-----------------------------------
2SKY
16 Iun 2017 22:08

Punct luminos straniu asupra orasului
Un punct luminos mobil  , mai luminos ca soarele a aparut in nordul orasului , pentru ~10sec . A descris un arc de cerc cu mare viteza , urcind si disparind in est . Avea aspectul unei schije de sudura , lumina constanta . Fenomenul s-a intimplat azi la 21:15 . Soarele era mult prea jos si acoperit de ceva nori , iar "obiectul" era sub  plafonul de nori si intr-o zona unde acestia nu erau . Eu stind in sud, vad centrul orasului si nordul .

Stanescu Octavian
17 Iun 2017 08:31


era punctiform si luminos ca statia spatiala ? sau scapara scantei ca un bolid  ? ce diametru avea arcul de cerc  grade sau doar asemanator cu discul Lunii ?

tudor
17 Iun 2017 10:31


Era alungit sau avea ceva coada? O fi fost vreun meteor! 
Dar daca zici ca "urca" nu are cum sa fi fost meteor pentru ca ar fi trebuit doar sa coboare, nu sa descrie un arc de cerc in ascensiune.

valy
17 Iun 2017 10:53


Rakete de semnalizare?

dragos.n
17 Iun 2017 11:14


Nimic deosebit. Niste turisti, de pe alte meleaguri. Sunt cam timizi, cei drept, si nu prea coboara la sol. Se uita de sus, si pleaca.

Cristi65
17 Iun 2017 13:49


Posibil să fie de la festivalul de la Pădurea Verde:
"Road Patrol MC România are plăcerea de a anun&#539;a o nouă edi&#539;ie a tradi&#539;ionalului Bikers Festival aflat acum la edi&#539;ia aniversară cu numarul 15. Perioada de desfă&#537;urare va fi din 16 iunie până în 18 iunie, la PoligRoad Patrol MC România are plăcerea de a anun&#539;a o nouă edi&#539;ie a tradi&#539;ionalului Bikers Festival aflat acum la edi&#539;ia aniversară cu numarul 15. Perioada de desfă&#537;urare va fi din 16 iunie până în 18 iunie, la Poligonul AJVPS Timi&#537; de lângă Pădurea Verde."

2SKY
17 Iun 2017 17:35


Era punctiform dar incomparabil mai luminos .Avea lumina ca si intensitate , exact ca o schija de sudura , inspre albastru . Lumina era constanta fara altele adiacente , nu existau fulgere , nu avea spikuri , era perfect rotunda . Arcul de cerc avea cam 70 -90gr din pozitia in care eram si diametru de vreo 2-3km . Eu vad nordul nu estul , deci iese din calcul padurea verde cu festivalul . Eu nu am vazut inaugurare sau sarbatoare sa se foloseasca un singur artificiu , sau o singura racheta  si gata declaram deschis evenimentul . Iar artificiu nu descrie cercuri si nu este lansat ziua . Prima data cind am vazut-o am ramas blocat , ca nu era ca un far sa radieze vizibil fascicole de lumina . Pentru 2 secunde am crezut ca e stationara , dar defapt inainta si s-a vazut cum creste usor in diametru , dupa care a intrat in arcul de cerc si a disparut .

Andi
17 Iun 2017 18:19


Soarele nu bate în albastru, deci compara&#539;ia cu Soarele nu este corectă.
Cum ai apreciat: &#8222;diametru de vreo 2-3  km&#8221;? Este total incorect, cel mult puteai aprecia un unghi vizual.
Cre&#537;tea &#8222;u&#537;or în diametru&#8221; sau în strălucire?
Cum a dispărut? S-a stins brusc?
Ai apucat să pui binoclul la ochi?
A rămas ceva în urma lui?
Poate mai faci ceva precizări.
 :roll:

dragos.n
17 Iun 2017 18:49


Era un balon meteo, lansat de americani in 1947. Lumina puternica era de la planeta Venus care se reflecta in el, amplificata de gazele de fasole cu care sunt umplute unele baloane meteo, si unele explicatii ''rationale'' ale unor fenomene neobisnuite. A, Venus nu e pe cer la ora aia? Nu conteaza, orice explicatie merge, cat timp nu include cuvintul care incepe cu O.

Acum, lasand gluma la o parte, 2Sky, ma bucur ca ai vazut acest fenomen, si ai intrat in randul celor care au ramas un pic siderati de ce vad.

2SKY
17 Iun 2017 19:01


Am spus ca o schija de sudura linga focar , care are tenta inspre albastru . Intensitatea luminoasa fata de cer , era mai mare ca soare / cer . Crestere usor in diametru ,  lumina constanta , deci in linie dreapta a facut poate 1 km ,  daca facea 10 km normal ca era si de stralucire . Avind in vedere viteza de iesire spre est si timpul necesar efectuarii curbei , am estimat un diametru de 2-3km . A disparut dupa un bloc aflat la 200m , nu a ramas nimic vizibil in urma ei si nici fonic . Daca apucam  sa o vad un minut ,  avind binoclul linga mine , poate ma uitam . Ai toate sansele sa o pierzi si nu vezi ciudatenii din astea foarte des , mai spectaculos este fara binoclu . Precizari nu prea , dar incerc sa vad pe Google imagini care sa semene si ca nori si ca luminozitate la acea  ora si posibil alte luminite surprinse .

2SKY
18 Iun 2017 03:13


Am tot cautat si cea mai aproape ca forma si cer , excluzind acea coada , ar fi aceasta imagine . Si deasemenea stralucirea era mult mai intensa .

valy
18 Iun 2017 07:58


Avion?

2SKY
18 Iun 2017 15:53


Daca semana cit de cit cu artificii , avioane , balon , lampion nu mai scriam . Nu avea forma , zgomot motor , si nu disparea asa repede . Nu stiu ce putea fi asa sferic /punctiform si luminos . Inaltimea de zbor , max 150m . Acum vazind atitea imagini cu sfere pe goagal si stiri , nu mai imi par atit de nerealiste . E clar ca unele cazuri sint alarme false , dar nu foarte multe . Oricum daca a fost aparat de zbor , asta nu e pamintean . Chiar si vazind asa ceva e greu sa fi ferm si tinzi spre a crede ca e ceva ce nu ai vazut tu , dar nu inexplicabil . Dupa traiectoria de zbor , viteza , unghi , cred ca era ceva aparat .

catalin dumitru
19 Iun 2017 00:59


Ăsta toamnă in septembrie parcă , am făcut un experiment , la rugămintea lui Silviu (zoth) . A&#537;a că după experiment ,de la ora 9:40 până pe la zece , am privit în Soare cu acromatul sw 100/1000 , pe la vreo 200 x , cu filtru interferen&#539;ial de 640 nm pus in fa&#539;a ocularului .
Pe lângă facule , pete si alte cercuri luminoase , mai mult sau mai pu&#539;in răsfrînte , am observat obiecte sferice , relativ translucide , care treceau peste &#537;i pe lângă discul solar . Nu păreau a avea lumină proprie pentru că deveneau tot mai luminoase pe măsură ce se apropiau de marginea discului , urmând a deveni invizibile cele care treceau peste el .

Erau cam trei-patru la două sau trei minute , pe por&#539;iunea de disc observată la un moment dat . Am schimbat sectorul observat de câteva ori &#537;i aproape de fiecare dată "lumini&#539;ele" &#537;i-au făcut apari&#539;ia . Mai mult ca sigur că nu e vorba de artefacte datorate pupilei de ie&#537;ire foarte mici . Nici sateli&#539;i nu cred că puteau fi pentru că nu dispăreau prea repede din câmpul ocularului . Nici fire de praf defocalizate nu cred . La un moment dat , am avut impresia că unul dintre obiecte a virat pe după soare , traiectoria lui fiind una curbă înainte de dispari&#539;ie .

Mi-am propus să reiau observa&#539;iile pe la vreo 300 sau 350 x dar nu am mai apucat . Poate o fac in vara asta .

dragos.n
19 Iun 2017 05:44


Ce filtru e asta, de 640nm, interferential?

dragos.n
19 Iun 2017 07:10


@ 2Sky, ca sa te lamuresti, sau nu, cumparati un DSLR, si scoate-i filtrul IR. In felul asta devine o camera full spectrum, care va surprinde si ceva din UV si IR. Fotografiaza in rafala avioane sus pe cer cu un teleobiectiv de vreo 100-200mm focala, si din cand in cand, nu foarte des, o sa apara discuri in zona. La cateva sute de avioane ai sansa sa prinzi ceva. Sau mai eficient, dar mult mai scump, o camera in infrarosu, si filmeaza noaptea cu ea cerul. Probabil ca ai mai mari sanse in afara orasului. Dupa cum spuneam, sunt cam timizi turistii astia.

In urma cu vreo 25 de ani am vazut si eu ceva identic cu ce ai vazut tu. Doar traiectoria a fost un pic diferita. Obiectul a parcurs un arc de cer in coborare, pe vreo 150 de grade, dupa care s-a dus spre orizont incet, in linie dreapta, spre Vest. L-am urmarit vreo cateva minute. Spun ca in coborare pentru ca luminozitatea a crescut de cateva ori in timp ce descria curba, si era cam deasupra mea. Diametrul curbei, cam vreo 30 de grade. In drumul sau spre orizont, a trecut foarte aproape, si la un unghi de circa 90 de grade, de un avion care venea la aterizare la Otopeni. Eu eram cam la vreo 2 km de ruta de zbor, si la vreo 15 de km distanta de aeroport. Distanta minima a obiectului fata de avion a fost cam de o jumatate de lungime a avionului, si impresia mea a fost ca obiectul a fost ceva mai jos decat avionul. Cam periculoasa manevra. Obiectul si-a pastrat tot timpul aspectul de stea, alb-albastru. Singura problema e ca era ziua, si se vedea cam cum se vede statia spatiala noaptea, atunci cand a fost mai luminos. Si cred ca a fost destul de jos, pentru ca luminozitatea a scazut relativ repede odata cu deplasarea spre orizont, iar viteza a fost mai mare decat a unui satelit cand era deasupra, si a scazut foarte mult spre orizont.

Erwin
19 Iun 2017 07:14


Informa&#539;iile sunt vagi. Trebuie estimat mai precis timpul. Un meteor strălucitor trece foarte rapid, în frac&#539;iuni de secundă. Dacă s-a mi&#537;cat mai repede ca un avion poate să fi fost ISS, sta&#539;ia spa&#539;ială. Un avion aflat la 10.000m care reflectă lumina solară trece relativ încet, îi ia minute ca să parcurgă cerul. A&#537;adar, cât timp a durat observa&#539;ia? Ai avut timp să respiri? 

Estimarea traiectoriei, direc&#539;iei &#537;i înăl&#539;imii se face în raport cu obiecte de la sol dar poate fi eronată cu mult dacă nu e&#537;ti antrenat. Te-ai uitat de la fereastră cu ea închisă sau deschisă? De pe un balcon? De la ce înăl&#539;ime? 

Orice obiect necunoscut de un observator pentru el este un OZN dar este total neconstructiv de a-l clasifica automat în zona SF a navelor extraterestre. Abia când au fost înlăturate toate explica&#539;iile pământe&#537;ti putem vorbi de un fenomen de acest gen. A&#537;a avem sute &#537;i mii de cazuri care sunt în realitate erori datorate impreciziei observa&#539;iei. Totul este relativ.

dragos.n
19 Iun 2017 07:34


Doresc sa vad si eu pe cineva care spune ca a vazut statia spatiala, sau alt satelit, descriind curbe relativ stranse pe cer. Nu de alta, dar odata, la o emisiune despre ozn-uri la National Geografic am vazut un ''astronom'' care spunea ca o lumina rosie, cu aspect stelar, vazuta din Canalul Manecii, la 10 grade peste orizont, fix spre Nord, e planeta Marte. 

In felul asta imi imbogatesc si eu experienta de viata.

Andi
19 Iun 2017 08:03


Am spus ca o schija de sudura linga focar , care are tenta inspre albastru . Intensitatea luminoasa fata de cer , era mai mare ca soare / cer . Crestere usor in diametru ,  lumina constanta , deci in linie dreapta a facut poate 1 km ,  daca facea 10 km normal ca era si de stralucire . Avind in vedere viteza de iesire spre est si timpul necesar efectuarii curbei , am estimat un diametru de 2-3km . A disparut dupa un bloc aflat la 200m , nu a ramas nimic vizibil in urma ei si nici fonic . Daca apucam  sa o vad un minut ,  avind binoclul linga mine , poate ma uitam . Ai toate sansele sa o pierzi si nu vezi ciudatenii din astea foarte des , mai spectaculos este fara binoclu . Precizari nu prea , dar incerc sa vad pe Google imagini care sa semene si ca nori si ca luminozitate la acea  ora si posibil alte luminite surprinse .

Singura dată corectă este distan&#539;a de 200 metri până la acel bloc, restul sunt irelevate, pentru că sunt subiective.
Ai foarte multe precizări de făcut, relatâd totul în unghiuri vizuale aparente fa&#539;ă de obiectele din teren.
Inclusiv o încercare de dimensiuni unghiulare ale &#8222;schijei&#8221;, în ciuda strălucirii ei.
Crezi că po&#539;i încerca?
 :D

dragos.n
19 Iun 2017 08:21


Descrierea imprecisa a unui fenomen neasteptat nu determina invaliditatea observatiei. In fapt, aceasta imprecizie releva surpriza observatorului, si este un argument al autenticitatii relatarii, in cele mai multe cazuri. Ca atunci cand observatia e foarte scurta.

tudor
19 Iun 2017 09:21


Ma gandesc ca poate fi si ceva militar, gen racheta semnalizare, drona militara care poate avea, de ce nu si un focos, sau alte dispozitive speciale ale armatei pe care nu le cunoastem sau imaginam dar care pot fi foarte reale si plauzibile. 
In orice caz, in timpul unor observatii facute intr-un timp foarte scurt gradul de subiectivitate este foarte mare si ne pot scapa multe lucruri esentiale si concludente, de multe ori chiar explicatii simple; Cel mai bun exemplu care vine sa sustina aceasta subiectivitate a noastra este chiar observarea obiectelor DSO. La DSO ai timp la discretie mai indelungat, dar tot poti estima gresit anumite lucruri si sa tragi concluzii subiective...darmite in cazul unor obiecte ce se misca foarte rapid si pentru cateva secunde; Asa ca din "lipsa de probe" nu putem sa ne pronuntam nici noi care nu am vazut si asa mult prea scurtul fenomen :)

dragos.n
19 Iun 2017 09:37


Da, pot fi. Tot asa cum se poate sa nu fie. 

Un raspuns clar e greu de dat, dar in functie de situatie, pot fi depistate incompatibilitati cu actiuni ale armatei. O racheta lansata de armata nu v-a trece prin apropierea unui avion civil. Cred. Sau nu va da ocol pe deasupra Timisoarei ca apoi sa zboare in sus pana nu se mai vede. Cred ca se ridica drept, daca e vreo racheta balistica sau ceva de gen. Si de obicei lasa o dara in urma, face zgomot. Despre dispozitive secrete, tehnologii revolutionare nu am idee. Dar astfel de tehnologii si-ar face aparitia si in aplicatii civile, ca nu ar avea motive sa le ascunda. Cel putin asa sustine un coleg de forum.

tudor
19 Iun 2017 09:57


Dragos N,
Pai unele dintre astfel de dispozitive si-au facut deja aparitia pe piata: gasesti ditamai drona la orice mall; Cand e vorba de armata imi pot imagina orice: Experiente multiple cu rachete de multe feluri cu o pleiada de posibilitati de miscare in toate directiile, inclusiv o drona cu focar, sau racheta care trece pe langa avion de persoane, sau chiar racheta care intra in avion de persoane (au fost cazuri); Toate acestea pot fi foarte reale si pot fi si multe altele...Cei mai multi bani pe Planeta Albastra se duc in armate nu in spitale...asta spune multe

Erwin
19 Iun 2017 10:16


Pentru a evita degradarea inerentă a amintirilor &#537;i pierderea detaliilor care contează atunci când facem o astfel de observa&#539;ie e bine să le notăm cât mai repede &#537;i eventual să facem o schi&#539;ă pe hârtie. Memoria are prostul obicei de a completa cu amănunte inventate/nereale când originalele sunt uitate &#537;i se degradează &#537;i mai mult la sugestile celor la care le povestim incidentul care-&#537;i dau cu părerea. Când nu există dovezi filmate sau fotografii amintirile se vor dispersa &#537;i dilua. 

Fără îndoială că atunci când sunt mai mul&#539;i martori discu&#539;iile dintre ace&#537;tia în timpul &#537;i ulterior evenimentului implică o mare doză de subiectivism de grup pentru că avem instinctiv tendin&#539;a de a-l urma pe liderul sau liderii grupului în ce sus&#539;in(e) acest(i)a &#537;i putem fi lesne manipula&#539;i, voit sau nu.

catalin dumitru
19 Iun 2017 10:36


Ce filtru e asta, de 640nm, interferential?

E o chestie adusă de un amic care a făcut cură&#539;enie undeva in Italia , pe la ni&#537;te laboratoare ale unui campus universitar , din cate îmi amintesc...

E un disc de doi &#539;oli format din una bucată sticlă ro&#537;ie lipită de alta prevăzută cu acoperiri metalice la interior .
Are transmisie destul de scăzută &#537;i e bunicel la holbat in soare la puteri mari , fără alte acareturi înainte sau după .

"IF 640" scrie alb pe negru , pe circumferinta celulei . Doar vreo 20 mm pe mijloc e bun optic , restul e varză , nu stiu de ce.

dragos.n
19 Iun 2017 10:43


Posibil ca dronele si rachetele sa fie tehnologii noi, dar mie nu mi se par. Si chiar cele mai avansate rachete de care stiu eu, de la SpaceX si Blue Origin, tot lasa dare.

catalin dumitru
19 Iun 2017 10:51


Am comis o eroare , pe celula filtrului scrie "IF 650" &#537;i mai la dreapta "4291-1" , cu caractere mai mici . Nimic despre lă&#539;imea de bandă .

valy
19 Iun 2017 12:25

Re: Punct luminos straniu asupra orasului
Un punct luminos mobil  , mai luminos ca soarele a aparut in nordul orasului , pentru ~10sec . A descris un arc de cerc cu mare viteza , urcind si disparind in est . ..~10 sec + mare viteza nu prea pusca..

Manu72
19 Iun 2017 16:33


Interesant, dar probabil ca nu vom sti niciodata cu certitudine ce anume a fost.

Am dat o cautare scurta pe goagal, dar nu am mai gasit nici o alta referinta cu privire la acest fenomen. 
Cu siguranta ca nu tot ce zboara se gaseste pe goagal, deci n-as da prea mare importanta acestui fapt.

Totusi, o avea vreo legatura cu evenimentul descris mai jos? Vreun zbor catre Campia Turzii? Un F15 ceva?
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21828263-300-militari-americani-15-200-romani-mig-21-participa-exercitiul-dacian-eagle-2017-campia-turzii.htm

2SKY
19 Iun 2017 22:00


Totul este relatat cu maxima acuratete , avind o marja de eroare neglijabila si toata observatia a durat ~10 secunde , ceea ce implica normal deplasarea si posibil o stastionare a "obiectului" la inceput . Asa eveniment  garantez ca nu ar uita nimeni , detalii / efemerida nu am  :)   si cred ca nu poti reconstrui daca ai poza , daramite fara . Am facut poza cu zona azi la 21:15  conditii asemanatoare si pentru a nu mai cauta eu , am nevoie de un program de suprapunere grafica ,pentru a trasa traiectoria . (Daca e interesant) . Nu tin la a fi "scos" drept aparat de zbor , daca avind unele imagini pe net nu se ajunge in vreun caz , la a spune : Da ba asta este ! Observatia de la et 2 , geamul deschis si am spus max 150m  inaltime , avind reper catedrala . In astfel de cazuri nu mai cauti ca si in situatia in care nu ai vazut , se schimba  gindirea . Indiferent de dezbatere , pentru mine e trecut ca eveniment inexplicabil ,  cel putin (ca sa nu zic mai mult ).

Mircea Pteancu
19 Iun 2017 23:53


Deci exista fenomene inexplicabile care au loc chiar sub nasul ...ma rog ...ochii si senzorii  nostri.
Dar stim cu precizie cum sta treaba cu gaurile negre si Ding Dang !  :roll:
Sau nu ?

Mircea

nobody
20 Iun 2017 00:07


Aici e vorba de o gaura alba si Bling-bling.

valy
20 Iun 2017 01:38


Si nu i-ai facut o poza?!
Sau ai patit ca mine: stateam tot asa intr-o seara si ma uitam spre V, se vedea o lumina puternica, era fixa, deasupra caselor, hait..au venit, zic eu, gata s-a terminat. Stau si ma uit la ea, ea la mine, fixa si imobila, avion nu era ca ala se misca si nu are un singur far si oricum ce cauta prin centrul orasului, Venus nu era, desi era o varianta, dar parca nu e asa de stralucitor.

Erwin
20 Iun 2017 06:47


In astfel de cazuri nu mai cauti ca si in situatia in care nu ai vazut , se schimba gindirea . Indiferent de dezbatere , pentru mine e trecut ca eveniment inexplicabil , cel putin (ca sa nu zic mai mult ).

Astfel de "gândire" este de evitat! A&#537;a nu progresăm cu nimic. Curiozitatea &#537;i analiza tuturor posibilită&#539;ilor până la eliminarea tuturor cauzelor naturale este de dorit.

Stanescu Octavian
20 Iun 2017 12:54


in urmatoarea zi dupa semnalarea facuta de 2sky   am avut si eu momente de emotie la fereastra camerei   a aparut spre V o uriasa lumina ce semana cu planeta saturn super stralucitoare cu doua mustati lateral  si tot parea ca pluteste  abea dupa cateva secunde se vedea tot mai mare  pana am vazut lateral clipici rosi  apoi s-a auzit sunet motor reactie . avionul ce nu are ce cauta pe acolo venea cu imense faruri aprinse .

Mitu Catalin
22 Iun 2017 19:52


Ha , am avut si eu momentul meu de mi-au plecat plombele , pe la 14-15 ani  (la jumatea anilor 80 ) vream sa traversez strada , pe atunci nu era trafic , trece un camion si in urma lui ... un rotocol perfect usor pulsatoriu care s-a inaltat usor usor si a disparut . Abia mai tarziu am auzit de rotocoalele de fum si si mai tarziu am aflat ca motoarele sunt perfect capabile sa produca asa ceva . Pana atunci a tot fost ozn (adica ceva inexplicabil ) 

De curand am gasit unul care e supertalentat :

https://www.youtube.com/watch?v=q_0xifuTqVA

2:40

Mircea Pteancu
23 Iun 2017 16:21


Off-topic : 

Deci cei din linkul dat de colegul Mitu Catalin stau si se tot uita la volanta ...se invarte...iar se-nvarte...si-nca odata se invarte...iar se-nvarte...tot se-nvarte...si tot asa ore-n sir !!!:shock: 

Iar lumea zice despre astronomii amatori ca-s sariti oleaca de pe fix ?!

Mircea

Mitu Catalin
23 Iun 2017 18:24


Sunt  motomaniaci , eu ii inteleg ca sunt din specia lor pt ca desi nu umblu cu mainile prin motoare tot am avut rabdarea sa privesc clipul asta neintrerupt pana la capat ca sa simt ceva ... inaltator

https://www.youtube.com/watch?v=pEbDlNeMtLM&t=2s

cu sunet altfel nu e nimic de el ( o parte care poate explica plictiseala aparenta din clipul din postul precedent  )

Mircea Pteancu
23 Iun 2017 18:55


Sa nu ma intelegi gresit ,eu  iti multumesc pentru clip.
Sunt incantat cand ii vad pe altii mai dusi cu pluta ca...hm, scuze , sa zicem ...astrologii ! :D 

Si am sa pun si sonor.
Am avut un cumnat ,maistru sondor,Dumnezeu sa-l odihneasca!
Am stat langa motoarele sondelor  ,pe vremea aceea coloana de foraj era actionata de niste motoare Diesel mai mari decat casa.
Nu-i figura de stil ,erau cu adevarat uriase !

Dar gata cu off-topicu'...
Cum ramane cu punkcele alea lucioase din Banat ?!


Mircea

Mitu Catalin
24 Iun 2017 04:59


Am o problema cu punctele in contextul asta. Cum aud de puncte ma desumflu imediat si afisez o fata plictisita . De ce ? Pentru ca dupa cum stiti prea bine un telemetru cu baza de 6-7 cm (ochii umani) e inadecvat pt judecarea distantelor dincolo de 100m si devine depasit complet de pe la 500m .Pt a ilustra situatia va amintesc de punerea la punct a vechilor aparate folo , ultimele doua gradatii erau 30 m si infinit . Prin urmare daca vorbim de puncte trebuie sa luam in calcul si posibilitatea unor obiecte f apropiate . In plus 10s sunt prea putine pt o observatie de calitate ... in primele 5 de-abia te dezmeticesti . Am vazut lumini ciudate ce se deplasau anormal pe cer si abia dupa o observare atenta si indelungata mi-am dat seama ca sunt lanterne zburatoare chinezesti (cineva la sud de ploiesti avea acum cativa ani pasiunea asta :)  )

2SKY
24 Iun 2017 18:34


Trebuie inteles ca sint puncte /repere de comparatie aflate la 3km (catedrala) in linie dreapta  si astfel marja de eroare este neglijabila . Si nu sint f importante unghiurile , ca nu dau nici structura obiectului , nici functionarea , nici daca e autonoma , iar blocul este,  la 200m , dar s-a inteles gresit , curba spre est  a fost poate la 4-5km in spatele blocului , deci fenomenul trebuie sa se fi intimplat undeva in Calea Lipovei , eventual Mall Timisoara . Iar folosind reperele , diametru luminitei ar fi 25-30m . Deci cade , artificii , balon , far, avion , ... . Iar faptul ca la asa viteza  o sfera  nu lasa urma , este iarasi ciudat .

Stanescu Octavian
24 Iun 2017 18:52


probabil daca aveai binoclu in mana se rezolva enigma . asa am avut adesea la iesiri pe camp pe dealuri  lumini ciudate ce pareau ca plutesc apoi au miscare .  si aproape mereu binoclu rezolva repede bucuria de intalnire OZN  inlocuind cu dezamagire  ca pulseaza cu rosu  sau e lanterna chinezeasca cu flacara . din pacate nu exista Obiecte trimise de inteligenta extraterestra .

nobody
24 Iun 2017 19:27


Un obiect de 25-30 m aflat la 4-5 km ar avea un diametru aparent comparabil cu cel al Lunii pline. Iar daca de la acea distanta s-ar fi vazut mai stralucitor decat Soarele, atunci la locul unde s-ar fi aflat la mai putin de 150m altitudine, ar fi trebuit sa parjoleasca tot, sa orbeasca lumea din zona, sa sperie copiii sau macar sa provoace panica prin ceva ziar de scandal.

2SKY
24 Iun 2017 20:19


Am zis acea lumina era ciudata , ca nu radia raze de lumina ,  nu existau in jur , altfel avea o forma nedefinita si mult mai mare . Imaginea cu sfera pag 1 este exemplu , doar ca era mai luminoasa si putin mai mica , cind parea stationara . Apoi a crescut  sa spunem cam la fel ca cea din imagine . Si mai e ceva , de ce s-au dus spre est cu lumina dupa ei ? se feresc cumva ca ar fi vazuti ? cind puteau merge spre vest , adica dupa soare si totul era , avind si norii mascat . La un oras 500m/s este foarte mult , avind atitea blocuri , dispare imediat la 150m inaltime . Si ora tirzie + norii e posibil sa fie motive ,  ca nu a fost vazut de "multa" lume . Dar putea  sa faca macar un bang sonic , dar se pare ca nici alte sfere nu vor . Asa o fi construite .  :roll: . Sau cei cu radarul de la aeroport , o fi ei incurajati sa semnaleze ? si astfel ... exista o singura farfurie , cea de pe masa. :)

Mitu Catalin
24 Iun 2017 20:41


@2sky
"Trebuie inteles ca sint puncte /repere de comparatie aflate la 3km (catedrala) in linie dreapta si astfel marja de eroare este neglijabila ."

Singura cale de a hotara pe baza unei observatii vizuale daca un punct luminos este inainte sau dupa catedrala e sa treaca prin spatele ei (sa aiba o ocultatie :) ). In rest tu ai hotarat ca e mare si departe in loc de mic si aproape .

Erwin
25 Iun 2017 13:02


&#536;i o pasăre albă aflată în zbor planat te poate păcăli dacă e destul de departe să nu-i vezi aripile ci doar un guguloi lunguie&#539; luminat de Soare din lateral. Când bate vântul sunt păsări care planează la punct fix folosindu-se de aerodinamică. La un moment dat părăsesc locul &#537;i dacă î&#539;i imaginezi că e un obiect mult mai mare aflat la câ&#539;iva Km po&#539;i să fi încredin&#539;at că ai văzut o aeronavă care contrazice legile fizicii.

dragos.n
25 Iun 2017 13:52


&#536;i o pasăre albă aflată în zbor planat te poate păcăli dacă e destul de departe să nu-i vezi aripile ci doar un guguloi lunguie&#539; luminat de Soare din lateral. 

Erwin, scuze. Eu am pasiunea de a fotografia pasari si avioane in zbor, aproape sau departe, nu conteaza. Trebuie  sa-ti spun ca pasarile, indiferent de culoare, unghi de zbor, distanta, nu stralucesc niciodata sub razele soarelui. Nici vizual, nici in fotografie. 

Avioanele in zbor pot straluci pentru 2-3 secunde, atat timp cat suprafata aripii formeaza un unghi foarte ascutit cu razele soarelui, si cu directia privirii. Dar fenomenul este foarte scurt, iar deplasarea avionului pe aceasta perioada este foarte mica, in nici un caz coresponzand descrierii. 

Un avion caruia ii vezi farul din bot, singurul care e suficient de puternic pentru a crea un fenomen asemanator celui descris de 2Sky, se misca spre privitor, nu lateral, nu descrie arcuri de cerc. Daca se misca lateral ca in descrierea data, atunci farul de bot nu se mai vede asa stralucitor, ci doar ca o lumina, si apare si avionul.

Exista o moda, a debunkerilor, care gasesc o explicatie care acopera un fragment, un singur aspect al unui fenomen, si odata gasita o astfel de similitudine, spun ca au gasit explicatia, ignorand celelalte aspecte ale fenomenului respectiv, care nu se potrivesc cu explicatia gasita. Eu sper ca nu e bine sa facem la fel, si putem fi rigurosi in analiza, si sa eliminam orice asa zisa explicatie care nu acopera TOATE aspectele fenomenului descris.

Mitu Catalin
25 Iun 2017 14:40


Pana la ET mai trebuiesc eliminate 


versiunea cu lumini (am eu una pe un tricopter)

https://www.youtube.com/watch?v=PptMrBFAO-A

si asa ceva facut cu buna stiinta cu led-uri ultrabright pe toata suprafata 

https://www.youtube.com/watch?v=0HbYU2SAKJM

La 100m e complet silentios si vizibil doar ceva mai mare ca un punct (din experienta personala , am drone , heli-uri si avioane rc )

ET e mai probabil decat RC ? Cam asa vad ca functioneaza ufomanii ...

dragos.n
25 Iun 2017 16:02


Stiu ca e mai greu de priceput, asa incat repet partea mai importanta a mesajului de mai sus:



Exista o moda, a debunkerilor, care gasesc o explicatie care acopera un fragment, un singur aspect al unui fenomen, si odata gasita o astfel de similitudine, spun ca au gasit explicatia, ignorand celelalte aspecte ale fenomenului respectiv, care nu se potrivesc cu explicatia gasita. Eu sper ca nu e bine sa facem la fel, si putem fi rigurosi in analiza, si sa eliminam orice asa zisa explicatie care nu acopera TOATE aspectele fenomenului descris.

Mitu Catalin
25 Iun 2017 17:27


Pai hai sa punem la punct lucrurile . Avand in vedere ca e o observatie vizuala o sa sterg complet toate supozitiile ca obiectul se afla dincolo de 500m si implicit mai mare si mai stralucitor .
 Analogie - daca vad in zapada niste urme de soarece o sa iau in calcul ca un soarece le-a facut nu un robot cu picioare ca ale soarecelui sau vre-un ET shapeshifter . E principiul lamei lui Occam .
. Bun . Acum ca suntem aproape putem sa ne gandim ce poate descrie traiectoria aia ? Avand in vedere durata foarte redusa a observatiei eu sunt deja multumit cu un lampadar de-ala care m-a impresionat si pe mine la Ploiesti . Ce imi inchipuisem ca e un avion la cativa km de mine s-a dovedit a fi la doar 200-300m , chiar nu ai vazut niciodata asa ceva ? Sunt ridicol de stralucitoare noaptea pt o amarata de flacara deschisa . Dar daca nu acceptati acesta supozitie pot trece la ceva facut special sa impresioneze , un model pt generat galagie UFO logica . Un bec cu led de 4 w la 400m e la fel de stralucitor ca un far de aterizare de avion la 2 km si un heli poate alimenta 10 cu doar a zecea parte din curentul necesar sustentatiei . 

In schimb daca nu apelezi la lama lui Occam poti mentine mistere pana la sfarsitul timpului , orice poate avea o explicatie mai complexa ..o  ploaie poate fi generata de o flota de planoare cisterna ascunse intr-un nor din care n-ar trebui sa ploua , etc

dragos.n
25 Iun 2017 18:36


Probabil ca trebuie sa fac si traducerea din romana in romana a cuvantului ''toate'', sau a intregului mesaj pe care l-am scris mai sus.

Un lampion chinezesc are o lumina portocaliu-rosiatica, pulsatila, iar deplasarea e relativ lenta. Nu e lumina alb-albastruie, asemanatoare unei stele. Un lampion chinezesc, si am vazut destule, nu poate fi comparat cu un far de bot de avion decat de cineva care nu are experienta, sau nu vede bine, sau e rau intentionat in ce declara. Un far de bot de avion are aspect cvasi-stelar daca e mai departe de 3-4 km. 

Aluziile defaimatoare la adresa ''ufomanilor'' le consider neavenite, dar nici nu ma afecteaza. Poti completa daca vrei cu orice, din gama: teoria conspiratiei, pseudo-stiinta, tinfoil-hat, etc. Numai sa te simti tu fericit ca ai pus lucrurile la punct, chiar si cu afirmatii care nu prea se sustin.

Mitu Catalin
25 Iun 2017 19:06


Un lampion are ce culoare doreste ala care-l cumpara si are o viteza unghiulara de multe ori mai mare decat cea a unui avion si comparabila cu a a unui satelit in functie de distanta taria si directia vantului 

https://www.partycenter.ro/en/flying-paper-lanterns/5877-blue-paper-chinese-sky-fire-lantern-wishing-flying-candle-lamp-radar-lcalbastru-1-piece.html#/161-package-1_piece

Cat despre farurile de avion pot fi de diverse tipuri , in diverse locuri  si pe diverse tehnologii cand vad o lumina pe cer primul lucru care-mi apare in minte e avion si dupa aia in functie de ce date mai apar schimb incadrarea. 

Apropo de principiul lamei lui Occam sa stii ca merge si pt ufomani . Daca vezi asa ceva (atasat ) atunci e cazul sa te pregatesti pt o intalnire de gradul 3 ,ca o explicatie care se invarte in jurul unui fenomen meteo extrem / nor de lacuste turbate nu are sanse sa treaca testul .

2SKY
25 Iun 2017 21:58


Mitu Catalin si eu am facut navomodelism si mie imi plac chestiile RC , nici mie nu imi plac povesti aranjate sau speculatii in domeniul UFO . Si eu sint sceptic si de aia nu am zis ca e OZN 100% . Si am zis ca e bine sa ramina fenomenul la nivel de inexplicabil . Daca cineva vrea sa il denatureze , ca si culoare , forma , viteza , marime , distante , inlocuind "obiectul" cu ce vrea muschii lui , o face pentru el . E greu sa ai o virsta si sa te intilnesti cu asa ceva si astfel sa iti fie schimbata gindirea si ce pareau baliverne , sa vezi ca unii inaintea ta si destul de asemanator s-au confruntat .

Mitu Catalin
25 Iun 2017 22:05


Ar fi bine sa faci un desen cu notatii poate asa o sa inteleg mai bine ce ai vazut acolo

nobody
26 Iun 2017 08:31


Uite invazie de OZN-uri: https://www.youtube.com/watch?v=eAwNTaaxwOI

Kirk Spock
26 Iun 2017 13:44


Ha , am avut si eu momentul meu de mi-au plecat plombele , pe la 14-15 ani  (la jumatea anilor 80 ) vream sa traversez strada , pe atunci nu era trafic , trece un camion si in urma lui ... un rotocol perfect usor pulsatoriu care s-a inaltat usor usor si a disparut . Abia mai tarziu am auzit de rotocoalele de fum si si mai tarziu am aflat ca motoarele sunt perfect capabile sa produca asa ceva . Pana atunci a tot fost ozn (adica ceva inexplicabil ) 

De curand am gasit unul care e supertalentat :

https://www.youtube.com/watch?v=q_0xifuTqVA

2:40

Astea iesite din... mana omului sunt niste fasaieli amarate. ;)
Uitati aici ce poate face natura:
https://www.youtube.com/watch?v=VbV98Z0QP-k

On topic, eu nu as exclude varianta unei drone de un anumit tip, eventual cu un obiect foarte stralucitor atasat, poate chiar reflectand lumina soarelui. La mine s-a dus de mult vremea cand mi se parea ca tot ce zboara se mananca... cu extraterestrii. :D

dragos.n
26 Iun 2017 14:35

Sincer, incep sa fiu ingrijorat. Ori e o epidemie de Altzheimer (Doamne fereste) pe forum,
 ori limba romana a devenit foarte greu de priceput, ori sunt mari probleme cu logica. Care parte din ''soarele era acoperit de nori'' nu se intelege. La data respectiva, la ora 21:15, el era imediat sub orizont. Fiind si nori in zona, de unde reflexia luminii solare? Ar fi putut fi reflexie, daca obiectul era extrem de sus pe cer, poate la zeci de km.

Sau e mult mai cool sa faceti misto, fara sa analizati de fapt nimic.

Un punct luminos mobil  , mai luminos ca soarele a aparut in nordul orasului , pentru ~10sec . A descris un arc de cerc cu mare viteza , urcind si disparind in est . Avea aspectul unei schije de sudura , lumina constanta . Fenomenul s-a intimplat azi la 21:15 . Soarele era mult prea jos si acoperit de ceva nori , iar "obiectul" era sub  plafonul de nori si intr-o zona unde acestia nu erau . Eu stind in sud, vad centrul orasului si nordul .

Kirk Spock
26 Iun 2017 14:52


Imi apre rau ca o umila parere a produs atata suparare. Se poate face abstractie de amanuntul cu reflexia, culmea e ca l-am adaugat ulterior, ceea ce ma face sa imi pare si mai rau. Raman la parerea ca e posibil sa fi fost o drona. Iar partea cu mistourile e chiar nedreapta, in caz ca e vorba de cea cu extraterestrii. Nu am avut nici pe departe intentia de a jigni pe cineva. Daca e asa, atunci imi cer iertare initiatorului topicului.
P.S. Nu stiu daca exista undeva in forum, dar o discutie pe tema vietii (inteligente) extraterestre cred ca ar fi interesanta. Acolo as explica si de ce sunt atat de reticent in privinta existentei ei. Asta apropo de "lipsa analizei".

dragos.n
26 Iun 2017 15:32


Nu este nicio suparare. Este doar uimirea mea ca pe un site de astronomie, unde sunt oameni inteligenti, se exprima pareri despre un anume fenomen fara ca sa fie studiat in prealabil fenomenul, respectiv descrierea lui, in totalitate.

Sunt absolut de acord ca nu tot ce zboara e ozn. Mai ales ca am mult peste zece mii de fotografii cu avioane si pasari in zbor, fotografii astro, si cadre ''suspecte'' sunt mai putin de 10.

Tu, Kirk Spock poate ca nu ai intentionat sa faci misto, dar altii cu siguranta. Iar daca vrei sa iti expui opiniile referitoare la viata extraterestra, poti sa deschizi un topic. Ar fi interesant sa dezbatem opinii despre asta. Si pentru debunkeri, o noua ocazie de a face misto, fara nicio relevanta si valoare pentru discutia in sine. Dar este si asta un mod de a se evalua o persoana.

Mitu Catalin
26 Iun 2017 18:28


Kirk , multam pt rotocolul lui Etna e incredibil .

2 sky , am inteles ca ai facut o poza , baga-o in paint si incepe sa trasezi linii si texte pe ea . in genul asta :

nobody
26 Iun 2017 19:53


Domnu' cu epidemia de "Altzheimer" :roll:  pe forum, daca tot vrei sa o dai cu dementa, macar fa-o corect si cu bun simt.
Sincer, incep sa fiu ingrijorat. Ori e o epidemie de Altzheimer (Doamne fereste) pe forum, ori limba romana a devenit foarte greu de priceput, ori sunt mari probleme cu logica. Care parte din ''soarele era acoperit de nori'' nu se intelege. La data respectiva, la ora 21:15, el era imediat sub orizont. ... Sau e mult mai cool sa faceti misto, fara sa analizati de fapt nimic. 
La Timisoara, in data respectiva (16 Iun 2017), la ora 21:15 (UTC+3), Soarele se afla la o altitudine de +01° 08' 07" deasupra orizontului si a apus complet abia la 21:25. In plus, scrie din "startul inceputului":
Soarele era mult prea jos si acoperit de ceva nori , iar"obiectul" era sub plafonul de nori si intr-o zona unde acestia nu erau.

P.S.
When people with dementia are put in circumstances beyond their abilities, there may be a sudden change to crying or anger (a "catastrophic reaction"). Psychosis (often delusions of persecution) and agitation/aggression also often accompany dementia.

dragos.n
26 Iun 2017 20:17


Da, eu am introdus date pentru Ploiesti, nu pentru Timisoara, dar diferenta de vreo 3 grade nu schimba cu nimic situatia. Adica faptul ca unii ignora ca soarele era dupa nori, langa orizont. Daca tot ai gasit timp sa determini cu exactitate, la secunda, ca sa ma corectezi pe mine, poate poti sa ii corectezi si pe ei. Pe viitor. 

Stiu, asta nu s-ar potrivi cu pozitia ta fata de subiect.

valy
26 Iun 2017 20:26


Este clar ca trebuie aduse informatii suplimentare, altfel e complicat de zis ce a fost, cu toata bunavointa. Adica ce e mic, albastru si zboara repede la ceas de seara?
Nu exista un orar al zborurilor din acea seara?

2SKY
26 Iun 2017 22:15


Mai mult ar fi sa ia cineva acea sfera  din prima pag , fara acea coada si sa o suprapuna + deplasare . Nu cred ca e foarte greu . Pozele sint facute la 3zile de la eveniment , la aceiasi ora . In momentul disparitiei de dupa bloc ,  am stat sa vad inaltinduse daca apare la iesire si se pare ca ori a schimbat unghiul , ori ceva s-a intimplat  de nu a mai aparut . Sfera la aparitie era la 8km nu 5 . Am zis ca a venit in linie dreapta cam 1 km , dupa care a mers in linie dreapta spre sud/vest  300-400m usor in cadere si apoi intrind in arcul de cerc 2-3km (asta a fost traiectoria reala ) . Totusi se poate considera ca a fost o curba continua , ca in desen . Deci 5 km  a fost punctul cel mai apropiat al sferei , de locul de observare , de aia am zis ca fenommenul trebuia sa se fi desfasurat in acele locatii .

valy
26 Iun 2017 22:55


... Sfera la aparitie era la 8km ..1 km..300-400m..2-3km..5 km..Cum ti-ai dat seama ca e la 8 km? Ai niste date foarte precise dar totusi nu stii ce a fost?
Pe acolo nu e ruta de aterizare a avioanelor?

2SKY
26 Iun 2017 23:12


Dupa viteza ,  diametru arc cerc , + daca era mai departe cresc dimensiunile "obiectului", iar daca era mai aproape era sigur vazut , apropiindu-se de centrul orasului unde cerul aste mai aerisit . Nu este ruta de aterizare  . La 10km distanta , forma unui avion se distinge clar , iar daca e mai jos se  aud si motoarele .

In prima faza am estimat diametru sferei luminoase , la de 2 ori diametru turlei catedralei , care are cam 10m . Fiind mai departe in momentul stationarii este ceva mai mare in realitate . Diametrul crescind f putin in timpul manevrelor .

valy
27 Iun 2017 00:57


Deci stiai distanta, stiai viteza, stiai dimensiunile. Nu te intreb deunde le stiai..

Erwin
27 Iun 2017 06:41


Precizare: interven&#539;ia mea de pe pagina anterioară NU avea legătură directă cu observa&#539;iile descrise în topic nici de ini&#539;iator nici de 2SKY. Ce am mai scris, tot la modul general am scris aici. E una din miile de posibilită&#539;i de fenomen natural care poate fi u&#537;or confundat de un om obi&#537;nuit cu OZN. Evident că speciali&#537;tii fotografi de păsări &#537;i avioane nu pot fi păcăli&#539;i de a&#537;a ceva. 

La nord-est de centrul Timi&#537;oarei se află aeroportul de la Giarmata. Un avion care decolează cu luminile aprinse poate avea traiectoria descrisă.

Mitu Catalin
27 Iun 2017 07:08


Se poate sa fie un caz in care pt 2SKY soarele era acoperit dar pt obiect nu . In plus repet , la observatii vizuale peste 500m perceptia obiectiva a adancimii e zero. 
http://jov.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2191614

Andi
27 Iun 2017 08:02




Erwin, scuze. Eu am pasiunea de a fotografia pasari si avioane in zbor, aproape sau departe, nu conteaza. Trebuie  sa-ti spun ca pasarile, indiferent de culoare, unghi de zbor, distanta, nu stralucesc niciodata sub razele soarelui. Nici vizual, nici in fotografie. 

Avioanele in zbor pot straluci pentru 2-3 secunde, atat timp cat suprafata aripii formeaza un unghi foarte ascutit cu razele soarelui, si cu directia privirii. Dar fenomenul este foarte scurt, iar deplasarea avionului pe aceasta perioada este foarte mica, in nici un caz coresponzand descrierii. 

Un avion caruia ii vezi farul din bot, singurul care e suficient de puternic pentru a crea un fenomen asemanator celui descris de 2Sky, se misca spre privitor, nu lateral, nu descrie arcuri de cerc. Daca se misca lateral ca in descrierea data, atunci farul de bot nu se mai vede asa stralucitor, ci doar ca o lumina, si apare si avionul.


Î&#539;i admir pasiunea, dar:
-am văzut de multe ori păsări strălucind în lumina Soarelui &#537;i comportându-se cum a descris Erwin;
-reflexiile pe avioane au loc nu numai pe suprafe&#539;ele aripilor &#537;i pot dura mai mult de 2-3 secunde;
-farurile avionului nu se află în botul acestuia (la plural deci, faruri)
-un debunker trebuie să aibă &#537;i experien&#539;ă &#537;i cuno&#537;tinte &#537;i încă ceva; &#537;tii ce?
Un sfat: observă mai mult natura înconjurătoare, dar mai activ.


Andi
27 Iun 2017 08:38


Mai mult ar fi sa ia cineva acea sfera  din prima pag , fara acea coada si sa o suprapuna + deplasare . Nu cred ca e foarte greu . Pozele sint facute la 3zile de la eveniment , la aceiasi ora . In momentul disparitiei de dupa bloc ,  am stat sa vad inaltinduse daca apare la iesire si se pare ca ori a schimbat unghiul , ori ceva s-a intimplat  de nu a mai aparut . Sfera la aparitie era la 8km nu 5 . Am zis ca a venit in linie dreapta cam 1 km , dupa care a mers in linie dreapta spre sud/vest  300-400m usor in cadere si apoi intrind in arcul de cerc 2-3km (asta a fost traiectoria reala ) . Totusi se poate considera ca a fost o curba continua , ca in desen . Deci 5 km  a fost punctul cel mai apropiat al sferei , de locul de observare , de aia am zis ca fenommenul trebuia sa se fi desfasurat in acele locatii .

Te-ai gândit că toată evolu&#539;ia obiectului luminos poate să fie mai aproape de tine decât Catedrala?
Având în vedere că nu ai identificat obiectul, toate distan&#539;ele în sute de metri sau kilometri sunt pur subiective.
Nu ai auzit nici un sunet; dar care era direc&#539;ia vântului?

tudor
27 Iun 2017 08:44


Eu cred ca e vorba de ceva de prin hambarele militare sau ceva experiment meteo sau, sau, sau.... Sunt foarte multe "sau"-ri de origine umana  incat probabilistic vorbind aceste fenomene au sanse mari sa fie de origine inginereasca de aici de la noi, de pe Pamant. Daca mai luam in calcul ca toate acestea se pot corobora cu o multitudine ipotetica de fenomene atmosferice si cu o multitudine de iluzii optice, sansa sa fie ceva exaterestru este aproape nula! Si eu am peste 110 specii de pasari fotografiate, adica mai multe decat obiectele Messier si nici eu nu m-am intalnit cu vre-un fenomen de asta. Dar daca nu am vazut eu, asta nu inseamna ca nu-mi pot imagina ca la momentul si unghiul optim sa nu se vada ceva asemanator chiar si la o pasare mare alba (lebada sa zicem) si care ma poate induce in eroare datorita unor iluzii optice. Dar intr-adevar dupa cum spune si dragos.n, sunt multe alte posibile cauze mai plauzibile decat pasarea.

2SKY
27 Iun 2017 09:42


Nu exista avion sau pasare sa faca astfel de manevre in 10sec. Avioanele zboara peste viteza sunetului doar in linie dreapta si curbe ff largi.  Iar marimea sferei este cu mult mai mare decit un far si se vedea forma avionului  , aparea sunet , iar luminozitatea era mult mai mica.  Eu nu am gasit justificare serioasa fenomenului si astfel ramine un mister/ fen inexplicabil.

Stanescu Octavian
27 Iun 2017 10:34


Am multe nopti facute afara in natura si sute de luminite miscatoare si aproape stationare vazute . cerul este plin de obiecte zburatoare facute de om avioane sut tot mai multe si sateliti   daca in anii 80 vedeam 1-2 avioane la 10 min  acum sunt simultan cate 5 -10 vizibile . ce ai vazut nu e ceva special a fost sigur avion poate militar  mereu am avut binoclu la gat si instant puneam la ochii cand aparea ceva ciudat  toate avioane de fapt o singura data nu am rezolvat enigma cu binoclu dar am pus telescopul  si desigur s-a vazut ca e avion prin telescop .  incearca o noapte pe deal la Silagiu si privind spre oras Timisoara vei avea vreo cateva "fenomene" ciudate . In locuri izolate in munti e foarte liniste in afara de sateliti si avioane clipicioase nu vezi ciudatenii , doar meteorii ce par mult mai stralucitori ca cei vazuti pe camp langa orase.

valy
27 Iun 2017 11:59


..si se vedea forma avionului  , aparea sunet , iar luminozitatea era mult mai mica...Aici as putea sa te contrazic.

Iti faci cont pe https://www.flightradar24.com/, vezi istoricul aterizarilor/plecarilor de la aeroport si astfel eliminam o parte din dileme. Ca daca imi fac eu si vad ca a aterizat ceva fix la 21:15...nu stiu ce se intampla...:)

dragos.n
27 Iun 2017 13:10





Î&#539;i admir pasiunea, dar:
-am văzut de multe ori păsări strălucind în lumina Soarelui &#537;i comportându-se cum a descris Erwin;
-reflexiile pe avioane au loc nu numai pe suprafe&#539;ele aripilor &#537;i pot dura mai mult de 2-3 secunde;
-farurile avionului nu se află în botul acestuia (la plural deci, faruri)
-un debunker trebuie să aibă &#537;i experien&#539;ă &#537;i cuno&#537;tinte &#537;i încă ceva; &#537;tii ce?
Un sfat: observă mai mult natura înconjurătoare, dar mai activ.


Daca poti sa-mi arati macar o singura fotografie neprelucrata cu o pasare care straluceste ca o flacara de sudura, asa cum se spune in descriere, sunt gata sa recunosc ca am gresit. 
Chiar te rog, te provoc sa imi arati asa ceva. Sunt curios, vreau sa stiu si eu ce am ratat. Evident, doar fisier raw.

Andi
27 Iun 2017 13:15


..si se vedea forma avionului  , aparea sunet , iar luminozitatea era mult mai mica...Aici as putea sa te contrazic.

Iti faci cont pe https://www.flightradar24.com/, vezi istoricul aterizarilor/plecarilor de la aeroport si astfel eliminam o parte din dileme. Ca daca imi fac eu si vad ca a aterizat ceva fix la 21:15...nu stiu ce se intampla...:)

https://www.radarbox24.com/data/airports/TSR

Andi
27 Iun 2017 13:37



Daca poti sa-mi arati macar o singura fotografie neprelucrata cu o pasare care straluceste ca o flacara de sudura, asa cum se spune in descriere, sunt gata sa recunosc ca am gresit. 
Chiar te rog, te provoc sa imi arati asa ceva. Sunt curios, vreau sa stiu si eu ce am ratat. Evident, doar fisier raw.

Dacă vei căuta cu &#8222;ufo birds&#8221; vei găsi foarte multe exemple.
Asta nu înseamnă că obiectul ar fi o pasăre; era vorba de contextul conversa&#539;iei.

2SKY
27 Iun 2017 13:56


Acolo obiectul urca ,nu coboara
Sfera nu prezenta spikuri , era lumina constanta 
Daca era mai aproape si era avion era mai simplu de identificat
Avioanele ocolesc orasul aterizind la Giarmata (au ruta deasupra , doar cind sint la altitudine )
Mai lipseste alternativa cu licurici si s-a expirat arsenalul .

dragos.n
27 Iun 2017 14:20


Dacă vei căuta cu &#8222;ufo birds&#8221; vei găsi foarte multe exemple.
Asta nu înseamnă că obiectul ar fi o pasăre; era vorba de contextul conversa&#539;iei.

Asta e o fenta, nu un raspuns credibil. Am spus clar, fotografie neprelucrata, fisier raw.

PS. pardon, format raw, nu fisier.

Andi
27 Iun 2017 15:10


E&#537;ti liber să crezi ce vrei.
Nu-mi place felul tău de a dialoga.
Dovede&#537;te-&#539;i afirma&#539;iile.

dragos.n
27 Iun 2017 16:18


Pai ce vrei sa-ti demonstrez? Faptul ca dupa opinia mea raspunsul tau e o fenta? Din moment ce eu te-am rugat sa-mi arati si mie o fotografie in format raw, deci neprelucrata, a unei pasari stralucind ca o flacara de sudura, iar tu ma trimiti sa caut pe net, unde sunt numai fotografii prelucrate, ce parere sa-mi fac?

Cauta tu, si arata-mi.

Mitu Catalin
27 Iun 2017 19:01


Atentie mare - "ca o flacare de sudura" e o descriere subiectiva . Ca o flacara de sudura e pt mine si Vega cand o privesc prin telescop si miezul unui led ultrabright albastru si aparatul meu de sudura :) .Treaba tine de beletristica . 

Nu cred ca e vorba de o pasare , cred ca a fost un aparat de zbor .La urma urmei aceasta ipoteza coincide cu cea a amatorilor de OZN-uri ... doar ca acestia zic ca e mai probabil ca aparatul respectiv 
 sa fie de productie extraterestra decat ca un aparat de zbor obisnuit / drona sa fie dotata cu un proiector ( mobil in cazul 1 si cam fara sens exceptand un heli de politie /graniceri si fix in cazul 2 si la fel de fara sens exceptand generarea de valva pe net si eventual tv). 
Cel mai sigur o sa se rezolve misterul cu ocazia unei noi aparitii . Daca  evenimentul va ramane izolat e ok sa-l declaram un mister personal .

Mircea Pteancu
27 Iun 2017 19:42


Apreciez mult afirmatia  lui Mitu Catalin : 

''Daca evenimentul va ramane izolat e ok sa-l declaram un mister personal .''

Din toata povestea ,ceea mi-a  retinut atentia de la bun inceput a fost tonul exaltat  al colegului 2SKY atunci cand a relatat fenomenul observat.
Din punctul meu de vedere ''strict personal'' stiu ca 2SKY are vechime intr-ale Astronomiei de amatori , cunoaste observatia vizuala cu si fara telescop.
Descrierea lui mie imi spune doar atat ''am vazut ceva ce nu am mai vazut '' iar impresia de straniu a fost atat de puternica incat - asa ca marea majoritate a martorilor unor fenomene ciudate sau inexplicabile - a povestit intamplarea.
Aceasta arata o presiune interioara de nestapanit : pasari , baloane , avioane ,faruri etc nu creaza asa ceva.

Un detaliu care vad ca scapa colegilor care incruciseaza argumente si contraargumente : dupa cum putem vedea in arhiva forumului, colegul 2SKY a avut numeroase interventii - unele foarte acide -  impotriva abordarii UFO.
El nici nu a mentionat o asemenea interpretare ,  nici nu agreaza nici una dintre cele prezentate.
Dar stia ca se expune lapidarii publice daca raporteaza si totusi a facut-o.
De ce ?
Pentru ca a asistat la un fenomen inexplicabil si nu putea face altfel.

Cunoasteti poate intrebarea din ''Faptele apostolilor '' 1:11 : 

''Viri Galilaei, quid statis aspicientes in caelum?''

''Barbati galileeni , de ce stati  privind  la cer ?''

Cred ca oricaruia  dintre noi i se poate intampla ceva asemanator si ca cei mai multi  vor proceda la fel.
Indiferent de ceea  ce spun sau scriu acum.
Va fi interesant.
Adica deja este !

Mircea

nobody
27 Iun 2017 22:20


Totusi, e greu sa ignori aeroportul internatioal cu rute de zbor aflate taman pe acea directie. Respectivul aeroport deserveste atat zboruri comerciale, cat si militare, cat si private. Mai jos vedeti una dintre variantele de abordare.

Pe de alta parte, mai ales dupa poza de la "locul faptei", aprecierile distantelor, unghiurilor, vitezelor, a stralucirii, a formei si a culorii sunt cam ... inconsistente, ca sa zic asa.

2SKY
27 Iun 2017 23:47


Aeroportul este 7km  mai la est , fata de directia catedralei , ceea ce este enorm . Unde mai pui ca exista si aviatia utilitara , care ar fi mai pe directia catedralei si se poate mai usor schimba o ruta . Dar nu se intelege ca vitezele acestora sint mici , mai ales la asa altitudini si nu sint conforme cu cazul dat . Apoi mai exista pe ruta o unitate militara , care poate avea rachete teleghidate lansate de femeia de serviciu sau de bucatar ? Nu am sa  ma pun sa demonstrez nimic , ca nu e interesant si cum am mai spus sint o gramada de cazuri . PUNCT

dragos.n
27 Iun 2017 23:48


2Sky, vezi, toate datele prezentate de tine sunt considerate inconsistente. Inconsistente in raport cu ce? Asa ca cel mai bine e sa retractezi, si sa spui ca obiectul acela era de fapt un tintar, sau o musca, sau o vrabie, si sa pastrezi pentru tine ce stii tu. Evident, nu e un sfat pe care il dau cu usurinta. As fi dorit din toata inima sa spun opusul.

.................. Pentru ce sa ma chinui sa le deschid oamenilor ochii daca ei nu vor cu nici un chip? Pentru ca sa faca tot felul de aluzii, cum s-au facut si pe acest topic, si la adresa ta si la a mea? Am tot incercat sa aduc in dezbatere subiectul asta, dar tot ce am intalnit, cu 2-3 exceptii, au fost negari fara nicio analiza serioasa. Misto-uri, persiflari, denigrari, asta e ce am obtinut. Asta e ce se face aici pe post de analiza a unui fenomen necunoscut.

valy
27 Iun 2017 23:53


Aeroportul este 7km mai la est , fata de directia catedralei , ceea ce este enorm . Enorm pt. cine/raportat la ce?

.. fara nicio analiza serioasa...Ce este de analizat?

Andi
28 Iun 2017 07:54


Pai ce vrei sa-ti demonstrez? Faptul ca dupa opinia mea raspunsul tau e o fenta? Din moment ce eu te-am rugat sa-mi arati si mie o fotografie in format raw, deci neprelucrata, a unei pasari stralucind ca o flacara de sudura, iar tu ma trimiti sa caut pe net, unde sunt numai fotografii prelucrate, ce parere sa-mi fac?

Cauta tu, si arata-mi.

Păi răspunsul este simplu: ce dore&#537;ti tu eu nu am.
Po&#539;i să ne ară&#539;i tu, dacă ai, fotografii cu păsări în formatul pe care îl dore&#537;ti &#537;i care să strălucească pe cer &#537;i care să dispară brusc.
Dacă ne vei fenta, ca până acum, eu nu mă supăr.

 8)

Andi
28 Iun 2017 08:20


2Sky,
ar putea fi către planul îndepărtat traiectoria ascendentă a obiectului?
Adică obiectul se îndepărtează de observator?
Ai avut senza&#539;ia spa&#539;ială a traiectoriei?

dragos.n
28 Iun 2017 09:24




Păi răspunsul este simplu: ce dore&#537;ti tu eu nu am.
Po&#539;i să ne ară&#539;i tu, dacă ai, fotografii cu păsări în formatul pe care îl dore&#537;ti &#537;i care să strălucească pe cer &#537;i care să dispară brusc.
Dacă ne vei fenta, ca până acum, eu nu mă supăr.

 8)

Eu nu am de ce sa arat ceva pentru ca am spus clar ca NU poti sa vezi sau sa fotografiezi o pasare care sa straluceasca in zbor ca o flacara de sudura, sau ca sa nu te incurci, ca o stea. Tu ai spus ca ai vazut , asa ca arata tu. Citeste din nou mesajele anterioare, ca vad ca ai uitat.

Si cum vad ca incepi sa le rasucesti, si sa spui ca as fi spus ce nu am spus, (sa dispara brusc), nici nu o sa-ti mai raspund pe acest subiect.

Andi
28 Iun 2017 10:49


Ai văzut din spare un avion cu reac&#539;ie. Desfă&#537;urarea în planul fa&#539;ă-spate a traiectoriei este lungă, unghiul de înclina&#539;ie al axului longitudinal al avionului fiind pu&#539;in înclinat fa&#539;ă de direc&#539;ia observator-avion. Jetul reactiv are aparen&#539;a de sudură.
Avioanele militare nu apar pe hăr&#539;ile radar unde apar avioanele comerciale.

nobody
28 Iun 2017 20:25


 2Sky, vezi, toate datele prezentate de tine sunt considerate inconsistente. Inconsistente in raport cu ce ? 
Inconsistente intre ele, in primul rand trigonometric, indiferent de natura "obiectului". Si n-am zis "toate datele", mai ales in contextul in care o parte buna dintre "date" sunt in fapt doar presupuneri.