-----------------------------------
hardstyle
26 Oct 2023 11:02

Colimare: oriunde, numai nu pe centru
Îmi luai scula noua: 150/750 pe montura Dobson cu GoTo.
Ce e de făcut prima dată decât o colimare,nu? Cu laserul nu ar trebui să îmi ia mult. Ei bine,am stat două ore   :) 
Numai nu reu&#537;eam să centrez secundara pe mijlocul celei primare. 
Am reu&#537;it în cele din urmă,dar nu &#537;tiu dacă e ok.. pentru că am sim&#539;it că am for&#539;at cam tare &#537;uruburile de reglaj. E normal? 
Laserul nu l-am putut verifica totu&#537;i,daca e colimat corect. Nici cer senin nu am avut pentru un test pe stea.
In cazul in care nu este bine,cum ar trebui sa procedez cu oglinda secundara? In special cum trebuie rotita pe axa ei înainte de a strânge reglajele? Cum trebuie sa lucrez cu &#537;urubul central? Am incercat sa o aliniez din mână să bată laserul pe mijlocul primarei &#537;i cu cealaltă să strâng reglajele,dar se deregla imediat. Frustrat că am pierdut atâta timp am inceput sa for&#539;ez cele 3 &#537;uruburi de reglaj,in cele din urmă reu&#537;ind să duc laserul fix pe centrul oglinzii primare. Dar nu am lini&#537;te din moment ce a durat atât &#537;i solu&#539;ia a fost "cu for&#539;a"..

valy
26 Oct 2023 11:18

Re: Colimare: oriunde, numai nu pe centru
Ce e de făcut prima dată decât o colimare,nu? ..Nu. In principiu nu te legi la cap daca nu te doare :)

In general suruburile au si contrasuruburi, e bine sa slabesti unul cand strangi pe celalalt, le reglezi din aproape in aproape fara sa le fortezi dar nici sa nu le lasi prea lejere.

Mircea Pteancu
26 Oct 2023 15:25


Colimarea se incepe prin verificarea si centrarea oglinzii secundare.
Daca nu esti expert in colimare, este cu totul contraindicat sa centrezi scundara cu oglinda primara la locul ei.
Cel mai bine este sa dai primara jos, pui capacelul in port-ocular si centrezi secundara.
Numai dupa ce marginea secundarei o vei face  concentrica cu interiorul focuserului, montezi inapoi primara.
Si incepi sa ''tragi'' de suruburile acesteia.

Daca secundara este bine centrata, colimarea primarei se face in 5 minute, 10 minute cu tot cu pauza de cafea.
Daca a trebuit sa colimezi mai mult de 20 de minute, banuiesc cu o certitudine de 99,99 % ca secundara nu este bine centrata.


Sa trecem la practica.
Am mai explicat aceste lucruri dar vad ca degeaba incerc sa ajut, oamenii nu citesc cele scrise pe forum asa ca mi-am pierdut timpul fara rost.
Mai explic odata, pentru ultima data.

Pui capacelul in focuser.
Oglinda principala este data jos.
Privesti prin capacel si vezi imaginea din atasament.
Cercul cel mai mare C il vezi la marginea campului. Acela este baza focuserului, gaura din el.
Cercul B este marginea secundarei, conteaza doar partea aluminizata. Depinde de constructie, mai poti sa vezi vreun clips care tine secundara. Mai vezi si potcoava din stanga care este marginea secundarei. Acestea nu conteaza.
Cercul A este capatul de jos al tubului telescopului, prin care vezi ... ceea ce vezi : pavajul, pisica personala, peretele - depinde cum tii tubul in timpul reglajului.
Ceea ce ai de facut pare simplu: cercurile A,B,C trebuie sa fie concentrice.
Adica intre A si B trebuie sa ai aceeasi distanta ''a''.
Intre B si C trebuie sa ai aceeasi distanta ''b''.

Nu-i chiar asa de usor cum pare.
La un telescop nou, unde trebuia centrat intai paianjenul in tub si apoi secundara, a fost cand centrarea secundarei a durat ore in sir. 

Numai dupa obtinerea concentricitatii cercurilor A,B,C, montezi primara la locul ei si o colimezi cu ajutorul ocularului Cheshire. Despre asta nici nu vorbesc, se face de la sine.
Lasere am doua dar nu-s nici pe departe atat de bune ca Cheshire.

Daca ai asigurat concentricitatea de mai sus, colimarea primarei e floare la ureche, dureaza cateva minute.
Daca nu, faci o pauza si maine incerci din nou. Sa ai rabdare, cine nu a trecut prin asta va zambi ca un nestiutor dar suruburile alea parca fac ce vor nu ce trebuie, sunt in stare sa te bage in depresie dupa vreo doua- trei ore de reglaje nereusite. 
Daca se intampla asta , iti iei o pauza si iti analizezi modul de lucru, nu faci ceva cum trebuie. 
O iei de la zero.

Daca faci cum ti-am spus si oglinda este buna, vei rezolva cu ea stele subarc.

Poza de mai sus este din timpul colimarii noului meu newtonian D=148mmx752mm.
Am vazut deja cu el discurile Airy  in forma de cifra ''8'' la steaua 7 Tauri cu separatia de 0,74''.

Succes si cer senin, Mircea

hardstyle
26 Oct 2023 16:24


Mul&#539;umesc pentru răbdare, Mircea!
Devreme ce îmi permite timpul voi urma instruc&#539;iunile.

Nu. In principiu nu te legi la cap daca nu te doare :)

In general suruburile au si contrasuruburi, e bine sa slabesti unul cand strangi pe celalalt, le reglezi din aproape in aproape fara sa le fortezi dar nici sa nu le lasi prea lejere.

Pai mă cam durea. Că am pus laserul &#537;i nu era colimata nici una.
Mi-am adus aminte că &#537;i la cel vechi 130P am avut probleme,dar nu mi-a luat chiar atât timp. &#536;i în final,testat pe stea ,a fost bine.

&#536;uruburile sunt cam aiurea..odată ce încep să opună rezisten&#539;ă mai tare reglajul nu mai este atât de "fin" pentru că se mi&#537;că secundara cu totul,dar cred că în mod normal nu ar trebui sa se ajungă în punctul ăsta.

Urmează să verific laserul.

gpaunescu
26 Oct 2023 17:36


Ca idee, daca nu ai colimat (macar verificat) tu cu mana ta laserul, e bine sa nu ai incredere (poate alea de cateva sute de euro sa fie colimate).

Am cumparat 3 lasere pana acum (inclusiv cel de la Baader) si nici unul nu a fost colimat. Cel mai aproape de a se numi colimat a fost un svbony (am mai citit ca sunt destul de bine facute).
Important e sa ai un laser care se poate colima (la cel de la Baader e destul de dificil).

In rest, sa traiasca dopul cu gaura (acum se pot face si printate si sunt mai precise) si ocularul cheshire.

Erwin
26 Oct 2023 21:56


Dacă ai un pic de răbdare încerc să î&#539;i fac &#537;i să-&#539;i trimit prin po&#537;tă un kit de &#537;uruburi de colimare pentru secundară. Telescoapele comerciale au un sistem foarte prost făcut. Prin for&#539;area &#537;uruburilor nu ai făcut decât să sapi în suportul secundarei care este din aluminiu ni&#537;te găuri din cauza cărora acum colimarea este de 10x mai dificilă. &#536;uruburile originale nu sunt &#537;lefuite sferic la capete a&#537;a cum ar fi trebuit, sunt &#537;uruburi fabricate prin roluire, metoda cea mai ieftină &#537;i au o bavură la capete. În plus, arcul de la &#537;urubul central a&#537;a cum este pus este complet inutil. Când slăbe&#537;ti &#537;urubul ca să po&#539;i colima arcul nu te ajută deloc pentru că nu men&#539;ine secundara în pozi&#539;ie ci o împinge în direc&#539;ia gre&#537;ită. Trebuie înlocuit cu un arc de vreo 4-5 ori mai puternic dar la fel de mic, amplasat între capul &#537;urubului care trebuie înlocuit cu unul mai lung &#537;i hubul central. &#536;uruburile de colimare se înlocuiesc &#537;i ele cu unele cu cap randalinat. Suportul secundarei se &#537;lefuie&#537;te plan eliminând bavurile apărute apoi se a&#537;ează între el &#537;i capetele sferice ale &#537;uruburilor de colimare o &#537;aibă extralată. Astfel ele vor călca pe fier, nu pe aluminiu în gropile rămase. Po&#539;i face singur opera&#539;iunile astea &#537;i iei un set de &#537;uruburi noi. Colimarea contra arcului puternic se men&#539;ine pe timp nedefinit, eu a&#537;a am la toate telescoapele mele &#537;i la cele care mi-au trecut prin mână. 

Laserul se verifică foarte simplu: se a&#537;ează pe un [url=http://astrovest.ro/site/index.php/3d-print/suport-colimator-detail]suport cu 2 V-uri distan&#539;ate la câ&#539;iva cm &#537;i care este fixat pe o masă cu o clemă, cât mai departe de un perete pe care proiectezi raza &#537;i pe care ai lipit o coală de hârtie de matematică. Eventual trasezi cu un pix ni&#537;te linii perpendiculare, să le vezi de la distan&#539;ă. Rote&#537;ti laserul cu mâna astfel încât să rămână mereu lipit de suport. V-urile vor asigura păstrarea axei de rota&#539;ie a corpului tot timpul. Un laser decolimat va descrie un cerc pe colala de mate. Din &#537;uruburile de colimare (unele sunt ascunse sub un inel, capac, ceva) încerci să mic&#537;orezi raza acestui cerc cât mai mult. Nu am reu&#537;it să colimez perfect un laser Hutech care e scump &#537;i cu care am dereglat mai întâi vreo 2 telescoape... :Đ

hardstyle
26 Oct 2023 23:42


Am o mare re&#539;inere când vine vorba de "me&#537;terit". Nu sunt îndemânatic deloc. Totu&#537;i sper sa nu fi găurit in aluminiu prea tare sau cel pu&#539;in să nu fi găurit in locul potrivit,adică secundara sa nu fie în pozi&#539;ia ei corect rotita.

Am luat azi un cuier de baie/bucătărie pe care pot pune laserul &#537;i să îl verific.

dmtr69
27 Oct 2023 12:20


Nu-i nevoie sa dai jos primara. Pune o foaie de hartie in spatele secundarei, fixata cu un mic magnet de tub. Mai poti pune o coala pe partea opusa focuserului, desigur de alta culoare, sa zicem portocalie. Asa vei vedea prin gaura de la Cheshire (sau "sight tube" ) un cerc alb cu un inel portocaliu pe exterior. 
 Ca sa estimezi mai bine latimea egala a acestui inel (respectiv cat de rotunda se vede secundara), aceasta latime trebuie sa fie cat mai mica, deci probabil este nevoie de un Cheshire lung. 
Exista si "concentratoare"- un fel de "sight tube" cu iesire pe un plexi gravat cu cercuri concentrice. Sunt destul de bune.
 Si metoda vizualizarii in mod egal a clemelor de fixare a principalei, este destul de buna, dar mai putin precisa.
Primara o colimezi cu Cheshire clasic (cu oglinda si reticul). 
Pentru colimarea laserului eu am fixat o oglida zenitala de 2" pe masa, laserul urmand ca se centreze prin greutatea lui. Tinta- o coala de hartie cu reticul, aflata la 1,5-2m departare (o poti pune si mai departe pentru o precizie mai buna- eu am folosit o camera cctv si un monitor ca sa vad bine miscarea punctului laser)

hardstyle
27 Oct 2023 12:42


Deci oricum îmi trebuie &#537;i un cheshire că nu am. Rămâne să iau unul lung ?

GunDALF
27 Oct 2023 13:13


Iete cum se face colimarea adevarata, pe camp. :wink: 

https://www.cloudynights.com/topic/895141-collimation-on-planetary-moon-instructions-with-videos/#entry12997526

Erwin
27 Oct 2023 15:06


Tubul Cheshire lung este cel mai bun. &#536;i cu cel scurt po&#539;i face opera&#539;iunea doar că trebuie ceva mai multă aten&#539;ie. &#536;i capcul găurit este destul de bun pentru început. 

Mai există un instrument special, luneta de colimare Takahashi, foarte utilă pentru colimarea telescoapelor RC, SC sau mak-cass. Am confec&#539;ionat ceva similar.

gpaunescu
27 Oct 2023 15:31


Ca idee, si tubul cheshire se poate folosi ca si capac gaurit, daca il desurubezi si ii scoti partea stralucitoare (oglinda)

Mircea Pteancu
28 Oct 2023 12:28


De acord cu cele spuse mai sus, frumoasa discutie.

Poate ne ajuta MariusP sa o punem ''sticky'' pentru a fi de ajutor tuturor celor care au probleme cu colimarea reflectoarelor. Si cine nu are !?

Cum a aratat dmtr69 se poate colima si cu primara la locul ei.
Mai ales daca obturam cu un carton primara.
Ideea aceea cu cercuri de culori diferite este foarte buna, multumesc, am sa o incerc si eu. Datorita culorilor diferite, cred ca imi va fi mai usor sa sesizez excentricitatile.

Pe de alta parte, mai ales la un telescop comercial, eu cred totusi ca este totusi bine sa dai jos primara.
Poti verifica si ajusta asezarea oglinzii. Am intalnit cel putin doua (poate trei, dar n-am notat) telescoape la care primara era stransa in clipsuri ca intr-o menghina.
In plus, cu aceasta ocazie se poate scoate si arunca zdreanta de burete pusa sub primara si se poate inlocui aceasta cu trei reazeme, mult mai bine definite. Cum ar fi rondelele de pasla de pus sub picioarele de mobila.

Pentru masurarea distantei dintre marginea secundarei si gaura focuserului ( vorbim de imagini), eu asez un liniar din plastic pe peretele opus focuserului. Fiind prea aproape, nu pot vedea scala in mod foarte clar dar imi este suficient sa numar, pe rand, cati milimetri sunt spre primara si cati spre gura tubului. Si actionez in consecinta.

hardstyle

Ai curaj, si eu sunt ca tine. Nici eu nu am indemanare nativa dar cu practica multa si perseverenta iti poti forma abilitati acceptabile.
Dar numai lucrand efectiv. Succes !

Mircea

MariusP
28 Oct 2023 14:29


Poate ne ajuta MariusP sa o punem ''sticky'' pentru a fi de ajutor tuturor celor care au probleme cu colimarea reflectoarelor.OK.

Mircea Pteancu
28 Oct 2023 18:04


Marius

In numele tuturor newtonistilor, multumim frumos pentru ajutor !

Mircea

Erwin
30 Oct 2023 11:20


Mul&#539;umim. 

Nu este nevoie de scos oglinda înclinată din tubul Cheshire, e suficient să acoperim cu mâna deschizătura pe unde intră lumina. 

Telescopul va încăpea pe mâna mea, ca să-i vin de hac. O să prezint pe acest topic ce voi constata &#537;i ce măsuri voi lua.

hardstyle
07 Noi 2023 18:39


Am adus acasă "vechiul" tub de 130 mm să-l mai folosesc până termină Erwin de me&#537;terit la tubul nou. 
Deja era dus la altă casă pentru a mai elibera pu&#539;in loc.
  Am încercat să văd cu căpăcelul distan&#539;ele prezentate în poza lui Mircea,dar mi s-a părut imposibil de a judeca corect din moment ce fiecare mi&#537;care a capului/corpului vedea o alta perspectivă prin gaura. De asta cred că este bun un cheshire lung. 
Am reglat secundara sa fie cat mai concentrică cu ajutorul căpăcelului apoi am pus laserul &#537;i era o diferen&#539;ă cam mare unde ar fi trebuit să fie punctul laser &#537;i unde era el defapt. 
 Iar în legătură cu laserul: l-am testat pe un cuier de baie &#537;i punctul laser stă nemi&#537;cat deci pot spune că laserul este bun. Problema ar fi că pe cuier stă mai bine decât in focuserul telescopului...acolo orice mi&#537;care muta punctul ro&#537;u. Chiar &#537;i cea mai mica atingere a &#537;urubului de blocaj al ocularului. Sa nu mai spun că am doar un singur &#537;urub din acela,unul fiind pierdut.
  Diseară daca îmi permite cerul voi face o mica sesiune. Voi testa pe stea,daca cercurile sunt uniforme. Ultima data erau,când am folosit tot laserul.
Pun &#537;i două poze daca ajută la ceva. Cum se vede reglajul cu căpăcel vs laser.

Mircea Pteancu
07 Noi 2023 23:36


Am identificat in pozele tale, pastrand notatiile din schita mea, cercurile A si B.
Capatul focuserului C unde este, de ce nu se vede ?

Deoarece nu ai dat jos primara ( sau nu ai obturat-o asa cum s-a sugerat ca metoda alternativa), eu asa vad ca secundara nu-i centrata in nici unul din cazuri.

Cercul B l-am pus pe ghicite, abia se zareste ceva pe langa celula primarei.

La centrarea secundarei, ce se vede in interiorul cercului A nu conteaza. Ai fost avertizat ca vei fi indus in eroare.

Mircea

nobody
08 Noi 2023 03:34


Daca asta-i vechiul tub, s-ar putea sa fie mai greu de centrat secundara, iar capatul focuserului sa fie cvasi-inexistent.

hardstyle
08 Noi 2023 11:16


Of

Mai incerc ,nu e problema,data viitoare cu primara data jos . &#536;i poate cu un cheshire lung. Poate cu acela sa vad capătul focuserul-ui. Pentru că este telescopul din poza lui @nobody.

Dar întreb ca sa fiu sigur: desfac &#537;urubul central &#537;i misc secundara până ob&#539;in concentricitate între capătul focuserul-ui &#537;i marginea secundarei ,strâng &#537;urubul central,apoi cu &#537;uruburile de reglaj fac in a&#537;a fel fel încât marginea de la capătul tubului sa fie concentrică cu marginea secundarei? Apoi pun primara la loc &#537;i o reglez.

Am ie&#537;it aseară,dar am apucat sa vad doar Jupiter la 65x  când făceam alinierea monturii,apoi au dat năvală norii.

valy
08 Noi 2023 14:50


.. desfac &#537;urubul central &#537;i misc secundara până ..Secundara o misti din surubul central + cele trei din jurul lui.

Mircea Pteancu
08 Noi 2023 15:12


nobody

Mersi pentru poza. 
''Capatul focuserului'' inseamna gaura rotunda dinspre secundara, cea din corpul in care se infileteaza tubul care poarta ocularul.
Musai trebuie sa se vada. Prin capacel, eu vad acea muchie la toate trei reflectoarele mele care au focuser de 2'' (D250mm, D200mm, D125mm).
Celelalte doua reflectoare au focuser de 1,25'', muchia se vede mai usor, gaura fiind mai mica in diametru ( D76mm, D148mm).

La unele telescoape insa se vede muchia de jos a gaurii in care pui ocularul, tubul portocularului fiind mai lung dar de diametru constant de 1,25''.


hardstyle

Da, asa trebuie sa faci cum ai scris.
Fiind un telescop cu tub deschis, nu-i musai sa dai jos primara.
Pune o hartie pe gura tubului de jos care contine primara si o lipesti cu scoci ca sa ia forma rotunda a tubului. Periferia tubului asa obturat cu hartie  va fi cercul A. 
Sau pui un servetel peste primara, orice numai sa nu se vada afurisitele alea de reflexii inselatoare.
Dupa ce aduci cele trei cercuri ca sa fie concentrice, atunci eliberezi primara si aduci la suprapunere punctul din centrul oglinzii primare cu gaura mica a lui Cheshire. Si poti sa sarbatoresti...

Mircea

Erwin
08 Noi 2023 21:20


M-am ocupat azi de newtonianul de 150mm F750. Am înlocuit &#537;urubul central &#537;i arcule&#539;ul, am netezit capătul suportului secundarei, am pus o &#537;aibă extralată &#537;i &#537;uruburi de colimare cu cap randalinat. L-am colimat cu căpăcelul găurit, Cheshire lung &#537;i apoi am verificat pe steaua artificială. Inelele de difrac&#539;ie din discul Airy arată bine, atât intra cât &#537;i extra-focal, a&#537;adar optica este bună. Dar planul focal era mult în afară, am strâns &#537;uruburile primarei la maxim apoi am slăbit doar pu&#539;in cât să o recolimez. Azi a plouat, sper ca mâine să pot face un test pe cer.

nobody
09 Noi 2023 09:04


Mircea

De marginile de jos din poza cred ca vorbim, unde se vede si corpul focuserului, si portocularul, si filetul dintre, nu ?
De aia ziceam ca-i cvasi-inexistenta, ca mai degraba vezi un sfert de bolta cereasca pana ajungi sa vezi marginea completa. Probabil trebuie sa puna camera mai aproape de gaura de la capacel.

Mircea Pteancu
10 Noi 2023 12:16


Corect, de marginea aceea e vorba, acela este cercul C din schita mea.
Fata de el trebuie aduse la concentricitate cercurile A si B.

Mircea

dmtr69
10 Noi 2023 19:58


Un articol bun de pe CN, colimarea pas cu pas: https://www.cloudynights.com/articles/cat/articles/collimation-and-the-newtonian-telescope-v4-r2599

Mig71
12 Noi 2023 18:04


Salut,
Foarte interesant articolul , sunt curios dacă voi folosi&#539;i offset-ul la pozitionarea secundarei.

nobody
15 Noi 2023 18:14


Putem recapitula metoda lui Mircea ?

Practic am aplicat-o de multa vreme si pot zice ca functioneaza, e cam cea mai usoara si intuitiva metoda, mai ales fara scule si cunostinte sofisticate. No contest. Pe de alta parte, cred ca interpretarea geometrica ar trebui sa fie alta decat se crede. Probabil ca asta e si sursa discordiilor.

Deci, in principiu:
Corect, de marginea aceea e vorba, acela este cercul C din schita mea.
Fata de el trebuie aduse la concentricitate cercurile A si B.
...
Pune o hartie pe gura tubului de jos care contine primara si o lipesti cu scoci ca sa ia forma rotunda a tubului. Periferia tubului asa obturat cu hartie va fi cercul A.
Sau pui un servetel peste primara, orice numai sa nu se vada afurisitele alea de reflexii inselatoare.
Dupa ce aduci cele trei cercuri ca sa fie concentrice, atunci eliberezi primara si aduci la suprapunere punctul din centrul oglinzii primare cu gaura mica a lui Cheshire. Si poti sa sarbatoresti...


Cercul A = marginea de la fundul tubului, reflectata de oglinda secundara
Cercul B = marginea aparenta a oglinzii secundare vazuta prin capacel
Cercul C = marginea deschiderii focuserului inspre tub

Toate aceste cercuri se aduc concentrice prin reglarea oglinzii secundare, ignorand oglinda principala in aceasta faza.
Iar abia apoi se regleaza reflexia oglinzii prinicipale.

L-as ruga pe Mircea sa confirme daca am descris bine pana aici.

Mircea Pteancu
15 Noi 2023 18:25


Dragos

Multumesc pentru raspunsul lamuritor !
Ideea la care lucrezi, de optimizare a reflectoarelor este intradevar fascinanta.
Iti urez succes in realizarea ei,
Si da, ai dreptate, solutia principial corecta este cea cu secundara cu off-set.

Imi amintesc de o asemenea discutie, subiectul este foarte interesant, poate-i faci o actualizare.
Ca de cautat pe forum e ceva demn de halloween !


Silviu

Multumim pentru explicatie !
Ma si gandeam ca daca ar trebui musai implementat off-setul si la aceastea, ar fi mai dificil decat la telescop din cauza elementului optic gata capsulat intr-un spatiu limitat.

valy

Intrebarea ta m-a facut sa-mi dau seama ca nu am precizat niciodata de ce ma incurca off-setul.
Tocmai din cauza colimarii.

Off-setul secundarei:

- complica procesul de colimare

- secundara excentrica modifica figura de difractie care devine asimetrica

- figura de difractie asimetrica reduce capacitatea de rezolutie a telescopului atunci cand acesta opereaza in apropierea valorilor precizate de criteriile de rezolutie (Rayleigh, Dawes etc)

Introducerea off-setului ne lasa fara referinta vizibila, nu stim cu certitudine cand am atins colimarea perfecta. Va fi neaparat nevoie de rafinarea colimarii noaptea, pe imagini de stele/ figura lor de difractie.
Telescopul fara off-set poate fi colimat cu mare precizie ziua, urmarind obtinerea concentricitatilor despre care am vorbit.
(Marturisesc ca de cate ori am incercat sa imbunatatesc colimarea noaptea, pe stele, am terminat prin a o strica pe cea obtinuta ziua. :oops: ).

Pe de alta parte, asa cum a subliniat Dragos, solutia tehnic corecta este cea cu off-set deoarece aceasta asigura iluminarea corecta.
Daca voi folosi newtonienele la stele variabile, va trebui sa aleg stele de comparatie care nu se afla in cadranul afectat de absenta off-setului. Adica sfertul de camp vizual, simetric asezat pe directia axei optice a oglinzii primare si care in ocular se vede in stanga.
Aplicatiile astrofoto le las in seama specialistilor, pe mine nu ma privesc.

Mircea

Mig71
17 Noi 2023 08:32


Salut,
Vad ca sunt diferite opinii legate de offset.M-am lamurit de cateva lucruri
- Am un telescop SW 250 similar cu domnul Mircea si care am aflat acum ca are din fabrica deja Offset si trebuie sa traiesc cu el .
-punctul 1 explica de ce dupa ce obtineam concentritatea secundarei cu focuserul folosind o foaie de hartie pt a masca principala si apoi o indepartam pt a privi clemele de prindere a principalei constatam ca nu le vedeam decat pe o latura. Trebuia sa reglez iar la suruburile secundarei sa vad toate clemele de prindere ale oglinzii principale.
Bineinteles cercurile nu mai erau concentrice la verificarea ulterioara.
-in manualul venit cu telescopul la capitolul colimare secundara se arata doar metoda cu capacelul gaurit si clemele oglinzii principale   
( stiau ca din cauza offsetului nu trebuie sa obtii cercuri concentrice?)
-cu ce colimare reusesc eu sa fac obtin imagini buna chiar si la DSO mai pretentioase dar la stele duble e praf.
Gelu

GunDALF
17 Noi 2023 13:39


Asta, da, ai dreptate ca ansamblul de corectie al secundarei (+ altele) se poate imbunatati. Probabil, telescoapele comerciale se supun si ele la ceea ce producatorii numesc reducerea costurilor. Se vede asta in tot ceea ce inseamna echipamente low cost, chiar si midrange.
Ma gandesc ca, totusi, un astrograf (de pilda) include solutii ceva mai serioase.  :wink:

GunDALF
18 Noi 2023 20:53


Ce greseli gasiti in aceasta abordare?

Cred ca n-ati vazut asta, o mai postez o data:
https://skyandtelescope.org/astronomy-equipment/offsetting-your-secondary-mirror/

Evident, in figura A e exagerat nitel efectul, spune si tipul acolo.

valy
19 Noi 2023 21:50


Hai c-am complicat-o, pun un desen cu full-offset echivalent cu 3.3 mm pe fiecare axa si tot nu apare simetric..Ce bine ar fi fost daca se putea demonstra ca secundara ramane centrata in capacelu cu gaurica daca cresti campul de iluminare full de la 0mm la mai mult... 

Sau ai putea sa ai un capacel cu mai multe gauri, una centrala, alte patru simetric undeva la marginea campului si sa incerci sa potrivesti secundara si privind prin aceste puncte, relativ la niste puncte pe primara... adica sa nu o centrezi neaparat dar sa o aduci cumva sa acopere uniform primara (uniform=identic in toate cele patru gauri din extreme).

mihaig
19 Noi 2023 22:58


Ca sa revenim la scopul initial al postarii,care s-a transformat in compendiu de geometrie...
Eu folosesc laser+Barlow pentru aliniera primarei.
Pe etape:
1.Verific alinierea focuser/secundara cu capacelul.
2.Ajustez tiltul secundarei astfel incit centrul oglinzii sa coincida cu centrul focuserului.Asta o fac cu laserul,care este foarte bine colimat.
3.Aduc axul optic  al oglinzii exact in mijlocul focuserului,cu Barlow laser,din suruburile de colimare ale secundarei.Verific din nou pasul 2,reglez iar daca e cazul,apoi pasul 3 din nou.
Cu Barlow laser proiectia marcajului central al oglinzii trebuie sa fie exact in jurul orificiului de iesire al laserului in cazul unei colimari precise.
Barlow laser poate fi clasic,cu obturare cu orificiu central,dupa lentila divergenta sau fara,caz in care proiectia inelului central al primarei se face direct pe placuta la 45 grade a laserului.
In poza cu obturare,proiectia inelului este simetrica in jurul orificiului de iesire,dar nu am putut baga telefonul in telescop decit partial,de aia arata necentrat.
In ceea ce priveste offsetul,ma lasa rece.La orice telescop(newtonian) trag de elemente pinca cind toate imaginile  sunt circulare,concentrice si pupila mea perfect centrala cind ma uit  prin focuser.Cam la fel cum face Mircea...

valy
19 Noi 2023 23:03



1.Verific alinierea focuser/secundara cu capacelul....Ce intelegi prin aliniere?


2.Ajustez tiltul secundarei astfel incit centrul oglinzii sa coincida cu centrul focuserului.Asta o fac cu laserul,care este foarte bine colimat.
3.Aduc axul optic  al oglinzii exact in mijlocul focuserului,cu Barlow laser,din suruburile de colimare ale secundarei.Verific din nou pasul 2,reglez iar daca e cazul,apoi pasul 3 din nou..
La care din oglinzi te referi la pct. 2 si 3?

mihaig
19 Noi 2023 23:09



3.Aduc axul optic  al oglinzii exact in mijlocul focuserului,cu Barlow laser,din suruburile de colimare ale secundarei.Verific din nou pasul 2,reglez iar daca e cazul,apoi pasul 3 din nou..
La care din oglinzi te referi la pct. 2 si 3?

 Oglinda               =oglinda principala
 Oglinda secundara=secundara

In rest,nu suntem la scoala sa dam definitii.Oricine a umblat cu un newton stie ce inseamna pct 1.

valy
19 Noi 2023 23:13



 Oglinda               =oglinda principala
Ok, just.



 Oglinda secundara=secundaraParca tocmai s-a demonstrat ca nu exista un ax optic (centru optic) bine definit al secundarei.


..In rest,nu suntem la scoala sa dam definitii...Fara definitii...viata e pustiu!  :lol:


LE: ca tot ma jucam cu un simulator, am facut o simulare reala cu conul de lumina si diagonala plasata cu centrul pe axa optica. Se observa deformarea perspectiva a diagonalei la privirea in lungul axei optice. De asemenea conul de lumina, in sectiune, este circular, simetric si centrat pe axa optica, daca privim de-a lungul axei optice. Insa daca privim perpendicular pe diagonala vedem ca suprafata activa (intersectia dintre conul de lumina si oglinda) este eliptica, descetrata, asimetrica pe una din axe. Desigur concluziile astea au rezultat si din postarile anterioare.
(am exagerat putin perspectiva, ca sa se vada mai bine)

Erwin
20 Noi 2023 13:12


@Mihai
Po&#539;i detalia un pic Barlow-laserul? Ai pus un barlow obi&#537;nuit &#537;i în el laserul? Sau este un device construit anume?
@all
Mie îmi place că se mai animă spiritele pe-aici, chiar dacă sunt adeptul scurtăturilor &#537;i la teorie nu stau chiar a&#537;a bine...  8)

mihaig
20 Noi 2023 22:59


Se foloseste un barlow normal in care se monteaza un laser.Se poate utiliza in doua moduri:cu imaginea inelului central al primarei reflectata pe un mic disc perforat montat in barlow dupa lentila divergenta(poza de jos) sau cu aceeasi imagine reflectata direct pe obstructia laserului orientata la 45 grade(vezi poza Barlow_fara_obturatie din postarea anterioara).Ultima varianta e mai comoda,nu trebuie sa te contorsionezi prin tub sa vezi reflexia pe capatul barlow-ului.Metoda e foarte sensibila la erorile de paralaxa,deci trebuie verificata perpendicularitatea focuserului pe suprafata tubului.Imaginea reflectata,spre deosebire de laserul simplu,nu depinde de jocul laserului in focuser sau de cit de colimat este.Am atasat articolul original al lui Nils Olof Carlsen,care a inventat aceasta jucarie.

nobody
21 Noi 2023 05:27


Cred ca, totusi, s-a strecurat o eroare de redactare care poate crea confuzii:
1.Verific alinierea focuser/secundara cu capacelul.
2.Ajustez tiltul secundarei astfel incit centrul oglinzii Aduc axul optic al oglinzii  exact in mijlocul focuserului,cu Barlow laser,
din suruburile de colimare ale secundarei.
Verific din nou pasul 2,reglez iar daca e cazul,apoi pasul 3 din nou.

mihaig
21 Noi 2023 08:20


Ai dreptate,din pacate nu mai pot edita..E vorba de primara,nu de secundara..Poate  un admin  face o corectare...