-----------------------------------
dmtr69
26 Feb 2022 20:41

M106_LRGB
Salut!
O captura facuta ieri si alaltaieri noaptea (ieri doar 5 cadre am apucat sa trag, apoi s-a innorat). As fi vrut mai multe cadre, macar la luminanta, dar nu am mai avut rabdare sa astept o alta noapte buna, care nu se stie cand va veni. Joi seara a fost deosebita, transparenta si seeingul bune, de top 5 anual. Luna a rasarit tarziu, pe la 3:30 si era destul de mica, asa ca a afectat mai putin cadrele. Am tras pana in zori.
Expunere totala: 5 ore si 21 minute (cadre de 3 minute): L 51, R 20, B 20, G 16.
-Anul trecut am facut captura cu OSC-ul (ASI294), 6,5 ore (https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=205182#205182 ). A fost destul de bine, dar culorile au iesit mai bine acum, cu filtre RGB, in special la rosu-Ha.
-In poza sunt o puzderie de galaxii mici (Unimap a detectat 398 obiecte DSO, cu magnitudine de pana la 20,1).
Cer senin!

MariusP
27 Feb 2022 09:36


Din punct de vedere fotografic/astro-fotografic nu pot zice nimic, ca nu ma pricep, dar pentru detaliile din imagine:  :shock: 

dmtr69
28 Feb 2022 19:44


Multumesc. Mai pun o versiune, cu detalii mai bune si saturatie mai mare. Daca s-o indrepta vremea, as mai adauga cateva ore la luminanta si vreo doua ore de Ha.

dmtr69
10 Mar 2022 17:36


Aseara am reusit sa prind doua ore de cer senin, cu seeing bun (HFR de 2,3 la o rezolutie a capturii de 1arcsec/px). Am tras Ha, chiar daca Luna a mai stricat SNR-ul imaginilor, a fost mai bine decat deloc. Totusi, cu doar 24 cadre stiva a fost zgomotoasa (pentru o imagine curata am obsevat ca am nevoie de +80 cadre la castig unitar). 
Ma asteptam ca imaginea color rezultata (NBRGBComb) sa fie mai rosie decat cea simpla RGB, dar a iesit mai albastra. Totusi, zonele cu Ha se diferentiaza mai bine si incepe sa se vada o ejectie de hidrogen ionizat din planul galactic. Ca sa se vada mai bine cred ca mi-ar trebui peste 10 ore expunere, preferabil fara poluarea Lunii. Ramane de vazut in viitor, poate incerc sa adug si niste IR (am vazut o poza pe net, captura Hubble).
*In poza Ha, se vede ceva mai bine aceasta ejectie.

iulian90
10 Mar 2022 22:16


Felicitari. :) Acum arata si mai faina imaginea cu galaxia M 106, combinatia dintre albastru si H-Alpha face imaginea galaxiei mai frumoasa.

dmtr69
11 Mar 2022 09:19


Multumesc Iulian. Cer senin!

Astroclubul Bucuresti
26 Mar 2022 13:27


Felicitari Marius, superbe imaginile cu M106!

dmtr69
26 Mar 2022 14:49


Multumesc. Cer senin!