-----------------------------------
saiph
12 Oct 2022 15:50

Poze astro 3D / stereo
-----------------------------------
Intrucat tehnologia ne permite, ma gandeam sa dam drumul creativitatii si sa facem ceva un pic altfel, mai deosebit. Am cautat pe forum, nu am dat de exemple anterioare - daca sunt dar nu le-am gasit, o repostare prin link ar fi bine-venita, cred. 
Dar nu pseudo 3D din ala din aifoane (iPhone, da... stiu, whatever :P n-am), ci 3d veritabil, cu paralaxa si recombinare de imagini usor diferite in cortexul vizual :) .

Am facut asa ceva prin martie, cu M42 (as vrea sa o refac cu versiunea mai buna a pozei originale), iar acum recent cu Jupiter.

La planete e ceva mai usor - pur si simplu e nevoie de doua imagini luate la ceva distanta in timp una de alta (2min, 3min, 4min..) - cu cat mai mare intervalul, cu atat mai pronuntat efectul de profunzime de camp, dat de paralaxa mai mare (atentie la distanta interpupilara!), emulata de rotatia axiala a planetei.

La obiecte deep sky e ceva mai complicat, intrucat nu prea avem cum sa ne rotim in jurul lor :lol: Dar ce putem face, e sa mutam stelele, dupa acelasi principiu, folosindu-ne de Starnet++ sau Star Xterminator pentru a obtine fundalul curat (doar cu nebuloase sau galaxii) pe care sa repozitionam stelele.  La roiuri e mai interesant :D va trebui sa ne punem creativitatea la incercare.

Deci, cine accepta provocarea, e liber sa adauge pozele lui/ei, eventual si o descriere, oricat de scurta sau lunga, a drumului parcurs de subiectul imaginii respective, de la cer la jpg stereo :)
Mi se pare o experienta foarte interesanta, aproape personala, cu imagini de genul asta, pt ca ele exista ca atare (holografic) doar in capul privitorului; altfel, sunt doar doua poze oarecare..