-----------------------------------
florin_astro
24 Oct 2007 21:18

Cometa 17P/Holmes in outburst
De cateva ore cometa 17P Holmes a avut un outburst, ajungand in momentul de fata, conform estimarilor unor observatori vizuali la magnitudinea 2.8. Cometa se gaseste in constelatia Perseu si are aspect stelar. Din pacate vremea nu ne permite sa o vedem, se pare ca ploua aproape in toata tara :(.

Andrei
24 Oct 2007 23:51


Am gasit-o  :D 
http://img124.imageshack.us/img124/7788/image2yu3.th.jpg


  4x 15s ISO 400 . Magnitudine aparenta intre 2,8-3. Prin binoclu se 
observa clar nebulozitatea din jurul nucleului. Cu ochiul liber se vede ca o stea cu tenta portocalie.[/img]

alexconu
24 Oct 2007 23:59


Intr-adevar stralucitoare cometa. Practic, Perseus arata diferit  :)
Cred ca e cea mai stelara cometa vazuta de mine vreodata. Foarte usor vizibila cu ochiul liber. Are mai degraba aspect de nova :) Galbena la culoare.

17P/Holmes 2007 Oct. 24.82 UT: m1=2.8, DC=9 Alex Conu (Bucharest, Romania)

Estimare facuta cu ochiul liber.
Atasata e o poza facuta la repezeala prin obiectiv de 70mm. Din pacate n-am timp acum sa fug pana in afara Bucurestiului sa fac o poza mai interesanta cu tot Perseus sa se vada mai clar forma schimbata. Din Buc iese aiurea fiindca sunt inconjurat de parcari ingrozitor de iluminate din care nu vad stele (poza e facuta de pe balcon). Maine seara daca ramane stralucitoare o sa ajung.

Iesiti la observatiuni! URGENT!!

Forever_Man
25 Oct 2007 10:09


La mine e inorat. Pacat ca acum nu mai am telescopul la mine...doar binoclul. Prin telescop cum se vede cometa ?

sky
25 Oct 2007 20:43


Intradevar Perseu nu mai e acelasi, pacat ca vremea e asa cum e :(

florin_astro
25 Oct 2007 22:40


Uraaa, am reusit sa o vad in sfarsit si eu. Pe un cer foarte cetos cu stele vizibile de magnitudine 3-3.5 cometa era bine vizibila. Prin telescop , cometa semana cu o imagine Foucault a unei oglinzi cu defect de gaura centrala (sau ridicatura centrala). De remarcat un nucleu foarte mic si stralucitor, descentrat, si o coama de mari dimensiuni. Observatiile vizuale le-am facut printr-un telescop de 10 inch la 50x si 130x. Am facut si o imagine, din pacate afocal cu timp de expunere de 3.2sec la ISO1600 cu un Canon 350D la 55mm si un ocular SP 25mm. Nu am prelucrat imaginea decat prin crop si resample in photoshop. Nu ratati cometa daca aveti cer senin. Se vede foarte bine si prin binoclu.
Cer senin!

sica
26 Oct 2007 00:36


Abia am intrat in casa; tocmai am observat si eu cometa printr-un binoclu 10x50. Mi-a fost foarte usor sa o localizez. Cometa avea un aspect f interesant, un disc difuz dar stralucitor. Pacat ca in apropiere luna lumina in toata splendoarea ei. Oricum, a fost o experienta inedita; daca vremea va permite o sa mai fur si maine o ora de la somn pentru a o admira. E ocazie ce nu trebuie ratata de nicio persoana care este interesata de bolta cereasca, indiferent daca are sau nu instrmente de observatie.

red giant
26 Oct 2007 13:04


Interesantă. Să sperăm că dă drumul și la coadă. :)

Andrei
26 Oct 2007 20:37


Este uimitor cum se vede cometa pe un cer poluat luminos, cu Luna pe cer si pe deasupra si ceata. :shock: 
  A mai crescut diametrul aparent.

florin_astro
27 Oct 2007 00:01


Din pacate aici persista ceata inca de ieri. Din cate am citit, coama cometei s-a dublat fata de ziua de ieri, asa ca cometa a devenit si mai interesanta. Fara cer senin, am avut suficient timp sa prelucrez cateva din imaginile luate ieri. Detaliile pe imagine.

Mitu Catalin
27 Oct 2007 00:06


Salut ! 
In sfarsit o cometa care nu necesita trezirea dimineata devreme sau si alergatura dupa o locatie cu orizont liber    :D  . Nici nu credeam ca este posibil asa ceva . Ceva foarte ciudat s-a intamplat acolo , o ciocnire este ridicol de improbabila pentru un obiect de dimensiunea asta (IMHO).
As avea de facut o completare/corectie - nucleul este central dar are o coama interna stralucitoare asimetrica (Foto).
Sa vedem cum evolueaza , bafta la observatii .

florin_astro
27 Oct 2007 00:15


OAAAU Catalin, super imaginea. Excelenta focusarea. Ai surpins perfect ceea am vazut prin ocular seara trecuta la 130x. Bravo inca odata.

red giant
27 Oct 2007 00:23


Felicitări fotografilor! :)

Se pare că cometa nu e la prima "abatere". Citeam pe un forum că tocmai în urma unui astfel de eveniment a fost descoperită. Ulterior s-a stins, ca peste câteva luni să se lumineze iar.

Mitu Catalin
27 Oct 2007 00:34


Multumesc mult !. Cred ca e o chestie de noroc, nu am facut nimic special (am focalizat vizual prin aparat pe Capella) , combinata cu alegerea unui timp de expunere scurt . Mult succes in continuare !

alexconu
27 Oct 2007 00:41


Asta seara am reusit sa revad cometa Holmes in conditii bune. Seara trecuta a fost ceata si am vazut-o doar cateva minute cu binoclul.
Azi am facut observatii prin telescop Schmidt-Cassegrain 203/10 si am putut merge la puteri de marire mai mari. Spre deosebire de majoritatea cometelor, Holmes e deosebit de interesanta la puteri mai mari. Se vede clar un nucleu stelar foarte bine conturat inconjurat de un prim strat de coama in forma de evantai, mai dens si orientat spre vest-sud-vest avand o deschidere de  65-70 de grade. Apoi avem o coama rotunda (interiorul e mai intunecat decat marginea in partea opusa eventaiului). Atasat e si un desen care, zic eu, reprezinta destul de fidel imaginea pe care am vazut-o in ocular.

17P/Holmes 2007 Oct 26.79 UT: m1=2.7 dia=3.7' DC=8 20cm L (133x) Alex Conu (Bucharest, Romania)

Forever_Man
29 Oct 2007 08:37


Se vede si ziua ?

Andrei
29 Oct 2007 11:33


Nici chiar asa.... :) 
Ca sa se vada ziua ar trebui sa aibe magnitutinea aparenta de minim -5

petrusneacsu
29 Oct 2007 22:40


Se vede foarte usor, chiar si cu luneta cautatoare se vede foarte bine, nu mai zic cu telescopul. 

Pana la urma ca fost bine ca nu am luat telescop cu multa electronica. Asa am invatat si eu cat de cat cerul...

Forever_Man
30 Oct 2007 00:42


Am vazut cometa si prima impresie cand am pus ochiul la ocular a fost ca ma uit la desenul realizat de alexconu. E cea mai mare cometa pe care o vad printr-un instrument. Pentru ca se vede pe timpul noptii se vede mai mare decat McNaught...care a fost din pacate doar la apus.

E o priveliste frumoasa spre NE...cometa, luna, pleiade, marte... (toate vizibile cu ochiul liber)

Valentin
30 Oct 2007 01:02


un aparat de alungat norii nu exista ? :D am auzit ca exista unul care poate sa aduca ploaia  :shock:

MariusP
30 Oct 2007 09:50


In sfarsit o noapte senina, dupa mai mult de o saptamana de nopti noroase si ploioase, fara nici un petic de cer senin. Inca de pe la 19:30 aseara, am vazut cometa cu ochiul liber si apoi prin binoclu. O imagine impresionanta cu 17P, Mirphak, delta Per si toate stelutele din jur! Imi pare rau ca nu am aparat foto...

Cum am vazut-o: magnitudinea estimata 2.5 (cu ochiul liber), diametru 6', grad de condensare 7 (cu binoclu 10x60).

Mitu Catalin
30 Oct 2007 22:01

Holmes partea 2
Din fericire s-a inseninat in ciuda previziunilor sumbre de pe vremea.com  :D  . Azi dimineata cand am dat cu ochiul de cer senin am luat binoclul si am cautat cometa . Era tot acolo , mai mare si cu suprafata ceva mai putin stralucitoare. In seara asta am reusit sa o fotografiez din nou . Cred ca o sa ne ocupe timpul inca vre-o doua saptamani ...daca nu cumva si mai mult .

Ovidiu M. 
31 Oct 2007 00:19


Am iesit si eu ca omul in curte la observatii sa inghet putin in gerul de afara cu binoclul meu obosit 7x35. Ma uit spre Perseus si dintr-o data imi sare in ochi un bulb alburiu. Prima oara am zis ca e galaxia Andromeda, dar ceva a sunat in capul meu ca nu ar trebui sa fie acolo :lol: 
 Apoi mi-am dat seama ca e cometa Holmes 8)  ( mare astronom sunt) :lol:

Doru Dragan
01 Noi 2007 10:51


Culmea e ca se pare ca aceasta cometa continua sa creasca cel putin ca diametru unghiular. S-ar parea ca a fost frumos (din pacate eu inca nu am vazut-o) dar inca nu a fost totul. Ne mai asteapta surprize!?

Tavi F.
01 Noi 2007 19:39


In seara zilei de 30 oct., am reusit sa o observ si eu, e intr-adevar spectaculoasa, mai ales vazuta prin telescop la 60x.
Nu am ajuns sa-mi fac sistemul de orologerie, la montura ecuatoriala, dar am facut niste poze cu un Canon A530 (fix), pe care totusi le voi afisa aici.

1. 200 ASA / 15s / f=5.8mm, N=2.6 - o vedere de ansamblu, ora 19:27;
2. 400 ASA / 9x6s / f=23.2mm, N=5.5, ora 20:30 - chiar daca nu stiu ce-s alea dark-uri, flat-uri, sau etapele pt. cel mai bun rezultat, prelucrarea am facut-o cum am putut pe moment. Suprapunerea cadrelor in Deepsky stacker, urmata de ceva Photoshop6 (inclusiv crop), si reducerea zgomotului in Neat Image.

http://img126.imageshack.us/img126/5445/img1557filteredforumjv6.th.jpghttp://img126.imageshack.us/img126/4386/17p400dstps6filteredforxg6.th.jpgEdit: pt. ca mi-am fragmentat mesajul, continuarea la astrofoto:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1700&start=15

Mitu Catalin
02 Noi 2007 23:56


Te inteleg Tavi si eu sunt uimit (si incantat  :D ) de echipamentele care incep sa fie accesibile pana si noua , romanilor. Apropo de sistem de urmarire eu mi-am facut singur unul pentru montura eq3 ,daca ai nevoie de informatii sunt disponibil .
P.S.

raduM
03 Noi 2007 03:49


La Roman e înnorat și plouă, de parcă nu i-ar păsa  :cry: .

"Aici cand plouă, 
plouă, nu se-ncurcă
nu ca la voi, așa, un ceas ori două
că plouă ziua, plouă pe-nserat,
și cănd se crapă iar de ziuă... plouă."

Stanescu Octavian
03 Noi 2007 11:44


Aseara am facut iarasi cometa care s-a mai umflat un pic, se vad fain stelele prin ea poate ar prinde bine ceva masuratori spectro prin halou si fara halou la stele. E dar cine are observator si dotari pt asa ceva?

zoth
03 Noi 2007 14:53


Aseara (2 nov) a fost a doua oara cand am iesit la observarea cometei Holmes. Prin acelasi instrument si cam in aceleasi conditii de vizibilitate mi s-a parut putin schimbata, parca era mai "umflata" fata de seara zilei de 30 oct. Nu stiu daca a fost doar o impresie subiectiva dar as fi curios daca cineva a avut posibilitatea/curiozitatea evaluarii in timp a deschiderii unghiulare a acestei comete.
Din pacate la noi vremea s-a stricat iar...  :(

Forever_Man
03 Noi 2007 16:31


Pentru cei care nu urmaresc spaceweather.com, cineva estima ca pana maine cometa va ajunge cat jumatate din Luna.  :shock: Aici e iar senin si sper sa se mentina pana diseara.

raduM
03 Noi 2007 17:01


S-a înseninat la Roman  :D  :D  :D 
Poate ține așa și la noapte.

Ovidiu M. 
03 Noi 2007 20:54


S-au dus norii dar tot sunt vapori care impiedica un cer senin. Abia vad cometa cu binoclul...

Mitu Catalin
03 Noi 2007 22:34


In Bucuresti este destul de bine .

Abel Cavași
04 Noi 2007 00:20


S-a înseninat bine &#537;i în Satu Mare. Am văzut-o cu ochiul liber. Ceva explica&#539;ii teoretice pentru absen&#539;a cozii &#537;i prezen&#539;a haloului ave&#539;i?

alexconu
04 Noi 2007 01:00


Ceva coada are, dar nu-i vizibila in pozele astea. Se vede pe cele de expunere lunga. De ce nu e coada mare si tare? Fiindca obiectul e departe de Soare.
Haloul e coama cometei; nu-i nimic neobisnuit in asta. De ce a devenit cometa brusc asa de stralucitoare? Ei bine, asta e o intrebare grea :D

sky
04 Noi 2007 01:04


S-a înseninat bine &#537;i în Satu Mare. Am văzut-o cu ochiul liber. Ceva explica&#539;ii teoretice pentru absen&#539;a cozii &#537;i prezen&#539;a haloului ave&#539;i?

Se banuieste ca directia cozii cometei este identica cu directia cometa-Pamant deci acesta ar fi motivul pentru care nu se vede, totusi pe spaceweather am remarcat intr-o poza o bucatica de coada albastruie. 8) 

Cat despre halou, banuiesc ca te referi la coama. Ea apare la toate cometele.

florin_astro
04 Noi 2007 22:43


Mai ce norocosi sunteti. La Mures, am reusit sa o observ ultima oara in data de 30 octombrie. De atunci nu am vazut decat nori si ploaie, si acu s-a si racit :(. 
Felicitari tuturor pentru imagini si observatii.

Mitu Catalin
09 Noi 2007 14:43


Aseara iar a fost senin in Bucuresti , asa ca mi-am completat "colectia " cu inca o fotografie .Recomand sa o observati pe un monitor aflat la intuneric   :)  . In curand cred ca va trebui sa trec la teleobiectiv , deja ocupa jumatate din latimea cadrului .

Mitu Catalin
14 Noi 2007 11:47


Completez seria cu inca o fotografie si o sa sterg celelalte posturi intermediare.

Ovidiu M. 
14 Noi 2007 15:33


Eu ma gandesc sa nu vina cometa spre Pamant si asta sa fie explicatia "absentei cozii" :lol:    Pregatiti buncarele... :lol:

keppler
21 Noi 2007 16:10


nu cred ca este cazul :P

Aseara, am facut o mica excursie langa Timisoara, sa mai vedem odata cometa. Din pacate nu avem si foto, dar va pot spune ca nu mai este asa de spectaculoasa ca acum 2 saptamani. Merita totusi vazuta.

Stima

red giant
21 Noi 2007 19:52


Să trăiască domnu' kepler, care a făcut rost de mașină pentru excursie. :lol:
Foto avem doar de data trecută ([url=http://www.teamred.nl/astro/17P_Holmes_comet.html]Holmes - 5 nov.). Din păcate atunci am rătăcit o componentă de bază a trepiedului așa că acum ne-am îndeletnicit doar cu privitul.

sky
21 Noi 2007 20:44


Domnule Radu M. Ca nu primim cumva reclamatii va recomand sa nu mai postati aici pe site imagini cu efemerida unor comete luate de pe Aetith.net.
Domnul Yoshida e un om destul de ok, dar niciodata nu se stie.

Forever_Man
22 Noi 2007 13:42


Am mai privit cometa acum vreo 2 seri, dar abia daca se mai vede. Prin binoclu era ca un norisor cam rarefiat.

Ovidiu M. 
22 Noi 2007 16:46


Si eu am vazut-o aseara. Este cred cu 1/3 mai mare decat intial dupa outburst dar luminozitatea a scazut in intensitate.

alexconu
22 Noi 2007 17:51


Magnitudinea cometei nu a scazut foarte mult. E o falsa impresie ca a scazut stralucirea cometei. Doar ca aceasta e distribuita pe o suprafata mai mare :)