-----------------------------------
shaft
15 Iun 2019 20:17

Accesorii Dobson XT10G
Intentionez sa achizitionez un Dobson XT10G si as vrea sa stiu cat trebuie sa investesc in accesorii.
Ce accesorii imi sunt necesare ?

theogon
17 Iun 2019 21:07


Vei avea nevoie la început  pe lângă ocularul de 25 mm  care este în dotarea telescopului, de unul de 32 mm pentru câmp larg &#537;i unul de 10 mm plus un ocular chesire pentru colimare &#537;i un barlow bun
Pentr observa&#539;ii solare un filtru de apertură Astrosolar  cu densitatea 
  (penrtu vizual)
După ce te mai familiarizez cu instrumentul &#537;i cu cerul vei achizi&#539;iona &#537;i filtre.
Spor

shaft
18 Iun 2019 19:28


Stie cineva cam cate minute dureaza colimarea la un XT10g ? Nu prea as vrea sa pierd mult timp cu colimarea.

Mircea Pteancu
19 Iun 2019 22:56


Nu cunosc acest tip specific de telescop deci iti raspund la modul general.
Douazeci de minute sau o jumatate de ora ,odata la trei luni, nu cred ca o sa ti se para o prea mare ''pierdere de timp"... cu o conditionare : daca vei centra bine secundara.
Daca nu centrezi bine secundara , colimarea poate dura cat vrei : zile ,saptamani ,luni...
Am un prieten la MCsE care a avut nevoie de  o luna si jumatate ca sa centreze un telescop Yolo.

Succes,Mircea

Manu72
20 Iun 2019 15:44


Cat am avut newton, il colimam de fiecare data cand ieseam cu el in camp
Asta presupunea verificarea/colimarea secundarei si a primarei cu un cheshire - acasa inainte de plecare
iar in camp verificam/colimam primara cu un baader laser coli

Primele dati, pana iti intri in mana si devine rutina, o sa dureze ceva.
Dupa aceea - nu mai mult de cateva minute

Mircea Pteancu
21 Iun 2019 23:06


Manu72

Verificarea o inteleg dar colimarea frecventa nu prea.
Sa nu ma intelegi gresit , nu vreau sa te necajesc si nici ''sa ma dau mare'' dar ceva imi  pare ciudat.
Ce nu a fost in regula la acel telescop ?

La recenta ''Clinica de telescoape'' , in fotografia unde apar impreuna cu amicul Emil Pasculescu si cu nepotul sau Alex, tocmai  discutam rezultatul verificarii colimarii dupa ''hutza-hutza'' prin hartoape iar rezultatul verificarii a fost bun :

https://astroclubgalaxis.blogspot.com/2019/06/a-avut-loc-prima-clinica-de-telescoape.html

Se intampla sa treaca si sase luni fara sa trebuiasca sa fac colimare in conditiile in care la fiecare observatie ''ma dau'' si la duble iar marirea de 205x e ''painea cea de toate zilele''.

Mircea

valy
22 Iun 2019 00:13


Poate ca depinde si de telescop, unele sunt mai stabile altele nu.

Manu72
01 Iul 2019 09:59


Mai depinde si de nivelul de OCD al fiecarui utilizator :)

Iesirea in camp insemna cam 40-50 km, si includea treceri peste liniile de tramvai, tren si alte hartoape specifice drumurilor orasenesti, pre-orasenesti, nationale si judetene.

Secundara isi mentinea colimarea destul de ok, dar tot puneam cheshire-ul sa verific
La Primara insa la fiecare drum trebuia sa fac ceva ajustari
Insa ce imagini dadea acel Newton, o minunatie

mihaig
01 Iul 2019 11:24


Stie cineva cam cate minute dureaza colimarea la un XT10g ? Nu prea as vrea sa pierd mult timp cu colimarea.

Colimarea este unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii in astronomia de amatori...fara un instrument foarte bine colimat,vei fi dezamagit de ceea ce vei vedea.
Asa ca as recomanda sa "pierzi" cit mai mult timp cu invatatul si practica colimarii.Dupa ce ai exersat suficient,iti vor trebui doar citeva minute sa reglezi instrumentul.

Erwin
02 Iul 2019 07:28


Depinde de construcția mecanică a telescopului. Nu cunosc acest model. Un telescop bine construit nu are voie să-și piardă colimarea, așa cum zice dl. Mircea. E posibil ca un telescop comercial să fie gândit pentru profit și nu pentru transport frecvent așa că unele componente au fost reduse la minim și atunci s-ar putea să fie mai sensibile. Amatorul care construiește un telescop, dacă are deja o oarecare experiență, nu se va zgârci la aceste elemente.