine in Cotnari.

Doru Dragan
20 Iul 2008 22:27


Orion SkyQuest XT10 IntelliScope
Celestron StarHopper 12
Meade LightBridge 10 in. Deluxe 
SkyWatcher SW880

CristiB
21 Iul 2008 10:09


Orion SkyQuest XT10 IntelliScope
Celestron StarHopper 12
Meade LightBridge 10 in. Deluxe 
SkyWatcher SW880
Multumesc frumos! Toate sunt mari dar probabil in astronomie marimea conteaza!

zoth
21 Iul 2008 10:56


Toate sunt mari dar probabil in astronomie marimea conteaza! 
In general asta e tendinta dar astronomie la nivel de amator se poate face foarte bine si cu instrumente mai mici, numai sa vrei.
Parca luneta lui Galilei avea 1" in apertura si a facut ceva astronomie cu ea...
In general instrumentul se personalizeaza in functie de unele criterii:
- financiar
- portabilitate, mobilitate
- aplicatie (vizual, fotografic, planetar sau ds)
- tendinte actuale
Alegerea finala e de obicei un rezultat combinat intre aplicarea criteriilor de mai sus si gradul de instructie al individului in cauza.
Mai e bine sa nu uiti un lucru, daca nu ai observator in care instrumentul sa fie montat permanent, cu cat va fi mai mare cu atat va fi utilizat mai rar....
Spor!

CristiB
21 Iul 2008 11:40


Toate sunt mari dar probabil in astronomie marimea conteaza! 
In general asta e tendinta dar astronomie la nivel de amator se poate face foarte bine si cu instrumente mai mici, numai sa vrei.
Parca luneta lui Galilei avea 1" in apertura si a facut ceva astronomie cu ea...
In general instrumentul se personalizeaza in functie de unele criterii:
- financiar
- portabilitate, mobilitate
- aplicatie (vizual, fotografic, planetar sau ds)
- tendinte actuale
Alegerea finala e de obicei un rezultat combinat intre aplicarea criteriilor de mai sus si gradul de instructie al individului in cauza.
Mai e bine sa nu uiti un lucru, daca nu ai observator in care instrumentul sa fie montat permanent, cu cat va fi mai mare cu atat va fi utilizat mai rar....
Spor!
Multumesc de sfaturi! Nu o sa crezi dar citeam in timpul asta ,,Refractoare rapide" unde te zbateai mult sa gasesti o luneta buna. Nu stiu daca te-ai convertit la reflectoare dar eu tot o luneta buna as dori, sau ma rog, cat de buna poate fi pe la 1000 de euro. Daca poti sa ma ajuti in treaba asta iti sunt recunoscator.

zoth
21 Iul 2008 12:38


Cu siguranta nu m-am convertit la reflectoare si nu cred ca mai am timp pentru a o face nici in viitor.
Sa nu crezi ca am ceva impotriva instrumentelor cu oglinda asa cum probabil cred multi de pe acest forum, am si eu astfel de instrumente dar placerea ramane placere, astronomia vreau sa o fac din placere, iar refractorul ramane placerea mea.
Ai dreptate, cautam un refractor mic deoarece criteriul portabilitatii era si este important pentru mine.
Daca vrei obligatoriu refractor atunci ar trebui sa alegi ori unul foarte lung daca e acromat ori sa mergi pe solutia apo, solutie care din pacate e foarte scumpa.
Un foarte bun compromis la capitolul refractoare il fac ED-urile care la raporturi focale rezonabile au cel putin vizual dar de multe ori si fotografic comportamentul celor apo, totul e sa fii atent ce alegi.
Pentru ca nu ai spus decat criteriul financiar care te caracterizeaza imi este greu sa-ti dau un sfat concret.
Totusi, un foarte bun instrument pentru tine cred ca ar fi un SK-ED100PRO care e pe undeva pe la 700 euro dar care trebuie pus pe o montura buna pentru al valorifica corespunzator (EQ5 vizual, EQ6 fotografic).
Cu un astfel de instrument nu vei avea concurent din partea reflectoarelor pana la dimensiuni ale oglinzii de 200, pe incercate  :D 
Spor.

CristiB
21 Iul 2008 15:19


Adica asta http://skywatcher.ro/SK/SKED100.htm
                   +
         asta  http://skywatcher.ro/SK/EQ5.htm

Dar ca valoare fac cat asta  http://skywatcher.ro/SK/SK15075HEQ5.htm .
Nu ar fi mai bun avand in vedere ca e de 150 mm si ca are si motor de urmarire?

Ovidiu M. 
21 Iul 2008 15:24



Cu un astfel de instrument nu vei avea concurent din partea reflectoarelor pana la dimensiuni ale oglinzii de 200, pe incercate  :D 
Spor.

 Cred ca totusi iti plac refractoarele un pic prea mult :wink:

zoth
21 Iul 2008 16:31


In nici un caz.
In lumea refractoarelor calitatea trece inaintea aperturii.
Un asemenea instrument ar fi bun doar pe post de RFT pentru grosismente de 20-50x dar nu il vei putea folosi la planete sau stele duble.
Unui ED100PRO poti sa-i dai o utilizare aproape universala.
Diferenta calitativa dintre un ED si un acromat obisnuit este foarte mare.

Cred ca totusi iti plac refractoarele un pic prea mult  
Da, asa este, am declarat-o si mai sus daca ai citit dar practic putem schimba impresii dupa ce pui ochiul intr-un ED sau APO.
S-ar putea sa ramai marcat dupa o astfel de experienta   :D

shrewie
21 Iul 2008 16:33


                   +

Dar ca valoare fac cat asta  http://skywatcher.ro/SK/SK15075HEQ5.htm .

Pe scurt, in optica in general "dai atat cat face". Pentru astrofotografie apertura e mai putin importanta decat calitatea optica... nu degeaba majoritatea recomanda refractoare ED sau apo in acest caz. Daca vrei observatii vizuale, sunt solutii mult mai bune in clasa aia de apertura (pret, portabilitate, calitate optica).
Refractorul acromat de 150mm e un soi de compromis care nu exceleaza la nimic in special. E bun daca vrei neaparat un refractor mare fara sa "break the bank" :)

Ovidiu M. 
21 Iul 2008 16:42



Da, asa este, am declarat-o si mai sus daca ai citit dar practic putem schimba impresii dupa ce pui ochiul intr-un ED sau APO.
S-ar putea sa ramai marcat dupa o astfel de experienta   :D

 True, si as da orice sa pun ochiul la capatul unui TAK de 5000 de euro. Totusi in aceeasi bani doar imagineaza-ti ce reflector iti iei si la ce calitate si ce poti vedea cu el fata de un Super Apo de 130mm....
 
 Apocromatele sunt in special destinate astrofotografiei si cred ca merita cu prisosinta banii pt asta, insa daca e doar pt visual nu are Apo de 130mm nu are cum sa bata un obsession de 18 inch;)

 Sper ca experienta de la Lacul Balea sa-mi confirme asta in caz ca vine si Catalin Fus cu APO-ul lui :lol:  Pentru ca, altminteri, o sa incep sa strang pt APO si peste vreo 10 ani , o sa-mi iau :lol:

zoth
21 Iul 2008 17:43


Ovidiu, sigur ca un APO nu poate sa intreaca in apertura un Obsession de 18", in schimb ofera altceva, ofera calitate.
Calitatea e o optiune, nu poate fi bagata pe gat cu forta , dupa cum am spus mai sus alegerea instrumentului depinde si de gradul de instructie al individului in cauza.
Cred ca am fost destul de clar.

Apocromatele nu sunt destinate in special pentru astrofoto, dar sunt folosite in astrofoto tocmai pentru calitatea ce o ofera.
Sper sa te convingi singur, e cea mai buna cale  :D 
Terminat.

CristiB
21 Iul 2008 18:25


                   +


Deci e bine pe montura asta? Asta in cazul cand il dau cei de la magazin in aceasta combinatie, pt ca vad acolo luneta + montura =70 mil.

horatius
21 Iul 2008 22:57


Combinatia la 7000 e un Ed100 si o montura HEQ5 SynScan PRO (o montura cu goto inclus mai solida si mai precisa decat montura EQ5 din linkul tau). Combinatia ED100 cu montura EQ5 e mult mai ieftina. Da-mi un PM sau email pentru alte detalii.


                   +


Deci e bine pe montura asta? Asta in cazul cand il dau cei de la magazin in aceasta combinatie, pt ca vad acolo luneta + montura =70 mil.