-----------------------------------
GunDALF
04 Ian 2023 15:14

Optica Bresser vs. Skywatcher
Ma bate gandul sa cumpar un newtonian Bresser (150/750). Dar nu stiu cam cum sta cu optica. Ce-am putut afla e ca la mecanica si constructie Bresser sta mai bine. Dat fiind faptul ca telescoape similare sunt si la pret apropiate si tinand seama de cele spuse anterior, ma tem sa nu faca vreun compromis la optica.
Deci, cum sunt Bresser vs. Skywatcher dpdv al opticii? Macar la cei din urma am ceva experienta, dar de "nemti" nu stiu nimic.

nobody
04 Ian 2023 19:29


La care model te-ai gandit ?

Ala "Pollux" arata cam .... ieftin, cel putin mecanic.
"Space Explorer" si "Messier NT Hexafoc" arata mai bine, cu diferente de pret.

Ultimul pare mai potrivit pentru astrofoto:
https://www.bresser.de/en/Astronomy/Telescopes/BRESSER-Messier-NT-150S-750-Hexafoc-Optical-Tube.html

GunDALF
04 Ian 2023 19:40


Messier Dobson: https://www.bresser.de/en/Astronomy/Telescopes/BRESSER-Messier-6-Dobson.html
Pare OK.

nobody
04 Ian 2023 20:07


Tocmai spider-ul ala fix cu 3 brate groase nu-mi inspira incredere, e ca la "Pollux", + focuser-ul

GunDALF
04 Ian 2023 21:03


De spider nu stiu, dar de focuser am auzit de bine. Unii spun ca focuserele lor R&P sunt mai bune decat cele low end Crayford de la Skywatcher. 
Ideea e alta dp meu dv: tubul are sub 5 kg si de aceea m-a atras, ca atat ma duce montura AZGTi. Nu exista alt tub de 150mm apertura care sa satisfaca cerinta decat un SCT 6", care costa acum ... 5.400 lei, exact cati ani le doresc sa-l pastreze pe stoc, in atari conditii. Plus ca ma aleg si cu o montura Dobson, pentru observatii rapide (poate stimulez pofta).

mmarin
04 Ian 2023 21:43


Nobody are dreptate, focuserul ăla arată ca o copie ieftină după focuserele Vixen. Focuserele Hexafoc sunt într-adevăr superioare celor crayford de la SW (al meu tocmai ce &#537;i-a dat demisia după 4 ani &#537;i-un sfert) dar ăsta... nu &#537;tiu ce să zic. Altfel, oglinzile vin din acela&#537;i atelier, &#537;ansele să dai peste aia care a fentat controlul calită&#539;ii sunt mici.

GunDALF
04 Ian 2023 22:07


Nu zic ca n-aveti dreptate, ideea e ca Hexafoc-ul ala depaseste are 5,5 kg. Hai sa zic ca dau jos finderul ala (vreo 230 g) si pun un red dot, dar tot e peste 5 kg. Plus ca mi-ar trebui maximum 4,7 kg sa aiba, ca mai pun si eu cate unele pe-acolo.

gpaunescu
04 Ian 2023 22:22


Ar fi bine sa intrebi daca are capac care acopera suruburile de colimare pentru secundara, sau cine stie cum e prinsa secundara; sa nu ai surprize. 
Eu nu am reusit sa gasesc ceva referitor la modelul de 6" (la cele mai mari se vede ca au suruburi).

E bine sa mai cauti filmulete pe youtube exact cu modelul asta ca sa te edifici despre cum arata.

Eventual sa intrebi la astromagazin.ro; am vazut ca il au si ei si mai au si pe asta (numai OTA): BRESSER Messier NT-150S/750 Hexafoc

GunDALF
05 Ian 2023 13:59


Da, are capac peste suruburi, i-am intrebat pe baietii. Si focuserul este solid si precis@fara jocuri.

valy
05 Ian 2023 15:48


.. Nu exista alt tub de 150mm apertura care sa satisfaca cerinta ...Ar mai fi astea:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p13462_TS-Optics-UNC-150-mm-f-5-Newton-Teleskop-mit-Carbontubus.html

GunDALF
05 Ian 2023 16:14


1000 euro... pai, as lua C6 in cazul asta. Prea mult. Le stiu, au fost primele la care m-am uitat, cautand dupa termen "carbon tube".

gpaunescu
05 Ian 2023 17:16


M-am mai uitat acum putin la telescoape newton de 150. 
Am observat ca SW il pune pe  cel de 130 pe AZGTI.
Apoi uitandu-ma la greutatea lor am observat ca numai Bresser il declara pe cel de 150 ca avand 4.7kg cu accesorii.
Ceilalti il dau ca fiind de peste 5kg.
De altfel si daca te uiti la Bresser Messier cu hexafocal, e 5.5kg; deci cred ca e mai greu din cauza focuserului.
Ceea ce vreau sa zic, e ca daca te gandesti sa-i pui alt focuser, sau ceva mai greu pe el s-ar putea sa treaca cu mult peste 5kg

valy
05 Ian 2023 17:23


1000 euro... Prea mult. .Corect! un newton de 150 la 1000E e excesiv. Mai pui putin si iei ED-ul de 120mm care se cam bate cu newtonul de 200mm:
https://astromagazin.ro/telescoape/379-set-telescop-skywatcher-120900-bd-cu-microfocalizator-crayford.html?gclid=CjwKCAiAh9qdBhAOEiwAvxIok0Zk4touxfgSX7EDP6Og0-0R222S0yw2BYbMy_Own0RTJX6cLHbadhoCpv4QAvD_BwE

GunDALF
05 Ian 2023 18:35


Da, asa e, un ED ar fi ca lumea. Dar tot ce depaseste de nou 4000 de lei, ma cam lasa absolut rece. Consider ca nu merita, din punctul meu de vedere, strict, de astroamator fara pretentii de APOD-uri.

PS: BD, wtf ? 120 mm vs 200 mm, hmmmm!?
PPS: p-asta as lua-o, e la limita piticilor. Dar numai 102?  :(

GunDALF
05 Ian 2023 18:45


Ceea ce vreau sa zic, e ca daca te gandesti sa-i pui alt focuser, sau ceva mai greu pe el s-ar putea sa treaca cu mult peste 5kg
Nici vorba de alt focuser. Se pare ca cremaliera aia e OK, din ce-am mai citit pe ici, pe colo. Chiar si cei de la Astromagazin au zis ca e un focuser corect. Bine, de la ei o iau cu cateva graunte de sare... ;)
Oricum, mai studiez problema. M-am uitat, de pilda, ca Skywatcher 150/750 PDS e declarat de producator ca avand masa neta de 6 kg, de altii ca avand ~5 kg, iar un user l-a cantarit si ar avea 5,5 kg. Pe de alta parte, zic ca ar exista o versiune mai noua (nu din cele pe stoc la magazine), usor modificata, cu tub nitel mai scurt, care ar avea 4,9 kg, cu accesorii.
Am rugat pe vanzatori sa cantareasca tubul, o cerere cam indrazneata din punctul lor de vedere, motiv pentru care pare ca n-am avut succes. Insa ce nu inteleg ei e faptul ca greutatea CORECTA (cantarita) e poate cea mai importanta caracteristica utila unui potential client. Fara de asta nu multi se incumeta sa cumpere ceva relativ scump si care trebuie vazut daca corespunde cerintelor abia la livrare. Daca ar fi la hypermarketuri (cum mai sunt pe la altii) sa le poti proba, testa, vedea, eventual cantari, ar fi altceva. Stiu ca vanzatorii mai accepta si retururi (nu stiu cu cata tragere de inima), insa mie mi se pare o intreprindere mult prea consumatoare de nervi.

valy
06 Ian 2023 14:05


Dar tot ce depaseste de nou 4000 de lei, ma cam lasa absolut rece..(
Pai nu e bine, ca daca iei o "ieftenitura" de telescop, montura si oly-ul o sa se uite cu un aer de superioritate la el, si nu e bine sa creezi disensiuni intre scule ;) 

120 mm vs 200 mm, hmmmm!?
Cam da...cel putin asa umbla vorba. ED-ul de 120 are cam 5kg...plus/minus..

GunDALF
06 Ian 2023 18:00


Intre timp m-am documentat si am aflat ca optica e pe-acolo la chinezariile astea. 
Probabil ca va trebui sa mai astept, macar sa vad daca or s-o mai ia preturile in jos pe viitor. Vad ca pe unele site-uri C6 e anuntat pe la 700$ pentru comenzi viitoare. L-au "ieftinit" iarasi si pe la noi de la 5.400 la 4.800, dupa ce facuse anterior saltul de la acest ultim pret cu doar 2-3 saptamani in urma. 
Nu ma grabesc, de fapt, nici n-am de ce... la cate observatii am facut in ultimii ani. Pacat ca s-a dezagregat nucleul ala de astroamatori de la BR. Singur e naspa sa iesi de nebun pe coclauri.

PS: 4.000 de lei e la mine pragul psihologic asa cum la auto a fost 10-12.000 euro. Ma duce la destinatie si o masina de 10.000 euro, la fel si-un telescop sub 4.000 lei. ;) Nu-mi trebuie pielarie, geamuri fumuri si alte chestii pe bigudiuri... Daca aveam ochii de la 18 ani, poate. Dar astia de-acum nici nu stiu daca-s capabil sa mai proceseze rezolutia vazuta printr-un setup... normal si corect.

gpaunescu
06 Ian 2023 18:39


Poti sa urmaresti second hand-urile de la teleskop-express.
Acum au un newton 6", cu dobson computerizata (Orion)
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p14691_Used--Orion-StarBlast-6i-IntelliScope-Reflector-6--f-5-with-object-locator.html
la 500 euro.

Ca idee eu am luat de la ei C6 cu 919 si cu vreo saptamana inainte am pierdut un OTA de 6SE (e acelasi lucru cu C6) cu 799 euro (la cele noi).
Deci merita sa urmaresti si pe acolo. (eu am avut experienta buna cu ei).
Acum au si un OTA de evolution 6", la 999 (la cele noi)
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7283_Celestron-Evolution-C6---6--f-10-Schmidt-Cassegrain---optical-tube.html


Putin in afara subiectului (dar e prea ieftin sa nu-l dau aici), au acum (la SH) si un binoclu TS 20x70 APO, cu oculare la 90 grade, tot la 500.

GunDALF
06 Ian 2023 21:19


Newtonul ala e prea greu pentru ce vreau eu. Ma tem ca n-am fost inteles; vreau un tub sub 5 kg sa-l pot folosi cu ce am deja, care duce doar 5 kg.
La setupul ala cu montura Dobson de la Bresser ma incanta ca e la 4,7 kg, iar montura Dobson chiar mi-ar fi utila pentru observatii rapide. Dar o computerizata de-asta mi-e absolut inutila. Am deja AZGTi si cu encodere si computerizata... si transformabila in ecuatoriala.

Ce mi-e C6-le lor la 1.000 euro, ce mi-e la 5.400 lei la noi? Vad ca unii au "alunecat" si la 4.800 lei pentru comenzi viitoare, deci sub 1.000 de iepuroi.

Inca nu ma grabesc. Vreau sa aleg chibzuit.

Ce-am observat e ca producatorii astia de scule dimensioneaza monturile in asa fel incat sa culeaga maximum de profit. Cel putin in zona asta de pana la 5-6 kg (ultraportabilitate, care e viitorul, cred)  nu e nimic... pana la 9 kg. Aaa, ar fi Vixen Advanced Polaris AP-SM Starbook One cu payload de 6 kile, dar mai bine iti bagi un bat in ... la cat costa. Bine, astea-s suparari de om care s-a lovit de ele... pana i se face odata lehamite.  :mrgreen:

gpaunescu
06 Ian 2023 22:35


Eu totusi cred, indiferent de ce declara producatorii, ca un Newton de 150/750 , cu accesorii, trece peste 5kg.
Daca nu ai trepied foarte solid, la visual va fi cam "tremurat", daca nu pui un focuser cu motoras ca sa nu atingi cu mana.

Uite aici un thread ca sa vezi ce zic altii, despre cat au incarcat montura.

https://www.cloudynights.com/topic/849806-sky-watcher-az-gti-weight-limit/

Mai este un grup pe facebook (in afara de cel romanesc) unde am mai vazut si vanzari din Europa (daca nu il stii pot sa ti-l dau). Poate acolo gasesti un C6 second hand.

Mai este o montura de la SW, AZ-GTiX WiFi, care tine 6kg; dar asta inseamna alta investitie.

GunDALF
06 Ian 2023 23:15


Interesant, nu stiam de montura aia. Insa cred ca aia nu merge i si in mod ecuatorial. 
Pai, da aici link cu vanzarile alea, poate cine stie...  :wink:
Trepied am unul din inox, nu-i foarte solid, dar e mai bun decat cel care insotea montura.

Multumesc pentru interes. :)

gpaunescu
06 Ian 2023 23:27


https://www.facebook.com/groups/TelescopeTrader

Asta e grupul; sunt multe din US si te zgarii pe fata la unele; dar au mai fost si din Europa.
Scrie si tu ce vrei si ca vrei  din Europa si cine stie;

GunDALF
07 Ian 2023 10:31


Thanks!!

Teo B01
07 Ian 2023 13:17


Cred ca poti urca peste cele 5 kg
 setupul meu un Cas clasic de 150mm cu diagonala de 2" si functioneaza OK
Filetul de prindere a fost modificat pe M10 (cerinta de pridere cu trepiedul )
Bara este o tija filetata de M12 (partea neagra straturi de termocontractibil ) contragreutatea este plumb in carcasa de plastic cu piulita inauntru plumbului (din turnare in cutie de conserva)
In EQ mod nu l-am folosit inca.Motura este AZ GTe nu mare diferenta fata de GTi

GunDALF
07 Ian 2023 13:26


Da, am vazut ca si altii au depasit cele 5 kg. Eu, personal, am mers cu Mak-ul 127 si alte accesorii pana pe la 4,7 kg si n-a fost asa rau. E adevarat ca tremura nitel imaginea cand focalizezi (ma refer la foto planetara la 3.750 mm), dar nimic de nerezolvat. 
N-as vrea, totusi, sa trec de 5 kg, tub cu tot cu accesorii (Powermate, eventual un Barlow 2x daca focala e mai scurta, ASI462MC).
Multumesc.

gpaunescu
07 Ian 2023 16:44


Asta ar putea fi o solutie:  Dobson telescope N 150/750 Heritage FlexTube DOB

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-dobson-telescope-n-150-750-heritage-flextube-dob/p,67527#specifications

Cica tubul ar avea 3,5kg; ii acoperi cu panza  tubul, si e destul de usor.
Dar mie personal imi plac si imi inspira incredere tuburile intregi.

GunDALF
07 Ian 2023 17:15


Focalizatorul ma impiedica la acel Heritage Flexitube. Am trecut de optiunea asta. Era unul la vanzare chiar pe forum. Treaba e ca nici nu i se poate schimba focuserul ulterior. Au mai facut unii pe la 130 Flexitube cate ceva, dar e cam tiganie, dupa mine.

zoth
07 Ian 2023 18:43


O intrebare daca nu-i cu suparare, de ce nu mai sta bine makul de 127 pe montura aia?

GunDALF
07 Ian 2023 18:51


Nu-i cu suparare deloc... ma bucur ca ai intrat aici.
Sta bine, dar vreau puuuutin mai multa apertura, ii duc dorul. De-asta ma orientasem la un C6... din pacate, s-au dus sus tare cu pretul. Acum caut alternative.

zoth
07 Ian 2023 19:32


Am inteles. Pe forumurile de afara s-a discutat mult despre un subiect oarecum asemanator: la ce apertura sa urc astfel incat sa simt vizual un castig palpabil. Concluzia a fost ca un efort merita facut si se dovedeste a fi bine vizibil atunci cand dublezi suprafata oglinzii sau a obiectivului. Practic ai un castig cert atunci cand dublezi suprafata de colectare a luminii. Matematic asta inseamna o trecere de la D la 1,4D.

Cred ca va trebui sa te gandesti bine daca merita efortul, in special cel financiar, sa faci un salt care nu iti va aduce un castig asteptat ci mai degraba o linistire psihica, stiind ca ai trecut de la 127 la 150.
Este doar o parere (testata si pe pielea personala), deci ia-o ca atare  :)

GunDALF
07 Ian 2023 19:50


Stiu, zoth, pretuiesc sincer fiecare interventie a ta, fiindca ai experienta la ocular muuult mai mare decat a mea. Fac efortul pentru partea de astrofoto planetara, piticii imi spun ca exista posibilitatea unei oarecari imbunatatiri dpdv al rezolutiei. Cu Mak-ul de 127 am impresia (sper sa nu fie doar impresie) ca am ajuns la maximum. Pe de alta parte, am vazut imagini bune luate cu el, dar pe seeinguri de exceptie. Cum rar mi-a fost sa prind in putinele mele sesiuni astro...  :)

valy
07 Ian 2023 20:23


https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p14653_TS-PHOTON-6--F6-Advanced-Newtonian-Telescope-with-CarbonTube.html

5kg in cap. Daca mai tai din el mai scazi niste grame.
Pe de alta parte placerea/multumirea de a face poze astro s-ar putea sa fie la fel de mare indiferent de dimensiunea telescopului.

GunDALF
07 Ian 2023 21:08


Mai, sa stii ca nu prea corespund greutatile pe care le dau astia. Cel mai corect e sa le afli de la producatori, cand le dau si aia corect. De exemplu, 150 PDS ala de la SW e dat de la 4,9 la 6 kg, iar el are in realitate 5,5 kg.
Newtonianul asta chiar si cu tub de carbon mi se pare cam greu si... scump. Pai, de la 800 euro mai pun nitel si iau un C6. Asta la 4 kg ar merita, da' 1000 euro? Wtf?
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p13462_TS-Optics-UNC-150-mm-f-5-Newton-Teleskop-mit-Carbontubus.html

valy
07 Ian 2023 22:19


Crezi ca conteaza jumatatea aia de kg? Dai mai des cu unsoare pe angrenaje...

gpaunescu
07 Ian 2023 23:55


Mai, sa stii ca nu prea corespund greutatile pe care le dau astia. Cel mai corect e sa le afli de la producatori, cand le dau si aia corect. De exemplu, 150 PDS ala de la SW e dat de la 4,9 la 6 kg, iar el are in realitate 5,5 kg.
Newtonianul asta chiar si cu tub de carbon mi se pare cam greu si... scump. Pai, de la 800 euro mai pun nitel si iau un C6. Asta la 4 kg ar merita, da' 1000 euro? Wtf?

Aici am dubii.
Cel din link-ul tau e cam acelasi lucru cu asta:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p15733_TS-PHOTON-6--F5-Advanced-Newtonian-Telescope-with-Carbon-Tube-and-Micro-Transmission.html

Cel din link-ul tau are o oglinda putin diferita si alt focuser (diferenta intre focusere e de 100-200g maxim); deci nu ar trebui sa fie mare diferenta de greutate; totusi ei o dau de 1kg, ceea ce ma face sa am dubii la datele prezentate.

GunDALF
08 Ian 2023 13:13


Conteaza mai putin diferenta dintre alea doua. Mai mult conteaza ca datele nu sunt precise cam pentru toate.
cel din linkul meu, din cate am mai citit e Made in Germany vs. Made in China. De aici chiar ar putea reiesi o diferenta de 1 kg. 
Newton Teleskope aus Deutschland - Carbon Tubus
Productie la specificatii, control de calitate, made in germany vs. productie de masa, made in China. ;)
Eu cred ca e reala diferenta de 1 kil. Da' si pretul, taica! 200 de euro in plus. Inca un 150/750 obisnuit.

PS: da' chiar as lua un carbon de-ala nemtesc... Salivez!

gpaunescu
08 Ian 2023 15:56


Aici in link-ul de mai jos, gasesti un filmulet despre cum fac ei UNC-urile (s-ar putea sa fie despre cel 150)
https://www.youtube.com/watch?v=Xjf9kSU4yUc
Link-ul catre filmulet il gasesti si in descrierea telescopului mentionat de tine (de acolo l-am luat).
Dupa minutul 7:21 incepe sa arate cum il asambleaza.

Am impresia ca  "Made in Germany" inseamna asamblat in Germany; intr-adevar e si testat, fata de celelalte.
Dar pe cutii nu scria "Made in Germany".
Intr-adevar oglinda si focuserul sunt mai bune decat la cele clasice; si asa cum zic, cred ca le aleg pe cele care se incadreaza intre niste tolerante (ma refer la oglinzi).

Or fi facute tuburile in Germania, dar tot tuburi de fibra de carbon sunt; nu cred ca poate sa fie diferenta de 1kg (si mai ales in minus). Mai mult sau mai putin sunt de aceiasi dimensiune.
Toate componentele bagate in UNC, sunt de vanzare si separat la ei pe site, deci pot fi verificate caracteristiciile.

Intentia mea nu e de a arunca cu noroi, ci numai de a intelege exact pe ce dai banii.

Eu am Newton 8", F4 cu tub de metal (clasic) de la ei si sunt foarte multumit. 
Aveam intentia de a cumpara si un tub de carbon de la ei, dar o sa incerc sa-l confectionez eu.

valy
08 Ian 2023 17:21


PS: da' chiar as lua un carbon de-ala nemtesc... Salivez!Pai ia-l!
Colegul dmtr69 cu-n 150mm d'asta face pozele alea minunate, cred ca model standard SW.


Eu am Newton 8", F4 ..La f4 ai comacorrector?

GunDALF
08 Ian 2023 18:08



Am impresia ca  "Made in Germany" inseamna asamblat in Germany; intr-adevar e si testat, fata de celelalte. Dar pe cutii nu scria "Made in Germany".
Intr-adevar oglinda si focuserul sunt mai bune decat la cele clasice

Ei, ai pus punctul pe i. Chiar daca nu se fac la ei oglinzile/restul pieselor (poa' sa fie facute si in China, scria ceva Taiwan pe-acolo), acestea se fac "in specificatii" si, nadajduiesc, cu QC mai bun. :D
 
Intentia mea nu e de a arunca cu noroi, ci numai de a intelege exact pe ce dai banii.
Stai linistit, ca nu crede nimeni asta aici, discutam ca-ntre barbati. ;) Si eu analizez pe ce dau banii. De-aia nici nu prea ma-ncumet, momentan...


Pai ia-l!
Colegul dmtr69 cu-n 150mm d'asta face pozele alea minunate, cred ca model standard SW.
Inca sunt la capitolul "salivez". Mai trebuie fo' mie de lei, insa deja ajung la pretul unui SCT 6". Dilema mare, monser! Si e greu de crezut ca voi face vreodata DSO cu telescop. Nu-mi permit monturile, dar mai ales lenea. Dar se poate cu Oly si obiectivele, camp larg...

zoth
08 Ian 2023 18:35


Cand te apropii de limita monturii cred ca decizia de a ramane pe un C6 e mai inteleapta.

GunDALF
08 Ian 2023 18:46


Asa e, zoth. Desi au hamalit-o unii pe biata AZGTi, nu sunt sigur ca au folosit-o la fotografie, desi la planetara e mai permisiva treaba. Si, eu fiind un "planetar" prin definitie, cred ca voi tinde pana la urma spre un SCT de 6". Un newtonian nu mi-ar displace, dar mi-ar mai trebui si alte investitii: o telecentrica sau Powermate 5x, ca acum am Powermate 2,5x si ar trebui sa fac stack cu 2x, iar asta inseamna deja adaos de greutate in sistem...
Inca nu ma napustesc cu cumparatul, dealtfel am doar vreo 3.800 lei pusi deoparte pentru distractii astro, plus, eventual, ce-o sa iau pe pachetul Mak pus la vanzare. :) Insa, de-acolo mai trebuie sa si ramana ceva.
Sa vedem incotro or s-o ia preturile anul asta. Totul depinde de conjunctura internationala. Chinezul vrea sa vanda... asta va insemna cresterea ofertei, nu degeaba se fac precomenzi la preturi mai OK.

gpaunescu
08 Ian 2023 18:52




...
Eu am Newton 8", F4 ..La f4 ai comacorrector?
Da, pe cel de la Baader..

valy
08 Ian 2023 19:24


Cassul are nativ 4.7 m deci nu iti mai trebuie nici powermate! ;)

nobody
08 Ian 2023 19:40


Pentru astrofoto planetar n-as merge pe un Newton cu f mic si cu structura mecanica slaba (alea ieftine). Colimarea este foarte sensibila la astea. Campul "clar" pana la limita difractiei este foarte mic. Si un corector de coma trebuie sa fie bine colimat. Mai pui si un Barlow/Powermate pe post de parghie ... you are looking for trouble.

GunDALF
08 Ian 2023 23:28



... si cate kile?

valy
08 Ian 2023 23:45



... si cate kile?Este o intrebare angajanta...sau ...?

GunDALF
09 Ian 2023 09:05


Dimpotriva, e curmătoare. :mrgreen:

valy
09 Ian 2023 11:23


 e curmatoare. :mrgreen:Hmm, n-as fi atat de sigur.

Primele patru din lista sunt absolut obligatorii si nu cred ca le poti optimiza mai mult decat sunt, au in total 2.1kg. Restul depinde... Tubul de tabla Skywatcher are peste 3kg, nu-l pot cantari ca depaseste scala cantarului, dar sper sa ma salveze saiph cu un tub de carbon, dar nici ala nu e foarte usor. Restul desigur nu sunt neglijabile, sunt cu semnul intrebarii ca nu stiu cat cantaresc, dar aici se poate optimiza. Sina si inelele si ele desigur se mai pot optimiza, probabil taiate, gaurite ies la jumate din cat au acum.
Truss, single pole sau tip Gladius s-ar putea sa iasa ceva mai usor dar pierzi la alte aspecte.

GunDALF
09 Ian 2023 13:16


Sorry, ATM nu-i pentru mine.

nobody
09 Ian 2023 19:10


Totusi e interesant de analizat de unde provin greutatile.
Inelele de prindere au mai mult decat oglinda principala ?
Cred ca aici castiga catadioptricele scurte cu sina montata direct pe tub.
In plus, tubul este mai rigid mecanic, deci probabil merge tabla mai subtire.

@valy: Tubul tau ce dimensiuni si ce grosime are la tabla ?

valy
09 Ian 2023 21:36


Inelele de prindere au mai mult decat oglinda principala ?Pai da, dupa cum vezi in pozele de mai sus. Sunt trainice, de pe vremea cand aluminiul era ieftin...sau poate ca sunt din fonta.


Cred ca aici castiga catadioptricele scurte cu sina montata direct pe tub.
In plus, tubul este mai rigid mecanic, deci probabil merge tabla mai subtire.

@valy: Tubul tau ce dimensiuni si ce grosime are la tabla ?
Tubul are cam 80cm lungime, si cam 25cm diam, tabla trainica, o sa incerc sa masor cu sublerul...probabil 0.5mm sau mai putin.

Oricum la cass e overkill, practic intreaga structura tine o oglinda de 150grame, un fulg, in cealalta parte am toata greutatea, primara, suportul, focuserul, fixarea pe montura, toate pot fi sudate direct in montura, practic un single pole ar fi suficient.

Sorry, ATM nu-i pentru mine.N-am zis asta..  :roll: