-----------------------------------
zoth
29 Mar 2008 17:38

Montura azimutala pentru echipament portabil
Iata cum se poate asambla o montura usoara pentru echipament portabil.
Componente necesare:

- trepied usor aluminiu
- cap montura azimutala
- surub M10
- piesa de centrare pe trepied (dural)
- inel exterior de prindere si rigidizare (dural eloxat)

Pentru capul monturii am folosit un TSAZ ce se gaseste pe piata romaneasca la un pret rezonabil si e o replica reusita a monturii BP-60 de la Baader Planetarium. Montura are reglaj fin in elevatie si azimut fara limita si este suficient de rigida si mai precisa decat un AZ3.
Piesa mica din alama care se vede in a doua imagine este un adaptor de la 3/8" la 1/4" care nu se mai foloseste dar cu care vine initial montura.
Se poate pastra pentru folosire ulterioara.
Imaginile vorbesc singure   :D

HoO_Germany
30 Mar 2008 13:52


Foarte reusita si efectiva montura  :) 

Pentru instrumente mici este buna. La cam ce maximala greutate de instrumente zici ca este efectiv de uzare?

zoth
30 Mar 2008 16:29


Si cei de la Baader si cei de la TS spun ca montura asta poate conduce instrumente scurte pana pe la 4 kg.
Pentru lunete mici gen 80/400, 100/500 sau 100/600, spotting scope, binocluri de marime medie (cum ar fi 70-ul meu) sau mica si in special pentru mak-uri de 90, 100 si chiar 127 zic si eu ca e potrivita.
Am facut-o in special pentru perioada de concediu cand mi-e lene sa car mult dar totusi vreau sa ma uit la cer  :D 
Daca mai sunt lenesi ca mine pe aici, le-o recomand cu caldura   :lol:   e mica, usoara, rigida iar reglajele sunt foarte fine.