-----------------------------------
TheNuts
04 Dec 2020 16:41

Salutari din Timisoara. Bine v-am gasit.
Buna tuturor,
Bine v-am gasit.

Numele meu este Dan (numele de utilizator este porecla din trupa in care cant (NuyBai este trupa)).

Am decis sa ma alatur comunitatii din dorinta de invata mai multe despre astronomie, termeni, telescoape, astro fotografie. 

De mic copil am fost pasionat de astronomie si astrofografie. O pasiune care vad ca incolteste si la fiul meu (4 ani, probabil trag concluzii premature) . Ramane de vazut.

Imi e dificil sa spun acuma unde doresc sa ajung cu acesta pasiune pentru astronomie, insa ma atrage astro fotografia. O interpretez ca o calatorie.

Acestea fiind spuse, abia astept sa imi hranesc mintea cu informatiile postate in comunitate si evident sa iau legatura cu voi pentru eventuale intrebari si nelamuriri. 

Pana una alta, presimt ca este multa lectura de parcurs pe forum.

Numai bine, 
Dan

GunDALF
04 Dec 2020 17:52

Re: Salutari din Timisoara. Bine v-am gasit.
Buna tuturor,
Acestea fiind spuse, abia astept sa imi hranesc mintea cu informatiile postate in comunitate si evident sa iau legatura cu voi pentru eventuale intrebari si nelamuriri. 

Pana una alta, presimt ca este multa lectura de parcurs pe forum.

Numai bine, 
Dan

Welcome!
Pai, daca tot esti muzicant, invata-le pe muzica si... ai grija sa nu uiti versurile.  :wink: 
Sunt multe spuse despre astrofotografie pe la rubrica de achizitii de instrumente. In orice caz, si fara a vrea sa te descurajez, astrofotografia e mare devoratoare de buget. Necesita echipamente ceva mai bune decat astronomia observationala. Dar o poti lua incet: mai o fotografie afocala cu un telefon prins pe suportul-adaptor, mai un dSLR la mana a doua... insa pentru foto planetare/DSO de calitate, trebuie investitii serioase. In primul rand in montura (ceva cu urmarire, eventual si cu Go-To), apoi in camere (planetare sau DSO).
Ideal ar fi sa spui ce echipamente detii si cam cat esti dispus sa "spargi" din buget pentru aceasta pasiune mult prea costisitoare, dar nobila si frumoasa.

TheNuts
04 Dec 2020 18:15

Re: Salutari din Timisoara. Bine v-am gasit.
 Dar o poti lua incet: mai o fotografie afocala cu un telefon prins pe suportul-adaptor, mai un dSLR la mana a doua... insa pentru foto planetare/DSO de calitate, trebuie investitii serioase. In primul rand in montura (ceva cu urmarire, eventual si cu Go-To), apoi in camere (planetare sau DSO).
Ideal ar fi sa spui ce echipamente detii si cam cat esti dispus sa "spargi" din buget pentru aceasta pasiune mult prea costisitoare, dar nobila si frumoasa.

Buna GunDALF, multumesc.
Inteleg perfect ce spui legat de astro fotografie. Am mai incercat efect de genul star trail sau expunere indelungata pentru o imagine cu cerul si stelele. Le iau pe rand, pas cu pas.

Buget, da, intrebarea critica. Imi e greu sa zic acuma. Cochetam cu un telescop newtonian 130/650 (Skywatcher daca nu ma insel).

2SKY
04 Dec 2020 20:13


Bine ai venit , si bafta la vizual si la astrofoto . Vezi ca telescoapele mici ~toate au principala sferica , cel mai sigur este sa incepi cu 150mm/750mm Skywatcher , pt ceea ce vrei .

tudor
04 Dec 2020 21:25


Bine ai venit!
 Cel mai bine sa incepi cu inceputul, adica cu vizualul! Familiarizeaza-te cat mai mult cu cerul! Fa observatii cu ochiul liber sau cu orice instrument cat mai des pana te obisnuiesti cu cerul ca in palma. Apoi treci si la fotografie! Cer senin!

Erwin
04 Dec 2020 23:43


Bine ai venit!

Vei găsi foarte multe informa&#539;ii pe forum. Acordă-&#539;i timp de studiu suficient, ca atunci când te vei decide ce dore&#537;ti să fii în cuno&#537;tin&#539;ă de cauză. Sunt multe lucruri importante de aflat înainte de a investi bani, să-i investe&#537;ti cu folos &#537;i să te po&#539;i folosi de instrumente după a&#537;teptări, nu să le sco&#539;i dezamăgit la vânzare în scurt timp. Sunt topicuri dedicate, cite&#537;te-le cu aten&#539;ie &#537;i răbdare. 

Dacă ai un binoclu este bun pentru început, dacă nu, merită să iei unul bun &#537;i pentru astronomie &#537;i pentru natură. Asta înseamnă dimensiunea minimă a obiectivelor = 50mm. Mărirea între 7-10X. 7x50 îl po&#539;i &#539;ine în mână, chiar &#537;i 10x dar 15x70 necesită trepied. Po&#539;i lua &#537;i second, cu condi&#539;ia să nu fie decolimat sau să prezinte alte defecte. De asemenea, un prim telescop poate fi second, în caz că te răzgânde&#537;ti nu pierzi prea mult la revânzare. 

Nu recomand monturile ecuatoriale (ne)motorizate pentru începători. Un newtonian pe montură Dobson cât de mare î&#539;i permi&#539;i e cel mai la îndemână. Sau o lunetă decentă. 

În Timi&#537;oara există mul&#539;i amatori care te pot ajuta, ie&#537;i cu ei la observa&#539;ii &#537;i po&#539;i să te ui&#539;i prin instrumentele lor &#537;i să vezi concret "cum se vede".

TheNuts
05 Dec 2020 00:10


Bine ai venit , si bafta la vizual si la astrofoto . Vezi ca telescoapele mici ~toate au principala sferica , cel mai sigur este sa incepi cu 150mm/750mm Skywatcher , pt ceea ce vrei .

Multumesc. Am sa ma documentez.

TheNuts
05 Dec 2020 00:13


Bine ai venit!
 Cel mai bine sa incepi cu inceputul, adica cu vizualul! Familiarizeaza-te cat mai mult cu cerul! Fa observatii cu ochiul liber sau cu orice instrument cat mai des pana te obisnuiesti cu cerul ca in palma. Apoi treci si la fotografie! Cer senin!

Multumesc. 
Într-adevăr, recunosc pana la partea cu fotografia mai este cale lunga însă sunt convins ca pana ma familiarizez cu cerul am sa am parte de momente foarte faine. Recunosc abia a&#537;tept .

TheNuts
05 Dec 2020 00:21


Bine ai venit! 

Multumesc Erwin. 
Am cu ce sa îmi petrec Weekend ul :).
Vreau sa ma documentez &#537;i de scule si sa iau forumul &#8220;la pas&#8221; dacă pot zice a&#537;a.

Cu siguran&#539;a, dacă am întrebări apelez la voi. Probabil vor fi multe.
Multumesc &#537;i pentru pontul cu binoclul. Am sa ma documentez.

Anul trecute ma documentam despre ce op&#539;iuni de telescoape exista &#537;i am sunat la una din site-urile care comercializează telescoape. Am fost foarte plăcut surprins sa primesc acela&#537;i sfaturi cu cele expuse de tine însă din partea unui comerciant . &#536;tia ca pierde o achizi&#539;ie însă m-a pus pe calea corecta &#537;i mi-a dat teme de casa. 

Printre altele mi-am propus sa ma vad cu amatori in Timi&#537;oara. Timpurile pe care le trăim mi a limitat op&#539;iunile . Speram ca anul ce vine va fi Mai blând.

Numai bine