-----------------------------------
Voicu
13 Apr 2020 13:08

Recomandare binoclu entry-level
Buna ziua,

In primul rand, bine v-am gasit!
Sunt nou pe forum, dar si intr-ale astronomiei in general. Pana acum, singurele "observatii" au fost facute cu ochiul liber si Google Sky Map :)

In acest sens, as dori sa achizitionez ceva echipament entry-level, pentru observatii mai detaliate.
Dupa ce am tot citit pe forum, de la review-uri, sfaturi, etc., am ajuns la concluzia ca prima data se recomanda achizitia unui binoclu - abia apoi urmata de telescop. In plus, pe langa privitul spre cer, cu binoclul as privi si catre natura - atat in imprejurimi cat si in drumetii (deci nici sa nu rupa spatele/gatul/mainile). Singurele binocluri prin care am privit sunt de tipul rusesc de pe vremea lui Pazvante, super de-colimate si zgariate (de genul pe care le are socrul prin dulap javascript:emoticon(':)') )

Asadar, as avea nevoie de un sfat in ceea ce priveste modelul - mentionez ca bugetul este destul de mic din pacate, sa zicem undeva la 300-350 RON. Din ce am vazut, binocluri recoamndate pe site sunt pe la 600+ - din pacate nu imi pot permite suma aceasta. Stiu ca la pretul de 350 nu am sa gasesc sticla bak-4 sau tip roof, dar totusi poate cu ajutorul dvs. reusesc sa gasesc cel mai bun compromis.

Am sa trec aici cateva exemple de binocluri ce am gasit pe internet, oare care sunt cele mai bune dintre ele?

- Meade Travelview&#8482;Binoculars - 10X50 ~250 RON
     Specs: sticla bk7; eye relief 12 mm; camp vizual: 5.8 grade (nu specifica in metri); greutate: 770 g
- Omegon Porrostar 10x50W  ~ oferta actuala la 200 RON
     Specs: bk7; eye relief 12,7 mm; camp vizual: 114 m / 6,5 grade; greutate: 870 g
- Celestron UpClose G2 10x50 ~270 RON
     Specs: bk7; eye relief 12 mm; camp vizual: 118 m / 6,8 grade; greutate: 765 g
- Bresser Hunter 10x50 ~250 RON
     Specs: bk7; eye relief: ??; camp vizual: 119 m / 6,8 grade; greutate: 784 g
- Delta Entry 10x50 ~ 365 RON
     Specs: bak4; eye relief: 12 mm; camp vizual: 114 m / 6,5 grade; greutate: 840 g
- Bytrek 10x42 PRO ~ 350 RON
     Specs: bak4; eye relief: 20 mm; camp vizual: 90 m / 5,5 grade; greutate: 630 g; Plus: roof-type; Minus: 42 mm - cat de mult merge pe astro?
- Delta Voyager II 10x50 WA ~ 200 Ron
     Specs: bk7; eye relief: 12,5 mm; camp vizual: 122 m / 7 grade; greutate: 750 g

Am facut cu verde ceea ce consider plusuri, cu rosu ceea ce consider minusuri. Acum, despre calitatea opticii din interior nu am habar - de aceea am nevoie de ajutor.
Urmatoarea achizitie ar putea fi un trepied pentru el, in f. de necesitate. 

Orice alta sugestie este binevenita, sigur am uitat ceva!
Multumiri :)  :)

Voicu
13 Apr 2020 16:19

8x?
Later thoughts:
Desi initial ma gandisem la un 10x50, oare ar fi mai indicat unul cu 8x? 
In ideea ca l-ar folosi si sotia, care este micuta :)

Dbird
13 Apr 2020 16:24


Sincer ... asa cum ai stat si asteptat pana acum, mai rezista vreo 2-3 luni, timp in care mai strangi vreo 200 de lei si iti cumperi de exemplu :
Binoclu Lacerta Birding 10x42 - pret aprox 560 ron, un binoclu compact, bun la toate relativ mic si usor extrem de modern, proaspat aparut de doar 3-4 luni. Sunt inclusiv sanse mari sa prinzi seria "zero" daca pot zice asa respectiv serie fara probleme de executie ...  din lista ta, nu te-as incuraja sa achizitioneszi nici unul din modele.  :D Mai mult, daca binoclul nu iti place (m-as mira), il poti vinde fara probleme subsemnatului.

Voicu
14 Apr 2020 00:02


Salut Dbird,

Dar de Bytrek-ul de mai sus ce spui? Din ce vad este aproape la fel construit: bak4, u&#537;urel, multistrat, doar la câmpul vizual un pic mai mic.

Am sa tin cont de sfatul tau, dar daca ar fi o recomandare la rece în bugetul meu care ar fi? Nu e vb de pus deoparte, e doar un buget fixat de mine în mod obiectiv. :D 

Merci!

Dbird
14 Apr 2020 08:25


...  din lista ta, nu te-as incuraja sa achizitioneszi nici unul din modele. 

In general tin cont de "gusturile" fiecaruia caci e normal ... in cazul de mai sus, totusi raman la parerea initiala :) Binenteles ca fiecare are dreptul sa faca asa cum i se pare mai bine. Noi nu putem decat sa dam un sfat, nu putem oferi un panaceu universal  :D 
Pe de alta parte este un fenomen normal la incepatori, ca in pofida unui sfat, sa isi mentina propria parere, multi au facut asta ... prima oara.  :D 
Decat insa sa faci asa, mai bine mai astepti si alte sfaturi, poate unul din ele sa rezoneze mai bine cu sufletul, ochii si bucuria ta de a privi.

tudor
14 Apr 2020 09:33


Salut Dbird,


...dar daca ar fi o recomandare la rece în bugetul meu care ar fi? Nu e vb de pus deoparte, e doar un buget fixat de mine în mod obiectiv. :D 

Merci!



Binoclu 10x50 sau 10x42 la bugetul tau maxim 350 ron nou nu poti gasi decat dintr-o clasa prea slaba. 
Sau sa zicem ca exista ceva modele cu optica relativ buna dar depasesc putin bugetul tau de maxim 350, ridicandu-l undeva la 400-450ron. Dar si cu aceste modele e putina loterie cu controlul calitatii la partea mecanica. Aici ma gandesc la Lacerta Explorer 10x50 sau la modelul mai ieftin 8x45 despre care cred ca nu vei gasi pe piata mai bune decat ele la acest pret 380-430ron noi.  Trebuie sa fi constient ca in bugetul tau deabea pe piata SH poti gasii ceva rezonabil darmite nou. Oricum trebuie mare atentie si cu proba neaparat. Cu proba oricum trebuie sa se achizitioneze si nou din magazine, darmite SH.

Sfatul lui Dbird este foarte bun! Trebuie rabdare! Citeste review-uri pe cat mai multe situri, informeaza-te in continuare cum o faci acum, si asa va trece timpul in favoarea ta si vei avea o parere proprie mai 
 conturata si ragaz sa pui si deoparte ceva banuti.

Voicu
14 Apr 2020 21:36


Salut!

Despre Olympus DPS-I 10x50 sau Celestron Cavalry 10x50 ce părere ave&#539;i?
Se gasesc pe la 300 ron am vazut

Spor!

tudor
14 Apr 2020 23:07


Olympus DPS-I 10X50 are o distanta de privit la oculare foarte mica (12mm), incat deabea fara ochelari vezi tot campul vizual! Deci destul de incomod! Nu este nici rezistent la apa si aburire! 

Iar despre Celestron Cavalry nu stiu nimic, doar ca este cam 600ron, deci depaseste cu 100% bugetul tau oricum

Voicu
14 Apr 2020 23:22


Dar despre Teleskop Service LE 10x50? 
Este la 360 ron acum. Un pic mai greut la 930 g, dar na..

Multumesc pentru răspunsuri!

dan.smarandoi
15 Apr 2020 08:20


Poti sa te si superi,dar colegiimai cu experienta, ti-au facut niste recomandari mai sus.Nu stiu unde gasesti toate chinezariile alea.Ia-l pe asta care am inteles ca-i destul de reusit,si se incadreaza in buget:
https://telescop-expert.ro/binoclu-lacerta-explorer-8x45_105854

Daniel Simion
15 Apr 2020 09:09


Salut!

Despre Olympus DPS-I 10x50 sau Celestron Cavalry 10x50 ce părere ave&#539;i?
Se gasesc pe la 300 ron am vazut

Spor!

Celestron Cavalry este o mizerie. Am avut eu 15x70 si l-am dat inapoi. Si acel Olympus e slab.

Binoclul Lacerta Explorer 8x45 recomandat de dan.smarandoi este un binoclu bun si luminos. Pentru bugetul tau este ce trebuie.

Mai este pe OLX un Olympus 10x42 EXPS I(500 de lei) care si el este un binoclu bun, dar depaseste bugetul.

Legat de acel TS 10x50 LE, l-am avut si eu si l-am vandut lui Dbird. Are review aici, pe forum. Un binoclu bun.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=133623#133623

Dbird
15 Apr 2020 09:11


Asa cum mai ziceam, intotdeauna cei ce sunt la inceput de drum ... tin enorm la parerile lor ... cateodata te intrebi de ce mai suntem intrebati :) ... atentie, am mai zis ca toti am trecut prin aceasta "mandrie de inceput" deci este de inteles. Tudor si multi dintre noi am spus ... cititi, invatati mai intai si apoi actionati. Este totusi greu de presupus, ca cineva neinitiat va descoperi un binoclu ideal inaintea unor "obsedati maniacali" ai binoclurilor care sunt aici pe forum ... :) :) :) nu zic nume ca trebuie sa ma acuz si pe mine :) ... dar intotdeauna fenomenul sus pomenit este prezent :)
Pe de alta parte ... e ok si asa ... caci cel mai mult inveti din greseli si nu din reusite ... si ne intoarcem pana la urma si la o zicala celebra printre privitorii cu un binoclu "... cu orice binoclu vezi mai mult decat cu ochiul liber". 
A si uitam sa zic .. eu recomand in general o putere 10x ... pentru simplu motiv ca o consider cea mai buna, cel putin pentru mine. Asta nu inseamna ca nu este OK si un 8X!

Voicu
15 Apr 2020 10:37


Salutare!

Dar nu e nici o supărare, doar discutăm. Mai intreb si eu păreri despre diverse modele ce le mai gasesc pe net.

Pana la urma cred ca Lacerta Explorer ar bifa multe căsu&#539;e.

Acum, singura dilemă ramasa - 8x45 sau 10x50? Buget e ok pt amandoua.

Cum am spus la început, am sa ma uit si spre cer, dar si spre natura. 
Alesesem 10x50 ca fiind cumva clasicul binoclu all-purpose. 


Cat de masiv / greu este de cărat 1 kg prin drume&#539;ie?  Diferenta intre ele e nesemnificativă (90 g).

Merci de ajutor!

valy
15 Apr 2020 12:18


10x50

Erwin
15 Apr 2020 21:08


Îți recomand căluduros Lacerta Explorer 10x50. Nu ai să găsești binoclu nou cu raport mai bun calitate-preț în această gamă. 

Având buget mic, poți lua un binoclu second-hand mai bun ca acesta. De exemplu, un IOR 7x40 sau unul din binoclurile pe care colegul Dbird le-a vândut de-a lungul timpului sub deviza UBPF (cauta in bazar) și dacă ai răbdare poate să mai apară. Eu am avut noroc să găsesc în târg un binoclu excepțional, un Swarovski 7x42 pe care am dat 80 euro. Aceste ocazii cred că apar odată în viață, așa că trebuie să ai răbdare.

Voicu
21 Apr 2020 16:31


Merita Delta Forest II 8x42 la 500 RON?

Daniel Simion
21 Apr 2020 16:39


Lacerta Explorer 10x50 este mai bun pentru astro. Eu nu as da 500 de lei pe binoclul ala de la Delta. La aproape acelasi pret este Lacerta Smart 10x50 si eu zic ca este mai bun. Daca ar fi sa cumpar neaparat un roof ieftin, Lacerta Smart 10x50 as lua.

10x50-ul oferta un echilibru foarte bun intre colectarea de lumina, magnificatie si marimea pupilei de iesire. De aceea este binoclul cel mai des utilizat(din mana) in astronomie.

Ai aici un review al binoclului mentionat de tine: https://www.allbinos.com/239-binoculars_review-Delta_Optical_Forest_II_8x42.html

Voicu
21 Apr 2020 20:52


Ce ma deranjează la Explorer 10x50 e greutatea. Va fi folosit 50% în natura deci cautam ceva mult mai portabil, poate pe la 700 si ceva de grame. De aceea ma uitam mai mult la 8x, cele de 10x toate au cam 900 g....
Ar mai fi Nikon Aculon 8x42 la 399 lei. Din ce am vazut era destul de lăudat.

Stille
21 Apr 2020 21:23


Nici la 700 n-o sa-ti atarne de gat pe drum prea mult. Nu pentru ca e greu. ci pt ca nu-i bine sa pui nici cateva sute de grame pe muschii gatului atunci cand ai si rucsacul in spate, iti contracteaza aiurea muschii care tin rucsacul si nu iese bine deloc :)) 

Eu mi-am carat Bufnitza pe o gramada de muntzi. In rucsac, imediat sub capac, o scotzi in 2 minute sau ti-o da un coechipier in 20s. Si m-am uitat si la pasari, si la capre negre, si la stele, si la ce am mai prins. Plus ca tocmai in natura bonusul ala la magnificatie o sa-ti foloseasca mai mult ca la stele :)

valy
21 Apr 2020 22:33


Ce ma deranjează la Explorer 10x50 e greutatea. Va fi folosit 50% în natura deci cautam ceva mult mai portabil, poate pe la 700 si ceva de grame. De aceea ma uitam mai mult la 8x, cele de 10x toate au cam 900 g.....Cateva (putine) sute de grame pot fi mascate de ex. printr-o cordeluta mai ergonomica. Am si 7x si 8x si 10x si cel de 10x pare mai "potrivit" datorita magnificatiei "mai potrivite", iar daca reusesti sa il stabilizezi/asezi pe un suport solid deja e alta viata. Oricum diferenta in plus la greutate o poti compensa prin diferenta in minus la portofel  :lol:

tudor
21 Apr 2020 23:07


Un binoclu 10x50 tip porro poate avea si 1kg, dar se va tine foarte bine in maini. Asta datorita formei mai ergonomice, unde mainile se aseaza mai departate si mai confortabil decat la un binoclu de tip roof 10x50. Daca vrei ceva mai compact si mai portabil decat un porro 10x50, atunci un binoclu roof 10x42 ar fi mai indicat dar va fi mai scump. Un binoclu porro, la aceeasi calitate cu unul roof,  va avea de regula un pret mai accesibil.

Voicu
24 Apr 2020 18:59


Salut din nou!

Am luat decizia de a merge pe 8x ca prim binoclu de uz general, cat mai u&#537;or. Dacă voi sim&#539;i nevoia voi lua mai încolo si un 10x sau 15x cu trepied doar pentru astro.
Bugetul s-a si suplimentat pana pe la 500 ron.

Am făcut si un shortlist:

1. Lacerta Birding 8x42 - 540 lei
2. Lacerta Explorer 8x45 - 380 lei
3. Delta Forest II 8x42 - 500 lei
4. Vanguard Orros 8x42 - 399 lei
5. Vanguard Spirit XF 8x42 - 530 lei
6. Nikon Aculon A211 8x42 - 399 lei
7. Meade Wilderness 8x42 - 480 lei


Lacerta Birding si Vanguard castiga la greutate, 600 si ceva de grame fiecare. Birding si Spirit XF pierd la pret.
Explorer castiga la pret si la diametru lentilei un pic mai mare dar din ce am citit oricum este undeva la 42mm. Pierde la greutate fiind si singurul porro.
Nikon pierde la weatherproof dar pare foarte lăudat pe alte site-uri. Greutate meh.
Restul pe la mijloc

Păreri?
Merci!

dan.smarandoi
24 Apr 2020 21:12


Daca binoclul este bun si-ti place mai conteaza +/- 100g?....adica nu cred ca se simte diferenta.N-as alege niciodata un binoclu mai prost pentru ca e mai usor cu cateva grame.Cred ca din primele trei din lista ta ar trebui sa alegi

codan
24 Apr 2020 23:12


Nu m-am ghidat in viata mea dupa greutate, ci dupa calitate.
Detin doua binocluri Lacerta...
Lacerta Explorer 8x45 si Lacerta Nature 10x50....
Ti-l recomand pe ultimul, bate si astro si terestru pe fratele lui mai mic...

tudor
25 Apr 2020 09:52


Lacerta, foarte la obiect, vi s-a recomandat de cele mai multe ori deja...  Binoclurile din Seria Explorer de la Lacerta sunt binocluri luminoase, cu un camp vizual mare, coloristica excelenta, usor de privit. creand experiente foarte placute la oculare. In zona asta de pret acesta cred ca e cel mai bun. Normal ca o data cu pretul mic vin si inconveniente optice si mecanice: reflexii parazite, claritate pe margini slaba si un control al calitatii mai slabut. Dar sunt binocluri chiar de trei ori mai scumpe care pot avea aceste probleme, darmite seria ieftina Explorer. Daca vreti ceva mai bun decat Explorer cam trebuie sa dublati suma. Dar chiar si la pretul acesta dublu, alegerea trebuie facuta cu si mai mare atentie, pentru ca pot fi multe binocluri mai scumpe dar cu aceeasi calitate ca seria Explorer!! 
Deci, pentru sectorul asta de pret, cam pe Explorer toti colegii inclina.  Eu cred ca alegerea ar trebui sa fie clara si nu ar mai trebui sa va complicati inutil alegerea! 
Numai daca vreti sa mai strangeti bani si cu timpul sa achizitionati ceva mai de calitate!

Dbird
04 Mai 2020 22:59


As merge pe Lacerta Birding....daca esti convins ca 8x este ok pentru tine.

Voicu
05 Mai 2020 11:31


Salut Dbird,

Depsre 8x, am citit peste tot ca e cel mai recomandat pentru uz general, cel de 10x tremurand un pic mai tare in maini - si ma gandesc ca va fi folosit in excursii destul de mult - dupa efort fizic, mainile nu sunt cele mai stabile, sau cand in timpul urcarii vezsi ceva interesant si scoti rapid binoclul :)


Am povestit cu cei de la Budapesti Távcső Centrum, si ei mi-au recomandat fie Lacerta Birding fie Delta Forest II. Uite ce au spus:

Lacerta Birding and Delta Forest are very close together, they are the best ones. Both are very good in their price category, Birding has really outstanding color accuracy and contrast transfer, while Delta has a bit bigger field of view, really large. They are close, the differences are not significant.

In magazinele de profil de la noi (doua cele mai mari) mi s-a recomandat  tot timpul Delta, chiar in detrimentul Birding. Dar asta poate fi din cauza ca este un model mai nou, nu are review-uri, etc. - nu stiu. 

In orice caz, unul din cele doua va fi.

Dbird
05 Mai 2020 18:19


Am mai spus si raman la parerea mea: daca un 10x tremura atunci cand il tii in mana, atunci si un 8x va tremura la fel  :D 
...problema nefiind a binoclului  :D  :shock:  :shock: