-----------------------------------
iulian90
25 Oct 2022 23:56

Galaxiile M 31, M 32 si M 110 din Andromeda
Buna seara tuturor. 

Prezint o imagine cu galaxiile M 31 ,M 32 si m 110 din Andromeda, fotografiate aseara si alataseara cu camera Canon 450D prin teleobiectiv Albinar 85-200mm f/4, la focala de 200mm si deschiderea maxima f/4.
Am facut 33 cadre cu expunere de 5 minute in cele doua seri, plus 10 cadre dark, 20 cadre flat si 30 cadre bias care le-am folosit in stacking.

Desi am mai facut fotografii si anul trecut la aceaste galaxii, cu aproape acelasi echipament astrofoto, rezultatele obtinute atunci nu se compara cu rezultatul de mai jos. :) 

Imaginea este una dintre cele mai reusite vreodata ,cu mult peste ce am realizat pana acum, datorita unor imbunatatiri aduse monturii si mai ales partii de ghidaj, unde am inlocuit luneta de 50mm f/4 cu una de 50mm f/7 ,ghidajul imbunatatinduse considerabil, permitand cresterea expunerii la 5 minute, dar mai ales si experientei acumulate in astrofoto care isi spune cuvantul in ceea ce am realizat in cazul de fata, pe partea de procesare a imaginilor. 

Spre deosebire de imaginea cu M 31 de anul trecut, unde am folosit la prelucrare softurile SiriL si Photoshop, la imaginea obtinuta recent am mai folosit si softul StarNet++ care in unele cazuri face minuni, separand nebulozitatea de stele mult mai bine decat alte softuri sau metode. 
Datorita acestui soft am putut prelucra separat imaginea cu galaxiile fara stele si imaginea cu stele dar fara galaxii, in Photoshop, scotand in evidenta detaliile din galaxia M 31 mai ales fata de fundalul cu stele, putand gestiona mai  bine si zgomotul de pe fundalul imaginii, reducandu-l mai eficient decat daca imaginea ar contine atat galaxiile cat si stelele. :)

iulian90
26 Oct 2022 20:22


Mai prezint o varianta imbunatatita a imaginii cu galaxiile M 31 ,M 32 si M 110 , rezultata din combinarea celor 33 cadre de 5 min. obtinute recent cu 60 de cadre de 4 min. obtinute anul trecut.

mmarin
26 Oct 2022 20:49


Excelent, imaginea are relief, 3D pop, cum spun pozarii. Io zic sã te mu&#539;i la avansa&#539;i.

tudor
28 Oct 2022 09:10


Superba! Felicitari!

iulian90
28 Oct 2022 13:57


Multumesc frumos.  :D  Da , cred ca ar fi cazul sa trec la "avansati" , intrucat rezultatele obtinute sunt din ce in ce mai  bune, in mare parte datorita experientei acumulate.  :)