-----------------------------------
MariusP
06 Iul 2018 08:13

C/2017 S3 (PANSTARRS)
O noua cometa de urmarit in perioada urmatoare: .
Pe data de 2 iulie a avut o eruptie ce i-a marit stralucirea de la magnitudinea 12 la 9 si va atinge 4 in august.

Acum e la granita dintre constelatiile Camelopardalis si Perseus, deplasandu-se spre Auriga.

tudor
06 Iul 2018 09:18


Super! Astept sa se apropie de noi si sa straluceasca mai tare ca sa o pot vedea mai usor!
A devenit cumva o "traditie" sa ne anunti aparitii de comete :) 
Multumim MariusP din nou pentru aceste "stiri" !

Stille
06 Iul 2018 13:43


Multumesc mult!

Daca nu ma insel, nu prea avem sanse cu ea in apropiere de maxim (ar fi in Sextant, o constelatie care nu e vizibila in timpul noptilor la sfarsitul lui August). Inainte sau dupa, in schimb...

MariusP
06 Iul 2018 14:09


Foarte buna observatia, Stille!
Dupa cum evolueaza elongatia fata de Soare si magnitudinea, cred ca trebuie profitat de orice ocazie, inca de acum...

iulian90
06 Iul 2018 14:47


Mul&#539;umim mult pentru &#537;tire dl. MariusP. :)
Din ce am văzut pe Stellarium, cometa C/2017 S3 o să fie aproape de Soare la maximul de strălucire. Cred că cel mai bine este să observăm cometa încă de pe acum, până nu se apropie prea mult de soare. Eu o să încerc să observ cometa prin filtrul Castell UHC,care permite trecerea liniilor carbonului ionizat de 511-514 nm, specific cometelor,pe lângă liniile oxigenului, 496-501nm &#537;i linia hidrogen beta, de 486 nm. Bănuiesc că o sa ajute &#537;i la comete filtrul Castell UHC,mai ales pe telescopul reflector de 114/900mm,la cel mai mic grosisment.

auriga
06 Iul 2018 18:57


Am observat-o si eu aseara. O imagine doar dintr-un cadru de 30s si altitudine joasa (~22 grade).