-----------------------------------
florincosta
17 Feb 2019 20:04

recomandare setup
Salut ce imi recomandati pentru observatii solare (prisma filtru ha) pentru telescopul meu?

valy
17 Feb 2019 20:54


Este vorba de TV 101?

Sunt mai  multe tipuri de observatii: white light (folie solara, prisma), Ha (Quark, PST mod, TO, etc), Ca, etc., fiecare cu farmecul ei, fiecare cu setup-ul ei. In principiu le-ai vrea pe toate. Pana acum ai incercat ceva in acest sens? Cultura mainstream ne duce catre prisma Herschel si/sau Quark.

Un alt aspect tine de faptul ca Soarele nu este prea activ.

saiph
17 Feb 2019 21:16


Depinde :)
- foto sau vizual?
- care e bugetul?
Ca asa, bune ar fi mai multe; depinde ce urmaresti sa faci cu ele.
Pe ED80 am pus ND5 si e super ok vizual, dar si prisma Herschel si rupe la foto. Dar, daca te-ai plictisit de fotosfera si te pasioneaza detaliile fine si activitatea din cromosfera, iar bugetul e foarte flexibil, ar putea merge un Daystar Quark H-alpha. Cred totusi ca ar fi bine daca ai face un mic research pe tema asta, ca au mai fost posesori de astfel de instrumente si se pare ca [url=https://www.cloudynights.com/topic/491488-does-np-101-need-a-front-erf-when-used-with-daystar-quark/]e o discutie

florincosta
17 Feb 2019 21:18


in principiu as dori sa vad eruptii solare si granulatie.observatii solare am facut cu vechiul telescop un newton 300 cu folie maylar si parea cam banal,deci obsrevatiile in alb ies din calcul.ca si rezultat a se vedea in poza.

valy
17 Feb 2019 22:34


https://www.daystarfilters.com/Quark.shtml :
All DayStar Hydrogen a filter assemblies applied on telescopes over 80mm in aperture need to be used in conjunction with an Energy Rejection Filter.

florincosta
17 Feb 2019 22:41


deci acest ocular cu un filtru ERF de 110mmsi grosime de 8mm ar fi ok.

valy
17 Feb 2019 23:06


Probabil da, daca te intereseaza Ha.
Dar vezi ca sunt cateva aspecte:
 -exista doua modele, de banda mai ingusta si mai larga, pentru proeminete sau cronosfera
- include un barlow 4.2x deci o sa ai focala lunga, camp ingust
- s-au semnalat anumite probleme cu calitatea filtrului, deci atentie la aspectul asta.

Erwin
17 Feb 2019 23:47


Termenul consacrat pentru "prominence" în română este "protuberanțe".

Filtrele pentru cromosferă sunt scumpe și pretențioase și la unele degradarea în timp poate fi o chestiune neplăcută. De exemplu, filtrele Baader Solar Spectrum sunt sensibile la frig, gelul special dinăuntru se distruge iremediabil sub 5 grade C. Informează-te foarte bine despre toate caracteristicile înainte de a cumpăra ceva.

florincosta
18 Feb 2019 16:37


cu siguranta voi mai intreba colegii peste cateva luni cand voi  fi 100% de achizitie pana atunci ramane sa ma mai documentez si sa refac bugetul alocat astronomiei.multumesc celor care mi-au raspuns si indrumat.

varadinagypal
15 Feb 2024 00:01


Va recomand un telescop solar dedicat, dezvoltat de renumitul astrofotograf cunoscut pe plan international, László FRANCSICS. Produsul se bazeaza pe anii de experienta ca astronom amator, si design-ul inovativ incorporeaza oglinzi primare cu coating special pentru a creste cantitatea de lumina in lungimea de unda selectata, dar in acelasi timp sa ramana ERF pentru infrarosu in special.

https://soleye.eu/