-----------------------------------
gpaunescu
02 Apr 2021 10:57

Proiect de refacere a unei monturi Celestron
Salut,

Am un Celestron Nexstar 5SE si partea cea mai enervanta este bratul monturii: tremura foarte mult.
Asa incat, m-am gandit sa-l refac din alt material folosind componentele existente (ma refer la electronica, angrenaje si alte componente interne).

Daca aveti ceva recomandari, sau daca stiti daca s-a mai facut asa ceva (poate ceva linkuri), va rog frumos sa imi spuneti.

O zi frumoasa,

Gabi

dragos.n
04 Apr 2021 03:47


Nu am intalnit un astfel de proiect, dar as putea sa-ti dau ceva recomandari. 

Sunt doua aspecte importante. Forma si materialul. Daca in privinta formei nu pot sa te ajut, pot in privinta materialului. Preferatul meu pentru asa ceva e textolitul. E dur, relativ usor de taiat, nu transmite usor vibratiile, si se vopseste foarte bine. Dar se gaseste mai greu, iar la imbinari e mai complicat. Poti insa sa-l combini cu corniere de aluminiu. Textolitul tine suruburile mai bine decat aluminiul.

Al doilea material, preferat de multi, este aluminiul. Dar nu orice aluminiu e bun. Preferabil cele din seria 6000 sau 7000. Celelalte sunt mai moi, cu cat seria e mai spre 1000. Si majoritatea surselor de la noi nu precizeaza calitatea aliajului. In plus, e mai greu de vopsit, si transmite mai mult vibratiile. Se poate suda, daca ai aparatura speciala.

gpaunescu
04 Apr 2021 08:47


Multumesc de sfaturi.

Uitandu-ma la montura actuala, e facuta din plastic (si bratul e problema, se flexeaza putin). 
Ma gandeam s-o fac tot din plastic printat 3d am vazut ca exista niste filamente cu rigiditate, rezistenta mare.
Ideea e ca sa o fac putin mai masiva, eventual cu un minim schelet metalic pentru o rigiditate mai mare.
Inca mai studiez asta.
Prima data trebuie sa-mi gasesc ceva timp liber si sa o desfac ca sa fac niste masuratori.

Cu timpul stau mai prost; o sa dureze ceva.