-----------------------------------
Doru Dragan
25 Feb 2008 14:54

Alegerea opticii - saracie sau lipsa de informare?
Am splitat acest dialog intrucat nu mai avea legatura cu tema topicului de baza ("130 SAPO"). Noua tema de discutii se poate dezvolta sub acest titlu. Multumesc pentru intelegere.
mod z 


Majoritatea celor de pe acest forum au probleme in a-si cumpara un binoclu sau un newton de vreo 100-200 de euro. Exista cativa (destul de putini, 2 sau 3 :() care sunt dispusi sa investeasca 1000-2000 de euro. Oare cam cati or fi hotarati sa dea 10000-20000 pe un sistem superapocromat cvadruplet cu tot felul de sorturi de sticla exotica si specificatii de proiectare ultra-precise si stricte? Aici nu vorbim despre serie, nici macar mica ci despre unicate facute la comanda pentru seici arabi :)

Catalin Fus
01 Mar 2008 13:03

...
Nu stiu de ce lumea are impresia ca trebuie sa coste cu zecile de mii de euro un instrument bun, chiar apocromat vorbind. Daca ma intrebi pe mine, e vorba de informare, cunoastere si alegere. Ma uit si eu aici pe forum, la fel ca tine, si ma iau cu mainile de par cind vad pe ce timpenii arunca lumea banii, aia putini pe care ii au. Putem vorbi aici mult si bine eu doar tin sa iti amintesc ceva....tii minte telescopul meu de 13.1'' (332mm) care il vindeam cu vreo 3200 roni la vremea lui? Chiar tu ai spus ca e un telescop serios si ca in sfirsit e vb de ceva mai mult decit ceea ce vezi pe piata normala...etc...Nu vreau sa iti spun ce discutii am avut si exista persoane pe forum care l-au refuzat si au luat de aprox aceeasi bani o chinezarie de 10'' dupa care au spus pe forum ca nu e ceea ce se astepta si ca e muuult prea greu si nu le place cum se vede.......mi-au trintit-o 'l-ai facut tu???', 'aaaaaaaaa, nu e de firma, e nasol!!' si uite la ce concluzii au ajuns singuri desi am fost cit se poate de sincer si le-am spus ca majoritatea lucrurilor adevarat bune sint in proportie de 80% SELF MADE (vb de amatori!!).....asa si cu refractoarele....poti sa gasesti sa cumperi un obiectiv un tub si un focuser si sa ai un refractor excelent la jumate de pret, cu putina munca si creier....e valabil si ptr reflectoare si tot asa.

In fine, hai ca ne indepartam de la subiect....pe scurt, e lipsa de vointa si de educatie in astronomie la nivel de constructia sistemelor, mod de functionare, variante posibile ...etc...
Lumea se multumeste cu putin...asta e ceea ce vedem in jur...in orice domeniu!!

Nu e aroganta din partea mea, e adevarul tinind cont de acesti ani petrecuti in comuniatatea astronomica.

Cu respect si oricind cu un sfat ptr cei interesati de ATM la refractoare si reflectoare,
Catalin

lucia lucia
07 Mar 2008 14:40


Saracia duce la neglijenta in informare. Si viceversa.  :lol: 
Dar sunt sigura ca un individ care-si permite un telescop de cateva mii - zeci de mii de ... orice, e mult mai atent sa se informeze decat unul care nu-si permite. 
Dealtfel, si informatia costa> timp, posibilitati de informare, etc.
Ciobanul cu doi oi, acela al d-lui AC, ciobanul cel doxat in Fizica, vrea telescop. Nu e informat nici cum sa se informeze. Nu e o vina a lui, ci a noastra.
Sa ma ierte exceptiile, de care acest forum e plin (nu am vrut sa fiu licentioasa).  :D

carstea
07 Mar 2008 20:33

alegerea opticii
Va salut, iubitori ai cerului instelat! 
Pe scurt, sa ma prezint: am 47 de ani, interesat  de astronomie din copilarie, devenit membru al Astroclubului Bucuresti in 1976 (pe vremea lui Ion Corvin Sangeorzan), prima luneta construita: lentila de ochelari( D= 50 mm,1333mm focala),apoi  telescop Newton D=130mm,F= 800mm,  oculare de microscop, pe montura ecuatoriala ( dupa cartea lui Matei Alexescu). Incercare ratata de slefuire a unei oglinzi( pisat piatra de polizor, decantat, slefuit, esec, discuri sticla subtiat, abandonat, cumparat IOR, calitate slaba). Sunt un dinozaur, nu-i asa?
Sunt nou pe forum, cer intelegere pentru eventualele stangacii. Nu sunt expert in folosirea PC-ului (in vremea studentiei mele invatam FORTRAN).
Stiu, repet STIU, cat de pretios e timpul fiecaruia( cei mai tineri e normal sa nu inteleaga), dar vazand cat de multe cunostinte in domeniu au cei mai multi dintre voi, va rog sa-mi dati un sfat privind alegerea ( achizitia) unui instrument astronomic bun. Se vorbeste aici de lipsa de informare a celor ce doresc sa cumpere un instrument astronomic de pe piata acuala. Pot investi   1500-1700 euro(cu tot cu montura si oculare). Ce sa aleg? Va multumesc anticipat tuturor celor care ma veti sfatui.

Mircea Pteancu
08 Mar 2008 00:09


Salut Carstea
Ce ma bucur ca ai venit pe forum.Asa cel putin vom fi doi dinozauri.Am totusi o intrebare,tu de care esti?Ca eu sunt pradator:) deoarece am oglinzi numai una si una, dar intotdeauna am luat de la altii,de la Beches,Csatlos,Csillag (oglinda mica dar ff buna) si mai am doar ambitia de a obtine o oglinda Stanescu.
Serios vorbind,ai construit telescoape,unul cu optica proprie,ai de ce sa fii mandru.
Daca as vrea sa cheltuiesc banii tai ,as construi un telescop mediu cu oglinda Stanescu,Csatlos sau Royce.Cu privire la accesorii nu te lasa dus de val,urmeaza sfatul lui Al Nagler in persoana (prietenii stiu de ce).El recomanda un Plossl de 11mm,altul de 25mm si un Barlow de 2x,evident toate Tele-Vue.
Precizare:inteleg notiunea de telescop mediu dupa clasificarea lui Henry Paul (asa mai din vremea noastra),adica reflector intre 20cm si 30cm.Mircea

Catalin Fus
12 Mar 2008 13:47

...
Salutare,

ptr Lucia : eu cunosc persoane care au 15 oculare care sint mediocre TOATE si care de banii investiti puteau cumpara 3 oculare excelente...
de ce au cumparat asa?....simplu, ptr ca da mai bine sa dai 100lei decit 400lei pe un ocular. numai ca lumea uita ca 4x100 = 400 si atunci banii dati de 4 ori la rind aiurea puteau fi dati o sg data si bine.

ptr Carstea : depinde la ce doresti a folosi telescopul.
daca vrei unul pur de vizual merge f bine in banii aia unul de 30-35cm deschidere cu constructie proprie sau ajutat si accesoriile necesare lui de o calitate f buna. Optica luata de afara sau facuta de cineva care are experienta.
daca vrei unul pe montura ecuatoriala e un pic mai complicat ptr ca ai avea mai multe variante (refractor/reflector) depinde de ceea ce se doreste a se face cu el (vizual/vizual+poze)

Daca ne lamuresti in privinta alegerii ca si folosinta...ar fi mai usor sfatul :-)

Catalin

carstea
12 Mar 2008 14:21

alegerea opticii
Salut Catalin! Noi ne stim (am cumparat de la tine un binoclu 15X70).
Instrumentul l-as folosi in gen. pt. observatii vizuale dar as lasa deschisa pt. viitor si posibilitatea de a fotografia. 
Ma gandesc la  un refractor ED 102? 714mm  de la Astro Professional (Germania) pe montura EQ5. Ce parere ai? E adevarat ca apertura nu e foarte mare dar ma gandesc ca niciodata nu e destul de mare( unii sunt cuprinsi de "febra aperturii") si parca as aprecia mai mult placerea de a observa printr-un refractor. Cred ca si tu ai trecut prin asta. 
Multumesc si lui Mircea pentru sfat. Are dreptate. Eu insa nu mai am posibilitatea de a construi instrumente. In privinta ocularelor as vrea sa cumpar Tele Vue, nu am bani decat de Plossl. Poate imi spune cineva de unde sa le cumpar aici in Romania.
 Va multumesc, Dan Carstea

Catalin Fus
12 Mar 2008 15:01

...
Dane....ma bucur ca ai revenit!!!

ai PM cum sa ma contactezi si putem vb cit vrei pe tema!!

Numai bine!!

dragos.n
29 Mar 2008 06:09


Nu stiu daca subiectul mai este urmarit, dar pt ca a venit vorba de dinozauri, (eu am 50, ...de ani ) as vrea sa va spun propria mea experienta apropo de subiect.  dupa ce am inceput si eu prin 2000 , 2001 sa fac o lunetica dintr-un teleobiectiv foto si oculare din piese de la microscoape si de la ap. foto smena si lomo in 2005 am facut rost de 1300 de euro cu care sa imi cumpar un telescop. Mai mult de jumatate s-au dus pe ore la internetcafe-uri, (si in ploiesti sunt mult mai ieftine orele decat in Bucuresti) pe descarcarea materialelor si pe imprimarea lor.   Am cumparat cartile de optica ale lui Dodoc. tot ce am mai gasit prin anticariate, revistele Sky&T, Ciel&E, Astronomy. In final am cumparat oglinzi la mana a doua si am facut telescopul care a fost la vanzare din decembrie si de care, spre norocul meu, nu s-a interesat nimeni, pt ca romanii nu au incredere in obiecte ''homemade''. Si eu am acum 15 oculare plossl si wide-uri chinezesti pe care, exceptand vreo doua, le-as da pe toate pt 3 Baader Hyp daca as gasi asa ceva.
   In concluzie: acest site ar trebui sa aiba sub scroll-ul de titlu link-uri la un ghid pt cumpararea de instrumente, la un scurta introducere in optica, si de ce nu la un material despre optica telescopului (slava domnului,vad ca sunt aici oameni f. buni cunoscatori in domeniu). Si poate ca in timp strangeti suficient material sa faceti o carte. Nu stiu daca ar publica-o cineva, dar cine stie printr-un efort comun... prin colaborarea mai multor astrocluburi. Nevoie de asa ceva este.
   Si inca ceva. Vara trecuta am intalnit pe litoral multi oameni interesati de astronomie si care nu stiau ca exista acest site.

carstea
29 Mar 2008 08:28

alegerea opticii
Salut Dragos!
Daca esti amabil, asa ca intre dinozauri, spune-mi care ar fi ocularele chinezesti care merita cumparate. Eu sunt in pragul achizitionarii de oculare( pana acum am doar de microscop). Ai folosit Hyperion? Unii zic ca 8 lentile reprezinta prea multa sticla! Sunt prea sarac pt. a cumpara oculare slabutze. Ce cumpar vreau sa pastrez pana la sfarsitul erei dinozaurilor! Multumesc anticipat.
Intrebarea se adreseaza oricarui alt binevoitor.
Dan Carstea

KERAUNOS
29 Mar 2008 12:34


nenea carstea...lasa televue plossl si hyperion si treci macar pe 1-2 Stratus Wide-Field.da un search pe google.ro,le poti lua si de la noi.si daca nu esti multumit ma dai in judecata;)

zoth
29 Mar 2008 13:41


Sunt prea sarac pt. a cumpara oculare slabutze. Ce cumpar vreau sa pastrez pana la sfarsitul erei dinozaurilor!

salut!
este o pozitie pe care am incercat sa o adopt si eu, mi se pare realista.
ocularele Hyperion sunt bune daca le folosesti pe sisteme cu raportul focal de la 6-7 in sus. eu le folosesc si sunt multumit de ele, asa ca le voi pastra pana la sfarsit  :) 
exista mai multe serii de oculare cu 8 lentile (inclusiv Nagler) de care nimeni pana acum nu s-a plans ca au prea multa sticla.
seria stratus este identica cu Hyperion.
ai mai putea incerca seria SWAN de la WO care se gaseste acum la un pret rezonabil.

KERAUNOS
29 Mar 2008 15:40


sunt de-acord cu tine  zircon mai mult de 70%,insa trebuie sa recunoastem ca stratus  se comporta bine si in sisteme mai mici de f/6,spun asta din experienta proprie.de hyperion nu am avut parte personal,insa cei ce au facut comparatie intre cele doua oculare au ajuns sa "colectioneze " toata gama(excelsis si cloudynights).Se pare ca doar antares e mai presus de stratus si hyperion(lasand la o parte crema si cireasa de pe tort vixen,nagler,etc)

horatius
29 Mar 2008 16:07


sunt de-acord cu tine  zircon mai mult de 70%,insa trebuie sa recunoastem ca stratus  se comporta bine si in sisteme mai mici de f/6,spun asta din experienta proprie.de hyperion nu am avut parte personal,insa cei ce au facut comparatie intre cele doua oculare au ajuns sa "colectioneze " toata gama(excelsis si cloudynights).Se pare ca doar antares e mai presus de stratus si hyperion(lasand la o parte crema si cireasa de pe tort vixen,nagler,etc)

Ocularele Hyperion sunt putin mai bune decat Stratus. Au acelasi design optic, sunt facute in acelasi loc in CHINA, insa ocularele Hyperion au straturi antireflex mai bune si o constructie mecanica mai flexibila ce se bazeaza pe sistemul T2. Ambele se comporta la fel de bine/prost pentru ca sunt acelasi lucru, cu un mic avantaj optic si mecanic pentru Hyperion.

E bine sa nu facem aprecieri ale diferitelor componente optice fara sa avem si sa utilizam instrumentele respective.

KERAUNOS
29 Mar 2008 16:39


skywatcher ma corectez:in loc de "trebuie sa recunoastem"(ce-am spus in postul anterior)va ramane"trebuie sa recunosc";).Aprecierea pt hyperion nu am facut-o eu(am dat destul de clar sursele de comparatie si am precizat ca nu am utilizat personal hyperion).Dar utilizatorii cunosc...si oricine e liber sa cunoasca impresiile,review-urile altora.Mai mult, nu pot crede ca nenea sarpe a avut atata ghinion in optica telescoapelor folosite cand a utilizat hyperion...!

dragos.n
30 Mar 2008 02:14


Salut Dane. Din pacate cele doua oculare pe care le-as pastra nu se mai gasesc in Romania (am dat acum o tura a magazinelor). Este vorba de oculare similare seriei WA de la Telescope Service din Germania - sa nu le confunzi cu cele seria SWM sau Blue Line, sau Gold Line. In plus ar trebuii sa stiu ce telescop ai sau intentionezi sa iei (daca te-ai hotarat). Dar pot sa spun altceva. Aproape indiferent de varsta, primul criteriu este al comoditatii observatiei. Asa ca trebuie sa cauti un ocular cu relief de ochi (distanta la care poti tine ochiul pt a vedea intreg campul vizual) mai mare de 10 chiar 14 mm. Cum la noi putine magazine se obosesc sa dea detalii exacte despre toata marfa pe care o vind poti sa iti faci o ideea aproximativa privind marimea lentilei de ochii. Chiar daca nu este o proportionalitate exacta, in general o lentila de ochi mare (20mm sau mai mult, in diametru evident) iti spune ca ai acolo un relief de ochi mare. Sau mai bine intri pe doua site-uri care sunt f. bine facute, galileo.cc, si telescope-service.com. Acolo gasesti date detaliate pt toata marfa care se gaseste in Romania. 
   Legat tot de comoditatea observatiei este si unghiul aparent de vedere (FOV). Un unghi de 60-68 de grade este foarte bun, dar nici un ocular plossl bine facut cu52 de grade nu-i de aruncat atat ca la plossl de focale scurte, deci care iti dau mariri mari, lentila de ochi ajunge la 4mm, si trebuie sa stai cu el lipit de ochi. Deci poti utiliza usor un plossl cu focala de20mm si peste, pentru ca ele au o calitate care lipseste in general ocularelor Wide ieftine (adica sub 100 euro), si anume, nu fac asa usor "genunchi". Adica nu pierzi imaginea sau nu iti apare o mare pata neagra pe ea imediat ce ai miscat foarte usor capul, iar  ochiul nu mai este exact pe axa optica. Dar cu acest fenomen in timp te obisnuiesti, mai greu e daca vrei sa arati un obiect mai slab luminos unei persoane nefamiliarizata cu observatiile astronomice. E posibil sa iti ia chiar cateva minute pana vei reusii.
  Daca vrei sa iti fac o recomandare clara atunci sa o iau metodic:
  1. prima achizitie, o lentila barlow 2x, cat mai buna, apocromata sau macar acromata. Daca port-ocularul telescopului este de 2" iar buzunarul te tine ia un Barlow ED de 2". Atentie, un barlow de 1,25" cu un ocular wide va avea ca efect fie ingustarea cu cateva grade a FOV, fie accentuarea efectului de genunchi sau in functie de ocular, amandoua. Ce mai trebuie spus aici este ca unele Barlow de 2x pot deveni de 1,5x.
  2. in functie de focala telescopului. alegi oculare care sa iti dea in combinatie si cu lentila barlow o plaja cat mai larga de mariri -intre 30-50x si  marirea maxima permisa de telescop- cu puncte obligatorii, incadrarea buna a lunii , adica un camp rezultant de 40-45 minute de arc, si incadrarea unui camp cat mai larg, pentru roiuri deschise gen Pleiade, roiul dublu din Perseu, M44. Mi-ar venii mult mai usor daca mi-ai da tipul telescopului pe care l-ai luat, sau daca nu ai luat, doua trei optiuni pe care le ai in vedere. As putea sa iti spun exact ce combinatie poti face -evident in functie si de bani. Atentie la campul cel mai larg: nu poti pune un ocular cu o focala mai mare decat Fx5 unde F este raportul dintre focala telescopului si diametrul lui.
  3. un filtru Contrast Booster (preferabil Baader) face toti banii.
  4.ocularele Hyperion au pe langa calitate un micut avantaj. Partea din fata se desface si se pot introduce unul sau doua inele distantiere care modifica focala. Poti obtine astfel patru distante focale cu un singur ocular. Din pacate aceste inele care costa cam 10 euro nu se gasesc de cumparat decat in Germania la TS dar cred ca un strungar bun poate face asta. Nu stiu daca la Stratus merge chestia asta, dar cred ca da. Daca poti sa iti iei asa ceva.
  5.e bine sa fie pe un  ocular mai putine lentile, dar ... cel mai bine ar fi cu o singura lentila daca s-ar putea.
  Ar mai fii multe de spus dar trebuie sa inchei.

carstea
30 Mar 2008 09:40

alegerea opticii
Va multumesc pt. sfaturi.
Eu intentionez sa-mi cumpar( in 2 luni) un refractor ED102/714. Ma mai tenta si un reflector VC 200L dar, avad in vedere ca locuiesc intr-o zona poluata luminos-Bucuresti, si majoritatea observatiilor le fac de acasa ( am un balcon spre E si un balcon spre V), cred ca o sa iau refractorul. Lunar merg intr-o zona mai buna (la 15 km de Turnu Magurele) si deci portabilitatea e f. importanta pt. mine. Care spuneti ca ar fi ocularele potrivite? 
Dan

dragos.n
30 Mar 2008 20:41


Am sa iti dau o veste nu foarte buna. daca vrei sa faci observatii din balcon trebuie sa masori latimea balconului. Un VC200 pus pe montura la inclinatie de 45 grade si perpendicular pe balcon va avea ocularul situat la circa 60cm de marginea balconului iar luneta ED100/714 va avea ocularul la vreo 75cm. Si trebuie sa mai ai si tu loc sa te misti. S-ar putea sa constati privind datele tehnice, ca desi e mai greu cu 2,6kg si mai gros cu vreo 9cm VISAC-ul este mai usor de folosit pt ca are cam 62cm lungime, in timp ce luneta ED are, cu parasolarul extins- ii spun parasolar ca imi e mai usor, nu gasesc acum numele - are peste 90cm lumgime, si cu el pliat ca 70cm, dar nu poti sa folosesti luneta bine fara parasolar. In plus punctul de prindere la VISAC este mai spre spate in timp ce la luneta este relativ central. VISAC mai are si alte avantaje: colecteaza de 4 ori mai multa lumina-f. important-, permite mariri de 2 ori mai mari, iar aceiasi putere de marire, sa zicem 200x este obtinuta la VISAC cu un ocular relativ comun, de 9mm, in timp ce la luneta se obtine cu un ocular de 3,5mm, adica mai scump si fabricat de mai putini producatori. Are insa si un mare dezavantaj: pretul. Din experienta mea insa pot sa iti spun ca daca iti vei cumpara luneta, intr-un timp relativ scurt - un an, doi maxim - te vei lovii de limitarile aperturii de 100mm a lunetei si iti vei dorii ceva mai mare. Azi nu mai am timp dar maine voi face o lista de oculare pt ambele telescoape. Oricum, recomandarile lui zircon sunt valabile, evident daca ai banii necesari.

dragos.n
01 Apr 2008 13:09


Pentru ED 100/714 ar fiurmatoarele:
  1. un ocular de camp larg, ceva gen 32mm/70grade UWA
  2. un ocular pt luna care poate fi un Plossl planetar de 9mm sau un Baader Hyperion (sau Orion Stratus) de 8mm.
  Combinand cu Barlow cu al doilea obtii aproape marirea maxima.
   Pentru Vixen ar fi necesar in primul rand un reductor de focala Se gasesc unele 0.5x la 130 ron sau Vixen original la - tine-te bine - 160 euro. Un reductor iti permite sa obtii campuri ceva mai largi cu oculare ceva mai mici.
Daca nu iei reductor atunci poti lua asa:
  1.pt camp larg un 38mm/70grade UWA
  2.pt luna un 20mm/70grade.
  Din cate am inteles nu pot sa iti dau detalii pe forum despre magazinele unde gasesti astea, dar poti sa intri acolounde scrie ''pm'' in josul mesajului meu si imi poti trimite adresa ta de mess ca sa vorbim direct.
  Oricum sfatul meu este sa iei din prima ceva bun chiar daca asta inseamna  
sa cumperi un ocular la 6 luni.

Mircea Pteancu
11 Mai 2008 18:22


Ca tot facem glume despre dinozauri...Aseara m-am uitat la o televiziune maghiara la episodul 2 din Jurasic Park.Acuma,dupa ce am intrat din nou pe forum, stau si ma uit la bautura din halba mea  si vad cateodata acea unduire ...pe aici bantuie vreo cativa Tyranozauruz Rex  ai Opticii,dintre care eu nu fac parte.Citind insa acest fir inteleg mai bine de ce m-am intors pe forum.Intai a fost faptul ,foarte important pentru mine, ca vechiul meu  prieten Dragonul (tot un fel de dinozaur,asa ...mai legendar),m-a certat rau si s-a suparat pe mine.Apoi filmul de aseara m-a facut sa inteleg ca ,fata in fata cu provocarile numeroase cu care se confrunta un astronom amator,in lumea dinozaurilor sunt un velociraptor.Care rapune singur destule dificultati dar care in haita devine cu adevarat eficient si fioros,iata al doilea motiv.Gata cu glumele...
Ce facem cu propunerile lui dragos.n?
Eu as adauga,deocamdata, link-ul de mai jos.Recomand din toata inima,nu numai incepatorilor,pagina de ''Optical Standards''.Nu are rost sa fac o lista a lecturilor mele din domeniu,insa acest site ''vorbeste o limba '' pe care o inteleg cel mai bine.Nu am mai intalnit in ultimii 30 de ani o abordare atat de clara,realista,ponderata a problemei calitatii oglinzilor astronomice.Mircea

PS:de ce nu am adauga printre motivele pentru care romanii dau banii pe tampenii si faptul,constatat stiintific ,ca sunt snobi?!Tot respectul meu merge spre exceptii,dintre acestea multe sunt pe acest forum!
 


http://www.oldham-optical.co.uk/

Doru Dragan
11 Mai 2008 19:27


E imposibil ca doi oameni sa gandeasca la fel. Intotdeauna daca vrei sa mentii un grup de oameni toata lumea trebuie sa stie si sa vrea sa faca compromisuri. Am tras de tine, Mircea, pentru ca am ajuns la concluzia ca grupul asta de oameni e cel mai aproape de pasiunile noastre comune si e apropiat si ca mod de gandire. Chiar daca unii sunt adeptii refractoarelor iar altii a reflectoarelor, unii isi cumpara instrumente ieftine, altii scumpe iar altii si le construiesc singuri :) Nu exista insa nici un alt loc (dupa stiinta mea) unde sa se discute despre optica instrumentelor astronomice in limba romana la nivelul asta.

dragos.n
15 Mai 2008 01:47


Mircea, sunt o gramada de pagini Optical Standards. Poti sa dai adresa completa?

Mircea Pteancu
15 Mai 2008 18:06


Dorule

Am pus linkul in partea de jos a mesajului precedent.Il pun din nou aici,dupa ce l-am verificat ,functioneaza:

http://www.oldham-optical.co.uk/


Intri si cauti ''Optical standards'' la Index,in stanga.Te rog ,ca pe un bun si vechi prieten sa ai rabdare si incredere,sa tiparesti acest capitol,sa-l citesti cu adevarat ,nu citire rapida pe diagonala ''Internet style'',daca ai rabdare ,de mai multe ori,lasandu-ti timp de meditatie.Si apoi sa te pronunti.
Printre amatorii din ATM WebbRing,Oldham Optical are o faima foarte buna,alaturi de Royce,Zambutto, si ,de ce sa nu speram ,poate in viitor si Stanesco Mirrors.
Mircea

dragos.n
18 Mai 2008 04:14


Astro-profesional, Astro-tech, GSO adica Guan Sheng Optical, Sky Watcher, Sky Optic,  Orion, Celestron, Meade, toate apartin in mod direct sau indirect aceleiasi firme, Synta, chiar daca initial ultimele trei erau firme americane. Este un nou mod de marketing care are si el o filosofie. Nu stiu ce poate sticla aia cu 61 in coada dar stiu ca FPL 53 este un pic departe de toate celelalte. Takahashi o foloseste la noul FSQ 106 ED si da rezultate mai bune decat floritul.
    Ce spui despre Vixen, ... peste acea oglinda e un strat de dioxid de titan, daca nu ma insel, ce e garantat pentru un timp un pic mai lung - pe viata - decat obisnuitul dioxid de siliciu care tine in medie 10 ani. Este insa problema pretului mai mare si a necesitatii - sau mai bine zis a dorintei pe care o vei resimtii - de a cumpara alte accesorii, de asemenea scumpe, dar asta e valabil pt ambele instrumente. Daca as fi in locul tau eu as alege clar Vixen dintr-un motv esential: apertura. Tu esti insa la butoane. Vezi si alte pareri.

dragos.n
18 Mai 2008 04:23


Inca ceva. Daca, Doamne fereste, ai o ciobitura sau o zgirietura in oglinda o acoperi cu ceva negru si o poti folosii cu rezultate rezonabile. Daca ai ciobit o lentila e mai complicat.

carstea
18 Mai 2008 09:28


Nu e deloc usoara alegerea opticii, fratilor!
Mai ales atunci cand poti cumpara un singur instrument ( plus un binoclu), asa cum e cazul meu( din motiv de nevasta...). Asa cum stiti cu totii, instrumentul ideal pentru amatorul in astronomie nu s-a inventat inca! Partea buna e ca nu traim pe la 1600 si ceva.... vedeam noi atunci posibilitati de alegere a opticii!
Lasand gluma, in cazul meu de amator in general urban, fara curte in spatele casei( traitor la bloc), un instrument compact se impune. Urmatoarea limitare o reprezinta pretul, in cazul meu pe la 2000 euro cu tot cu montura si accesorii. Avand in vedere acestea, dupa parerea mea, se califica in finala:
1) luneta ED 102/714
 avantaje- calitate buna, contrast bun, camp larg, plaja de mariri 20X....180X, greutate mica, fara probleme importante de aclimatizare, putin sensibila la turbulenta atmosferica, nu necesita colimare, portabila;
dezavantaje- diametru obiectiv 102 mm, probabil ceva aberatie cromatica la grosismente mari, lungime tub la limita max. din punctul meu de vedere.
2) Vixen VC 200
av.- diametru obiectiv, aclimatizare mai rapida decat telescoapele cu tub inchis, calitate japoneza, corectie f. buna, portabil, suficient de usor;
dez.- contrast mai scazut( cat o fi obstructia centrala? 40%?), sensibil la turbulenta atmosferica si cea a propriului tub( tub deschis), camp mai mic chiar si cu reducator de focala, necesita colimare( oare cat de des?);
3) Vixen VMC 200L, Intes MK 603
cam aceleasi probleme ca la VC 200, cu unele variatii-la MK av. -contrast mai bun,  turbulenta in tub scazuta,  tip Rumak, dez.- diametru mai mic ca al japonezelor, aclimatizare mai lenta.
4) Celestron C9.25 - cam mare tubul, ar tebui sa mai strang bani,...dar stiu si eu?

Voi ce ziceti?
Dan

dragos.n
18 Mai 2008 11:24


Mai pune pe lista un instrument foarte bun. Tal-Klevtzov. Cu 1500 euro iei un telescop similar in caracteristici si calitate unui VMC 200, plus montura motorizata si picior. Acest picior va fi foarte bun pentru balconul tau. Eu de mult ma chinuiesc sa construiesc unul, caci pe spatii mici un trepied e foarte greu de folosit. Partea proasta e ca momentan nu cunosc sa fie posibila upgradarea la GoTo pentru aceasta montura. poate doar cu un set Boxdoerfer. Intreba-l pe Robert de la HooGermany.
   In alta ordine de idei am vazut recent la Telescope-Service un test comparativ intre mai multe lunete Apo, inclusiv cea care iti place tie. Concluzia: Nu toate Apo-urile sau nascut egale. Unele, vei vedea tu care, sunt chiar saracute bine, mai ales la capitolul Strehl, care e si cel mai iimportant. Ca de obicei si aici pretul face diferenta.

horatius
18 Mai 2008 15:17


Orice luneta/telescop ati cumpara utilizat din balcon nu va produce imaginile de care e capabil. Deci daca va ganditi la balcon ca loc principal de observatii o luneta pana in 100mm e maxim ce recomand a fi utilizat. Problemele balconului sunt: blocul emana caldura care telescopul o amplifica si toata imaginea fierbe; spatiu ingust, nu permite accesul decat la o parte din cer. Dar toate astea sunt discutate deja pe forum, trebuie doar sa cautati.

O luneta de 100mm e mai putin sensibila la aclimatizare, desi are nevoie si ea.

Apoi:Fiecare brand isi face instrumentele la mai mult de 1 fabrica. Synta furnizeaza in principal pentru Sky-Watcher, Celestron, Orion. Meade isi ia de la  GuangSheng, HiOptic, Jinghua etc. 

Referitor la Ed102/714, luneta are cam multa aberatie cromatica. Are tubul stralucitor, focalizator cu microfocuser (care nu e chiar asa de bun, e cam dura cursa la o analiza atenta), dar cam atat, optica e slabuta. Recomand un ED100 sau un Equinox 100 de la Sky-Watcher sau Celestron in locul ei.

Un VC200L nu recomand datorita modului in care este figurata oglinda (ce a spus si zircon). E interesant instrumentul, dar pana la urma tot se va degrada oglinda si va trebui realuminizata si trebuie trimis in Japonia pentru asta.

O alta solutie ar fi un Celestron C8: e suficient de mare, tub mic, nu e greu, merge fara probleme pe o montura EQ5 / CG5 si relativ ieftin comparativ cu Vixen, Tal, Intes.

Dar, inca o data, pentru observatii din balcon o luneta de 100mm e maxim, peste e pierdere de vreme si bani din cauza blocului.

Serban
18 Mai 2008 16:35


un telescop de 200mm nu vede totusi mai bine ca unul de 100mm chiar si din balcon?

horatius
18 Mai 2008 17:22


un telescop de 200mm nu vede totusi mai bine ca unul de 100mm chiar si din balcon?

Ba da, dar fierbe mai bine imaginea in unul de 200. Balconul si blocul nu sunt locuri de astronomie. Sunt rare noptile in care un telescop pe balcon ajunge sa se aclimatizeze si cu cat e mai mare, cu atat se aclimatizeaza mai greu. Dar orice se poate incerca, inclusiv astronomie de balcon, cu performate diferite. Un instrument mic se aclimatizeaza mai usor si nu amplifica la fel de mult turbulenta atmosferica si cea a telescopului. Iesiti afara daca vreti sa vedeti ceva cum trebuie.

Serban
18 Mai 2008 17:59


eu unul m-as urca pe bloc, cam dupa 12 dupa ce, cu un pic de speranta, s-a racit un pic. Problema e ca nu stiu cum as reusi sa urc viitorul telescop pe scara in sus fara sa il trantesc in pereti :(

carstea
18 Mai 2008 18:42


Multumesc skywatcher, nu ma gandisem la temperatura zidurilor blocului! Bineinteles ca uneori merg in locatii cu cer mult mai curat, dar e vorba de acele observatii curente, din serile senine cand sunt acasa. Deci concluzia e ca raman la refractoare. Acum, daca ED 102/714 are aberatii cum zici, ce parere ai de ED 110 dublet W O ( 1250 euro la telescope-service)? 
Dan

horatius
18 Mai 2008 19:23


Am gasit instrumentul. E un refractor ED, cu un element din sticla FPL51, si raport focal f/6. Corectia cromatica e inferioara unui refractor ED cu FPL53 precum cele de la Synta, si se pare ca aberatia cromatica este vizibila chiar si vizual relativ usor (asta doar din ce am citit, inca nu am pus mana pe acest model). Megrez 110 cum e numit acesta e versiunea low-cost a refractorului lor triplet FLT110. Daca nu esti critic la putina aberatie cromatica uneori, eu zic ca refractorul respectiv e un instrument bun. Dar pentru perfectionisti, recomandabil FLT110 (eu cel putin asta l-as cumpara, daca as avea de ales doar de la WO si cu apertura aceasta). Doar ca iti trebuie o montura suficient de solida sa il tina. Pentru observatii vizuale minim montura EQ5/CG5. Pentru astrofoto, ceva mai mult trebuie.

O alta solutie mai mare putin ar fi un refractor Equinox 120 sau un ED120 clasic de la Sky-Watcher, care are acelasi nivel de dotari mecanice ale tubului ca si cele de la WO (modelul Equinox), 120mm diametrul, sticla FPL 53. Din ce am vazut eu folosind acestea doua refractoare corectia cromatica e foarte buna, la unele obiecte foarte luminoase se vede la imaginea defocalizata o urma f redusa de aberatie cromatica, dar in focus nu se vede aberatie cromatica.

carstea
19 Mai 2008 14:58


dragos.n :
Te rog spune-mi unde ai gasit testele comparative la apo? Mie nu-mi sar in ochi la  telescope-service. 


skywatcher: 
Tu spui ca ai luneta cu focala de 900mm. Principalul meu punct de observatie( ca frecventa) e balconul(are 1,20 m latime- 5,70 lungime).
Apreciezi ca m-as descurca cu un refractor cu focala de 900mm? Atunci m-as orienta catre 100 sau 120 ED Synta sau chiar Equinox. Chiar asa, toti aveti curti, observatoare, sau mergeti din 2 in 2 zile la munte? Sunt chiar asa de putini balconisti?

For all:
 Daca instrumentul ideal stim ca nu exista, care ar fi perechea de instrumente ideala ( care s-ar completa reciproc)?

Dan

Claudiu
19 Mai 2008 15:17


he he... eu sunt "terasist"... in sensul ca folosesc o terasa care e situata la +600cm.. zona este inconjurata de vegetatie, ceea ce reduce inertia termica a asfaltului omniprezent.. 
Problema pe care as vrea sa o ridic este a monturilor.. Chiar daca tubul optic are 700-1000mm si este relativ usor transportabil prin trape de acces sau scari de incendiu catre acoperisul blocurilor, monturile ecuatoriale sunt cumplite.. Eq5 este probabil limita pe care o pot eu urni in aceste conditii (si seara, dupa o zi de munca, cine are chef de munci ? Sisif ?)
La reflectoarele dobson stii ca nu cari decit exact ceea ce folosesti. In ultima instanta poti sa lasi rockerul sus pe bloc (bine protejat, evident) avind in vedere ca nu contine mecanica fina sau electronica unei monturi germane sau altaz computerizate.

horatius
19 Mai 2008 17:00


Indiferent ce luneta ai lua, ca e de 600 sau 900 mm pe un balcon de 1,20m latime singura solutie pentru utilizarea confortabila a unei lunete este inlocuirea trepiedului monturii cu un stalp metalic. In felul acesta stalpul ajunge aproape de balustrada, nu ocupa spatiu mult, iar obiectivul lunetei paote iesi putin peste balustrada. De pe balcon am utilizat mult timp luneta ED120 mai ales pentru planete si luna, insa cu un stalp in loc de trepied. Stalpul se poate cumpara sau se poate construi, fiind relativ usor de facut. Montura poate fi una altazimutala cum e Giro III sau chiar ecuatoriala EQ5 (numai ca va trebui sa faceti stalpul suficient de inalt astfel incat cele 1-2 contragreutati sa se poata misca pe toate directiile deasupra balustradei). Desi se poate. Insa cel mai bine e de afara.

Serban
19 Mai 2008 19:02



 Sunt chiar asa de putini balconisti?


balconist convins aici  :lol: as iesi afara, dar e tot atata lumina in cap, tot asfalt super incins e, si la 3 noaptea pe strada cu atatea posibilitati de luat bataie si furat/distrus instrumentul?  :shock: nu nu, numa daca fac sidewalk astronomy pe centru, unde stiu ca-s politai :p chiar daca nici aia nu prea fac nimic...

Doru Dragan
19 Mai 2008 19:17


Imediat ce ai facut 10-20-30 km in afara oraselor poti sa stai linistit si sa observi fara asistenta nici unui politai :) Desi exteriorul oraselor pare amenintator din cauza intunericului si linistii pot sa va spun din experienta proprie ca nu exista borfasi pe acolo. Nu au ce sa caute pe acolo. Teoria probabilitatilor spune ca nu prea au ce fura si in privinta asta astia stiu probabilitati foarte bine :D Singurul inconvenient sunt rarii trecatori care se duc acasa la sat sau se duc spre oras, se opresc si sunt foarte curiosi :lol:

Serban
19 Mai 2008 19:24


ii las sa se uite fara nicio problema, ca deh, sa vada si ei, numa sa nu sara pe mine si sa nu aprinda vreo lanterna :p

dragos.n
20 Mai 2008 03:13


1. Testele comparative sunt pe pagina germana, acolo unde este lista fabricantilor - chiar in josul paginii de start - al treilea rand este ''TS APO Refractoren''. Din pacate nu ma pricep prea bine la computere si nu stiu cum se transfera un link pt a-l pune undeva pe o pagina.
    2. In numarul din Aprilie 2004 al Sky & Telescope, la pagina 10, Douglas R. Nelson descrie observatiile facute cu un dobson de 15" din balconul apartamentului sau aflat in Houston, Texas, si lucrurile nu stau rau deloc. El nu da o explicatie, dar am sa ma hazardez sa dau eu una. 
    3. In fizica fluidelor exista notiunile de ''strat limita'' si ''efect Coanda''. Chiar daca ele se aplica in general in aviatie - viteze si presiuni mari - experienta mea mi-a aratat ca daca te indepartezi cu circa 30-40 cm de zidul cladirii tulburenza scade f. mult. Daca pui in capul telescopului un ''joben'' destul de lung - 50cm sau mai mult - observatiile devin posibile si la aperturi mari. Mai complicate sunt problemele generate de radiatia termica a solului.
 Teoria spune ca trebuie sa te ridici la 30 de metri sa scapi de cea mai mare parte a tulburentelor.  Aici vegetatia ajuta intrucatva.  Nu vreau sa spun ca radiatia termica a unui perete e mai mica decat a solului, ci doar ca pt ea exista o solutie simpla si destul de eficienta.

zoth
20 Mai 2008 08:23


cred ca dragos se refera la urmatorul link:
http://www.teleskop-service.de/Astro/Apo/TS_Apo.htm#vergleich
cateva teste mai poti gasi si aici:
http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbthreads/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=255953
si alte teste facute de Markus Ludes de la APM telescopes:
http://aberrator.astronomy.net/scopetest/index.html
de pe coloana din stanga alegi instrumentul care te intereseaza.

acum material de studiu ai, un lighean cu apa rece mai e necesar... si un perete tare   :lol:

Emil
20 Mai 2008 10:05


Salut prieteni,
intradevar problemele puse de observatiile facute din balcon sunt in cea mai mare masura acoperite prin observatiile facute de catre voi iar aici ma refer la problema radiatiei emanate, efectul de cos etc ( partea de dinamica fluidelor fiind bine &#8220;atacata&#8221; iar &#8220;jobenul&#8221; pentru a avea eficienta cat mai ridicata trebuie in general sa fie 2xdiametrul opticii insa cu mentiunea ca eficienta sa depinde de zona observata, cu cat mai aproape de orizont cu atat mai mica) 
Un alt factor pe care personal il consider important este, atunci cand montura este de tip ecuatorial si se face fotografie (hai sa recunostem dupa observatiile vizuale urmatorul pas este astrofotografia pentru ca e altceva cand ai in mana o poza facuta de catre tine) este instabilitatea fundamentului iar aici ma refer la vibratii induse de catre utilizator in sine prin deplasarea pe balcon dar si vibratii induse de catre mijloacele de transport care circula prin apropiere (ca mentiune tonurile de frecventza joasa produse de motoarele acestora vor induce vibratii ale componentelor optice in special la newtonuri dar si in montura in general)
Din aceasta cauza consider ca in aceasta situatie se poate face fotografie doar la focale relativ mici pentru ca o data cu cresterea focalei va creste si amplitudinea vibratiilor raportate la suprafata chipului fotografic iar un autoguider va reusi doar in mod limitat sa elimine aceste miscari.
Pe de alta parte o alta problema, indusa de catre campul vizual limitat, este o crestere a complexitatii punerii in pol deoarece de foarte multe ori nu avem o vedere directa catre steaua polara aici utilizatorul fiind nevoit sa aleaga metoda driftului care este o metoda consumatoare de timp iar in acest caz o solutie optima ar fi montarea fixa a telescopului daca spatiul o permite (iarasi o solutie aplicabila atunci cand suprafata balconului este suficient de mare).
Ca un fel de concluzie, alegerea balconului ca loc de observatie o consider ca fiind o solutie de compromis mai ales atunci cand nu se are acces la un alt loc, probleme ridicate sunt de multe ori foarte greu sau chiar aproape imposibil de eliminat.

Numai bine
Emil

dragos.n
20 Mai 2008 14:12


Pt Carstea.
    Desi am observat ca esti iremediabil indragostit de lunete - reconosc faptul ca arata mai bine decat alte sisteme - am sa imi permit sa iti mai fac o recomandare. Octavian Stanescu poate sa-ti faca pt banii pe care ii ai tu un telescop care este visul oricarui astronom serios, adica un Ritchey-Chretien, sau, daca vrei ceva mai ieftin, un Newton-Cassegrain, instrument foarte versatil - ai doua distante focale, una scurta pt wide field, alta lunga pt planete si alte obiecte de dimensiuni mici. Si asta la preturi mult mai mici decat cele de pe piata internationala. Eu intentionez sa ii devin client in acest an.

horatius
21 Mai 2008 22:21


Un Ritchey-Chretien nu e optimizat pentru observatii vizuale. Dintre catadioptrice in aperturi mari Schmidt-Cassegrain sunt cele mai accesibile. La aperturi mici (90-150mm) accesibile sunt si Maksutov-Cassegrain. Insa intotdeauna un refractor, apocromat mai ales, exercita o atractie speciala.

Doru Dragan
22 Mai 2008 06:57


Amortalis pune problema evolutiei unui astronom amator :) Dupa observatii vizuale urmeaza in mod natural tendinta spre astrofotografie. Dupa trecerea bolii de inceput a oricarui amator, marirea mare, urmeaza boala pentru luminozitate, contrast, rezolutie. Ceea ce implica diametru mare al obiectivului. Ceea ce implica solutii optice mai sofisticate ( a spus cineva Ritchey-Chretien :?: :)). Dar asa cum bine observa Amortalis, din momentul ala trebuie sa incepi sa te gandesti la altceva decat improvizatii. Trebuie sa incepi sa te gandesti la o solutie stabila. Trebuie sa incepi sa te gandesti la un mic observator astronomic (cladire, pilon, cupola etc.). Nu e simplu dar nici nu e imposibil.

carstea
05 Iun 2008 12:56


Si tocmai cand ma pregateam sa-mi cumpar ED102/714 ce credeti ca am vazut la astroprofessional.de? ED110 si APO 115! Dar cum nu cunosc germana... Voi ce parere aveti?
Dan