-----------------------------------
GunDALF
02 Mai 2020 14:00

SW - AZ GTi
Planuiesc sa-mi cumpar aceasta mica montura atras de faptul ca are GoTo si in plus ca poate fi folosita si ca EQ, nu doar Alt-Az. Mi-as folosi accesoriile de la SAM (Star Adventurer Mini) pe care deja o am.
Din ce-am mai citit pare ca trepiedul e cam firav. De aceea, in prima faza as achizitiona doar capul de montura. Ii stiu si limitarile (payload de 5 kg, lipsa luneta polara, lipsa port autoguider si care or mai fi), probabil ca sunt compromisurile obisnuite pe care le fac producatorii, altfel nu si-ar mai vinde alte produse. 
Exista altceva similar de la concurenta, in aceeasi marja de pret/capacitate/performante?

PS: aaa, am uitat sa precizez, scopul principal al achizitiei e de fapt acela ca doresc sa-mi fac niste setup-uri (ultra)portabile. Deja am SAM si de aceea renunt la HEQ5@Newtonian200/1000, care la mine a &#537;omat.

motzu'
02 Mai 2020 17:03


Poti face guiding prin synscan - m-am tot uitat si eu le montura - are si bune si rele  - personal nu am vazut ceva la concurenta ca si pret/performance

Ramane de vazut ce versiune poti cumpara - cele din 2018 erau mai fragile - acum suntem in 2020 

Am gasit un document foarte interesant - eu zic sa arunci un ochi pe el cat mai e de gasit

https://www.scribd.com/document/433702070/Skywatcher-AZ-Gti

Daca ai vreo concluzie, please share

Dragos

GunDALF
02 Mai 2020 17:09


Nu reusesc sa descarc, poti sa il uploadezi aici sau pe PM, te rog?

EDIT: am reusit. Mersi pentru pont. :D Hmmm, in afara de cateva analize ingineresti, nu vad mare lucru, doar "ce ne-ar placea sa avem la AZ GTi". Sau ce-am putea noi, ca proprietari, imbunatati sau upgrada. Asta nu cred ca va fi posibil din partea Skywatcher, din motivul descris in prima mea postare.

Unde ai citit despre probleme cu cele productie mai veche?

GunDALF
02 Mai 2020 20:32


... pe de alta parte mai am o dilema: nu stiu cat de utile mi-ar fi encoderele acelea.

motzu'
02 Mai 2020 22:56


Nu mai gasesc unde am citit de versiuni - am tot cautat dar am avut zeci de site-uri deschise

Ce-i cu encoderele alea ? In ce sens nu ti-ar fi utile ? Fara alea ciuciu goto

Acum inteleg ca in primul rand are roata dintata RA mai mica decat cea de pe SA. Pe de alta parte e spring loaded daca am citit bine. Materialul ala e interesant

jimao22
02 Mai 2020 23:29

Re: SW - AZ GTi
.... 
Exista altceva similar de la concurenta, in aceeasi marja de pret/capacitate/performante?

PS: aaa, am uitat sa precizez, scopul principal al achizitiei e de fapt acela ca doresc sa-mi fac niste setup-uri (ultra)portabile. ....

Exista optiuni in acest sens. Si eu am fost lovit de aceeasi boala, a set-up-urilor ultra-portabile. Telescopul din obsevator am zis ca nu il mai scot de pe pilon decat cand il voi vinde. Asadar, pentru intalniri astro, star-party-uri si evenimente tranziente, aveam nevoie de ceva ultra-portabil. Asta este solutia la care am ajuns:
- iOptron SkyGuider Pro
- luneta apo cu focala mica (66/400 mm) - urmeaza sa ii pun motor pentru autofocus
- luneta de ghidaj derivata din finder de 50 mm, cu focuser mixt (liniar si elicoidal)
- trepied de StarAdventurer, care este destul de bun si de usor
- camera de aliniere polara POLEMASTER (esentiala pentru o montura cu limitare de autoghidaj)
- laser, red-dot-finder 
- camere - evident (ghidaj pe RA si principala)
- computer autonom EAGLE (PrimaLuceLab) care face local toata treaba si transmite remote, prin wi-fi, toate datele finale sau permite controlul de la distanta

Tot ce este pe montura cantareste sub 5 kg, calculatorul nu se pune, el fiind montat pe trepied. Deocamdata set-up-ul este in teste, am facut ceva imagini cu el, dar urmeaza niste upgrade-uri importante si mai dureaza nitel pana e ful operational.

GunDALF
03 Mai 2020 08:34


Pentru astrofoto de camp larg am luat si eu SAM. Am avut de ales vs. SA. Avantajele principale sunt: marimea (ultraportabila), controlul WiFi, diverse setari pentru timelapse-uri astro sau generale, rate de urmarire multiple. Singurul dezavantaj ar fi absenta portului de autoguiding, dar pot trai cu asta. La dezavantaje n-as pune payload-ul mai mic (3 kg), fiindca la a ei marime, face destul. Ba chiar a dus cele 0,7 kg in plus ale Mak-ului de 127mm.
Pe de alta parte, AZ GTi va avea alta destinatie: all arounder. Cand ies la vanatoare de stele, SAM isi va face treaba pe partea de astrofoto, iar AZ GTi ma va incanta cu observatiile. Posibil pe viitor, daca voi reusi, sa iau o mica luneta APO/ED pentru camp mai larg. Mak-ul de 127 va ramane responsabil pe partea cu planetele, tot pe AZ GTi. Si cine stie, din ce am vazut, poate o voi folosi si la ceva astrofoto.

PS: foto... mai "destept" si mai mic nu cred ca se poate!  :mrgreen:

GunDALF
03 Mai 2020 12:15


Ce-i cu encoderele alea ? In ce sens nu ti-ar fi utile ? Fara alea ciuciu goto

Nu-i adevarat. Exista cele doua versiuni, AMBELE CU GoTo: GTi si GTe, prima cu encodere (si e cu vreo 300 de lei mai scumpa decat), cea de-a doua, fara encodere.
Poate cineva explica avantajele prezentei encoderelor? Din cate am inteles acestea nu au o rezolutie de speriat...

jimao22
03 Mai 2020 12:17


Daca cumva ai miscat din greseala montura, encoderul iti spune unde a fost inainte si eventual da comanda motoarelor sa revina la pozitia initiala.

GunDALF
03 Mai 2020 12:22


Bun, asta stiu, ca retine pozitia, dar afecteaza cumva precizia, sa zicem, in cazul in care as folosi-o cu ghidare?
Sau altfel spus, daca voi folosi EQMOD cu ASCOM, encoderele alea vor functiona? Pe unele site-uri straine, mai implicate  :mrgreen: , unii spun ca ar fi utile, altii ca nu prea.

valy
03 Mai 2020 12:38


Uite ce zice de exemplu in manualul de la AZ EQ5 GT:
5.1  Freedom FindTM Function

The AZ-EQ5 GT mount is equipped with auxiliary encoders on both the R.A. axis and Dec. axis. Therefore, the mount can keep track of its current position even when a user unlocks the clutches and rotates the mount in R.A. axis and Dec. axis manually. 
With this feature, a user can manually operate the mount anytime without worrying about losing the mount&#8217;s alignment status. When the user wants to operate the mount with the SynScan hand control again, no alignment is required and all that is needed to be done is to re-lock the clutches.
This feature can be enabled or disabled on the SynScan hand controller.

Resolution of Aux. R.A./Dec. Axis Encoders: 5144 Counts/Rev., approx. 4.2 arc-minutes

Iar in manualul SynScan:
Enable/Disable Auxiliary Encoder
6.5 Setting Autoguider Speed
&#8226; The screen will display &#8220;Set Elev. Limits:&#8221; in the top row, and &#8220;Upper=+XXX. Xo
&#8221; at the
bottom row. Use the Left/Right keys to move the cursor and use the numeric keys to fill
the upper limits. The leading sign can be changed with the scroll keys. Press the ENTER
key to end the input and proceed.
&#8226; The screen will display &#8220;Lower=+XXX. Xo
&#8221; at the bottom row; fill in the data in a similar
way.
Some Sky-Watcher&#8217;s mounts are equipped with auxiliary encoders on their primary axes to
support manually rotating the axes without worrying about losing the mount&#8217;s alignment status. Users may turn off the auxiliary encoder to obtain the best pointing accuracy. The auxiliary
encoder can be turned on again at any time for manually moving the mount.
1. Access the menu &#8220;SETUP\Aux. Encoder&#8221; and press the ENTER key.
2. Use the scroll keys to select between &#8220;Enable&#8221; or &#8220;Disable&#8221; and press the ENTER key.
Note:
&#8226; After re-enabling the auxiliary encoders, it is recommended to use the direction keys to
move both axes for a little bit before asking the hand control to locate an object.
&#8226; For mounts which do not have auxiliary encoders, the hand control will display &#8220;Not availiable !&#8220;

Cred ca encoderele mai sunt utile si la PEC, ca sa isi dea seama de punctul de referinta fata de care sa aplice corectiile.

Avand motoare stepper nu cred ca are closed loop ca sa corecteze trackingul, deci nu cred ca ajuta la tracking ci doar ca sa isi dea seama de pozitia axelor in caz ca il muti manual sau vrei PEC. Si nici "saritul" pasilor nu cred ca il corecteaza, banui ca nici backslashul. Mai curand motoarele DC au nevoie de encodere pentru tracking, ele nefiind precise ca stepperele care sunt discrete.

Poate exista si un manual pentru GTI.

GunDALF
03 Mai 2020 13:17


Utile chestiile ce le-ai citat. Pare ca encoderele astea sunt numai pentru memorarea pozitiei in cazul in care folosesti montura manual. Pai, de-aia iau GoTo? Se pare ca la ghidaj chiar ar trebui dezactivate encoderele... sau n-am inteles eu bine?

Da, exista un manual al naibii de general al AZ GTi, unde spune ce se vede in screenshot. La fel, specificatiile.

valy
03 Mai 2020 14:17


Daca il ghidezi/supervizezi extern nu vad dece ai avea nevoie de encodere, cumva prezenta lor sugereaza o bucla inchisa, ori prin ghidare externa tu inchizi bucla deci ai putea intra in conflict cu ce zic encoderele. La mine nu zice ca trebuei dezactivate, zice doar ca pot fi activate si dezactivate, dar nu si motivul sau situatia, dar sigur are o influenta undeva altfel nu ziceau ca pot fi activate/dezactivate.

Din ce am vazut in documentatia de control a monturii la AZ EQ5, nu pare sa poti interoga din soft pozitia encoderelor, ai comenzi doar pentru activare/dezactivare, deci ma gandesc ca nici ASCOM sau EQDIR nu poate utiliza encoderele, se pare ca ele sunt folosite doar de catre controllerul monturii.

1. How the motor controller control the motor speed 
- In the motor controller, there is a hardware timer T1 that is used to generate stepping pulse for stepper motor or reference position for servomotor. The input clock&#8217;s frequency of the timer, plus the preset value of this timer, determine the slewing speed of the motors. 
- When T1 generates an interrupt, it might:
 o Drive the motor to move 1 step (1 micro-step or 1 encoder tick) for low speed slewing.
 o Drive the motor to move up to 32 steps for high speed slewing. This method applies to motor controller firmware version 2.xx. For motor controller with firmware 3.xx or above, the motor controller always drive the motor controller 1 steps/interrupt

3. Calculation on Master Device 
A Skywatcher motor controller does not do complex calculation. The master device do it instead. 
- Calculate the angle 
A Skywatcher motor controller only counts the step or the ticks of an incremental encoder on the motor shaft. But a master device can inquire the motor controller the resolution of the telescope axis (how many steps the telescope axis have for one revolution). We called it CPR (Counts per revolution). With CPR, the master device can convert an angle to steps or vise versa. 

GunDALF
03 Mai 2020 14:37


Dilema mea e legata de faptul ca nu sunt convins ca merita cei vreo >300 de lei in plus cea cu encodere. La pretul ei as putea-o lua pe cea fara encodere cu tot cu trepied. Desi nici trepiedul ala nu stiu daca face cei peste 350 de lei.  :lol:

valy
03 Mai 2020 14:45


Cu putin antrenament poti face tracking din mana, nu-ti mai trebuie montura motorizata  :lol:

Din ce inteleg acolo, odata aliniata, poti sa misti manual fara sa piarda referinta la GOTO sau PEC (daca ai). Altfel o pierde si trebuie realiniat/resetat. Daca n-ai nevoie de GOTO sau PEC nu cred ca iti trebuie encoderele. Apropos, ai vazut ce precizie au, 0.3 grade...

GunDALF
03 Mai 2020 14:49


Mda, probabil ca voi opta pentru varianta cu encodere. Mai bine sa fie decat sa folosesc unealta dulgherului dupa aceea.  :lol: 
Pe un site extern se zvonea ceva despre unele posibile noi monturi portabile de la Skywatcher. Stiti ceva de asa ceva? Exista ceva "scurgeri de informatii"?

motzu'
04 Mai 2020 12:10


Si eu am vazut pe un 'site extern'

Dar tot la stadiul de news sunt :(

GunDALF
04 Mai 2020 12:31


Da, probabil "Visul de argint al alergatorului".  :lol:

motzu'
04 Mai 2020 12:41


Daca totusi o iei si dai de bolile copilariei:

https://www.cloudynights.com/topic/668785-adjusting-backlash-on-skywatcher-az-gti-mount/

motzu'
04 Mai 2020 12:44


si un suport de polar finder :

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.3-c.w4002-770645908.15.6bee6cedlIpYmb&id=595981751426

GunDALF
04 Mai 2020 12:53


De luat o iau sigur saptamana asta. Ma codesc inca, fiindca nu stiu daca s-o comand cu trepied sau fara. Ma pune pe ganduri coloana aceea suprainaltata de la trepied, care poate fi utila uneori. 
De unde o iau eu, are marfa produsa in 2019, deci dupa loturile din 2017-18, acelea asa-zis problematice. 
Apropo, bune linkurile. Reglajele astea, daca nu te pricepi, iti pot iesi mai prost ca inainte. Aviz amatorilor. (Nu e cazul meu)  :lol:

motzu'
04 Mai 2020 12:57


Despre trepied

Eu ma feresc de orice inseamna bratul fortei - ca sa zic asa

Recte - orice mai induce o miscare/vibratie/etc - cu atat mai mult o coloana realtiv inalta si nu foarte 'groasa'

Zic si eu -vezi ca sunt nsite thread-uri ep tema asta pe SGL si CDN

Spor

Asteptam un review fain !

GunDALF
04 Mai 2020 13:06


Daca folosesti montura azimutal, e posibil ca, in anumite pozitii, un tub mai lung sa atinga picioarele trepiedului fara acea piesa de inaltare. La mine, cel mai probabil nu va fi cazul, fiindca o voi folosi mai mult ecuatorial si nici tubul nu e lung, adica Mak-ul de 127 mm. Nici apocromata ce-o am in plan pentru un viitor mai indepartat nu va atinge. Sper. :lol:

motzu'
04 Mai 2020 13:16


Atunci nu baga bani in el, parerea mea

Se pot face ulterior diverse adaptoare printate 3D pentru chestii de 'prelungire'

Tot pe un 'site extern' am vazut ceva similar - dar parea mult mai rigid

spor

GunDALF
04 Mai 2020 13:20


Probabil ca nu voi lua si trepiedul. O sa investesc intr-un trepied foto mai bunicel. Necazul e ca asa ceva se vinde cu preturi nesimtit de mari. Poate o sa gasesc pe la fratii chinezi ceva copii. :lol: Sau, cine stie, poate iau ceva gen topometric.

motzu'
04 Mai 2020 13:35


Fix la alea topo din aluminiu sau lemn ma gandeam - par exampl : 

https://www.survey-solutions.ro/Bosch-BT-160-Trepied

au acolo vreo 30-40 de modele de trepiede lemn/alu

Nu stiu daca e voie sa pun link-uri catre magazine din RO - daca nu e voie, va rog sa stergeti

GunDALF
04 Mai 2020 13:44


Da, dar au filet pe 5/8". Tot trebuie sa-l "adaptezi/tunezi", cu un 3/8" sau M10, ca sa-ti fixezi montura. De cele mai multe ori lucrul "de gata" e sfant. Daca as avea CNC sau macar un printer 3D, poate m-as baga la surubarit. Pana atunci, cam tot ce-am facut ATM n-a iesit prea... grozav. Meseriasii au disparut de prin Braila... si ce prelucratori prin aschiere erau odata pe-aici!

Cata2
04 Mai 2020 15:37


Apropo de acele trepiede topo....am luat &#537;i eu unul....mai bine mai pui un pic &#537;i iei unul de AZ3 care este mai bun &#537;i are crucea acea care nu lasă picioarele să fugă unde mai pui &#537;i tava de accesorii. Trepiedul topo merge super bine pe pământ, unde dacă îl înfigi tragi &#537;i cu tractorul de el....pe asfalt-beton este praf. Eu am plonjat ca portarul la fotbal de câteva ori după telescop.

GunDALF
04 Mai 2020 15:56


Am deja un trepied de aluminiu pentru monturi EQ/AZ (vezi foto), ocupat actualmente de aia mica, de SAM (Star Adventurer Mini). Problema e cand va veni si AZ GTi-ul, caci el va ocupa trepiedul. Si musai am nevoie de doua, fiindca vor fi scoase la plimbare ambele monturi: una (AZ GTi) impreuna cu Mak-ul 127 va folosi la observatii, cealalta (SAM) impreuna cu dSLR-ul va face singura treaba la DSO camp larg sau mai ingust, de la min. 17 mm la max. 135 mm. 
Chestia e ca as vrea pentru SAM mai degraba un trepied foto, insa cele serioase, tepene, sunt foarte scumpe. Am dat de ceva mai rezonabil ca pret (desi tot scump pentru un trepied foto), e si pe 3/8" cred (ca ball head-ul ala e demontabil, apropo, l-as vinde ca am deja unul :lol: ), cica ar tine pana la 10 kg (!??), dar n-am pus mana pe asa ceva inca. Si nu prea stiu ce-i poate pielea.
E vorba de asta:
https://www.smart-products.ro/accesorii-dslr/trepied-profesional-shoot-xt-438?gclid=Cj0KCQjw-r71BRDuARIsAB7i_QPSRSvC5BqAbwOO3T9N3TEybrF6a0wHS7aG-KRt0-ZOf_tUL2t4dM0aAgupEALw_wcB

valy
04 Mai 2020 15:57


..&#537;i are crucea acea care nu lasă picioarele să fugă unde mai pui &#537;i tava de accesorii..Legi cu ata, in triunghi.

motzu'
04 Mai 2020 16:29


GunDALf

Nu m-as risca cu trepiedul ala cu bila lui cu tot - vad ca ai parghii lungi la aparat+obiectiv si unul fara baza solida baga doar vibratii aleatoare

Mai bine unul topo sau similar la care 'legi' picioarele - sunt unii care au facut asta chiar cu niste balamale - parca chiar pe forum am vazut - o sa caut si-ti trimit

Adatpor mai agsesti prin RO pe la magazinele de muzica : https://www.soundcreation.ro/adaptoare-de-filet-cid440/adam-hall-d801-id14276.html

Spor

GunDALF
05 Mai 2020 09:13


Mno, eu am comandat. :wink:
Am optat pentru capul de montura AZ GTi cu encodere. Sa nu-mi para rau dupa aceea. Fara trepied, caci mi se pare cam firav si costa mult prea mult, IMHO. Daca scazi pretul monturii cu si fara trepied iese 430 de lei trepiedul. Wtf, Skywatcher & resellers, guys, are you out of your minds? Pai de banii aia imi iau doua trepiede topo (am gasit tepene la 185 lei bucata) si-mi raman bani si de adaptoare pt. suruburi...

GunDALF
05 Mai 2020 16:02


Piticii mei de pe creier, care stateau in cumpana daca sa iau sau nu si trepiedul, practic, nu trepiedul il doreau, ci stalpisorul acela vertical ce se monteaza intre trepied si montura si care are rol de a preintampina lovirea picioarelor trepiedului in cazul utilizarii unui tub mai lung. Ei, bine, i-am impacat: capul monturii vine impreuna cu stalpisorul.  :lol: 
Sper sa ajunga maine.  :mrgreen: Dar ultimele livrari ce mi-au fost destinate prin Fan Courier au fost al naibii de intarziate.  :x

motzu'
05 Mai 2020 16:05


Yeee

Abia asteptam un review !!!!

GunDALF
05 Mai 2020 17:18


Un unboxing, mai degraba.  :mrgreen: 
Review-ul ceva mai tarziu, dupa ce-o s-o frec nitel. Important e ca am ceva experienta cu EQMOD, am si tot ce-mi trebuieste. Tinta mea e sa vad daca pot s-o fac sa fie utilizabila pentru tracking indelungat, adica pentru ceva astrofoto de DSO. Unii vad ca au reusit. Am chiar si setup pentru ghidare, din vremea cand voiam sa fac primii pasi spre domeniul astrofoto de DSO.
Asa ca dupa ce mi-am satisfacut aceasta pofta, urmeaza o luneta apocromata usurica si draguta, care va face pereche cu Mak-ul de 127mm. Sau poate un newtonian micut, gen 114/500? :roll: Insa ceva mai tarziu, dupa ce reusesc sa vand setupul pus la Bazar, ca acum nu mai sunt resurse. Deja SAM + alte accesorii si AZ GTi m-au lasat fara vreo 3.600 de lei in buzunare. Cam mult investit intr-un hobby pe seceta asta. Investitie nerecuperabila, din pacate. :wink:

GunDALF
06 Mai 2020 15:51


No, a venit si coletul cu montura si stalpisorul.  :lol: 
Prima problema: atinge surubul de strangere de la suportul ecuatorial (vezi zona figurata cu sageta in foto). Dar stiam de pe alt forum de asta. Va trebui s-o rezolv. Insa, deocamdata, ii voi face update-urile, daca va fi nevoie, ca nu stiu, fiindca n-am pus-o inca in functiune.

EDIT: trebuie update de firmware facut, nu stie decat mod AZ acum. 
E foarte usoara, mult mai usoara decat ma asteptam, desi sasiul si ce-are prin ea sunt metalice. Doar capacul negru e din plastic. Are un zgomot placut de slewing. Chiar si la demaraj. Dar e o montura mica, rotitele mici...


PS: me happy!  :mrgreen:

GunDALF
06 Mai 2020 18:28


Daca tine vremea cu mine, poate azi ii fac botezul la Venus.  :mrgreen: Deja am scos-o pe balcon, impreuna cu Mak-ul.

tudor
06 Mai 2020 19:06


Montura are deja review pe situl nostru facut de StarChild
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=18288&postdays=0&postorder=asc&start=0

O am si eu de aproape 2 ani si pot spune ca e net superioara modelului mai vechi si mai mare

GunDALF
06 Mai 2020 19:16


Mai vechi si mai mare?  :shock: Despre ce e vorba? 
Eu nu fac neaparat review, e topicul meu despre AZ GTi, unde probabil voi posta si realizarile cu ea... sper ca vor fi.  :mrgreen: Si sper ca-mi dai voie.  :wink:

valy
06 Mai 2020 19:40


Daca tine vremea cu mine, poate azi ii fac botezul la ..Ai fi primul care poate face botezul imediat!

Sa o folosesti cu placere!
Pare foarte compacta :)

Cata2
06 Mai 2020 19:48


....ai aliniat-o prost. O să te împiedici de papuci.

GunDALF
06 Mai 2020 20:00


Mersi, valy!
Lol, Cata2, acolo am adapostit-o de Soare.  :lol: Alinierea pe balcon o fac dupa procedeul asta de aici, ca n-am vizibilitate la Polara: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=194817#194817
Cat despre botez, cred ca trebuie sa mai astepte.  :cry:

GunDALF
06 Mai 2020 21:32


Se mai intampla si minuni. Pana la urma am reusit sa trag vreo 4-5 clipuri, dar ma ocup de ele maine. Seeingul a fost... meh!

GunDALF
06 Mai 2020 22:21


...si totusi...

tudor
07 Mai 2020 02:19


Pusesem link-ul cu riview-ul doar informativ pentru Motzu', n-a fost un repros!

Yeee

Abia asteptam un review !!!!


Mai vechi si mai mare?  :shock: Despre ce e vorba? 
Eu nu fac neaparat review, e topicul meu despre AZ GTi, unde probabil voi posta si realizarile cu ea... sper ca vor fi.  :mrgreen: Si sper ca-mi dai voie.  :wink:


despre montura asta ziceam
https://www.youtube.com/watch?v=C03CdNY71k8

S-o stapanesti sanatos!  :)

GunDALF
07 Mai 2020 15:57


Posibilitatea de a o folosi in mod paralactic este, intr-adevar o chestie draguta. Dar si cealalta e buna pentru cineva care nu e interesat de EQ.

Multumesc pentru urare, asemenea!


Incerc sa ma familiarizez atat cu montura cat si cu aplicatia. Micul manual al monturii e... o porcarioara. Singurul lucru util e un desen cu pinii hand controllerului, necesar pentru a-mi modifica cablul pentru EQASCOM.

Observ in aplicatie ca sunt cateva campuri gri, inactive, despre care unii pe Cloudy Nights spun ca ar fi... de exemplu point and track...  :?

motzu'
07 Mai 2020 16:30


Sunt curios daca Periodic Error-ul nativ al lui GTI e mai mare decat al SAM-ului

Sunt curios daca poti face un test la un moment dat, cand ai timp si chef

GunDALF
07 Mai 2020 16:37


Nu prea stiu cum. :D Nu prea am folosit ghidaj si nu m-a preocupat prea mult. Poate de-acum incolo.

motzu'
07 Mai 2020 16:42


Pai masurarea PE nu e legata numai de ghidaj - o faci cu camera si o mica luenta si-ti spune cu cat driftuie montura ( pe RA ne intereseaza )

Un soft bun este PEMPro

https://www.ccdware.com/products/pempro/features.cfm

Look here also :

http://eq-mod.sourceforge.net/ppindex.html

Spor, cand si cum ai timp si chef :)  !

GunDALF
07 Mai 2020 16:45


Le am pe astea si stiu in mare despre ce e vorba. Inca n-am lucrat cu ele, dar daca va veni vremea sa am nevoie, poate le voi folosi.

GunDALF
07 Mai 2020 21:40


I-am luat o tija pentru contragreutate. Asta pana imi fac un adaptor M8-M12 la tija de la SAM.  :) E mult mai echilibrat Mak-ul acum.
Mai devreme in dupa amiaza asta am conectat Sky Safari la montura, dar mai pe seara n-am mai reusit. Wtf?  :?  :?: Mai incerc.

GunDALF
09 Mai 2020 17:42


Ne pregatim pentru chestii marete.   :lol: 
Urmeaza sa-mi fac un cablu EQDIR, dar intai sa gasesc un cablu cu mufa RJ12. Merge si de telefon RJ11, cu 4 pini, dar vreau sa iasa &#537;toc.

PS: "luneta" de ghidaj are doua inele.  :oops:

GunDALF
10 Mai 2020 15:16


Am pus ochii pe comeata! C/2019 Y4 Atlas. :lol: Alaltaieri mi-am scos de la naftalina binoclul Phantom 10x50 si am cautat-o. Am reperat-o ca o steluta difuza. In poluarea urbana n-am observat nicio coada. Am scos montura, in ideea sa fac cateva expuneri lungi. Pana am montat setupul, norii au coplesit-o. Ieri, la fel, n-a fost chip nici macar s-o mai zaresc. Venus si Capella mai apareau sporadic prin pacla norilor.
Azi se anunta o probabilitate sa fie putin mai limpede atmosfera. Poate voi reusi ceva, desi la poluarea luminoasa existenta, nu ma astept la vreun rezultat remarcabil.

In screenshot, simularea Jupiterului 37A de 135mm pe senzorul APS-C.

GunDALF
10 Mai 2020 22:06


... nici o sansa.  :(  Nori.

GunDALF
13 Mai 2020 09:28


Cu vremea asta cainoasa am reusit sa-mi fac cablu EQDIR. Mi-am conectat montura direct la laptop pe platforma ASCOM. Util pentru mai tarziu. Pentru cei ce doresc sa-si faca asa ceva, aveti nevoie de un convertor USB-serial (personal am unul FTDI) si de cablu de telefon cu mufa RJ11 sau RJ12. Schema de conectare o gasiti atasata. Ofer cu placere asistenta celor ce n-au experienta in a-si face asa ceva.
O nelamurire am, si aici ma adresez utilizatorilor de AZ GTi:
In aplicatia de Android am observat ca anumite campuri sunt inactive, de pilda Poin and GoTo de la Utilities si Auto Home, de la Advanced Settings... E normal? Pe alte forumuri zic ca le-ar avea active.  :?

apis21
13 Mai 2020 14:07


Configuratia mea comandata de un server Astroberry.
Montura AZ GTI functioneaza excelent cu o sarcina totala de 4.8kg din care 1kg contragreutatea.

Legatura intre montura AZ GTI si Raspberry Pi 3 se face prin WIFI si este foarte stabila

GunDALF
13 Mai 2020 15:06


Cum o aliniezi polar?

motzu'
13 Mai 2020 15:09


Chiar cum faci PA ?

Platesolving ? Sharpcap ? Foarte fain setup-ul

Ma bate gandul sa dau cele 2 takumar-uri (135 si 200 ) si sa iau un ED72

Spor !!!

apis21
13 Mai 2020 15:23


Sistemul ruleaza Linux si o pot face in doua feluri .

1 folosesc modulul de aliniere din EKOS (din comoditate pe aceasta il folosesc mai mult)

https://www.youtube.com/watch?v=cO3AmucQ7lU

sau 

2 folosesc PHD2  versiunea de Linux

GunDALF
13 Mai 2020 15:37


Stai putin, fa-ma sa-nteleg, pe ce display faci toate astea?  :?:

motzu'
13 Mai 2020 15:39


Remote pe astroberry

Merge foarte fain

Eu am o tableta dar de obicei fac cu mac-ul conectat wifi + vnc la astroberry

apis21
13 Mai 2020 15:50


Remote de pe orice sistem de operare / device.

Serverul ruleaza pe  Rasberry Pi care se afla afara si care are avantajul unui consum foarte mic de energie.

Eu stau in casa si  comand  remote sistemul de operare Raspbian Buster de afara  care ruleaza INDI server Kstar, Ekos etc.


https://github.com/rkaczorek/astroberry-server

GunDALF
13 Mai 2020 15:59


Aaa, asa deci... M-am linistit atunci. Eu as vrea sa mai scot din setup nu sa mai introduc. :D Cablul EQDIR imi ofera, optiune personala, cam tot ce am nevoie. :wink: Si pana in limita a 5 m (pe USB) se poate conecta si prin cablu. Chiar si mai mult, dar trebuie hub alimentat.
Sursa: http://eq-mod.sourceforge.net/eqdirect2.htm

GunDALF
13 Mai 2020 16:09


Pe To do list a ramas sa deslusesc partea cu alinierea polara.  :? 
Flacaul asta o arata in clipul acesta:
https://www.youtube.com/watch?v=OEmP_pQDi2c
Cand s-o putea o s-o incerc si eu. Intai sa fac rost de Sharpcap Pro. :lol:

GunDALF
14 Mai 2020 10:27


Ieri, la Venus.  :D

motzu'
14 Mai 2020 11:53


Frumos !

Astept cand poti si ai si timp si chef un test de PE cu AZ-GTI

Si pe mine ma batea gandul dar feedback-ul pana acum a fost in favoarea SA

Nu ma apuc maine de cumparat, so.....

Sa o folosesti sanatos - mai pune feedback cand poti

GunDALF
14 Mai 2020 12:21


Nu stiu cand o sa ajung sa fac asa ceva. Poate candva voi face. Ai pe undeva un tutorial despre setupul ce e necesar si "tehnologia" testului? 
Deocamdata ma familiarizez cu montura.
Marele avantaj al lui AZ GTi vs SA(M) este acela ca are GoTo. Deloc de neglijat! In plus, AZ GTi si SAM (Star Adventurer Mini) merg pe WiFi (dar si pe cablu/serial, in caz de ceva). Pe de alta parte la SA vs SAM, nu vad ca avantaj decat portul de autoguiding (pe RA doar, cam controversat). In schimb SAM stie dithering. Payload-ul e alta mancare de peste, fiindca SAM e minuscula, ultraportabila si cu ale ei 3 kg payload (vs. 5 kg ai SA), e perfecta, la cat de mica este. Ambele SA si SAM au avantajul lunetei polare vs. AZ GTi. Asa am gandit eu cand am luat SAM. Mi-am dorit un tracker ultraportabil, pe care sa-l iau cu mine oriunde, oricand. Si de aceea am vrut, ulterior, si AZ GTi. In mare, pentru vizual, poate si astrofoto (la planete, sigur).
Eu daca ar fi sa aleg strict dintre SA si AZ GTi, as lua-o pe cea din urma pe nerasuflate. ;)

GunDALF
21 Mai 2020 19:23


Hai ca i-am gasit un trepied mult mai potrivit decat cel din aluminiu. Me happy now!  :lol:

GunDALF
27 Mai 2020 14:22


Pentru cei ce aveti montura, aplicatii Synscan updatate ieri, v. 1.19.0:
http://skywatcher.com/download/software/synscan-app/

GunDALF
30 Iun 2020 19:36


In sfarsit, azi mi-a venit (printre altele), dupa doua saptamani de asteptare a comenzii, pana ecuatoriala pentru AZ GTi (o avea imprumutata de la SAM) si acum am ambele setupuri complete si absolut independente. :wink: Pana este de la Omegon si este o clona perfecta iOptron, care are si sina, spre deosebire de cea din urma. Unii zic ca ar fi mai stabila decat cea de la Skywatcher. Nu pot sa confirm/infirm, le gasesc la fel de tepene. Avantajul la Omegon e ca nu-ti trebuie imbus pentru setarea azimutala, cand faci alinierea polara.

Cata2
30 Iun 2020 20:11


Între AZ GTi &#537;i mak nu mai pui nimic?

GunDALF
30 Iun 2020 21:00


Ce sa mai pun?

Cata2
01 Iul 2020 05:49


În mod Eq cum mi&#537;ti makul pe axa declina&#539;iei?

Erwin
01 Iul 2020 06:34


Dacă sco&#539;i prelungitorul ăla dintre pană &#537;i trepied cred că vei ob&#539;ine o rigiditate mai bună.

GunDALF
01 Iul 2020 07:18


Da, e o parere mai rigida. Totusi veriga slaba e trepiedul, la o asemenea configuratie. Dar micutul Bresser e suficient de stabil. Tin pilonul montat pentru a aduce Mak-ul la nivelul meu. Altfel ar trebui sa ma cocosez. 

 Cata2, r u serious... n-o misc eu, se misca ea. :D Parca si tu ai AZ GTi... a ta nu functioneaza pe declinatie? Sau poate ai vrut sa zici de SAM? La SAM folosesc piesa aceea speciala in L (se vede in foto), care are actionare manuala cu melc-roata melcata. E susceptibila a fi motorizata, pentru cine are chef si timp. Nu eu.  :mrgreen:
Piesa aceea imi va fi utila si cand va fi sa folosesc ghidarea. Ceva in genul asta: http://www.astronomy.ro/forum/files/img_20200509_121321_154.jpg

GunDALF
03 Iul 2020 11:34


... in plus, fiindca e febra valizelor din aluminiu pe-aici, am luat una ca "sa-nghesui" ambele setup-uri. Si am reusit!  :lol: 
Nu credeam sa fie posibil sa ai doua monturi (ultralight, e drept), toate accesoriile lor (piesa L declinatie, tija, contragreutate, piesa foto, luneta polara, iluminator etc.) + altele (ballhead, piesa reglabila 1/4") si un Mak 127 la un loc. Mai portabil nu cred ca se poate.  :mrgreen: 
Totul la 11,5 kg + trepiedele.  :shock: 

PS: daca intereseaza pe cineva valiza, o gaseste la Dedeman si e 73 de lei. Mi se pare un pret excelent pentru o valiza din aluminiu de 45,5x33x15,2 cm. Navaliti! :lol: La Braila cred ca am luat-o pe ultima.
https://www.dedeman.ro/ro/valiza-scule-din-aluminiu-holzer-pt14097-3-45-5-x-33-x-15-2-cm/p/1050154
Au si ceva mai mici si la fel de bune la pret. 
https://www.dedeman.ro/ro/catalogsearch/result/v2?q=valiza%20aluminiu&per_page=36&page=1&order=score&category=1575&fromSuggestion=true
PPS: posibil azi sa le fac inaugurarea la aer...  :D

Cata2
03 Iul 2020 13:20


La Leroy Merlin este mai ieftină...64 lei.

GunDALF
03 Iul 2020 13:21


Era bine daca aveam aici LM, dar nu-i. Esenta era alta, oricum. ;)

GunDALF
03 Iul 2020 19:16


PPS: posibil azi sa le fac inaugurarea la aer...  :D
La loc comanda! Plec la munte, unde cica... ploua. :cry: 
Oricum, iau toata trusa cu mine. Minunile exista.  :mrgreen:

Mircea Pteancu
05 Iul 2020 14:25


Ti-ai creat un echipament de calatorie superb,sa-l folosesti sanatos !
Sa ne povestesti ce rezultate obtii cu el.

Cer senin,Mircea

GunDALF
05 Iul 2020 15:25


Multumesc, l-am luat cu mine, caci sunt la Covasna. Din pacate, norii acopera cerul pe-aici si sunt sanse mici sa pot prinde ceva. Dar zarurile au fost aruncate, nu mai am scuze. &#128513;

GunDALF
23 Oct 2020 08:41


Pentru cei ce aveti aceasta montura si o folositi in mod EQ + autoguiding: de la firmware 3.20 ghidajul pe Dec nu mai functioneaza corect. Daca folositi asa ceva evitati ultimele doua firmware si ramaneti pe 3.20.

GunDALF
10 Ian 2021 10:08


AZ GTi tuning, step by step:
https://www.youtube.com/watch?v=hgEzeXrhhEg

Also, watch this guy's videos ([url=https://www.youtube.com/c/TadejSkofic/videos]Tadej Skofic):
https://www.youtube.com/watch?v=AGLz4qDtdxY

gpaunescu
10 Ian 2021 12:13


Chiar ma uitam acum la filmuletul lui Tadej si zilele trecute l-am vazut si pe celalalt.

Din cate vad, sunt mai multi cei care incearca sa elimine backlash-ul; aici este un link pentru corectare pe declinatie:
https://www.cloudynights.com/topic/668785-adjusting-backlash-on-skywatcher-az-gti-mount/

Si aici aliniere polara prin mai multe metode.
https://www.amateurastrophotography.com/az-gti-mount

GunDALF
10 Ian 2021 13:03


Din cate vad, sunt mai multi cei care incearca sa elimine backlash-ul
Unii sunt perfectionisti si, daca n-au habar de ce fac, mai mult strica. Depinde cat de mare este jocul si cat de mult te deranjeaza. If it ain't broke, don't fix it!  :wink: A mea are nitel joc pe declinatie, dar deocamdata nu ma deranjeaza.

GunDALF
05 Feb 2021 13:26


Un filmulet despre monturi, timpi de expunere, tracking si altele.

https://www.youtube.com/watch?v=Xdf8oCH8Uoc&feature=youtu.be

gpaunescu
05 Feb 2021 13:37


Si aici un mod de a echilibra montura  (cu payload pe ea). Este un mod interesant si destul de precis se pare. Practic masoara consumul de curent in sarcina.

https://youtu.be/JHHvJ68TulM

Sunt curios sa il incerc la montura asta, unde echilibrarea e putin dificila deoarece cand eliberezi ambreiajul pe RA nu se misca foarte usor; e greu sa-ti dai seama cand e echilibrata.

gpaunescu
05 Feb 2021 14:36


Un filmulet despre monturi, timpi de expunere, tracking si altele.

https://www.youtube.com/watch?v=Xdf8oCH8Uoc&feature=youtu.be

Foarte bune explicatii; am inteles unele notiuni ce nu imi erau foarte clare.

GunDALF
05 Feb 2021 14:45


Pai, de-aia l-am si pus aici. ;)

GunDALF
05 Feb 2021 14:53


Sunt curios sa il incerc la montura asta, unde echilibrarea e putin dificila deoarece cand eliberezi ambreiajul pe RA nu se misca foarte usor; e greu sa-ti dai seama cand e echilibrata.
O sa se miste mai usor pe masura ce se uzeaza si isi face jocurile necesare. La mine se misca destul de usor acum. 
Cu jucaria asta de montura nu trebuie sa-ti bati capul la fel cu una heavy, gen HEQ5/EQ6. E vorba de payload. Cand pui 10-15 kile pe o montura, trebuie sa te asiguri ca e foarte bine echilibrata din motive lesne de inteles. Unii le dezechilibreaza foarte fin si ii ajuta sa combata jocurile (backlash).
Dar pe jucareaua asta pe care pui 2-3-max 4 kile, daca o dotezi cu o tija si o greutate, o echilibrezi asa, ochiometric... si da-i jar! Eu pana in 2 kg nici nu-i montez tija si contragreutatea. Am doar grija s-o echilibrez pe Dec. In rest pa si pusi. Ce-i drept, nici n-am facut mare branza de foto DSO cu ea, sa necesite timpi lungi de expunere. Doar pana in 10-20s si s-a descurcat foarte bine.

sorini
21 Noi 2022 20:51


@Gundalf / ... prin mai 2020
Pe un site extern se zvonea ceva despre unele posibile noi monturi portabile de la Skywatcher. Stiti ceva de asa ceva? Exista ceva "scurgeri de informatii"?

Cumva e vorba despre asta?
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p16033_SkywatcherAZ-GTiX---alt-azimuth-GoTo-Mount-with-two-Saddle-Plates--Head-only.html

GunDALF
27 Iul 2023 19:23


Am scapat de telefon, in lantul de control al monturii. Trebuia inlocuit si pentru ca e mai greoi sa controlezi cu touchscreen-ul. E alta cu gamepad-ul. Investitia merita din plin.