-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Oct 2017 00:27

Opozitia asteroidului  7 Iris
Am aflat din revista Coelum Astronomia nr. 215/Octombrie a.c. ca asteroidul 7 Iris se va afla in opozitie in aceasta luna.
Si nu orice fel de opozitie ci o ''mare opozitie'' , asteroidul apropiindu-se de Pamant pana la distanta de 0.85 UA la 30 Octombrie cand va atinge magnitudinea 6,9mv.
Ultima mare opozitie a lui Iris a avut loc in 2006 cand a ajuns la magnitudinea 6.7 mv.

Nu exista limba straina mai apropiata de limba romana si mai uosr de inteles ca limba italiana.
Iata linkul spre articol :

https://view.joomag.com/coelum-astronomia-215-2017/0972652001505464100/p150

Am inceput observatiile de Vineri 20 Octombrie cu asteroidul 7 Iris , aflat la Sud-Est de steaua Hamal -Alfa din Aries /Berbecul.
Pentru prima observatie am folosit binoclul Oculus-Hoya 10x50mm primit chiar in aceeasi zi de la colegul nostru Dbird.
Am facut o schita a observatiei prin binoclu.
Asteroidul Iris forma la momentul observatiei  un triunghi dreptunghic cu Hamal si cu steaua k Ari si un triunghi isoscel cu aceeasi stea si cu Eta Ari.

Gasim date despre asteroidul 7 Iris si pe ''Heavens Above'' :

http://www.heavens-above.com/MinorPlanet.aspx?desig=7&lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT

In continuare am observat Neptun si Uranus cu dobsonianul de 200mm cu care am revenit , intr-un interval de timp de dupa  miezul noptii pana la 1:30 , la asteroidul 7 Iris.
Am folosit grosismentele si campurile reale de 49x/63'/Plossl 25mm  si 205x/18'/Radian 6mm.
Am putut astfel asista la tranzitarea unui aliniament stelar format din doua stele telescopice de 9.20mv si 9.25mv.
La inceput , Iris a format varful nord-estic al unghiului obtuz al unui triunghi obtuz foarte aplatizat.
Apoi a existat un moment in care Iris s-a aliniat cu stelele mentionate iar apoi a inceput sa formeze varful sud-estic al unghiului obtuz al unui triunghi obtuz foarte aplatizat.
Nu am notat momentele dar intreaga faza a durat in jur de o ora.
Deplasarea asteroidului era sesizabila, dupa  in cinci-zece minute imi dadeam seama ca s-a modificat asterismul format de cele trei corpuri ceresti.
Atasez harta cu efemerida simplificata a marii opozitii a lui 7 Iris din revista ''Coleum Astronomia'' , un print-screen adnotat din ''Heavens Above'' si  schita observarii telescopice a  tranzitarii descrise a aliniamentului stelar. 

Doar cu ochiul liber nu se vede asteroidul 7 Iris ,in rest orice instrument este bun pentru a-l observa.
Constelatia Aries este situata pe cerul de seara deci observatiile sunt convenabile din toate punctele de vedere.

Succes , Mircea

Mircea Pteancu
28 Oct 2017 00:10


Joi , 27 Octombrie a.c. , de la orele 23 , am re-observat asteroidul 7 Iris cu binoclul ''Oculus'' Hoya 10x50mm.
Asteroidul Iris a fost si aseara bine vizibil in binoclu la Sud-Est de steaua Hamal/Alfa Ari.
Comparand luminozitatea asteroidului  cu cea a stelelor invecinate ,am ajuns la concluzia ca acesta avea o luminozitate egala cu cea a stelei HIP 10505.
Astazi insa ,verificand pe Heavens Above , am aflat ca asteroidul era de 6.9mv in timp ce Stellarium indica pentru steaua HIP 10505 o magnitudine aparenta de 6.75mv.
Am dedus de aici ca precizia estimarilor mele de luminozitate este , in cel mai bun caz , de +/- 0.15 mv.
Atasez un print-screen prelucrat de pe Heavens Above in care apare pozitia asteroidului 7 Iris la momentul observatiei.

7 Iris este al treilea asteroid observat de mine.
Ceilalti doi asteroizi ,observati cu ani in urma cu binoclul Fujinon 7x50mm ,au fost Ceres si Vesta

Mircea

Mircea Pteancu
04 Noi 2017 01:22


Acum am intrat in casa ,dupa observarea asteroidului 7 Iris.
Am folosit binoclul Oculus Hoya 10x50mm.
7 Iris se afla azi la Est de Sheratan/Beta Ari si la Sud-Est de  steaua HIP 9307.
In campul vizual se vedeau doar patru obiecte  , formand un segment frant si anume ,de la Vest la Est : Mesarthim/Gamma Ari - Sheratan / Beta Ari -HIP 9307 - asteroidul 7 Iris.
7 Iris nu se vedea tot timpul ci in reprize aleatorii dictate de pacla atmosferica puternic iluminata de Luna Plina.

Spre Vest de Luna , se vedeau doua stele.
Conform Stellarium acestea au fost Xi1 Cet si 64 Cet.
Sa urmeze oare o ocultatie ?
Am privit rapid Hyadele si Pleiadele;in Auriga nu se vedea nici unul din roiurile lui Hodierna.
Doar in Orion , la Sud de Theta 1 Ori am rezolvat steaua dubla Sigma 747.
Iar in Cygnus am rezolvat 61 Cyg.
La Omicron 1 Cyg insa am vazut numai doua stele , companionul slab luminos nu se vedea.
Daca-mi amintesc bine , aceasta reprezinta culoarea albastra in aceasta tripla cunoscuta si drept ''Patriotic Star'' deoarece stelele sale au culorile alb/CI =0.1 , rosiatic /CI = 1.26 respectiv  albastru/CI =- 0.12.

Mircea