-----------------------------------
tudor
25 Apr 2018 23:51

Observatii AG Dra (Alert Notice 631)
Am observat si eu acum jumatate de ora steaua AG Dracon. In comparatie cu stelele vecine am estimat o mag. de aprox 9,50. Urmeaza sa o monitorizez si zilele urmatoare.

-- edited --
Topic desprins din 

Herr_Alien
26 Apr 2018 08:09


Super! Eu ma bucur de cirrusi in fiecare noapte mai nou. Spor in continuare la observatii!

tudor
27 Apr 2018 11:21


Ieri noapte am observat din nou AG Dracon, dar cerul fata de 25 aprilie a fost mult mai slab (de exemplu, 2 stele din vecinatate de mag 10,45 nu se mai vedeau). 

Comparativ cu data trecuta cand era foarte putin mai palida decat steaua invecinata de 9,50mag, acum Ag Dracon parca a fost cel putin la fel de stralucitoare decat  aceesi stea alaturata.  Observatiile le-am facut din Bucuresti (balcon) cu newton 130mm si cu ocularul ES 20mm.

iulian90
27 Apr 2018 14:14


Aseara am gasit si eu steaua AG Dra si am evaluat stralucirea ei ,cu ajutorul metodei Argelander si am gasit o valoare de 9,54 magnitudini. Ca stele de comparatie am folosit stelele de 9,3 si 9,9 magnitudini,din vecinatatea stelei variabile (cele din dreapta-sus,respectiv dreapta stelei variabile, din imaginea de mai sus).

Herr_Alien
27 Apr 2018 15:15


Super! De obicei topic-urile astea se incheiau cu primul post, asa ca ma bucur sa vad ca asta a avut efect.

Eu recomand (cu multa caldura) sa va faceti si un cont pe AAVSO.org, e gratuit. Cereti apoi cod de observator (tot gratuit), si puteti apoi sa trimiteti observatiile voastre - e un formular online. 

Nu dau cu parul daca nu - e doar principiul ala, daca e sa cada un copac in padure ;) ...

MariusP
27 Apr 2018 15:21


De obicei topic-urile astea se incheiau cu primul post 
Daca vrei, pot sterge mesajele ce-au urmat primului post!  :mrgreen: 
Scuzati offtopic-ul, da' nu m-am putut abtine...  :P

Herr_Alien
03 Mai 2018 09:50


Am revenit si pe la AG Dra; mi-a iesit mai stralucitoare fata de ultimele estimar pe care le-am facut. Acum mie imi apare aproape de steaua de comparatie "93".
La o eruptie mai sanatoasa steaua ar trebui sa urce mai catre m=8 ... deocamdata sta inca in zona m=9 sau un pic mai slaba. Mai asteptam, mai urmarim ...