-----------------------------------
Alexandru Turcanu
03 Oct 2020 16:05

Salutari la toata lumea!
Salutari!



Eu sunt Alex,un astronom incepator.Acum 2 ani am cumparat 
un telescop Maksutovian pe montura AZ-EQ.Il mai am si acum, 
dar oglinda principala sa miscat putin si la planete e naspa,dar la DSO e foarte bun.As vrea sa ma apuc de astrofotografie dar 
momentan nu am o montura GOTO.Am si o camera Canon T3I
pe care o folosesc sa fac poze wide-field.

theogon
09 Oct 2020 00:18


Salut Alex
si mai departe  hmm...
Cum s-a miscat oglinda principala? Telescopul a fost lovit? La instrumentele Maxutov colimarea principalei este dificila. Eu am un instrument asemanator de 8 ani si nu s-a miscat principala, este perfect colimat si acum, desi l-am plimbat multisor sub stele.
Pana nu ai un instrument decent nu vei putea face astrofotografie cu acesta (astrofotografia este mai pretentioasa decat observatiile vizuale unde ochiul compenseaza micile defecte ale instrumentulu.). Cu aparatul foto pus pe trepied vei putea fotografia cerul cu expuneri sub 20 de secunde.
Da-ne detalii despre Mak-ul tau poate te putem ajuta.
Cer senin!

valy
09 Oct 2020 01:00

Re: Salutari la toata lumea!
Bine ai venit!

..As vrea sa ma apuc de astrofotografie dar momentan nu am o montura GOTO.Nu iti trebuie goto la astrofotografie.

Erwin
09 Oct 2020 08:07


Bine ai venit!

Montura este primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul când vrei să te apuci de astrofoto. Principalele specifica&#539;ii la care trebuie să fii atent sunt greutatea utilă (telescop+accesorii) suportată, precizia, vibra&#539;iile, trepiedul. Trebuie să ai în vedere apoi instrumentul pe care îl vei alege în func&#539;ie de domeniul pe care vrei să-l abordezi, planetar sau DSO sau fotografia de câmp larg. Sunt multe tipuri de telescoape &#537;i nu există niciunul bun la toate, fiecare are particularită&#539;i de care trebuie &#539;inut cont &#537;i de multe ori vei fi îngrădit de buget pentru că echipamentele necesare, dacă le aduni pe toate vor costa cât un rinichi, o mână &#537;i un picior... :) Nu mai vorbesc de timpul alocat expunerilor &#537;i prelucrărilor. 

Părerea mea este să cite&#537;ti cât mai mult &#537;i să înve&#539;i &#537;i din experien&#539;a altora. Cu un echipament modest se poate face astrofoto, nu trebuie să te sperii de la început de costuri, există pe-aici dovezi de la oameni care au deprins foarte bine tehnicile necesare &#537;i fac imagini pe care nu le fac al&#539;ii cu echipamente scumpe. Cea mai accesibilă variantă este fotografia de câmp larg, DSLR+teleobiectiv foto pus pe un astro-tracker (care poate fi construit dacă e&#537;ti îndemânatic) sau fotografia Lunii, afocal prin instrumentul pe care-l ai deja. 

Maksutov-cassegrain-ul se poate recolima, doar să ajungă la cineva priceput. Dacă la DSO încă se vede bine înseamnă că nu e grav. Eventual pune ni&#537;te poze făcute prin focuser, pe timp de zi, să vedem despre ce este vorba.

Alexandru Turcanu
03 Apr 2021 01:33

Telescopul
Salutare!Ma plimbam prin forum si acum am vazut aceste mesaje :(  .As dori sa corectez ce am spus mai sus,chestia care tine oglinda principala si focuserul se misca grav.Momentan l-am lipit cu niste scoci si vad ca inca duce la vizual.Cu montura inca nu am rezolval,doresc sa cumpar una,dar vedem este timp :D  .

Acesta este telescopul.