-----------------------------------
Astroclubul Bucuresti
16 Iul 2020 23:03

Tranzitul exoplanetei Qatar-1b
In data de 11 iulie 2020 am efectuat observatii cu caracter stiintific in constelatia Draco (Dragonul) pentru observarea tranzitului exoplanetei Qatar-1b.

Aceasta planeta extrasolara se afla la o distanta de 609 ani-lumina si este o planeta gazoasa foarte fierbinte de dimensiuni asemanatoare lui Jupiter care se roteste in jurul stelei gazda in doar 1,4 zile.

Distanta dintre planeta si stea este de 3,48 milioane de kilometri; prin comparatie, Mercur orbiteaza Soarele la o distanta medie de 57 milioane de kilometri.

Noi am observat steaua gazda timp de 3 ore si am putut masura durata tranzitului exoplanetei Qatar-1b la 103 minute, raportul observational fiind trimis catre Exoplanet Transit Database: 

http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1594473995&lang=cz

Ceva mai departe in aceeasi constelatie se afla NGC 5906, o galaxie spirala aflata la distanta de 54 milioane de ani-lumina care este asezata fata de noi astfel incat o vedem de pe muchie ceea ce ii da la vizual un aspect ingust si ascutit ca de aschie motiv pentru care in lumea anglo-americana este cunoscuta si sub denumirea de Splinter Galaxy.

In jurul ei si in plan mai indepartat se afla numeroase obiecte de cer profund printre care si aprox. 50 de quasari din care cei mai indepartati sunt J151739.5+561452 si 7C 151609.30+560723.00 care se afla la o distanta de aproximativ 10,5 miliarde de ani lumina.

Despre stelele variabile identificate de noi in acelasi camp se poate citi articolul complet pe site-ul nostru:

https://www.astroclubul.ro/mitologie-istorie-constelatii-variabile-galaxii-quasari-si-o-exoplaneta-toate-de-la-daniel-bertesteanu/

Cer senin!
Autor: prof. Daniel Bertesteanu

tudor
17 Iul 2020 08:14


Multumim pentru observatia foarte detaliata!

Astroclubul Bucuresti
08 Sep 2020 13:30


Multumim tudor pentru mesaj.