-----------------------------------
Forever_Man
25 Noi 2007 23:24

Curenti meteorici
De ce curentii meteorici sunt in aceeasi perioada din an ? De ce nu se misca si ei in jurul Soarelui odata cu celelalte planete ?

raduM
26 Noi 2007 00:46


ploile de meteori se datoreaza trecerii pamantului prin ceea ce a fost candva o cometa sau prin ceea ce este coada unei comete.
Cometele au orbite eliptice mai alungite decat planetele -in general - , parabolice sau hiperbolice. Dar asta probabil stii deja.
Cand o cometa se "sparge" in fragmente, acestea urmeaza orbita cometei, inșirându-se de-a lungul ei, în timp. Lucru care face ca Pământul să treacă, periodic, în aceeași perioadă a anului (cu mici deviații) prin respectivul șir de resturi. Chiar dacă nu se sparge precum Levy, resturi tot raman asa incat ai periodicitate a ploii de meteori, cazul Leonidelor (cometa Tempel-Tuttle) și al Perseidelor (Swift-Tuttle) , dacă nu mă-nșel.
Chiar as vrea sa stiu si eu dac-am inteles bine ideea. :D

alexconu
26 Noi 2007 01:45


O explicatie foarte buna ;)

raduM
27 Noi 2007 12:52


Subiect mutat de pe "tehnic"

Pentru Forever - si nu numai, daca ne gandim la spectaculozitatea fenomenului - cred ca ar fi binevenita o continuare a topicului.
Ma gandesc la o discutie despre>

 - Cei mai cunoscuti curenti meteorici
 - Caror comete se datoreaza
 - Care sunt caracteristicile lor.
 - Cum se organizeaza observarea unui curent meteoric?

Ce spuneti?

Doru Dragan
27 Noi 2007 18:44


Cei mai potriviti sa vorbeasca despre curentii meteorici sunt membri SARM (Societatea Astronomica Romana de Meteori):
http://www.sarm.ro/newsite/index.php
In principiu societatea are sediul la Targoviste dar a "infectat" deja mai multe orase ale tarii :) printre care cel mai de seama e desigur Bucurestiul. Alex Conu poate sa va spuna mai multe.
Ce pot eu sa spun e un lucru pe care l-am aflat relativ recent (de vreo cativa ani :)). Curentii meteorici sunt asociati cu unele comete si au niste date fixe in fiecare an dar de fapt ei sunt produsi de niste "nori" de particule lasate in urma de cometele respective. Drept urmare, datele "fixe" respective sunt doar niste zile de probabilitate maxima. Cu cateva zile inainte sau dupa data fixa respectiva exista o anumita probabilitate de a observa meteori din curentul respectiv. Pamantul este ca un fel de masina care trece prin norul respectiv. La ora 24:00 privind in sus (zenit) ne uitam printr-o fereastra laterala a "masinii". Spre dimineata (ora 6:00) masina noastra strabate norul cu parbrizul (cerul) in fata.