-----------------------------------
calin.escu
30 Oct 2020 19:52

Reanimarea lui GOLIAT(17.5&quot; newtonian)
acest topic este urmare a celui de pe achizitie instrumente..."un pic de ajutor va rog...m-am ales cu un Newton de 17.5".

 dupa discutiile preliminare si cateva sfaturi de la avansati.....am ajuns la urmatoarea concluzie.....tub split....montura Dobson clasica....si ptr astrophoto...field rotator....

ca precizare...telescopul va fi fix...cu posibil observator in viitor...si nu am de gand sa folosesc lemn...eu personal nu am incredere in constructiile de PRECIZIE , care sa si dureze.. facute din lemn....sunt adeptul metalului...sau cum zic rusii...solid ca un t34

 asa ca azi am inceput goana dupa materiale...incepand cu fundatia,batiu pe inginereste,baza monturii dobson

ce am reusit sa fac rost...este un batiu de aluminiu...duraluminiu...
cote: L =1220, l=600; grosime blat aluminiu 12,5 mm;  inaltime batiu h=175 mm; greutate 45 kg

rulment ptr rotirea AZ  D=540MM; D interior 340 cu coroana dintata ptr curea plus motor dc cu reductor  si cureaua de antrenare...greutate 10 kg

o placa de aluminu...cotele se vad in poza...greutate 14 kg

pai daca e GOLIAT.....sa-i facem fotoliu pe masura ....nu!??


atasez pozele...am si un clip de 1.05 mb cu dracovenia in miscare,  dar nu se poate atasa...si nu stiu cum sa il fac sa mearga....e mp4

GunDALF
30 Oct 2020 19:56


Epopeea suna mult mai cool... ca saracu' nu-i mort, e doar in concediu.  :wink: Sufletul e viu (oglinda principala), iar ochii (secundara) sunt calzi si umezi... Tu doar ii schimbi hainele si-i pui patine cu rotile. ;)
Dar e bine ca ai demarat proiectul.

calin.escu
30 Oct 2020 20:02


e in concediu...medical !!!!

 la cat de Dezmembrat e saracu.....are nevoie de urgente....transplanturi etc etc....reanimare totala.....

recunosc ca epopeea suna mai bine...dar epopeea ramane pe mai tarziu...cand trecem la foto!!!

valy
30 Oct 2020 20:22


Ce greutate are oglinda principala?

In caz ca ai niste materiale gen tevi de Al de prisos, da un anunt, poate cine stie, ne molipsesti cu cheful tau de DIY :)

Daca ai nevoie de placi AL, gasesti aici: http://new-alushop.placi-aluminiu.ro/placi-aluminiu-debitate

calin.escu
30 Oct 2020 20:48


18 kg. are principala

multumesc ptr sursa de aluminiu.....e f buna.....am uitat insa sa spun ca am o sursa ff buna de materiale diy la un amic  inginer....se ocupa de reciclare materiale...fier vechi cum se zice.....are toate trasnaile de pe lume adunate..Ptr atm-isti....e o comoara...nu ca ai fac reclama...tot ce vedeti in poze  am de la el...la pret de reciclare....eu zic ca 160 de ron pe tot ce ati vazut i n poze nu e mult...si mai am si altele

  As putea spune ca suntem...colectionari de tehnica....nu de alta dar anumite piese ,subansamble de masini si alte aparate....pur si simplu nu merita topite la gramada...te doare sufletul dupa munca si gandirea altora

Din pacate cu executia pieselor e mai greu....nu din lipsa de utilaje ci de meseriasi....cei buni sunt la pensie ...cei tineri( care tineri?) dau rasol sau nu stiu sa foloseasca un uitilaj.....

si ptr dl valy in mod special.....am dat intamplator peste poza cu telescopul inghetat...minimalist....
https://maximusphotography.files.wordpress.com/2012/03/telescop-inghetat.jpg

m-ati daramat cu ala....chiar as dori ceva detalii despre el

cu stima
calin

valy
30 Oct 2020 21:41


..nu ca ai fac reclama...Pai fa-i reclama, m-ar interesa tevi de AL groase sau subtiri, chiar si placi, rulmenti, profile, etc.

Telescopul lui Max e de referinta, dar nu numai: http://stardazed.com/MoonsilverIV.html

zoth
30 Oct 2020 22:32


Cumva ecranul ala negru e montat langa secundara sau nu vad eu bine?

valy
30 Oct 2020 22:46


Asa pare. Nu prea inteleg dece s-a complicat, daca esti acasa pui un paravan negru in jurul locatiei de observatii, daca esti pe camp iei un trepied si pui o umbrela neagra drept pravan. Sau adopti solutia cu cerc: https://www.cloudynights.com/topic/334522-my-new-125-hybrid-dobsonian/

zoth
30 Oct 2020 23:27


Probabil el zice ca s-a simplificat, nu complicat, insa solutia nu este corecta optic.

Erwin
30 Oct 2020 23:58


Ultralight-ul făcut de mine a fost inspirat tocmai de Ross. El a făcut ceva simplu &#537;i frumos, eu sunt cel care m-am complicat! :) 

&#536;i eu am pus paravanul imediat în spatele secundarei pentru că altfel a&#537; fi fost nevoit să lungesc bra&#539;ele, să le întăresc mult să nu flexeze &#537;i a&#537; fi avut o sursă de flexură suplimentară în &#539;eava principală care ar fi dus la accentuarea decolimării variabile în func&#539;ie de unghiul de altitudine. Nu este niciun impediment, doar că spike-urile de difrac&#539;ie au forma aproximativă a literei grece&#537;ti Pi. De-acolo &#537;i numele pe care i l-am dat. Telescopul este pentru vizual &#537;i DSO &#537;i la măriri mici nu se strică nimic. Ross explică foarte bine toate aceste aspecte &#537;i cum a ajuns la solu&#539;ia asta, minimalistă &#537;i elegantă. Oricine poate trăi cu mici inconveniente. 

Desigur, la Goliat e altă treabă. 

Totu&#537;i, Călin te rog să nu te grăbe&#537;ti. Un telescop mare care nu poate fi dus la cer negru va aduna praful ca &#537;i până acum.

Mircea Pteancu
31 Oct 2020 01:49


Sunt de acord cu Erwin ca la mariri mici acel ecran nu deranjeaza prea tare.
Sa citim insa mai departe ce scrie el despre egretele de difractie (spike).
La mariri mari acea obstructionare asimetrica strica rau imaginea = pa si pusi imagini clare la planete+stele duble+ Luna.
Si eu am avut un asemenea ecran in spatele secundarei la Toleascop dar l-am eliminat urgent, imaginea de difractie era ... ca sa fiu in ton cu sezonu' si fazonu' ... de tot halloweenu'...

Mircea

Erwin
31 Oct 2020 08:39


Ei bine, la telescopul Pi "pălăria" se putea scoate extrem de u&#537;or pentru că era fixată doar prin formă, printr-un canal din suportul secundarei în care intra o platbandă prinsă de pălărie. A&#537;adar, inconvenientul nu era unul permanent. 

Flexura este un aspect deloc de neglijat în cazul în care vrei să faci astrofoto dar &#537;i la vizual, la măriri mari. În cazul Ultralight-ului cu o singură &#539;eavă flexura era de cca 2-3mm de o parte &#537;i de alta a axei, adică laserul se mi&#537;ca în interiorul cercului de pe primară, colimat fiind ini&#539;ial la 45 grade. Dar nu era în &#539;eavă care era din fibră de carbon &#537;i nu flexa decât foarte pu&#539;in dacă te urcai cu toată greutatea pe ea, ci în lemnărie. Nu &#537;tiu la variantele lui Ross cât de mare a fost această flexură dar posibil s-o fi scos mai mică pentru că oglinzile lui erau mai sub&#539;iri &#537;i mai u&#537;oare. 

A&#537;adar, recomandarea mea este să construie&#537;ti o structură similară cu cea devenită clasică a truss-urilor mari, de altfel o solu&#539;ie pe care a adoptat-o &#537;i David. Păcat că nu prea mai intră pe forum să dea detalii despre conceptul lui. 

Dacă nu dore&#537;ti să mergi pe calea bătătorită, te în&#539;eleg, eu am prostul obicei de a reinventa lucrurile &#537;i asta-mi ocupă mult timp, pentru că mă complic, creez probleme noi la care trebuie să găsesc solu&#539;ii inedite. :D

zoth
31 Oct 2020 10:08


Nu am avut in intentie sa generez polemica pe subiectul ecranului montat in drumul optic ci doar sa atentionez ca solutia asta nu e corecta din pct de vedere optic!

Sigur ca fiecare este liber sa aleaga solutia care i se pare mai potrivita pentru el.
Spor maxim!!

calin.escu
31 Oct 2020 11:06


interesant sistemul cu un singur brat.....ma gandesc cum ar arata bratul telescopic.gen actuator de poarta acces auto....unele au o cusa de 700 mm si solide si sunt motorizate......rezolvam dintr-un foc problema gabaritului la transport...si intr-o oarecare masura si focalizarea / trecerea de la ocular-eventual binoviwer-camera foto...obtinem un telescop...telescopic

valy
31 Oct 2020 12:24


i..rezolvam dintr-un foc problema gabaritului la transport.....Hmm, tu vrei sa il faci transportabil? Pai adunand placile respective care sunt doar baza, mai trebuie cutia dobson si bratul, iese de 200kg, iti trebuie platforma si camion. Suna interesanta abordarea cu telescop telescopic doar ca trebuie avut in vedere stabilitatea si rigiditatea sistemului, daca ai un joc de un micron undeva acesta se amplifica si pierzi colimarea, focusul, va fi inutilizabil, dar va arata cool ca il vei desface/impacheta din telecomanda :) 

https://shop1.r-g.de/en/art/740908
https://shop1.r-g.de/en/art/740604-TW

calin.escu
31 Oct 2020 15:56


chestia cu "transportabil" e discutabila...nu am nici un gand de a ma plimba cu el spre o zona cu cer negru....sincer mi-ar fi si frica cu o jucarie de cateva mii de ron, singur in camp sau pe munte..plus laptop si restul de acareturi foto

ptr mine transportabil inseamna sa il pot trage eventual din garaj afara in curte cel mult....si sa il pot demonta si lua dupa mine cand parasesc Bucurestiul definitiv spre o zona cu cer negru....swtiu ca e pacat sa nu vada un cer super negru...la fel cum e la fel de pacat ca am vandut casa de la munte de la Comarnic ,unde aveam un view absolut superb...dar deh...mai avem in vedere si partea economica

pe scurt si in recapitulare....ma ocup de el ptr ca am resusurse tehnice in oras....o sa vada cerul in bucuresti(execrabil dar asta este deocamdata)...v-a avea observatorul/cotetul/garsoniera la curte sau cum se mai poate spune peste cateva luni....un an ...doi

observator in curte ptr ca sunt mai comod de felul meu...si visez la un telescop complect automat undeva la 30 m de casa...si eu cu cafeaua sau palincuta in fotoliu in casa la caldurica cu un ecran HD de 1m diagonala in fata....

vizual din pacate....am mica problema pe ochiul drept....un shpan sarit in ochi mi-a facut buba pe cornee chiar in mijlocul crosshair-ului....cam ca si cand la un apocromat ai avea o pata de 2mm in mijlocul obioectivului....vezi periferic perfect dar in centru nu

revenind la transportabil.....nici canapeaua din casa sau frigiderul, nu sunt considerate transportabile...dar cand te muti le iei pe sus nu?

trebuie sa il fac destul de usor sa reziste....nici prea greu sa nu il pot urni...suficient de rigid sa nu refac colimarea cand schimb inclinatia....

domnilor colegi!..bag seama ca vreau cam multe....dar am si ambitia de a face ceva dragut....ceva demn de respect ptr oglinda asta si de munca celui ce a slefuit-o


intre timp azi am mai facut rost de cate ceva ptr goliat....doua tuburi de aluminiu profilat
Dexterior=40mm /diam interior=20mm L=1100mm ; grosime in carne 2mm

din pacate sunt doar doua bucati...sper sa fie bune ptr tub....

Erwin
31 Oct 2020 20:47


Astea sunt grele rău, nu sunt ce trebuie pentru truss, sunt pentru balustrade, mână curentă. Ai nevoie de &#539;eavă simplă. Repet, nu te grăbi, studiază întâi temeinic la ce trebuie să ajungi. Î&#539;i pot da ni&#537;te &#537;uruburi speciale cu ureche cu care po&#539;i face prinderea trusurilor &#537;i reglajul lor. Toată construc&#539;ia trebuie să fie rigidă dar asta nu înseamnă că trebuie să construie&#537;ti un buldozer. Rigiditatea se ob&#539;ine prin structura bazată pe triunghiuri. 

La montură chiar nu este nevoie de rulmen&#539;i. Mai mult încurcă pentru că trebuie să introduci un sistem suplimentar cu care să controlezi frecarea. Chiar dacă este mare &#537;i greu, patinele de teflon le po&#539;i face destul de late ca să nu ai probleme de alunecare. 

Ai văzut practic un telescop similar? Cum este făcut? Sunt multe lucruri pe care oamenii le-au dezvoltat în timp, sunt probleme cunoscute cu rezolvare cunoscută &#537;i lucruri de evitat. Mai ales la acestea trebuie să fii atent &#537;i să &#539;ii cont de ele de la bun început. 

Am dat mesaj PM în legătură cu sursa de materiale pomenită. Mul&#539;umesc anticipat. 

Spor la studiu!

calin.escu
31 Oct 2020 23:06


montura originala a lui goliat e in prima poza....nu este el dar e identic.....a doua poza e ceva ce mi-as dori sa iasa.....

intr-adevar montura originala e cu frictiune pe teflon......e prea intuneric acum sa fac poze.....promit sa fac maine dimineta.....teflonul pe lagarul de pivotare al tubului...e prins cu capsatorul....ca de altfel si patinele discului de baza......ma scuzati dar ptr mine asta nu e inginerie.....nu stiu la cel din poza cum o fi...dar la goliat asa este...de aceea am spus ca montura e varza

valy
31 Oct 2020 23:16


Optica ai testat-o, este ok?

PS: arata bine dobsonul, este de o simplitate dezarmanta, ai putea reface tubul.
Iar montura furca, a remarcat si Mircea Pteancu, nu se prea poate folosi la vizual.

calin.escu
31 Oct 2020 23:37


tubul e ok....optica nu prea am avut cand si cum o testa.....iar montura o am acasa...demontata...ai lipseste partea din fata...placa ce intareste cele doua brate suport pivot....ai fac maine poze sile postez.....

daca ai pun o bucata de pal (adica refac bucatica lipsa) il pot monta .....doar ca sa ma uit prin el...vizual...ca de poze...ma indoiesc !!...sper sa fie senin maine prin bucuresti.!!

Erwin
01 Noi 2020 00:31


Asta este cel mai u&#537;or lucru de făcut, dacă nu ai PAL precis am eu o bucată &#537;i cu ce să-l tăiem la dimensiune. Plăcu&#539;ele de teflon le-am găurit &#537;i fixat cu &#537;urubele mici cu cap înecat, cu grijă să fie destul de adânci să nu frece. Poze se pot face la Lună prin ocular, afocal. Pentru colimare &#537;i testarea opticii se poate fotografia Steaua Polară, rămâne destul timp în câmp. 

Dacă te-ai uitat pe site-ul lui Mel Bartels, mi se pare că modelul cu mecanismul alăturat care mi&#537;că un dobsonian normal pe ecuatorială (inclusiv rota&#539;ia câmpului) ar fi mai simplu, mai u&#537;or &#537;i mai pu&#539;in voluminos. 

Îmi pare rău de pă&#539;ania cu ochiul drept, dar nici cu cel stâng nu vezi bine?

Astronomia este pentru oameni răbdători &#537;i tenace. :)

calin.escu
01 Noi 2020 01:07


din pacate steaua polara mi-e inaccesibila ...am un bloc de 15 etaje in spate unde este nordul.....spre sud vad mult mai bine....daca fac abstractie de acoperisul vecinei care vara ma baga in pauza ...radiaza caldura si parca as vedea prin telescop suprafata autostrazii....in valuri

undeva intre 14 si 27 de grade  e camp vizual liber

m-as risca la un sculptor maine seara ....daca il nimeresc...ptr ca nu m-am jucat niciodata cu o montura manuala...si de dimensiunea asta nici atat

nici d-na luna nu o pot lua in vizor...la cat de sus este dau cu tubul in grinda de pe terasa (e acoperita cu policarbonat)

ce ma deranjeaza e altceva...cu tot entuziasmul meu...nu cred ca reusesc sa duc totul sus...sa fac si colimare....si sa mai si vad ceva.....adica maine de dim pana seara...o sa incerc ptr ca deja m-am ambalat

am facut o simulare in stellarium......goliat bate la popou si rc -ul de 6" si ed-ul de 110.....dar e doar o simulare.....daca realitatea este la fel.....imi scot jucariile la vanzare si am bani de restul de acareturi ptr goliat

un cer senin tuturor

calin.escu
12 Noi 2020 19:04


in ultima vreme am umblat dupa materiale de constructie ptr telescop...am tot studiat modele...facut calcule...etc etc....Acum astept sa imi faca cineva cele doua tuburi din aluminiu ..sudura in argon...diverse

Si cum toate se leaga intre ele...am ajuns la motorizare si sunt cam nedumerit.Este prima oara cand fac o azimutala si o mai si automatizez...asa ca apelez la cei care au mai trecut prin asta cu urmatoarea intrebare :
Care este raportul de transmisie optim ptr ambele axe...vorbind de la ax motor pana la axe finale montura? (motoare stepper nema 20...teoretic mai mult de 1000 rpm nu le poti cere la turatie maxima...la minim nu stiu ptr ca nu le-am invartit inca sa vad ce pot....astept driverele..si voi folosi onestep)

Pe EQ imi era simplu...aici vad ca treaba e nitel mai ciudata

mihaig
12 Noi 2020 19:59


Salut...de ce vrei sa folosesti NEMA 20?Sunt de curent mare si,din cite stiu,nu sunt drivere testate pe OnStep pentru ele.NEMA 17 sunt folosite pt doburi de 24"...vezi proiectele de pe prima pagina la OnStep. Eu folosesc pt dobul de 12" NEMA'17 cu reductor incorporat x 51 ce transmite miscarea  printr-o roata de 30 dinti la o roata de 406 dinti pt Alt.Pt Az folosesc Nema17 cu reductie 4 la1 care actioneaza o roata melcata de 197 dinti.Rezolutia e undeva la 30 arcsec.
  Treaba nu e deloc ciudata;nu ai treaba cu cite rotatii se invirte axul motorului...asta e rezolvata de soft,prin drivere,in functie de reductia aleasa...cel mai mic raport de reductie cu care am lucrat a fost de cca 500x.Spreashet-ul de aici te ajuta sa iti testezi reductiile...nu poti folosi nici prea multa reductie,ca dupa aia ai un slew rate de adormi.

http://o.baheyeldin.com:1111

calin.escu
12 Noi 2020 20:14


nu merg pe roata melcata....folosesc pinioane danturate cu curele.....pot renunta la nema 20 ptr ca intr-adevar driverele sunt o belea(imi pare al naibii de rau de ele)....pot pune orice stepper sau si dc uri ca am o gramada

Erwin
13 Noi 2020 08:21


Având în vedere că pe altitudine nu se folose&#537;te niciodată o rota&#539;ie completă, nu depă&#537;e&#537;ti niciodată 90 de grade, se poate folosi o roată fără din&#539;i iar cureaua să fie fixată de roată într-un punct fix. Am procedat a&#537;a la montura în furcă pentru mini-observatorul robotizat. Roata este una simplă, cu canal drept în care stă cureaua. Cureaua trebuie dimensionată în func&#539;ie de momentul de iner&#539;ie al tubului ca să nu apară întindere nedorită.

Remus Boldis
13 Noi 2020 10:48


Nu am auzit de Nema 20, dar am auzit de Nema 23, care e un motor puternic si foarte potrivit pentru o montura mare. Drivere se gasesc la preturi modice. Uite un motor cu driver - https://www.banggood.com/Nema-23-23HS5628-2_8A-Two-Phase-Stepper-Motor-With-TB6600-Stepper-Motor-Driver-For-CNC-Part-p-1360560.html?rmmds=search&cur_warehouse=UK                                      Si un driver foarte bun, pe care eu il prefer -        https://www.banggood.com/TB6560-3A-CNC-Router-1-Axis-Driver-Board-Stepper-Motor-Drivers-p-921604.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
Daca cumperi de valoare mai mare e preferabil cu EU priority line, sau cu shiping din EU, ca vine direct acasa  . Si pachet de 3 - https://www.banggood.com/3Pcs-TB6560-3A-CNC-Router-1-Axis-Driver-Board-Stepper-Motor-Drivers-p-1150231.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

valy
13 Noi 2020 11:43


Da, cnc-urile folosesc nema 23 sau chiar mai mari, n-am auzit sa aibe probleme cu curentii mari mai ales ca le pui la lucru sa sape in metal (in afara ca se incing). Singura problema pe care o vad e sa nu fie prea puternice si sa smuceasca prea violent introducand astfel vibratii in tub si implicit la ocular. Dar mai poti lucra din microstepping si/sau curele si/sau reductii. Insa pare ca e overkill un nema23.
Apropos, ce greutate vor avea tuburile de Al?

calin.escu
13 Noi 2020 23:58


sa o luam pe rand....

tuburile le-am luat azi de la mester....cel inferior 4 kg..cel superior 2 kg....Al de 2 mm sudat in argon

tot azi am luat motoarele...nema 17..vexta 6v/1.2 A  ..1.8 gr /step...1.17Nm...plus reductor 18:1 (gear head)...intentionez sa folosesc drivere drv8834...nu de alta dar le am pe stoc...duc 1.5 A  intre 3.3 si 10.9 V)

raport final pe azimut aprox 600:1....dupa reductorul stepperelor urmeaza 33.3 /1 pe curea(pinionul mare e direct pe rulment 333 dinti, pinionul mic are 10 dinti.....evident cu ghidaj /intinzator ca sa se petreaca cureaua pe pinionul mic)

si asta ca paranteza amuzanta...daca nu ieses telescop din tuburi....pai sigur fac doua marmite sa gatesc ptr tot cartierul.... :D  :D  :D  :D