-----------------------------------
Niky360
03 Iul 2020 06:09

Cometa C/2020 F3 (NEOWISE)
Buna dimineata,
In aceasta dimineata am reusit cu succes sa observ cometa C/2020 F3 atat vizual cat si fotografic.
Locul de observare, din Bucuresti la marginea Dobroiestiului, unde aveam in fata camp deschis spre NE. 

Prima oara cand am vazut-o a fost in cautator la ora 04:42, probabil o vedeam si cu cateva min. mai devreme, dar eu initial cautam cu binoclul si din cauza ca nu reuseam sa tin o imagine stabila nu am reusit sa vad deloc cometa prin binoclu (10x50), dar prin cautator 8x50 avand o imagine stabila am reusit sa o vad ca o mica steluta usor pufoasa. 

Cometa este foarte condensata, DC=8/9, cu aspect stelar. Nu am reusit sa vad vizual ca ar fi alungita, doar circulara. Magnitudinea ma feresc sa o estimez ne avand stele de comparatie in zona, dar dat fiind faptul ca cerul este foarte luminos (Soarele la alt. -8 grade spre -6 grade) si cometa odata reperata, usor vizibila, sigur foarte stralucitoare. Am urmarit cometa pana la ora 05:01, cand inca se vedea foarte bine la ocular, dar am decis sa strang si sa plec spre casa.

Fotografic in schimb se vede ca are coada inca din cadrele simple, iar dupa stack iese usor in evidenta. 
Atasez cateva variante ale aceleasi prelucrari de 30x2 sec la ISO 50. 
Color, alb/negru si cu nuantele inversate.

Cadrele luate cu Mak127+oc.20mm+afocal cu P30 Pro folosind aplicatia DeepSkyCam.

MariusP
03 Iul 2020 08:07


Felicitari Niky360!

Tot azi dimineata am vazut-o pentru prima data, tocmai cand e la periheliu! Doar cu binoclul BTC 15x70, intre 04:20 - 04:35 ora de vara, cand cometa avea altitudinea intre 2 si 4 grade! E cea mai joasa (era sa zic josnica  :lol:) cometa vazuta de mine!

Seara imi fixasem repere de azimut pe acoperisul unor blocuri din departare si doar asa am reusit s-o identific dimineata. Desi era vizibila usor odata ce-o vedeam, dupa ce-mi luam binoclul de la ochi era destul de dificil de regasit. Mai incurcau si niste norisori, care pe la 04:35 au acoperit zona.

Cred ca magnitudinea era in jur de 1, poate chiar 0, iar coama in jur de 5'. Neavand stele prin jur, sunt doar niste estimari grosiere. Gradul de condensare este 8.

Niky360
03 Iul 2020 22:10


Mul&#539;umesc, la fel, felicitări &#537;i pt observa&#539;ia dvs. :D

Exact asta am sesizat &#537;i eu, odată reperata, cam greu sa o mai pierzi... Diminea&#539;a încerc din nou sa o prind, sper sa fie cerul curat spre NE

MariusP
04 Iul 2020 16:27


Cred ca era greu de gasit in binoclu si din cauza blocurilor aflate in campul vizual si, desi binoclul era focalizat la infinit, ochiul incerca sa focalizeze pe detaliile vizibile evident, adica acoperisuri si varfuri de copaci. Cometa se comporta exact ca o fantoma!  :lol: 

@Niky360, ai reusit s-o revezi si azi?

Niky360
04 Iul 2020 20:20


Astăzi nu am mai reu&#537;it, la ora 4 când ma trezisem erau nori spre nord est, iar pe sat24 păreau ca stau mai mult pe loc &#537;i nu am mai a&#537;teptat pana la 4:45 sa vad dacă am noroc de vreo spartura în ei. Din păcate prognoza pe zilele urm. nu este prea buna.

Iar la discu&#539;ia cu binoclul, cred ca din cauza lui nu am văzut cometa, fiind un aurio lieftin de la lidl, imaginea nu este mereu focalizata cum trebuie sau din cauza firelor de tensiune din câmpul vizual probabil ca ochiul focaliza pe ele. Prin căutător nu am avut nici o problema în a identifica cometa. Eu o sa ma mai trezesc &#537;i dimine&#539;ile astea chiar dacă prognoza nu e buna, poate prind o spartura în nori, dar astăzi eram foarte obosit. În caz ca o sa am o observa&#539;ie pozitiva, voi posta aici. :)

Niky360
06 Iul 2020 04:52


Imagine aproape live, luata acum 50 de minute, încă sunt la marginea Bucure&#537;tiului.

Cadru brut, afocal prin oc. de 20mm, 5 secunde ISO 640.

Sebastian Soltan
06 Iul 2020 06:27


Eu sunt din Bucuresti si -am chinuit degeaba incepand cu ora 4 sa vad ceva. 
Ori binoclul Lacerta 10*50 nu ma ajuta ori nu m-am uitat unde trebuie.
Intrebare de incepator: cam cat de sus fata de orizont trebuia sa caut?
Din balcon am vizibilitate buna pe directia N pana la NE si cat de cat ok spre E.

Niky360
06 Iul 2020 06:28


O dimineata excelenta de vazut cometa, cu cerul senin si curat pe orizontul de NE. Am reperat prima oara cometa in jurul orei 4:03 pe o poza de camp larg si dupa aceea am mutat telescopul pe ea. Fiind vizibila foarte usor prin cautator (8x50) dar si prin binoclu(10x50) chiar daca era la nu mai 1-2 grade altitudine. Cu ochiul liber am reperat-o in jurul orei 4:12 si am reusit sa o vad pana la 4:55, dupa aceea lumina crepusculului era prea puternica, dar cometa era in continuare vizibila prin cautator. La ora 5 am incheiat observatiile. 

Vizual, cu ochiul liber, coada avea cam 0.5 spre 1 grad in lungime, nucleul avand un aspect stelar, fiind foarte condesat, DC=8/9. Estimez ca ar avea o mag. de 1.5.

Pe imaginea prelucrata, coada are cam 0.5 grade.
Am facut un stack de 61 de cadre, a cate 5 secunde fiecare, la ISO 640 si o prelucrare rapida in Photoshop.

61x5 sec, ISO 640, cu Mak127+oc.20mm+afocal cu P30 Pro folosind aplicatia DeepSkyCam.

Fata de cadrul brut care este in oglinda fata de realitate, acum am corectat acest lucru astfel incat pozitia cozii sa fie cea corecta.

Niky360
06 Iul 2020 06:40


@Sebastian Soltan: in aceste zile important este ca orizontul Nord-Estic sa fie liber si sa se vada linia orizontului fiindca cometa se vede bine de la rasaritul acesteia pana pe la 6-7 grade inaltime..
mergand chiar spre 10 grade... pe https://www.spaceweather.com/ gasiti harti de identificare pt zilele urmatoare. Incercati sa luati reper steaua Capella si sa coborati de la ea spre orizont in jurul orei 4. Cometa cu fiecare zi ce trece se va misca spre stanga.

MariusP
06 Iul 2020 08:06


Dimineata asta am vazut-o si cu ochiul liber, la 03:50 ora de vara. Am urmarit-o prin binocluri si luneta 90/910 mm de la 03:35 pana la 04:15. Un nou "record" de altitudine, doar 1.2 grade la 03:35!

Coada se vedea cel mai bine prin BTC 15x70. Am estimat o lungime a cozii de 1/5 din distanta cometa-teta Aur, deci vreo 40' cu unghiul de pozitie de 300 grade. Aspect stelar al coamei, DC=8, diametrul de vreo 5' si magnitudinea 1.

Prin luneta, coada era mai mica, dar mai detaliata. Se putea distinge densitate mai mare pe laterale si mai mica pe centru.

Stille
06 Iul 2020 09:27


Am vazut-o si eu dimineatza asta cu Bufnitza, de la 3.50 la 4.30. Se distingea f bine coada, cu marginile mai stralucitoare. Prietena cu care eram a vazut-o si cu ochiul liber, eu am avut senzatia ca am prins-o cu coada ochiului la un moment dat dar nu am putut reconfirma. 

Facut si niste poze, vad mai pe seara ce a iesit.

Armand Popa
06 Iul 2020 09:32


am vazut-o si eu azi la ora 4:20 cu binoclu CZ 8x30 dar a fost perfect vizibila si cu ochiul liber, mai ales dupa ce am gasit-o cu binoclu si stiam exect unde sa ma uit. Cometa este extrem de spectaculoasa!

Niky360
07 Iul 2020 05:38


Am reobservat cometa in aceasta dimineata de la ora 04:00 pana la 04:20 cand niste nori au stricat petrecerea, pe la 04:35 se facuse o spartura in ei si am vazut-o foarte usor cu ochiul liber. 

Am facut si cateva poze:

40x7 sec, ISO 400 cu Mak127+oc.20mm+afocal cu P30 Pro folosind aplicatia DeepSkyCam, stack si edit in Photoshop.

Pare ca forma coamei s-a mai ascutit putin fata de ieri.

tudor
07 Iul 2020 06:52


Felicitari tuturor! Bune capturi la oculare!
Acum aproximativ 2 ore am vazut si eu cometa prin binoclurile Zeiss 10x42 si APM 16x70. Este cea mai spectaculoasa si luminoasa cometa vazuta de mine prin binocluri ! Dupa ce m-am uitat pe saturate la ea cu binoclurile, inainte sa dispara din raza mea vizuala, i-am facut si o poza pe ultima suta de metrii

Stille
08 Iul 2020 18:37


Terminat in sfarsit de procesat pozele de pe 6 iulie - stack de 97 de imagini de 1.5s, prin Canon 800D si Takumar 135mm la f4, ISO 100, procesate in Pixinsight (in principiu, am scos cat am putut din atmosfera din stack, procesat stelele si cometa, pe urma scos un gradient din cadrul pe care aliniasem si amestecat cele doua - descriere https://www.astrobin.com/dxurmw/) si un pic in Darktable in final sa finisez nuanta de roz a rasaritului

iosif
08 Iul 2020 19:05


Frumoasa captura si de asemeni prelucrarea, prin pastrarea culorilor la stele.

saiph
08 Iul 2020 20:19


Faine capturi.
Am reusit sa o vad si sa o prind si eu azi-dimineata, pe la 3:30.
Doar cu teleul de 300, cateva cadre de 1s, la iso800, de pe trepied.
Fain se vede in 10x70. Sper sa o mai prind macar o data, fara nori si ceva mai devreme.
Interesanta coada de un galben destul de intens.

Stille
08 Iul 2020 20:45


Faina si a ta, imi place cum se vad jeturile alea duble, eu la 135mm n-am avut cum sa le prind :D

Ma intreb de ce o fi galbena coada ...la inceput credeam ca rasarit, dar totusi am scapat de gradientu' ala in post si tot galbena a ramas.

iosif
09 Iul 2020 00:00


Evolutia cometei C/2020 F3 ( Neowise ) in perioada urmatoare.

iosif
09 Iul 2020 05:23

C/2020 F3 (Neowise)
Cometa C/2020 F3 (Neowise). 09.07.2020 Sandra Timis.
Canon 1100, obiectiv Canon Macro EF 100 mm 1:2.8 IS UMS. Un cadru de pe trepied foto la 2,5 sec, ISO 800, F 2,8.

Niky360
09 Iul 2020 06:18


Am reobservat cometa in aceasta dimineta si am ramas socat cand am vazut cat de bine se vede acum, fata de acum 2 zile, coada spre 5 grade lungime, vazuta cu ochiul liber de la marginea Bucurestiului, sunt curios in cateva zile cand trece pe cerul de seara si nici Luna nu o sa mai deranjeze, cat de lunga o sa fie coada.

Am tras mai multe cadre, cu Nikon D3100 si un obicetiv imprumutat de la un prieten, un 75-205mm (am uitat numele, dar nu este nativ nikon). Din pacate fiindca a trebuit sa pun si un adaptor sa se potriveasca pe camera, focusul lui infinit era putin cam in fata senzorului si nu pica pe el, de asta pare imaginea putin out of focus. Am folosit o montura EQ-4, motorizata.

10x30 sec, ISO 100, D3100 75-205mm @135mm F/3.8.... later edit: obiectivul este Vivitar.

Coada in imagine are undeva la 4 grade lungime.

StarChild
09 Iul 2020 07:55


In dimineata asta am reusit si eu sa vad "comeata". Intr-adevar a fost mai mult decat ma asteptam :shock: 

Am tras cateva cadre cu DSLR, pus pe monturiza AZGTi. Mai jos e unul dintre cele mai reusite, detaliile in poza:

Herr_Alien
09 Iul 2020 08:28


Am reusit sa ma trag din pat la ora 4, sa vad cometa. In pijamale, si cu binoclul de gat, am iesit in curte. Nu a fost nevoie de binoclu sa o gasesc, cometa e destul de stralucitoare sa poata fi vazuta usor cu ochii liberi. In binoclu coada nu mi-a ocupat mai mult de jumatate de camp, si mi-ar indica o lungime de 3 grade. Ma astept insa ca pe fotografiile facute de voi sa se vada mai mult din coada.

Nu e la fel de spectaculoasa ca Hale-Bopp, dar fiind vizibila cu ochii liberi tot intoarce gaturile cand trece pe cer.

MariusP
09 Iul 2020 09:32


Am revazut-o dimineata in jur de ora 4 si am remarcat coada mai mare si bine vizibila cu ochiul liber. Am estimat-o la vreo 3 grade, oleaca peste jumatate din distanta cometa-tet Aur, iar in binoclul Minox 10x42, ocupa jumatate din campul vizual de 6 grade. Aceleasi detalii de densitate in coada, forma curbata, dar n-am vazut deloc coada de gaz ionizat.
Coama e mica, 2', aspect stelar, DC=8, magnitudinea aproape de 2.

Armand Popa
09 Iul 2020 12:55


am reobservat cometa, de data asta i-am facut si poza cu telefonul afocal. A mai crescut coada, si aurcat destul de mult pe cer fata de cum era luni...

Erwin
09 Iul 2020 13:35


Am reu&#537;it &#537;i eu s-o văd azi diminea&#539;ă pe la 4.30, însă doar cu binoclul 10x80 pentru că zona unde se afla cometa era deja bine luminată. Va trebui să mă trezesc cu o jumătate de oră mai devreme. Am văzut coada par&#539;ial &#537;i nucleul extins. Din păcate se îndreaptă spre Nord &#537;i nu voi mai putea s-o văd din balcon.

MrSpace
09 Iul 2020 14:09


Salut,

Am reu&#537;it sa ii fac poze zilele astea, nici o sesiune nu a fost cum trebuie, pe 7 jul am uitat masca bahtinov pe telescop, pe 9 jul nu am mers la locul de observatii ca era inorat ca la 4 sa se insenineze asa ca am făcut poze cu obiectivul de 100mm f/2 inchis la f/2.5 sa nu aibă halou stelele.

Andrei

Stanescu Octavian
09 Iul 2020 15:31


am iesit azi noapte la cometa   la 3 : 30 am inceput poze

Stille
09 Iul 2020 16:27


Superb!

tudor
09 Iul 2020 17:45


Asta adevarata cometa!

auriga
10 Iul 2020 05:02


Un singur cadru in 10 iulie 2020 ora 3.45, 25 secunde 135mm f/5.6, iso 800 din Cluj.

Erwin
10 Iul 2020 06:04


Am reu&#537;it să o văd de la balcon &#537;i am făcut câteva poze cu telefonul. M-am uitat cu binoclul TZK10x80 pus pe balustradă, că de pe trepied nu intră pe direc&#539;ie. Foarte frumoasă. Coada se vedea bine în jurul orei 4 apoi pe măsură ce se crăpa de ziuă tot mai scurtă. Venus în conjunc&#539;ie cu Aldebaran, deasupra Pleiadele, în partea opusă Saturn &#537;i Jupiter iar spre SE Marte &#537;i Luna. Mâine diminea&#539;ă vor fi în conjunc&#539;ie acestea două. 

Poza este realizată cu un telefon Huawei P20 Lite &#537;i prelucrată direct în telefon, cu aplica&#539;ia default în modul PRO, ajustate contrast, luminozitate &#537;i satura&#539;ie.

iulian90
10 Iul 2020 07:17


Buna dimineata tuturor. :) 

Dimineata asta am reusit sa observ si eu cometa C/2020 F3 NEOWISE intre orele 4 si 4:30 si am si fotografiat-o cu camera foto Canon 450D si teleobiectiv foto Albinar cu focala de 200mm si diafragma inchisa la f/11 si f/22. :D
A trebuit sa reduc expunerea la 10s si diafragma la f11-f/22, fiidca cerul aparea alb in poze la f/4 si expunerea de 30s, iar cometa abia se distingea in poze la acele setari.

Cometa se vede foarte bine in binoclul 10x50, avand o coada destul de mare, de 2-3 grade , chiar si cu ochiul liber cometa se observa bine, fiind cea mai stralucitoare si spectaculoasa cometa din cate am observat pana acum. :D 
Din pacate cometa nu se vedea deloc din curte,din cauza ca era exact in spatele casei, care acoperea minim 8 grade din cer, de la orizont in sus, iar cometa era la mai putin de 8 grade la ora 4.  A trebuit sa ies in strada cu tot echipamentul, dar a meritat pe deplin efortul. :)  

Am observat-o si in telescopul de 114/900mm, la grosismentele de 22x, 45x, 100x si 300x, inclusiv cu filtru UHC. 
La 22x cometa se vedea cel mai bine, coada parand totusi mai scurta decat in binoclul 10x50 sau cu ochiul liber fiind mai luminoasa pe marginile din apropierea imediata a capului cometei,iar nucleul se vedea cvasi-stelar difuz. Am pus si filtrul UHC, dar nu ajuta deloc la observarea cometei, aceasta se vedea mai stearsa decat fara filtru UHC, poate si din cauza luminii crepusculare a cerului, care are o culoare azurie si care trece nestingherita prin filtrul UHC.
La 45x coada se vedea si mai scurta, insa capul cometei se vedea mai detaliat, cu margini mai luminoase decat zona de mijloc, dand impresia formei literei V, cu nucleul in partea de jos a V-ului. Nucleul tot aspect cvasi-stelar avea la 45x, insa mai difuz. 
La 100x coada abia se mai vedea, capul cometei aparea mai slab luminos, insa nucleul cometei se vedea mai mare , mai difuz si mai detaliat. Iar la 300x se mai vedea doar nucleul difuz si asemanator cu un roi globular difuz fara stele rezolvabile. 

A fost fantastica observarea cometei C/2020 F3, cred ca si maine dimineata o sa mai ies la observat aceasta cometa. :D

iosif
10 Iul 2020 11:34

C/2020 F3 (Neowise)
C/2020 F3 (Neowise) 10.07.2020 ora 03.37.32. Trepied foto fix, cu Canon EOS 1100 D, obiectiv EF 100 mm f 2,8 Macro IS USM. Un cadru de 10 sec f2,8 ISO 800.

Poza 2 e cu. Canon EOS 1100 D, obiectiv Sonar 4/300. Un cadru de 3,2 sec f4 ISO 1600.

Urmeaza in data de 11.07.2020 sa fac cu montura ghidaj si cat mai multa cadre.

Cer senin.

auriga
10 Iul 2020 14:22

Re: C/2020 F3 (Neowise)
Fain Sonnar-ul wide-open. Eu am un Sonnar 135mm f/3.5 si mi se pare extraordinar la banii lui si la foto pe timp de zi.

iulian90
10 Iul 2020 18:22


Prezint o versiune a imaginilor de mai sus cu cometa C/2020 F3, in care am eliminat gradientul luminii crepusculare a cerului in Photoshop, pentru a se vedea mai bine coada cometei.

Niky360
10 Iul 2020 19:14


Dimineata.am fost la Fundulea sa pozez cometa , am folosit camera Nikon D3100 cu un obiectiv 70-200mm @135mm F2.8 puse pe Eq4 motorizat. 

34x30 secunde ISO 200-400

Niky360
11 Iul 2020 00:27


Am reeditat cadrul final de mai devreme cu recomandarea sa folosesc un plug-in ca sa elimin diferitele gradiente provocate de rasarit.

Chiar daca nu e imaginea finala fiindca trebuie sa mai corectez unele lucruri, dar nu am timp acum, am zis sa o postez asa:

Am zis sa elimin si stelele sa vad ce iese.. si a iesit bine, spre finalul cozii de praf se vede mult mai bine cum se striaza :D.

iosif
11 Iul 2020 05:40


Cometa C/2020 F3 (Neowise) 11.07.2020 ora 04.05.32. Montura NEQ5, ghidaj cu Canon EOS 1100 D, obiectiv EF 100 mm f 2,8 Macro IS USM. Un cadru de 10 sec f2,8 ISO 800.

iulian90
11 Iul 2020 09:57


Am mai iesit si azi dimineata la observat si fotografiat cometa C/2020 F3. Pozele le-am facut cu acelasi echipament astrofoto ,ca si ieri si cu aceeasi expunere de 10s, insa la ISO 400 si diafragma f/4, pentru zgomot cat mai redus. 
Am inceput cu fotografierea cometei mai devreme azi dimineata, pe la 3:40 AM , cand la orizontul nord-estic era inca intuneric si cometa se vedea mai bine. La fel ca si ieri , am iesit in strada ca sa pot vedea cometa, dar de data asta in mijlocul strazii :lol: fiindca cometa se mutase mai spre nord decat ieri dimineata, dar la ora aia nu circula nicio masina, mai ales ca nu este strada principala. Am avut de furca cu zecile de fire de curent ce traversau strada in lat si treceau si prin zona unde era cometa, a trebuit sa ma indepartez de casa ca sa prind un loc de unde sa am camp vizual mai curat, noroc ca am facut motorizarea monturii cu alimentare pe baterie de bormasina de 14v, nu mai sunt restrans de alimentarea la priza. :)

Am obervat-o intre timp si cu binoclul 10x50 , in care am vazut ca coada cometei acoperea cam 1/3 din campul binoclului, deci daca binoclul are un camp de 6,5 grade, coada cometei se vedea de 2 grade. 

Apoi am observat cometa cu telescopul  de 114mm pe care l-am amplasat deasemenea in strada si am inceput cu grosismentul de 22x, cu ocularul de 40mm: coada cometei se vedea mai scurta decat in binoclul 10x50 , acoperea cam 3/4 din campul real de 1,8 grade cu acest ocular prin telescopul de 114mm, deci coada cometei acoperea cam 1,3 grade, de doua ori mai putin decat prin binoclul 10x50. Coama si capul cometei se vedeau luminoase, iar nucleul cu aspect cvasi-stelar, ca o stea difuza. 

Am mai testat si doua filtre colorate, cel orange 21 si albastru 80A. 
Filtrul orange 21 slabea din luminozitatea cometei ,insa accentua coama si o parte din coada in raport cu nucleul cometei. Filtrul albastru 80A  intuneca si el ceva cometa, in special coama si coada, dar scotea in evidenta nucleul. 

Am observat cometa si la celelalte grosismente, de 45x , 100x si 300x, fara filtre si cu atentie mai mare decat ieri, am observat ca si la 100x sau 300x nucleul cometei inca mai avea aspect cvasi-stelar, chiar daca mai difuz decat la grossismente mici si chiar la 300x am observat si o parte din coama cometei, care aparea  slab luminoasa.
A fost fain sa pot observa in sfarsit o cometa stralucitoare ca aceasta, am meritat trezitul la ora 3-4 timp de doua dimineti si tot efortul cu pregatirea echipamentului de observatie si foto, plus iesitul in strada. :) 
Dupa 14 iulie cometa C/2020 F3 va aparea si pe timpul serii, inspre nord-vest si se va ridica chiar mai mult pe cer decat dimineata, pe 29 iulie va atinge o inaltime maxima de 30 grade fata de orizont, la ora 22:30 PM, iar pe 23 iulie se va apropia cel mai mult de Terra la o distanta de 103,5 milioane de km si va fi vizibila seara pana la sfarsitul lui August 2020, cand se va apropia si va disparea sub orizontul sudic.

Erwin
11 Iul 2020 16:19


Frumos cadru! Acum ai pus mai bine în eviden&#539;ă coada &#537;i încadrarea este mai bună.

iulian90
11 Iul 2020 17:06


Multumesc.  :)    M-a impresionat mult aceasta cometa , la cat de bine se observa, chiar si cu ochiul liber.  :D  Sunt curios si seara cum se va vedea cometa, mai ales ca se apropie de Terra, pana pe 23 iulie, in acelasi timp indepartandu-se de Soare. Oricum ,seara va fi mai comod decat dimineata de observat cometa.

Niky360
11 Iul 2020 19:49


Am reprocesat cadrele si imaginea finala a cometei din 10 iulie.

34x30 secunde ISO 200-400, Nikon D3100 + 70-200mm @135mm F2.8 Eq4 motorizat.
Stack in Sequator si edit in Photoshop, de mare ajutor pluginul gradient xterminator.

Mircea Pteancu
11 Iul 2020 19:51


Prietenul si colaboratorul meu Armand Popa a observat acest obiect Luni si Miercuri si m-a instruit unde sa il caut.

Joi dimineata m-am trezit la 4:20 sa hranesc pisica si sa o las afara.
Apoi am urmat indicatiile lui Armand  si, intre 4:30 si 5:00, am observat cometa C/2020 F3 Neowise.
Am folosit la observatii binoclul Sakura 9x60mm ,folosit pe post de '' catar'' (cautare de obiecte si asterisme)  si ramas in atelier de la observatiile de noapte ,terminate ceva mai devreme ,la ora 2:00.
Prin binoclu,se vedea nucleul cu aspect stelar foarte luminos,coama si coada bifurcata ,orientata in acel moment la verticala,de jos in sus.
(Cum am spus , binoclul folosit este un ''catar'', nu l-am ales anume pentru observarea cometei ci ...s-a aflat ''in drum'' dar  ... are obiectivele acoperite cu ''rubby coating'').
Din observatiile cu binoclul si cele cu ochiul liber, mi s-a parut despre cometa ca nu era neutra din punct de vedere cromatic : desi de un alb preponderent ''spectral/nebulos'' avea totusi si o usoara nuanta de albastru-marin sau verzui foarte deschis.
Nu m-am putut hotara in privinta nuantei...

Cum am spus,cometa Neowise se vedea foarte bine si cu ochiul liber.
Mai mult, cometa se vedea cu ochiul liber  in crepusculul de dimineata chiar si atunci cand la Est se mai vedeau doar Capella si Venus.

''Nu stiu altii cum sunt ...'' spune unul dintre marii scriitori romani la inceputul amintirilor sale din copilarie.
Nu stiu nici eu cum sunteti voi ,dar la mine cometa Neowise este cea mai mare cometa de la Hale-Bopp incoace.

Mircea

iulian90
11 Iul 2020 23:33


Am reusit sa observ cometa C/2020 F3 si in seara asta la ora 22, spre nord-vest, cu binoclul 10x50, dar se vedea mai jos si mai palida din cauza cerului care era mai incarcat de praf spre N-V si V. :)

Herr_Alien
13 Iul 2020 06:42


Duminica dimineata am revazut cometa. In 8x40 pe care il aveam, cometa ocupa mai bine de jumatate din camp, de unde o estimare  a lungimii la 4 grade. posibil si din cauza iluminatului stradal, cometa era insa mai putin stralucitoare.

MariusP
13 Iul 2020 23:09


Mai 'nainte, la 22:49 ora de vara, am reusit sa vad cometa timp de 3 minute, printr-o spartura de vreo 2 grade in nori, cu ochiul liber si binoclurile Minox 10x42 si BTC 15x70. Coama stralucitoare, iar coada era mai dezvoltata pe latime decat o vazusem ultima data dimineata. A fost interesant de urmarit coada cometei dupa ce capul a reintrat in nori.

Cred ca magnitudinea e in jur de 2, coama de vreo 5', DC=8, iar coada avea cel putin 4 grade, la un PA=340 grade, lungimea estimand-o urmarind deplasarea printre nori.

iulian90
14 Iul 2020 12:11


Aseara am observat din nou cometa C/2020 F3 NEOWISE cu binoclul 10x50 si cu ochiul liber si am fotografiat-o cu camera foto Canon 450D prin teleobiectivul foto Albinar, la focala de 200mm si diafragma f/4 ,pe montura Bresser Messier Exos 1/EQ-4. 

Imaginea finala a iesit mult mai reusita decat celelalte imagini ale cometei postate de mine aici. :) Conditiile au fost cu mult mai bune decat cele din diminetile in care a mai fotografiat cometa. Am iesit pe campul din spatele casei, unde este intuneric,fiind  ferit de poluarea luminii de la becurile stradale, orizontul era curat, fara obstacole, ca cabluri de curent, case sau copaci, cum era in cazul in care iesisem in strada cand fotografiasem cometa dimineata, cerul era mai intunecat decat in diminetile de vineri si sambata in care iesisem sa observ prima oara cometa, seara fiind mult mai comod de observat cometa decat dimineata.    :) 

Am facut 27 poze cu expunere de 31s ,la ISO 800, datorita cerului intunecat si curat, ceea ce m-a permis sa scot in evidenta foarte bine la procesare coada principala a cometei si chiar coada de gaz care este foarte slab luminoasa. :) 

In binoclul 10x50, coada cometei se vedea mai lunga decat in diminetile de 10 si 11 iulie, ocupand aproape jumatate din campul binoclului, deci se vedea cam de 3 grade si parea mai lata. Si cu ochiul liber se vedea bine cometa, mai ales dupa ora 22.

Stanescu Octavian
14 Iul 2020 12:55


am iesit la cometa azi noapte  e parca tot mai intinsa coada si complicata

Val Cosmin Sandu
14 Iul 2020 14:33

Mini starparty cu Neowise la platane
Cometa C/2020 F3 Neowise

11.07.2020 / Ora: 3:30

Dridu Snagov, Romania

robotractor
14 Iul 2020 14:42

Cometa Neowise din avion 11km altitudine
Cometa neowise vazuta din avion la 11km altitudune undeva deasupra Germaniei dupa apus, Nikon D750, 50mm F/1.4. ISO 10000, 6x1sec. 
Nu am putut tine aparatul perfect nemiscat din cauza vibratiilor avionului si mici turbulente, plus mai distorsioneaza un pic si geamul.

Cer senin.
Alex C.

iulian90
14 Iul 2020 18:27


Foarte frumoasa imaginea cu cometa C/2020 F3 NEOWISE din avion. Felicitari Alex. :D  Cred ca atmosfera la 11 km altitudine este mult mai curata si cerul mai fain noaptea decat la sol . :)

robotractor
14 Iul 2020 22:59


Da intradevar , cel putin teoretic ar trebui sa se vada mai bine, dar in realitate mai ales in vestul europei poluarea luminoasa este atat de mare incat limiteaza mult magnitutinea limita care se poate observa, exista totusi un moment cand se poate observa , mai ales vara, cu adevarat extraordinar, atunci cand este un plafon de nori care se intinde pe suprafete mari si acopera poluarea luminoasa. 

     La o altitudine de 11,5-12km 50% din atmosfera este sub avion, umiditate aproape inexistenta iar claritate aproape perfecta, doar poluarea luminoasa este o mare problema, strica tot...
     
     Am atasat o poza facuta cu telefonul ca exemplu, este coasta europei , Canalul Manecii partea continentala, Franza,Belgia, Olanda, am prins si un meteorit in poza(noroc chior), este ca o veioza aprinsa intr-o camera unde vrei sa faci intuneric...

Numai Bine
Cer senin
Alex C.

MariusP
15 Iul 2020 08:20


Cateva fotografii de-ale lui Michael Jaeger si Gerald Rhemann de pe SpaceWeather.com:

https://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=165472
https://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=165525
https://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=165628

Stanescu Octavian
15 Iul 2020 12:14


in 14 iulie am iesit dimineata la pozat. din pacate DSS mu poate arata  culori la suprapunere cometa +stele . doar asa pe urmarire cometa cu stele trase .

Stille
15 Iul 2020 12:37


14 iulie in padurea Barnova, jud. Iasi, am observat cometa pe la 11 noaptea cu ochiul liber (~3 grade de coada), cu Bufnitza (~5 grade de coada) si cu Corbu' si ocularul ES24mm/68 (se vede fain centrul, si coada dubla de praf). Am pus si filtrul UHC pe ocular, ceea ce a dus la mai multe detalii, striatzii vizibile in coada, si la aparitia unui halou mai extins in jurul nucleului, cu nuante de verde langa nucleu (verdele asta nush daca e de la filtru sau de la cometa, dar a fost interesant oricum). Facut si poze dar o sa mai ia un pic

iulian90
15 Iul 2020 19:37


Prezint o imagine cu cometa C/2020 F3 Neowise de aseara. Este rezultatul stacking-ului a 34 cadre cu expunere de 31s ,la ISO 1600, facute cu camera Caonon 450D, prin teleobiectivul Albinar 200mm f/4, pe campul din spatele curtii unde locuiesc.
Am stivuit cadrele in Deep Sky Stacker prin metoda Comet Stacking pentru a face cometa mai clara, fiindca capul cometei iesea aplatizat in varf datorita miscarii propii a cometei si a faptului ca DSS face in mod normal aliniere pe stele.
Acum parca se vede mai bine si coada de gaz in imagine.

GunDALF
15 Iul 2020 22:38


Din fuga calului... si din balcon.  :lol: 
Canon 550D@50mm;f/2@400ISO@2s

Am privit-o si cu binoclul si se vedea tare frumos. E suficient de stralucitoare si am reperat-o si cu ochiul liber. Probabil cea mai spectaculoasa cometa de la Hale Bopp.

tudor
16 Iul 2020 09:37


Cu o saptamana in urma am vazut cometa din Bucuresti si inca de atunci, chiar daca nu se vedea inca foarte bine, am scris aici ca este cea mai spectaculoasa cometa observata de mine! Acum a crescut in intensitate si extindere si este extrem de spectaculoasa. Pe 12 iulie la Krapet, pe malul marii Negre, am trezit toata echipa de la cort si inarmati cu doua binocluri si un aparat foto cu trepied am pornit spre Cometa :) Cerul a fost "Krapetian" adica extra super bun. Cometa era superba cu ochiul liber. Fantastic!

Dintre cele doua binocluri cel mai frumos am vazut cometa prin Zeiss 10x42 deoarece coada fiind mare, se contura mai bine in campul vizual de 6.6 grade. Prin APM 16x70 se vedea mai detaliata dar iesea din campul vizual al binoclului de 4.1 grade

Pozele sunt facute cu un fisheye si un teleobiectiv Zuiko scurt (echiv. full frame 15mm f3.5 respectiv 150mm f 1.8  ). Cele doua poze sunt clasice formate dintr-un singur cadru si apoi procesat!

Am avut timp suficient sa fac la ocularele Zeiss-ului si un desen cometei , dar il voi posta mai tarziu la sectiunea "observatii cu binoclul".

Superbe pozele tuturor!

GunDALF
16 Iul 2020 16:16


Din capturile luate ieri seara pe un vant turbat, am facut si-un gif animat... poezie de cometa.  :lol:

MariusP
17 Iul 2020 08:39


Azi dimineata la 03:50 ora de vara, cometa asta a mai stabilit o premiera pentru mine: e prima cometa careia i-am vazut mai intai coada!  :lol:  
M-am mirat ca nu se vedea cu ochiul liber, am pus Minox-ul 10x42 la ochi si imediat s-a vazut coada intre doua siruri de norisori, capul fiind acoperit. Timida cometa, mi-am zis, dar am avut rabdare pana mi s-a aratat cu totul...  :mrgreen: 

Am estimat lungimea cozii la vreo 3 grade cu PA=5-10 grade, coama 2', DC=8, iar magnitudinea in jur de 2.5.

M-am mai delectat vreo 10 minute prin BTC-ul 15x70, am savurat conjunctia Luna-Venus si Pleiadele si m-am intors la somn.
Pe la 06:30, cu Soarele deja la 7 grade deasupra orizontului, am mai aruncat o privire la cele doua "semiluni" aproape identice, orientate la fel: Venus (faza 0.33) si Luna (faza 0.14).

Herr_Alien
17 Iul 2020 08:50


Faine pozele cu cometa, pana la urma are si ea doua cozi.

Am incercat cateva zile sa vedem cometa si in prima parte a noptii, dar abia in seara de joi am avut succes. 
Printre case, pomi si nori, e adevarat, dar macar am vazut-o. Nu am incercat sa estimez vre-o magnitudine sau vre-o lungime de coada: eram mai mult ocupat sa realiniez telescopul pentru restul familiei. Binoclul era de gatul nepotului, asa ca am ramas mai mult cu ochii liberi, red dot finder-ul si un laser verde.

Pe masura ce se duce mai catre Ursa Major, o sa mai scoatem telescopul seara, sa vedem ce mai vedem din cometa.

Stanescu Octavian
17 Iul 2020 11:15


din 14 iulie  captura  . se pare ca nu-mi incape la 400 focar  decat sub jumatate din lungime .

Stille
17 Iul 2020 12:54


Superb detaliu in cozi.

Atasat si eu ce mi-a iesit miercuri seara din B4 spre 5 (expuneri untracked, cu 50mm). Daca o mai prind, o sa incerc sa fac si o expunere tracked la 135mm, poate vad si eu altceva decat walking noise in coada :D

Niky360
17 Iul 2020 16:04


Aseara am tras cateva cadre in fuga prin telescop, coama a inceput sa fie verde, semn ca productia de praf este mai mica fata de zilelele trecute, dand sansa gazelor sa devina vizibile.

iulian90
18 Iul 2020 09:33


Prezint o imagine cu cometa C/2020 F3  ,de aseara, rezultata din stacking-ul a 10 cadre de 30s , dar la ISO 800 (pentru zgomot mai redus). Am avut de furca cu norii, care uneori acopereau cometa, iar la procesare a trebuit sa decupez mult din imagine, ca norii stricau fundalul. :) 
Am facut pozele si am observat cometa cu binoclul si ochiul liber din curte, cometa fiind mult mai sus decat in primele zile de cand a aparut pe timpul serii si nu a mai fost nevoie sa ies din curte. 
Cometa inca se vede bine cu ochiul liber, desi pare mai palida decat in diminetile de 10 si 11 iulie ,cand se observa si in lumina  zorilor. 
Iar in binoclul 10x50 se vede foarte bine, avand coada de aproape 3 grade lungime. Si parca se vede cu o tenta mai alb-albastrie, mai rece decat in diminetile de 10 si 11 iulie, cand era de un alb-neutru.

GunDALF
18 Iul 2020 12:01


Ieri seara am iesit si eu aproape de Lacu Sarat la... cometa. :mrgreen: Necazul a fost ca norii au tot acoperit-o, sfarsind prin a o masca cu totul. Bonus, am primit o portie XXXL de ciupituri de tantari, care efectiv ne-au invadat. Pe sud se vedeau Jupiter si Saturn, dar n-am avut setupul cu AZGTi si telescopul ca sa realizez ceva. Oricum n-as fi putut in ploaia aia de tantari... Wtf, intr-un timp chiar disparusera.  :? 
Am folosit Canon 550D + 135mm. cadru single 1600 ISO. Cam naspa, dar asta a fost ce-am putut scoate. Sa incerc un stack, caci mai am cadre, dar norii sunt o problema.  :cry:

EDIT: am pus si stack-ul... cu cometa inconjurata de nori.

GunDALF
18 Iul 2020 12:38


...si un detaliu.

robotractor
18 Iul 2020 13:28


Inca o tentativa de la 12km altitudine, atmosfera mai stabila, si alt parbriz mai ok dpdv optic, Nikon D750, 50mm F1.4, ISO 6400, 21x4sec.

Cer senin
Alex C.

GunDALF
18 Iul 2020 14:24


Am reprocesat si eu folosind modul cometa. Printre nori, cam asta e tot ce-am (mai) putut scoate.  :)

Niky360
18 Iul 2020 14:37


Azi noapte am fost la cetatea Enisala, in Tulcea pentru a face cateva cadre si pentru a profita de un cer negru.
Chiar daca stralucirea a mai scazut, cometa este foarte usor vizibila cu ochiul liber avand coada mai mare de 10 grade. Cu binoclul 10x50 am resuit sa vad si coada de gaz a acesteaia.

NIKON D3100, Nikon 28mm F/1.8 @1.8, 30 secunde ISO 400.

GunDALF
18 Iul 2020 14:48


Bravo, superba compozitie! Felicitari!
Chiar ca e loc bun acolo.

MariusP
18 Iul 2020 15:09


Azi noapte am fost la cetatea Enisala, in Tulcea Superb, intr-adevar!

N-ai observat, mai erau acolo: "?  :lol:

Niky360
18 Iul 2020 15:21


Inca o varianta, facuta cu 30 de minute mai tarziu, de aceasta data fara acele lumini de la lanterne.

NIKON D3100, Nikon 28mm F/1.8 @1.8, 30 secunde ISO 400.

Niky360
18 Iul 2020 15:23


@GunDALF si @MariusP multumesc de aprecieri, zona este extraordinara de astrofoto, dar elicopterele nu mai erau :))

GunDALF
18 Iul 2020 15:36


S-au speriat de cometa, au crezut ca e Made in China.  :lol:

GunDALF
18 Iul 2020 16:38


https://theskylive.com/c2020f3-info
Date detaliate despre cometa.

Catalin M. T.
18 Iul 2020 18:05


Frumoase observatii postate! :)  Ce am observat cu refractorul de 90mm: in 11 iul. in crepusculul diminetii, cometa avea pseudonucleu aproape stelar(DC=9), usor galbui, coada de 2 gr. lungime; in data de 14 iul. pseudonucleu nu mai era pronuntat stelar(DC=8 ), mai degraba o mica condesare galbuie, coada de ~5 gr. lungime, iar in data de 16-17 iul. din nou cu aspect stelar(DC=9), mai alb, din cauza umezelii din atmosfera coada parea mai scurta de 5 gr.. Fotografic se observa in data de 14. iul. aparitia culorii aqua palida in coama, in schimb foarte proeminenta culoarea in data de 17 iul., de unde se deduce cresterii cantitatii de gaz(CO+, C2). In cadrue trase la focala mai "scurta" se vede si coada de gaz ionizat. Atasez si eu cateva cadre cu evolutia cometei.

GunDALF
18 Iul 2020 21:20


Adica cam asa (in ei de nori  :lol: ) am vazut eu ieri seara cometa...
Am pus link fiindca nu ma lasa cu thumbnail de pe site de host. Cam multe limitari pe partea asta de atasat foto. :( 

https://i.postimg.cc/sX7GxMwv/17iulie2020-C2020-F3-Neowise.gif

dmtr69
21 Iul 2020 00:28


In sfarsit, in seara asta am reusit sa o vad si eu (de la fereastra podului). Cu ochiul liber se vedea nucleul si putin coada, cu binoclul se vedea chiar bine. Am facut si cateva poze, fara urmarire, cu aparatul doar pe trepied, ca montura este pe balconul dinspre S. Opt cadre de 4s, ISO3200, Canon1100D (l-am demodat) si obiectiv ieftin Porst (pe montura M42 cu adaptor),135mm la F4.

radhoo
21 Iul 2020 01:55


Azi am prins-o si eu prima data cu camera. Obiectiv de 85mm / f/1.4, expunere 5sec, iso 500.

[url=https://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2020/07/c20-3-scaled.jpg][deprecated_img]https://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2020/07/c20-3-scaled.jpg[/deprecated_img]

GunDALF
21 Iul 2020 07:42


Pe un cer fara nori am decis sa mai privesc o data minunata cometa Neowise. Am facut-o din casa si, in ciuda poluarii luminoase a orasului, am vazut-o fara probleme chiar si cu ochiul liber. Am pus la treaba batranul Canon 550D si telefonul Poco F1. Am luat peste 200 de cadre, majoritatea cu 550D-ul. Pana la prelucrarea lor, va voi desfata cu o poza cu telefonul: cometa chiar sub Carul Mare... cu PocoF1@Gcam@2x SuperRes.
Intre timp, eu am studiat pe indelete cometa atat cu ochiul liber cat si cu Phantom-ul M1050.

MariusP
21 Iul 2020 08:31


Aseara (21:50-23:20 ora de vara) am observat prima data culoarea albastru-verzui (cyan, turcoaz :geek: ) a capului cometei.
Desi magnitudinea coamei a scazut mult, cred ca e in jur de 3.5 acum, iar gradul de condensare scade (DC=7, diametru 8'), cometa e inca spectaculoasa, coada e dezvoltata si prezinta detalii (prin luneta 90/910 mm am mers pana la 100x pentru coama). I-am estimat lungimea la 4 grade si unghiul de pozitie PA=40 grade. Cu vedere periferica prin binoclul BTC 15x70 la 23:10 (aproape de sfarsitul crepusculului astronomic) am reusit sa disting vag coada de gaze ionizate, o dâră fantomatica separata de coada de praf printr-o regiune intunecata (PA~50 grade).

N-am facut un desen, dar am gasit pe  o schita aproape identica cu ce-a vazut aseara cu binoclurile BTC 15x70, Minox 10x42 si prin acromatul 90/910 mm cu ocularul Zoom 8-24 mm.

dmtr69
21 Iul 2020 09:27


Un cadru de 4s, cu orizontul vestic inca luminat.

iulian90
21 Iul 2020 11:00


Aseara am facut si eu 31 cadre de 57s (ISO 800) la cometa C/2020 F3 NEOWISE, cu aparatul Canon 450D, prin teleobiectiv foto Albinar cu f=200mm f/4. 

Am observat cometa si prin reflectorul de 150/1400mm, la grosismentele de 35x, 70x si 155x, inclusiv cu filtrul UHC si am remarcat faptul ca coada pare mai ingusta vizual ,decat saptamana trecuta, cand era mai lata. In schimb capul cometei iese mai in evidenta, avand o forma relativ circulara si de culoare alba usor verzuie si cu nucleu relativ stralucitor, cu aspect stelar-difuz. Prin filtrul UHC, coada se vede mai intunecata, insa capul cometei iese mai bine in evidenta datorita culorii mai verzuie.

Fotografic, cometa prezinta o coada de praf mai lata decat inainte, insa mai difuza si mai slab luminoasa si coada de gaz este mai bine vizibila. Am incercat si vizual sa observ coada de gaz, inclusiv cu filtrul UHC prin telescop,  insa fara succes. Pentru vizual, coada de gaz ramane inca prea slab luminoasa, poate doar din locatii fara poluare luminoasa si mai mult prin binoclu s-ar putea observa aceasta coada de gaz .

GunDALF
21 Iul 2020 12:14


I-am estimat lungimea la 4 grade si unghiul de pozitie PA=40 grade.

Peste 3 grade am estimat-o si eu, caci ocupa mai mult de jumatate din campul vazut prin binoclu, dar sigur as fi estimat la ceva mai mult daca nu era poluarea luminoasa a orasului, care "ascundea" capatul cozii.
Oricum, e o aparitie spectaculoasa si, in ciuda zilelor cu nori, tot am putut-o zari. Acum, cel putin pe zona noastra, urmeaza doua seri bune pentru observatii. Sper ca si diseara s-o pot vedea si fotografia. O sa incerc si cu urmarire, poate reusesc ceva foto de rezolutie mai mare.

Stanescu Octavian
21 Iul 2020 13:31


cometa aseara 20 iulie  . vazuta bine cu ochi liber la 30 km  S vest de timisoara . la mine in binoclu ocupa tot campul  Tasco 10x42    . in kronos 20x 70  ma plimbam sus jos  nucleu la ochi se simtea verde .

dmtr69
21 Iul 2020 13:43


Super captura, dom' Stanescu. Detalii si culori faine.
Eu am prins-o chiar si pe camera de meteori, intre munte si Carul Mare.

GunDALF
21 Iul 2020 15:54


Mno, si iata ce inseamna sa aduni semnal. Pentru o zona atat de poluata luminos in care a fost facuta, me happy cu rezultatul.  :mrgreen:

GunDALF
21 Iul 2020 17:33


O procesare mai atenta, in cealalta arsesem nucleul.

iulian90
22 Iul 2020 01:21


In seara asta am fotografiat cometa C/2020 F3 prin luneta mare, de 80/900mm, cu camera foto Canon 450D. Am observat-o si cu binoclul 10x50 si reflectorul mic de 76/700mm, la 17,4x si 35x si am remarcat imediat  culoarea turcoaz  a capului cometei, mult mai colorat decat in trecut, in rest, coada (de praf) se vede mai slab luminoasa, dar inca este mare, de 3 grade se observa in binoclul 10x50. 
Coada de gaz nu am reusit sa o observ, fiind prea slab luminoasa. 
In afara de acestea am mai observat ca cometa s-a apropiat foarte mult fata de o stea magnitudinea 7-8, capul cometei fiind la numai cateva minute de arc de stea, la sfarsitul orei 22. :)  

Am facut 53 cadre de 17s cu camera foto prin luneta de 80mm, iar cu 7 dintre acestea , alese la anumite intervale, am facut si un gif cu conjunctia cometei cu steaua de care s-a apropiat mult.

Stille
22 Iul 2020 08:31


Nu se mai vede cu ochiul liber, dar verdele din coada deja se vede si prin binoclu din Bortle 8. IN telescop deja e evident, si daca mai pui si un filtru UHC...

GunDALF
22 Iul 2020 08:47


Conditii mult mai proaste ieri seara decat alaltaieri. Cerul a fost acoperit de nori pe vest-nord-vest. Apoi norii s-au imprastiat, dar transparenta a ramas afectata. Nici seeing-ul n-a fost mai breaz. Prin binoclu vedeam efectiv cu nucleul se tulbura. Totusi, am incercat cateva capturi. Am mai facut si prostia sa interpun Powermate-ul de 2,5x intre obiectiv si body-ul camerei, pentru o focala mai lunga. Adica 135x2,5=337,5. Asta in speranta de a prinde ceva detalii. N-a fost sa fie asa, caci la ISO3200 ce castigi prin expunere, pierzi prin noise.  :cry:

GunDALF
22 Iul 2020 09:54


Un gif animat din 20 iulie.

https://i.postimg.cc/XYpccfgh/20iulie2020-C2020-F3-Neowise.gif

sau un video:

https://www.youtube.com/watch?v=Gya5c57in1A&feature=youtu.be

MariusP
22 Iul 2020 10:09


@GunDALF, foloseste cu incredere butonul  pentru postari ce nu au mai fost urmate de replici, foarte rar e mai acceptabil sa creezi o noua postare succesiva! Deja pare o obisnuinta...  :wink:

dmtr69
22 Iul 2020 12:47


Capturile de aseara. O poza cu Canon1100D (pe trepied), de 10s, cu obiectiv de 55mm (M42) la F2,8; o captura cu camera planetara GPCAM290C (66x2s) si obiectiv CCTV de 50mm F1.8.

GunDALF
22 Iul 2020 15:32


Intr-unul dintre cadre, langa "steaua cu par" am prins si o "stea cazatoare".  :roll:

iulian90
24 Iul 2020 17:59


Prezint o imagine cu cometa C/2020 F3 de aseara. Captura este facuta cu aparatul foto Canon 450D si teleobiectivul foto Albinar 200mm f/4, pe montura ecuatoriala Bresser. Am facut 20 cadre de 58 s la ISO 800. Am avut iar de furca cu norii care au stricat din cadre  si am folosit numai 16 cadre pentru stack.

Cometa devine din ce in ce mai greu de vazut, cel putin din oras, insa coada de praf tot lunga pare ,se vede de aproape 3 grade  in binoclul 10x50, chiar daca este mai slab luminoasa. 
Capul cometei se vede de culoare verzuie, nucleul este si el vizibil dar mai mult in telescopul de 150mm, la grosismente mici si medii, insa la grosismente mari parca se pierde in nebulozitatea capului cometei, mai ales la grosismente de peste 100x,  capul cometei devenind mai difuz decat in trecut.

MariusP
28 Iul 2020 08:25


Aseara am urmarit-o inca de pe la 21:45 ora de vara cu binoclurile Minox 10x42, BTC 15x70 si acromatul Celestron 102/660 mm la mariri intre 30x - 80x. Am folosit si filtrele UHC-S, #11 galben-verde, #82 albastru deschis. UHC-S si filtrul albastru au accentuat imaginea coamei, iar cel galben-verde nu parea sa aiba nici un efect.

Coama era inca destul de stralucitoare (grad de condensare 6), nuanta turcoaz evidenta, cam 8' in diametru (prin luneta). Magnitudinea estimata a fost de 4.7. Coada s-a vazut dificil, doar prin BTC 15x70, nu mai lunga de 1 grad.

De pe "" pun un GIF animat ce evidentiaza rotatia nucleului cu doua fotografii la interval de o zi, facute de Ralf Vandebergh pe 21-22 iulie 2020 din Olanda.

Stanescu Octavian
28 Iul 2020 13:20


Din oras Timisoara  27 iul de acasa abea se mai vede cu binoclu  10x42 cu coada  mica  0,5 -1 grad .o poza din 20 iul  seara , 16 min adunate  cu 135mm   canon eos 6d   montura eq 6 la 25km SV de Timisoara

Niky360
28 Iul 2020 23:07


M-am gandit sa revin la cadrele din 10 iulie, fiind cele mai bune dpdv al detaliilor. 

Stiind inca de atunci, jucandu-ma cu cateva procesari, ca am prins si acele striatii de praf in coada cometei, am zis sa procesez acum final si acest aspect. 

Inca un lucru ce il observasem inca de atunci este acea coada rosie, putin suprapusa cu cea albastra (amandoua fiind cozi ionice), pe care multi fotografi au reusit sa o prinda in acele zile, iar o teorie buna pentru pentru originea acestei cozi rosii, ar fi apa ionizata (H2O+) care straluceste rosu.

Asa ca am scos stelele din cadru ca sa las doar cozile sa se vada si sa le scot mai bine in evidenta, de asemenea am crescut ceva mai mult si luminozitatea la una din procesari, chiar daca e cam mult zgomot, important era sa scot detaliile din cozi, nu sa pastrez o poza foarte smooth.

34x30 secunde ISO 200-400, Nikon D3100 + 70-200mm @135mm F2.8 Eq4 motorizat.

iulian90
29 Iul 2020 16:22


Aseara am observat cometa C/2020 F3 si a devenit mult mai slaba decat cum era saptamana trecuta, deja nu se mai vede cu ochiul liber, probabil si din cauza prezentei Lunii pe cer, dar sigur si din cauza transparentei scazute a atmosferei incarcate de praf din ultimele zile. 
In binoclu am observat doar coama si capul cometei, nici urma de coada. 
Nici in telescopul de 150/1400mm la 35x coada nu se vedea deloc, ci doar coama si capul cometei.  Nucleul era greu vizibil, chiar si la grosismentul de 70x prin telescopul de 150mm. 
Am mai observat inca un fenomen interesant : conjunctia foarte stransa intre cometa C/20202 F3 si o stea slaba de magnitudinea 9,1 pe nume HIP 58494, de culoare galben-portocalie, fata de care cometa (mai precis nucleul cometei) s-a apropiat la o distanta egala cu 1/4 din separatia care o are  steaua Mizar/Zeta Ursae Majoris, adica la numai 3,5-4" distanta unghiulara!:) Am facut comparatie ,mutand telescopul cand la steaua Mizar, cand la cometa si a asa am dedus distanta la care cometa s-a apropiat de acea stea, stiind ca steaua Mizar are o separatie de 14". Cometa a trecut pe la sud-vest de steaua HIP 58494. Coama cometei s-a suprapus cu steaua respectiva in momentul conjunctiei.
Am facut si o serie de 21 cadre la cometa C/2020 F3 ,cu camera foto Canon 450D si teleobiectivul Albinar 85-200 f/4, la focala de 200mm si deschiderea de f/4.

auriga
29 Iul 2020 16:42


Si eu am fotografiat-o cam in aceeasi pozitie :) cu un sonnar 135mm f/3.5 inchis la f/5.6. Prin telescopul de 200mm se vedea doar coama de un verde intens. 
Plus un cadru mai larg.

valy
30 Iul 2020 00:12


De pe bloc nu se vede mai nimic, in binoclul 10x50 am identificat-o mai curand dupa cum nu se prea vedea, pe principiul daca nu e stea si se vede difuz atunci cometa ar trebui sa fie. Pe poza se vede ca un punct verde (dreapta sus):

tudor
30 Iul 2020 08:08


Acum cateva zile din Bucuresti si eu am vazut cometa similar cum a vazut-o Valy. Prin binoclul APM 16X70 si prin Zeiss 10x42 se vedea ca avea un diametru spre deosebire de o stea, avand aspect nebulos. A scazut mult in intensitate si spectaculozitate...spectacolul sa sfarsit :)

iulian90
30 Iul 2020 15:20


Aseara cerul a fost mai curat si cometa C/2020 F3 s-a observat ceva mai bine decat in zilele trecute, in pofida prezentei Lunii pe cer. Am reusit sa vad cu binoclul 10x50 coada cometei, dar foarte greu, fiind scurta, numai 1 grad cred ca masura. 
Am observat cometa si prin reflectorul de 150/1400mm, la grosismentele de 35x si 70x si am obsevat mai mult capul de culoare verde-turcoaz si nucleul foarte greu, numai ca o usoara crestere de densitate in centrul capului cometei se vedea. Am facut si 19 cadre de 58s la cometa ,cu camera Cnon 450D si teleobiectivul Albinar 85-200, la focala de 200mm.

iulian90
01 Aug 2020 00:21


Cometa C/2020 F3 NEOWISE in apropiere de roiul deschis Melotte 111 din Coma Berenices. 
Captura: Canon EOS 450D, teleobiectiv Albinar 85-200 reglat la f=200mm f/4. 4x31s ISO800. Stacking in Photoshop.
Am observat-o si cu telescopul de 150/1400mm si cu binoclul 10x50, inca se vede bine capul cometei atat in telescopul de 150mm cat si in binoclu, insa coada nu s-a vazut deloc nici in binoclu.

valy
01 Aug 2020 00:51


Tocmai ma intrebam dece este verde, aici o explicatie a culorilor: https://www.syfy.com/syfywire/comet-neowise-goes-from-red-to-green-and-has-spiral-arms

iulian90
01 Aug 2020 14:59


Da ,am citit linkul, este interesant. Se vorbeste si de acea coada ionica de culoare rosie care se suprapune partial cu coada ionica albastra (care contine monoxid de carbon ,CO+). Mai scrie ca coada rosie ar contine molecule de apa ionizate (H2O+) care lumineaza in rosu ,sau de sodiu, dar acesta lumineaza in galben-portocaliu si aici autorul este nedumerit,  iar capul cometei de culoare verde ar contine molecule de carbon (C2+). 
Oricum C/2020 F3 a fost o cometa foarte interesanta, stralucitoare ,bine vizibila cu ochiul liber la inceputul lunii Iulie.

Prezint o varianta imbunatatita a imaginii cometei de aseara, stacking-ul fiind facut in DSS si apoi postprelucrarea in Photoshop.

iulian90
03 Aug 2020 08:45


O noua imagine cu cometa C/2020 F3 NEOWISE de aseara. 
Am observat si vizual cometa cu binoclul 10x50 si reflectorul de 150/1400 si se vede tot mai slab luminoasa ,cu ochiul liber nu se mai observa deloc, insa in binoclul 10x50 si in telescopul de 150mm inca se mai vede bine. 
Coada nu se mai vede deloc ,nici in binoclu, nici in telescop, iar fotografic se vede tot ma greu. 
Insa capul cometei se vede bine, mai ales in telescop, la grosismentele de 35x, 70x si 155x, unde se vede si nucleul ca o stea difuza in centrul capului cometei.

MariusP
03 Aug 2020 12:07


Cu binoclul BTC 15x70 s-a vazut o idee de coada de vreo treime de grad, aseara pe la 22:15 ora de vara. Unghiul de pozitie al cozii era de 85-90 grade. Magnitudinea cometei am estimat-o la 5.6, coama de vreo 5' are inca o culoare evident verzuie si e mai difuza acum, DC=5.

iulian90
06 Aug 2020 16:12


Aseara am observat si eu cometa C/2020 F3 prin binoclul 10x50, dar si prin reflectorul de 150/1400mm si doar coama si capul cometei se mai vede , poate si din cauza poluarii luminoase a Lunii. Am facut si niste poze cu camera Canon 450D si teleobiectivul Albinar 85-200 la focala de 200mm, dar cerul in zona cometei era aproape alb la expunerea de 58s. Cometa se afla aseara in preajma stelei Alpha Com si a roiului globular M 53 (in partea de stanga-sus a imaginii).

MariusP
07 Aug 2020 08:23


Aseara uitasem ca se apropie de M53, pe care nu-l remarcasem cand am estimat-o prin binoclu, si-am avut o surpriza observand cometa prin luneta! Doua comete, difuze, una mai mare si mai stralucitoare, alta mai mica si mai subnutrita...   

Val Cosmin Sandu
09 Aug 2020 02:29

Neowise - GAAP
Cometa C/2020 F3 Neowise - DSLR Canon6D
Data: 26.07.2020 /  SQML 19,6
HD> http://www.frenetic.ro/astro/APP-PH-001.jpg 
            http://www.frenetic.ro/astro/APP-PH-002.jpg
            (mozaic)

In data de 26.07.2020, am fost la observatii pe camp, langa localitatea Dridu-Snagov. Am instalat setup-ul "semiportabil" si am montat DSLR-ul Canon direct pe telescop pentru a beneficia de calitatea de urmarire a monturii NEQ6 Pro. Cu Luna pe cer iluminata la 40% si cometa plasata in lumina led a orasului Ploiesti, am facut aceste expuneri pe care le-am procesat in Astro Pixel Processor  si Photoshop sub forma de mozaic pentru a prinde cat mai mult din coada formata din gaze ionizate. 

Cer senin!
Grupul Astrofotografilor Amatori si Profesionisti
www.facebook.com/groups/cersenin

iulian90
12 Aug 2020 09:17


Aseara am observat cometa C/2020 F3 cu binoclul 10x50 si reflectorul de 150/1400mm  si a devenit si mai slab luminoasa, cel putin in binoclu abia se mai vede. In reflectorul de 150mm se vede slab luminoasa, mica si difuza.

Val Cosmin Sandu
16 Aug 2020 17:00

Comet C/2020 F3 Neowise - DSLR Ed80 f/6 - crop
---------------------------------------------
Date:  13.08.2020 UT 19:20 /  SQML 19,8 for this target
HD> http://www.frenetic.ro/astro/Cometa%20C2020%20F3%20Neowise%2013.08.2020%20Comana.jpg 

On the 13.08.2020 of August, I went near the Comana forest (Romania) for Starparty with friends in the GAAP group .
I tried a new series of exposures to Comet Neowise. 
Placed as usual in the most difficult conditions :) SQML 19.8 for this target at 19 degrees altitude, above a locality lit by LED bulbs,
 I captured 53 exposures with my Canon 6D camera on an Ioptron CEM60 Encoder mount with no guideing. 
The comet was located in the constellation Virgo, and due to its low magnitude - 11.80, the comet is already in the territory dedicated to powerful and bright telescopes.
Other targets in the night of observations: M13, M27, Mars, Moon at sunrise.
I will return with processed exposures of these targets as well.
Clear sky!

Tehnical data:
Target: Comet C / 2020 F3 Neowise DSLR Ed80 f/6 / Crop
Date:  13.08.2020 UT 19:20 /  SQML 19.8
Skywatcher ED80 480mm f/6 
Ioptron CEM60EC  - no guideing
DSLR Canon 6D, 53x60s, ISO6400, Resolution: 2.81
The weather:  a few clouds
SQML - Brightness of the night sky in magnitudes per square arcsecond - 19.80
Group of Amateur and Professional Astrophotographers 
www.facebook.com/groups/cersenin
Clear sky!

MariusP
16 Aug 2020 19:15


The comet was located in the constellation Virgo, and due to its low magnitude - 11,80, the comet is already in the territory dedicated to powerful and bright telescopes.Pe 13.08, la 22:15 ora de vara am observat-o si eu. La mine era inca in Bootes, abia de azi-noapte a trecut in Virgo. Magnitudinea de 11,80 (ciudata combinatia de engleza cu virgula zecimala... :wink: ) este probabil magnitudinea nucleului, nu cea totala. Eu am estimat-o la 7,2.

Multumim grupului GAAP pentru impartasirea fotografiei si informatiilor! 

Val Cosmin Sandu
16 Aug 2020 20:19

Am corectat, multumesc! Pentru locatia noastra, cometa era raportata in Vir conform efemeridei de pe theskylive.com. Tot de acolo am luat si valoarea magnitudinii nucleului cometei. Am inteles ca din observatiile astronomilor, nucleul avea deja magnitudinea 13.3. Am folosit Goto deoarece nu era vizibila altfel. Grupul GAAP este un grup FB deschis, axat in principal pe procesare astrofoto de amatori cat si pe procesare avansata, cercetare deepsky, starpartyuri si multe alte activitati.