-----------------------------------
Chesster
22 Sep 2023 16:17

Cumpar telescop cu apertura intre 80..100 mm
Poate are cineva vreun telescop care sta praful pe el. Am si eu niste accesorii pe care daca le vand sa dus de rapa hobby-ul asta.

Erwin
26 Sep 2023 14:21


La apertura asta presupun că dore&#537;ti un refractor. Ai deja montură, trepied? Ai un buget? Ce accesorii mai ai &#537;i ce lipse&#537;te ca să nu "se ducă de râpă"?

saiph
26 Sep 2023 15:34


Te-ai uitat pe aici prin Bazar si nu are nimeni? :)

Pe asta l-ai vazut?

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=227368#227368

Il vrei acromat, ED, apo, mak? La ce te-ai gandit? Si pe ce-l pui? Ce accesorii ai si ce-ti mai trebuie? :) 
Cheer up, ce ti s-au inecat asa corabiile? :)

Chesster
26 Sep 2023 15:44


Telescopul este ca si achizitionat de la un coleg de pe forum. Mai exact un Mak de 127. As avea nevoie de o montura, ideal ar fi az3, pt ca va fi folosit mai mult la terestru vizual. Accesoriile mele sunt setul de oculare Baader , si doua oculare Vixen 10 respectiv 30mm.

saiph
26 Sep 2023 16:47


AZ3 e destul de ok, probabil ti-ar trebui o prisma la 45 de grade daca pt terestru ai nevoie pt Makul ala (bun instrument, apropo - am avut si eu pana acum vreo doi ani); o diagonala de 90 ti-ar da dureri de cervicala :) 

Care set de oculare Baader? Asta?

https://www.baader-planetarium.com/en/accessories/optical-accessories/eyepieces/hyperion/baader-hyperion-68%C2%B0-eyepiece-set-(complete).html

Chesster
26 Sep 2023 16:50


Asta de aici.
 
    https://www.baader-planetarium.com/en/accessories/optical-accessories/eyepieces/q-turret-classic-ortho-plossl/baader-q-turret-eyepiece-set-(eyepiece-revolver-4x-classic-ortho-1x-q-barlow-2.25x).html

Chesster
26 Sep 2023 18:05


Prisma de 45 este, mai am un barlow tot in setul baader de 2.25x care la terestru cred ca e foarte bun in combinatie cu ocularele de 18mm ...32mm. Nu stiu cat de potrivite sunt ocularele ortho pentru acest Mak dar sper sa faca "casa" buna. Mai trebuie doar o montura, poate ar trebui sa fac un alt topic pt asta.

saiph
26 Sep 2023 20:15


Ortho-urile sunt bune la planete, dar au campul cam ingust. Pt terestru sunt bune oculare cu camp mai larg, cu atat mai mult cu cat ai o focala destul de maricica pt terestru acolo.  De la 60x in sus, o sa vezi foarte frumos turbulenta atmoferica de la nivelul solului/orizontului :)   Iar 60x ii obtii imediat cu un 25mm.