-----------------------------------
Serban
08 Feb 2008 23:20

Skywatcher Evostar 90/900 eq2 refractor acromat
Salutare si bine v-am gasit pe forum! De mult am o inclinatie catre studiul cerului nocturn si diurn, dar nu dispun de instrumente de observatie.
Am cautat informatii despre telescopul respectiv aici pe forum ca sa nu incep un topic nou degeaba, dar nu am prea gasit.
Asadar, este bun acest telescop pentru un incepator, dar nici sa nu imi fie prea rusine cu el mai incolo? M-am gandit sa imi iau un aparat un pic mai performant decat cele de 70, ca sa nu il vand dupa cateva luni, dar m-am gandit ca mai bine ar fi sa va intreb pe voi ce parere aveti.

SkyWatcher Evostar 90/900
> - Tub optic acromat 90/900
> - montura ecuatoriala Eq2
> - trepied aluminiu
> - oculare Super 10 mm si Super 25 mm
> - luneta cautatoare 6x30
> - prisma zenitala 45-90grade
> - barlow 2x
> - suport foto "piggyback"

http://www.skywatcher.ro/SK/SK909EQ2.htm

Am gasit la pretul de 881 lei la astromagazin.ro, asa ca daca il cumpar, il voi comanda de acolo, dar am dat linkul acesta pentru ca e mai detaliat.

Merci mult!

Claudiu
08 Feb 2008 23:46


Exista o abundenta de informatii despre aceste telescoape de incepatori (si nu numai) la sectiunea omonima din forum.

Am sa consider ca ai cunostintele de baza si de aceea iti pun urmatoarele intrebari (care iti vor defini mai bine intentia)

1. Ai nevoie de o montura ecuatoriala pentru fotografii sau pentru folosirea cadranelor de coordonate ? sau te descurci cu o azimutala
(mult mai indicata in cazul multor incepatori)

2. Te pasioneaza observatiile planetare/solare ? atunci este instrumentul ideal pentru asa ceva. -focala destul de lunga, la mariri maxime de 150-200x se vor vedea splendid. 
Insa daca te intereseaza nebuloasele si galaxiile in mod special, atunci este mult mai recomandat un newtonian cu oglinda intre 130-150mm (parabolica - ca indice calitativ) - totusi nu le vei vedea nici pe departe ca in fotografiile publicate.. Dar o idee mai bine decit in 90mm. 
Corolar la intrebarea 3 - instrument lung/ scurt ? lung inseamna puteri mai mari de marire, orientare mai buna sper studiu planetar. Scurt este mai comod de folosit, predilect la observatii deep-sky.

3. Esti dispus sa cari un instrument voluminos si greu, dar foarte simplu de folosit, relativ ieftin si care ofera satisfactii garantate ? DOBSON

si 4. Ai ce observa terestru ? natura in principiu, nu mediul urban. Luneta iti ofera imagini corect orientate (dar in oglinda), newtonul inversate.

Bafta la documentat.. vei vedea tu mai tirziu daca merita sa te gindesti la folosul pe termen lung al unui intrument. Luneta are un avantaj usor in aceasta privinta.

Serban
09 Feb 2008 00:17


Cate cunostiinte am le-am dobandit citind ieri si azi ca nebunul pe net si dintr-o carticica  de astronomie Aquilla :)). Cat despre intrebari:

1. As dori de exemplu daca vreau sa ma uit la un cluster sau la luna mai mult timp, o montura ecuatoriala ca sa le tin centrate. Deasemenea, cand situatia financiara imi va permite (si cum mai am un hobby costisitor - chitara electrica), poate voi cumpara o camera pentru astrofotografie, pentru ca voi vrea sa experimentez cu diferiti timpi de expunere si moduri de editare; am vazut niste poze foarte interesant realizate. Oricum, sunt un mare fan al peisajelor spatiale si al sistemelor solare, dar pana acum cel mai apropiat lucru de aceasta sunt simulatoarele de zbor ca x3  :P 

2. Cred ca voi fi foarte fascinat de luna la marimile alea si as vrea sa cunosc sistemul solar mai indeaproape. Cat despre nebuloase, nu cred ca un newtonian de 9 milioare (ca mai mult chiar nu-mi permit - si asta nu chiar acum.... sa treaca bacu :P ) mi-ar oferi o imagine mult mai buna. Iar observatiile terestre vor face cu siguranta parte din aria de observatie, mai ales ca am niste peisaje montane superbe de vizualizat la bunici in moldova la sat (unde si cerul este superb noaptea) Sarind un pic la 4, am spus si anterior si mai am si in afara orasului un loc din care as putea observa niste vietati mai greu de apropiat. Deasemenea, cei de la astromagazin mi-au spus ca din moment ce luneta aceasta are prisma zenitala, imaginea nu va fii in oglinda :)

3. si corolar. M-ar tenta posibil un dobson mai mare pentru deep space, dar asta daca voi reusi sa imi stabilesc o profesie in astrofizica (de unde pt inceput si luneta pentru a observa pete si eruptii solare), dar momentan luneta mi se pare un all-rounder mai bun pentru ce imi doresc. Nu ma deranjeaza sa car un echipament daca acesta imi ofera o calitate si versatilitate mai buna (inclusiv la puteri mai mari) decat ceva mai usor de transportat (desi si cele scurte is dragute).

Si in final, ma deranjeaza perspectiva deteriorarii argintului de le oglinda unui newtonian/dobson (la cassegrian nu ma bag, ca acolo chiar nu inteleg nimic), si nu as vrea sa ma complic si/sau sa stric ceva prin instrument la "routine maintenance". Luneta mi se pare o varianta mai simpla de intretinut si mai rezistenta in timp :)

moni
09 Feb 2008 00:41


Deasemenea, cei de la astromagazin mi-au spus ca din moment ce luneta aceasta are prisma zenitala, imaginea nu va fii in oglinda  


Individul de la magazinul respectiv nu stie ce vinde si din ce ti-a spus se vede ca nu a vazut niciodata ce contine pachetul cu luneta 90/900 EQ2 (si de unde sa vada daca el vinde teoretic mii de produse, in realitate nu cred ca a vazut mai nimic).

Si in final, ma deranjeaza perspectiva deteriorarii argintului de le oglinda unui newtonian/dobson 

Oglinzile nu se mai arginteaza de zeci de ani, se aluminizeaza acum, iar peste stratul de aluminiu se depune un strat de SiO2 care nu lasa sa se oxideze aluminiul.

Cat despre nebuloase, nu cred ca un newtonian de 9 milioare (ca mai mult chiar nu-mi permit - si asta nu chiar acum.... sa treaca bacu  ) mi-ar oferi o imagine mult mai buna. 

Un newton de, sa zicem, 130mm iti ofera imagini mai bune decat o luneta de 90mm. Tot ce conteaza in astronomie e apertura, dimensiunea obiectivului, oglinzii principale: cu cat mai mare, cu atat mai bine.

Edit: m-am uitat pe situl skywatcher si se pare ca refractorul care te intereseaza pe tine e la promotie, mai ieftin decat pretul normal afisat pe pagina lui, dar trebuie sa te uiti pe pagina cu oferte http://www.skywatcher.ro/oferte.htm

Serban
09 Feb 2008 00:58


N-o fi stiind omul ce e in pachet, iar mutle site-uri zig doar de diagonala si atat. Am gasit insa doi retaileri germani care spuneau deasemenea ca e vorba de diagonala cu prisma 45-90. Daca romanii nu se uita, cred ca nemtii totusi stiu.....

Problema cu newtonianul e ca nu e prea fezabil si pentru observatii terestre si cam da batai de cap cu hartile (din cate am citit). Si asta ar insemna pt observatii terestre sa mai cumpar un ocular special pentru indreptarea imaginii. In principiu ma intereseaza luneta ca un instrument all-rounder care sa reziste si nici sa nu-mi fie rusine cu ea. Si mi se pare mai.... "straightforward" :D

si, acuma ca un incepator intreb, chiar daca apertura e mai mare, montura oglinzii secundare acolo in calea luminii nu impiedica un pic din ea? Oglizile aluminate se compara ca si calitate cu cele argintate?

l.e.: merci pt linkul cu oferte, dar cred ca merg pe astromagazin care e mai ieftin. Si... m-as teme putin cu transportul telescopului newtonian sa nu se dezalinieze oglinzile sau..... mai rau.....

HoO_Germany
09 Feb 2008 01:30


Ca incepator trebue sa stii da deosebesti intrumentele.
Pentru a putea observa frumos acele cluster care doresti sa vezi, se ofera un Newton mai bine. 
Aici este posibil a cumpara un Newton 130/650 parabolic sau unul de 130/900 sferic. 
De preferat este acel parabolic pentru ca oglinda parabolica uneste razele luminei venind de la oglinda principala in un punct focusat, de care la oglinda sferica, multe raze de la marignea oglindei principale nu se unesc in un punct si iti da nefocusate imagini la magnificari mari.

O oglinda este mai ieftina ca o lentila si are posibilitate a strange mai multa lumina de la obiecte observate. 

Oe montura EQ2 ar merge un Newton 130/650 parabolic relativ bine montat. Dar pentru mai tarziu, cand zici ca doresti sa faci poze astronomice, se recomanda a loa o montura mai puternica. Aic se poate combina instrumentul Newton 130/650 parabolic cu o montura EQ3-2.

Pentru preturi bune si service optimal te poti orienta aici 
http://www.astroshop.ro/prd338_Newton_Newton-130--650-EQ2.php

Serban
09 Feb 2008 01:41


Inteleg ca newtonienele sunt mai bune pentru deep space, si in viitorul mai indepartat in care ar putea fi o necesitate de cariera, planuiesc achizitionarea unui dobson sau newtonian cu apertura mai mare pentru acest scop. Momentan insa ma intereseaza o luneta pentru mai multe aplicatii si pentru o imagine clara la puteri mai mari.

Deci va rog, ce puteti sa-mi spuneti despre lunete, in special modelul acesta? Daca l-a incercat cineva, si daca merita sa il cumpar pentru observatii planetare, terestre si not-very-deep space :)

Claudiu
09 Feb 2008 07:15


Si vad ca am ajuns la consideratii avansate
Iata deci inca citeva :

- Cu o luneta este destul de greu sa observi obiectele zential (din cauza pozitiei pe care ajungi sa o ai la ocular)
-Cu un newton este aceeasi poveste cind privesti aproape de orizont si terestru.

-Prisma sau diagonala unei lunete poate fi imbunatatita, schimbata (fapt recomandat) pentru o transmisie mai buna a luminii, corectie, etc.
-diagonala unui newton este cimentata in barilet.

-Timpii de acomodare termina ai lunetei sunt foarte mici (sistem inchis)
-Newtonul atinge echilibrul termic mai greu (20-30min) fara de care curentii de aer din tub distorsioneaza perceptia.

-Observatii planetare se pot face si din orasele poluate luminos.. este indiferent. In principiu la 180x (marirea ei teoretica maxima), cu un ocular bun (eg-ortoscopic) de 5 mm se pot distinge detalii frumoase pe planete (dar mai rar, cind seeing-ul este bun).. dar la altceva merge mai putin bine.
- DSO si clustere se vad bine intr-o oglinda de 130mm. Apertura aceasta pare mult mai semnificativa dar trebuie sa ne gindim ca luneta are o transmisie luminoasa optima si lipsita de obstructie centrala.. Aceasta o face echivalenta in luminozitate ca un telescop reflector de 110-120mm.
Diferenta pina la 130 exista.. dar sansele sunt ca n-o vei observa.

-puterile mari le folosesti numai la planete. In general observi intre 30x si 50 x cel mai bine. Astfel obiectele au incadrament si suficienta luminozitate. Marind puterea (pina la 100x) scade luminozitatea aparenta a cimpului vizual (cu avantajul clar al innegririi cerului, foarte avantajos) dar mai ales la eq-2 - se amplifica vibratiile si apare necesitatea corectiilor si compensarilor din montura.

- si in final - newtonul trebuie colimat/ aliniate oglinzile intre ele pe axa optica. Aceasta operatie se invata si ajungi sa o faci in citeva minute pe teren. Iti trebuie citeva accesorii (mici) ca sa te asiste.
-si luneta are celula colimatabila dar foarte rar este nevoie de asa ceva. numai dupa lovituri sau transport violent.

Btw-  ce o sa poti vedea prin ea/ el ? pai, iti recomand sa pastrezi niste bani pentru unul sau doua oculare, macar plossl 52 de grade. Am observat ca putin mai mult cimp face o diferenta enorma in satisfactie si exploatezi mult mai bine instrumentul. (ideal e sa te situezi intre 60-70 de grade cimp aparent. calitatea este proportionala cu banii, dar nu te baga la pentax din prima)

bafta

Catalin Paduraru
09 Feb 2008 11:36


Deasemenea, cei de la astromagazin mi-au spus ca din moment ce luneta aceasta are prisma zenitala, imaginea nu va fii in oglinda  


Individul de la magazinul respectiv nu stie ce vinde si din ce ti-a spus se vede ca nu a vazut niciodata ce contine pachetul cu luneta 90/900 EQ2 (si de unde sa vada daca el vinde teoretic mii de produse, in realitate nu cred ca a vazut mai nimic).



Prismele zenitale au si pobiliatea de a corecta 100% toate defectele in formarea imaginii. Doar ca acelea nu sunt asa de raspandite si sunt mai scumpe. Daca vanzatorul iti vinde luneta cu asa ceva atunci nu poti sa il critici. 
Eu am prisma de tipul asta, asa ca stiu ce vorbesc. 


Referitor la luneta, eu zica ca la banii astia ai putea sa iti iei un telescop chiar cu  focala mai mare si un diametru aproape dublu. 
Ma gandesc la 150/1200 newton. Cu un asa telescop bati la fundulet cam toate lunetele de pana in 120mm diametru, si ai o focala mult mai buna pentru a urmatii planetele, luna si soarele. 
Sfatul meu este: 
- este buna luneta aleasa de tine
- dar la bani astia eu mi-as lua un newton 150/1200 
Numai bine!

HoO_Germany
09 Feb 2008 13:12


Ok, referand ca doresti informatii numai pentru acest instrument, se poate zice ca este un instrument bunicel, numai in vedere Pret/indeplinere este prea scump.

Altfel acest instrument este aplicat cu acesorii uzale, care si alte telescoape din clasa asta le au.
Instrumentul nu are o prisma dar o diagonala cu oglinda, ce inseamna ca lumina venind de la obiectiv este deviata la ocular/ochi. Cu acest acesoar poti urmarii obiectele in zenit.

Daca tie personal iti corespunde acest instrument, atunci nu zice nimic in contra a-l cumpara.

Serban
09 Feb 2008 13:59


Ca o alta lamurire, poate dl Robert imi poate spune, oculare "super 25, super 10" o fi super plossl?  :?:  Nu bag mana in foc, dar am observat ca Skywatcher lucreaza cu oculare plossl.
Acum la luneta mi se pare ca am mai multe posibilitati de upgradare (corectati-ma daca gresesc) decat la newtonian. Alta problema e ca un newtonian de 150 iese total inafara bugetului meu, iar cel de 130 din cate vad are oglinda sferica, de care ati spus ca nu se compara cu cea parabolica. Cred ca ma voi baga la un newton sau dobson calumea cand am banii si daca ma tine pasiunea :P.
Mie cred ca mi se potriveste luneta asta si poate poate mai si scad preturile pana in vara  :roll: 

asta mi-l iau pe la 40 de ani http://www.skywatcher.ro/SK/Dob12.htm  :lol:

l.e.: cam in ce conditii este ambalarea la o luneta de asta? vine intr-o cutie mai zdravana cu spuma/polistiren care sa o tina bine, sau in cartonas in care se zgaltaie? astia mi-o zis numa "cutia proprie"

Claudiu
09 Feb 2008 14:41


Sarpe ti-a recomandat un tub optic reflector de 150mm. Asta iti intra bine in pret, si apoi iti construiesti tu o montura dobson sau furca daca poti.\
Daca te intereseaza bricolajul iti putem oferi exemple si sfaturi.
Daca te va pasiona in continuare pina apuci tu 40 de ani o sa fie alte oferte.. speram la un schmidt/newt clean aperture 12" ?  :twisted: 
Telescopul din linkul tau este f bun dar poate un desing truss (fara tub, cu schela metalica) este mai potrivit pentru dimensiunea aceea.

Ocularele "super" nu sunt plos. Sunt insa destul de ok pentru incepatori.
Diferenta ar fi ca au un cimp vizual putin mai mic si nu sunt suficient corectate pentru telescoape rapide. Pentru luneta de 900mm merg bine.
Focala lor se masoara in mm.. si un SP costa mult mai mult (sunt fully-multi coated, cu lentile mari, si inca nu-s cele mai bune)


Ambalarea este de obicei f buna (dubla cutie) plus polistiren, bule, etc.

Serban
09 Feb 2008 15:37


sincer, nu am deloc incredere in calitatile mele inexistente de tamplar, mai ales cand vine vorba de instrumente optice. Cred ca daca o sa imi iau si un telescop reflector performant si cu apertura mare, voi pune aceasta luneta pe el ca un "finder scope" mai mare :lol:

dar asta va fi peste mult timp cand imi voi castica singur banii si cand voi avea nevoie de un ditai telescop. Acum, insa, cred ca as folosi mai mult luneta decat reflectorul (mai ales tinand cont de regiunea in care stau si posibilitatile limitate - Twingo :lol: - de transport, si de observatiile terestre, caci nu cred ca imi voi permite sa stau foarte multe nopti treaz) si din cate am inteles, "cel mai bun telescop este cel pe care il folosesti cel mai mult.

Va multumesc pentru sugestii, dar sunt cam hooked pe lunete si in banii astia si pt ce imi doresc, mi se pare cea mai buna optiune. (newt de 150=cool, dar orice telescop+montura artizanala fara experienta in echipamente optice si finete=uh-uh)

Catalin Paduraru
09 Feb 2008 15:50


uite aici: http://www.astroclubul.org/sarm/astromart/detail.php?cat=6&de=700 este acelasi anunt cu cel de aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=610
Deci, daca vrei telescop de 150/1200 gata facut si bine construit poti sa il iei de mai sus.
Dar asta depinde de tine.
Numai bine!

Serban
09 Feb 2008 16:18


hmm.... oare o mai fi valabil de atunci? nush ce sa zic... ar trebui un amic mai experimantat sa se uite nilel la el...
as vrea totusi un instrument nou cu garantie si cu cutie pt transport, si daca vine fara oculare, presupun ca vine si fara barlow :(
daca-mi poate spune cineva de o luneta noua mai mare in pretul asta? :)

horatius
09 Feb 2008 16:48


Uite un reflector newtonian parabolic, pe aceeasi montura EQ2, si care e portabil. El vine cu 2 oculare, din care unul erecting de 10mm ce produce o imagine corectata si poate fi folosit pentru observatii terestre.
 http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster130eq.htm

Serban
09 Feb 2008 16:57


dar n-are colimator, si luneta cautatoare.... nu e chiar luneta si nu se poate upgrada...
totusi chair vreau o luneta....

Serban
09 Feb 2008 23:32


oare daca imi iau luneta, si mai incolo voi vrea si un newt de 150-170 sa zicem, merge sa iau numai tubul si inelele si sa il montez pe eq2 care il voi avea deja la-ndemana ca sa nu mai dau banii si pe acela?

Claudiu
10 Feb 2008 01:11


Ia-ti frate luneta ca nu-i rea deloc. Doar sa o folosesti la ce stie mai bine (planete si terestru) altfel chiar n-are rost sa nu iei reflector.

Eq-2 e suficienta numai pentru un 130 tub scurt. Montura nu este destul de stabila. 150 mm si peste stau bine pentru obs vizuale pe eq3 - daca o vezi ai sa intelegi de ce (fara sa intram in detalii).
Daca vrei sa folosesti un newton f/5 de 150 pe eq-2 atunci sa te specializezi pe observatii messier la cimpuri de peste 1.5 grade ca altfel o sa tremure mult prea tare. Foto e imposibil, decit cu webcam.
Colimatorul ti-l poti face singur sau merge sub cer sa faci un star-test. 
Luneta cautatoare trebuie sa fie 7x30/50, altele nu sunt utile. Red dot e stupid, te poti uita in lungul tubului cu acelasi efect.

PS- luneta nu se upgradeaza. Montura se poate motoriza, poti sa-ti iei un cautator cu prisma 90, oculare de 2" pentru cimpuri largi (si merita dar te costa), sa schimbi diagonala (cistig nesemnificativ, mai mult de calitate constructiva). Cu luneta in sine n-ai ce face mai mult decit e deja. Poti sa o montezi pe un eq-3 si sa faci poze in prime focus cu un Srl. 
In materie de oculare, dupa ce te obisnuiesti cu cele din stock este bine sa le vinzi si sa-ti iei design ploss, super ploss sau ultra wide (tip erfle, otoscopic pentru planetar, nu panoptic si alte dracii) pentru ca este pacat de optica acromatului. Erorile de aberatie cromatica (destul de mici) se pot scoate cu un fringekiller/minus violet, deep sky se imbunatateste cu un filtru UHC/ skyglow.. sunt multe upgradeuri mai mult sau mai putin utile care se fac la orice tip de telescop. Luneta nu are nici un avantaj la acest capitol.
Ce vrei tu sa spui, ca o folosesti ca guider pentru altceva.. well, e cam mare. Cele de 60-70 se echipeaza cu un barlow si un ocular cu reticul (iluminat) pentru ghidare, 90/900 e prea grea si supraincarca montura pentru foto.

Serban
10 Feb 2008 01:24


am vazut pe iutub cam ce se vede uitandu-te prin ocularul unui reflector (nu cine stie ce observatie, doar "uite asa se vede") si cand am vazut ditai imaginea oglinzii acolo in mijloc sarind in ochi, m-am descurajat aproape total ( http://www.youtube.com/watch?v=RDS8sbalYcw&feature=PlayList&p=408584870549C482&index=1 pe la sfarsitul clipului). Chiar asa se vede? intra asa oglinda bang in mijlocul imaginii? Sau cand te uiti nu te uiti la centrul oglinzii ci intr-o parte?

Claudiu
10 Feb 2008 01:37


Tembel individ. Dar bine intentionat. 
Nu-i nici bine, nici rau. Lumina se aduna conform schemei optice in ocular. Imaginea sufera de difractie- spike (spiderul oglinzii secundare, efect simpatic si neglijabil) si ceva lipsa de contrast (sesizabila numai in conditiile comparatiei directe cu un obiectiv neobstructionat, fotografic ! )

Vizual nu are nici o problema. Procentul de obstructionare a obiectivului trebuie sa nu depaseasca 40% pentru un contrast bun. Astro-fotografiile facute cu sisteme cassegrain (gen obiectiv Rubinar) sunt excelente dupa corectia contrastului (oricum obligatorie).
Oricum, natura ne ajuta si ne face putin mai insensibili in centrul pupilei..

Catalin Paduraru
10 Feb 2008 11:01


am vazut pe iutub cam ce se vede uitandu-te prin ocularul unui reflector (nu cine stie ce observatie, doar "uite asa se vede") si cand am vazut ditai imaginea oglinzii acolo in mijloc sarind in ochi, m-am descurajat aproape total ( http://www.youtube.com/watch?v=RDS8sbalYcw&feature=PlayList&p=408584870549C482&index=1 pe la sfarsitul clipului). Chiar asa se vede? intra asa oglinda bang in mijlocul imaginii? Sau cand te uiti nu te uiti la centrul oglinzii ci intr-o parte?

Omule pe bune daca nu ne dai impresia ca vorbim degeaba. Daca tu crezi ca oglinda aia se vede in imagini sau cand te uiti cu ochiul, si mai crezi ca toate telescoapele din lume inclusiv Hubbel are aceiasi problema pe bune daca imi vine sa mai raspund la mesajele tale. 
De ce faci diferite presupuneri ca vezi oglinda aia, etc daca tu nu sti exact ce si cum se vede? 
Daca ai astfel de idei eronate atunci eu zic sa iti iei o luneta si sa uiti de telescoape fiindca nu sunt de tine. Dar sa sti ca 90% din astronomii din Romania au telescoape fiindca sunt mai ieftine si mai bune ca lunetele in observatiile vizuale iar foto pe alocuri (adica nu vezi multi romani sa aibe lunete de 200mm diametru cu care fac poze, dar telescoape sunt o gramada).
Oricum eu zic mai intai de toate sa inveti si dupa sa legi. 
Luneta e buna dar are limitarile ei. De exemplu ca performante poti sa o compari luneta ta de 90mm cu un telescop de 4.5" f/8, iti garantez ca tu nu o sa poti sa observi diferentele fiindca nu ai experienta. Asa ca nu te mai stresa ce sa alegi fiindca oricum nu ai experienta sa vezi daca e bun sau nu ce ti-ai luat.
Numai bine!

Serban
10 Feb 2008 11:16


pai din moment ce n-am vazut niciodata ceva printr-un telescop, n-aveam de unde sa stiu ce si cum. Imi pare rau daca am suparat pe cineva.... am pus si eu o intrebare de mai jos de incepator, ca deh...

Catalin Paduraru
10 Feb 2008 11:25


Tu nu prea ai intrebat, ai avut ideile tale care din punctul meu de vedere te fac sa pierzi esentialul. 
Daca intrebati te intelegeam, dar atat timp cat tu ai zis ca nu vrei sa vezi oglinda aia in mijloc deja ma face sa gandesc ca tu stii bine despre ce vorbesti. 
Numai bine!

Serban
10 Feb 2008 11:27


pai nu stiu.... explica-mi te rog, ca de aia am deschis topicul, ca daca stiam nu mai intrebam pe nimeni...

zoth
10 Feb 2008 12:58


Hei, nu va ambalati asa oameni buni, cu totii avem unele idei preconcepute cand pornim la un drum nou, macar asa din auzite daca nu din alte motive.
Unele din aceste idei se confirma, altele nu, experienta si experimentul isi vor spune cuvantul in timp.
Important este daca Serban vrea sa inteleaga ce se intampla cu aceste instrumente si timpul va rezolva aceasta problema.... atentie nu incerca sa intelegi totul intr-o singura zi ca nu se poate.
De ajutor iti pot fi cartile de fizica, mai gasesti si aici pe forum in sectiunea de optica cate ceva sau pe net in general.
Toate instrumentele sunt bune dar exista intradevar si afinitati catre refractie sau reflexie...
 Dar sa sti ca 90% din astronomii din Romania au telescoape fiindca sunt mai ieftine si mai bune ca lunetele in observatiile vizuale iar foto pe alocuri 
Vezi ca aici ai si tu sarpe idei preconcepute... prima afirmatie e corecta iar a doua nu, altfel nu se mai caznea nimeni sa construiasca apocromatele alea mari si scumpe...   :) 
Serban, daca iti plac lunetele ia-ti o luneta, sunt instrumente bune si potrivite si pentru terestru si pentru astro, dar fii atent la montura, EQ2 e slabuta, strica tot.
bafta!

Catalin Paduraru
10 Feb 2008 13:19


Zircon te referi la foto? (ca nu am dreptate?) Iti dau un sigur argument http://www.robgendlerastropics.com/Einstein.html te rog sa imi arati poze mai bune facute cu un refractor de orice tip. 
Refractoarele sunt bune la astrofoto doar cand sunt comparate cu telescoapele de acelasi diametru si de design slab. Dar daca pui cel mai bine facut telescop langa cea mai buna luneta eu cred ca stim cine va scoate poze mai bune. 
Numai bine!

Serban
10 Feb 2008 13:51


alta intrebare: daca imi iau un dobson mai mare mai incolo, cum pot sa il misc mai cu "finete" decat poate mana umana fara ajutor ca sa nu pierd obiectul x din camp la putere mai mare? Sa nu o luati ca flame la dobson; e o intrebare sincera.

zoth
10 Feb 2008 13:56


Nu ma refeream la foto in special.
Da-mi voie sa sintetizez putin ce ai scris:
"90% din astronomii din romania au telescoape (probabil ca te referi la cele cu oglinda, ca si refractoarele sunt tot telescoape) fiinca:
1 sunt mai ieftine
2 si mai bune ca lunetele
in observatii vizuale iar foto pe alocuri" 

pentru punctul 1 toata lumea e de acord si stie de ce un reflector newtonian este mai ieftin decat un refractor de orice tip.
pentru punctul doi nu stiu sa fi adus cineva vreodata un astfel de argument comparand doua instrumente de aceiasi deschidere.
pentru modul vizual exista totusi argumente in favoarea lunetelor.

pozele la care faci referire au fost facute in marea lor majoritate cu catadioptrice de tip RC (adica un instrument ce combina si oglinzi si lentile)   :D  si nu au relevanta in cazul de fata.
Iata mai jos unul din instrumentele cu care s-au realizat acele poze si care nu prea cred sa fie accesibil amatorului bastinas...  :lol: 

sa nu uitam ca era vorba de o luneta de 90 mm, parca s-a ajuns prea departe...

Claudiu
10 Feb 2008 14:12


Poti sa abordezi problema invers. Ia-ti un instrument, invata sa gasesti citeva obiecte, ia in considerare ca in lumea de azi- locatia este la fel de importanta ca si tipul/calitatea telescopului.
Apoi revino la teorie, pe care nu ai sa o mai privesti asa de distant odata ce esti in cunostinta de cauza, si poti astfel sa exploatezi la maxim investitia.
Eu spre exemplu am o luneta de 120mm (facind saltul in astro de la un binoclu de 50mm slab). Imaginile pe care le produce sunt fantastice, m-am bucurat ca planetele sunt perfect accesibile din mijlocul bucurestiului cind este senin. Obiectele DSO sunt mult mai speciale si mai pretentioase. Trebuie in primul rind sa STII LA CE TE UITI. Sa intelegi de ce contrastul, luminozitatea, saturatia, difractia, si alte masuri optice iti influenteaza observatiile si sa cunosti citeva amanunte despre obiectul la care te uiti. Pentru aceasta, de egala importanta sunt fotografiile super-compilate facute la observatoarele din lume si DESENELE amatorilor, care servesc drept referinte.
Noi intentionam sa te ghidam spre a avea solutia optima, si asta este foarte greu din cauza ca nu e nici un instrument bun la toate (sub 5000$) si in al doilea rind, nu stii ce te asteapta (deci ce-ai vrea sa vezi).
No problem aici, nimeni nu s-a nascut invatat. Daca esti pasionat, asta este un perk foarte important.

Montura dobson este interesanta deoarece telescopul se afla in echilibru (in conditiile unei constructii optime). Balansarea cind se adauga accesorii foto sau oculare de 2" grele se poate realiza si astfel oriunde il orientezi el va ramine fara sa alunece spre o alta pozitie de echilibru.
Gindeste-te ca este un instrument masiv si il poti maneva folosindu-te de dimensiunea lui ca brat de pirghie. (cit de fin doresti)
Pentru foto se folosesc platformele ecuatoriale, care stau sub montura si descriu o miscare (relata de un motor) care-ti permite expuneri foto (scurte si medii durata) si observatii la mare putere.
Platforma este un accesoriu GREU<SCUMP<COMPLEX. Se executa in general in regim home-made.

Claudiu
10 Feb 2008 14:13


@zircon - ce face nenea ala cu telescopu in sala de asteptare ??? l-o fi dus in service  :twisted:

Serban
10 Feb 2008 14:25


aseara am citit despre unu care are un dobson de 20 inch, i-o pus rotite sub montura si il scoate din garaj si se uita  :lol:

HoO_Germany
10 Feb 2008 15:37


Ca o alta lamurire, poate dl Robert imi poate spune, oculare "super 25, super 10" o fi super plossl?  :?:  Nu bag mana in foc, dar am observat ca Skywatcher lucreaza cu oculare plossl.
Acum la luneta mi se pare ca am mai multe posibilitati de upgradare (corectati-ma daca gresesc) decat la newtonian. Alta problema e ca un newtonian de 150 iese total inafara bugetului meu, iar cel de 130 din cate vad are oglinda sferica, de care ati spus ca nu se compara cu cea parabolica. Cred ca ma voi baga la un newton sau dobson calumea cand am banii si daca ma tine pasiunea :P.
Mie cred ca mi se potriveste luneta asta si poate poate mai si scad preturile pana in vara  :roll: 

asta mi-l iau pe la 40 de ani http://www.skywatcher.ro/SK/Dob12.htm  :lol:

l.e.: cam in ce conditii este ambalarea la o luneta de asta? vine intr-o cutie mai zdravana cu spuma/polistiren care sa o tina bine, sau in cartonas in care se zgaltaie? astia mi-o zis numa "cutia proprie"

Ocularele numite Super nu sant Plossl, astea sant tip Kelner. Sant bunicele dar ieftine.

O luneta nu are mai multe posibilitati a face Upgrade, aici se poate da cu Velvet in tub, pentru a primii un contrast mai bun. Dar asta se poate face si la un Newton.
Un Newton 130/650 este parabolic und Newton 130/900 este sferic. Eu am recomandat Newton 130/650.

Marfa de la Synta vine bine impachetata si eu pana acum nu am avut necesar a reclama ceva stricat primit de la ei. 
In caz normal instrumentele sant puse in polistiren si impachetate moale. Pachetele sant zdravne.

red giant
10 Feb 2008 18:44


am vazut pe iutub cam ce se vede uitandu-te prin ocularul unui reflector (nu cine stie ce observatie, doar "uite asa se vede") si cand am vazut ditai imaginea oglinzii acolo in mijloc sarind in ochi, m-am descurajat aproape total (http://www.youtube.com/watch?v=RDS8sbalYcw&feature=PlayList&p=408584870549C482&index=1 pe la sfarsitul clipului). Chiar asa se vede? intra asa oglinda bang in mijlocul imaginii? Sau cand te uiti nu te uiti la centrul oglinzii ci intr-o parte?
Atât telescopul căt și luneta din film NU aveau montat un ocular. Prin urmare, când te uiți vezi exact ce e acolo, adică oglinda și restul obiectelor reflectate în ea. :roll: Dacă pui un ocular vezi ce trebuie!

Referitor la mișcarea fină a unui dobson, e o chestie cu care te obișnuiești. Eu am un Skywatcher 254/1200 și, cu atenție, îl manevrez fără probleme la 340x. Doar că planetele "zboară" cam repede prin câmp.

Avantajul telescopului e că, pentru un buget dat, vei cumpăra un instrument cu o apertură mai mare, care îți va arăta mai multe pe cer. Dezavantajele ar putea fi dimensiunea și greutatea. Soluția perfectă variază de la om la om, în funcție de dorințele / așteptările / finanțele fiecăruia.

Doru Dragan
10 Feb 2008 18:44


Cel mai simplu mod de a pune problema in vesnica disputa refractor-reflector este acesta: am o suma de bani X (sau x). Ce pot sa-mi iau de ei? Singurul loc unde castiga refractoarele este daca se pune problema astfel: am o gramada de bani si nu stiu ce sa fac cu ei :lol: Sau mai serios: vreau sa vad Marte si Jupiter si altceva nu ma intereseaza. Ce sa-mi iau?

zoth
10 Feb 2008 19:11


:D  :D 
Problema se mai poate pune si in alt fel, cel putin asa cum o pun eu..
Imi plac telescoapele cu oglinda ca injectiile care ustura tare... sunt un rau necesar...
Am si eu dar nu ma pot lauda cu lucrul asta   :lol:  :lol:

horatius
10 Feb 2008 20:09


:D  :D 
Problema se mai poate pune si in alt fel, cel putin asa cum o pun eu..
Imi plac telescoapele cu oglinda ca injectiile care ustura tare... sunt un rau necesar...
Am si eu dar nu ma pot lauda cu lucrul asta   :lol:  :lol:

Sau problema se poate pune altcumva: telescoapele cu oglinda sunt o binefacere pentru astronomii seriosi, pentru ca pun in mana lor aperturi foarte mari (diametrul oglinzii principale se masoara in metri la observatoarele mari), care pana acum nu au fost posibile de atins cu lentile, adica refractoare. Eu folosesc instrumente cu oglinzi si ma laud cu ele, pentru ca pana acum mi-au aratat mai mult deca refractoarele. Am si refractoare, 2 mici, dar astea le folosesc doar pentru astrofoto si observatii de 20-30 minute cand nu am timpul sa le instalez si sa astept sa se raceasca o oglinda.

Claudiu
10 Feb 2008 22:15


Daca este vorba de un refractor, for the hell of it, un model f/10 este foarte bun. Cred ca singura clasa de instrumente care nu prea are ce cauta in arsenalul cuiva este reprezentata de acromatele rapide (rich-field).. Desi sunt amuzante, ele nu fac nimic mai mult decit jumatate de binoclu.
Apocromatele sunt cele mai sexy, fara indoiala.. WOptics a scos un model de 67mm (cu exemple la noi pe forum)  , TAK de 60mm (la fel de exceptional) si dau cu tifla celor care judeca dupa apertura.
Sigur ca au si limitari dar un mic si select grup de oameni este foarte fericit.

Inca o chestie - Lunetele sunt mai populare din doua motive - la diametre mici tind sa fie superioare reflectoarelor (nu vb aici de Mak) si sunt cel mai usor de intretinut. Acomodare termica zero, nu se colimeaza, etc.
Una peste alta, primul instrument merge intotdeauna la suflet, mai ales daca este de calitate, fie el luneta, ochian sau un cerc de menhire  :wink:

red giant
11 Feb 2008 00:04


Apocromatele sunt cele mai sexy, fara indoiala ..... si dau cu tifla celor care judeca dupa apertura.
În cazul ăsta, de ce ți-ai luat un achromat de 120mm și nu un super-sexy apo de 60?  :P

Serban
11 Feb 2008 00:35


am gasit un program foarte dragut si util care chiar ma ajuta sa invat cerul in conditiile in care am piciorul rupt ( :lol: ) si nu pot iesi afara. Presupun ca il stiti, daca nu, vi-l recomand calduros.
arata cerul in real time, in functie de locatia pe glob; ofera perspective din montura azimutala si ecuatoriala si diferite tipuri de relief local; obiectele ceresti chiar se misca in obiectiv pe masura ce apropii si mi se pare util si chiar relaxant :)

http://www.stellarium.org/

Claudiu
11 Feb 2008 00:39


Raspunsul este ca ochiul meu este point-and shoot.... si expunerile sunt setate din fabrica la 1/20 maxim... :(

Serbane, ai postat simultan cu mine. Stellarium este un program cu o interfata extrem de prietenoasa. Din pacate nu poate sa genereze harti si asta pentru mine este un minus major. Dar se dezvolta ..

Serban
11 Feb 2008 00:59


pe mine m-ajuta sa invat cerul :) cum nu stiu foarte mutle constelatii, am reusit macar sa gasesc cateva messiere cu orion ca referinta si imi place foarte mult sa ma uit prin el

prin 120-ul tau cum se vede?  8)

Claudiu
11 Feb 2008 01:06


E vorba de o aproximare brutala.. s-ar zice ca un ochi experimentat si perfect adaptat la intuneric "aduna fotoni" .. procesul se desfasoara mental, nu electro-chimic. Sunt tehnici ce observare mai mult sau mai putin utile (averted vision, etc)
uite, specificatii despre camera mea ... cam la fel e si a ta :)
http://clarkvision.com/imagedetail/eye-resolution.html

Dragul meu.. nu se vede nici o oglinda.. oricum nicaieri nu se vede prin okular, nici la netwon (cauta tu explicatia). Dar tre sa te anunt ca o sa te doara shalele.. e tare incomoda privirea la peste 80 de grade.. se rezolva daca ai o montura pe care poti sa fixezi tubul cu un avans mare fata de pozitia de echilibru..

red giant
11 Feb 2008 13:24


Raspunsul este ca ochiul meu este point-and shoot.... si expunerile sunt setate din fabrica la 1/20 maxim... :(
Deci nevoia de apertură are la bază motive serioase. :)

Catalin Fus
11 Feb 2008 14:33

...
Salutare,

as vrea sa ajut la clarificarea unor nelamuriri aparute in cadrul acestei discutii :-).
In ultimii 5 ani mi-au trecut prin mina 3 reflectoare newtoniene ( 10'', 13.1'' si 24.5'') si doua apocromate ( 77mm si 130mm). Diferentele intre ele sint notabile , mai ales in privinta aperturii insa as vrea sa subliniez anumite lucruri :

1. reflectoarele newtoniene au avantajul aperturii automat al dezvaluirii unor detalii mai usor pe obiectele deep-sky.
2. refractoarele au avantajul contrastului datorita lipsei obstructiei centrale, a tubului inchis si a conceptiei optice.

Din ceea ce am observat, planetele, luna si unele obiecte deep-sky stralucitoare , arata mult mai bine prin refractorul de 130mm decit prin reflectorul de 332mm (13.1'').

pentru a putea face o alegere corecta eu cred ca trebuie delimitata aria de interes si timpul acordat hobby-ului. Pentru sesiuni scurte de observatii dintr-o locatie cu cer urban sau suburban recomand cu caldura un refractor. Pentru observatii pe cer negru si carora li se poate acorda periodic timp mai mult, sa zicem ca e de preferat un reflector de apertura sensibil mai mare , dar numai ptr deep-sky.
Eu am avut reflectoarele de 10'' si 13.1'' cu optica de f buna calitate pe care nu o sa o gasiti in chinezariile de sub orice brand ....poate niciodata. 
Nu vreau sa jignesc pe nimeni.....dar asta e adevarul.

Ca sa inchei pe scurt ceea ce am avut de spus, eu am vindut reflectoarele si acum detin decit 2 apocromate (130mm si 77mm).

Astept eventualele intrebari.

Catalin

adrian
11 Feb 2008 15:12

Re: ...
Salutare,

as vrea sa ajut la clarificarea unor nelamuriri aparute in cadrul acestei discutii :-).
In ultimii 5 ani mi-au trecut prin mina 3 reflectoare newtoniene ( 10'', 13.1'' si 24.5'') si doua apocromate ( 77mm si 130mm). Diferentele intre ele sint notabile , mai ales in privinta aperturii insa as vrea sa subliniez anumite lucruri :

1. reflectoarele newtoniene au avantajul aperturii automat al dezvaluirii unor detalii mai usor pe obiectele deep-sky.
2. refractoarele au avantajul contrastului datorita lipsei obstructiei centrale, a tubului inchis si a conceptiei optice.

Din ceea ce am observat, planetele, luna si unele obiecte deep-sky stralucitoare , arata mult mai bine prin refractorul de 130mm decit prin reflectorul de 332mm (13.1'').

pentru a putea face o alegere corecta eu cred ca trebuie delimitata aria de interes si timpul acordat hobby-ului. Pentru sesiuni scurte de observatii dintr-o locatie cu cer urban sau suburban recomand cu caldura un refractor. Pentru observatii pe cer negru si carora li se poate acorda periodic timp mai mult, sa zicem ca e de preferat un reflector de apertura sensibil mai mare , dar numai ptr deep-sky.
Eu am avut reflectoarele de 10'' si 13.1'' cu optica de f buna calitate pe care nu o sa o gasiti in chinezariile de sub orice brand ....poate niciodata. 
Nu vreau sa jignesc pe nimeni.....dar asta e adevarul.

Ca sa inchei pe scurt ceea ce am avut de spus, eu am vindut reflectoarele si acum detin decit 2 apocromate (130mm si 77mm).

Astept eventualele intrebari.

Catalin

salut, as avea si eu o intrebare: care sint obiectele deep-sky care se vad mai bine/frumos in apocromatul de 130mm fata de telescopul de 13.1 inch ? Ai putea sa dai un numar de obiecte cu aprox.? ... ma intereseaza pentru ca si eu intentionez sa iau un apo tot de vreo 5 inch.Reflectoarele mi se par lipsite de contrast, in afara de luminozitate nu ofera nimic...

Merci mult.

Serban
11 Feb 2008 15:27


daca tot va luati apocromate de 5 inch, nu-mi dati si mie unu?  :oops: sau macar un acromat de 150mm ca si ala-mi ajunge...

Catalin Fus
11 Feb 2008 15:46

...
Salut,

uite, un obiect care acum imi vine in memorie ca se vedea mai frumos este M27. In general obiectele stralucitoare sau care au nevoie de contrast se vad mai bine printr-un apocromat.

As vrea sa fac o precizare a nu se confunda un apocromat ED (care e defapt un semiapocromat) cu unul cu fluorita sau alte sticle echivalente.

Ptr Serban:

ai 2 variante.....cumperi un 150 f/8 second-hand sau incerci sa construiesti singur unul folosind obiectiv + teava aluminiu + focuser. In ambele cazuri ar trebui sa iasa tubul optic undeva la 250-300 euro.

Catalin

horatius
11 Feb 2008 15:48


care sint obiectele deep-sky care se vad mai bine/frumos in apocromatul de 130mm fata de telescopul de 13.1 inch ? Ai putea sa dai un numar de obiecte cu aprox.? 

Planetele, Luna si cateva nebuloase si clusteri de stele.

Un reflector de minim 10" cu oglinzi premium (newton, mak-cass, sct, dall-kirham etc), colimat si aclimatizat cum trebuie ii sufla in spate unui apocromat de 5-6 inchi. Si nu o spun doar eu, ci multi alti amatori care au instrumente premium (mai bune decat probabil avea catalin). Toata problema e ca putini au asemenea instrumente, de aici si mitul ca un apocromat minuscul da o imagine mai buna decat un reflector de aceeasi calitate, dar mare.

Pentru observatii scurte apocromatele dau imagini mai bune nu pentru ca sunt mai bune ele, ci pentru ca necesita un timp de aclimatizare mai scurt. Insa daca lasi un reflector sa se aclimatizeze, daca ai un sistem de aclimatizare activa (ventilatoare), iar oglinzile sunt premium atunci reflectorul va da imagini mult mai bune. Obstructia centrala nu scade contrastul asa de mult incat sa produca imagini mai proaste. Pur si simplu diametrul instrumentului permite adunarea de mai multa lumina decat un refractor, diminuarea de contrast datorata oglinzii secundare fiind compensata de diametrul mare al principalei.

Serban
11 Feb 2008 16:16


tocmai am vazut un apocromat de 160/1200 cu focuser de 4" (mai mare ca obiectivul la ce vreau eu sa-mi iau  :lol: ) pe astro-physics.com. Dar pretul e cam piperat....

Claudiu
11 Feb 2008 16:26


:shock:  Statele Unite cumva ? - altfel pur si simplu nu vad cum se poate ce zici tu. 
Oricum, cred ca ai trait momente speciale. Faptul ca ai migrat spre APO inseamna cumva ca te ocupi de fotografie ? Cred ca am vrea cu totii sa vedem ce se poate face cu 130mm in miinile unui experimentat.

Numai bine

Catalin Fus
11 Feb 2008 20:48

...
Salut,

oglinzile pe care le-am avut au fost de la producatori cunoscuti din SUA (Discovery Telescopes) de calitate f buna dar nu premium precum cele facute  de Zambuto sau Swayze etc..

Skywatcher, teoria suna bine insa practica ne omoara. O oglinda nu ajunge NICIODATA la echilibru termic cu mediul ambiant din simplul motiv ca temperatura mediului nu este constanta. Poti diminua efectul folosind sticle cu  coeficient termic de dilatare aproape de zero ( ULE sau Zerodur) dar nici acestea nu au avantajul absolut. Asta e un argument , al doilea ar fi faptul ca pe masura ce cresti apertura cresti si turbulenta atmosferica prin care te uiti si mai rau , daca reflectorul nu e diafragmat perfect (revin asupra afirmatiei mai jos), fondul trece de la negru mai spre gri si acolo se pierde contrast pe linga cel de la obstructie care poate fi neglijabil in cazul conditiilor perfecte.

reflectoarele de peste 8'' (din categoria premium), in proportie de 99 % sint facute pe sistemul 'truss' ceea ce inseamna lipsa unei diafragmari perfecte deci sint un pic scoase din discutie. Trebuie luat in discutie si faptul ca o oglinda trebuie sa fie de 2 ori mai precisa ca suprafata decit o lentila in consecinta sistemul de oglinzi trebuie sa fie per total de 2 ori mai precis, ca si valoare finala, ceea ce implica o calitate exceptionala a opticii, lucru rar intilnit si ptr care ajungi sa platesti tot premium ;-).
Singurele variante concurente adevarat cu apocromatele la anumite dimensiuni sint catadioptricele de tip Maksutov si reflectoarele de tip Dall-Kirkham. In cazul acestora exista varianta unei 'batai la fundul gol' a unui apocromat dar in conditii ideale de transparenta si cu aperturi cu cca 20-30% mai mari.

Conditii ideale de transparenta sint in medie de 3-4 ori pe an. Astept sa imi spuna cineva mie daca vrea sa bage banii in ceva f mare si f scump , ca sa se bucure de el de 3 ori pe an.
Eu am facut asta si nu m-am ales cu mare lucru, motiv ptr care reflectorul de 13.1'' si cel de 24'' au fost vindute.

O sa mai am un Dobson mare cindva, cind voi avea acces la cer negru constant si il voi putea lasa in permanenta in acel loc, fara a fi nevoit sa il plimb de colo-colo.
Altfel, ramin fidel refractoarelor care ptr aperturi medii si mici fac minuni in comparatie cu alte sisteme de aperturi egale sau sensibil mai mari.

Cautati pe Cloudynights.com review-uri comparative si o sa vedeti diferentele intre diferite refractoare si reflectoare in teste refr vs reflector sau catadioptric.
Va las sa trageti singuri concluziile.

P.S. folosesc apocromatele atit la foto cit si la vizual.

Claudiu
11 Feb 2008 21:41


De vreme ce i-am zapacit topicul baiatului.. cred ca oricum este printre cele mai ultile discutii despre calitatile instrumentelor.
Ideea este ca standardele la care comparam calitativ sisteme optice s-au indepartat de luneta acromata de 90mm si combatantii ei.
Acomodarea termica este o problema mult mai simpla in newtonienele de 5", chiar daca nu sunt pyrex sau Bk7. Doar ca pe timp de iarna trebuie sa avem putina rabdare.
In sferele inalte, este si subiectiv dar sunt si testari riguroase care justifica suprematia unui instrument sau design. Dar la inceput de drum (si mult dupa) important este sa ai sedinte de observatii placute si cit mai complete.
Asta inseamna apertura (in masura in care nu sare peste cal) si optica performanta pentru planete. 
Singura chestie de care nu scapa nici Tak. este poluarea luminoasa si seeingul in general. Sus-la munte, sus-la munte, la izvor este cel mai bine fara discutie.

horatius
11 Feb 2008 21:54


O oglinda nu ajunge NICIODATA la echilibru termic cu mediul ambiant din simplul motiv ca temperatura mediului nu este constanta. Poti diminua efectul folosind sticle cu coeficient termic de dilatare aproape de zero ( ULE sau Zerodur) dar nici acestea nu au avantajul absolut. Asta e un argument , al doilea ar fi faptul ca pe masura ce cresti apertura cresti si turbulenta atmosferica prin care te uiti si mai rau , daca reflectorul nu e diafragmat perfect (revin asupra afirmatiei mai jos), fondul trece de la negru mai spre gri si acolo se pierde contrast pe linga cel de la obstructie care poate fi neglijabil in cazul conditiilor perfecte. 


Corect. Doar ca din experienta mea (si daca va uitati pe cloudynights o sa vedeti ca si altii cu instrumente scumpe au observat acelasi lucru - este acuma un thread foarte sugestiv in care se dezbate ce dimensiune trebuie sa aiba un reflector pentru a bate un apocromat) pot spune ca am vazut cu un instrument bine facut (un MakCass de 8", oglinda din Sital, racire cu ventilatr, facut de Intes Micro; nu stiu ce labda, rms aveau oglinzile, dar oricum erau foarte bune) imagini mai bune, mai detaliate, cu un contrast mai mare fata de un TEC 140mm Apo, atat la planete, cat si la deepsky. Plus obiectele vizibile au fost mai multe in MakCass decat in Apo. Ca si pret, sunt cam la fel de scumpe ambele (4000 si ceva de euro). Intr-adevar e importanta turbulenta atmosferica, insa in acele momente cand atmosfera e stabila imaginile depasesc orice poate un apo mai mic (si in Romania eu am avut numai in 2007 mai mult de 3-4 nopti cu atmosfera stabila). Un reflector mare poate fi oricand oprit la o dimeniune mica, insa nu poti trage de lentilele unui un apo mic sa il maresti.

adrian
11 Feb 2008 22:40


 este acuma un thread foarte sugestiv in care se dezbate ce dimensiune trebuie sa aiba un reflector pentru a bate un apocromat.

imi poti arata si mie te rog unde e acel thread? ma intereseaza si pe mine...
thx.

HoO_Germany
11 Feb 2008 22:56


Discusile despre achromat sau oglinda devin in toate forumurile care le am vizitat pana acum, intrun punct de vedere personala. 
Desigur nu putem compara calitatea unui Apo cu aceea unui Frauenhofer, stiind ca un Apo bate.
Si de multe ori sant sugestii si opinii personale, care si asta nu este altfel ca in alte forumuri, multi tin optica personala ca una din cele mai bune. Asta este sugesiv si este greu de clasificat. 
In general se poate spune ca un instrument in o clasa ieftina de pret, este avantajos sa fie oglinda. Aici se obtine in comparatie cu FH o apertura mai mare si, cumparand instrumente de Brand cunoscute, si posibilitatea a obitne o calitate bunicela de optica.
Si eu am observat cu Mak-Cass de la Intes Micro si cu Mak-Newtons de la Intes Micro care sant cunoscute ca "Apo-killer". Asa un Mak-Newton cu 7" sau 8" apertura si cu o obstructie de 18-21% nu cade la greutate sa se poate compara cu un Apo neobstruit. Si si eu va pot asigura ca asemenea Mak-Newtons, puse cu ventilatoare a scoate tuebe-seeing, sant instrumente extraordinare caer se pot lasa sa se compare cu multe Apos, chiar si la apertura 1:1.
Numai tubul mai lung unui asa Mak-Newton si greutatea sa, este un dezavantaj, pentru ca aici se potriveste o montura stabila, care costa mult. 
Totusi si un Apo cu 152mm apertura este greu si lung, asa ca eu as zice ca si in punctul asta de vedere, sant instrumentele egale. Numai la pret, este o diferenta mare, un Apo 152mm costa repede undeva la 8000 Euro, deoare un Mak-Newton cu 7" costa numai jumate.

Asa ca nu da sens a face discusii intre oglinda sau lentila. 
Ramanand la tpoic pus, eu as zice, daca Serban decide pentru el ca acest refractor este bun, atunci este bun  :) .

Catalin Fus
11 Feb 2008 23:06

...
credeam ca am sa ajut si mai mult v-am incurcat.

va mai spun un singur lucru si inchei. Uitati-va prin cit mai multe tipuri de instumente si apoi cumparati-l pe cel care va placut cel mai mult.

Mie imi plac f mult refractoarele.

I'M OUT!!!

Serban
11 Feb 2008 23:26


Vorba lui Claudiu ca mi-ati zapacit topicul :lol:, dar imi pare bine ca gasesc mai multe informatii intr-un singur loc :p

Cred ca totusi o sa merg pe luneta, urmand varianta cumpararii unui newt/dob cu apertura mai mare cand va fi nevoia. Probabil pana atunci voi mai cumpara si niste oculare mai bune si un filtru LPF si bine o fi :) 

Si multumesc pt site-ul cloudynights! In sfarsit am gasit un review la ce caut :)

horatius
11 Feb 2008 23:32


imi poti arata si mie te rog unde e acel thread? ma intereseaza si pe mine... 

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2171060/page/1/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1
si aici http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2174971/page/1/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Serban
16 Feb 2008 00:24


nu mai zice nimeni nimic? :(
cat despre curatenie, e un set decuratat la astromagazin http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?products_id=295&osCsid=3217393f4e53ed73118bf63fbf1d7606

cred ca e bun, nu?

Ovidiu M. 
28 Feb 2008 20:56


Un tip pe cloudynights referitor la polemica refractor/reflector a pus problema dintr-un unghi de vedere provocator si citez:
 "What fraction of the time will the views in a 6" dob look as steady, crisp, and nice as those in a 6" refractor? In my experience, around 10-20%. 
Ron"

 Cu alte cuvinte, este adevarat ca la aceeasi apertura un reflector este mult mai sensibil la conditiile de observatie decat un refractor?

Claudiu
28 Feb 2008 22:03


problema e pusa prost. Luate la bani marunti (adica in domeniul CCD pro) intr-adevar avantajele unui tub inchis combinat cu un sistem de lentile APO sau SAPO dau rezultate superioare. Dar pretul este (G)astronomic. Zi-mi tu cit face o luneta de 6" ...  :roll: 
Turbulenta interna la refractoarele aclimatizate bine este nula.

Doru Dragan
28 Feb 2008 23:29


Dar despre schmidt-newton a auzit cineva?

horatius
29 Feb 2008 00:19


Nu tot ce se scrie pe CN e si valid. Multi isi dau cu parerea fara sa fi utilizat asa ceva, unii si detin/utilizeaza piesele despre care scriu, si sunt cativa a caror opinii merita sa fie citite si tinut cont de ele.

Oricum, se pare ca si pe forumul de fata deja se vorbeste din auzite, din cele citite de pe alte forumuri -> speculatii fara substanta.

Serban
11 Mar 2008 01:41


dupa mai multe cautari... ce pot spune...

ma tenteaza si un skywatcher dobson de 8'' si acum sunt sigur ca avand un astfel de telescop as vedea muuuuuuuuult mai mult deep sky, si poate chiar si cate ceva la planete, decat cu refractorul de 90 (totusi 0.6 arcsecunde teoretic fata de 1.3 - mi-am dat si eu seama acum de ce ii nebnuia cu ele)

dar m-am gandit la posibile locuri de observatie alte probleme, asa ca...

1. cel mai accesibil loc in care sa nu imi intre toata lumina de pe strada in ochi ar fi pe acoperisul blocului. Acesta prezinta un defect foarte agasant, si anume ca trebuie sa te sui pe o scara de metal cu foarte putin loc in jur. Aceasta fiind spusa, mi-i frica sa nu busesc tubul optic de pereti cand il urc in spate, de ex. Daca as fi avut trepte pana sus, probabil ca acum as tinde mult mai mult spre dobson ca la inceput. Dar cu tubul de 90mm impachetat frumos cum a venit, cred ca imi lasa mai mult loc sa pot urca in siguranta. A urcat careva dintre voi vreun dobson pe bloc?  :D 

2. Dark sky locations... Ar fi gradina din afara orasului, dar si aici sunt niste probleme, anume ca: nu stiu cand voi avea carnet de conducere si nu vreau sa-l tin pe taicamiu treaz toata noaptea sa ma duca si sa ma aduca; nu am prieteni interesati de astronomie ca sa nu ma duc totusi singur. (situatie din nou agasanta, ca it's so close, yet so far) Alte locatii ar fi la tara in jud Neamt sau la 30km de Cluj. Ei aici cand mergem, mergem toti trei cu bagaje si in twingo nu mai incape ditamai dobsonul (oricat de mult mi-ar fi convenit) plus ca imi e teama de conditia drumurilor si de posibilitatea nefericita a decolimarii, sau chiar a caderii pachetului la o frana brusca (motiv pentru care, neavand incredere in firmele de transport autohtone, cred ca voi cumpara telescopul de la starmax din cluj daca ma lasa sa il ridic personal, si voi face primul test chiar la tara - pana unde va fi un drum foarte greu si pietruit :( )

3. Maintenance... ce ma fac cand trebuie curatata oglinda... (si cu lentilele e cam la fel ce-i drept, dar ele macar pot sa stea locului cand le curat, oglinda trebuie scoasa) si din cate am inteles, oglinda isi pierde cam 1-1.5% din reflectivitate pe an (acuma noah.... fite ca si-asa nu se observa, da ce sa-i faci) in conditiile in care nu se zgarie...

4. Pret... suna stupid stiu, dar nu cred ca voi avea destui bani cand voi avea si timp sa ma bucur de el (refractor cu oglinda pt astro, si prisma pt terestru plus moon filter si set de curatat ajunge pe la 1000 RON, iar dobson cu barlow acromat, set de curatat si moon filter ajunge la 1350 RON) believe it or not, 350 RON pot conta mult cand nu-i ai and i'm not exactly Richie Rich... Tot aici, da, ies mai ieftin cu un dobson de 150, dar are rost? si nici nu am vazut pe piata in romania...

Concluzie: achizitionarea refractorului de 90 pentru inceput, cu un dobson 8'' in gand pt mai incolo (eventual si cu un UWA de 2''? :D ), poate iau o slujba de vara anul celalalt cine stie? Probabil atunci voi sta si intr-un bloc care sa aiba acces mai usor pe acoperis, sau voi avea un mai bun acces catre locuri intunecate...

Claudiu
11 Mar 2008 15:52


poti sa incerci [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2003]testul care in mod inteligent ia in considerare si factorii de mobilitate si poluare luminoasa (care dau peste cap toate celelalte calcule).
Folosirea filtrelor narrowband (eventual si a celor colorate simple) pe instrumente de la 5" in sus este aproape necesara in oras. Altfel esti obligat sa maresti puterea pentru a primi contrastul necesar si obiectul in sine se diminueaza.

Serban
14 Mar 2008 00:36


in seara asta in sfarsit am prins vreo 2 ore fara nori pe cer, asa ca am scos repede binoclul foco de 10x50 cumparat sambata trecuta cu 99 lei de la real,-  :lol: ca sa ma tina in frau pana la telescopul care inca nu stiu daca va fi luneta de 90 sau dobson de 200 (desi pt majoritatea, probabil ca decizia ar fi evidenta). Oricum, un ruby coating in toata splendoarea lui  8) ; macar se pot da cauciucele in spate pt ochelaristi ca mine ;)

luna o vazusem un pic si ieri, mai exact ce se vedea prin norul subtirel care trecea maiestuos pe tot cerul. In seara asta - dragoste la prima vedere :) Am vazut clar cred ca cel putin 20 de cratere pe la marginea umbrei si nu numai, plus ca marile erau bine definite. Aberatie cromatica evidenta, dar nu deranjanta.

Celelalte 2 obiecte pe care le-am cautat pe fereastra sufrageriei cu lumina stinsa  :lol: au fost pleiadele si nebuloasa orion (altceva nu prea stiu sa gasesc pe de rost momentan  :oops: ) La pleiade, se vedeau clar stelele principale plus o puzderie de stele mai putin stralucitoare in spate. Cat despre nebuloasa orion, nu ma asteptam sa vad mare lucru, mai ales din oras, dar am fost placut surprins cand am vazut dupa vreo 10 minute un norisor fad in jurul trapezului (care, impreuna cu cealalta pereche de stele, se vedeau ca 2 stele de stralucire medie), care se vedea considerabil mai bine cu averted vision.

Sper la mai multe nopti senine, desi se zice ca tot nori or sa fie inca cateva zile, si poate reusesc sa ma urc pe bloc :lol: si sa mai gasesc si alte bijuterii (abia astept sa vad galaxia andromeda)

cer senin

edit: noua perspectiva la dobson: pe langa telescop: barlow apo 150ron, ocular errecting pt terestru:150 ron, si din nou moon filter 50ron => 1490ron  :D  that migh be waaaaaaaaaaaaay out of my league  :cry:

Doru Dragan
14 Mar 2008 08:47


Now you talk! Cele mai bune sunt observatiile dese cu instrumente ieftine nu cele rare cu instrumente scumpe :) . Desigur ca si mai bune ar fi observatiile dese cu instrumente scumpe :D dar din pacate viata asta cere compromisuri la tot pasul :(

Serban
25 Mar 2008 17:57


Oare daca da norocul peste mine si mai fac niste banuti, cutiuta asta e buna de ceva pe langa dobsonul de 8''? (m-am cam hotarat pt el pana la urma) http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=11_78&products_id=359&osCsid=3217393f4e53ed73118bf63fbf1d7606  Oare barlow-ul e ok? si ocularele or fi plossl sau "plossl" ?

MariusP
26 Mar 2008 11:05


Nu stiu daca-s bune sau nu, dar am gasit pe internet o gentuta cu accesorii care pare identica cu cea de la Astromagazin:

http://www.telescopes.com/telescope-accessories/eyepiece-and-filter-kits/125ineyepieceandfilterkit.cfm

S-ar parea ca-s 4 oculare Plossl, din lista de la Astromagazin ar lipsi cel de 6 mm. Oricum, mi se pare un pret cam (foarte) mic pentru 4 Plossl, 7 filtre si-un Barlow... Cel mai bine e sa iei legatura cu cei de la Astromagazin si poate te vei lamuri despre ce-i vorba.

Marius

horatius
26 Mar 2008 11:35


Gentile astea cu de toate (oculare, filtre, si diferite alte accesorii) sunt numite starter-kit. Toate contin oculare Plossl slabute, filtre bazate pe vopsea. Credeti ca s-ar putea vinde gentile la pretul respectiv fara sa taie de undeva din calitate?

Sfatul general este sa nu va aruncati la asemenea kituri. Mai bine luati cateva oculare mai de calitate, mai scumpe, in distantele focale dorite, decat multe accesorii si proaste. Va veti da seama curand de calitatea ocularelor dintr-un kit.

Serban
26 Mar 2008 15:52


aham deci mai bine un barlow mai ok si un filtru bunicel pt luna pe moment. merci :)

Serban
26 Mar 2008 21:54


aici http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3306876.html zice asta:

" Coma makes stars appear asymmetric even if the telescope is perfectly focused &#8212; the farther the star is from the center of the focal plane, the worse it gets. In particular, this aberration can dramatically reduce the clarity of planetary detail. 

Surprisingly, the size of the "sweet spot" depends only on the main mirror's focal ratio (the mirror's focal length divided by its diameter) and not its size. For instance, even a perfect f/4.5 mirror, small or large, can provide "diffraction limited" performance only within a 2-millimeter (0.08-inch) circle at the focal plane. An f/10 paraboloid's sweet spot, by contrast, spans 22 mm (0.87 inch). (For the mathematically inclinded, the sweet spot's diameter is proportional to the cube of the f/ratio.) "

cam cat % din FOV acelui dobson 200 f/6 este afectat? devin foarte confuz.....

cudjo66
23 Mai 2009 18:47


Cred ca am gresit topicul asa ca nu luati in considerare acest mesaj

Mircea Pteancu
23 Mai 2009 20:17


Serban
am explicat clasificarea campurilor dupa aberatia de coma,adica aici

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3251&highlight=

Nu te lua dupa acela care zice ca aberatia de coma reduce claritatea detaliilor planetare,pentru ca este un tampit,in engleza se zice ''moron'' :x .

La Luna, sau planete ,''marginea umbrei'' se numeste (de cateva secole) ''terminator''-am o mica rugaminte sa o lasi asa 8) .

Cat despre gentile-minune,cu n-spe oculare nu stiu nimic.Stiu doar ca  Al Nagler recomanda astronomului amator, constrans la o dotare minimala,sa-si cumpere doua oculare Plossl cu focal ne-multiplu si o lentila Barlow,de ex.8mm+26mm+2x,toate trei sa fie insa de calitate (ramane de ghicit ce-o fi intelegand Nagler prin ''calitate'' :roll: ).Am mai zis-o si eu,a zis-o si zoth-nu tot ce este numit astfel chiar si este Plossl ,doar pentru ca are doua dublete foarte apropiate.Aceste pseudo-Plossl sunt mai proaste decat un Ramsden bine construit-concluzia unui ''field test'' intre un asemenea Plossl bastard si un Ramsden construit de mine.Mircea

Mircea Pteancu
23 Mai 2009 20:33


Serban
postarile tale sunt interesante,te rog sa nu te superi daca in unele chestiuni vedem lucrurile cam diferit.
Chiar azi,zoth a postat in sectiunea de ''Oculare'',un patent care prezinta varianta personala a lui Konig despre ocularul orthoscopic si Plossl.Studiaza desenul ocularului Plossl si incearca sa gasesti intre cele sase raze de curbura ,macar doua care sa fie identice-sunt sigur ca nu vei gasi.In acele genti vei gasi insa cu siguranta!QED
Pe intreg Internetul vei gasi repetata ,pana la saturatie,stupiditatea ca ocularul Plossl ar fi format din doua dublete identice si care....
Acuma insa,gratie patentelor publicate de zoth ,ne putem lumina :idea: !Mircea

Serban
24 Mai 2009 21:11


lol multumesc pt reply, dar eu aproape uitasem de topicul asta, mi-am cumparat pana la urma dobson-ul de 200 vara trecuta de la Horatius :)

din pacate, din lipsa de masina incapatoare/oameni care sa ma duca/lcarnet de conducere/indrazneala sa rog pe cineva nepasionat sa stea cu mine o noapte intreaga, inca nu am reusit sa ies cu el mai mult pe un cer intunecat, cu niste harti (am niste harti rudimentare intr-o "enciclopediuta" de astronomie de la Aquilla luata acum cativa ani buni) ca sa invat cerul si sa ma descurc cu gasirea obiectelor mai interesante :(

instrumentul este de calitate foarte buna si imi place focuserul crayford

sunt dezamagit insa de mine, ca nu am reusit decat sa ma uit de pe balcon sau din fata blocului si sa vad pleiadele, nebuloasa orion, luna, jupiter, saturn si un cluster, toate sub amprenta turbulentelor atmosferice si a poluarii luminoase :(

sper in vara asta la ceva mai multe observatii  :roll: