-----------------------------------
Doru Dragan
14 Ian 2008 10:33

Asteroidul 2007 TU24; Huston, we have a problem!
Asteroidul 2007 TU24 starneste numeroase discutii. Asteroidul este un pietroi de vreo 400 m care va trece conform ultimelor predictii la 1.4 distante lunare fata de Pamant. Din pacate a fost descoperit destul de tarziu si se pare ca nu s-a reusit destul de bine "rafinarea" orbitei. Si nici nu se vor putea face calcule mai exacte decat dupa ce (daca :() se va indeparta de Pamant. Asta deoarece la momentul actual e pe o traiectorie care vine chiar spre noi si deci nu exista puncte distincte pe cer pe care sa se faca telemetria.

red giant
14 Ian 2008 13:03


Bine că i-au zis TU24. Sună a avion rusesc care vrea să aterizeze.  :mrgreen:

alexconu
14 Ian 2008 20:06


Eh nu vine chiar spre noi.
http://www.badastronomy.com/bablog/2008/01/06/asteroid-to-miss-earth-january-29/

Doru Dragan
14 Ian 2008 20:30


MOID schimbat de la 0.0037 la 0.0012, dupa ultima observatie din 13 ianuarie. Calculul facut de Otto Matici la 2008-Jan-14 00:50:07. Ceea ce inseamna ca dupa ultimele calcule asteroidul 2007 TU24 se apropie sub distanta orbitei lunare.

raduM
15 Ian 2008 00:24


Nu stiam ca Alex umbla pe badastronomy  :wink: 
 The odds of a Mars impact are still not zero, but there is no chance at all of TU24 hitting us.

pentru mai multă siguranță, aș propune să-i sunăm pe ăștia de la... cum îi spune... ăștia cu Yacob... nu... greșesc! cu Yoga era... poate fac ei un cerc, mână-n mână. Numai să nu iasă pătrat.  :lol:  Dacă cercul nu e perfect, peste 2*10^6 ani au să găsească, viitoarele ființe pământene și scormonitoare, gigantice oase de homosauri... și două straturi de separație k K - T. (mai mult KK decat KT, daca teoria -aia clasica, nu alternativă - nu e ok...) :lol:  :lol: 

Serios: se pare că ăsta e în interiorul orbitei lunare. Parametrii sunt actualizați pe 
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi#top

PS. Dati la search "2007 TU24". 
suplimentar: Earth MOID = .00124988 AU, acum.

Mai nasol, se poate să fie deja spart, în mai multe bucăți... unele mai puțin detectabile. Ne vedem în Veșnicile Plaiuri ale Vânătorii.

raduM
15 Ian 2008 00:55


PS 2> pentru cei care mai apucă  :lol:  să citească și se-ntreabă : ce-i aia MOID? (măcar să știu și eu de la ce mi s-a tras... :D)
 
MOID=Minimum Orbit Intersection Distance...

Tot serios: cred că ar trebui discutată nu numai posibilitatea unui impact, ci și efectele posibile la o astfel de piatră. 
Neserios: Nu de alta, dar le mai vine unora în minte să-și vândă pe nimica toată telescoapele -dă Doamne  :roll:  - (casele... pământurile... lasă-le-ncolo ) și să fugă pe Marte.  :lol:  :lol:

Doru Dragan
15 Ian 2008 08:35


Dupa ultimele calcule pare sa fie pe undeva intre limita (superioara :)) a atmosferei si orbitele satelitilor. Daca o tine asa s-ar putea sa loveasca cativa sateliti iar ISS e in real pericol. Deocamdata nu a aparut la stiri dar cred ca o sa auzim in curand de el.

zoth
15 Ian 2008 09:44


Dupa ultimele date de pana acum 2007 TU24 ar trebui sa treaca la aproximativ 187000 km de orbita pamantului.
Acum ar fi bine sa vina domnii de la teoretic si sa ne explice in ce masura gravitatia pamantului sau a sistemului luna pamant ar putea modifica traiectoria actuala a corpului.
Ar fi posibil un eventual impact?

raduM
15 Ian 2008 10:29


Răspunsuri precise nu pot fi date încă. Chestia asta se apropie din urmă, cu o viteză relativă de aprox. 10 km/h, orbita trecând pe lângă cea a Pământului cam pe 29 ianuarie. Viteza relativă mică face să mă gândesc că TU24 o să petreacă destul timp în vecinătatea Pământului. Atât Pământul cât și Luna pot să-i modifice traiectoria, normal. Depinde de poziția lunii în perioada respectivă dacă ne ajută sau ne trădează.
La 300-400m, ar face o gaură de vre-o 8-12 km diametru.

Doru Dragan
15 Ian 2008 11:03


Atunci cand se calculeaza traiectoria (orbita, efemeridele) unui asteroid se iau in calcul toate perturbatiile. La puterea actuala de calcul si la teoria care exista asta nu e o problema. Singura problema sunt conditiile initiale care trebuie aflate din observatii ori nu se pot face observatii de acuratete in ultimul moment pentru ca nu ai suficiente puncte independente.

bakunin99
15 Ian 2008 12:27


Hmm, pretty damn close ca sa zic asa. Oricum, chiar daca ar pica, nu ar fi cazul de un eveniment t-k, acel asteroid avand 10km .. oricum o catastrofa planetara cel putin de dimensiunea tsunamiului din tailanda/indonezia, mai ales daca se nimereste peste vreun oras mare.

zoth
15 Ian 2008 14:02


Daca orbita asteroidului ramane cea actuala atunci nu va fi nici un pericol.
La o viteza de deplasare de 10-15 km/h (???), inseamna ca se afla doar la 3000-5000 km de punctul cel mai apropiat de orbita pamantului, asadar este mai demult pe langa noi???
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2007%20TU24;orb=1;cov=0;log=0#orb

Doru Dragan
15 Ian 2008 14:44


Link-ul asta da o privire generala a traiectoriei:
http://hea-www.harvard.edu/~fine/Astro/flybys.cgi?page=detail&object=2007+TU24&when=2008-01-29%26nbsp;07:11:00
Liniuta rosie e pusa pe data de 29 ianuarie
Aici se vede un zoom:
http://www.irishastronomy.org/boards/viewtopic.php?t=7684
Din cate inteleg eu nu e de vazut pana prin data de 20 ianuarie (e prea jos pentru emisfera nordica). Vine de undeva dintre Pisces si Pegasus, trece printre Triangulum si Andromeda si se indreapta spre Perseu. Pana ne raspund teoriile alternative, putem fi morti demult :) :( :lol:
Cine vrea poate sa ia elementele orbitale:
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2007%20TU24;orb=1
si sa se joace cu ele :) sau sa le introduca intr-un program care stie ce sa faca cu ele (Cartes du Ciel, Stelarium, Starry Night etc.)

raduM
15 Ian 2008 15:13


Astia de la NASA refac mereu calculele. După cum spun ei, în cazul unui impact e vizată emisfera sudică.

Oricum, chiar daca ar pica, nu ar fi cazul de un eveniment t-k, acel asteroid avand 10km

Într-adevăr. Dacă ar lovi uscatul, ar fi ceva de genul Tunguskăi. La 300-400 m înseamnă o explozie de vre-o 8000 Mt TNT. Cea din Siberia a fost estimată la 10-15000. Efecte regionale.
Dacă ajunge în ocean, tsunami. 

Scuze, viteza relativă e de 10 km/s... 


Stie cineva ce compoziție are?

Doru Dragan
15 Ian 2008 15:38


Astia de la NASA refac mereu calculele. După cum spun ei, în cazul unui impact e vizată emisfera sudică.
LINK... ?! Nu se cunoaste compozitia. Am vazut pe unii dandu-si cu parerea ca ar fi Ni-Fe.

zoth
15 Ian 2008 15:59


viteza relativă e de 10 km/s... 


in cazul asta asteroidul este acum la 12 milioane de km de punctul minim si nu poate fi inca vizibil intr-un instrument de amator...

Andi
15 Ian 2008 16:10


Mai avem o șansă ( asul din mânecă ): Pământul și Luna se rotesc în jurul baricentrului sistemului. Poate, în ultima clipă, Pământul "se dă la o parte"!!!
"Dansul" acesta al Pămîntului reduce șansa impactului la mai puțin de 45%.

Doru Dragan
15 Ian 2008 16:39


Sau poate invers :(

Andi
15 Ian 2008 19:22


Valoarea unei probabilităti este cuprinsă între 0 și 1, în nici un caz un număr negativ!!!

raduM
15 Ian 2008 20:45


LINK... ?!
de pe un forum, nu reusesc sa regasesc informatia.  :cry: http://www.godlikeproductions.com/forum1/message487311/pg21

Claudiu
15 Ian 2008 20:55


Am atasat un fragment din calculul facut pe site. Acestea sunt coordonatele valabile pentru Bucuresti.
Cred ca suntem destui care vom incerca sa-l observam

raduM
15 Ian 2008 23:16


Mai avem o șansă ( asul din mânecă ):
Bruce Willis.  :lol:  :lol:  :lol: 

E dificil de discutat despre "dansul" Pământului. Ce ne facem dacă Pământul "se dă deoparte" dar chestia asta... după noi? Dacă parametrul de ciocnire e suficient de mic, e foarte posibil. 
Astea sunt comentarii "de pe margine". Pentru calcule precise e nevoie de date si de timp. De asta exista ESA, NASA, sau mai stiu eu care. Cat timp nu avem acces la date precise / posibilități de prelucrare a lor... putem doar să citim de ici-colo.
Pe forum-ul la care am dat link mai sus am văzut că se discută inclusiv despre efectul unei eventuale explozii solare asupra traiectoriei TU-ului, dacă TU-ul e magnetizat... și dacă e fier-nichel, ar putea fi. E cam "din scurt" să putem spune ceva precis. Dar e adevărat că cea mai mică perturbație poate încă să ducă la un ... alt rezultat.
În cazul unui impact, dacă nu e rocă e mai nasol: mai prost cu fisurile (măcar să se spargă și el, acolo...), mai compact, mai rezistent la frecare. Densitate mai mare, accelerație mai mare -energie mai mare. "Beleauas majoris", spunea Ovidius Publius Naso când l-au lăsat romanii cu ochii spre depărtările albastre ale Pontului geto-dac.

alexconu
15 Ian 2008 23:44


de pe un forum, nu reusesc sa regasesc informatia.  :cry: http://www.godlikeproductions.com/forum1/message487311/pg21
Asta-i forum? Numai bun de dat exemplu nu-i. :D

raduM
16 Ian 2008 00:01


Asta-i forum? Numai bun de dat exemplu nu-i

Acolo am citit ca astia de la NASA se preaocupă cu calculele.
Mă gândeam și eu că ... dacă spune omul ceva, știe ce spune.  :oops: 

Dar, ce spune SARM despre asta? Că doar nu e de copertă. Trebuie să aibă ceva de spus.  :roll: 
Chiar, voi nu urmăriți chestiile astea cu risc de impact? Trebuie să aveți niste estimări.

alexconu
16 Ian 2008 00:31


Pai nu stiu de ce SARM sau orice alta asociatie de astronomie de amatori ar trebui sa aiba o opinie a ei. O opinie diferita decat cea prezentata de MPC si alte foruri competente nu prea poti avea fiindca nu ai putere de calcul mai mare decat ei si nu poti calcula alti parametri orbitali. 
Si nu, SARM nu urmareste chestiile cu risc de impact. SARM este intr-adevar implicata in proiectul EURONEAR care se ocupa si mai ales se va ocupa cu studierea obiectelor din clasa NEA ad stuff. Dar implicarea se rezuma la reducere de date si, daca asteroizii sunt suficient de stralucitori pentru instrumentele noastre, achizitia de imagini in vederea astrometriei. Datele astea se trimit apoi la nenii cu puterea de calcul.

Doru Dragan
16 Ian 2008 08:36


Ce se poate totusi spune de pe margine ca un spectator avizat este ca: 
- Au fost destul de multe cazuri in ultimul timp de asteroizi descoperiti dupa ce au trecut aproape de Pamant
- In particular asteroidul 2007 TU24 a fost descoperit prea tarziu pentru a se putea face niste calcule suficient de precise de orbita
- Exista un interes destul de mare al publicului larg pentru astfel de evenimente, interes care nu e dublat de existenta unor prezentatori (TV), reporteri, purtatori de cuvant etc. avizati, care sa stie sa prezinte fenomenul intr-un mod credibil
Toate astea duc la neincrederea publicului in versiunile oficiale si tot felul de speculatii.
Mai cititi si asta:
http://www.tu24.org/forums/index.php?showtopic=75
si asta:
http://www.tu24.org/forums/index.php?showtopic=66

lucia lucia
16 Ian 2008 09:31


Pana la urma... om trai si-om vedea.

Au fost destul de multe cazuri in ultimul timp de asteroizi descoperiti dupa ce au trecut aproape de Pamant 
Trec pe langa noi si noi ne vedem de viata, linistiti... :shock: 
On 19 May 1996 a 300&#8211;500-m asteroid, 1997 JA1, passed within 450,000 km of Earth; it had been detected a few days before.

On 18 March 2004 a 30-m asteroid, 2004 FH, passed within 40,000 km of Earth only a few days after it had been detected. This asteroid probably would have detonated in the atmosphere and posed negligible hazard to the surface, had it been on impact course.

On 31 March 2004, a 6m meteoroid, 2004 FU162 made the closest near miss pass ever observed with a separation of only 1.02 Earth radii from the surface (6,500 km). Because this object is certainly too small to pass through the atmosphere, it is classed as a meteoroid rather than an asteroid.

In 2004, a newly discovered 320-m asteroid, 99942 Apophis (previously called 2004 MN4), achieved the highest impact probability of any potentially dangerous object.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Impact_event)

raduM
16 Ian 2008 15:04


E dificil de discutat despre "dansul" Pământului. Ce ne facem dacă Pământul "se dă deoparte" dar chestia asta... după noi? Dacă parametrul de ciocnire e suficient de mic, e foarte posibil. 
Astea sunt comentarii "de pe margine". 

Fără intenție. Mă refeream la ale mele.  :)

Andi
16 Ian 2008 22:44


Cu toate că orbita asteroidului este înclinată pe orbita 
Pământului cu 5,8 grade, coincidența face ca cele două
corpuri cerești să se întâlnească în apropierea nodului ascendent
al orbitei asteroidului, după ce acesta a trecut la periheliu
pe 7,8 ianuarie, iar Pământul pe 3 ianuarie la 01h51min.
Asteroidul a avut la periheliu o viteză de 37,9 km/s, iar
Pământul 30,3 km/s. Pentru ambele, vitezele încep să scadă,
iar distanțele față de Soare încep să crească.
Viteza relativă de apropiere a asteroidului este sub prima viteză cosmică,
iar unghiul de apropiere este -5,8 grade, deci sub ecuator.
Luna, care se află spre ultimul pătrar, încearcă să îi iasă în cale, dar întârzie la întâlnire. Pe de altă parte și Pământul încearcă să îi iasă în cale, dar întârzie și el.
Cu cei doi "întârziați", asteroidul se va strecura printre ei!!!

Doru Dragan
17 Ian 2008 08:47


Vrei sa ne spui si noua cum ai ajuns la concluziile astea. Banuiala mea e ca ai luat elementele orbitale si le-ai introdus intr-un program. Care elemente orbitale si care program? Da-ne mai multe detalii, nu fi zgarcit :)

Andi
17 Ian 2008 20:40


Încep cu un motto: "PIRAMIDELE NU AU FOST CONCEPUTE CU CALCULATORUL".
Bineânțeles că am utilizat datele orbitei asteroidului 2007 TU24 publicate de observatori și calculatori autorizați. Nu am utilizat nici un program pe calculator, ci numai formule de mecanică cerească.
Pentru valorile numerice ale elementelor orbitale, care nu știu de ce sunt date cu zecimale "fără număr, fără număr"( cu toate că au rațiunea de a da precizia determinării ), am ales un număr de zecimale care reflectă observațiile limitate de turbulența atmosferică. Pe acestea le-am folosit în determinări numerice simple.
Dacă precizia determinărilor terestre de poziție ale unui astru sunt de ~ 1" de arc, atunci sunt suficiente șase zecimale pentru calcule.
Telescopul Hubble a reușit să facă ceva observații?

Doru Dragan
17 Ian 2008 20:45


Ce sa zic, esti tare, domnu' inginer diletant :) Cel mai tare din parcare :D Ca formule ai folosit cele din V. Ureche sau ai avut alte surse?

Andi
17 Ian 2008 22:44


Păi, parcă era vorba de asteroidul 2007 TU24!!!
În sfârșit, suntem la Diverse.
Doru, sunt inginer, nu "inginer diletant'.
Sunt diletant, pentru că în afară de specialitatea mea, care este electroenergetica, îmi plac astronomia, fizica, matematica, electronica, etc.
Nu m-am limitat la cele două volume ale lui Ureche Vasile, biblioteca mea de astronomie cuprinde cam 350 volume mai noi și mai vechi (plus sacul fără fund al rețelei). 
Nu vreau să fiu "cel mai tare din parcare", pentru că ar fi ceva static nu dinamic.
Am toată considerația pentru cei care au postat lucruri făcute sau gândite de ei înșiși, sau care au "dat cu capul de prag" căutând o rezolvare a unei probleme.

raduM
18 Ian 2008 05:20


:lol: Andi, tu însuți ai scris la profil chestia cu diletantismul...
A fost o expresie de apreciere din partea d-lui Dragan. Trebuie să te obișnuiești cu stilul.  :D  :D  :D

Doru Dragan
18 Ian 2008 08:52


Pai, am pus acolo o fata zambitoare ca semn ca era o gluma (nu stiu cat de buna :(). Eu sunt o persoana mai in varsta si ca atare imi permit niste lucruri pe care ... de altfel mi le-am permis toata viata :) Am fost un pic socat de propria ta mentiune din profil si de aia o folosesc impotriva ta :D. Dar sunt cu adevarat impresionat de abilitatile tale matematice si mai ales in mecanica cereasca. Poate nu doar de abilitati cat mai ales de ambitia si hotararea de a pune mana pe creion si a lamuri lucrurile. Pe undeva pe la inceputul anilor '90 am vrut sa fac un program planetariu. Atunci m-am documentat si eu despre cataloage de stele, diferite proiectii si transformari de coordonate, calcul de efemeride etc. Din pacate a facut fis :( Inca o data felicitari.

zoth
18 Ian 2008 14:57


O noua modificare (minora de data asta   :D  ) a parametrului MOID.
Distanta minima fata de orbita pamantului scade de la 186979.5 km la 186912.5km.

luluvasiliu
23 Ian 2008 01:56


Ma intriga totusi o ''treaba''.....
De ce  massmedia nu sufla nici un cuvintel despre acest fenomen astronomic.... :?: 
Totusi e unul RAR....iar despre Holmes, au scris pe mai toate gardurile, 
care e foarte adevarat a fost frumoasa, dar atat. Pe cand calatorul asta spatial ....ne poate provoca chiar si neplaceri.

PS. Ce elegant ar fi sa amuteasca pentru o scurta perioada de timp comunicatiile prin satelit..... :cry:

raduM
23 Ian 2008 07:18


Probabil ca să nu stârnească panică... 
Sunt destui nebuni pe lumea asta și așa. Darămite să-i mai sperii cu asta.
Numai să spui "asteroid" si se face automat legătura cu sfârșitul lumii.

Dar au propos, ce se mai întâmplă? N-am mai urmărit...

MariusP
23 Ian 2008 10:02


Pe Space Daily a aparut abia azi ceva:

[url=http://www.spacedaily.com/reports/Near_Earth_Asteroid_2007_TU24_To_Pass_Close_To_Past_Earth_On_Jan_29_999.html]http://www.spacedaily.com/...On_Jan_29_999.html

zoth
23 Ian 2008 10:57


Dar au propos, ce se mai întâmplă? N-am mai urmărit... 

Situatia pare destul de calma.
Fata de valoarea parametrului MOID=0.00124988AU care a declansat sa zic asa aceasta discutie, urmeaza in 17 ianuarie o noua scadere usoara pana la valoarea de 0.00124985AU iar in 19 ianuarie o revenire pana la valoarea de 0.0012501AU, valoare ce se pastreza pana azi.
Daca situatia evolueaza in continuare pe aceeasi trasa nu cred ca trebuie sa fie motive de ingrijorare, vom vedea...
Distanta fata de pamant era azi de 5.16 mil km.

raduM
23 Ian 2008 15:45


De pe link-ul dat de Marius mai sus, am preluat o poză -cam mică - pe care o postez aici.
Poate e utilă... pentru oarece fotografii.

_raluca_
25 Ian 2008 12:32


Se pare ca 2007 TU24 "s-a razgandit" si scapam cu viata de data asta:

http://pcnews.ro/2008/01/25/asteroid-foarte-aproape-de-pamant-pe-29-ianuarie-2008/

sorinsov
25 Ian 2008 14:35


In primul rand, ca nou membru, va salut pe toti cei de aici...Recunosc ca m-am inregistrat pe acest forum si din cauza lui TU24... :roll:  Asta nu inseamna ca nu ma intereseaza diverse lucruri de astronomie, dimpotriva.
Din fericire, aflam ca totusi TU24 ne va "rata", la aceasta "vizita"...Fara indoiala, avand in vedere dimensiunile acestuia, un eventual impact ar avea consecinte severe, mai ales daca acesta s-ar produce intr-o zona continentala. In ocean, fireste, ar cauza tsunami devastator...
Dupa dimensiuni, inteleg ca ar fi oarecum comparabil cu Aphophis, care ar urma sa se apropie de noi in 2029 si apoi in 2036. Stiti cumva la ce distanta va trece de noi Aphophis ? Am retinut doar ca apropierea ar putea fi destul de mare... :shock:

Doru Dragan
25 Ian 2008 16:05


In 2029 Apophis va trece aproximativ la 374000 km distanta de Pamant.
http://neo.jpl.nasa.gov/cgi-bin/neo_ca?type=PHA&hmax=all&sort=dist_min&sdir=ASC&tlim=future&dmax=5LD&max_rows=20&action=Display+Table&show=1
Din pacate asteroizii se descopera destul de des in ultima vreme. TU24 a fost descoperit in (octombrie, cred) 2007. Asta a fost si motivul discutiilor din jurul lui. Faptul ca a fost descoperit atat de tarziu fata de data in care va fi cel mai aproape de Pamant. Pentru a se stabili o orbita cat mai corecta sunt necesare observatii cat mai multe si cat mai din timp. Unii asteroizi au fost "descoperiti" abia dupa ce ne-au prins descoperiti ei pe noi, adica dupa ce au trecut aproape de langa Pamant.

sorinsov
25 Ian 2008 20:37


Da, cred ca imi amintesc ca acum 1 sau 2 ani, daca nu ma insel, a trecut "pe langa" noi, foarte aproape as zice (sub 100.000 km ?!) un astfel de bolovan cosmic, ce e drept, "nu prea mare" (70 metri sau asa ceva). 
Am vazut ca s-ar fi estimat ca, pana in prezent, ar fi fost identificati doar cel mult 60% din numarul total de asteroizi, despre restul nu s-ar sti nimic. Asa sa fie ? (ma refer la aceste cifre, deci ponderea asteroizilor cunoscuti fata de cei despre care nu se cunoaste nimic).

Claudiu
29 Ian 2008 23:31


Ati ajuns in seara asta la Observator (Buc) ?
S-au strins oamenii, a venit presa..
Eu am prins un marte destul de relevant si o timida separare a lui Castor pe la orele 20 si ceva.
Sper sa publice cineva pozele facute in seara asta :)