-----------------------------------
von Bedi
07 Feb 2020 11:43

Explore Scientific 10&quot; Ultra Light DOB
Salutare!

Recent am decis sa schimb eleganta observatiilor prin luneta pe forta bruta a unui dob. Locuind la bloc, la vreo ora de condus de un cer cat de cat negru, portabilitatea e un factor extrem de important pentru mine asa ca m-am orientat catre Explore Scientific 10" Ultra Light DOB. 

Am citit numai review-uri pozitive atat despre truss tube dobs, cat si specific de ES 10" Ultra Light DOB, dar lumea newtonienelor fiind o zona neexplorata de mine as vrea sa va cer parerea in legatura cu tipul asta constructiv cu tevi. E intradevar atat de miraculos in materie de portabilitate (fara dezavantaje notabile de alta natura) pe cat se scrie?

De asemenea, banuiesc ca voi avea nevoie si de o "pelerina" ca aceasta: https://www.astroshop.ro/protectie-anti-lumina-parazita/explore-scientific-light-shroud-10-12-ultra-light-dobson/p,60871
Ma intreb daca intradeva merita cei 400 de lei sau pot face mult mai ieftin una la un croitor. Materialul din care este facuta are proprietati de absorbtie a luminii atat de speciale incat sa merite banii astia?

Cer senin tutror!  :D

Mircea Pteancu
07 Feb 2020 13:59


von Bedi

Dobsonianul meu de 200mm este acum ,in varianta cu tub ,mult mai greu (18kg) decat inainte cand era cu tub deschis(8kg).
Dar a trebuit sa fac modificarea deoarece eu observ mult de acasa,din oras.
Despre ''truss-tube'' nu am opinie deoarece am observat o singura data cu unul comercial de 10''.
Dar pelerina aceluia nu mi s-a parut a fi nimic deosebit , un doc negru obisnuit,fara proprietati speciale.
Nici nu are nevoie,doar sa impiedice lumina parazita sa bata pe oglinda primara.
Care lumina poate proveni ,de pilda ,si de la Luna -cand vrei sa observi planete,duble,DSO si aceasta este pe cer.
Si protejeaza si impotriva aburirii oglinzii.

Succes,Mircea

tudor
07 Feb 2020 14:24


Ma gandesc ca in unele situatii de transport si 1cm in plus poate duce la lasarea telescopului acasa, daca nu intra in portbagaj. Deci cei 30-50cm castigati prin colapsare au o mare importanta la transport, dar si la depozitare.

valy
07 Feb 2020 15:18

Re: Explore Scientific 10&quot; Ultra Light DOB

Recent am decis sa schimb eleganta observatiilor prin luneta pe forta bruta a unui dob. Locuind la bloc, la vreo ora de condus de un cer cat de cat negru, portabilitatea e un factor extrem de important pentru mine asa ca m-am orientat catre Explore Scientific 10" Ultra Light DOB. E o decizie de care trebuie sa fii constient:
- te hotarasti sa pleci la observatii
- faci 3-4 drumuri cu componentele din balcon pana in masina
- conduci o ora pana pe camp
- ajungi la fata locului si il asamblezi (pe lumina)
- astepti seara/noaptea sa apara stelele ca sa il colimezi pe stea
- faci observatii
- la final strangi totul incet dar atent (pe intuneric)
- conduci o ora
- ajungi acasa si faci 3-4 drumuri cu componentele din masina pana in balcon
- in sfarsit somn
- repeti pasii de mai sus si in seara urmatoare
- samd :)

von Bedi
07 Feb 2020 15:48


Va multumesc pentru raspunsuri! 

Valy, inteleg avertismentul tau. In review-uri oameni lauda faptul ca dureaza 5-10 minute asamblarea lui. Ba chiar si colimarea cica e "magica" (se poate face de la nivelul ocularului... are un fel de tija cu care reglezi pozitia oglinzii principale).  :D 

Nici alternativa (luneta) nu e atat de facila, plug and play. Necesita montarea... monturii  :lol: ... punere in pol, star alignment, cabluri, baterii..

horatius
07 Feb 2020 16:39


Tuburile complet truss flexeaza mai mult decat cele partial truss sau cele din tabla plina. Trussurile facute bine sunt rare si nu le-am vazut la instrumente de masa, si uneori nici la instrumente de la producatori cu pretentii de calitate. Un truss care se indoaie sub greutatea proprie si cu oglinda care se misca sub actiunea gravitatiei inseamna ca nu vei obtine nici o data cea mai buna imagine pe care o pot da oglinzile respective. Indoirile acestea sunt suficient sa fie la nivel de microni/zeci de microni.

von Bedi
07 Feb 2020 17:05


Fenomenul asta de flexare e atat de deranjant incat sa nu merite luat telescopul?
Ma gandesc ca mai bine am un telescop portabil pe care o sa il scot regulat la stele cu pretul unei imagini imperfecte sau sub calitatea maxima pe care o poate oferi optica respectiva decat sa am un telescop ce ofera imagini pe masura opticii, dar mult mai greu de transportat si manipulat.

Sunt constient ca toate avantajele truss-ului vin cu un pret. Intrebarea mea e daca pretul merita platit. Momentan tind sa cred ca merita judecand dupa ce am citit despre ele.

valy
07 Feb 2020 18:38


C8 sau C9? la fel de elegant ca si luneta dar cu apertura ca de dob.

Erwin
07 Feb 2020 19:24


"îndoirile de microni" nu au niciun efect la vizual la un dob mare cu care de obicei te uiți la DSO cu magnificații rezonabile. S-ar vedea oarece deformări la observații planetare cu măriri mai mari. Ultralight-ul ce l-am construit eu avea o îndoire de ordinul a 2mm, spotul laserului se încadra în cerculețul din oglinda primară atunci când telescopul era colimat la înălțimea medie de observații de 50-60 grade. Îndoirea nu se datora țevii de carbon ci lemnului din care era construit montantul și cutia oglinzii primare. Cei care s-au uitat prin el pot confirma că îndoirea nu a fost relevantă. 

Așadar, un truss tube bine construit este OK. Am unul de 200 F/5 la mine la tunat. a fost construit de Cătălin Fus în urmă cu mulți ani. Se poate transporta separat montura dobson foarte joasă și truss-ul fără a-l demonta și astfel își păstrează colimarea. Am bibilit și sistemul de colimare al secundarei în sensul că i-am pus șuruburi cu cap randalinat ce pot fi manevrate cu mâna iar în capătul șuruburilor am pus piulițe cu cap sferic. Colimarea este mai ușoară dar și mai precisă.

Mircea Pteancu
07 Feb 2020 21:29


Un asemenea dobsonian este doar ceva mai mare ca unul de 200mm si calatoreste intr-o bucata.
Ajungi la locul faptei si zdrang montura,beng tubul, BINGO observatii in total 5 minute.
Spre casa ,la fel.
Exemplu de mai jos e de la dealerul ales de tine dar stii ca mai sunt si altii.

https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-telescop-dobson-n-254-1200-pyrex-skyliner-classic-dob/p,5025#tab_bar_1_select

Nu incape intr-un Smart sau Mini Cooper dar poate ma grabesc.
Un jandarm din Ungaria si-a transportat vreo 15 ani newtonianul de 250mm cu Trabantul...

Despre colimare si stabilitate ,eu as citi de doua-trei ori ce zice Horatius.
Degeaba colimezi daca mecanica nu o pastreaza.

Succes,Mircea

von Bedi
08 Feb 2020 01:54


Va multumesc pentru raspunsuri!

Il voi lua prin primavara si poate pana atunci imi voi schimba parerea de inca 100 de ori , dar momentan tind sa accept compromisurile truss tube-ului in favoarea portabilitatii. Nu contest avantajele tubului intreg, dar in situatia mea truss-ul va vedea mai des stelele. 

Cer senin tuturor!  :D

2SKY
08 Feb 2020 03:01


Daca Skywatcher Telescop Dobson N 254/1200 Pyrex Skyliner Classic DOB ti se pare greu (32 kg , desi la al meu nu sesizez , tubul avind doar 12kg ), si nu e problema de banii.... Explore Scientific 10" Ultra Light DOB, e mai greu , ca Orion Telescop Dobson N 254/1200 SkyQuest XT10 PLUS DOB . 
La sistemul Truss oglinziile sint mult expuse si trebuie pusa protectie contra luminii parazite , insecte , praf ,..aceea husa . Eu nu vad nici un cistig cele citeva kg ,  mai ales ca nu prea poti demonta tevile prea usor , si sa vezi cum arata oglinziile  dupa o sesiune de topait pe linga telescop. 
https://www.astroshop.ro/telescoape/explore-scientific-telescop-dobson-n-254-1270-ultra-light-dob/p,44832#tab_bar_1_select
https://www.astroshop.ro/telescoape/orion-telescop-dobson-n-254-1200-skyquest-xt10-plus-dob/p,55405#tab_bar_1_select

tudor
08 Feb 2020 10:03


Sunt si modele care se colapseaza, la care nu trebuie demontata nici o bara. Totul se extinde sau strange cu un singur ''click''

Mircea Pteancu
08 Feb 2020 14:06


Economia de spatiu la transport e iluzorie,betele alea ocupa ca lungime aproape tot atat cat tubul.
Iar ce spune 2SKY e foarte adevarat.
Cand telescopul meu avea inca tubul deschis ,imi amintesc cel putin doua ocazii in care ocularul era sa cada direct pe oglinda ,odata chiar Maria Sa ocularul Erfle de 2'' a facut tumbe pe deasupra oglinzii. :x 

Ideia este sa iei un telescop cu care sa faci observatii cat mai des.
Sustin in continare ca nu telescoapele astea Lego sunt solutia.

Fara suparare,uite cum vad eu scenariul :

Suntem in timpul saptamanii,ai la dispozitie doua ore pentru observatii: o jumatate de ora montezi ,incepi sa observi...vezi ca Saturn a devenit hippy si pe langa inele poarta si barba ... vreo 10 minute colimezi ... mai apuci sa vezi M42 si Pleiadele ...unde-i NGC ala ? ...aaa,deoarece am recolimat,trebuie sa recentrez si cautatorul ... telefonu' bip,bip...mda,nu mai am timp...strange tabara ca maine (peste 6 ore) mergi la lucru...o jumatate de ora aduni catrafusele.Deci din doua ore apuci sa folosesti 40 minute la observat.
Concluzia ? Mai vin doar cand voi avea timp mai mult. 

Mircea

tudor
08 Feb 2020 20:06


Ca sa scapi de unele probleme cu colimarea poate e mai bine sa achizitionezi unul semi deschis care gliseaza si nu trebuie sa demontezi nici o teava si e mai robust
gen
https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-telescop-dobson-n-254-1200-skyliner-flextube-bd-dob/p,14975

2SKY
08 Feb 2020 20:08


tudor ala e mai dezastruos , unde mai pui uzura sistemului de glisare , si numai tubul are 15kg + 20 montura , iar focuserul nu este 10:1
https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-telescop-dobson-n-254-1200-skyliner-flextube-bd-dob/p,14975#tab_bar_1_select

tudor
09 Feb 2020 00:29


2sky, parerile sunt impartite

Horatius de exemplu este de alta parere:
Tuburile complet truss flexeaza mai mult decat cele partial truss sau cele din tabla plina. Trussurile facute bine sunt rare si nu le-am vazut la instrumente de masa, si uneori nici la instrumente de la producatori cu pretentii de calitate. Un truss care se indoaie sub greutatea proprie si cu oglinda care se misca sub actiunea gravitatiei inseamna ca nu vei obtine nici o data cea mai buna imagine pe care o pot da oglinzile respective. Indoirile acestea sunt suficient sa fie la nivel de microni/zeci de microni.

Dilema ''truss or not truss'' se rezolva daca iti cantaresti cu atentie prioritatile. Daca il folosesti dintr-o singura locatie atunci "not truss". Daca insa iti doresti un grad de portabilitate mai ridicat, sau daca esti o persoana activa si vrei sa mergi la un cer cat mai bun cu o apertura cat mai mare, atunci "truss". Stim cu totii cand plecam cu masina ce important e fiecare cm cand vine vorba de bagaje, mai ales cand sunt multi pasageri.

2SKY
09 Feb 2020 18:56


Masiniile  au 2 portbagaje , nu are cum sa nu incapa 4 persoane , strictul necesar + 1 telescop ...2
54-305 mm . Tubul unui Newtonian de 1200mm are ~ 1m . Este o falsa parere  ca boileru , cazanul de tuica nu incape in ceea ce a fost odata automobil pe viata . Nu prea am vazut pe forum asemenea mutatii genetice de la tubul clasic , dar  se schimba masina imediat .

valy
10 Feb 2020 00:15


https://maximusphotography.files.wordpress.com/2012/03/telescop-inghetat.jpg

tudor
10 Feb 2020 01:07


Valy, super minimalist instrumentul :D 

Haideti sa privim si din urmatoarea perspectiva: ce poti face cu un "tub intreg clasic" poti face si cu un tub "truss", dar invers nu mai este valabila afirmatia. De exemplu nu ma impiedica nimeni sa las tubul "truss" montat cu husa pe el si atunci se va comporta ca un tub intreg si se va decolima doar foarte rar la fel ca la un tub intreg. Astfel sitemul "truss" din aceasta perspectiva este mult mai versatil.

Fiind vorba de tescoape cu diametre mari, trebuie sa-ti cunosti foarte bine firea si prioritatile pentru a lua o decizie buna:
1 Daca planuiesti din start ca telescopul tau mare nu isi va parasi nicodata locatia pentru ca este deja excelenta, atunci varianta "not truss" este mai buna.
2 Insa e pacat sa nu fie "truss" daca telescopul tau mare sta "amortit" intr-o curte dintr-un oras. Pentru ca merita si el din plin sa i se dea o ocazie in plus, chiar daca si numai ipotetica, sa isi atinga limitele si "visele" de a vedea un cer cu adevarat bun. Lasa-l sa se "urce" in masina alaturi de toata familia macar de doua ori pe an in concediu...sau la Lisa. Ce daca poate trebuie colimat 5 minute, te vei bucura de el 5 nopti...
Fie vorba intre noi, nu ne vine sa urnim nici un tub mare truss darmite unul mare intreg. Tocmai de aia fiecare avantaj, chiar si mic in portabilitate, va sporii sansele sa urnim mai des telescopul mare la un cer mai bun.

valy
10 Feb 2020 12:03


Nu vad decat o singura solutie: dai 700E si iei truss-ul. Daca e bine atunci e bine, daca nu atunci ii faci upgrade si il mai intaresti pe ici pe colo prin punctele esentiale, ar fi un proiect DIY interesant.

Rhemaxos
28 Feb 2020 18:00


tudor ala e mai dezastruos , unde mai pui uzura sistemului de glisare , si numai tubul are 15kg + 20 montura , iar focuserul nu este 10:1
https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-telescop-dobson-n-254-1200-skyliner-flextube-bd-dob/p,14975#tab_bar_1_select

De ce este dezastruos?

Eu detin acel telescop si pot sa spun ca este foarte solid construit.

Nu stiu ce uzura poate sa apara, mecanismul este extrem de simplu, ai pe fiecare dintre cele 3 brate un surub care se strange. Si daca se uzeaza mecanismul asta, care e problema? Atat suruburile cat si tevile respective se schimba foarte usor.

Da, este greu si trebuie scos tubul cand il cari dar montarea dureaza 2-3 minute.

2SKY
29 Feb 2020 07:51


Explore Scientific Telescop Dobson N 254/1270 Ultra Light DOB si partial truss , trebuie verificate /colimate tot timpul ! partial truss e mai greu cu 4kg , ca  tubul  clasic , deci faptul ca se poate stringe nu prea este un cistig . Partial truss nu are focuser 10/1 , ca  Dobson N 254/1270 Ultra Light DOB . Daca vine o pala de vint/praf sti cum va arata aceea oglinda ? numai pina ii pui husa se umple de praf si scame oglinda . Sistemul truss arata ca dracu ....acest sistem a fost conceput pentru telescoape imense de metrii , pentru reducerea gabaritului , greutatii , economie de banii ,  mai putin material , fier ...etc  , dar nu in detrimentul colimarii sau stabilitatii optice , vibratii . Apoi a coborit  la telescoapele tot mai micii . Acesta este adevarul despre problemele aparute ,  in schimbul a  50cm cistigati cu sistemul truss ,  la depozitare si uneori transport . 

Economia de spatiu la transport e iluzorie,betele alea ocupa ca lungime aproape tot atat cat tubul.
Iar ce spune 2SKY e foarte adevarat.
Cand telescopul meu avea inca tubul deschis ,imi amintesc cel putin doua ocazii in care ocularul era sa cada direct pe oglinda ,odata chiar Maria Sa ocularul Erfle de 2'' a facut tumbe pe deasupra oglinzii. :x 
Mircea

Deci trebuie sa fi foarte norocos  , si sa nu fi superstitios , ca pe linga mai apar si 7 anii de ghinion  :)

valy
29 Feb 2020 21:29


Mi se pare mai riscant tubul, cu el in brate nu vezi pe unde mergi, te impiedici si doamne fereste...
Oricum tubul nu m-a protejat de praf, tot trebuie spalata oglinda, partea buna este ca spalatul oglinzii creeaza satisfactie :).

2SKY
29 Feb 2020 22:16


Am uitat de muste , tintari , vreun greier care se expun din buna vointa pe principala .... care pot fi studiati ziua dar si noaptea ,   la sistemul truss prin ocular ,   pina vine seara astronomica . Valy te antrenezi inainte si dupa aia il cobori  :idea:

tudor
29 Feb 2020 23:54


E frumos si bine ca fiecare are pareri diferite pentru ca asa invatam mai multe! Dupa cum am spus si mai inainte, totul se reduce la tipul de abordare al fiecaruia si de firea fiecaruia. Pentru cei cu firea mai activa, care nu au stare si vor sa calatoareasca mult, un instrument demontabil si colapsabil poate fi cea mai buna alegere. Pentru cei putini mai sedentari tuburile rigide pot fi cea mai buna alegere. 
Un exemplu: Vreau sa plec cu masina la Comana cu inca un prieten care are si el un instrument. Pe langa tubul propriu zis iti mai iei cutia cu oculare, o geanta cu accesorii, binoclu,, termos cu ceai sau cafea,  scaun pliant etc si toate astea se inmultesc cu doi. De abea acum iti dai seama ca una este sa cari printre bagajele din masina un tub de 1,5m lungime, alta este unul de 1m lungime.... 50 de cm nu sunt multi pana nu te "lovesti" de ei! 

Deci nu este o regula stricta si fiecare isi va cantarii cu atentie alegerea instrumentelor in functie de situatia proprie, fiecare instrument avand avantaje si dezavantaje. Nu un tip de instrument e mai prost decat altul ci proaste pot fi alegerile noastre ca folosim neispirat un tip de instrument intr-un moment nepotrivit. Pentru asta e ideal sa ai mai multe tipuri de instrumente pentru situatii cat mai diferite.

2SKY
01 Mar 2020 02:39


Partial truss nu este corect construit si nici corect numit . TRUSS presupune ceva inflexibil , foarte usor , construit ca ochiurile unei schele sau macara deci f solide . Dar rezultatul nu arata si nu se comporta cum ar trebui .

Andi
01 Mar 2020 10:18


De preferat era hexagonul.

2SKY
01 Mar 2020 10:48


Nu degeaba hexagonul apoi alte forme sint  gasite la cele mai dure minerale , diamante

tudor
01 Mar 2020 11:46


Dar degeaba daca se pune praful in debara pe monstrul super robust si rezistent. Important este ca telescopul sa fie folosit cat mai mult. Un telescop "prost" este acela pe care se pune praful in living "vazand" cerul doar la televizor :) 
Am mai spus-o si in postarile trecute: sunt doua variante perfect valabile care trebuie sa le cantarim cu atentie cand vine vorba de telescoape mari:
1 Chiar daca ar exista un telescop care nu isi pierde colimarea niciodata, colimare garantata pe viata :)  acesta va fi voluminos si greu si el va fi bun si indicat doar pentru un loc fix ferit de poluarea lumnioasa. 
2 Daca vrei sa-l cari pentru ca stai in centrul orasului, iti trebuie telescop "din ala" care se decolimeaza :)

Mai bine unu care scartaie si il colimezi mai des, dar macar va vedea cerul adevarat nu din living sau balcon. Bineinteles ca sunt cazuri, dar mai rare, cand un telescop mare, care nu "scartaie" din incheieturi, va vedea cerul foarte des pentru ca este deja intr-o curte dintr-o zona nepoluata luminos! Dar astea sunt exceptii si cazuri ideale catre care tindem si visam toti! Insa realitaea ne arata o alta perspectiva reala, obiectiva, nu ideala. Adica a omului care are un apartament de bloc ceausist si care are si alte probleme cotidiene si care il fac sa poata vedea cerul negru doar daca iese foarte departe de orasul luminos. Atunci poti avea si sistem "pentagon", "hexagon", "decagon", dar ce folos daca isi pastreaza 50 de ani colimarea doar in fata televizorului, in living :)

Si eu vreau o locatie fixa excelenta si un tub intreg foarte mare. Dar pana sa am astfel de locatie la dispozitie m-a trezeste realitatea din visare. Astfel am ales un compromis care functioneaza: telescop mare pliabil...

valy
01 Mar 2020 16:37


. Valy te antrenezi inainte si dupa aia il cobori  :idea:In egala masura te antrenezi si la colimat. Nu iti pui peruca/basma, iti faci freza de fiecare data cand iesi.

Mircea Pteancu
01 Mar 2020 19:00


Tudor

Comentariile tale denota ,ca intotdeauna, intelepciune si echilibru.
Sa mergem la o figura iconica a Istoriei Astronomiei : William Herschel.
Desi avea la indemana telescopul de 120 cm , cel mai folosit a fost reflectorul de 18'' adica 45cm.
Cel mare nici nu a adus contributii fundamentale stiintei.

Acela este telescopul cel mai bun cel care vede cel mai frecvent lumina astrilor.

Doar cateva precizari doresc sa fac.
Dobsonianul meu nici nu stie ca exista pe lume ceva numit ''living''.
Un telescop poate fi pastrat in garaj sau intr-o anexa.
In fond ce cauta un telescop in casa ?:shock: 

Inafara de driblingurile prin curte ,vreo zece in aceasta luna ,dobsonianul meu a fost si la ''padure,draga padure'' de doua ori in Februarie.
Fara sa ma fi atins de suruburile de colimare , iata  mai jos ce am notat pe 27 Februarie ,deci dupa o luna intensa de observatii plus doua drumuri la padure - fara colimari.
De ce sa colimez? Colegul de club si forum Kitaro a verificat colimarea telescoapelor noastre la iesirea la padure din 24 Februarie si a gasit-o aproape perfecta.
Traducerea hieroglifelor din 27 Feb- o mica parte :

''...Propus-rezolvat,imagine pixelata dar separata,cu spatiu ''negru''
6Leo Omega Leo si vecina (adica 3 Leo sau H 4 47) -rezolvate clar...''

Ma indoiesc ca un telescop compus si descompus la fiecare observatie este capabil sa rezolve Propus /BU 1008,separatie larga de 1.61'' dar faimos de dificila sau Omega Leonis de 0.87''.

Mircea

2SKY
01 Mar 2020 19:31


Tudor,Valy daca tot va plac truss -urile asa mult , la primele 2 cumparate , vi le fac cadou ...numai sa imi spuneti cam ce apertura sa aiba , si termenul limita sa ma grabesc . :oops:

zoth
01 Mar 2020 19:35


Palinca ajuta mult in rezolvarea dublelor! 
... iar paharul aproape gol vine sa confirme povestea scrisa sub el  :? 

stiu ce o sa spuneti: ... in pahar era apa!
... dar paralelismul liniilor de subliniere ... va contrazice  :wink: 

(scuze, dar nu m-am putut abtine, prea buna ocazia ca sa o ratez!)

valy
01 Mar 2020 19:52


..(scuze, dar nu m-am putut abtine, prea buna ocazia ca sa o ratez!)Ce'nseamna dom'le invidia, cum are cineva un echipament mai bun, o soutie mai buna, cum apar... Il stiu serios pe Dl. Mircea Pteancu deci sigur nu este intamplatoare acea aranjare in pagina, trebuie sa fie un secret la mijloc, poate acel pahar doar pare gol, o fi inventat palinca cu indice de refractie 1... :)

Pana la urma colegul initiator nu mai este pe aici, vad ca ne contram pe uscat ;) 

2Sky, n-ar strica un truss de 16".

2SKY
01 Mar 2020 22:20


Sistem tub inchis , fara peruca , basma/e , bigudiuri , freze , un truss minim . Am negociat si nu este de 16" . Montura e solida , oglinziile nou refacute . Asta nu sta in garaj ,  si cred ca fac rate multe  , ca ar fi prima din cele 2 promise . Mai truss nu imi da voie forumul si consciousness . 
 
inpiratie: https://www.youtube.com/watch?v=5IfiLehLFJw

Mircea Pteancu
01 Mar 2020 22:48


Comentariu off-topic :

Vai,ce oameni , da' voi nu urmati indicatiile autoritatilor ?
Trebuie tot omul sa se dezinfecteze ,cat mai des.
(Deci sa fie clar ,in primul rand ''instrumentul'' in cauza este folosit in scop preventiv-terapeutic si abia apoi ... experimental-stiintific.)

Inapoi la topic :

Cum bine a sesizat Valy (felicitari ! ) ,exista un clenci legat de topic : 

Ia sa vedem ,cu care am obtine rezultate mai bune ,cu paharelul ''solid'' ... sau cu un paharel truss ?  :shock:  :D 

Mircea

valy
01 Mar 2020 23:41



Ia sa vedem ,cu care am obtine rezultate mai bune ,cu paharelul ''solid'' ... sau cu un paharel truss ?  :shock:  :D 
In fata acestui argument imbatabil ma declar, si anume, intr-adevar conteaza instrumentul sa fie "plin" si nu "cu goluri". Inca odata trebuie sa remarc: ce'nseamna dom'le experienta! Daca nu observa Zoth elementul cheie eram si acum in dilema.

Oricum daca ai cum sa gestionezi tubul plin inclin si eu spre tub din tabla cu obs ca masinile uzuale gestioneaza cam greu lungimi mai mari de 1m, decat daca sacrifici locurile/pasagerii.

von Bedi
02 Mar 2020 01:00


..(scuze, dar nu m-am putut abtine, prea buna ocazia ca sa o ratez!)

Pana la urma colegul initiator nu mai este pe aici, vad ca ne contram pe uscat ;) 

".

Valy, urmaresc subiectul.  :D 

Am luat decizia deja si am mentionat-o undeva in paginile anterioare. Voi lua Explore Scientific-ul acceptand faptul ca il voi colima des si nu voi reusi sa rezolv Propus /BU 1008 sau Omega Leonis.  :D 
Am masurat deja locul disponibil in masina si Orion XT10 nu prea ar incapea, in special montura.

Am urmarit procesul de montare si demontare si e foarte facil, iar pentru colimare voi lua un colimator laser. N-ar trebui sa fie eforturi care sa ma faca sa renunt la portabilitatea fantastica. 

Nu caut neaparat un instrument pe care sa il tin tot restul vietii ci o modalitate sa practic hobby-ul asta cat mai des.

Multumesc tuturor pentru pareri!  :D

valy
02 Mar 2020 03:09


..sa practic hobby-ul asta cat mai des..Te referi la colimare desigur..  :lol: 

Orice alegere e mai buna deca nicio alegere. Spor, si sa ne dai si noua de veste despre instrument.

von Bedi
18 Sep 2020 01:03


Revin cu un feedback al telescopului din titlu.  :D 

Sa ajung in posesia lui a fost o aventura. L-am comandat in luna mai de pe Astromagazin.ro avand termenul afisat de livrare de 7 - 14 zile. Am fost anuntat ca termenul poate fi prelungit pana la 3 - 4 saptamani. Am zis ok. Apoi termenul s-a prelungit cu inca 2 saptamani. Apoi cu inca o luna pana cand persoana de contact de la Astromagazin a admis ca nu are niciun termen relist de livrare. Domnul a fost politicos, nu ma plang de asta, dar imi putea spune de la inceput ca nu are nicio idee cand ajunge telescopul pentru ca am asteptat fiecare termen nou de livrare precum un copil care asteapta Craciunul. Intre timp telescopul a devenit disponibil pe teleskop-express, am anulat comanda pe Astromagazin, iar de la TE a ajuns intr-o saptamana.

Nu sunt foarte experimentat in astronomia observationala. Inainte de DOB-ul Explore Scientific am avut o luneta Vixen NA140SSF, iar printr-un newtonian nu am privit niciodata cerul. De aceea nu am indraznit sa postez review-ul in rubrica dedicata de Review instrumente. Fata de ES, imaginea lunetei e mai sharp, mai clara, parca fundalul cerului e mai negru, ceea ce m-a facut initial sa fiu dezamagit de schimbare. Plus ca luneta era extrem de bine corectata pana la marginea campului.

In cele 10 zile de cand il am l-am scos la stele de 3 ori. O data de langa Comana si de doua ori din Sanmartin, o comuna la cativa km de Oradea. Montarea telescopului dureaza 3-5 minute. E foarte simpla si nu necesita prea multa atentie si precizie.. in mare parte strans suruburi, iar daca te mai ajuta cineva e chiar floare la ureche (cei de la ES au si un clip de youtube in care explica foarte clar fiecare pas). Odata montat m-am pus sa il colimez (folosind colimatorul HoTech SCA Laser Collimator with Cross-Hair comandat tot de pe teleskop-express). Si procesul de colimare e rapid. Cand spun ca montajul si colimarea sunt rapide ma raportez la experienta anterioara cu refractorul pe montura ecuatoriala unde ansamblul era mult mai greu si ma incomod si necesita balansarea telescopului, punerea in pol, echilibrarea monturii regland inaltimea picioarelor etc. ceea ce mereu mi s-a parut pain in the ass. Fiind dator cu o parere legata de cat de bine tine colimarea telescopul am o observatie: Cand l-am montat prima oara si l-am colimat cred ca a pastrat colimarea maxim 2 minute. Initial am fost total dezamagit si ma gandeam sa il returnez. Apoi 15 minute... apoi 30... apoi pana la finalul serii de observatii. A doua seara a fost similar... a treia seara am incercat un lucru: Dupa ce montam telescopul il miscam destul de brusc in toate directiile pe ambele axe timp de ~1 minut. Il bruscam de colo colo si il tineam fix de cusca pe care e montata oglinda secundara sau fix de tevi (nu de cutia oglinzii principale asa cum as face in mod normal). Abia dupa procesul asta colimam telescopul si asa am observat ca nu se mai pierdea colimarea... Probabil ca telescopul e intr-o stare de echilibru instabil imediat dupa ce e montat si e nevoie sa fie miscat pana cand "se aseaza" componentele lui. Fiind prima oara cand colimez si folosesc un newtonian nu stiu daca e normal sau se intampla doar la cele truss tube sau chiar doar al meu face asta. Voi mai studia fenomenul in urmatoarele sesiuni de observatii.

Dupa ce am rezolvat si cu colimarea am trecut la observatii. Am revenit la tintele deja vizitate in trecut pentru a putea compara performantele telescopului cu ce stiam deja (tinte usoare pentru ca dupa cum am spus nu sunt exprimentat in ceea ce priveste astronomia observationala). 
Am inceput cu planetele. La Saturn am putut distinge Diviziunea Cassini si detalii pe suprafata planetei. Nu era doar o sfera alba, ci puteam observa straturi de nuante diferite, mai inchise si mai deschise. Asta a fost ceva nou. 5 sateliti erau acolo: Titan, Dione, Rhea, Tethys si Enceladus. Jupiter se holba inapoi la mine cu GRS. Parca faceam staring contest.  :D La magnificatii mai mari (175x) parca puteam distinge si neuniformitati (ca sa nu le numesc detalii) in cele doua benzi ecuatoriale. Nu mai erau doar doua benzi parca trase cu pixul pe suprafata planetei. Cei 4 sateliti galileeni erau clar vizibili, de asteptat... Am vizitat si Marte la care puteam distinge una dintre calotele polare si detalii pe suprafata planetei (delimitata clar zona dintre emisfera nordica mai rosiatica si cea sudica mai inchisa la culoare).
Dupa am trecut catre Andromeda foarte bine vizibila impreuna cu M32 si M110. Nu am reusit sa disting totusi altceva in afara de nebulozitate (acele dust lanes pe care le-am vazut mentionate de alti observatori). La DSO mai am totusi multe de invatat cand vine vorba de tehnica de observatie. Dupa M31 am trecut la M101, dar era foarte slab vizibila. As fi putut sa insist mai mult asupra ei, dar eram foarte incantat si nerabdator sa incerc cat mai multe obiecte. 
Roiurile observate sunt M13: foarte vizibil si luminos, insa puteam rezolva stele doar cu vederea periferica, in rest era doar nebulozitate. Asta ar fi una dintre limitarile newtonianului fata de refractor. Cu luneta Vixel roiul era mai putin luminos, insa foarte usor de observat stele distincte in el chiar si cu vederea directa. M56 era mai putin luminos si cu o suprafata aparenta mai mica, dar cu toate astea spectaculos. Roiul dublu din perseu se vedea ca la astofoto prin ocularul Celestron Ultima LX cu distanta focala de 32mm si camp de 70 de grade. Fiecare roi era incarcat de stele. La Pleiade cred ca am distins si putina nebulozitate in dreptul stelelor Maia si Merope. 
Am intrat putin si pe taramul nebuloaselor, dar nu cu foarte mare succes. Am reusit sa observ nebuloasa inel (foarte bine vizibila, iar cu filtrul UHC forma de inel se distingea foarte bine cu privirea directa si indirecta) si nebuloasa Dumbbell (am fost impresionat de cat de clar se vedea, iar cu filtrul UHC puteam distinge zonele mai dense si mai putin dense din forma ei de.. acadea) si cele doua Veil Nebulae, cea estica si cea vestica (mari si frumoase cu filtrul UHC). In zona nebuloaselor am avut cele mai multe tinte pe care nu le-am gasit. Cel mai curios mi se pare ca nu am reusit in niciuna dintre cele 3 seri sa vad Crescent nebula care era la zenit si nu are o magnitudine chiar imposibila.

Toate comentariile mele sunt orientative pentru ca nu am luat in calcul seeing-ul, distanta planetelor fata de Pamant si alti factori importanti la observatii.

Concluzia dupa cele 3 seri e ca Explore Scientific 10" Ultra Light DOB e un instrument extraordinar de portabil, foarte versatil si in linii mari foarte bine gandit si conceput de cei de la ES. Am traversat tara cu el cu inca 3 oameni + bagaje pentru 4 oameni intr-o singura masina. Incape in aprox o treime de portbagaj. E gandit sa poata fi impachetat usor si toate componentele intra unele in celelalte ca in final sa se reduca la doua cutii (sa zicem cubice) cu latura de ~30 cm si masa totala de 24 kg (avand manere si tot ce trebuie sa poata fi usor transportate). Nevoia de colimare de 2-3 ori pe noapte e o limitare a instrumentului, dar e un pret mic de platit pentru portabilitatea fantastica. Dupa ce am experimentat cu el si m-am obisnuit cu tot ce inseamna folosirea unui newtonian nu mai regret schimbul pe care l-am facut in defavoarea refractorului. Iesitul cu el la stele e o experienta extrem de fun si prevad multe nopti pline de observatii. 

Scuze pentru raspunsul lung si care probabil ar fi trebuit spart si impartit in mai multe categorii ale forumului, dar a fost o ocazie speciala.  :) 

Cer senin tuturor!  :D

von Bedi
18 Sep 2020 01:30


Am uitat sa mentionez ca toate observatiile au fost facute fara pelerina sau orice tip de protectie impotriva luminii parazite. Cat de curand urmeaza sa ii fac una si ma astept sa observ o imbunatatire a performantelor telescopului.  :D

valy
18 Sep 2020 13:18


Poze, poze!! :)

Sa-l stapanesti cu placere.

termenul afisat de livrare de 7 - 14 zileInformatiile astea sunt destul de vagi si imprecise, practic nu cred ca pot gestiona termene de liivrare la mii de produse, pun si ei niste informatii ca sa fie. Insa intr-adevar nu este scuzabila situatia ca te-a udus cu zaharelul pana cand au recunoscut ca nu au termen final. Dar e bine ca totul s-a sfarsit cu bine.

Fata de ES, imaginea lunetei e mai sharp, mai clara, parca fundalul cerului e mai negruPoate e de la lumina parazita sau oglinda nu era aclimatizata, sau seeingul era necooperant.

GunDALF
18 Sep 2020 14:52



Concluzia dupa cele 3 seri e ca Explore Scientific 10" Ultra Light DOB e un instrument extraordinar de portabil...

Sa-l folosesti sanatos!
Pentru cat de mare e hardughia, modul constructiv il face relativ... portabil. :lol: Acum depinde ce intelege fiecare prin asta. Dar daca tu esti multumit, nici nu mai conteaza.

valy
18 Sep 2020 15:34


. Acum depinde ce intelege fiecare prin asta.Portabil = sa poata fi mutat din punctul A in punctul B
Extraordinar de portabil = sa o poti face dintr-un sigur drum/fara sa trebuiasca sa lasi copoi acasa ca n-au loc in masina

GunDALF
18 Sep 2020 15:39


Trebuie sa recunoiastem ca sistemul truss face ca instrumentele mari sa devina mai... putin detestate dpdv al portabilitatii.  :lol: Devin mai usoare, dar sporesc celelalte neajunsuri legate de montaj: timp, colimare etc. Oricum, daca vreodata mi-as mai dori o tulumba peste 200mm, truss ar fi.

von Bedi
18 Sep 2020 18:45


 Poze, poze!! :) 

Cam astea sunt pozele pe care am apucat sa i le fac. 
In ultima poza se vad si cele doua cutii la care se reduce volumul lui. Ca idee domnisoara din poza are putin peste 1.60 m.

GunDALF
18 Sep 2020 18:47


Da, domnule, asa e, e (relativ) portabil setupul. Dar esti limitat la vizual. Noi astia gandim in termeni astrofoto, ecuatoriale etc. etc. Repet, TU sa fii multumit, ca gura lumi-i sloboda!  :wink:

von Bedi
18 Sep 2020 18:50


termenul afisat de livrare de 7 - 14 zile. Informatiile astea sunt destul de vagi si imprecise, practic nu cred ca pot gestiona termene de liivrare la mii de produse. 

Sunt de acord ca e dificil, dar Astroshop.ro a avut disponibilitatea precis mentionata pe site. La fel si teleskop-express care are muuuuult mai multe produse in oferta decat Astromagazin. Parerea mea e ca daca nu poti respecta termenii specificati nu ii mai treci deloc. Nu fac decat sa incurce.

valy
18 Sep 2020 19:34


Da, domnule, asa e, e (relativ) portabil setupul. Dar esti limitat la vizual. Noi astia gandim in termeni astrofoto, ecuatoriale etc.:Pai cate kg are doar "tubul", nu merge pus pe un eq6?

GunDALF
18 Sep 2020 19:48


Sigur ca merge, dar nu asta era ideea. Deja imperecheat cu EQ6 il faci al dreaq de portabil.  :lol:  :lol:  :lol:

Mircea Pteancu
18 Sep 2020 20:01


Revin cu un feedback al telescopului din titlu.  :D 


Roiurile observate sunt M13: foarte vizibil si luminos, insa puteam rezolva stele doar cu vederea periferica, in rest era doar nebulozitate. Asta ar fi una dintre limitarile newtonianului fata de refractor. Cu luneta Vixel roiul era mai putin luminos, insa foarte usor de observat stele distincte in el chiar si cu vederea directa. M56 era mai putin luminos si cu o suprafata aparenta mai mica, dar cu toate astea spectaculos. 

von Bedi

Felicitari pentru achizitie,sa-l folosesti sanatos la cat mai multe observatii interesante !

Am inclus citatul de mai sus pentru a te incuraja sa ai rabdare cu telescopul si cu tine insuti.
Nu te pripi in concluzii.
Micul meu reflector ''Ratusca cea urata'' de 125mm F/6.9 rezolva partial M13 ,fara nevoia de vedere periferica.

Fie telescopul tau are o problema de calitate optica ,ceea ce m-as indoi ,fie nu faci ceva cum trebuie.
Imi voi da cu parerea ce anume :

- neaparat sa dotezi telescopul cu o pelerina impotriva luminii parazite

- acorda timp  de racire oglinzii.
Eu la o oglinda de 200mm ,groasa de 32mm ,am nevoie de doua ore.Dar e ceva orientativ.
Cel mai bine ,defocalizezi imaginea unei stele si daca  vezi in ocular ca are in partea de jos un fel de coada /de coama (numita ''barba termica'') ,atunci oglinda nu este la temperatura mediului.

Nu cunosc dar nici nu contest calitatea imaginii unei lunete de 140mm.
Deocamdata reflectorul tau ti-a aratat din alfabetul sau cam pana pe la litera F sau G.
Eu cred ca te asteapta multe surprize observationale placute  in viitor.

Cer senin,Mircea

valy
18 Sep 2020 23:08


Oricum trebuie facut un test pe stea, ca are cercuri concentrice, rotunde, ca e totul ok cu optica. Daca ai turbulente sau oglinda nu e aclimatizata nu prea vezi detalii, ajuta-l cu niste ventilatoare care sa sufle in oglinda.

von Bedi
19 Sep 2020 15:36


Multumesc mult pentru sugestii, Mircea! :D

 Am inclus citatul de mai sus pentru a te incuraja sa ai rabdare cu telescopul si cu tine insuti.
Nu te pripi in concluzii.  

Sunt perfect constient de rabdarea necesara pentru a scoate maximul din fiecare instrument. Cred ca m-am exprimat gresit, dar cu siguranta nu consider ca telescopul e incapabil de rezolvarea M13. Voi insista asupra lui si a altor tinte si voi face comparatii intre fiecare sedinta de observatii avand in vedere conditii diferite de seeing si nu numai.

 Deocamdata reflectorul tau ti-a aratat din alfabetul sau cam pana pe la litera F sau G.  

Pentru experienta mea si avand in vedere ca e prima oara cand pun mana pe un newton eu sunt foarte multumit cu rezultatele primelor observatii. Nu ma grabesc sa ajung la Z, ci prefer sa ma bucur de drumul pana acolo.  :D

theogon
20 Sep 2020 22:45


Felicitari pentru achizitie!. Telescopul apare impresionant si asa ar si trebui sa fie. 

Privitor la observatii  am cateva comentarii. Desigur ca trebuie o fusta pentru ca lumina parazita sa nu  cada pe primara, probabil ca telescopul nu era aclimatizat (suficient) pentru ca la apertura asta, M13 ar fi trebuit sa-ti taie rasuflarea, poate ca si o masca Bahtinov te-ar ajuta la  focusare precisa.

Imaginile dintre un refractor (cel pe care l-ai avut era de calitate) si un reflector sunt putin diferite si evident ca exista o oarecare nostalgie dupa vechile imagini. Gandeste-te ca in tubul refractor dupa aclimatizare nu (prea) existau turbulente pe cand la telescopul de la ES vantul haladuia nestingherit printre bare  si in plus si caldura corpului tau influenta calitatea imaginii. De aceea fusta ce inveleste telescopul nu este doar impotriva luminii...
In rest la apertura asta  ar trebui sa rezolvi si Propus si alte duble fioroase ( vorba lui Conu Mircea), cu conditia colimarii, aclimatizarii si focalizarii precise,  toate astea vor veni cu timpul (vorbeam de Propus...)

Spor la observatii!